Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 


 
Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 
   
29. nov. 2021 * 1749-1755 En Alken-bondes forsøg på at overtage en forgældet gård i Forlev. Denne periode af Alkens historie rummer strejf til forståelse af den tids fæstebønders svage retsstilling, men først lidt om familieforholdene på de fire halvgårde - læs afsnittet fra 1749-1755 under Alkens første kendte beboere.
 
28. nov. 2021 * Svejstrup-nyheder. Af et nyhedsbrev fra Svejstrup Borgerforening fremgår det, at der tændes juletræ i dag søndag, at borgmester Frands Fischer (S) skal holde båltale til sankthans, samt at foreningen arbejder på bedre trafiksikkerhed med lavere hastighed for bilerne og chikaner samt at cykelstien på Svejstrupvej snart bliver etableret. 60 børn er der for tiden i Svejstrup, og seks familier, der er flyttet til siden nytår, bliver præsenteret. Se nyhedsbrevet.
 
  
27. nov. 2021 * Egen hjemmeside til Else Maries Høj. Med en indledning om, at Else Maries Høj vil sætte nye standarder for bæredygtige landsbyfællesskaber har Jakobsen Huse nu åbnet sin egen hjemmeside. Læs mere om bl.a. rene byggematerialer, åndbare konstruktioner og et meget lavt energiforbrug i husene her.
 
27. nov. 2021 * Corona stopper juleværked. Da alle indskolingsbørn er blevet nærkontakter til en lærer, der har corona, kan vi ikke mødes på Mejeriet lørdag til julehygge, skriver Sivi Senning, som stiller en lille udendørs bod op, hvor man kan hente keramik, maling og dej - og så tage det med hjem og julehygge. Keramik kan afleveres til mig - og så brænder Nanna det til jer - så julegaverne er i hus. Boden åbner lørdag 27. november kl.14 foran købmanden.
 
25. nov. 2021 * Keramikværksted åbent. Keramiker Tove Lundby Thorvaldsen, Mossøbrå 27, holder åbent i sit keramikværksted i weekenden 11.-12. december kl. 10-17, hvor alle er hjertelig velkomne. Der er kaffe og te på kanden, gaveideer på hylderne. 
 
25. nov. 2021 * Findus er tilbage. Else Sandberg Kristensen skriver, at hendes kat Findus  er vendt tilbage - i en noget slankere tilstand. Han blev fundet ved søen og er tilsyneladende ok. Alle er glade igen.
 
  
25. nov. 2021 * Fredningsnævn kom til Mossø. Torsdag besøgte Fredningsnævnet grundene ved Mossø, hvor kommunens vej- og trafikafdeling vil forstærke brinken med flere store sten, så brinkanlægget bedre kan modstå bølgeslag ved højvande. Nævnet accepterede projektet, der tidligst skal etableres i november 2022. Netop på den tid for at sikre, at mus, snoge og sjældne urter ikke kommer noget til under arbejdet. (Foto: Sanne Dudoret)
 
24. nov. 2021 * Pædagog søges. Bjedstrup Skole og Børnehus vokser og søger pædagog med primær ansættelse i SFO og klub kombineret med timer i indskolingen. Se opslag.

 
24. nov. 2021 * Berigende. Omkring 40 mennesker var mødt op for at høre forfatter Andrea Hejlskov fortælle om sin seneste bog Vølve, skriver Ann Bertelsen. Det blev en berigende aften, hvor Andrea fortalte om bogens tilblivelse og læste nogle udvalgte passager op. Bogen indeholder mange lag, hvor Andreas personlige historie bindes sammen med den nordiske asatro gennem en genfortolkning af Vølvens Spådom. Hvert kapitel indledes med et vers, der danner afsæt for kapitlet. Det er en meget stærk og personlig fortælling, og det blev en aften, som berørte mange af os.
 
23. nov. 2021 * Købmandsnissen har hvisket Anja Budde i øret, at den kommer til Alken her ind under jul, for at hygge lidt om købmandens yngste kunder. De børn, der har lyst til at være med til denne lille leg, skal aflevere en julesok med navn på nede ved købmanden og lægge 25 kr. i sokken (eller betale på mobilepay 30349221 og skrive barnets navn). Der vil være en overraskelse i sokken hver mandag og fredag fra 29. november til 20. december. Sokkens indhold om fredagen vil smage af fredagsslik.
 
  
 21. nov. 2021 * Stort Alken-kor i julekoncert. Aldrig før har Alken-koret samlet så mange sangere - med over 30 til øvegangene med Ingrid Robak som korleder. Der er nu sat dato på årets julekoncert i Dover Kirke søndag 12. december kl. 16.30. På repertoiret er sange af Curtis Mayfield, Steffen Brandt, Dy Plambeck, Saybia og Peter Gabriel. Alle er velkomne. (Foto: Peter Abildgaard)
 
  
22. nov. 2021 * Jan Günther er blevet 60. Anne Agger skriver om sin mand, Jan Günther Hansen, Sandvejen, som netop er fyldt 60 år 19. november: Jan er født i Fynshav på Als. Der flyttede han fra som lille til Billund, hvor han er vokset op. Et fladt landskab, eller det punkt i Danmark, som har længst til vand og kyster. Dermed brast hans store drøm om den første sejlbåd og sparepengene blev brugt til at købe fiskegrej for i stedet. Siden er Jan blevet både inkarneret lystfisker og sejler, og han nyder derfor meget at være kommet til Alken, som rummer begge muligheder i rigt mål. Her har han boet siden 2018. Jan er aktiv i Alken Bageri, Købmanden i Alken, Alkenkoret og i Biodiversitetsgruppen. Han er habil med en tennisketcher, rimelig sikker/ferm med en motorsav og ret diskussionslysten. Jan er uddannet sygeplejerske og arbejder for medicinalfirmaet GSK, som har hovedsæde i København og faktisk ligger lidt langt væk, når der nu sker så meget vigtigt i Alken, han også skal nå.
 
  
21. nov. 2021 * Mere pyntegrønt og flere juletræerVi mødtes i dag på Hede Ager Krog og hørte om arbejdet med at fremme biodiversiteten, om køerne og om udvidelse af engen, juletræer blev spottet og pyntegrønt samlet ind, skriver Lone Adamsen. Der er masser af pyntegrønt til afhentning derude. Det ligger i bunker og koster 50 kr. til støtte af foreningen. Man kan tage så meget man orker. Juletræer koster 100 kr. De kan fældes efter aftale med vores formand i Foreningen til Fremme af biodiversitet Thorbjørn Herrik på Aneshøj. (Foto: Lone Adamsen)
 
  
  
20. nov. 2021 * Skifte i saftklubben. Alken Saftklub, som Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen tog initiativ til i 2011, skifter nu kontaktperson. Ny mand i spidsen for klubben bliver Frank Ormel fra Fuldbro Mølle, som ud af frugten fra et enkelt æbletræ plejer at kunne presse 40 liter cider.
 
18. nov. 2021 * Ingen strengt lokale i byrådet. Tre lokale borgere stillede op til kommunevalget i Skanderborg - og kom ikke ind. Peder Porse (V) fik 187 stemmer, Thomas Due Nielsen (ALT) ni, Adele Boe (R) fire.
Tidligere Alken-borger Simon Enni (EL) fik 56 stemmer - også i Skanderborg - og tidligere Alken-borger Emma Sørensen (DF) stillede op i Aarhus, hvor hun fik 155. De to kom heller ikke ind, men Emma blev andensuppleant til den ene plads, DF fik.

 
  
 
Her i Alken fejrede vi banens jubilæum på selve dagen, 2. maj. Ry holdt en større byfest.

 
 15. nov. 2021 * Alken Trinbrædt, holdeplads eller station. Gennem 150 år har det været muligt at komme med tog mod øst og vest herfra, og mange navne har været brugt. Endda uofficielt Alken Hovedbanegård.
Noget kan der være om det. At Alken gennem mange årtier var et jernbane-knudepunkt, tænker ikke ret mange over i dag.

Historien bliver fortalt af jernbanehistorikeren Ole Edvard Mogensen, Ry, i årets udgave af Østjysk Hjemstavn, som udgives af hjemstavnsforeningen. I et fyldigt kapitel beskrives banen og stationerne mellem Skanderborg og Silkeborg, sådan som de har tjent området og endda været forudsætningen for byer som Ry og Alken.
Knudepunktet opstod allerede ved årsskiftet 1873-74, da der blev anlagt en havnemole ved Mossø og trukket et 600 meter langt sidespor frem til den nye jernbane. Fra havnen trak et lille dampskib en pram til og fra Kloster Mølle i søens vestlige ende, en strækning på næsten 10 km. Varerne var træ, træmasse, pap, mel, gryn og andet. Det var en både givtig og nødvendig rute indtil 1932. I Alken blev varerne omlæsset til DSB godstog.
Nu er sidebanen nedlagt, men dens buede forløb kan stadig ses i landskabet omkring fællespladsen i Alken.
I dag er Arriva stort set ene på sporene, omend der med mellemrum buldrer store arbejdstog igennem Alken. Men årbogen beskriver, hvordan der gennem årene har været både lyntog, store og små damplokomotiver og stærke diesellokomotiver.
Under krigen opstod behovet for at udnytte de midt- og vestjyske brunkulslejer. Store og tunge godstog flyttede dette danske kul fra Ejstrupholm og Fasterholt til Århus Havn. Helt til ca. 1970 kom disse tog gennem Alken.
Hele historien kan læses i årbogen, som bl.a. kan købes i Bog og Ide, Skanderborg, pris 130 kr., eller ved at man bruger foreningens hjemmeside www.ostjysk-hjemstavn.dk
Blandt de mange historiske emner i bogen er også en gennemgang af de store musiknavne på Smukfest gennem årene. Den afholdes som bekendt i en stor skov nær Alken hvert år i august. Den har f.eks. haft besøg af både en Beatle og en Rolling Stone. (
Tekst og foto: Peter Abildgaard)


 
 (Foto: Nanna Sejsbo) 
14. nov. 2021 * Marianne skal forske i rewilding. Marianne Damholdt Bergin er ansat i Naturstyrelsen, men har fået lov til at bruge tre år på et ph.d.-projekt, der skal give viden til skabelsen og “rewilding” af 15 naturnationalparker. Det skriver forskerforum.dk i en længere artikel under overskriften "Embedsmand tager en forskertørn".

 
14. nov. 2021 * Terje er død. Min eksmand Terje Bune døde på Gudenå Hospice torsdag morgen, efter længere tids sygdom, skriver Birgit Bune. Terje boede i Alken i tre år fra 2001-2004, og i sine sidste år kom han meget i byen, ikke mindst i cafeen hos købmanden. Han bliver begravet fredag 19. november kl. 13 i Gl. Rye Kirke med efterfølgende sammenkomst. Hvis nogen har lyst at være med i kirken, er de selvfølgelig velkomne. Hvis de ønsker at være med til sammenkomst, gravøl, bedes de give lyd til Birgit, 51541331.
 
  
 Byggefeltet er den lange mark, der grænser op til bebyggelsen Anes Høj. Det er taget i marts af teleteknikkerne, der arbejdede i masten. 
 13. nov. 2021 * Hvor skal jeg bo. Den største samlede udvidelse af landsbyen Alken i cirka 20 år nærmer sig. De 25 nye boliger bliver anbragt øverst i landskabet nordøst for Anes Høj med tilkørsel på en vej nord herfor. Holdet bag levefællesskabet Else Maries Høj har inviteret til information og håndslag søndag 28. november kl. 10 i Mejeriet. Allerede i ugen op til mødet vil projektets hjemmeside og facebook-gruppe blive åbnet med bebyggelsens plan, hustyper, visualisering og priser. Bag projektet står firmaet Jacobsen huse med Jens Thor som den lokale repræsentant.
- Vi kan præsentere det endelige oplæg til bebyggelsesplanen, gennemgå de forskellige hustyper, præsentere multi- og gæstehuset, tanker for natur- og udearealer samt økonomi, siger han.
- Dertil åbner vi op for reservationer af de enkelte boliger. Reservationer tilbydes i den rækkefølge, man som nybygger er skrevet op. I ugen op til opstartsarrangementet udsendes der en separat email omkring dette til alle, der er tilmeldt projektets interesseliste.
- Dette er ikke en lokalplan, den kommer. Men nu har vi overholdt alle rammer i forhold til debatten i Alken og med myndighederne. Vi venter, at lokalplanen ret hurtigt kan blive færdig, og vi håber at kunne gå i jorden til sommer.
- Det vigtigste ud over præsentationen er nemlig, når de enkelte kan se, ’dette er mit hus’, så sætter det os i stand til at danne arbejdsgrupper, f.eks. natur, multihus, dyrehold, børnearealer etc.
- Læg mærke til, at bydelen repræsenteres bedst af de kommende beboere. Kvaliteten ligger i at få det hele i plenum.
Jens Thor siger, at der naturligvis melder sig mange spørgsmål, nu da der er sat dato på, men hans budskab er:
- Kom til mødet.
(Tekst: Peter Abildgaard)
 
   
11. nov. 2021 * Thomas stiler op til byrådetKommunalvalget på tirsdag har endnu en lokal kandidat på stemmesedlen. Thomas Due Nielsen, Søbjergvej, stiller op for Alternativet. Thomas har haft en finger med i spillet i at lave partiets lokale valgvideo - se den på YouTube. I forvejen stiller Peder Porse op for V og Adele Boe for R.
 
   
10. nov. 2021 * Julejazzen er tilbage i Alken! Tirsdag 28. december - den famøse 4. juledag - er der igen fest på mejeriet. Kl. 18.30 åbnes dørene, og der er bar og snak i caféen. Kl. 19-20 spiller den mere eller mindre lokale trio, med Claus Madsen på bassen, og med Signe Viborg som gæste-sanger. Kl. 20.30-23 spiller Rascal Swingband i den store sal. Liflig jazzet dansemusik. Billetter koster 100 kr. for medlemmer, og 120 for ikke-medlemmer af borgerforeningen. De kan snart købes ved købmanden, og de sælges også ved døren. Vi ses til julejazz!
Lyt til Rascal Swingband - find medley ude til højre.

 
9. nov. 2021* Else Maries Høj-møde. Info- & Opstartsarrangement søndag 28. november kl. 10 på Mejeriet i Alken. Vi er nu så langt, at vi kan præsentere det endelige oplæg til bebyggelsesplanen, gennemgå hustyper, præsentere multi- og gæstehuset, tanker for natur- og udearealer samt økonomi, skriver Jens Thor fra Jakobsen Huse, der åbner for reservationer af boliger.
Tilmelding her.  
Læs mere om programmet på Levefællesskabet Else Maries Høj.

 
8. nov. 2021* Nye Alken-børnebørn. Forhenværende Alken-borgere Oskar Fabricius Skovgaard og Kristina Fabricius er blevet forældre til en lillebror til Atlas på fem og Bror på to. Martine Bjønness samt tidligere Alken-borger Klaus Vind Abildtrup er blevet forældre til lille Fryd, så Elga på fem er blevet storesøster.
 
   
8. nov. 2021 * Fik du set tv-indslaget om svinebruget? Søndag bragte DR Nyheder et indslag om Karl Ole Jokumsen og Bente Andersen fra Svejstrup Østergård, der vil samle svineproduktion på Østermarksvej, og byrådsflertallet, der selv vil kunne bestemme, om det skal kunne lade sig gøre. Udover Bente og Karl Ole udtaler byrådsmedlemmerne Mira Issa Bloch (ALT) og Thomas Cordtz (K) sig. Find indslaget 13.39 minutter inde. 

 
 
8. nov. 2021 * Kristen i toppen. Så er der gjort klar til , at ugle, falk, spætte og stær kan flytte ind på Hedeager Krog, skriver Thorbjørn Herrik fra Foreningen til fremme af biodiversitet. Kristen Hofgaard Warming er klatret op med kassen. (Foto: Thorbjørn Herrik)
 
7. nov. 2021 * Flere kandidater ønsker mere selvstyre. Svejstrup Østergårds udvidelsesplan for svineproduktion er eksempel i DR Nyheders historie om, at 62 pct. af 4.308 kandidater til valget over hele landet ønsker at kunne bestemme mere selv over landbrugsudvidelser. Som bekendt føler byrådsflertallet i Skanderborg sig kørt ud på et sidespor af Christiansborg ved at skulle lægge navn til tilladelser, som de reelt ikke kan sige nej til. 

  
 
   
7. nov. 2021 * Klima som førsteprioritet. Intens talelyst prægede Liv i Landsbyernes vælgermøde på mejeriet søndag, hvor klimapolitik ikke var tema, men som mange tilhørere tydeligt ønskede som overordnet kommunal prioritet - og fik ja til det fra alle 11 kandidater på Lise Kirketerps direkte spørgsmål. Skolestrukturen lød - efter sidste års besejrede lukketrussel - til nu at være fredet. Den p.t. lavt prioriterede cykelsti fra Alken til Skanderborgvej blev varmt emne. Der var klapsalver til indlæg om bedre borgerinddragelse, generelt demokratiske forbedringer og byrådsflertallets arbejde for større kompetence i plansager om svinebrug.
Brød og Ost fra Ry sponserede bagværk, og Kvickly resten af morgenmaden.
(Foto: Rasmus Arentsen øverst og Peter Abildgaard nederst)) 
 
   
   
   
6. nov. 2021 * God Alken-repræsentation til Folkets Klimamarch. Omkring 35 fra Alken og omegn deltog i den Folkets Klimamarch, der i Skanderborg foregik som et af 25 steder i hele landet og samlede 165, fortæller Hans Hornbek, en af arrangørerne. Pernille Schiøtz sang en klimasang, Troels Dilling-Hansen stod bag. Det hele gik ud på at kræve klimahandling af lokalpolitikere.
 
4. nov. 2021 * Fordeling af rum, nærboks og bæredygtighed. Det er bare nogle af punkterne, der er oppe for tiden i bestyrelsen i Købmanden i Alken. Læs Birgit Bunes referat fra mødet 3. november.
 
1. nov. 2021 * Cykelstien tre trin ned på prioriteringslisten. Plan- og Miljøudvalget har netop bestemt, hvilke cykelstier, der skal projekteres i 2022 og 2023, og her er Alken ikke betænkt. Strækningen på Emborgvej fra Alken til Skanderborg stod som nummer 14 på listen fra december 2020 - og på den seneste liste fra september 2021 som nummer 17. Hvis nogen fra Trafikgruppen finder ud af hvorfor, hører alken.dk gerne nærmere.
 
   
   
   
 Bemærk gavlmaleriet, hvis rester stadig kan anes på gavlen nu 27 år efter, og søjlen ved indgangen, der i opsparingstiden op til købet var perfekt til at måle, hvor mange penge, vi var oppe på.  
 
30. jan. 2021 * Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. Med eftertidens Alken-briller på er der vist ingen tvivl om, hvad den store begivenhed i 1994 var: Mere og mere håndgribelige planer om at overtage mejeriet, efter at kunstcenteret var nedlagt i 1991 og foreningen Alken Station kom til i 1992. Læs Alken år for år siden 1979.

 
Han begyndte med en postkasket. Bladet rummede i 1994 et interview med Ejner og Anna ”Post”, der boede på Emborgvej 100, hvor i dag familien Drost bor. Om at være postbud i Alken og omegn fra 1946-1984 - på cykel og siden i en Morris, og i nogle år med pakkeudlevering fra privaten. Om kaffe hver eneste dag i 24 år i træk hos Agnes i Emborg, og forvekslet post, fordi der ikke var noget der hed gadenavne og husnumre på landet dengang.
Historien begynder: "En vinterdag i 1946, hvor det var et grimt snevejr, var Ejner Nielsen gået ned i brugsen i Bjedstrup..."
 
   
   
11. jan. 2020 * 1745-1749 Drik og fylderier, liderlighed og brændevin. I disse måneder brygges der øl i det nystiftede Alken Bryghus - eller ABC, Alken Brewery Company. For 275 år siden kunne de også være med heromkring, især når det gjaldt brændevin, da var det bare ulovligt. Læs om de næste fem år i Alkens historie, hvor en brusten Alken-bonde Jens Rasmussen som tinghører skulle være med til at konfiskere udstyr til destillering - se afsnittet fra 1745-1749 under Alkens første kendte beboere.
 
 
397 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
redaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76 Journalist og fotograf: Peter Abildgaard, 22 89 83 34, alkenvej69@gmail.com 
Send kalender-bidrag til 
Edel Laursen
edel.laursen@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Uge 48 2021 * Kartoffelpizza.
Tirsdag er Vagn Stensig Kristensen bager og leverer i hele åbningstiden fra kl. 16-19 Tarte Flembee - kartoffelpizza. (Foto: Vagn Stensig Kristensen)

Bageriet i Købmanden i Alken tilbyder:

Mandag 29. november: Surdejsboller
Tirsdag 30. november: Kartoffelpizza
Onsdag 1. december: Glutenfri burgerboller

Torsdag 2. december: Kage
Fredag 3. december: Rugbrød
Lørdag 4. december: Morgenbrød

 
Mundgodt hos nissen om søndagen.
Som mange tidligere år i Alken har julemanden hos familien Pohle mundgodt til byens børn de fire adventssøndage op til jul, fortæller Birgit Pohle.

 
Alken-korets julekoncert  i Dover Kirke søndag 12. december kl. 16.30.
 
Julejazz. Tirsdag 28. december -  Kl. 18.30 åbnes dørene, Kl. 19-20 spiller den lokale trio med Claus Madsen på bas og Signe Viborg som gæste-sanger. Kl. 20.30-23 spiller Rascal Swingband i den store sal. Billetter koster 100 kr. for medlemmer, og 120 for ikke-medlemmer af borgerforeningen. De kan snart købes ved købmanden, og de sælges også ved døren. 
Lyt til Rascal Swingband - find medley ude til højre.
 

 
1490-1667: De første kendte beboere i Alken: Fæstebønderne Søren Christensen og Jost Andersen var de to første navngivne - i 1554 - der knyttes til Alken. Men første gang, man i skriftlige kilder støder på stednavnet Alken, er tilbage i senmiddelalderen – i 1490, da Kong Hans stadfæstede, at Alchen og Illerup skulle være et birk – en retskreds - under Øm Kloster.

Læs otte kapitler - periode for periode - det seneste er: 
1745-1749 Drik og fylderier, liderlighed og brændevin.
   
Kortet er et udsnit fra Plan des Schanderborger Reuter Districts. Af Abraham Christian Willars, 1723. 
Gå selv på jagt i hele kortet hos Det Kongelige Bibliotek.

Alken-kalenderen
herunder bestyres af Edel Laursen, edel.laursen@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her - i højre side lidt nede.
 
 
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.

Bolig-side. På alken.dk samler vi alt, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2013 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 5370 Konto nr. 0255650 
(ny konto februar 2021)

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
 
 
Kvindefest 2019 
Skattejagt under byfest 2019 
Byfest 2019 
Fastelavn 2019 
Billedværkstedet fernisering 2018 
Feldballe-besøg 2018 
Skybrud i  september 2018
Købmanden i Alken's fem års fødselsdag 2018 
Sportsfest 2018 
Lammeholdet 2017 
Byfest 2017 
Mossø på bunden 2016 
Kvindefest 2016 
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Bruno Nielsen på Lesbos 2015 
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007