Forside
Mejeri
Borgerforening
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

     

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 

 

  
  
 24. maj 2018 * Lad os købe 'Kollen'. Invitation til møde torsdag 14. juni kl. 19-21 på Bjedstrup Skole angående fælleskøb af naturarealet ’Kollen’. Mellem Svejstrup og Alken er der et stykke jord til salg - i daglig tale ’Kollen’. Området på knap 7 hektar er en større bakke og nuværende juletræsplantage, hvorfra der er udsigt over Mossø og Svejstrup Enge. Det ligger på venstre hånd lige inden, man kører ind i Svejstrup fra Alken/Boes. Her drømmer vi om at skabe et rekreativt naturområde til gavn for hele områdets borgere. En lille arbejdsgruppe af lokale borgere har de seneste måneder researchet, diskuteret og nu beslutte at invitere borgerne i Alken, Bjedstrup, Boes, Illerup og Svejstrup til et møde, hvor vi drøfter muligheden for at købe Kollen i fællesskab.
Der er lavet meget indledende benarbejde, og nu er vi et sted, hvor der er brug for flere hjerner og hænder, hvis projektet skal tage fart og realiseres. Der er mange visioner og ideer i spil. Vi ønsker, at alle skal have mulighed for at færdes i naturen. I en biodivers natur, hvor flora og fauna får plads. Vi vil gerne skabe et rum, hvor der er plads til at vi kan boltre os i fællesskab; at børnene frit kan løbe rundt, gå på opdagelse, bygge huler, at de voksne kan gå lange ture, hæve pulsen på en naturtræningsplads, plante fælles bærbuske og frugttræer, holde fortælleaftener på en lille
amfiscene, at lokale og forbipasserende vandrere og cyklister kan overnatte i shelter (med udsigt over Mossø).
Kort sagt: at vi i fællesskab på tværs af landsbyerne kan få langt mere gavn af den smukke natur, der omgiver os og sikre, at naturen også i fremtiden er et frirum, vi kan opholde os i. Planen er (i korte træk) at indsamle midler til jordkøbet gennem lokale borgeres donationer, events og fondsmidler.
Vi forventer at købe jorden gennem en fond/støtteforening som Liv i Landsbyerne vil stifte. Projektet skal nu og på lang sigt være et borgerdrevet initiativ, hvor borgerne via medlemskabet i støtteforeningen sammen beslutter, hvad "Kollen" skal bruges til. Gruppen er i kontakt med
folkene bag Lyngbakkerne i Gl. Rye, der har haft succes med et lignende projekt. De har udvist interesse for at indgå i et samarbejde og hjælpe i forskellige henseender.
Vi har haft det store privilegium, at Niels Gylling (den nuværende ejer) har ladet alle have fri adgang til det enestående smukke sted, som han gennem mange år har holdt med granplantage og stier. Vi er Niels meget taknemmelige for, at vi som borgere i lokalområdet har måttet komme på stedet, gå på stierne, nyde den fantastiske udsigt. Det - og mere til - håber vi, at kunne fortsætte med i fremtiden. For at realisere projektet er der brug for opbakning fra lokalmiljøet. Derfor håber vi at mange vil møde op torsdag 14. juni på Bjedstrup Skole fra kl. 19-21. På dagsordenen er, at vi skal have oprettet arbejdsgrupper og i fællesskab indsamle penge til at realisere fælleskøbet og driften.

Hvis I har nogen spørgsmål, så spørg endelig mail: info@booklab.dk, tlf: 61100866, eller når du ser os på gaden.
Venlig hilsen Annegerd Alexandersen, Ditte Jensen, Hans Alexandersen, Viktor Lykke Reddersen og Tor Birk Trads.


 
  
23. maj 2018 * Folketal i sognet steget fra 1219 til 1253 på et år. Ligesom sidste år er der kommet flere og flere beboere til hele Dover Sogn - ikke færre end 34 hoveder - fremgår det af Danmarks Statistiks nye tal. Der er også tal på Alken - her er der igen en lille tilbagegang - nu fra 237 til 231.  
  
  
23. maj 2018 * 'Et gruopvækkende opgør, hvor 13-årige har kæmpet side om side med voksne mænd, og hvor de døde er blevet efterladt og flået i stykker af sultne rovdyr'. Sådan indleder Videnskab.dk i artiklen Massegrav fra jernalderen 'får hårene til at stritte' sin præsentation af arkæologernes nyeste studie med titlen 'Direct evidence of a large Northern European Roman period martial event and post-battle corpse manipulation' i et amerikansk videnskabeligt tidsskrift. (Kortet er hentet fra den sidstnævnte artikel).
 
  
21. maj 2018 * Et brag af en sportsfest - med brug for hjælp. Vi holder i år sportsfest og åben skole i samarbejde med Bjedstrup Skole, Liv i Landsbyerne og Fafner rollespil. Der bliver alt det sædvanlige som: Hoppeborg, løb, skydetelt, fodboldturnering, volley, fadøl, bueskydning, by-dyst og en del nye ting. MEN: for at kunne få sådan en dag til at fungere har vi brug for hjælp. Til opstilling om fredagen og oprydning om søndagen. Vi har brug for folk til at stå i skydetelt, kiosk og til at stå ved grillen og sælge fadøl. Vi har lavet et vagtskema, hvor man melder sig til en time ad gangen, så skynd jer at sende en mail til johan@kirstinelund.dk. Og skriv, hvad I kunne tænke jer at lave og hvornår. Så skriver jeg jer straks på. Og man skal endelig ikke holde sig tilbage hvis man ikke synes, at en time er nok, må man hjertens gerne ta' flere. Vi ses lørdag 2. juni til et brag af en sportsfest!!
 
  
21. maj 2018 * Torsk og rabarber. Fællesspisningen onsdag 30. maj byder bl.a. på friskfanget torsk og rabarber-crumble. Se menuen herover - og husk tilmelding senest lørdag inden. Nye i området spiser gratis første gang.
 

19. maj 2018 * Frank er ny lærerformand. Frank Larsen, Emborgvej, der også er lærer på Bjedstrup Skole, er blevet valgt som formand for styrelsen i Skanderborg-Odder Lærerkreds. Han afløser Bent Eriksen, der går på pension.
 
17. maj 2018 * Ny bestyrelse for Bjedstrup Skole og Børnehus. Der er syv forældrevalgte medlemmer af bestyrelsen. Valgperioden er fire år, og der er valg hvert andet år. Således sikres kontinuiteten og kulturen i bestyrelsesarbejdet. I år var tre pladser til bestyrelsen på valg. Bettina Kjeldsen og jeg udtræder af bestyrelsen, skriver Mads Bentzen. Valget blev afgjort ved fredsvalg. Den ene plads blev besat ved genopstilling, mens de to andre pladser indtages af to nye medlemmer. Bestyrelsen for Bjedstrup Skole og Børnehus ser således ud per 1. august 2018: Mathias Gregersen - far til Viggo og Ebba i børnehaven, Anne Marie Thierry - mor til Gry og Vigga i børnehaven, Nina Hagbarth - mor til Martha i børnehaven, Enna i 3. kl. og David i 6. kl. Heidi Larsson - mor til Alfred i 1. kl., Frida i 4. kl. og Gustav i 6. kl., Majbritt Hvam Sølund - var på valg og genopstillede - mor til Matilde i 0. kl., Niklas i 3. kl. og Amalie i 5. kl., Lærke Lilholt - nyt medlem - mor til Aia i børnehaven. Marie Nybro Grimstrup - nyt medlem - mor til Ida i 2. kl. og Anders i 5. kl. Suppleanter: Mette Schriver - mor til Oscar i 0. kl. og Vilja i 1. kl., Jacob Hornbæk - far til Ea i børnehaven og Gro i 1. kl. Den nye bestyrelse konstituerer sig på førstkommende møde i det nye skoleår. Den nuværende bestyrelse har et enkelt møde tilbage inden sommerferien, og vi er stolte af, at vi har revideret alle principper for vores dejlige sted. Det har været en fantastisk proces, som har taget en meget stor del af vores tid. Og ikke mindst har det været helt fantastisk, at Lars har kunnet deltage i arbejdet med at få formuleret retning for stedet. Visioner og principper kan findes her i ét samlet dokument.
 
  
17. maj 2018 * Børnene fra Bjedstrup Skole hilser fra Samsø, hvor de har byttet sig ind på Onsbjerg Lilleskole. Her er de dog fotograferet i bakkerne på Nordøen tæt ved Issehoved. Alle har det godt, melder de, og de kommer hjem fredag eftermiddag. Det skal tilføjes, at 16 seje elever klarede turen fra Bjedstrup til færgen i Hou på cykel - og videre hen over Samsø. (Foto: Lars Søgaard Andersen)
 
17. maj 2018 * Pernille nu i to butikker. Hun er med i bestyrelsen for Købmanden i Alken, og er også formand for lokalafdelingen af Red Barnet i Skanderborg: Pernille Benzon, som netop har været med til at genåbne foreningens genbrugsbutik i Adelgade 55 efter en totalrenovering.
 
16. maj 2018 * To fødsler på samme dag. Samme dag som lille Ebbe Louis blev født i Alken Westend, har Fruzsina Toth og Morten Møller på Anes Høj haft familieforøgelse: Adam kom til verden samme dag - 18. april - som i øvrigt også er Mortens fødselsdag. Tillykke!
 
  
13. maj 2018 *  OVIS har mistet ca. 30 spædlam til ræven/rævene. Det er et kendt problem blandt fåreavlere, der lader fårene læmme ude, og vi havde derfor med hjælpe fra jægeren fået skudt tre ræve i jagtsæsonen tilbage i januar, skriver fåreavler Per Nielsen fra OVIS i Svejstrup. På trods måtte vi fortsat se vores lam forsvinde, hvorfor dyrlægen mente vi skulle søge en regulerings-tilladelse, men med to jægere på opgaven gik der alligevel 14 dage, før vi fik ram på en hanræv. Nu er lammene ved at være store, og ræven har ikke taget lam de sidste 14 dage.

 
  
13. maj 2018 Duoen Tibrin Planet Tine Kaag Raun på harmonika og Brian Vesterdal på guitar - bragte middelhavsstemning til åbent hus ved Mossø Kristi Himmelfartsdag. Læs tak og undskyld fra Knud Abildtrup på smalltalken.
 
13. maj 2018 * Poul Erik fik solgt til prisen. Poul Erik Mønsted har fået solgt sit sommerhus på Olesbjerg 11 - til prisen, oplyser han.
 
13. maj 2018 * Madhold søger folk. Næste fællesspisning er onsdag 30. maj, og madholdet kunne så meget bruge et par ekstra hænder eller flere. Kontakt Edel Laursen på 42241112. 

 
  
13. maj 2018 * Fra Knud Eriks skov til varme i mejeri og butik. En flok på otte varme-aktivister samlede, slæbte, kørte og stakkede forleden brænde fra Knud Erik Jørgensens skovstykke til fælles brug i den kolde tid. Vi fik flyttet ca. 2/3 eller mere, af det brænde, som lå på Knud Eriks eng, op til fællepladsen. Det var et dejligt solskinsvejr, rigtigt godt at arbejde i. Vi havde lånt traktorer af de søde folk på præstegården i Svejstrup og af Vagn Stensig i Boes. Tak for det! Nu mangler der bare resten! Så I hører nærmere, skriver Tara Djernis. Eric Ballowitz ved vognen og Knud Erik med hænderne i siden. (Foto: Gitte Trenckner)

 
13. maj 2018 * Rullende indskoling og rullende klasseskifte på Bjedstrup Skole og Børnehus. På Bjedstrup Skole og Børnehus har vi hen over efteråret har arbejdet med en anden tænkning og organisering af overgang fra børnehave til skole og i den måde vi organisere samlæsning af klasser, skriver skoleleder Lars Søgard Andersen. Fra kommende skoleår (2018–19) vil der være rullende indskoling. De kommende elever til 0. klasse vil starte i nuværende 0. klasse á tre omgange. Det første hold er startet her i april, næste hold til august og sidste hold til november. Nogen starter tidligere en sædvanligt og andre venter til efteråret. Hvornår det enkelte barn starter bliver besluttet i samarbejde med forældrene. Målet med den rullende indskoling er, at der i højere grad kan tages individuelle hensyn i overgangen fra børnehave til skole og fritidsklub, og at de nye børn inkluderes i grupper, der allerede er kørende i forhold til rutiner og kultur. I skolen har vi i dag aldersblandede klasser. Fra kommende skoleår vil vi lave 'rullende klasseskift', hvor man som barn hvert andet år er den yngste og hvert andet år den ældste årgang. Konkret har vi her i april ladet den nuværende 6. klasse køre solo frem til sommerferien, hvor de flytter til Mølleskolen. Den nuværende 4. klasse rykker samtidigt op til 5. klasse, og de forbliver sammen til april 2019. Den nuværende 2. klasse rykker op til 3. klassen. Den nuværende 2. klasse, som er forholdsvis stor vil fra april og et år frem køre uden at være sammenlæst. Indskolingsklassen vil fra april bestå af nuværende 0. klasse, hvor de kommende 0. klasser ruller ind i april, august og november. Ud over målet om at alle børn kan opleve at være ældst og yngst, er det et mål, at alle børn oplever at være en del af et større og aldersblandet fællesskab helt fra børnehaven frem til de går ud af skolen. Dette skal gerne medføre, at alle børn kan finde betydningsfulde venskaber på tværs af aldre. 
 
  
5. maj 2018 Efter koncerten - med The Doors Tribute. Det kan godt lade sig gøre at holde en koncert på Mejeriet, men der skal gøres et godt benarbejde for at få det til at blive en succes, skriver Søren Slebo. Der blev solgt ca 40 billetter i forsalg, og her virkede mobilepay og et tlf nr, som folk kunne bestille på, som en god løsning. Der kom ca 10-12 fra Alken, medens resten af de ca. 72 tilhørere kom udefra. Aarhus, Odder, Silkeborg. Ry, Gl. Rye, Voerladegaard og Assens var repræsenteret. Der var en god tæt og intens stemning, hvor alle fik en på opleveren og de fleste en rigtig god oplevelse ved genhøret fra fordums tid i nutidig fortolkning. Vi fik denne gang afprøvet det nye gulv. Det fungerer - og ikke mindst: akustikken er blevet endnu bedre. Fantastisk godt rum til musik. Tusind tak til dem der hjalp med at denne aften kunne lade sig gøre. (Foto: Michael Gregers Nielsen)

 
  
6. maj 2018 * Godt gået, unge Alken. Det går godt for Alken lige nu, mener Knud Abildtrup. Han burde vide det. Knud har været i Alken siden 1990. I 11 år indtil nu har han desuden skrevet og redigeret den hyperlokale netavis alken.dk med nyheder ud fra devisen: intet for småt, intet for stort.
Men hvad er breaking news lige nu, set med redaktørens øjne? - læs mere om Knud Abildtrup 60 år - på Folk i Alken. (Foto: Sanne Dudoret)
 
  
  
3. maj 2018 * Juletræsplantage i Svejstrup. Annonce: I den skønne natur ved Svejstrup finder du denne juletræsplantage på mere end 6 hektar. På grunden er der ca. 5.000 salgsklare juletræer og 10.000 nyplantede juletræer. Videre findes et godt maskinhus på 93 m². Da der er tale om en matrikel med juletræer, i åbent land, kan der ikke forventes tilladelse til bebyggelse på matriklen, ud over et evt. maskinhus. Endvidere er det kun muligt at erhverve juletræsplantagen, hvis man i forvejen ejer en landejendom, hvor matriklen kan lægges ind under. Der er dog intet i vejen for at gå sammen i en forening og købe plantagen, bare et af medlemmerne ejer en landejendom. Kontakt Danbolig Ry på 4698 0790, for yderligere information.

 
2. maj 2018 * Ingen færdige løsningsmodeller - men lidt mere nyt var der at hente på Alken Mejeri, da Museum Skanderborg - især ved Ejvind Hertz - onsdag informerede om udpegningen af bl.a. Alken Enge som arkæologisk ikon-lokaliteter. De nærmere betingelser for at kunne sikre fremtidig forskning af de vigtige fund - på Nordeuropas arkæologiske Top 10 - skal undersøges af bl.a. Orbicon. Firmaet skal bl.a. analysere på at etablere en spunsvæg, der kan beskytte husene ved søen mod indtrængende vand. Lektor Søren Munch Kristiansen fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet har ledet geofysiske undersøgelser i engen og oplyste, at en del af krigerknoglerne i dag bevares perfekt, som de ligger i mosevand, men en anden del ligger en meter højere i sandlag - i risiko for nedbrydning på grund af iltning. En beskyttende vandhævning i dele af engen kan derfor komme på tale, men også et såkaldt 'omvendt grundvandsspejl' i udvalgte mindre områder. Museumsfolkene lagde op til frivillige aftaler med lodsejerne, og at der i givet fald vil blive tale om en totalløsning med en form for fonds-finansiering, så ikke det nuværende pumpelag, men en ny institution vil overtage ansvaret for at sikre mod nye oversvømmelser, klimaforandringer vil byde på. Mulighed for opkøb, 99-årige lejeaftaler og evt. bevaret jagtret kom også på bordet. Hertz lagde op til tæt dialog med lodsejere og forventede konkrete løsningsmodeller på bordet til efteråret.

 
  
30. apr. 2018 * Alkenvej 81 til salg – storfamilie, flere generationer eller delvis udlejning. Charmerende renoveret hus på 212 kvadratmeter sælges. Dette fine hus består af for- og baghus forbundet af en mellemgang. Forhuset er d.d. udlejet, og køber kan vælge at bibeholde denne ordning eller samle huset igen. Huset består af fem værelser, stor dobbelt stue, køkken alrum, to badeværelser og et bryggers. Der er et skønt gårdmiljø mellem husene og en dejlige have med flere hyggelige rum. Pris: 3.050.000 kr. Henvendelse på telefon 53 55 57 52 eller hos Danbolig Ry telefon: 46980790. Jill van der Maase og Johannes Thomsen.


 
30. apr. 2018 * Døde links vakt til live. Flere læsere bemærker somme tider såkaldt døde links på undersiderne på alken.dk. For at komme dem til livs har Inge Nørgård gennemført en større renselsesproces på de mange sider. Støder du på ikke at kunne komme videre, når du trykker på et link et sted på alken.dk, så gælder det sandsynligvis ikke bare dig og din computer - så henvend dig trygt til Inge Nørgård og beskriv problemet -- ingealken104@gmail.com
 
30. apr. 2018 * Sommeryoga på Mejeriet. Fire torsdage i ABAF-regi fra kl. 8-9.30, skriver Eva Michaelsen. Medbring yogamåtte og tæpper/pude. 300 kr. for fire gange betales kontant første gang: Torsdagene 24. maj samt 7., 14. og 21. juni. 
 
 
  
30. apr. 2018 Ægte Alken-baby. Det skal forstås sådan, at lille Ebbe Louis kom til byen ved en hjemmefødsel 18. april. Forældrene er Kristina Bliksted og Thomas Glud, Emborgvej 111. De var på forhånd enige om, at sådan skulle det være, og fødslen gik godt. Veerne kom, vandet gik, og så ringede de efter jordemoderen. Hun ankom kl. 20.30, og 8 minutter senere kom drengen, fortæller den glade far. Det kan man kalde timing. Til lykke og velkommen til lillebror, som er modtaget med begejstring af to store søstre. Redaktionen har erfaret, at det er 14 år siden, der sidst var en hjemmefødsel i Alken. Lille Ebbe beundres her af søstrene Jo Anna og Lily Marie. (Foto: Thomas Glud)
 
27. apr. 2018 * Fortællekredsen rykker til Ry. Ry Fortællekreds, der plejer at holde sine fortælleaftener på Svejstrup Præstegård, rykker nu til Ry, fortæller Helle Arnfred, Svejstrup. Næste aften bliver på Ry Bibliotek torsdag 3. maj kl. 19-21. Læs mere.
 
  
  
27. apr. 2018 * En bøddel er også et menneske. 30 tilhørere på Mejeriet fik et gribende indblik i, hvordan den tidligere samvittighedsfange Gonzalo Vargas har påtaget sig den opgave at kæmpe for universelle menneskerettigheder - og imod hævn og had. De gule kort rummer budskaber fra Amnesty International. Netværket Mossø for Mangfoldighed stod bag. (Foto: Jacob Gewitz)
 
  
25. apr. 2018 * Godt griseliv. Vi afholder Sofari søndag 27. maj kl. 10 – 16, skriver Jan og Tine Thybo fra Johannesminde. På Sofari-dagen kan du komme ud til os på Boesvej og se grisene springe omkring, se søerne blive fodret og høre om, hvordan vi giver grisene et godt griseliv. 

 
23. apr. 2018 Nye datoer for meditation i biblioteket på mejeriet: Tirsdag 15. maj kl. 19-19.30, mandag 11. juni kl.19.30-20, ingen i juli, torsdag 2. august kl. 19.30-20. Uguided meditation, vi styrer tiden, skriver Hanne Ravn og Gitte Møller Madsen. 
 
  
23. apr. 2018 * Hold tilbage - der kommer lam. Får og lam fra OVIS i Svejstrup skulle krydse Emborgvej og også over viadukten i weekenden - og så måtte de to- og firhjulede vente imens - og nyde optrinnet. (Foto: Dennis Hardon)
 
22. apr. 2018 * Mejeriet skinner efter forskønnelsesdag. En lille og effektiv flok på 12 ryddede op, tørrede støv og vaskede vinduer. Tak siger Jytte Elleby fra mejeri-bestyrelsen.
 
 
 22. apr. 2018 * Nu mangler bare kommunen. Ernst Jensen, som er ny formand i Ry Vandværk, har oplyst at sammenlægningen mellem Ry og Alken Vandværk også blev enstemmigt vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling i Ry. Det eneste, som derfor mangler, for at sammenlæningen bliver en realitet fra 1. juli 2018 er, at Skanderborg Kommune giver grønt lys – men det forventes at være en formalitet, skriver Bo Kokholm Pedersen.
 
15. apr. 2018 * Makkere søges til Købmanden i Alken, oplyser Estrid Bek. En 'købmand' har ansvaret bag disken, men der er brug for en hjælpende hånd, så der altid er to i butikken. Også få vagter er velkomne - og det er en god måde at lære mange at kende på. Kontakt Anne Grete Viborg, Bodil Hvelplund eller Estrid.
 
14. apr. 2018 *  Hestemøg til fri afhentning. Birgit Bastholms smukke araberheste producerer noget fantastisk møg - og masser af det. Og i bedste win-win-stil har hun og jeg splejset om at få flyttet møgbunken ned på banen bag ridebanen, skriver Eva Nikolajsen. Nu kan (næsten) alle i Alken komme lettere til en glad og levende havejord. Sorry Anes Høj! Der er total og ubegrænset selvhenter (med trillebør). Havenørdens tilføjelse: Brug det halvomsatte møg ovenpå jorden mellem stauder, buske og i urtehavens mere sultne områder (kål!). Stol trygt på, at mikrolivet i jorden klarer resten. Heste graver heller ikke lorten ned på marken, vel? Brug det friske møg i komposten og en masse til rabarberne! Inspiration til kompost: Engelske Charles Dowding er supersød og nem at forstå. Mange glade hilsner fra Eva, som føler hun vandt i hestebanko :o)

 
5. apr. 2018 * Søndag 8. april åbner Boes Bed & Breakfast op til en ny sæson med kaffe og is. VELKOMMEN’ står der med kridtbogstaver på skiltet ved siden af den lille blå dør, der byder inden for i Karina Grøngaard Mose og Anne Mette Martinsens kaffehus. Taget er af strå, vinduerne er håndkittede og mellem langbordene kan børnene lege, mens lokale og gæster drikker kaffe og spiser is. Læs mere på Folk i Alken.
 
  
  
26. mar. 2018 * Svinebedriften på Østermarksvej klar med ny ansøgning. Gårdejer Karl Ole Jokumsen, Svejstrup Østergård, er nu klar med en ny ansøgning om at øge svineproduktionen på Overgård, Østermarksvej 11, fra 15.000 til 28.000 slagtesvin om året samt fra 28.000 til 35.000 smågrise om året. Den forrige ansøgning blev underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet efter bl.a. fejl omkring lugtgener og høringsfrister. Sidste ansøgning mødte klager fra omkring 30 naboer. Karl Ole oplyser til alken.dk, at den nye ansøgning nu lever op til gældende lugtkrav - bl.a. ved hjælp af luftrensning og at flytte to staldbygninger længere væk fra en nabo. En fremtidsplan er iøvrigt at nedlægge den nuværende svineproduktion i Svejstrup. Læs mere om ansøgningen, frister og mulighed for kommentarer.  

 
  
20. feb. 2018 * Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand. Med egen rideklub inden for byskiltene kunne man nu se 15 ryttere - og en vogn - i Alkens byfestoptog - for sådan et var der dengang. Sander Jensen var fanebærer. Og med Jørn Damgaard som primus motor fik borgerforeningen sit eget festtelt på 12 gange 12 meter - blåt med hvidt tag og godkendt efter alle kunstens regler. Se næste kapitel i Alken år for år siden 1979.
 
  
16. feb. 2018 * Arne skriver om sin far Kasper og sin egen barndom i Alken. Med udgangspunkt i et skarpt foto fra 1949-1950 - opbevaret af Per 'Kat' Sørensen fra Boes - skriver Arne Jacobsen, der er vokset op på Emborgvej 109, om sin far, der var en del af kolonnen i Alken: Far havde selv skovl med.
 
 
 
394 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

  
 
Uge 22 * Pas på grøfterne. Kombinationen af skarp sol og den aktuelle høje vækst af græsgrønt i grøften, der gjorde det svært at skelne, hvor grøften begynder, lå bag et solo-biluheld uden tilskadekomne på Alkenvej. Edel Laursen kom med sin traktor og fik trukket bilen op på vejen igen. For få uger siden skete noget tilsvarende 50 meter længere oppe ad vejen. (Foto: Vibeke Sandberg)
 
Uge 21 * Bytte bytte købmand. Der var lang kø i Alkens købmandsbutik tirsdag eftermiddag. På kort tid blev ca. 120 skolebørn fra Samsø ekspederet, og boksen med ispinde blev næsten tømt. I disse sommervarme dage bytter eleverne fra Bjedstrup Skole med kammeraterne fra Samsø Friskole Nordby og Onsbjerg Lilleskole. Så må vi håbe, at købmanden og isbaren i Nordby er lige så velforsynet. (Foto: Peter Abildgaard)

 
Uge 20 * Nu to fra '18. Tinas og Peters lille Topper kom til verden 7. april, så nu har vi to i familien, der er født i '18, siger Søs Nielsen med tanke 100 år tilbage i tiden. (Foto: Søs Nielsen)
 
Sofari søndag 27. maj kl. 10 – 16 - oplev frie grise  Johannesminde.
Fællesspisning onsdag 30. maj kl. 18:, Tilmelding senest lørdag 26. maj hos Købmanden i Alken eller til  Edel Laursen på 42241112.
 
Sportsfest i Dover GF lørdag 2. juni. 
I 2012 vandt dengang 12-årige Martin Elleby motionsløbet - her sammen med Poul Ganer og Bolette Olsen. (Foto: Henrik Bjerg) 

 Møde på torsdag 14. juni på Bjedstrup Skole fra kl. 19-21 om fælleskøb af naturarealet 'Kollen'.
 
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Lene Bay - lenebach.bay@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her.
 
 
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.

Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007