Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Købmanden i Alken 2013
Købmanden i Alken 2012
Købmanden i Alken 2010-11
Købmanden i Alken 2004-10
Bestil købmandsvarer online
Hertha brød priser
Styregruppen
2014 Oktober Kontrolrapport
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

 
 
Købmanden i Alken
 
 
13. maj 2016 Europæisk studie-besøg. Tirsdag eftermiddag havde Købmanden i Alken besøg af EU projektet ESCAR - en gruppe på 12 personer fra Italien, Spanien og Sverige (samt Skanderborg Kommune),der arbejder på tværs af landegrænser med bæredygtigheds projekter. Lars Christensen fortalte om Købmanden, Liv i Landsbyen, Mejeriet, biblioteket og generelt omkring betydningen af sammenhold i de små landbysamfund. Gruppen var rundt i butikken og mejeriet. Onsdag aften var der møde på Ry Højskole, hvor gruppen bl. a. blev spurgt om hvilket/hvilke projekter, der havde imponeret dem mest....  Købmanden i Alken var det første der blev nævnt... Så vi kan godt være lidt stolte af vores sted :-), skriver Pernille Benzon, der har lagt 19 fotos fra dagen på købmandens Facebook-side - man skal gå lidt ned på siden.

10. maj 2016 * Aprils Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 66.184 kr. - fordelt på 169 ordrer fra 40 kunder. I alt er der 187 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma - se her, hvordan du bestiller. Bestil før kl. 10 mandag til lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.  7,5 pct. af varekøbet går til købmanden.

18. apr. 2016 * Penge til ude-møbler, planter og plancher. Kommunens landdistrikspulje har bevilget 20.000 kr.
til møbler udenfor mejeri og butik, plantekasser og formidlingsplancher om Købmanden i Alken og Liv i Landsbyen, skriver Pernille Benzon. Vi begynder med at købe møblerne og søger så medfinansiering til resten, så vi løbende kan lave det hele. Pernille efterlyser også, om der er nogen, der kan brænde købmandens navn ind i møblerne - for at modvirke tyveri.

18. apr. 2016 * Besøg fra Lørslev. Købmanden og Liv i Landsbyen havde i torsdags besøg fra landsbyen Lørslev syd for Hjørring.De har netop stiftet en forening: Lørslev Café og Kulturhus'  og købt den gamle skolebygning, som man ser på billedet bag dem. De kom for at høre om oprettelse af vores købmand og cafe, skriver Tove Nyholm, der tog imod sammen med Mogens Andersen og havde en flere timers samtale med dem. Et givende besøg.
3. apr. 2016 * Øko-tilbud. Jytte Elleby fra Købmanden i Alken gør opmærksom på, at der i denne uge er usædvanligt mange tilbud på økologiske varer hos Osuma. Man kan bestille over nettet og hente i butikken, som modtager 7,5 pct. af den samlede Alken-omsætning til driften. Man er ved at handle ved Osuma direkte med til at konsolidere økonomien i hele lokalområdets butik, café og mødested.

21. mar. 2016 * Ny rengørings-dato. Kvartals-rengøringen i Købmanden i Alken er flyttet til søndag 10. april kl. 10. Giv gerne besked til Søs Nielsen,  hvis I ved I kommer. Man er velkommen til at komme og hjælpe til, selv om man ikke ellers har en tjans i købmandsbutikken :), skriver Estrid Bek.
 
15. mar. 2016 * Købmands-årshjul. På væggen i Købmanden i Alken hænger nu et årshjul - kreeret af Søs Nielsen - hvor de frivillige kan følge, hvornår der er møder, kvartals-rengøring og optælling. Hvis ikke der står 2017, gælder datoerne 2016. Næste rengøring er søndag 10. april kl. 10.

11. feb. 2016 * Købmandsmøde - ny dato.
Købmandsmødet har fået ny dato og bliver i Købmanden i Alken søndag 6. marts kl. 10-12 i butikken, skriver Estrid Bek.
9. feb. 2016 * Købmandsmøde udsat.
Der er efterhånden kommet så mange afbud til købmandsmødet onsdag 10. februar, så vi vælger at aflyse og finde en ny dato hurtigst muligt, som ikke er onsdag, skriver Estrid Bek.
27. jan. 2016 * Osuma-omsætning i 2015 blev 891.352 kr. Det fremgår af Osumas månedlige tal. Det vil sige et såkaldt kick-back på 7,5 pct. til Købmanden i Alken på 66.851 kr. I løbet af 2015 steg antallet af Osuma-kunder fra 163 til 183.

20. jan. 2016 * OVIS-lammekød fra fredag. Per Nielsen fra OVIS i Svejstrup, der har fået sine får ind på stald på Alkengård, tilbyder fra fredag lokalt lammekød hos Købmanden i Alken. OVIS har i øvrigt fået sit første lam i år - og venter i at 242. Han skriver på smalltalken.

12. jan. 2016 * Købmandsmøde. Vi tænker igen det er tid til et købmandsmøde til udveksling af, hvordan det går, hvordan det kan blive bedre og hvad der videre skal ske, skriver Estrid Bek fra styregruppen i Købmanden i Alken. Mødet er onsdag 10. februar kl. 19.30 - 21 i butikken.
11. jan. 2016 * Halv pris i januar. Kødvarerne fra Mosegårdens Limousine i frostboksen i Købmanden i Alken sælges til halv pris hele januar, oplyser Flemming Lind Rasmussen.
 
26. dec. 2015 * Hjem til Alken til jul. Caféhjørnet hos Købmanden i Alken  blev til pigehjørnet lillejuleaften, skriver Jacob Gewitz om de grå- og blåklædte kvinder - og en lille rød dims (?) på cafébordet. (Foto: Jacob Gewitz).
19. dec. 2015 * Købmanden sælger ud onsdag 23. december den sidste halve time før lukketid, skriver Jytte Elleby, der selv er købmand den dag. Udsalget gælder de varer, der ikke kan sælges mellem jul og nytår. Købmanden i Alken  har lukket 24.-27. december og 31. december til 3. januar.

6. dec. 2015 * Alken-koret synger i cafeen. Med Trine Holm som korleder optræder Alken-koret i cafehjørnet hos Købmanden i Alken lørdag 19. december kl. 12.30.
2. dec. 2015 * Oste-smagning hos kømanden. Syv specialoste fra Them Mejeri - kun 200 kr. Prøvesmagning hos Købmanden i Alken fredag 4. december kl.16.30-18. Bestil en pakke senest tirsdag 15. december. Betal og afhent inden 22. december.
 
29. nov. 2015 * Købmandens nisse har bebudet, at han kommer hver fredag nat i december inden jul. Vil du være med til at pynte butikken med en julesok, så kan du indlevere den senest fredag 4.december. Det koster 20 kr. at være med i legen. Kh.  Sanne Gry Hansen og Søs Nielsen.

 
19. okt. 2015 * Købmanden søger venner - til at varetage ad hoc opgaver indimellem, f.eks. rengøring ved sygdom samt en tovholder til at få organiseret det sidste brænde, skriver Jan Mikael Granner. Dertil søger vi makkere: Makkeren, som sammen med købmanden holder åbent, med vagt ca fire timer hver 14. dag. Kontakt Estrid Bek, Alkenvej 75  tlf 25393547 /  86577347,  hvis du er interesseret.

18. okt. 2015 * Kaffe-demonstration. David Szöke fra Jeksen Grønthandel vil gerne lave en demonstration af sine produkter hos Købmanden i Alken. Han kommer tirsdag 20. oktober kl. 17 og skriver bl.a.: 'Det jeg skal vise jer er kaffens revolution :-) En kaffe, der kan helbrede ved hjælp af en kinesisk urt, Ganoderma Lucidum. Der bliver mulighed for at smage forskellige kaffer og en slags te også.

 
14. okt. 2015 * Pas på Paprikas jord. David Szöke fra Jeksen Grønthandel leverer som bekendt økologiske grøntsager til Købmanden i Alken. Men hvad er baggrunden for og idéen med firmaet? Læs om varm mad to gange om dagen, opdræt af kødkaniner, vegetariske opskrifter samt mindst mulig transport, emballage og CO2-aftryk her. Her sammen med Paprika og Monika. (Foto: Per Bille)
2. okt. 2015 * Rengøringsvikar til butikken. Købmanden i Alken søger vikar til rengøring en gang om måneden, skriver Jan Mikael Granner. Anja Budde, der ellers står for den opgave, skal have en pause. Henvendelse til styregruppen.

21. sep. 2015 * 1300 kr. kom der ind ved lykkehjulet under købmandens to-års-fødselsdag, fortæller Søs Nielsen, som søndag kunne indtelefonere beløbet til flygtninge-indsamlingen 'Hjælp nu'.
 
20. sep. 2015 * Købmandens første to år blev fejret med markedsdag, kagebord, balloner, fuld musik over hele to dage. Morten Brauner og Lene Madsen gav smagsprøver på deres nye country-repertoire, og Peter 'Tigermand' havde lirekassen med. (Foto: Søren Slebo eller Ingvar Kristiansen)
 

15. sep. 2015 * Gave til Osman. Vibeke Overgaard kundgør en lille indsamling til praktikant Osman Alkhaledi, der har været en stor hjælp i Købmanden i Alken især i sommerperioden. Via en kasse ved disken kan man give bidrag fx. på 25 kr. pr. person. Osman er med til fødselsdagen lørdag sammen med sin familie, så man kan få taget ordentligt afsked.
 
14. sep. 2015Program ved Købmandens 2 års fødselsdag. Fredag 18. september: Kl. 16.30 Lene Madsen synger og spiller på sin guitar. Kl. 17.30 -18.15 De Dover Spillemænd. Margit Szlavik underholder. Lirekassemanden (Peter Dalsgaard) spiller. Hvis vejret tillader det, vil han lave ildshow. Line fra Firgårde spiller og synger. JeksenGrønt sælger grøntsager. Mosegården kommer med limousinekød. Fiskemanden kommer. Der sælges legetøj til fordel for flygtninge. Søs Nielsen har lavet fine små krukker, som man selv kan dekorere. Lørdag 19. september: Holger Vig underholder. Kl 14: Fødselsdagssang og gratis kagemand til alle - sponseret af Kvickly Ry. (Øverst De Dover Spillemænd og nederst Holger Vig ved byfesten 2012. Foto: Søren Slebo)
 
 
 
5. sep. 2015 * Kagebagere i høj kurs til Kulturaften 2015. Den kommunale kulturaften er Købmanden i Alken en del af. Det foregår fredag 18. september og falder sammen med, at købmanden fylder to år lørdag 19. september. Halløj ved Købmanden i Alken er overskriften. Fiskebilen, Jeksen Grønt og Mosegårdens Limousinekød stiller bod op, også andre kan have en bod, og der lægges op til leg og spil. Købmændene vil gerne kunne sælge kaffe og hjemmebag for 10 kr. om fredagen, og villige kagebagere kan melde sig til Bodil Hvelplund. (Foto fra åbningen i 2013: Søren Slebo)

 
5. sep. 2015 * Ny købmands-pjece fra Købmanden i Alken er nu vej under omdeling til alle husstande i hele sognet, så folk, der endnu ikke har prøvet at net-handle via Osuma, lade sig friste af de mange andre leverandørers tilbud eller nyde cafeens muligheder, kan få en god idé. Rasmus Arentsen står bag.
4. sep. 2015 * bmandsmøde for alle  i Købmanden i Alken onsdag 23. september kl. 19.30 i Købmandsbutikken, skriver Estrid Bek, der tager imod punkter til dagsordenen.
 
2. sep. 2015 * Kødannelse ved disken. Nogle dage sælges der mere chips og slik end andre hos Købmanden i Alken. Onsdag var en af de dage, da en flok lejrskolebørn fra Samsøgades Skole i Aarhus demonstrerede køkultur. (Foto: Knud Abildtrup)

2. sep. 2015 * Osuma klarer sig godt. Osuma, der siden starten i 2013 har leveret dagligvarer til Købmanden i Alken, har klaret sig godt det sidste år, skriver Midtjyllands Avis. Fra juli 2014 til juli 2015 har firmaet haft en vækst i omsætningen på 75 pct. Se hele artiklen - den ligger snart  i købmandens café.
13. aug. 2015 * Fiskebilen Frisk Fisk kommer fremover ved Købmanden i Alken hver tirsdag kl. 16-16.30.

13. aug. 2015 * Kulturaften/ købmandens fødselsdag. Fredag 18 september er der kulturaften i Skanderborg Kommune, hvilket Købmanden i Alken/Liv i Landsbyen er inviteret til at deltage i. I den anledning laver vi gøgl, musik og markeds-stemning på pladsen ved købmanden. (Skulle vejret blive helt tosset, trækker vi ind på Mejeriet). Har du noget, du vil bidrage med? –  Musik eller anden form for optræden? Eller har du haft en god høst og har lyst til at lave en lille bod? Så henvend dig til: Bodil  Hvelplund 61107664,  Jytte Elleby 30297495 eller Søs Nielsen 26999959. Løjerne fortsætter lørdag 19. september, hvor vi på dagen selvfølgelig også fejrer købmandens 2-års fødselsdag. Programmet kommer senere.
7. juli 2015 * Fiskebilen Frisk Fisk, der plejer at kommer ved Købmanden i Alken hver onsdag, holder ferie. Se på kalenderen i butikken, hvornår der igen er fisk i byen.
22. juni 2015 * Alken-besøg fra Sønderborg. I mandags kom en delegation på seks dejlige mennesker fra landsbyer omkring Sønderborg på besøg i Alken, for at høre om landsbyudviklingen i vores område, skriver Inge Nørgård. De fik rundvisning på Mejeriet, biblioteket og butikken, og en fortælling om historien bag det hele. De skulle videre til Sorring og Beder for yderligere inspiration og dialog. Sønderborg Kommune arbejder målrettet på at styrke udviklingen i kommunens landdistrikter.
10. juni 2015 * Jeksen Grønthandel har valgt at fortsætte alligevel med levering af grønsager. Fremover bliver det med levering mandage, og der skal bestilles senest søndag kl. 18.
1. juni 2015 * Ophør. Jeksen Grønthandel, der leverer grøntsager via  Købmanden i Alken, lukker butikken, oplyser Hanne L. Nielsen. Sidste leveringsdag 3. juni.
19. maj 2015 * Pop-Up fredag. fredag 22. maj er der frø- og plantebytte Pop-Up udenfor Købmanden i åbningstiden, skriver Eva Nikolajsen. Pop-Ups er megamoderne og betyder, at folk dukker op med overskudsplanter og ditto-frø, og at vi bytter flittigt indbyrdes. Måske vil man også sælge lidt planter eller frø, det kan også ordnes samtidig.
12. maj 2015 * Knivsliber hos købmanden igen. Onsdag 20. maj kl. 16-18 sliber Henning Andersen fra Skanderborg knive og sakse hos Købmanden i Alken, mens man venter.  50  kr. incl.  moms. Få slebet fire - betal for tre. Se hans hjemmeside.
 
6. maj 2015 * Så kom købmanden på landsdækkende tv. Se nyhedsindslag fra TV2 Nyhederne om Købmanden i Alken. Estrid Bek og Pernille Benzon udtaler sig om en ny støtteordning til lignende projekter, som man også kan læse om her.
5. maj 2015 * Indslag fra Alken i TV2 Nyhederne kl. 22. Med kort varsel ankom et kamerahold fra TV2 til Købmanden i Alken i dag. Inge Schøler og Gitte Trenckner var købmænd, kunder var der nok af, og flere udtalte sig. Indslaget handler vist om statsmidler til landsby-projekter og den slags. Se TV2 Nyhederne kl. 22.
 
25. apr. 2015 * To veninder. Ronja og Ida Kirstine er to af stamkunderne hos Købmanden i Alken - med deres helt særlige favoritlege og -steder - ikke mindst den blå bænk med væsentlige remedier til at forsøde en købmandstur med. (Foto: Sanne Dudoret)
 
12. apr. 2015 * Ny mandagschauffør. Poul Ravn har fragtet købmandsvarer til børnehus og skole hver mandag, men har ikke mulighed for det efter 27. april. Det er en ret god indtægtskilde for købmanden, - så det kunne være godt at finde en løsning, skriver Estrid Bek. Er der nogen, der vil overtage, evt. en enkelt, en gruppe - en periode? Spørg Poul til råds om, hvad det indebærer.

11. apr. 2015 * Osuma udbreder Alken-koncept. Fem Shell-takstationer skal nu afprøve bestilling og afhentning af dagligvarer fra Osuma ligesom hos Købmanden i Alken.
11. apr. 2015 * Knivsliber hos købmanden. Lørdag 18. april kl. 12-16 sliber Henning Andersen fra Skanderborg knive og sakse hos Købmanden i Alken, mens man venter.  50  kr. incl.  moms. Få slebet fire - betal for tre. Se hans hjemmeside.

 
15. mar. 2015 * 'Mount Brænde'. Til Brændedagen lørdag mødte 10 friske personer frem, som med kløvere, økser og save gik til angreb på 'Mount Brænde', skriver Hans Hornbek. Vi kom et godt stykke, men der er stadig et stort arbejde at udføre.
 
 14. mar. 2015 * Udegruppen klar til p-pladser. Udegruppen i Købmanden i Alken går her i foråret i gang med at indrette fem p-pladser og en handicap-p-plads og etablere flere blomsterbede, oplyser Hans Hornbek.
26. feb. 2015 * Skiltene fuldt finansieret. Med et bidrag på 7.500 kr. fra Skønpuljen er henvisnings-skiltene til Købmanden i Alken nu fuldt finansieret, oplyser Pernille Benzon, der netop har bestilt dem. Skiltene opfylder kriterierne 'forskønnelse af lokalområdet'og 'det sociale fællesskab'.  Armene op - og lad så bare kunderne trille ind fra Skanderborgvej og Emborgvej.

 
22. feb. 2015 * Store Brændedag lørdag 14. marts. Vi har masser af dejligt brænde til de kommende fyringssæsoner både hos Købmanden og på Mejeriet. Det er skønt!! Men der er stadig meget, der skal kløves og stakkes.    Kom og hyg dig med en aktiv udedag, og gør en indsats for din by! Vi mødes kl. 10 og slutter kl. 16. Mindre kan også gøre det. Vi vil gerne høre, hvem der kommer, så kan vi nemlig sørge for noget godt til pauserne (mad og drikke). Du kan enten skrive dig på listen eller give besked til en af os. Varme hilsener Jytte Elleby (30297495) og Hanne Lisbeth Nielsen (86577376 / 25192417).
7. feb. 2015 * Skanderborg Kommune har fokus på tidlig opsporing af KOL.
I den anledning besøger kampagnen Købmanden i Alken fredag 20. februar kl. 16-18. Alle er velkomne til at komme forbi til en snak omkring lunger og evt. symptomer herfra. Vi tilbyder også måling af lungefunktion. Man kan i forlængelse heraf også høre mere om kommunens mange tilbud om hjælp til rygestop, skriver KOL-projektsygeplejerske Mette Kloppenborg--Skrumsager.
 
30. jan. 2015 * Ny leverandør af øko-grøntsager. David Szöke fra Jeksen Grønthandel begynder nu at levere økologiske grøntsager til Købmanden i Alken om onsdagen ved bestilling senest tirsdag aften. Man betaler over nettet ligesom ved Osuma og kan enten vælge ugekasse eller selv udvælge grøntsager.  Intet mindstebeløb, intet leveringsgebyr, men 10 kr. pr. køb går til købmanden. Læs mere i LokalAvisen.

17. jan. 2015 * Vådt og tørt brænde. Lørdag fik vi båret en del brænde ind til købmand og mejeri, sms'er Bruno Nielsen. Alle Ingvars paller blev skåret op - de er dog våde af regnen - og ligger til tørre i det mobile brændeskur. Endvidere fik vi kørt det kløvede brænde - vådt - fra Jens og Brittas træ til mejeriets skur. Der mangler nu at blive kørt tørt brænde fra legepladsen til mejeriet. Der er god plads i skuret, så jeg håber, nogle vil tage det initiativ.
 
15. jan.  2015 * Kultur- og sprogtræning hos købmanden. Mohamed Jamil Hussein er for tiden praktikant hos Købmanden i Alken. Mohamed, der er syrisk kurder, har travlt med at træne dansk sprog og få kendskab til dansk social kultur.  Han er med i købmandsarbejdet både før og i åbningstiden - fortrinsvis sammen med Søs Nielsen, Anne Grete Viborg og Mogens Andersen. (Foto: Knud Abildtrup)
14. jan.  2015 * Kræver ingen stor uddannelse.  Så er det tid til at få kørt brænde til brændeskure lørdag 17. januar, skriver Bruno Nielsen på skilt ved købmanden. Vi mødes hos købmanden til morgenkaffe kl. 10. Husk, at alle kan deltage - det kræver ingen stor uddannelse -  bare en time.
 
4. jan. 2015 * Så er Alkens Mobile Brændeskur en realitet. Nu er det meget nemmere at hente tørt brænde på legepladsen, så det kan køres til Mejeriet og Købmanden efter behov, skriver Bruno Nielsen. Vi har gratis brænde til mange år, og alle opfordres til at bære til ovnene, så vi kan få det brugt.
 
 
 
31. dec. 2014 * Nu også Osuma-fællesindkøb i Sinding. En flok beboere i Sinding nord  for Silkeborg er blevet inspireret af Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken, oplyser overhøker John Gammelgaard, der var på besøg i februar. Sinding Samkøb's setup står i små 3.000 kr., der er et
minimum-køb hos Osuma på 200 kr., ingen payback, men et gebyr på 10 kr., der går til den fælles kasse. Sinding Samkøb begyndte i august og har en ugentlig omsætning omkring 9.000 kr., 12 frivillige og 16 kunder.
15. dec. 2014 * 62 Osuma-kasser på én dag. Det er vist rekord: Osuma-varer, der krævede hele 62 kasser stablet op i lagerrummet hos Købmanden i Alken, siger Bodil Hvelplund, der mandag var glad for at have hjælp fra Mohamed Jamil, der er begyndt i praktik i butikken. 
 
13. dec. 2014 * Jonas laver købmands-t-shirts. Jeg har noget, som jeg ønsker mig og er ved at spare op til, skriver Jonas Granner, der gerne vil tjene penge samtidig med at gavne andre og fik ideen: T-shirts til Købmanden i Alken. Sammen med min far har jeg fundet et godt sted at få dem produceret. Vi har siddet med et designprogram og fået ideer. Jeg håber, du kan lide den. Bestil inden mandag 15. december og få din t-shirt med inden jul. Pris 150 kr.

9. dec. 2014 * Rengøring hos Købmanden. Er der nogen, som kan overtage min rengøringstjans hos Købmanden i Alken? Vi er tre, der gør rent , så det drejer sig om ca. to timer hver tredje uge. Det vil være rigtig fint, hvis der er to persone,r som melder sig, så der er ialt fire. Så vil det også være nemmere at nå den mere ekstra rengøring. Jeg vil højst sandsynligt godt være med igen på et senere tidspunkt, men har lige nu brug for en pause.
Mange hilsener fra Ulla Jacobsen
1. dec. 2014 * Månedsomsætningen i oktober var  81.112 kr. og dermed var der et kick-back på 6.083 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
22. nov. 2014 * Omsætning højere end budgetteret. Omsætningen i Købmanden i Alken udover Osuma ligger for tiden rigtig godt i forhold til de budgetterede 1200 kr. ugentligt i 2014, oplyser Ingvar Kristiansen fra styregruppen. Og Osuma-omsætningen ligger efter en noget lavere juli igen omkring 20.000 kr. månedligt.
19. nov. 2014 * Sokker i alle størrelser og farver. Så er det snart december, og alle i butikken i Købmanden i Alken glæder sig til at se den store gren pyntet med sokker i alle størrelser og farver, skriver Søs Nielsen. Hvis du vil være med, skal du som sidste år lægge 25 kr. i din sok og aflevere den inden fredag 28. november. Hver mandag og fredag kan du komme og se, hvad Nissen har fundet på at lægge i din sok.
12. nov. 2014 * Vi har så meget dejligt brænde, der lige skal under tag eller presenning - kom lørdag 15. november kl. 9-12 til legepladsen. Giv en time eller to med en økse eller kløver eller som stabler, skriver Jytte Elleby.
 
3. nov.  2014 * Købmanden med i regional 'værktøjskasse'. Købmanden i Alken er et blandt mange eksempler på landsby-købmænd i publikationen 'Købmand og Lokalsamfund', der skal inspirere andre landsbyer til selv at gå i gang. Læs den her.
 
3. nov.  2014 * TV2 Østjylland om Hampen-træf. Se tv-indslag fra 'Landsbytræf - helt ude i Hampen', hvor bl.a. Søs Nielsen fra Købmanden i Alken samt Knud Erik Elmann Jensen fra Illerup og Landsbysamvirket kan ses og høres.
31. okt.  2014 * Alken repræsenteret ved Hampen-træf. 'Landsbytræf - helt ude i Hampen' hedder et arrangement lørdag 1. november, hvor bl.a. tre landsby-købmand fra Skanderborg Kommune er med. Ulla Helm-Petersen, Gitte Trenckner og Søs Nielsen repræsenterer Købmanden i Alken. Læs programmet.
27. okt. 2014 * Mortensænder fra Gothenborg kan nu bestilles via Købmanden i Alken, oplyser Vibeke Sandberg. 3,0-3,4 kg. for 140 kr. pr. kg. Sidste frist mandag 3. november.
 
19. okt. 2014 * Ren Kaffe hos købmanden. Købmanden i  Alken forhandler økologisk og bæredygtig kaffe fra Aarhus-firmaet 'Ren Kaffe'.  Firmaet er  er startet af Jonas Würtz Yde, som er ejer og indtil videre eneste ansatte. Jonas har været i Sydamerika to gange for at se, hvad det betyder for bønderne at dyrke kaffe. Her så han, hvordan de økologiske dyrkningsmetoder og produktionsfælleskaberne gjorde en forskel, både for kvaliteten af kaffen og for dem, der dyrkede den. Kontakten til Alken gik gennem Lasse Hornbek Nielsen.
 
19. okt. 2014 * Byens Lumberjacks går i aktion.  Det er tid til at få fyldt brændeskuret på legepladsen. Alt brændet hos Flemming i Boes Skov skal hentes, der skal saves og kløves på legepladsen og ved Mejeriet. Dels til Købmanden i Alken dels til Alken Mejeri til vores allesammens varme og glæde. Derfor flere arbejdsdage. Søndag 26. oktober kl. 9, lørdag 1. november kl. 9- senest 14 og lørdag 8. november kl. 13. Vi mødes på legepladsen. Medbring: save økser, kløvemaskiner, lange elledninger trillebører etc. Søren Laursen kommer med traktor plus vogn, som kører i skoven. Flere vogne er velkomne. Og det er kager mm også. Både for nye som gamle medlemmer af sjakket. Hilsen Jytte Elleby.
 
15. okt. 2014 * Smiley til købmanden. Fødevarekontrollen var forbi Købmanden i Alken - og det endte med en smiley og en del gode råd og anvisninger. Find kontrolrapporten her.

 
13. okt. 2014 * Næsthøjeste månedsomsætning i år. Kick-back for september blev 7.176 kr. ud fra en omsætning på 95.684 kr. oplyser Osuma.  Det er næsthøjeste månedsomsætning i 2014. Den højeste var i januar.  Følg købmandens økonomi.
 
29. sep. 2014 * Animations-gave til Alken. Grafisk designer og illustrator Signe Bisgård Nielsen fra Snigne Design har skænket Alken en lille film om Købmanden i Alken - sponseret  af Arkitekt Bendt Nielsen. Signe er også Bendts datter. Se filmen her.

28. sep. 2014 * Købmandsmøde onsdag 8. oktober kl. 19.15-20.45 for alle frivillige omkring butikken skal dreje sig om vejrmelding, økonomi, skilte, PR, indkøb, brænde, ny medarbejder, avis-andele, varelager, ideer til nye varer, lyder det fra styregruppen i Købmanden i Alken. 
24. sep. 2014 * Skiltelotteriet nåede målet. Pernille Benzon oplyser, at der blev solgt 460 lodder á 20 kr. - i alt 9.200 kr. Så er der gået lidt penge ind fra salg af øl - Sorte Alken fra fællesspisning - alt i alt  9.501 kr. Med et tilskud fra Købmanden i Alken nåede vi de 10.000 kr. Så vi er i hus :-)
 
21. sep. 2014 * Kære alle. Tak for jeres deltagelse i skiltelotteriet i fredags. Den store opbakning betyder, at vi nu kan gå videre med at få gjort Købmanden i  Alkens placering bedre kendt og forhåbentlig få endnu flere kunder i butikken. Efter lotteriet fik vi et par tilbagemeldinger omkring lodtrækningen, og vi er derved blevet opmærksomme på, at vi nok ikke har fået synliggjort godt nok, at man skulle være til stede for at have mulighed for at vinde. Det beklager vi, og vi håber, at I bærer over med os, og alligevel synes, det har været værd at bakke op omkring skiltene. Mange hilsener Skiltegruppen
 
20. sep. 2014 * Anja vandt hovedgevinsten. Masser af kunder og frivillige omkring Købmanden i Alken markerede etårs-fødselsdagen fredag med  kage-orgie, mojitos og cremant - åbnet med Lotta Schmidts sabel. Anja Budde, Søbjergvej, vandt hovedpræmien i skilte-lotteriet:  Indkøb hos Osuma for 1000 kr. Alkens alleryngste mødtes imens  på rampe-stolperne i solen. (Foto: Søren Slebo)
 
 

 
14. sep. 2014 * Købmandens første fødselsdag på  fredag. Købmanden i Alken blev indviet 19. september 2013, så fredag 19. september er en ganske særlig dag. Der ymtes i disse dage om kager, lime, mynte, is, flag, hygge og det hele på  købmandens interne Facebook-side, så følg med og tag gerne kager og flag med. Der er åbent fra kl. 16-19. Og tag lodderne til det amerikanske skilte-lotteri med - gevinsterne bliver udtrukket kl. 17. (Foto  fra åbningen: Thomas Tjørnehøj)

7. sep. 2014 * Kick-back for august blev 6.590 kr. ud fra en omsætning på 87.877 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
 
6. sep. 2014 * Købmanden på græs. Købmanden i Alken rykkede sortiment, kaffemaskiner og pengekasse ned til Vædebro under arrangementet 'Kunst og Knogler i Alken Enge'.  Jytte Elleby skriver: 'Som købmand i dag har jeg fornøjelsen at tælle op efter salget i går aftes. Købmanden solgte for 4542 kr. og madholdet solgte for 2742 kr. + 10 euro. Derudover kommer det, som kunstnere, museumsfolk m. fl. spiste og drak for. Alt sammen til købmanden. Her Gitte Trenckner og Søs Nielsen i satellitbutikken. (Foto: Søren Slebo)
26. aug. 2014 * Lørdag ingen udbringning. Købmanden i Alken får ikke varer bragt ud  fra Osuma lørdag 30. august på  grund af en firmafest.
25. aug. 2014 * Højt ugesalg. Købmanden i Alken havde et super ugesalg ved Osuma sidste uge med 29.198 kr.  Faktisk det næsthøjeste siden åbningen i september 2013. 
23. aug. 2014 * Te og kød. Købmanden i Alken har igen masser af Cool Mint, Istanbul Nights, Earl Grey, sove-te, Hole in One og anden god te fra Carstensens Tehandel i Aabenraa, skriver Sanne Dudoret. Og ifølge Vibeke Sandberg er der nu fyldt op med Gothenborg kød - hele og halve kyllinger og forskellige mindre udskæringer, der skal tilberedes i lang tid ved lav varme, så bliver det bedst.
18. aug. 2014 * Osuma-varer nu også om lørdagen. Osuma leverer nu også varer til Købmanden i Alken  om lørdagen. Lørdagsvarer skal bestilles før  kl.  10  og hentes mellem kl. 14 og 16.
17. aug. 2014 * Ny vagtplan. Folk, der har lyst til at være med til at passe Købmanden i Alkenkan nu melde sig - og nuvænde makkere og butikspassere skal aflevere ønsker til vagtskemaet til Bodil Hvelplund og Anne Grete Viborg inden onsdag 20. august.
 16. aug. 2014 * Hyppigere fisk. Fiskebilen Frisk Fisk har nu oplyst, at han fremover kommer HVER onsdag kl. 16.30-17, skriver Karin Fosdal. Tegn en fisk i kalenderen, opslag med udvalg og priser hænger i Købmanden i Alken.

4. aug. 2014 * Kick-back for juli blev 4.504 kr. ud fra en omsætning på 60.059 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
 
4. aug. 2014 * Sommer i butikken. En kunde i Købmanden i Alken tog et butiksfoto med Nina Gewitz og Lena Gregersen bag disken - og må  gerne henvende sig, så vi kan få fotografnavn på.
 
 27. juli 2014 * På vej mod nyt købmands-skilt. Henning Olsen fra Ollerup har svejset en galge sammen til et butiksskilt, der skal hænge ved døren i Købmanden i Alken. Anne-Mette Granner fra PR-gruppen får det her overrakt  og vil senere kreere selve skiltet. (Foto: Jan Mikael Granner)
 
 22. juli 2014 * Skilte-lotteri. Med gevinster fra Osuma, Ren Kaffe og Hancock holder Købmanden i Alken nu amerikansk lotteri til fordel for officielle henvisningsskilte til købmanden ved Skanderborgvej og Emborgvej. Med 500 lodder a 20 kr. solgt er der penge til tre skilte. Gevinsterne udtrækkes, når alle lodder er solgt. Salget er begyndt i denne uge. Gem nu lodderne godt.
 
20. juli 2014 * Grøntsags-ferie. Kære ugekasse-afhentere, skriver Tobias Rank fra Gårdbutikken: Vi holder ferie i næste uge. Derfor vil der ikke være ugekasser til afhentning i butikken og Købmanden i Alken.
 
19. juli 2014 * Alken-fan fra Skælskør i gave-humør. Grethe Hjort Andersen fra Skælskør, der igennem flere år ivrigt har fulgt livet i Alken ved besøg og via alken.dk, var på besøg hos Birgit Pohle forleden og kombinerede det med et visit hos Købmanden i Alken, som hun betænkte med en kasse fyldt med gode sager. Her sammen med Birgit Pohle, Jytte Elleby og Gitte Trenckner. Se hilsen fra Grethe:
 

6. juli 2014 * Kick-back for juni blev 5.221 kr. ud fra en omsætning på 69.613 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
5. juli 2014 * Tegn en fisk i kalenderen. Fiskebilen Frisk Fisk kommer nu forbi os følgende onsdage: 13. august - 27. august - 10. september - 22. oktober - 5. november - 19. november - 3. december og 17. december og vil være der kl. 16.30-17.00. Tegn en fisk i kalenderen, foreslår Inge Nørgård.

26. juni 2014 * Tre timer ekstra om lørdagen. Så er der lagt op til fulde borde-bænke-sæt i sol og blæst. Fra 1. juli er lørdagsåbningstiden hos Købmanden i Alken udvidet med tre timer, så den bliver kl. 10 til 16, oplyser Anne Grete Viborg. Første 'lang lørdag' bliver dermed 5. juli - og der er indtil videre butikspassere tilmeldt til omkring 1. september.

22. juni 2014 * Kick-back for april og maj blev henholdsvis 5.093 og 6.294 kr. ud fra en omsætning på 67.906 og 83.929 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
21. juni 2014 * Mere grønt og brød-pause. På det seneste er Steen Nordahl Nielsen fra Boes også begyndt at levere grøntsager til Købmanden i Alken. Hold øje med kasserne. Brødet fra Hertha holder til gengæld feriepause nu - frem til august.

26. maj 2014 * Højeste ugesalg siden starten. Siden åbningen i september 2013 har der ikke været så høj en uge-omsætningi Købmanden i Alken som i uge 21 - hele 30.021 kr. Godt hjulpet på  vej af, at Bjedstrup Skole valgte at proviantere til den årlige skolebytte-tur lokalt.  Følg købmandens økonomi.
 
20. maj 2014 * Ingen pinlige pauser. Hvem vil vaske? Her! Hvem henter pappet? Her! Hvem maler skilt? Her! Omkring 25 frivillige fra Købmanden i Alken holdt medarbejdermøde med masser af gøremål, ideer og snak - og ingen pinlige pauser. Flere opgaver blev fordelt, erfaringer udvekslet, og så blev 'juntaen' nedlagt og de samme fire fortsætter - nu i en valgt styregruppe. (Foto: Pernille Benzon)
 
20. maj 2014 * Vandrefugle fra Virring. En flok energiske vandrere fra Virring Gymnastikforening gjorde mandag aften rast ved Købmanden i Alken og benyttede sig af borde/bænke, før de skulle videre. (Foto: Pernille Benzon)
20. maj 2014 * Endnu et dagblad i butikken. I cafeen hos Købmanden i Alken kan man for tiden dagligt læse dagbladet Politiken, og som noget nyt nu også dagbladet Arbejderen, har Gary Craig sørget for.

20. maj 2014 * Is-te og gode sodavand. Her i sommertiden byder  Købmanden i Alken nu også på gode sodavand fra Voelkel og nye teer fra Carstensens Tehandel, bl.a. en række nye sorte teer, til 40 kr. posen, og en is-te med blodappelsin og mynte, oplyser Sanne Dudoret. Prøv et krus i cafeen til 10 kr.
18. maj 2014 * Sommertid. Købmanden i Alken går nu over til  at holde åbent lørdag kl. 10-13, oplyser Estrid Bek.
16. maj 2014 * Brug for flere. Købmanden i Alken kan godt bruge flere frivillige - både butikspassere og makkere. Henvendelse til Søs Nielsen.

16. maj 2014 * Godt is-tilbud. Købmanden i Alken har lukket Store Bededag, men åbent igen fra lørdag. Bemærk en liter Carte d'Or-is til bare 25 kr. i de varme dage, siger Søs Nielsen. De plejer at stå til 42 kr. eller mere.
12. maj 2014 * Købmandsmøde med valg af styregruppe. Styregruppen indkalder til medarbejdermøde i Købmanden i Alken mandag 19. maj kl. 19.30  i butikken. Bl.a. om forbedringer, planer, arbejdsgrupper og valg til styregruppe. Se indkaldelsen. 
 
12. maj 2014 * Til alle strikkeglade qvinder. Så er der vist tid til lidt forårsstrik igen, i cafen hos Købmanden i Alken. Vi mødes som sædvanlig kl. 16 og slutter senest kl.19. Torsdag 15. maj, onsdag 28. maj, tirsdag 3. juni. Man er velkommen til at tage gode ider og inspiration med. Jeg har som altid bøger og hæfter med med strikkemønstre. Glæder mig til vi ses. Hilsen Mette Yde.
 
2. maj 2014 * Husk personlig kode - rigtig bestilling af Osumavarer. Efter at have bestilt varer nu hver eneste uge gennem Osuma har jeg fundet ud af, at jeg har gjort det forkert og derfor ikke fået del i de rabatter, som jeg troede. Jeg nærlæste en kvittering, og der var ikke de rabatter, som jeg havde bestilt varer efter. Jeg ringede til en flink medarbejder hos Osuma, og han fortalte mig, at det var meget vigtigt, at man startede med at logge ind med sin personlige kode, inden man begyndte at bestille, da man ellers handlede efter tilbud i en anden butik. Det er ikke nok at gå efter postnummeret. Det kunne jo være at der var andre, der også snyder sig selv, så hermed er den givet videre. Kh Anne Grete Viborg

9. apr. 2014 * Kick-back for marts blev 5.209 kr. ud fra en omsætning på 86.824 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
5. apr. 2014 Regnskaber og budgetter. Se revisor Michael Viskums regnskaber for 2013 og budgetter for 2014 for både Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken her.

2. apr. 2014 * Dropper lørdagsbrød. Ordningen med at hente bagerbrød i Ry på bestilling til Købmanden i Alkenom lørdagen stopper, oplyser Søs Nielsen. For få brugte den.

30. mar. 2014 * Mere fjerkræ fra Gothenborg. Nu kan der igen købes Gothenburgs halve kyllinger, kalkunlår og -vinger hos Købmanden i Alken, skriver Vibeke Sandberg: Velsmagende kød fra dyr, der har fået øko-foder og haft et godt liv.

30. mar. 2014 * Ny vagtplan. Folk, der har lyst til at være med til at passe Købmanden i Alken, kan nu melde sig - og nuværende makkere og butikspassere skal aflevere ønsker til vagtskemaet til Bodil Hvelplund og Anne Grete Viborg inden tirsdag 1. april.
27. mar. 2014 * Solhjulets varer til supergode priser. Grødblandinger, falafel, nødderuller. Voelkel-saft, tahin og speltmel. Hanne 'Pax' Nielsen, tovholder på Solhjulets varer hos Købmanden i Alken, har valgt priser, der er absolut konkurrencedygtige, og tager gerne imod forslag til flere varer.
 
25. mar. 2014 * Vi elsker også Familie Journalen. Læs, hvad Familie Journalen fik ud af et besøg i Købmanden i Alken i scrapbogen i butikken og her.
 
16. mar. 2014 * Ny grøntsagsleverandør hos købmanden. Fra 1. april begynder Gårdbutikken Skanderborg at levere økologiske ugekasser til Alken, oplyser ejer Tobias Rank, der sammen med Købmanden i Alken inviterer til informationsmøde lørdag 22. marts kl. 10.30 med kaffe/te, frugt fra Gårdbutikken, eksempler på ugekasser, mulighed for tilmelding, information og plads til spørgsmål. Gårdbutikken kan tilbyde to slags kasser: Den Grundlæggende og Den Inspirerende. 2 personer: 160 kr. 4 personer: 260 kr. Priser er inklusiv levering. Tilmelding sker kun igennem Gårdbutikken Skanderborg. Kasserne leveres til butikken, der scorer 10 kr. pr. kasse.
13. mar. 2014 * Kick-back for februar blev 4.616 kr. ud fra en omsætning på 76.943 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
3. mar. 2014 * Politiken. Også Politiken har nu været på besøg i Købmanden i Alken og det førte til en større og mere generel artikel om landsbyers overlevelsesmuligheder. Se den i scrapbogen -  i stativet ved computeren. Og her: Landsby reddet af hvidkål og toiletpapir.

22. feb. 2014 * Brænde-dag. Vi fejrer forårets første dag med fælles brændedag for både Købmanden i Alken og Mejeriet lørdag 1. marts kl. 10 ved købmanden, skriver Bruno Nielsen og Eva Nikolajsen, der serverer suppe kl. 13. Der er masser af forskelligt på programmet, så alle kan deltage. PS: Hvem kan bage boller? 

22. feb. 2014 * Ingvar i Landsbysamvirket. Ved Landsbysamvirkets generalforsamling i Voerladegård torsdag handlede et af to indslag om Købmanden i Alken. Ingvar Kristiansen fortalte og mødte både  lydhørhed og ros til projektet fra 20 fremmødte fra andre landsbyer i kommunen.

 
15. feb. 2014 * Økologernes blad i Alken. Bladet Økologi & Erhverv har også besøgt Købmanden i Alken, skriver Peter Gregersen. Se bl.a. fedt forsidefoto og to siders historier på side 16-17 her.
5. feb. 2014 * OPDATERET: Kick-back for januar blev 7.687 kr. ud fra en omsætning på 102.54 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi. (Kick-back-beløbet rettet: Før var det uden moms)
2. feb. 2014 * Meget godt gået. En stor flok butiks-aktive holdt møde søndag og fik bl.a. gennemgået regnskabet, der med revisor Michael Viskums ord var 'meget godt gået'. Ellers blev der bl.a. drøftet brænde, åbningstider og grøntsagskvalitet. Se Pernille Benzons referat.
2. feb. 2014 * Masseovnsgruppe. En ny masseovnsgruppe vil stå for ekstra optænding i butikken på særligt kolde dage, oplyser Pernille Benzon.   Købmænd skal fortsat tænde op, når de kommer. Bruno Nielsen og Mogens Andersen er ansvarlige for gruppen.
29. jan. 2014 * Ugens Osuma-handel. I uge 4 gjorde 49 kunder 66 enkelt-online-køb for 21.168 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 432 kr. - og 147 er nu med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
29. jan. 2014 * For alle med interesse. Alle der har interesse i købmandsbutikken - købmænd, makkere, rengøring, leverandører, brændefolk m.m. er velkomne til at komme og deltage i snakken om åbningstider, sortiment, regnskab m.m., skriver Pernille Benzon. Købmandsmødet foregår i købmandsbutikken søndag 2. februar kl. 10-12. Se dagsorden.

 
26. jan. 2014 * Appelsinræve i købmandsvinduet. Fredag blev en vindueskarm i Købmanden i Alken udsmykket med nyudklippede appelsinræve. Idé og udførsel: Søs Nielsen. (Foto: Sanne Dudoret)
20. jan. 2014 * Hej strikkepiger. Ja, så er det vist på tide, vi kommer i gang med strikkeriet her i det nye år. Følgende dage mødes vi hos Købmanden i Alken til knitrende strikkepinde, snak og hyggeligt samvær fra kl. 16-18.45: Tirsdag 21. januar, mandag 3. februar (der kan jeg ikke deltage, men der kan strikkes alligevel), tirsdag 25. februar, onsdag 5. marts. Har nogen lyst til at bage en kage, vil det være super. Vi køber drikkevarer i butikken.
                                                                                                     Hilsen Mette Yde.

20. jan. 2014 * Niveauet holder. I uge 3 gjorde 53 kunder 81 enkelt-online-køb for 25.515 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 481 kr. - og 144 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
13. jan. 2014 * Op på niveau igen. I uge 2 gjorde 48 kunder 79 enkelt-online-køb for 23.485 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 489 kr. - og 144 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
 
12. jan.  2014 * Kom brændefolk - nye som gamle (man behøves ikke at have været med før) lørdag-søndag 18.-19. januar - begge dage kl 10. Vi mødes ved Købmanden og har brug for at være mange, for der er mange forskellige opgaver: Super tørt brænde - doneret af Ulla Helm-Petersen - der skal hentes i Egå. Dvs. biler med trailere eller kassevogne ønskes. Brænde hos Britta Boisen og Jens Langkjær skal ud af haven. Brænde hos Helle Stage og Steven Russell skal skæres op og ryddes op og måske fældes efter storm. Bøgetræet fra Sølund og træet fra Højvangen kan kløves. Vi har kort sagt brug for save, økser, kiler, kløvemaskiner, trailere, biler, hænder, etc. Kage og frokost til folket modtages med stor tak.
                                                                 Meld gerne til Jytte Elleby, tlf. 30297495.

 
11. jan. 2014 * Dobbelt så økologisk. Direktør Jesper Elkjær har studeret tal i Osumas system og fundet frem til, at 38 pct. af alle varer solgt via Købmanden i Alken indeholder økologi. Gennemsnittet på Osuma.dk  for alle  varer er 14 pct.
11. jan. 2014 * Fisk, chili-lakrids, brød og Vrads-besøg. Friske fisk-sælgeren kommer i det nye år torsdage i ulige uger kl. 17.25-17.55. Som noget nyt sælger han basispakker, med god besparelse. Se opslag om varerne i butikken. Hertha leverer fra nu af selv Hertha-brød og -mælk. Det  betyder, at vi får levering  torsdag. Ny specialitet på hylderne. Nemlig lemon-chili lakrids fra Det lille Gartneri i Øm, som er lavet af den gode chili fra Øm i samarbejde med Johan Bülow. Lørdag 1. februar får vi ekstra liv i købmandsbutikken, da vi får besøg af købmændene fra Vrads Købmandsbutik, som jo også er frivilligt drevet. De kommer for at udveksle købmandserfaringer. Vi var i sin tid i Vrads for at blive inspireret, skriver Estrid Bek.
 
9. jan. 2014 * Chili Tobias prøvesmager. Tobias Herrik fra Anes Høj har prøvesmagt chilier fra Købmanden i Alken. Se på Freja Lykke Herriks video, hvordan det gik. En tydeligvis hot omgang - chilierne, der kommer fra Det Lille Gartneri i Emborg, fås i forskellige styrker.
 
8. jan. 2014 * December-omsætningen i Købmanden i Alken  blev på 93.133 kr. - og det giver et kick-back til butikken på 6.985 kr., oplyser Osuma-direktør Jesper Elkjær, der bemærker, der er lidt færre leveringsdage i december end i november, hvor omsætningen lå på 107.882 kr.
7. jan. 2014 * Fiskebil fredag. Fiskemanden kommer til Købmanden i Alken fredag 10. januar kl. 16.45-17.45.
 
7. jan. 2014 * Mere købmands-omtale. Århus Stiftstidende har været på besøg i Købmanden i Alken og bl.a. snakket med junta-folk. Læs historien her - scrol helt ned til side 14-15. Fra Stjær har der også været besøg - med en tanke om samme landsby-betingelser. Læs Stjær Avis -  side 11: Hvor der er vilje er der vej.

6. jan. 2014 * Kort nytårsuge. I uge 1 gjorde 24 kunder 29 enkelt-online-køb for 6.266 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 261 kr. - og 140 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
Alkenvej 46 A, tlf. 64 67 08 68
CVR: 34 67 79 8


Åbningstider:
Mandag-fredag kl. 16-19 
Lørdag kl. 10-16

 
Uge 14 * Købmanden fik sin kvartalsrengøring søndag formiddag, da 15 købmænd, makkere og kunder brugte klude, svampe, støvsugere, pensler og vatpinde. Her sørger Karin Fosdal og Anne Grete Viborg for rene køleskabe. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 Uge 3 * Juhu jeg nåede lige at lave en snemand, der inviterer indenfor hos købmanden - inden smeltetid, skriver fotografen: Tove Nyholm.
Bestil Osuma-varer via Købmanden i Alken online her.
Bestil
før kl. 10 mandag til lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.
7,5 pct. af varekøbet går til købmanden.

Jeksen Grønthandel leverer økologiske grøntsager om mandagen ved bestilling senest søndag kl. 18. Man betaler over nettet.  Intet mindstebeløb, intet leveringsgebyr, 10 kr. pr. køb går til købmanden.
Fiskebilen Frisk Fisk kommer hver tirsdag kl. 16.00-16.30. Opslag med udvalg og priser hænger i butikken.
 
Hver fredag kan du købe brød fra bageriet i Levefællesskabet Hertha - forudsat du har bestilt inden lukketid lørdag kl. 16. Glutenfri brød, lyst brød, honningsalt brød. Læs mere om brød-udvalg og -priser.
Følg med i købmandens Osuma-økonomi uge for uge.
 
Uge 38 * Spillemændene fra Dover trådte op øverst på trappen under toårs-fødselsdagen hos Købmanden i Alken og filede, fløjtede og knipsede for alle pengene. (Foto: Søren Slebo eller Ingvar Kristiansen)
 
Uge 26: Osman Alkhaledi er for tiden i praktik hos Købmanden i Alken. Osman er syrisk flygtning og har været i Danmark i ti måneder nu. Sammen med sin kone og to børn boede han før flugten i Damaskus -  og nu i Ry. Tre dage om ugen kan man møde Osman i butikken, hvor han udover sine praktiske opgaver ikke mindst lærer en masse dansk sprog. (Foto: Knud Abildtrup)

 
 
Uge 12David Szöke fra Jeksen Grønthandel har netop leveret økologiske grøntsager til Købmanden i Alken. Han leverer mandag ved bestilling senest sønag aften, og snakken i butikken går på, at det er gode friske varer af høj kvalitet. (Foto: Knud Abildtrup)
 
Uge 8: Raslere i cafeen. Mandag var der fastelavns-rasling i byen - og ved købmanden. (Foto: Søs Nielsen)
 
Uge 6: Fire på stribe. Der er fire på stribe hos købmanden i uge 6 - kom og se, om du kan lægge de fire i den rigtige rækkefølge. Hvis man kender sin by - og de kendte - kan man være heldig at vinde en chokolade-guldbarre. (Foto: Søs Nielsen)
 
Find Fødevarestyrelsens smiley-rapport fra 9. oktober 2014.
 
Uge 38 * Jytte Elleby havde taget initiativ til at fejre den første fødselsdag for Købmanden i Alken og holdt også tale for fødselsdagsbarnet.  (Foto: Søren Slebo)
 
Uge 34 * Madam Blå. Med Verner Damholdt som vidne: Anne-Mette Granners mandshøje kaffekande er PR-gruppens seneste initiativ - ligesom ÅBEN-skiltet nu også svajer lystigt.  (Foto: Knud Abildtrup)
Brug for flere. Købmanden i Alken kan godt bruge flere frivillige - både butikspassere og makkere. Henvendelse til Søs Nielsen.
Følg med i købmandens osuma-økonomi uge for uge.

 
Uge 23 * Første praktikant. Så har Købmanden i Alken haft sin første erhvervspraktikant: Emma Kristensen, der stod bag i disken - her sammen med Inge Nørgård. (Foto: Line Kristensen)

 
Uge 13 * Solhjulets varer ind på  hylderne. Hanne 'Pax' Nielsen er kontakt til Solhjulet, der er ny leverandør til Købmanden i Alken - og tager meget gerne imod forslag til flere Solhjulet-varer. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 Uge 13 * Købmands-krokus. Blomsterbedet ved Købmanden lyser op, efter Louis Werner Hansen og Eva Nikolajsen har plantet krokus og primula. Her har Peter 'Tigermand' Dalsgaard hentet sine varer - for anden gang den dag. (Foto: Knud Abildtrup)
 Kode til netværk: 20061067 / Mejeriet

 Købmanden i Alkens Facebook-side

Bestil købmandsvarer online her.
I Osumas Alken-ordning slipper man for gebyret på 49 kr. og minimumskøbet på 400 kr.
Købmanden i Alkens styregruppe:
Pernille Benzon (21 62 85 22)
Søs Nielsen (26 99 99 59)
Ingvar Kristiansen (29 87 39 02)
Estrid Bek (25 39 35 47)

 
 
  
Tre år - fire film - to købmænd. For tre år siden kom filmen 'Birgit' om lukningen af Alken Minimarked. Så 'Ny købmand i Alken' om To Festlige Dage under indsamlingen, 'Speakers Corner' bl.a. om byggeprocessen og nu 'Indvielse af Købmanden i Alken' Se playliste med alle fire film. 
 
Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.
Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Uge 37: Hvidt på rødt: Nu står det der: KØBMAND. Bogstaverne er designet og opsat af indretningsgruppen, skåret ud af INOX og sprøjtelakeret af Pedersens Autolakering i Ry. (Foto: Finn Mathiasen)
Uge 37: Kasseapparat og netadgang. Gary Craig i færd med at installere netadgang til købmands-computeren - her ved siden af kasseapparatet, der sidst blev brugt i en kolonialforretning i Skåne. (Foto: Knud Abildtrup)
Uge 30 * Lyse lokaler  i Købmanden i Alken -  Jørgen-Ulrich Raunskov gør klar til gulvpoleringen. Holger Vig er p.t. tovholder på byggeriet, og der er mange småopgaver, der kan ordnes, når man har et par timer til overs. (Foto: Peter Gregersen)
Sjældent set skævt loft blev lige. Alle spær kom op under arbejdsdagen sidste søndag i april, trods et sjældent set skævt loft. Loftet hang ca. 30 cm på midten og var samtidig skævt på den lange led. Vi havde heldigvis et mange års erfarent tømrerblik til at rette op, så vi får et lige loft i den nye købmandsbutik. (Foto: Peter Gregersen)
 
 TV2 Østjylland-indslag. Under lydprøverne til Shaka og James Loveless' støttekoncert kom regional-TV forbi og leverede med et smut forbi den kommende købmandsbutik et indslag til aften-nyhederne under overskriften 'Særlig gæst underholder' - se det her.
Egen facebook-side. Købmanden i Alken er på facebook.

Uge 13 * Flere penge. Det indsamlede beløb vokser stadig! - Det er nu på 99.911 kr., skriver Jens Jacobsen. Så det totale beløb er på 271.503 kr.
Tak til alle for den flotte opbakning!
Købmandsbutikken toner frem
.
Bidrag indsættes på Merkur Andelskasse 8401- 1167826


Så meget har vi samlet sammen:
Mar. 2013: Enkeltbidrag:                   99.911 kr.
Okt. 2011:
Landsbysamvirket             40.000 kr.
Sep. 2012:
Lauritzen Fonden               20.000 kr.
Sep. 2012: To festlige dage                    
26.448 kr.
Sep. 2012: Kaffe/kage                           600 kr.
Okt. 2012: Koncert                                       3.710 kr.
Nov. 2012: Lokalenergi:                             10.000 kr.
Nov. 2012: Tuborgs Grønne Fond:         15.000 kr.
Dec. 2012: Julemarked:                               5.834 kr.
Mar. 2013: Bodil Pedersen Fond                50.000 kr.
Mar. 2013:  Shaka-koncert                         52.500 kr.
Mar. 2013:  Bar ved Shaka-koncert             2.500 kr.

I alt mar. 2013:                          326.503 kr. 

Endnu en købmandsfilm. En ny tradition - Speaker's Corner - er begyndt med Michael Schmidts film. Om at bo i Alken efter købmanden lukkede - og hvor vi forbereder 'Købmanden i Alken'. Se 'Købmanden i Alken' og spred den.

Læs arbejdspapir om
DELPROJEKT: Alken Købmandshandel.
Arbejdsgrupper:

Koordineringsgruppe:

Pernille Benzon (21 62 85 22), Søs Nielsen (26 99 99 59), Ingvar Kristiansen (29 87 39 02), Estrid Bek (25 39 35 47)
                               
Indretning/skønhed: Tove Nyholm, Ninna Gevitz, Søren Slebo, Sanne Dudoret og Anita Jensen. Kontakt-email: tove.e.nyholm@gmail.com

Udegruppe: Hans Hornbek, Bo Høilund Martinsen, Poul Ravn, Bruno Nielsen, Gitte Trenckner.

PR:
Jan Mikael Granner, Finn Mathiasen, Knud Abildtrup, Bolette Olsen, Jens Jacobsen, Michael Schmidt.
Kontakt-email: knudabildtrup1@gmail.com
                                                              

Energigruppe: Peter Gregersen, Gary Craig, Mischa Belinson, Jytte Elleby.

Spillemænd på torvedag i juli 2011.
Se Peter Gregersens videoklip.

Arkitekt Hans Lyngsgaards perspektivtegning situationsplan og stueplan, marts 2012.

Udkast til
vedtægt for Foreningen Landsbyliv i Alken og Omegn, som er den forening, der skal drive købmandsbutikken. marts 2012.
Projektbeskrivelse for en købmandshandel - på længere sigt 'kulturkøbmand' - baseret på frivillig arbejdskraft og samarbejde med Skanderborg Aktivitetscenter, september 2011.
Ansøgning til civilsamfundsstrategien om socialøkonomisk projekt, januar 2011.
Pressemeddelelse fra Købmandsgruppen, november 2010
Birgit Pohles
løbeseddel , 11. oktober 2010
Efter foto-sessionen i november 2010 var der stadig en times tid åbent. (Foto: Søren Slebo)
Meget større foto fra den novemberlørdag i 2010, hvor 105 kunder stillede op til foto