Forside
Mejeri
Borgerforening
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Fotos fra gamle Alken
1841-1921 Landpost Rasmus Madsen
1871 Holdeplads og havnebane
1906-1991 Ane Sørensen
1909 Alken-foto
1915 Viggo Hansen
1920 Agner Jørgensen
1920 Sypigerne i Alken
1931-1969 Julens Glæde
1934-1964 Købmandskone i 30 år
1934-1991 Gerda Slagter
1945 Det duede ikke med husbestyrerinder
1947 Tørvegravning Alken Enge
1948 Dramatik ved Mossø
1951-1967 Far havde selv skovl med
1952 Kaj og Kirsten
1958 Alken Enge udgravning
1949-1992 Holger Vivike
1979 Alken Station foto
Alken år for år siden 1979
1980'erne Signe Viborg husker tilbage
1990'erne Olga Fjord Keis' sang om Alken
2000 Kampen for toget
Alken Enge udgravning
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
 
 
 
Far havde selv skovl med

Arne Jacobsen om sin barndom i Alken 1951-1967

16. feb. 2018Far havde selv skovl med. Udgangspunktet for denne historie kommer egentlig fra Per 'Kat' Sørensen i Boes, som opbevarer to skarpe fotos fra dengang, der var kolonne i Alken - heltidsansatte og løsarbejdere tilknyttet jernbanen. Det ene - herover - skulle være fra 1949-1950 og er taget fra Alkenvej i retning Skanderborg. Det andet - nedenunder - er noget yngre og er fra et sted på strækningen mellem Alken og Ry.
Per 'Kat's fotos har vist ikke tidligere været vist på alken.dk - udover et lille udsnit. Men det udsnit fik en tidligere Alken-borger øje på, efterspurgte selve fotoet, fik det og har  ladet tankerne glide bagud til sin barndom i den lille jernbaneby Alken fra 1951-1967.

Den tidligere Alken-borger var Arne Jacobsen, som nu bor i Hørning, og hvis far, nu afdøde Kasper Jacobsen, er ham med kasketten, der står yderst til højre lige ved siden af baneformanden med uniform. Mange i Alken vil ganske udmærket huske Kasper, der boede på Emborgvej 109, hvor i dag Maiken Wang Larsen og Thomas Tjørnehøj bor. Men tilbage til Arne, som på opfordring har skrevet om sine år i Alken i 50'erne og 60'erne: 

Jeg er født i Alken i 1951, vores hus på Emborgvej 109 blev bygget i 1950. Min far Kasper Jacobsen arbejdede dengang ved en murermester i Ry. Senere kom han på frøforsyningen i Skanderborg, men der var ikke arbejde hele året, så om vinteren fældede han træ i Boes Skov. Nogle vintre gik han også til kontrol i arbejdsmændenes forbund hos Agner Jørgensen, og kom der meget sne, kunne folk godt blive sendt ud for at fjerne snedriver med en skovl - en arbejdsmand skulle selv medbringe en skovl dengang. Han arbejdede også ved jernbanen. Når der var større anlæg, der skulle laves, blev folk hentet i fagforeningen hos Agner. Det er sikkert derfor, der er så mange fra Alken og omegn på banebillederne.

Omkring 1950 blev skinnerne på strækningen Skanderborg-Ry fornyet. Der lagt 12-meter-skinner og igen omkring 1960 blev der lagt 30-meter-skinner. Der skulle også lægges nye skærver (sten) under skinnerne en gang imellem. De to billeder stammer sikkert fra skærve-nedlægning. Ellers var det baneformanden og to-tre fastansatte, der passede banen.

I begyndelsen af 60’erne fik min far arbejde på Aar
hus Havn og arbejdede der indtil 1980, hvor han 
gik på efterløn. 

Af forretninger var der købmand Pedersen og købmand Jakobsen, en slagterbutik og så skomageren, som 
havde flere job. Han havde brødudsalg og passede mejeriudsalg om formiddagen og frysehuset om eftermiddagen. Der har også været ishus på Emborgvej nr.115, som kun var åbent om sommeren.

På Alkenvej 
ved siden af vandværket (i dag ved siden af Tom Frandsens hus) kom der senere et andet ishus. Vi handlede mest hos købmand Jakobsen og om lørdagen, når der blev købt stort ind, lavede købmanden et kræmmerhus med bolsjer og lagde ved varerne. Jeg kan også huske, at på købmandens kaffeposer stod der: 'Min kaffe' og tlf. nr. er altid nr.1. 

I min barndom løb vi på skøjter på Mossø om vinteren eller kælkede ned af Alkenvej mod søen. Om sommeren badede vi i søen og byggede sivbåde -  Foustad havde et lille stykke jord, som vi brugte som badestrand. Ellers spillede vi rundbold, hoppede i mand og  legede dåsegemme. Meget af det foregik på vejen, der kom ikke mange biler dengang. Jeg boede i Alken fra 1951, til jeg kom i lære i 1967. 

Det hører med til historien, at på det øverste foto kan man bagved til højre se et såkaldt kolonnehus i baggrunden. Det fik Arnes bror lov til at brække ned og byggede det siden op som hønsehus i haven på Emborgvej 109.


Thomas Tjørnehøj, der er nuværende beboer i nr. 109 og iøvrigt ansat ved DSB, bidrager til historien og skriver:

Hønsehuset eksisterer stadig, befinder sig op til fællespladsen og resterne af traceen for sporet til havnen. Det kaldes af mit afkom 'fars legehus'... og altså hønsehus i Kaspers tid, men af Ingrid Robak og Niels Kaas anvendt til musikrum efter opgradering og indvendig om- og især nybygning med isolerede vægge, lys og varme, og nu om dage anvendt af mig til arbejdsværelse, arkiv, fjernlager, depot o.m.a. Ingrid og Niels boede der fra 1997 til 2005.
 
 
 
Kolonnen fra Alken et sted på strækningen mellem Alken og Ry. Kasper Jacobsen ses i sort vest - igen helt til højre.
Ifølge Arne Jacobsen må det være fra 1956-1960, fordi der i forhold til fotoet øverst på siden er kommet ny baneformand.