Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * 

 

   
  
 23. apr. 2017 * Stjernestøv og en smadret loftslampe. Opløftede kommentarer på facebook vidner om en intens rockkoncert lørdag med Stardust Boogie Band på Alken Mejeri - med vild dans og en smadret lampe - spillede trommeslageren på skærmen? - som Lotta Schmidt her udskifter. (Foto: Eric Ballowitz, der især nød et Nina Hagen-nummer)
 
  
 23. apr. 2017 * Tak for jeres medvirken. Efter nu at have haft det privilegium at være frivillig hyperlokaljournalist og -redaktør i mit helt eget hood og nu have redigeret alken.dk gennem ti år: Hvor blev jeg rørt over borgerforeningens jubilæums-arrangement hos Købmanden i Alken - og al jeres varme og opbakning. For det lod sig jo gøre! (Foto: Sanne Dudoret)
                                   Læs hele webredaktør Knud Abildtrups indlæg på smalltalken.

 
  
 23. apr. 2017 * Conny og Troels fejrer sølv. De mangeårige Alken-borgere Conny Mortensen og Troels Larsen, Alkenvej 56, har nu været gift i 25 år. I 90'erne tog mange færøske drenge ud og fiske, mens pigerne tog til Danmark. Også Conny, der havde fundet en dansk murerarbejdsmand at tage med - sammen med sin ældste søn Høgni. Troels var faldet for naturen og fiskeriet oppe på øerne, men fem år var nok for ham, så de to købte hus i det danske søhøjland, og i 1991 flyttede alle tre ind i huset på Alkenvej, hvor Torkil kom til året efter - og de holdt bryllup i 1992.
 
  
23. apr. 2017 * Robotter, pudekamp og loppemarked. Lørdag 29. april foregår den årlige sportsfest i Dover GF, der i år er gået sammen med Rollespilsforeningen Fafner samt Bjedstrup Skole om arrangementet, der også er blevet til Åben Skole.

 
23. apr. 2017 * Stativer kun til minimizer-bolde. Hej alle minimizer-ejere og alle jer andre gode mennesker i Alken. Det går forrygende med at indsamle blød plast i stativet udenfor Købmanden i Alken, men også lidt for godt, skriver Eva Nikolajsen. For stativet er KUN beregnet til minimizer-'bolde', ikke til alle mulige andre poser. Eneste undtagelse: Meget store stykker blød plast og bobleplast kan bindes forsvarligt i f.eks. en indkøbspose og kan også godt indsamles. Forsøget går simpelthen ud på at se, om disse minimizer-'bolde' kan gøre indsamling af blød plast mulig i hele kommunen, hvis 'boldene' opfører sig ordentligt i sorteringsanlægget. Alle I gode mennesker, som også vil sortere blød plast fra deres andet affald, men ikke har fået en minimizer, må ta' den lange tur til Værdiparken. Det lønner sig altsammen!
 
23. apr. 2017 * Guldtræ og Sølvtræ er en af titlerne på fortælleaftenen i Svejstrup Gl. Præstegård fredag 28. april kl. 19, skriver Helle Arnfred, der selv vil fortælle det irske eventyr 'Guldtræ og Sølvtræ', ligesom 11 andre lokale historiefortællere bidrager - alle med kærligheden som tema. Entré 50 kr. Læs mere på Ry Fortællekreds.
 
23. apr. 2017 * Morgenyoga tre torsdage. Der er ingen tilmelding, bare duk op, skriver Eva Michaelsen om morgenyoga i ABAF-regi på Alken Mejeri torsdagene 27. april, 4. og 11. maj kl. 8-9.30. medbring yogamåtte og tæpper/pude.
 
  
23. apr. 2017 * Snart duft af friskskåret tømmer. Fællespladsen vil over de kommende uger blive indrettet yderligere i fuld skala, skriver Bendt Nielsen. Grillhytte-gruppen har lørdag forberedt den præcise placering af hytten og drøftet den videre proces med at få rejst stolperne og grundkonstruktionen. Tømmeret er bestilt, og i løbet af et par uger, vil det blive leveret. Shelterne vil også vokse frem over de næste par uger - de leveres af firmaet Shelterbyg, og den ene shelter indrettes specielt handicapvenligt. I løbet af de næste par uger vil der derfor forekomme en del aktivitet og en dejligt duft af friskskåret tømmer vil sprede sig over Fællespladsen. Kom ned og nyd de flotte konstruktioner, efterhånden som de skrider frem! Toilettet har stået på sin plads længe, og det vil snart blive tilsluttet, så det kan tages i brug. Det forventes, at pladsen kan indvies søndag 11. juni kl. 14, så sæt kryds i kalenderen til endnu en festlig dag i Alken.
 
  

19. apr. 2017 * Eric Ballowitz skræmte ræv væk. Til oplysning for hønsefolk og jægere i Alken: Jeg har lige set en ræv på engen bag vores hus, skriver Vibeke Sandberg. Den var sikkert på jagt efter føde til sine unger. Eric skræmte den væk, og den styrtede mod skoven.
 
  
19. apr. 2017 * Hyggeaften i X og Tværs tirsdag 25. og torsdag 27. april kl. 19-21. X og Tværs er vært ved en lille forfriskning, mens du kan se og prøve to kollektioner fra basics by bornø, begge 100 pct. Øko-Tex certificeret, skriver Lene Breumlund. Bamboo af bambus, og Blusbar af 100 pct. merinould. Da pladsen er begrænset, er tilmelding nødvendig. Vælg en dag og ring 21424846.
 
19. apr. 2017 * Asger tilbyder guitarundervisning i Alken. Jeg vil gerne gøre, hvad jeg kan, for at støtte den lokale musikalske fødekæde i området og tilbyder i den forbindelse guitarunderisning i Alken, skriver Asger Jakobsen, 'La Vie', Emborgvej 100: - Jeg er musiklærer med rytmiskguitar og sammenspil som hovedfag fra Det Jyske Musikkonservatorium og har tidligere undervist på bl.a. Odder Musikskole og Den Kreative Skole i Aarhus. Jeg er meget interesseret i at støtte det lokale musikliv og bidrage til hvad jeg kan til den musikalske fødekæde. Derfor tilbyder jeg guitarundervisning til alle der har lyst til at ha' det sjovt med at spille og lære nyt. Det er på Emborgvej 100 eller i Mejeriet. For dem der har lyst at høre nærmere om tider priser mm. er I meget velkommen til at kontakte mig på: jakobsensguitar@gmail.com eller ringe/sms'e til 29664427. Alle er velkommen :) Til dagligt har jeg en lille guitarskole på Lydhavnen ved Jægergårdsgade i Aarhus.
 
  
 

17. apr. 2017 * Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken. Læs om campingpladsplanerne, løvfaldstur, dilettant, hvor byens fester foregik inde og ude det år, og se et foto af Bjedstrup Brugs, før den lukkede - på Alken år for år siden 1979. (Kortet er fra kommuneplanforslaget i Ry Kommune 1985-97)


 
  
17. apr. 2017 * Bæk i Bjedstrup forurenet. 3. april konstaterede flere beboere i Bjedstrup, at en af områdets bække var helt rød. Ifølge dialogen på facebook-gruppen Bjedstrup Landsbyfællesskab blev den kommunale miljøvagt kontaktet - og muligheden for, at der var tale om okker-forurening efter spuling af markdræn, drøftet.
 
  
16. apr. 2017 * Siv er mor. Tidligere Alken-borger Siv Werner Hansen er sammen med Emil Månsson blevet forældre til Ene Werner Månsson, fortæller Berit Werner Hansen, der sammen med Bruno Nielsen kan dele den nye bedsteforældreværdighed. Ene slår sig løs i Sydhavnen i København sammen med Siv og Emil. Tillykke til alle!

 
  

14. apr. 2017 * Yoga fra påske til pinse. Jeg vil gerne undervise dem, som er interesserede, i yoga om tirsdagen kl. 17.30-19 efter påske og frem til pinse på Mejeriet, skriver Tara Djernis. Alle kan være med. Man behøver ikke at være i skarp yogaform. Tilbuddet koster ikke noget og gælder alle medlemmer af Alken Borgerforening. Og jeg har aftalt det med Eva Michaelsen, understreger Tara.
 
   
   
10. apr. 2017 * De første pæle sat. Her i foråret vil den nye indretning med shelters på Fællespladsen tage form. Byggeholdet med Lotta Schmidt i spidsen har nu sat de første pæle. (Foto: Jan Mikael Granner)
 
8. apr. 2017 * Præstegården er solgt. Kære alle. I mandags gik handlen i orden. Vi har solgt Svejstrup Præstegård til Mads B. Schriver, Viktor Reddersen, Ida Gunnersen, Mette B. Schriver og Andreas Bech. Viktor, Ida, Mette, Andreas og deres fem børn flytter ind i forpagterboligen den 1. august. Dermed masser af liv i præstegården, og børn til skolen og børnehuset. Den 1. november skal vi være ude og den 1. januar 2018 overtager køberne hele herligheden. Vi håber det bliver til gensidig glæde. Vi vil nyde den sidste tid på præstegården, og ser frem til et nyt liv på Agnetevej i Ry.
                                Kærlige hilsner Hans Lyngsgaard og Kirstin B. Thomsen


 
   
8. apr. 2017 * Nye tage, døre og vinduer. Renoveringen af AB Søbjerg begyndte i marts 2017 og forventes afsluttet ultimo maj, skriver Jens Krag fra andesboligforeningen . Alle tage og udvendige døre/vinduer bliver udskiftet, så de otte huse i den lille andelsboligforening kommer til at fremstå og virke som næsten nye boliger. Det samlede budget ligger på ca. 2.200.000 kr. Vi glæder os til, at det bliver færdiggjort, og vi beklager naturligvis de gener, det måtte have for de øvrige beboere på Søbjergvej, samt posten, hjemmehjælpere og andre, som færdes på vejen. (Foto: Jens Krag)

 
   
4. apr. 20017 * Forskønnelseshold i aktion i Svejstrup. Gadekæret - eller branddammen - i Svejstrup er under forvandling, og senest tog en flok naboer fat med spader, skovle og sten. Heidi Larsson har lagt fotos på Facebook-gruppen Svejstrup Landsbyfællesskab, hvor der er glæde over støtte fra Liv i Landsbyen på 7.000 kr. til projektet. De penge stammer fra to dages effektiv Smukfest-oprydning, og der er lagt op til en gentagelse i år.

 
3. apr. 20017 * Igen over 70.000 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i marts op i 70.244 kr., og nu er 205 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
   
 2. apr. 2017 * Jeg vil også holde 100-års fødselsdag, sagde Olga Keis under sit 99-års åbent hus på Alken Mejeri lørdag. Peter Wærum akkompagnerede til en masse fællessange, fødselaren leverede selv en sang ligesom hun fik både korsang, en duet, fløjte- og violinspil som hyldest. (Foto: Thomas Tjørnehøj)
 
   
 
2. apr. 2017 * 25 husstande i Alken samler blød plast - som forsøgsby. For et år siden i januar lavede jeg 'Træffetid' om affaldssortering, hvor vi opdagede, at man kan sortere blød plast fra sit husholdningsaffald, så materialet kan genanvendes, skriver Eva Nikolajsen. Det ville Renosyd gerne bakke op om, så jeg har nu i godt og vel et år fulgt affaldsnørden Søren fra Renosyd gennem hans kamp for at skaffe os minimizere, lave vejlednings-flyer og selv samle stativet til vores indsamlede plast. Og nu kan 25 husstande i Alken begynde indsamlingen og erklære os for forsøgsby! Så hurra for Søren! De bløde plast-'bolde' samles i et stativ ved Købmanden i Alken øverst på handicap-rampen. Om et halvt år slutter forsøget igen, men vi kan beholde vores minimizere og bare selv aflevere plasten på Værdiparken. Jeg deler minimizere ud til dem, som skrev sig på listen for et år siden. Der er stadig mulighed for at være med. Send mig en sms på 26962880 (først til mølle).
 
   
 1. apr. 2017 * Benjamin lufter tæpperne. (Foto: Peter Abildgaard)
 
1. apr. 2017 * Passioneret osteindkøber og familiens ismester. Jens Jacobsen fylder som nævnt 80 år torsdag 6. april, og Signe og Inge står bag en fødselsdagsomtale af deres far og mand. Læs på Folk i Alken om Jens som frivilligkoordinator, lærer, skoleinspektør, ægtemand, far, bedstefar og oldefar, Alken-borger, fondssøger og ambitiøs soduko-løser.
 
 

30. mar. 2017 * Lars Juhl Poulsen er død. Vores mand, far, farfar og morfar Lars Juhl Poulsen fra Søbjergvej 4 døde i går i sit hjem 68 år gammel. Lars flyttede til Alken i 1978 med sin kone Sine og deres tre børn. Han arbejdede ved Vejdirektoratet i Skanderborg fra 1976 til han gik på pension i 2010 og var fra 2004 adjungeret professor på Aalborg Universitet. Lars var syg de sidste år af sit liv, men hans død var alligevel uventet. Lars havde seks børnebørn og blev farfar for første gang i maj 2016.
                                                                     Mvh Sine, børn og børnebørn


 
27. mar. 2017 * Adele på den radikale liste igen. Ligesom ved det forrige kommunalvalg i 2013 stiller Adele Davis Boe i år op på den radikale liste. Sidste gang - der var Adeles første - gav hende 138 personlige stemmer, men ikke en plads i byrådet. Læs Stiften.
 
27. mar. 2017 * Fodfoldfitness i Dover GF. Onsdag 5. april begynder fodboldfitness-holdet igen - jeg glæder mig til at få rørt ben og lattermuskler sammen med en flok skønne kvinder igen, skriver Heidi Larsson, der håber at kunne samle en flok til hyggemotion hver onsdag - tag gerne veninder, naboen, søsteren, datteren eller andre med der kunne være interesseret. Sms 61778788.
 
26. mar. 2017 * Kommunal fejl i sag om flere svin. Gårdejer Karl Ole Jokumsen, Østermarksvej 11, har bedt kommunen om at måtte fordoble antallet af dyreenheder. Gården er p.t. godkendt til 26.000 smågrise og 15.000 slagtesvin (505 dyreenheder). Der søges om en udvidelse til 38.000 smågrise og 27.600 slagtesvin (977 dyreenheder). I første omgang blev anmodningen godkendt af Skanderborg Kommune, som dog havde begået alvorlige fejl i sagsbehandlingen, og 30 borgere/naboer, som har klaget over kommunens første miljøgodkendelse, har fået medhold fra Natur- og Miljøklagenævnet, skriver Horsens Folkeblad. Læs mere på Natur.
 
   
23. mar. 2017 * Hestene nyder tilværelsen i engen.
(Foto: Peter Abildgaard)
 
 
 
383 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

 
 
Fællesspisning torsdag 27. april kl. 18. Tilmelding hos Købmanden i Alken senest mandag 24. april. Se opslag på Fællesspisning.
Nytilflyttere spiser gratis første gang - og kan blive præsenteret.

Fortælleaften på Svejstrup Gl. Præstegård fredag 28. april kl. 19 - med kærligheden som tema. Entré 50 kr. Læs mere på Ry Fortællekreds.
 
Uge 17. Grillhytte-gruppen i gang på fællespladsen. Flere shelters vil vokse frem de kommende uger. (Foto: Bendt Nielsen)
 
Uge 16. Tyder på okker. Diskussionen på facebook gik på gylle eller okker i en bæk i Bjedstrup. Det tyder på det sidste. (Foto: Jacob Højbjerg)

 
 
 
 
Strikkecafé i Købmanden i Alken lørdag 6. maj kl. 13.30-15.
 
Fællespladsen med shelters, grillhytte, toilet og gennemgående nyindretning indvies søndag 11. juni kl. 14 - læs om forberedelserne på ABAF.

 
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Lene Bay - lenebach.bay@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her.
 
 
 
Uge 1 2015 * Bent, se ik' herhen. Dominique Campbell skriver om en morgenoplevelse: Mismor havde placeret en død rotte på lit de parade ved min sengekant. Da jeg fik serveret morgenkaffe på sengekanten, så jeg rotten og udbrød 'Bent du skal ik' se herhen' hvorefter Bentebent skreg som en pige og styrtede over til nabohjælp. Ingrid  Robak ankom og tog affære. Dygtig jæger og brav nabo. (Foto: Dominique Campbell)
 
 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007