Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Bestyrelsen
Bestil købmandsvarer online
Købmanden i Alken 2013
Købmanden i Alken 2012
Købmanden i Alken 2010-11
Købmanden i Alken 2004-10
Hertha brød priser
2014 Oktober Kontrolrapport
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

 Fra fem-års-fødselsdagen i september 2018 (Foto: Henrik Bjergl)

Købmanden i Alken
 
 19. jan. 2020 * Godt og hyggeligt samarbejde førte i løbet af weekenden til et flot resultat, hvor det var spændende at se det hele folde sig ud med nye farver, skriver Jytte Elleby om renoveringen af Købmanden i Alken. 'En stor flok dejlige mennesker', skriver Søren Slebo fra renoverings-gruppen. Øverst Ninna Gewitz og Feline Schiøtz (foto: Anne-Mette Granner) og nederst det færdige resultat (foto: Søren Slebo)
 
 
14. jan. 2020 * Mus lukker købmanden ugen ud. Købmanden er lukket ugen ud, skriver Estrid Bek fra bestyrelsen af Købmanden i Alken. Der er konstateret spor af mus, og vi har i den forbindelse selv valgt at lukke butikken ugen ud. Dette i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Onsdag og torsdag kan der bestilles Osumavarer, som stilles udenfor butikken. Der er også mulighed for at bestille Osumavarer, Hertha og Jeksen-varer fredag, som kan afhentes i åbningstiden. Også lørdag kan der afhentes Osuma-varer. Renovering af købmanden kører stadig i weekenden.
 
 9. jan 2020 * Brug for ekstra hænder. Nu nærmer vi os renovering af købmandsbutikken 17.-18-19. januar, minder Estrid Bek fra bestyrelsen om: Har I tænkt jer at komme, men glemt at melde jer til, vil det være skønt med en tilmelding til Søren Slebo tlf/sms 28715475 eller mail s@slebo.dk. Specielt lørdag og søndag er der brug for ekstra hænder - se opgaverne nedenfor. (Foto fra en kaotisk og hyggelig dag i butikken i oktober 2017: Margit Szlavik)
 
2. jan. 2020 * Osuma-omsætningen i december i Købmanden i Alken løb op i 50.962 kr., og 217 er fortsat med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
1. jan. 2020 * Hmmm.... laver de badeværelse i købmandens baglokale? Nej. Bagerigruppen er nu næsten færdig med flisearbejdet, og rammerne for det kommende bageri begynder at tage form. For de brødflove Alken og omegns borgere kan det oplyses, at næste step i byggeprocessen bliver opsætning af stålborde og maling af vægge i depot, tilslutninger af ovn, udsugning, røremaskine og køleskab. Altsammen inventar som allerede er skaffet til huse. Er du kommende interesseret deltager i brød-/ kage-produktionen, så hold øje med kommende indkaldelse til møde, hvor vi skal drøfte hvordan vi skal indlede og organisere bagningen. Det bliver sjovt. Måske har du nogle gode ideer?
På vegne af bagerigruppen Mogens Andersen og Jan Günther Hansen.

29. dec. 2019 * Købmanden i Alken lever livligt, og vi er tilmed i gang med udvidelse med bageri og nyt look, i kraft af jeres allesammens gode energi, arbejde og input, lyder det i en julehilsen fra bestyrelsen til alle frivillige i Købmanden i Alken. Alle indkøbere tæller varer op mandag 30. december kl. 10. Og i weekenden 17.-18.-19. januar istandsætter vi købmandsbutikken, - alle er mere end velkomne. Tilmelding til Søren Slebo s@slebo.dk - og det er vigtigt med tilmeldinger for at kunne gennemføre. Søndag 2. februar kl. 10 er der købmandsmøde - om hvordan det går, og hvordan vi gør det bedre.
15. dec. 2019 * Julesang og glögg hos købmanden. Helle Kjærsgaard inviterer til at synge julesange hos Købmanden i Alken fredag 20. december kl. 16.30. Helle laver sanghæfter med især amerikanske og engelske julehits - men også danske. Tag gerne instrument med. Glögg kan købes til indkøbspris.
8. dec. 2019 * Bageri, cykelskur, pakkeshop, optælling. Alt sammen emner, der drøftes i bestyrelsen for Købmanden i Alken. Se referat. Og husk ikke mindst renoverings-weekenden 17.-18.-19. januar - med tilmelding senest fredag 10. januar til Søren Slebo tlf/sms 28715475 eller mail s@slebo.dk.
2. dec. 2019 * Osuma-omsætningen i november i Købmanden i Alken løb op i 66.347 kr., og 218 er fortsat med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
30. nov. 2019 * Julelys- og silhuetter. Der var julelys både i børnenes øjne og på Alkens juletræ ved ABAF's og købmandens fællestænding fredag aften. Børnene tog de voksne i hænderne og dansede tæt i ring, mens julemusikanterne spillede lystigt op som silhuetter i butikkens lys. Nu kan alle nyde synet hver aften, indtil den rigtige juleaften. (Foto: Peter Abildgaard.)
28. nov. 2019 * Købmandsnissen glæder sig altid til julen og til, at alle børn kommer og afleverer en sok. Så har den nemlig et sted at lægge de små overraskelser, den har planlagt i julemåneden. Så aflever en sok hos Købmanden i Alken, med navn på og 20 kr. i (eller indbetal på MobilePay, med barnets navn, på nr. 30349221). Så venter der en lille overaskelse i sokken mandage og fredage indtil jul! Hyggelige julehilsner fra købmandsnissen, skriver Anja Budde.

 
22. nov. 2019 * Juletræ godteposer og dans. Fredag 29. november kl. 16 inviterer Købmanden og ABAF til juletræstænding. Vi skal igen i år have tændt det store juletræ foran mejeriet, og vi skal have sunget julen ind, så det kan høres i alle Alkens stuer. Vi håber at se mange børn og voksne fra alle landsbyerne til julehygge. Kl. 16: Købmanden åbner, der serveres gløgg, småkager og andet knas. Osuma har sponsoreret godteposer til alle børn, de deles ud i hele åbningstiden, så langt de rækker. Kl. 17: Juletræet tændes med en sang og en dans. Medbring endelig instrument, hvis du har lyst til at spille op til sang. Vi ses til julehygge. Kærlig hilsen ABAF og Købmanden i Alken. (Foto fra november 2018: Peter Abildgaard)
 
12. nov. 2019 * Filmisk købmands-nostalgi. Under jagt på et egnet foto til at illustrere renoverings-weekenden 17.-18.-19. januar røg redaktøren ind i et filmisk flashback til 2010, 2012 og 2013. Tag og brug en mørk aftenstund til at se - eller gense - fire væsentlige film fra Alkens nyere historie. Først Simon Laursen, Claus Skovholm og Klaus Vind Abildtrups 'Birgit' fra tiden omkring Alken Minimarkeds lukning. Så - i 2012 - kom Finn Mathiasens film om en støttefest og Michael Schmidts 'Speakers Corner' om byggearbejde og visioner. Se playlist med alle tre film her. På åbningsdagen i september 2013 var Finn igen på pletten i folkemylderet. Se Åbningsfilmen med optog, tale og råb: 'Hvem er det, der åbner i dag?'
Gå ikke glip af at se, hvordan mange af dine naboer så ud og snakkede for seks, syv og ni år siden.

11. nov. 2019 * Du kan nu bestille din økologiske juleand fra Gothenborg. Ænderne vejer cirka 3,2 kg. Pris per kilo: 159,- kr. Dvs. at en and koster ca. 510 kr., skriver Vibeke Sandberg. Skriv dig på listen hos Købmanden i Alken. Bestillingen er bindende! Sidste frist er tirsdag 10. december og afhentning  fredag 13. december efter kl. 18 i butikken. Vigtigt, da vi ikke har fryseplads til mange ænder.
 
11. nov. 2019 * Ælte i ælte. Meget symbolsk blev det første møde i denne gruppe holdt på bagerens fødselsdag, den ælte i ælte. Spøg til side. I første omgang blev deltagerne enige om, at de sidste indretnings- og byggeopgaver skal udføres, helst inden jul. Der blev aftalt en række konkrete arbejdshold med overskrifterne vægbeklædning, ventilation og emhætte, depot og dør, ovn (er købt), arbejdsborde, overvejelser om myndigheder og regler. Flere deltagere efterlyses til de fleste hold, og henvendelse kan ske til Mogens Andersen tlf. 20646120 eller Jan Günther Hansen tlf. 25970039 så hurtigt som muligt. Bageriet bliver en del af Købmanden i Alkens virksomhed, og herfra skal brødtyperne sælges. Efter nytår bliver der kaldt til et møde med interesserede bagere, evt. drøftes muligheden for et kursus med en uddannet bager.
På billedet ses med de første poser mel, fra venstre Jan Andresen, Steen Hejlskov, Birgit Bune, Morten Birch, Mogens Andersen, Jan Günther, Kurt Viborg, Henrik Grønborg.
(Foto: Peter Abildgaard)

7. nov. 2019 * Renovering af købmandsbutikken – reserver weekenden 17.-18.-19. januar. Købmandsbutikken skal renoveres, nu seks år efter åbningsdagen. Neo Fengshui konsulent Lone Hauge har inspireret os til farver og indretning. For at få så få lukkedage som muligt er vi afhængige af, at vi er færdige på én weekend, og har derfor brug for tilmeldinger på forhånd. Forhåbentlig bliver vi mange til en festlig og arbejdsom weekend. Vi sørger for mad og drikke og starter med suppe fredag aften. Tilmelding om hvilke dage og tidsrum, du kan deltage, senest fredag 10. januar til Søren Slebo tlf/sms 28715475 eller mail s@slebo.dkPlanen er:
 
Vi glædes os til at se så mange som muligt. Bedste hilsner Renoveringsgruppen Søren Slebo, Poul Ravn og Estrid Bek.
 
 
6. nov. 2019 * Vi er en del, vi er en del .... Sådan lyder det i en af Poul Ganers sange. Stamkunden og hans 60 år blev fejret i cafehjørnet i Købmanden i Alken - med lagkage, trækharmonika og fløjtespil, fællesgave fra folk i Alken - og selvfølgelig sang med Pouls fingeraftryk. (Foto: Peter Abildgaard)
4. nov. 2019 * Køller, koteletter, culotte, hak og tern. Så er der igen fyldt op med kød fra forårets lam hos Købmanden i Alken - udvalget er køller,koteletter, culotte, hak og tern, skriver fåreavler Per H. Nielsen fra Ovis i Svejstrup.

2. nov. 2019 * Osuma-omsætningen i oktober i Købmanden i Alken løb op i 70.824 kr., og 218 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
1. nov. 2019 * Bageriet skal gøres færdigt - vær med. Vi er nu så langt, at vi kan invitere til møde om at gøre bageriet i Alken færdigt, skriver Jan Günther Hansen og Mogens Andersen. Vi holder et møde i bagerilokalet mandag 11. november kl. 19 for alle interesserede, dog vil fokus være på at færdiggøre bageriet. Et egentligt bagermøde kommer senere. Vi har nu væggene opsatte og spartlet. Det vi skal videre med vil være: afdampning af tapet, vævopsætning og maling, en dør og lister, opsætning af borde, montering af vask, vand og afløb, opsætning af maskiner, udsugning, lamper, hylder og hvad der ellers måtte komme af småting. Selve planen for indretningen er i grove træk på plads, men der vil være en del beslutninger, der skal tages løbende. Mødet forventes at tage en times tid, hvor vi deler opgaverne imellem os alt efter interesser og formåen. Kontakt Jan på j.gunther.hansen@gmail.com og Mogens på mogensandersen14@gmail.com.
2. okt. 2019 * Osuma-omsætningen i september i Købmanden i Alken løb op i 76.834 kr., og 217 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
21. september 2019 * Fest og lagkage. Selma var med far Hans Horn til fest hos Købmanden i Alken og var begejstret for denne fløde-tykke lagkage, som var Osumas gave. Borgerforeningen havde skænket andre kager, bl.a. maxi hindbærsnitte- og brunsviger-kager. Så det var ikke kun Selma, som fik fedtede fingre. Købmanden i Alken fyldte seks år. Nedenunder spiller Marlies Warming sammen med Martin Elleby og Margit Szlavik. (Foto: Peter Abildgaard)
 
 
 
17. sep. 2019 * Fredag 20. september sker der ting og sager i Alken! Borgmester Frands Fischer kommer på besøg og Købmanden i Alken fylder 6 år. Vi håber at se mange glade mennesker fra de omkring liggende landsbyer - alle er velkomne! Programmet er som følger:

12.30 Borgmesteren besøger Bjedstrup Skole

14.00 Fælles præsentation af foreninger i Alken Mejeri, rundvisning på fællesplads og i mejeriet. Alle er velkomne til at lytte med.

15.30 Købmanden åbner til fødselsdagsfest! Sang, stemning og gode tilbud, samt GRATIS KAFFE OG KAGEBORD til alle!

Her er der mulighed for at tale med borgmesteren, så grib chancen og fortæl ham, hvor dejligt der er i vores lille område. Vi håber at se mange fra alle landsbyerne til fredags-hygge, festlig fejring og masser af kage.

Kærlig Hilsen Liv i Landsbyerne, Købmanden i Alken og Alken Borger og Aktivitetsforening.

(Fotoet af Adele Boe og Jan Mikael Granner er fra købmandens tre års fødselsdag i 2016 - se flere af Peter Abildgaards fotos her på Alken Flickr-univers.)


17. sep. 2019 * Sangtime igen torsdag 26. september fra kl.16 i Købmanden i Alken. Kom glad og syng med. Gerne med instrument hvis man kan spille sådan et. Martin Elleby og og Kristen Warming.
1. sep. 2019 * Osuma-omsætningen i august i Købmanden i Alken løb op i 82.204 kr., og 217 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
30.aug. 2019 * Syng med når du henter varer eller bliv hængende og vær med. Sådan skriver Kristen Warming, der sammen med Martin Elleby står for en sangtime hos Købmanden i Alken onsdag 4. september fra kl. 16. Alle er velkommen til at synge og hvis man kan spille et instrument, er man endnu mere velkommen.
14. aug. 2019 * Tjans som købmand? Kære alle i Alken. Boes, Bjedstrup, Illerup og Svejstrup. Har du lyst at bidrage til Købmanden i Alken og samtidig få skønne eftermiddage, hvor du møder egnens borgere, gode kollegaer, turister og cyklister, der kommer forbi, med flere. Så meld dig som makker i Købmanden i Alken. Vi er altid to på vagt, en købmand og en makker, købmanden har det overordnede ansvar, så en makkertjans er en god måde at starte. Vagttjansen er hverdage fra 15.45 -19.15, lørdag fra 8.45-13 eller 13-16.15. Du bestemmer selv hvor ofte, en gang hver 14. dag, en gang om måneden. Nogle perioder mere, andre mindre, alt efter dine andre gøremål. Dertil har vi pt. to købmandsmøder om året. Vil du vide mere, er det noget for dig, så kontakt Anne Grete Viborg, tlf. 27217298, eller Estrid Bek, Alkenvej 75, tlf. 25393547, estridbek@gmail.com.
5. aug. 2019 * Osuma-omsætningen i juli i Købmanden i Alken løb op i 60.161 kr., og 216 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
4. aug. 2019 * Budcyklen fra købmanden kører med de mest utrolige ting, og Alken er leveringsdygtig i alt muligt - mælk, øl, grøntsager og brude. Med blomster og balloner transporterede Gary Craig lørdag sin ældste datter Ursula til bryllup ved Vædebro. Her blev hun viet med Philip Jensen - mellem søen og engen, og så blev den lune sommeraften og nat brugt til fest på mejeriet. (Foto: Jacob Gewitz)
 2. aug. 2019 * Den forsinkede købmand. Torsdag kl. 16 skete det, der ikke måtte ske. Købmanden i Alken åbnede ikke. Dog gik det kun ud over en enkelt kunde, som efter en halv times forundring fik følgeskab af Kurt Viborg. Han kunne åbne butikken, og Anne Grethe kom også ilende. Via vagtlisten spottede de Kaj Pedersen, som ærgrede sig. Han havde kalender-kludder, men klarede ekspeditionerne fra kl. 16.45 med de sædvanlige muntre bemærkninger. Han mener, det er i orden at bringe dette som en nyhed, for i den efterhånden store forsamling af byens veteraner var man enige om, at dette ikke var sket før.
 
27. juli 2019 * Mogens og fotografen. Stiftstidendes skrivende fotograf, Flemming Krogh, besøgte forleden Alken, købmanden, mejeriet og stranden ved Mossø. I dagens avis er der en dobbeltside om lyksalighederne. Subjektivt set må konklusionen være, at vi alle elsker Alken. Men at vi også kæmper sammen for at udvikle landsbyen og egnen. Blandt de interviewede er Alice Køppen, Lotta Schmidt, Asmund Bertelsen og Mogens Andersen. Avis-siderne vil fra 29. juli kunne ses i scrapbogen ved købmanden eller kan købes fra i dag i løssalg i kioskerne omkring Alken. På billedet ses avisens fotograf og Mogens Andersen. (Foto: Peter Abildgaard)
 
24. juli 2019 * Hemmelige Alken i radioen. Vores ferieramte landsby var centrum for en sommerferie-quiz i P4 Østjylland. Reporter Sofie Themsen sendte via satellit direkte fra købmandsbutikken tirsdag formiddag og spurgte: - Hvor er jeg? Opgaven til lytterne var at spotte os ud fra de flere og flere tips, som hun sendte ud til lytterne, og tre kvarter henne i programmet kom Mona Birgit Pedersen, Ans, igennem som vinder. Hun kender ikke Alken i forvejen, men havde brugt google og vores indbyggertal som ledetråd. På den anden side er hun blevet nysgerrig og vil gerne besøge Købmanden i Alken og få kaffe. Hun skal være velkommen. Der var mange, som til sidst gættede på Alken, men også forslag om Laven, Ry og Feldballe var på bordet. P4 Østjylland rejser rundt hver formiddag i ferien og sender fra en ny hemmelig lokalitet. Alken blev valgt ud fra tre kriterier, oplyser redaktionen, nemlig at man gerne vil rundt i alle områdets kommuner, at det skal være et sted med høj aktivitet og ikke nødvendigvis en af de store byer. En god håndfuld hjemmeværende Alken-borgere var med ved det lille kaffebord under udsendelsen og blev bedt om at give oplysninger om den hemmelige landsby. De kan høres via dette link. Skub pilen hen til den sidste fjerdedel på stregen. På billedet ses radioreporteren med en af Alkens yngre indbyggere, Martin Elleby. (Foto: Peter Abildgaard)

1. juli 2019 * Osuma-omsætningen i juni i Købmanden i Alken løb op i 63.237 kr. og 213 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
3. juni 2019 * Osuma-omsætningen i maj i Købmanden i Alken løb op i 62.360 kr. og 212 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
14. maj 2019 * Mogens ind i købmandsbestyrelsen. Mogens Andersen er trådt ind i bestyrelsen i Købmanden i Alken, Søren Slebo er stoppet som suppleant. Karin Fosdal er ny suppleant og Jytte Elleby revisor. Se regnskab og referater fra generalforsamling og bestyrelsesmøder.
6. maj 2019 * Osuma-omsætningen i april i Købmanden i Alken løb op i 69.366 kr. og 211 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
25. april 2019 * Kom og smag på kaffe. Vil du smage kaffe fra KaffeClausen, så kom og få en smagsprøve fredag 10. maj fra kl. 16 hos Købmanden i Alken, skriver Inge Nørgård. Købmanden overvejer at forhandle denne lokalt ristede kaffe, hvis vi kan li' den.
 
18. april 2019 * Bageri ved købmandsbutikken på vej. Købmanden i Alken er nu klar til at begynde det praktiske arbejde med at etablere rammerne for det, der med tiden gerne skulle blive vores lokale bageri. Materialerne er købt ind og vi starter så småt op med at lave vægge i den nærmeste fremtid. Interesserede medbyggere er velkomne. Kontakt Jan Günther Hansen på j.gunther.hansen@gmail.com eller Mogens Andersen på mogensandersen14@gmail.com. Vi vil senere indkalde kommende bagere og øvrige interesserede til et egentligt bagerimøde, hvor en mulig fremtidig struktur for arbejdet med eget brød til Købmanden i Alken kan snakkes igennem.
6. apr. 2019 * Mere cafesnak om byggeplaner ved Enggården. Michael Eberhard fra Fabulas træffes kl. 16-18 mandag 8. april, torsdag 25. april og torsdag 2. maj i Købmanden i Alken.

 
2. apr. 2019 * Bedste månedlige Osuma-omsætning siden januar 2017. Osuma-omsætningen i Købmanden i Alken løb op i 74.657 kr. i marts, og det er ikke set højere i mere end to år. I januar 2017 var omsætningen 76.770 kr., hvilket den måned gav et kick-back, som det hedder, til driften på 5.374 kr. 209 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
18. mar. 2019  Sangtimerne bliver fremover spontane. Kresten Warming og jeg vil stadig gerne stå for sangtimer hos købmanden, fordi det er super dejligt, skriver Martin Elleby, men det bliver ikke længere første fredag hver måned men mere spontant. Vi begynder med sangtime fredag 29. marts kl. 16. - ikke kl.16.30 som det var før. Vi spiller halvanden time. Alle er velkommen til at synge og hvis man kan spille et instrument, er man endnu mere velkommen.

6. mar. 2019 * Mere cafesnak om byggeplaner ved Enggården. Michael Eberhard fra Fabulas træffes fra kl. 16-18 tirsdag 12. marts, mandag 18. marts og torsdag 28. marts i Købmanden i Alken.
4. mar. 2019 * Februars Osuma-omsætning i Købmanden i Alken løb op i 61.571 kr. 204 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
17. feb. 2019 * Udklip. Historierne om Alken og Omegn er glimrende beskrevet som flimrende skærmbilleder her på alken.dk. Men avis-udklip er ikke at foragte. I forvejen findes en fin scrapbog om Købmanden i Alken. Nu er der fremlagt en ny bog med udklip. De fleste kommer fra en samling, som Marianne Damholdt Bergin fandt i sine nu afdøde forældres gemmer og skænkede til biblioteks-gruppen. Herfra spørger vi, om der er andre i byen og omegnen med lignende samlinger. Må de komme med i mappen, eller må vi kopiere dem? Kom evt. til vores næste møde i biblioteksgruppen på loftet over mejeriets store sal søndag 24. februar kl. 9-11 eller ring til Peter Abildgaard 22898334. På billedet ser Marianne på den nye mappe sammen med Bruno Nielsen, som også optræder på et af de gamle udklip. (Foto: Peter Abildgaard)
10. feb. 20189* Der er plads i bestyrelsen i Købmanden i Alken, der holder generalforsamling torsdag 14. marts kl. 19-21, skriver Estrid Bek. Se selve indkaldelsen, hvor det fremgår, at Ingvar Kristiansen og Pernille Benzon er på valg og begge genopstiller, mens Søren Slebo ikke stiller op som suppleant igen. Bestyrelsen kan rumme mellem fem og syv medlemmer.
4. feb. 20189* Januars Osuma-omsætning i Købmanden i Alken løb op i 68.402 kr. 203 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
29. jan. 2019 * Jytte i Samvirke. COOPs blad Samvirke har nu også en god historie om Købmanden i Alken. Under overskriften 'Frivilig bag disken' fortæller Jytte Elleby i februar-nummeret om historien, baggrunden, det frivillige arbejde og om fremtiden.
 
27. jan. 2019 * Også legetøjet trængte til en kvartalsrengøring. Kristen Hofgaard Warming og Elia kom blandt andet i bund i den blå legetøjsbænk under rengøringsdagen i Købmanden i Alken. Den tilbundsgående rengøring gjaldt også hylder, skabe, frysere, rengøringsrum og loftshjørner, og nu er der igen knager og garderobe til købmænd og makkere på vagt. Er der nytilflyttede eller længeboende, der har lyst til at være makker eller købmand, er alle mere end velkomne, siger Estrid Bek. Spørg i butikken eller kontakt Estrid på 25 39 35 47, Alkenvej 75. (Foto: Estrid Bek)
 
23. jan. 2019 * Så er der kvartalsrengøring søndag 27. januar kl. 10-12 i Købmanden i Alken. Alle er velkomne, skriver Estrid Bek. På årshjulet - kreeret af Søs Nielsen - kan man se alle faste fælles gøremål i butikken - lige til at notere i sine egen kalender.
14. jan. 2019 * Ændret mødedato. Dato for generalforsamling for Købmanden i Alken er ændret, idet den 10. februar er i forlængelse med vinterferien, så ny dato er torsdag 14. marts kl. 19-21, skriver Estrid Bek.
 
11. jan. 2019 * Kødvarer fra Johannesminde hos købmanden. Købmanden i Alken forhandler nu kød, primært gris, fra Johannesminde Gårdbutik. Kødet findes i lammefryseren, få røgede ferskvarer i køleskab, og der vil løbende blive genopfyldt. Frostvarerne er småpakker, fars, koteletter, pølser, stegeflæsk, ubagt leverpostej, lever, mm., fortæller Mogens Andersen.
 
22. dec. 2018 * Forjul uden gardiner. Sidste åbningsdag før jul fejrede en række trofaste kunder med gløgg og varme fra masseovnen, at Købmanden i Alken har juleferie til 3. juledag. Der blev også byttet skrøner fra gamle dage i landsbyen. En af fortællerne kunne huske, at hun de første måneder kun så vinduer med gardiner. Det ændrede sig lidt efter lidt, og i dag kan vi se ind ad alle vinduer. Tiderne ændrer sig. Det morede vi os over og besluttede at tage dette foto af forsamlingen set fra gaden, uden gardiner. (Foto: Peter Abildgaard)

Og vi der stod bag disken kan oplyse, at for en lørdag havde vi noget, der måske er rekordomsætning. I hvert fald var der solgt for godt 5000 kr., da kassen blev gjort op. Plus rigtig mange Osuma kasser blev tømt. Tak til alle der kom. Hilsen Anne Grete Viborg og Jytte Elleby. 


4. dec. 2018 * Novembers Osuma-omsætning i Købmanden i Alken løb op i 69.905 kr.  200 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
29. nov. 2018 * Købmanden i LOKAL-LIV. Købmanden i Alken optræder torsdag i det store oplag i Politiken, som siden 1884 har kaldt sig 'Organ for den højeste oplysning'. Vi er i fint selskab, hvad? Sammenhængen er, at vores eget ugeblad fra Skanderborg nu er en del af Politiken-JP bladkoncernen. Så ugebladets fine artikel fra forleden har fundet interesse for Politikens nye magasin, LOKAL-LIV. I artiklen optræder Pernille Benzon, Hans Hornbek, Knud Abildtrup, Erik Feifer m.fl. - foruden at Julie Abildgaard forklarer, hvordan Osuma-tingen virker. Hendes søn, Charlie oplyser med glæde, at man også kan købe is hos købmanden. BONUS: Bemeldte avis indlemmes nu i udklipsmappen på købmandens bladhylde, skriver Peter Abildgaard.
25. nov. 2018 * Jan Mikael gentager Sokratisk salon lørdag 8. december kl. 11-12 i Købmanden i Alken. Det drejer sig om at stille spørgsmål og perspektivere ud fra egen virkelighed. Tilmelding forinden til Jan Mikael Granner, jm@granner.dk
24. nov. 2018 * Sangtime hos købmanden nu en fredags-tradition. Første fredag i måneden er der sang og musik i cafehjørnet i Købmanden i Alken. Næste gang er fredag 7. december. Alle er velkomne - med og uden instrument. (Foto fra første sangtime: Estrid Bek)
 
20. nov. 2018 * Juletræet skal tændes. Fredag 30. november inviterer ABAF, Købmanden i Alken og Børnebaren til juletræstænding ved Købmanden i Alken. 16.00: Købmanden åbner. ABAF giver gløgg og varm saft, købmanden byder på en julesmåkage eller en klementin. Der vil være lidt julemusik. 17.00: Børnebaren serverer risengrød til alle, så længe lager haves, til den nette sum af 10 kr, Køb din nisseøl ved købmanden. 18.00: Vi tæller ned og tænder juletræet. Vi danser om træet og synger julen ind. Vi håber at se mange glade nisser til julehygge! (Foto fra 2016: Peter Abildgard)
13. nov. 2018 * Juleænder. Der er nu mulighed for at bestille sin økologiske juleand fra Gothenborg i Købmanden i Alken, skriver Vibeke Sandberg. Ænderne vejer ca. 3 kg og prisen er 155 kr./kg. Bestillingen er bindende og skrives på listen i butikken. Fristen for bestilling er mandag 26. november og ænderne afhentes fredag 30. november efter kl. 17.

13. nov. 2018 * Søndags-rengøring.søndag 18. november kl. 10-12 er der kvartals-rengøring i Købmanden i Alken, skriver Estrid Bek fra bestyrelsen. Jo flere, jo mere, jo bedre.
7. nov. 2018 * Ugebladet på besøg i butikken. I anledning af femårsfødselsdagen i Købmanden i Alken bragte Ugebladet Skanderborg en helside med fotos fra en åbningsdag - se den på side 16 her.
 
6. nov. 2018 * Højeste måneds-omsætning i år. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i oktober op i 72.025 kr. - højeste månedlige omsætning i 2018. 200 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
22. okt. 2018 * Vi holder sangtime hos købmandenfredag 2. november kl.16.30. Efter den dejlige sangtime den 5. oktober var der snak om at gøre det til en tradition med en sangtime første fredag i måneden, så den tradition starter vi. Vi spiller hvad vi kan. Alle er velkommen små og store. Folk der kan spille et instrument må rigtig gerne komme - så laver vi et lille band. Martin Elleby og Kresten Warming. (Foto fra første sangtime: Estrid Bek)

 
5. okt. 2018 * Kresten Warming og Martin Elleby spillede Kim Larsen og en flok sangglade mindedes en produktiv sangskriver i cafehjørnet i Købmanden i Alken. (Foto: Estrid Bek)
 
2. okt. 2018 * Også om fem år. TV Østjylland, der også for fem år siden var flittige besøgende i Alken, viste mandag et indslag i anledning af femårsdagen i Købmanden i Alken. Hør bl.a. Mogens Andersen og Ida Gundersen udtale sig.
1. okt. 2018 * Sangtime til ære for Kim Larsen. Vi holder sangtime hos Købmanden i Alken fredag kl. 16.30 i en times tid. Der vil blive spillet, hvad vi lige kan, dog med et flertal af Kim Larsen-sange til ære for ham. Kom og syng med! Det blir sjovt.
Mvh Martin Elleby og Kresten Warming

1. okt. 2018 * September-omsætningen. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i september op i 67.213 kr., og 201 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
23. sep. 2018 * Købmandens nye ladcykel er skænket af Kvickly Ry og Osuma og skal bruges til at låne ud til folk, der vil køre varer hjem til sig selv eller for andre. Om søndagen kan den bruges af folk privat - for 50 kr. om dagen. Pengene går til vedligehold. (Foto: Pernille Benzon)
 
23. sep. 2018 * Henriks 32 fotos fra fødselsdagen. Henrik Bjerg luskede rundt i krogene og skød 32 situationer fra femårsdagen. Her ses Helene Hennings, Benjamin Hoff Skovgaard og Peter Gregersen. Se en masse spisende, snakkende, lyttende, syngende og cyklende kunder, leverandører og frivillige på Alkens Flickr-univers. (Foto: Henrik Bjerg)
 
21. sep. 2018 * Det kører for købmanden - efter fem år. At det kører for købmanden fremgår nu af butikkens nye el-ladcykel, der blev prøvekørt under femårs-fødselsdagen. Lækre lagkager udløste præmier til Søs Nielsen og Pernille Benzon, og indkøb for 500 kr. blev - blandt spørgeskema-besvarelserne - vundet af Margit Szlavik, der sammen med Kaj Pedersen bidrog til den gode dag med en sang. Morten Brauner, Jørgen-Ulrich Raunskov og Henning Ladefoged Jeppesen gav den jazzede baggrund. (Foto: Peter Abildgaard)
14. sep. 2018 * Lav brænde til købmanden. I foråret bjærgede brændegruppen en del brænde fra Knud Erik Jørgensens skov. Købmandens masseovn skal have glæde af det. Træet ligger i meter-stykker på fællespladsen. Søndag 14. oktober fra kl 11 saver jeg træet op på fællespladsen, men mangler hjælp til kløvning og stabling i skuret. Har du lyst til at være med til det og/eller bage en kage eller levere lidt kaffe/the og måske lidt most? Så mød glad op på fællespladsen. Så ser vi, hvor langt vi når. Vi har en brændekløver til rådighed samt de flækøkser folk medbringer. 

Vel mødt, kh Jan Günther Hansen, Alkenvej 67 (Mobil 25970039)

 


 
12. sep. 2018 * Besvar købmands-spørgsmål og vind gavekort på 500 kr. Print spørgeskema ud herfra, aflever inden fredag 21. september og vær med i lodtrækningen.
 
 
9. sep. 2018 * Budcykel, varme, folder og femårs fødselsdag. Osuma har bevilget en budcykel til Købmanden i Alken, og også finansiering af en husstandsomdelt folder i forbindelse med fem-års fødselsdagen fredag 21. september kl. 16-19. forlyder det efter købmandsmødet søndag. Vi hører nok nærmere om fødselsdagen, og vil man give en hånd, kan man henvende sig til bestyrelsen. Og så har den kommunale Skøn Pulje bevilget 10.000 kr til opvarmning af baglokalet. (Foto: Ingvar Kristiansen)
3. sep. 2018 * August-omsætningen. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i august op i 64.361 kr., og 199 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
29. aug. 2018 * Så er der købmandsmøde søndag 9. september kl. 10 -12, skriver Estrid Bek fra bestyrelsen. Og velkommen til nye købmænd, makkere og indkøbere :)

 
28. aug. 2018 * Ny smiley-rapport til købmanden. Købmanden i Alken har haft besøg af fødevaremyndighederne, og det resulterede igen i en rapport med en glad smiley. Der var styr på rutinerne, bl.a. varestandarderne, hygiejnen og egenkontrollen. Blot en bagatel med nogle mærker på frugtposer - men ellers som det skulle være. Rapporten kan læses i butikken og her på nettet.
 
6. aug. 2018 * Juli-omsætningen. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i juli op i 47.410 kr., og 207 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
1. aug. 2018 * Te og sæbe fra Wendy. Hos Købmanden i Alken er det muligt at købe NADA te. En velsmagende urtete, hvor urterne i teen har en gavnlig virkning på krop og sind. Den virker beroligende og kan medvirke til at sænke stress-reaktioner i kroppen. Drik så meget du vil hver dag. Og også sæbenødder, et naturligt vaskemiddel bestående af sæbenødder fra sæbetræet. Man bruger tre-fem nødder, som lægges i en lærredspose, der følger med posen med nødderne - ind i vaskemaskinen med dem sammen med vasketøjet - og dejlig rent vellugtende vasketøj får man - og ingen kunstige sæbestoffer skal nedbrydes. Begge produkter importeres af Wendy & Co, skriver Hanne Ravn, der varmt anbefaler begge produkter. Firmaet med domicil på den anden side af Mossø ejes af tidligere Alken-borger Wendy Norris.

3. juli 2018 * Juni-omsætningen. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i juni op i 69.039 kr., og 206 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
2. juli 2018 *  Så er det tid til en gangs kvartalsrengøring i Købmanden i Alken, - nemlig søndag 8. juli kl. 10 -12 i købmandsbutikken. Måske mange er taget på ferie, - men vi når det vi når, og det vi når er godt, skriver Estrid Bek.

18. juni 2018 * Inspiration fra og til Feldballe. Feldballe på Djursland, som blev årets landsby i 2016, har ønske om at komme på inspirationstur her til vores område. Vi er derfor i gang med at planlægge en dag, lørdag 15. september kl. ca. 10-16, hvor en busfuld folk fra Feldballe og omkringliggende landsbyer kommer her til en dag med foredrag om landsbyudvikling, fælles frokost og snak i grupper om relevante emner som Købmand, Mejeri, skole, børnehus, Dover GF, rollespilsforening, aktiviteter i borgerforeningerne og Liv i Landsbyerne, alken.dk og hvad der ellers er af tiltag i vores lokalområde, skriver Gitte Trenckner. Alle vil være velkomne til denne dag. Feldballe er en aktiv landsby med friskole og - børneinstitution, indeholder bl.a. økolandsbyen Friland med vegetarrestaurenten Moment, der dyrker egne grøntsager. De har også oprettet en skaterbane. Selvom det er dem, der gerne vil inspireres af os, tænker vi, at det nok også vil gå den anden vej, at vi kan blive inspireret af dem. Måske vi på et senere tidspunkt kan besøge dem? Der vil senere komme en invitation med program. Hvis I har ideer til dagen/ gerne vil være med i planlægningen, henvend jer til Gitte Trenckner 21 25 21 06 / gitte.trenckner@gmail.com
 
10. juni 2018 * Syng sammen. Det blev en varm og musikalsk fredag eftermiddag, da spillemændene Lene Bay og Jacob Hogrebe på købmandstorvet genopfandt en række klassiske syng-med-sange lige fra den gamle gartner til ’Med hænderne siger vi klap-klap’. Så var der både til bedstefar og børnebørnene. Her går Lene Bay i en tæt duet med Ingo Pohle, en stjernestund. (Foto: Peter Abildgaard)
4. juni 2018 * Maj-omsætningen. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i maj op i 63.800 kr., og 217 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
13. maj 2018 * Fra Knud Eriks skov til varme i mejeri og butik. En flok på otte varme-aktivister samlede, slæbte, kørte og stakkede forleden brænde fra Knud Erik Jørgensens skovstykke til fælles brug i den kolde tid. Vi fik flyttet ca. 2/3 eller mere, af det brænde, som lå på Knud Eriks eng, op til fællepladsen. Det var et dejligt solskinsvejr, rigtigt godt at arbejde i. Vi havde lånt traktorer af de søde folk på præstegården i Svejstrup og af Vagn Stensig i Boes. Tak for det! Nu mangler der bare resten! Så I hører nærmere, skriver Tara Djernis. Eric Ballowitz ved vognen og Knud Erik med hænderne i siden. (Foto: Gitte Trenckner)
30. apr. 2018 * Husk brændedag på lørdag 5. maj fra kl. 9.30. Vi har lånt to traktorer, men mangler chauffører til at køre brændet fra engen til Fællespladsen og hænder til at læsse, skære op, kløve. Vi serverer lidt forfriskninger. Vel mødt, skriver Gitte Trenckner.
20. apr. 2018 * Brændedag lørdag 5. maj fra kl. 9.30. Købmandens og Mejeriets brændestabler skrumper ind, så der er brug for mere brænde. Thomas Holm har fældet en del træer på engen bag Knud Erik Jørgensens gård. De skal saves op og transporteres til Fællespladsen, hvor de skal deles yderligere og kløves og stables. Alle, der har tid og lyst er velkomne, også selvom det bare er for en time eller to. Jo flere vi er, jo før bliver vi færdige. Medbring gerne sav, motorsav eller kløver, hvis du har. Vi starter kl. 9.30 på engen: tag markvejen lige efter indkørslen til første gård på venstre hånd på vej fra Alken mod Svejstrup, gå til højre nede ved jernbanen. Så er det lige på den anden side af ellesumpen. Eller kom ned på Fællespladsen lidt senere, når første læs er læsset af. Hilsen Brændegruppen.

15. apr. 2018 * Makkere søges til Købmanden i Alken, oplyser Estrid Bek. En 'købmand' har ansvaret bag disken, men der er brug for en hjælpende hånd, så der altid er to i butikken. Også få vagter er velkomne - og det er en god måde at lære mange at kende på. Kontakt Anne Grete Viborg, Bodil Hvelplund eller Estrid.
 
14. apr. 2018 * Leg under indkøbstur. Til de yngste kan Købmanden i Alken nu tilbyde bedre legemuligheder udenfor. Anne Grete og Kurt Viborg har skaffet sandkassen, og her tager Liva og Jonas Dalmose den i brug. (Foto: Knud Abildtrup)
8. apr. 2018 * Kvartalsrengøring i Købmanden i Alken bliver søndag 22. april fra kl. 10, skriver Estrid Bek fra købmandsbestyrelsen.
8. apr. 2018 * Marts-omsætning voksede godt. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i marts op i 69.407 kr., og 216 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
4. apr. 2018 * Fæld og slæb træ lørdag. Hermed en invitation til at være med på lørdag 7. april fra kl 9.30 til at hjælpe med at fælde træ og slæbe træ sammen med Thomas Holm i Knud Erik Jørgensens skov. Træ til Købmand og Mejeri. Skal fra skoven til fællespladsen/ legepladsen. Hvis nogen har traktor med vogn og sav, må det gerne medbringes. Hvis du vil være med, må du gerne kontakte tlf 30297495, så jeg kan forklare hvordan man finder vej til skoven. Jeg kan desværre ikke selv være med men fin vejrudsigt. Kh Jytte Elleby.
 
26. mar. 2018 * Gratis påskekaffe i købmandscafeeen. Vi ønsker alle god påske med gratis påskekaffe og -the påskelørdag kl. 10-16, skriver Søs Nielsen fra Købmanden i Alken. (Foto: Søs Nielsen)
20. mar. 2018 * Formalitet på få minutter. Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i foreningen Købmanden i Alken onsdag 4. april 2018 kl. 18butikkens lokaler. Den ekstraordinære generalforsamling har alene til formål at godkende regnskabet for kalenderåret 2017. Alle er velkomne, men selve mødet er en formalitet på få minutter. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af referent. 3. Godkendelse af regnskab for 2017. 4. Eventuelt.
Med venlig hilsen bestyrelsen for Købmanden i Alken.

17. mar. 2018 * Købmandsbutikken i Hylke får Osuma-aftale som i Alken. Købmanden i Hylke fik i 2017 en hjertestyrkning med både kapital og frivillig indsats fra lokale beboere, og nu har de fået en Osuma-ordning ligesom Købmanden i Alken. Se Lokalavisen. Ligesom i Alken går 7 pct. af alle indkøb bestilt via Osuma til driften af butikken. Den ordning er værd at bakke op om: Kickback-beløbet fra Osuma-indkøb i Alken er fra 2016 til 2017 gået fra 58.110 til 48.322 kr. og er afgørende for butikkens økonomi.
9. mar. 2018 * Fortsat flad struktur i købmands-bestyrelsen. Bestyrelsen i Købmanden i Alken har haft første møde i den funktion og har bl.a. valgt Estrid Bek som formand, overvejet bankskifte, indført fire årlige rengøringsdage, og iøvrigt ønsket at bibeholde den flade struktur og beslutningsproces. Se referatet. Find fremover bestyrelsens mødereferater i menuen til venstre: Købmanden i Alken > Bestyrelsen > Referater.
7. mar. 2018 * Nu fem i bestyrelsen. Styregruppen i Købmanden i Alken har nu fået status af at være en bestyrelse og er blevet udvidet til fem, blev det vedtaget på generalforsamlingen på skolen. Gitte Trenckner er nyt medlem, og Søren Slebo er suppleant. Se hele bestyrelsen her.
 
5. mar. 2018 * Februar-omsætning på 47.607 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i februar op i 47.607 kr., og 214 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
25. feb. 2018 * 40 mennesker fra hele lokalområdet var på Bjedstrup Skole i dag til to generalforsamlinger. Den ene i Liv i Landsbyen, der ændrede navn til Købmanden i Alken, hvor den hidtidige styregruppe blev til en valgt bestyrelse. Den anden stiftede Liv i Landsbyerne og fik en bestyrelse på ni. Mere om det hele senere.
7. feb. 2018 * Januar-omsætning på 55.317 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i januar op i 55.317 kr., og 213 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
3. feb. 2018 * Liv i Landsbyen bliver til Købmanden i Alken og Liv i Landsbyerne stiftes. Det foreslår bestyrelsen i Liv i Landsbyen og styregruppen for Købmanden i Alken søndag 25. februar, hvor du er inviteret til Liv i Landsbyens årlige generalforsamling og stiftende generalforsamling i Liv i Landsbyerne kl. 10-13 på Bjedstrup Skole.
Læs mere om baggrunden for den nye opdeling og forslag til nye vedtægter for de to foreninger på Liv i Landsbyen.
1. feb. 2018 * Sidste strikkecafé. Da der ikke har været den store tilslutning siden sommerferien, har jeg bestemt at lukke ned for strikkecafeen, skriver Mette Yde om den række af lørdags-strikkerier, der har været i cafehjørnet i Købmanden i Alken siden oktober 2013. Men først skal der strikkes en sidste gang lørdag 3. februar kl. 13.30-16.
 
28. jan. 2018 * Mere hyldeplads i butikken. Ved rengøringsdagen søndag blev der udover rengøring i butik og baglokale også tid til en hyldeudvidelse. (Foto: Helle Petersen)
9. jan. 2018 * Lørdags-fristen er nu klokken 9. Osuma har rykket fristen for bestiling til levering samme dag til kl. 9 om lørdagen, oplyser Kirsten Skau. Så:
Bestil
før kl. 10 mandag til fredag og før kl. 9 lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.
7,5 pct. af varekøbet går til købmanden. Osuma-varer via Købmanden i Alken online her.

 
7. jan. 2018 * Så er 2018 igang, og vi indkalder til diverse møder og rengøringsdag, lyder det fra Estrid Bek og styregruppen i Købmanden i Alken. For købmænd, makkere, indkøbere og andre frivillige i butikken er der købmandsmøde søndag 11. februar kl. 10-12. Mød talstærkt op, vigtigt da det er her, vi tager beslutninger om stort og småt. Generalforsamling i Liv i Landsbyen - søndag 25. februar kl. 10. Igen et vigtigt møde, - emnet er blandt andet forslag af adskillelse af Foreningen Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken, samt Liv i Landsbyens bestyrelses tanker om fremtidigt arbejde. Rengøringsdag søndag 28. januar kl 10-12. Vi trænger til rengøring i butikken, bagbutikken m.m. Jo flere jo bedre. Meld dig på denne Doodle og husk at sætte hak i rubrikken. Og så får butikken nu kølekasser fra Osuma og slukker derfor kølerummet og køber et køleskab til bl.a. oste.

2. jan. 2018 * December-omsætning på 59.262 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i december op i 59.262 kr., og 212 er fortsat med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
4. dec. 2017 * November-omsætning på 59.380 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i november op i 59.380 kr., og 212 er fortsat med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
28. nov. 2017 * Mejeri og købmand i TV2 Østjylland som eksempel på at holde ud. I anledning af et aktuelt indslag om Ørsted Kros Venner, var tv-stationen forbi Alken Mejeri og Købmanden i Alken i dag for at skildre, hvordan man holder gejsten år efter år. Se Jens Jacobsen, Mogens Andersen og Søs Nielsen give deres besyv med - og så nogle gamle klip med bl.a. Birgit Bune, Holger Vig og Søren Slebo. Indslag med Ørsted 3.09 og det med Alken 5.04.
 
24. nov. 2017 * Birgittes ønskenisser støtter Købmanden. Som en gave til Købmanden i Alken står tidligere Alken-borger Birgitte von Holck bag kreationen og salget af Ønskenisser. 1 stk. 10 kr. og 3 stk. 25 kr. Pengene går til driften af butikken. Venlige sentenser og varme i en kold tid. Se dem på disken. (Foto: Ingvar Kristiansen)
 
18. nov. 2017 * Kaos og hygge hos købmanden. Dagbog fra Købmanden i AlkenEfter en stille start på den sene lørdagsvagt væltede det ind med Alken og omegns borgere - børn, unge og 'lidt ældre end de unge'. Skøn stemning og dejlig snak. Nye flamingo-Osuma-kasser barrikaderne hele bagindgangen, hvilket blev debatteret med 'Osuma-indkøberne' Søs og Inge. Mælkeskummeren blev træt og ville ikke varme mælken op - det klarede 'kaffemaskine-ansvarlig' Jan Mikael på en studs, butikken var løbet tør for dankort-ruller, det klares på alternative måder, og den enorme opvask blev klaret af Margit og Tara. Det er bare så fantastisk at være købmand i Alken, selvom jeg må tage plads i sofaen resten af dagen, skriver Karin Fosdal. (Foto: Margit Szlavik)

 
18. nov. 2017 * Pølser, ænder og saft. I Købmanden i Alken er der flere gode tilbud for tiden. OVIS fra Svejstrup tilbyder fårespegepølser fra egne får, og så kan man nu bestille juleænder fra Gothenborg, skriver Vibeke Sandberg. De vejer cirka 3 kg og koster 155 kr./kg. Fristen for bestilling er torsdag 7. december med afhentning senest fredag 8. december kl. 17-19. Gothenborg-anden blev sidste år testvinder ud af otte testede ænder. Pernille Benzon anbefaler et nyt produkt: tranebærsaft uden kæmpe sukkertilsætning fra Voelkel. Kom en skefuld i din the. 

6. nov. 2017 * Oktober-omsætning på 56.491 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i oktober op i 56.491 kr., og nu er 212 med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
9. okt. 2017 * 'Godt gået, Alken'. De sociale arkitekter fra 'Hele Landet' har nævnt vores købmand i dette indlæg - 'Arkitekter i opsang ti danskerne: 'Drop rejsen til Barcelona og tag en tur til Klitmøller' i Politiken, skriver Gitte Røn Dalsgaard.

2. okt. 2017 * September-omsætning på 66.462 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i september op i 66.462 kr., og nu er 211 med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
23. sep. 2017 * Fire årsdag med lopper og sol i Købmanden i Alken.  (Foto: Knud Abildtrup)

 
13. sep. 2017 * I grønt selskab - og på forsiden. Søren Slebos foto fra optoget fra Købmanden i Alkens åbning i september 2013 pryder nu Folkeavisen - Et bæredygtigt Danmark, skrevet af 36 grønne foreninger og aktive folk fra civilsamfundet. Den rummer en lang række konkrete forslag til, hvordan vi kan skabe bæredygtighed inden for ni områder og er tænkt som en grøn dagsorden op til kommunalvalget. Det er forslag, der er afprøvede i praksis, enkle og ligetil at gennemføre, som det hedder. Hans Hornbek har skrevet en artikel om 'Fællesskab i Alken!' på side 22-23. Find hele Folkeavisen her.
 
 9. sep. 2017 * Fødselsdagsfest med tilbud. Kom og vær med til at skabe fest og stemning i anledning af Købmanden i Alkens 4 års fødselsdag. Fredag 22. september kl. 16-19 fejrer vi dagen med tilbud, marked og gratis te og kaffe på kanden. Alle, også jer der stadig har lopper tilbage fra søndagen, kan lave sin egen lille bod ude foran butikken. Kontakt: Søs Nielsen, 26 99 99 59. (Foto: Anne-Mette Granner)

 
9. sep. 2017 * Anmeld vin fra købmanden. I Købmanden i Alken kan man købe en række forskellige vine - og Jan Mikael Granner har nu sat siden vino.alken.dk op, så man kan give vinene fra et til fem glas - lade sig inspirere, og inspirere andre.

4. sep. 2017 * August-omsætning på 70.744 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i august op i 70.744 kr., og nu er 210 med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
13. aug. 2017 * Så kom vi i Aarhus Onsdag, skriver Pernille Benzon og sender link til den digitale udgave af ugeavisen - se forsiden og selve historien på side 2 om et besøg hos Købmanden i Alken.
 
7. aug. 2017 * Nyt forlag i Alken. Små virksomheder skyder op i Alken. Nu er der dannet et bogforlag under navnet femtemaj – et forlag i Jylland. Stifteren og foreløbig eneste medarbejder er Peter Abildgaard, Alkenvej 69 (Sandvejen). Den første udgivelse er en stor bog om frihedskampen i Vendsyssel 1940-45. 700 sider med hidtil ukendte beretninger, fotografier og dokumenter samlet af Abildgaards søster i Aarhus, Pernille Pedersen. Arbejdet begyndte i vinteren 2011-12 og har været stædigt og omfattende. Jeg er stolt af min søster, siger Peter Abildgaard. Såfremt der her på egnen er efterkommere af vendelboer eller i enhver forstand historisk interesserede, kan nysgerrigheden stilles i cafehjørnet hos Købmanden i Alken. Her er en bog lagt frem til fri læsning. Bogen kan købes hos forlaget for 400 kr. (Foto: Kurt Viborg)
3. juli 2017 * Juni-omsætning på 61.692 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i juni op i 61.692 kr., og stadig er 207 med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
25. juni 2017 * Alken er nu en attraktion. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. Liv i Landsbyen står bag sammen med Friluftsrådet, kommunens Skønpulje og Grønt Partnerskabspulje samt Købmanden i Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn. Bendt Nielsen er ophavsmand.
19. juni 2017 * Maj-omsætning på 74.627 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i maj op i 74.627 kr., og nu er 207 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
30. maj 2017 * Kun tre til rengøring. Så er der igen rengøringsdag i købmandsbutikken - søndag 2. juli kl. 10, skriver Estrid Bek fra styregruppen i Købmanden i Alken. Hun minder om, at ideen i stedet for en ugentlig rengøringstjans for en eller to personer, var at samles fire gange om året og hjælpe hinanden. Styregruppen oplever at der kommer færre og færre til disse dage. Sidste gang tre. Så derfor: Kom, vær frisk og giv lige en melding, om I kommer. Det foregår på Doodle.
1. maj 2017 * April-omsætning på 58.444 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i april op i 58.444 kr., og nu er 206 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
26. apr. 2017 * Borde-bænke. Vi skal bruge et par dynamiske folk til at samle bord/bænkesæt ved Købmanden i Alken / Mejeriet. Send en mail på benzon.pernille@gmail.com - så samler vi et hold, skriver Pernille Benzon fra købmandens styregruppe.
 
26. apr. 2017 * Cykelværksted til Alken lørdag. Ved Købmanden i Alken / Mejeriet melder Sandberg Cykler sin ankomst lørdag 29. april kl. 9 - ca 13 med et forårstilbud på service: I resten af april og maj er der forårs-serviceeftersyn til 249 kr. som indbefatter følgende: smøring, efterspænding samt justering af kæde, bremser og gear.

3. apr. 2017 * Igen over 70.000 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i marts op i 70.244 kr., og nu er 205 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
18. mar. 2017 * Kvartalsrengøringen i Købmanden i Alken er næste gang søndag 2. april kl. 10, minder Søs Nielsen fra styregruppen om. Købmænd, makkere, kunder og andre er meget velkomne til at være med og gribe en klud, kost eller svamp og være med til at holde den gode og nødvendige hygiejne-standard i butik og på lager. 
6. mar. 2017 * Lige over 70.000 kroner i februar. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i februar op i 70.039 kr., og nu er 203 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
25. feb. 2017 * Have-inspiration og vårsalat. Jeg står til at holde Frø-popup i købmandens baglokale igen fredag 3. marts mellem kl. 16 og 19, skriver Eva Nikolajsen. Måske tillader vejret, at jeg i stedet slår den grønne pavillon op udenfor købmanden i stedet for. Jeg vil ha' frø af vårsalat med, samt så- og frøhøstvejledning, så folk kan komme i gang i haverne. Jeg vil også gerne inspirere de mange nye hus- og dermed haveejere til nye måder at gå til etablering af urtehave og staudebed, inspireret af permakultur-tanker. Gamle hus- og haveejere kan selvfølgelig også komme forbi. Man vil også stadig kunne tilmelde sig til Giftfri Have. På gensyn, Eva.
 Købmanden I Alken
13. feb. 2017 * Inspirerende vare-fotos. I en lang række fotos fra Købmanden i Alken beskriver Jan Mikael Granner her, hvad der kan fås på hylderne, lige fra tørvarer, vin, slik, mel og gryn eller saft og rosiner. Tag på en vare-rundtur på Flickr.
6. feb. 20017 * Godt Osumasalg i januar. I Købmanden i Alken løb omsætningen op i 76.770 kr. og nu er 202 med i Alken-ordningen. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
30. jan. 2017 * Købmandsmøde. Kære alle i købmandsbutikken, så har vi årets første købmandsmøde, håber at se mange af jer, skriver Estrid Bek. Mødet gælder alle frivillige omkring butikken, og det foregår
søndag 5. februar kl. 10-12.

29. jan. 2017 * Pølser, frø og strik. Flemming Lind, der leverer kødvarer fra Limousinekvæg til Købmanden i Alken, tilbyder nu grill- og spegepølser fra APS i Silkeborg - uden spæk, kun limousinekød. Der er fredagsmarked  fredag 3. februar, og Eva Nikolajsen står for Frø-popup - frøbytte - mellem kl. 16 og 19 i baglokalet. I caféhjørnet er der strikkecafé lørdag 4. januar kl. 13.30-15. Mette Yde strikker for.

 
15. jan. 2017 * Fælles fodslaw. Sådan har fotografen kaldt billedet fra det årlige møde mellem folk i bestyrelserne Liv i Landsbyen, Mejeriet, ABAF og styregruppen fra Købmanden i Alken. Det gælder gensidig orientering om aktiviteter og evt. fælles planer. (Foto: Pernille Benzon)
 
11. jan. 2017 * Julemanden tog hjem, så nu er der igen god plads i caféhjørnet i Købmanden i Alken - som f.eks. til kortspil. (Foto: Pernille Benzon)

2. jan. 2017 * 2016 gav Osuma-omsætning på 812.081 kr. i Købmanden i Alken efter en omsætning i december på 73.651 kr. I 2015 var den på 891.352 kr. og i 2014 958.124 kr. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. I alt er der nu 200 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma. Se her, hvordan du bestiller.
2. jan. 2017 * Frø-popup. Til januars fredagsmarked nu på fredag 6. januar vil Eva Nikolajsen lave noget meget moderne, nemlig en Frøpopup, skriver hun. Det betyder nu bare frøbytte, så hvis man griber sin frøposesamling og har tid mellem kl. 16 og 19 på fredag, så står hun i varmen i baglokalet i Købmanden i Alken og er klar til at bytte! PS: Hun gør det igen i februar, fredag 3. februar. PPS: Man kan også lære at folde frøposer!
31. dec. 2016 * Pernille igen i radioen om Alken. Hør i et nytårsprogram på P1 Pernille Benzon fortælle om mulighederne i Alken, lokal andel i Aarhus 2017-programmet og om Købmanden i Alken.
 
29. dec. 2016 * Når pynten er igen er pillet af juletræet:  Så er man velkommen til at stille det ned på baneområdet ved brændevognen over for Købmanden i Alken, skriver Eva Nikolajsen. Træerne vil blive brugt til flis og brænde i butikken.
 
22. dec. 20016 * Osuma-kunde nummer 200 er nu med i Alken-ordningen. Stine Lillienthal med Viola på armen afprøvede torsdag sit første Osuma-køb via Købmanden i Alken. Sammen med Christian Nielsen bor de to i Bjedstrup, har tidligere afprøvet cafeen - og fik ordningen anbefalet via den nye mødreklub i Alken, såmænd. Osuma skænkede et gavekort på 350 kr. og 15 pct. rabat på næste køb - og butikken gav vin. (Foto: Pernille Benzon)

21. dec. 20016 * Mange åbningsdage er der i juledagene i Købmanden i Alken. Men også to lukkedage udover de sædvanlige søn- og helligdage: Juleaftensdag 24. december og nytårsaftensdag 31. december. Hvor længe julemanden i caféhjørnet skal sove, vides endnu ikke på redaktionen.

 
10. dec. 20016 * Ultralokal nethandel blev overskriften for et tv-indslag i TV2 Østjylland fra Købmanden i Alken. Se din nabo, kæreste, søn, kone, far og genbo på skærmen, og Pernille Benzon og Asmund Bertelsen udtale sig om fordelene ved at kombinere nethandel med vores lokale mødested.
 
6. dec. 20016 * November blev bedste Osuma-måned i Købmanden i Alken i år med en omsætning på 80.290 kr. - mens oktober blev næsthøjest med 72.603 kr. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. I alt er der nu 198 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma. Se her, hvordan du bestiller. (Foto fra treårs-fødselsdagen i september: Ulla Skovsbøl - se fotoserie fra dagen)

3. dec. 2016 * Advents- og mandelgaver kan fås hos Købmanden i Alken
Lena Gregersen peger på Chokoladefabrikkens julefrøer med røde huer, minifrøer, og fyldte chokoladestænger. Inge Nørgård peger på varer fra Fair Trade Gruppen, U-landsforeningen Svalerne: Instant kaffe fra Tanzania, kaffebønner fra Rwanda og Papua N. Guinea samt vilde øko-bjergmandler fra Uzbekistan. Prøv også gavepapir og poser fra Bangla Desh - af avispapir med strop af jute og bomuldspapir med kaligrafi.

29. nov. 2016 * Købmandens nisse har igen i år bebudet, at han kommer hver fredag nat i december inden jul. Vil du være med til at pynte butikken med en julesok, så kan du indlevere den senest fredag 2. december. Det koster 20 kr. at være med i legen. Kh.  Sanne Gry Hansen og Søs Nielsen.
 
29. nov. 2016 * Alken - Sinding og nu Lørslev. Dansk Handelsblad har været på besøg og beskriver nu, hvordan Osuma udover Købmanden i Alken nu også leverer til online-daligvarebutikker med samme koncept i Sinding og fra december også Lørslev ved Dronninglund. Læs hvad bladet skriver.


 
27. nov. 2016 * Ildebrand i Illerup. Den Lokalhistoriske Kalender for 2017 er udkommet og bringer udover en masse fra Ry denne gang fotos og historier fra bl.a. Firgårde Børnehjem i 1896, Høkerhuset i Svejstrup i 1930'erne, Boes Kaffestue i 1991 samt branden i Illerup i 1837, hvor de fleste af landsbyens gårde og huse brændte ned. En ulmende pibe hos sognefogedens karl fik skylden. (Akvarel af Chr. Heilskov 1925.)  Kalenderen udgives af Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv og kan købes for 50 kr. hos  Købmanden i Alken.
27. nov. 20016 * Ost til jul. Købmanden i Alken formidler særligt oste-tilbud fra Them Ost - i form af en pakke med seks oste, der skal bestilles og betales senest lørdag 10. december.
19. nov. 20016 * Weekend-åbent. Købmanden i Alken har i anledning af julemarked på Alken Mejeri åben både lørdag og søndag 3.-4. december.
4. nov. 20016 * Økologiske juleænder og -gæs fra Gothenburg kan man nu bestille via en liste i Købmanden i Alken, oplyser Vibeke Sandberg. Sidste frist for - bindende - bestilling er torsdag 1. december, og både gæs og ænder skal afhentes i butikken fredag 2. december efter kl. 17. 

 

25. okt. 20016 * Lokalt garn til strikkecafé. Jeg kommer til strikkecafe hos Købmanden i Alken lørdag 5. november kl. 13.30-15.30 og præsenterer mit lækre kvalitetsgarn af egne får, spundet professionelt af Hjelholts Uldspinderi, skriver Per H. Nielsen fra Hedegaard Lam I/S i Svejstrup, der i forvejen leverer lammekød til købmanden.

 


 

 

20. okt. 20016 * Pernille i radioen. Onsdag fortalte Pernille Benzon en hel masse om fællespladsen og de muligheder de nye faciliteter giver. Men også om Købmanden i Alken, om Mejeriet, om at bo i Alken, om tilflytningen af unge børnefamilier, om Mossø, om traditioner med fællesskab. Det hele i et indslag, der hedder Kulturvejlederen: ... og i telefonen skulle jeg meget gerne have Pernille.... Benzon. Hej Pernille.
19. okt. 20016 * 'Alken er et af de gode eksempler' er overskriften på en historie i et tillæg til Lokalavisen Skanderborg udgivet i anledning af indvielsen af Skanderborg Fælled. Købmanden i Alken omtales - ligesom fællespladsen med shelters. Se historien i den husstandsomdelte avis på side 20 - og så kommer den også ned i scrapbogen i butikken med presseomtale.
 
 
13. okt. 20016 * Igen mælk fra Hertha, ny ost fra Them og mere chokolade. Kalvene er vænnet fra, så som tidligere er der nu igen mælkeprodukter fra levefællesskabet Hertha til salg hos Købmanden i Alken, oplyser Ingrid Robak: Bl.a. fløde, gårdmælk og creme fraiche. Og Inge Nørgaard anbefaler den nye specialost fra Them Ost: En dejlig mild ost med smag af ingefær. Endelig melder Lena Gregersen om nye varianter af - og lille mængderabat på - plader fra Chokoladefabrikken samt store farverige frøer.

5. okt. 2016 * Ny dato. Købmands-rengøring 9. oktober er aflyst, da der er arbejdsdag på mejeriet 8. oktober. I stedet har vi en ny dato for rengøring i købmanden: nemlig søndag 23. oktober kl. 10-12. Tag din nabo, ven, børn, kæreste med :-)Købmandshilsner Søs Nielsen, Ingvar Kristiansen, Pernille Benzon og Estrid Bek.
3. okt. 20016 * Septembers Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev næsten ligesom i august: 68.175 kr. - fordelt på 146 ordrer fra 42 kunder. I alt er der 195 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma. Se her, hvordan du bestiller.
 

19. sep. 20016 * Chokoladefabrikkens chokolade til købmanden. Købmanden i Alken har udvidet sin delikatesse-afdeling og sælger nu lækker håndlavet chokolade fra Chokoladefabrikken i Skanderborg, skriver Lena Gregersen. Uden dikkedarer, farvestoffer og andre tilsætningsstoffer. Pt kan man nyde God Karma i form af chokolade-Buddhaer, små frække farvede frøer i fredags-slik-venlig pose og et lille sortiment af dragéer og plader med lys, mørk og hvid chokolade. Køb gaven i Alken - til værtinden, dig selv eller andre med en sød og særlig tand - uhmmmm.
 
17. sep. 20016 * Fuldt hus til tre års fødselsdagen. De første tre år med digital landhandel i Købmanden i Alken blev fejret af et fuldt mejeri - også med gæster langvejsfra - fødselsdagskage, taler og præsentationer af nye ideer, og til sidst udendørs hygge i septemberskumringen. Her repræsentant fra Realdanias Underværker-sekretariat Thea Krøyer. (Foto: Peter Abildgard) -- Tjek Købmanden i Alkens 3 års fødselsdag på Flickr.
 
 Lagkagehuset i Skanderborg leverede tre flotte fødselsdagslagkager.
 
 Adele Boe og Jan Mikael Granner i passiar, mens det begynder at skumre. Jan Mikael mestrer at balancere med både vin og kage i én hånd.

 
14. sep. 20016 * Tre års fødselsdag planlægger de her i og for Købmanden i Alken. Og tre års fødselsdag har de også selv som styregruppe for købmandsdriften: Søs Nielsen, Pernille Benzon, Estrid Bek og Ingvar Kristiansen. Fra gruppen lyder her efter sommerferien en opfordring til kunderne om igen at skrue op for indkøbene. Butikken får 7,5 pct. af Osuma-omsætningen i 'kick-back' - og 10 kr. pr. indkøb hos Jeksen Grønthandel til driften. (Foto: Knud Abildtrup)
 
6. sep. 20016 * Vandretur, taler, musik og vin er på programmet fredag 16. september fra kl. 17-21, hvor Købmanden i Alkens treårs-fødselsdag er i centrum - sammen med Realdania-kampagnen Underværker. Alle er velkomne, så tag gerne venner, bekendte og andre interesserede med. Se hele programmet.

6. sep. 20016 * Augusts Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 68.486 kr. - fordelt på 164 ordrer fra 41 kunder. I alt er der 194 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma. Se her, hvordan du bestiller.
1. sep. 2016 * På vej mod ildsjæle-aften. Læs hvad nu også Lokalavisen skriver om 'Ny hæder til frivillige bag butik: De gør underværker med butik i Alken.' - Omtalen gælder Realdanias udvælgelse af Købmanden i Alken som et af 14 ildsjæle-projekter landet over skal inspirere andre til at gøre noget af det samme. Fredag 16. september kl. 18-20.30.
29. aug. 2016 * Købmanden fik smiley - igen. Efter et varslet kontrolbesøg mandag fra Fødevarestyrelsen hos Købmanden i Alken kan butikken igen hænge en kontrolrapport med en smiley op et synligt sted, som man skal. Det fortæller Søs Nielsen, der beder alle købmænd og makkere 'klappe hinanden på skuldrene' for det gode niveau af oprydning og hygiejne i skabe, frysere og kølere.
28. aug. 2016 * Jan og FOU holder møde i Alken. Skanderborg Kommunes Folkeoplysningsudvalg, hvor Jan Mortensen repræsenterer Alken Borger- og Aktivitetsforening, holder 1. september sit sommermøde hos Købmanden i Alken, oplyser Jan. FOU, som udvalget forkortes til, holder hver sommer et af sine møder et nyt sted i kommunen.
 
3. aug. 2016 * Købmanden fremhæves som Underværks-projekt. Også i år er Købmanden i Alken med i Kulturnatten i Skanderborg - det bliver fredag 16. september. Pernille Benzon oplyser, at Realdanias projekt Underværker, der bl.a. promoverer nye mødesteder, støtter med 5000 kr. og vil selv deltage for
at fortælle om, hvordan man søger puljen til f.eks. realisering af projekter som vores - og kunne svare på spørgsmål fra potentielle ansøgere. (Foto fra åbningsdagen i september 2013: Thomas Tjørnehøj)

1. aug. 2016 * Julis Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 48.589 kr. - fordelt på 117 ordrer fra 36 kunder. I alt er der 191 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma. Se her, hvordan du bestiller.
4. juli 2016 * Junis Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 65.141 kr. - fordelt på 143 ordrer fra 40 kunder. I alt er der nu 191 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma - to mere end i maj. Se her, hvordan du bestiller.

3. juli 2016 * Kvartalsrengøring foregår i Købmanden i Alken søndag 10. juli kl. 10,
skriver Søs Nielsen. Man er velkommen til at komme og hjælpe til, selv om man ikke ellers har en tjans i købmandsbutikken.

 
22. juni 2016 * 42 små - og store - cyklister rastede i lørdags ved Købmanden i Alken under deres træningstur, skriver Søren Slebo, der også knipsede.
6. juni 2016 * Majs Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 64.737 kr. - fordelt på 147 ordrer fra 42 kunder. I alt er der nu 189 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma - to mere end i april. Se her, hvordan du bestiller. 
 
13. maj 2016 Europæisk studie-besøg. Tirsdag eftermiddag havde Købmanden i Alken besøg af EU projektet ESCAR - en gruppe på 12 personer fra Italien, Spanien og Sverige (samt Skanderborg Kommune),der arbejder på tværs af landegrænser med bæredygtigheds projekter. Lars Christensen fortalte om Købmanden, Liv i Landsbyen, Mejeriet, biblioteket og generelt omkring betydningen af sammenhold i de små landbysamfund. Gruppen var rundt i butikken og mejeriet. Onsdag aften var der møde på Ry Højskole, hvor gruppen bl. a. blev spurgt om hvilket/hvilke projekter, der havde imponeret dem mest....  Købmanden i Alken var det første der blev nævnt... Så vi kan godt være lidt stolte af vores sted :-), skriver Pernille Benzon, der har lagt 19 fotos fra dagen på købmandens Facebook-side - man skal gå lidt ned på siden.

10. maj 2016 * Aprils Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 66.184 kr. - fordelt på 169 ordrer fra 40 kunder. I alt er der 187 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma - se her, hvordan du bestiller. Bestil før kl. 10 mandag til lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.  7,5 pct. af varekøbet går til købmanden.

18. apr. 2016 * Penge til ude-møbler, planter og plancher. Kommunens landdistrikspulje har bevilget 20.000 kr.
til møbler udenfor mejeri og butik, plantekasser og formidlingsplancher om Købmanden i Alken og Liv i Landsbyen, skriver Pernille Benzon. Vi begynder med at købe møblerne og søger så medfinansiering til resten, så vi løbende kan lave det hele. Pernille efterlyser også, om der er nogen, der kan brænde købmandens navn ind i møblerne - for at modvirke tyveri.

18. apr. 2016 * Besøg fra Lørslev. Købmanden og Liv i Landsbyen havde i torsdags besøg fra landsbyen Lørslev syd for Hjørring.De har netop stiftet en forening: Lørslev Café og Kulturhus'  og købt den gamle skolebygning, som man ser på billedet bag dem. De kom for at høre om oprettelse af vores købmand og cafe, skriver Tove Nyholm, der tog imod sammen med Mogens Andersen og havde en flere timers samtale med dem. Et givende besøg.
3. apr. 2016 * Øko-tilbud. Jytte Elleby fra Købmanden i Alken gør opmærksom på, at der i denne uge er usædvanligt mange tilbud på økologiske varer hos Osuma. Man kan bestille over nettet og hente i butikken, som modtager 7,5 pct. af den samlede Alken-omsætning til driften. Man er ved at handle ved Osuma direkte med til at konsolidere økonomien i hele lokalområdets butik, café og mødested.

21. mar. 2016 * Ny rengørings-dato. Kvartals-rengøringen i Købmanden i Alken er flyttet til søndag 10. april kl. 10. Giv gerne besked til Søs Nielsen,  hvis I ved I kommer. Man er velkommen til at komme og hjælpe til, selv om man ikke ellers har en tjans i købmandsbutikken :), skriver Estrid Bek.
 
15. mar. 2016 * Købmands-årshjul. På væggen i Købmanden i Alken hænger nu et årshjul - kreeret af Søs Nielsen - hvor de frivillige kan følge, hvornår der er møder, kvartals-rengøring og optælling. Hvis ikke der står 2017, gælder datoerne 2016. Næste rengøring er søndag 10. april kl. 10.

11. feb. 2016 * Købmandsmøde - ny dato.
Købmandsmødet har fået ny dato og bliver i Købmanden i Alken søndag 6. marts kl. 10-12 i butikken, skriver Estrid Bek.
9. feb. 2016 * Købmandsmøde udsat.
Der er efterhånden kommet så mange afbud til købmandsmødet onsdag 10. februar, så vi vælger at aflyse og finde en ny dato hurtigst muligt, som ikke er onsdag, skriver Estrid Bek.
27. jan. 2016 * Osuma-omsætning i 2015 blev 891.352 kr. Det fremgår af Osumas månedlige tal. Det vil sige et såkaldt kick-back på 7,5 pct. til Købmanden i Alken på 66.851 kr. I løbet af 2015 steg antallet af Osuma-kunder fra 163 til 183.

20. jan. 2016 * OVIS-lammekød fra fredag. Per Nielsen fra OVIS i Svejstrup, der har fået sine får ind på stald på Alkengård, tilbyder fra fredag lokalt lammekød hos Købmanden i Alken. OVIS har i øvrigt fået sit første lam i år - og venter i at 242. Han skriver på smalltalken.

12. jan. 2016 * Købmandsmøde. Vi tænker igen det er tid til et købmandsmøde til udveksling af, hvordan det går, hvordan det kan blive bedre og hvad der videre skal ske, skriver Estrid Bek fra styregruppen i Købmanden i Alken. Mødet er onsdag 10. februar kl. 19.30 - 21 i butikken.
11. jan. 2016 * Halv pris i januar. Kødvarerne fra Mosegårdens Limousine i frostboksen i Købmanden i Alken sælges til halv pris hele januar, oplyser Flemming Lind Rasmussen.
 
26. dec. 2015 * Hjem til Alken til jul. Caféhjørnet hos Købmanden i Alken  blev til pigehjørnet lillejuleaften, skriver Jacob Gewitz om de grå- og blåklædte kvinder - og en lille rød dims (?) på cafébordet. (Foto: Jacob Gewitz).
19. dec. 2015 * Købmanden sælger ud onsdag 23. december den sidste halve time før lukketid, skriver Jytte Elleby, der selv er købmand den dag. Udsalget gælder de varer, der ikke kan sælges mellem jul og nytår. Købmanden i Alken  har lukket 24.-27. december og 31. december til 3. januar.

6. dec. 2015 * Alken-koret synger i cafeen. Med Trine Holm som korleder optræder Alken-koret i cafehjørnet hos Købmanden i Alken lørdag 19. december kl. 12.30.
2. dec. 2015 * Oste-smagning hos kømanden. Syv specialoste fra Them Mejeri - kun 200 kr. Prøvesmagning hos Købmanden i Alken fredag 4. december kl.16.30-18. Bestil en pakke senest tirsdag 15. december. Betal og afhent inden 22. december.
 
29. nov. 2015 * Købmandens nisse har bebudet, at han kommer hver fredag nat i december inden jul. Vil du være med til at pynte butikken med en julesok, så kan du indlevere den senest fredag 4.december. Det koster 20 kr. at være med i legen. Kh.  Sanne Gry Hansen og Søs Nielsen.

 
19. okt. 2015 * Købmanden søger venner - til at varetage ad hoc opgaver indimellem, f.eks. rengøring ved sygdom samt en tovholder til at få organiseret det sidste brænde, skriver Jan Mikael Granner. Dertil søger vi makkere: Makkeren, som sammen med købmanden holder åbent, med vagt ca fire timer hver 14. dag. Kontakt Estrid Bek, Alkenvej 75  tlf 25393547 /  86577347,  hvis du er interesseret.

18. okt. 2015 * Kaffe-demonstration. David Szöke fra Jeksen Grønthandel vil gerne lave en demonstration af sine produkter hos Købmanden i Alken. Han kommer tirsdag 20. oktober kl. 17 og skriver bl.a.: 'Det jeg skal vise jer er kaffens revolution :-) En kaffe, der kan helbrede ved hjælp af en kinesisk urt, Ganoderma Lucidum. Der bliver mulighed for at smage forskellige kaffer og en slags te også.

 
14. okt. 2015 * Pas på Paprikas jord. David Szöke fra Jeksen Grønthandel leverer som bekendt økologiske grøntsager til Købmanden i Alken. Men hvad er baggrunden for og idéen med firmaet? Læs om varm mad to gange om dagen, opdræt af kødkaniner, vegetariske opskrifter samt mindst mulig transport, emballage og CO2-aftryk her. Her sammen med Paprika og Monika. (Foto: Per Bille)
2. okt. 2015 * Rengøringsvikar til butikken. Købmanden i Alken søger vikar til rengøring en gang om måneden, skriver Jan Mikael Granner. Anja Budde, der ellers står for den opgave, skal have en pause. Henvendelse til styregruppen.

21. sep. 2015 * 1300 kr. kom der ind ved lykkehjulet under købmandens to-års-fødselsdag, fortæller Søs Nielsen, som søndag kunne indtelefonere beløbet til flygtninge-indsamlingen 'Hjælp nu'.
 
20. sep. 2015 * Købmandens første to år blev fejret med markedsdag, kagebord, balloner, fuld musik over hele to dage. Morten Brauner og Lene Madsen gav smagsprøver på deres nye country-repertoire, og Peter 'Tigermand' havde lirekassen med. (Foto: Søren Slebo eller Ingvar Kristiansen)
 

15. sep. 2015 * Gave til Osman. Vibeke Overgaard kundgør en lille indsamling til praktikant Osman Alkhaledi, der har været en stor hjælp i Købmanden i Alken især i sommerperioden. Via en kasse ved disken kan man give bidrag fx. på 25 kr. pr. person. Osman er med til fødselsdagen lørdag sammen med sin familie, så man kan få taget ordentligt afsked.
 
14. sep. 2015Program ved Købmandens 2 års fødselsdag. Fredag 18. september: Kl. 16.30 Lene Madsen synger og spiller på sin guitar. Kl. 17.30 -18.15 De Dover Spillemænd. Margit Szlavik underholder. Lirekassemanden (Peter Dalsgaard) spiller. Hvis vejret tillader det, vil han lave ildshow. Line fra Firgårde spiller og synger. JeksenGrønt sælger grøntsager. Mosegården kommer med limousinekød. Fiskemanden kommer. Der sælges legetøj til fordel for flygtninge. Søs Nielsen har lavet fine små krukker, som man selv kan dekorere. Lørdag 19. september: Holger Vig underholder. Kl 14: Fødselsdagssang og gratis kagemand til alle - sponseret af Kvickly Ry. (Øverst De Dover Spillemænd og nederst Holger Vig ved byfesten 2012. Foto: Søren Slebo)
 
 
 
5. sep. 2015 * Kagebagere i høj kurs til Kulturaften 2015. Den kommunale kulturaften er Købmanden i Alken en del af. Det foregår fredag 18. september og falder sammen med, at købmanden fylder to år lørdag 19. september. Halløj ved Købmanden i Alken er overskriften. Fiskebilen, Jeksen Grønt og Mosegårdens Limousinekød stiller bod op, også andre kan have en bod, og der lægges op til leg og spil. Købmændene vil gerne kunne sælge kaffe og hjemmebag for 10 kr. om fredagen, og villige kagebagere kan melde sig til Bodil Hvelplund. (Foto fra åbningen i 2013: Søren Slebo)

 
5. sep. 2015 * Ny købmands-pjece fra Købmanden i Alken er nu vej under omdeling til alle husstande i hele sognet, så folk, der endnu ikke har prøvet at net-handle via Osuma, lade sig friste af de mange andre leverandørers tilbud eller nyde cafeens muligheder, kan få en god idé. Rasmus Arentsen står bag.
4. sep. 2015 * bmandsmøde for alle  i Købmanden i Alken onsdag 23. september kl. 19.30 i Købmandsbutikken, skriver Estrid Bek, der tager imod punkter til dagsordenen.
 
2. sep. 2015 * Kødannelse ved disken. Nogle dage sælges der mere chips og slik end andre hos Købmanden i Alken. Onsdag var en af de dage, da en flok lejrskolebørn fra Samsøgades Skole i Aarhus demonstrerede køkultur. (Foto: Knud Abildtrup)

2. sep. 2015 * Osuma klarer sig godt. Osuma, der siden starten i 2013 har leveret dagligvarer til Købmanden i Alken, har klaret sig godt det sidste år, skriver Midtjyllands Avis. Fra juli 2014 til juli 2015 har firmaet haft en vækst i omsætningen på 75 pct. Se hele artiklen - den ligger snart  i købmandens café.
13. aug. 2015 * Fiskebilen Frisk Fisk kommer fremover ved Købmanden i Alken hver tirsdag kl. 16-16.30.

13. aug. 2015 * Kulturaften/ købmandens fødselsdag. Fredag 18 september er der kulturaften i Skanderborg Kommune, hvilket Købmanden i Alken/Liv i Landsbyen er inviteret til at deltage i. I den anledning laver vi gøgl, musik og markeds-stemning på pladsen ved købmanden. (Skulle vejret blive helt tosset, trækker vi ind på Mejeriet). Har du noget, du vil bidrage med? –  Musik eller anden form for optræden? Eller har du haft en god høst og har lyst til at lave en lille bod? Så henvend dig til: Bodil  Hvelplund 61107664,  Jytte Elleby 30297495 eller Søs Nielsen 26999959. Løjerne fortsætter lørdag 19. september, hvor vi på dagen selvfølgelig også fejrer købmandens 2-års fødselsdag. Programmet kommer senere.
7. juli 2015 * Fiskebilen Frisk Fisk, der plejer at kommer ved Købmanden i Alken hver onsdag, holder ferie. Se på kalenderen i butikken, hvornår der igen er fisk i byen.
22. juni 2015 * Alken-besøg fra Sønderborg. I mandags kom en delegation på seks dejlige mennesker fra landsbyer omkring Sønderborg på besøg i Alken, for at høre om landsbyudviklingen i vores område, skriver Inge Nørgård. De fik rundvisning på Mejeriet, biblioteket og butikken, og en fortælling om historien bag det hele. De skulle videre til Sorring og Beder for yderligere inspiration og dialog. Sønderborg Kommune arbejder målrettet på at styrke udviklingen i kommunens landdistrikter.
10. juni 2015 * Jeksen Grønthandel har valgt at fortsætte alligevel med levering af grønsager. Fremover bliver det med levering mandage, og der skal bestilles senest søndag kl. 18.
1. juni 2015 * Ophør. Jeksen Grønthandel, der leverer grøntsager via  Købmanden i Alken, lukker butikken, oplyser Hanne L. Nielsen. Sidste leveringsdag 3. juni.
19. maj 2015 * Pop-Up fredag. fredag 22. maj er der frø- og plantebytte Pop-Up udenfor Købmanden i åbningstiden, skriver Eva Nikolajsen. Pop-Ups er megamoderne og betyder, at folk dukker op med overskudsplanter og ditto-frø, og at vi bytter flittigt indbyrdes. Måske vil man også sælge lidt planter eller frø, det kan også ordnes samtidig.
12. maj 2015 * Knivsliber hos købmanden igen. Onsdag 20. maj kl. 16-18 sliber Henning Andersen fra Skanderborg knive og sakse hos Købmanden i Alken, mens man venter.  50  kr. incl.  moms. Få slebet fire - betal for tre. Se hans hjemmeside.
 
6. maj 2015 * Så kom købmanden på landsdækkende tv. Se nyhedsindslag fra TV2 Nyhederne om Købmanden i Alken. Estrid Bek og Pernille Benzon udtaler sig om en ny støtteordning til lignende projekter, som man også kan læse om her.
5. maj 2015 * Indslag fra Alken i TV2 Nyhederne kl. 22. Med kort varsel ankom et kamerahold fra TV2 til Købmanden i Alken i dag. Inge Schøler og Gitte Trenckner var købmænd, kunder var der nok af, og flere udtalte sig. Indslaget handler vist om statsmidler til landsby-projekter og den slags. Se TV2 Nyhederne kl. 22.
 
25. apr. 2015 * To veninder. Ronja og Ida Kirstine er to af stamkunderne hos Købmanden i Alken - med deres helt særlige favoritlege og -steder - ikke mindst den blå bænk med væsentlige remedier til at forsøde en købmandstur med. (Foto: Sanne Dudoret)
 
12. apr. 2015 * Ny mandagschauffør. Poul Ravn har fragtet købmandsvarer til børnehus og skole hver mandag, men har ikke mulighed for det efter 27. april. Det er en ret god indtægtskilde for købmanden, - så det kunne være godt at finde en løsning, skriver Estrid Bek. Er der nogen, der vil overtage, evt. en enkelt, en gruppe - en periode? Spørg Poul til råds om, hvad det indebærer.

11. apr. 2015 * Osuma udbreder Alken-koncept. Fem Shell-takstationer skal nu afprøve bestilling og afhentning af dagligvarer fra Osuma ligesom hos Købmanden i Alken.
11. apr. 2015 * Knivsliber hos købmanden. Lørdag 18. april kl. 12-16 sliber Henning Andersen fra Skanderborg knive og sakse hos Købmanden i Alken, mens man venter.  50  kr. incl.  moms. Få slebet fire - betal for tre. Se hans hjemmeside.

 
15. mar. 2015 * 'Mount Brænde'. Til Brændedagen lørdag mødte 10 friske personer frem, som med kløvere, økser og save gik til angreb på 'Mount Brænde', skriver Hans Hornbek. Vi kom et godt stykke, men der er stadig et stort arbejde at udføre.
 
 14. mar. 2015 * Udegruppen klar til p-pladser. Udegruppen i Købmanden i Alken går her i foråret i gang med at indrette fem p-pladser og en handicap-p-plads og etablere flere blomsterbede, oplyser Hans Hornbek.
26. feb. 2015 * Skiltene fuldt finansieret. Med et bidrag på 7.500 kr. fra Skønpuljen er henvisnings-skiltene til Købmanden i Alken nu fuldt finansieret, oplyser Pernille Benzon, der netop har bestilt dem. Skiltene opfylder kriterierne 'forskønnelse af lokalområdet'og 'det sociale fællesskab'.  Armene op - og lad så bare kunderne trille ind fra Skanderborgvej og Emborgvej.

 
22. feb. 2015 * Store Brændedag lørdag 14. marts. Vi har masser af dejligt brænde til de kommende fyringssæsoner både hos Købmanden og på Mejeriet. Det er skønt!! Men der er stadig meget, der skal kløves og stakkes.    Kom og hyg dig med en aktiv udedag, og gør en indsats for din by! Vi mødes kl. 10 og slutter kl. 16. Mindre kan også gøre det. Vi vil gerne høre, hvem der kommer, så kan vi nemlig sørge for noget godt til pauserne (mad og drikke). Du kan enten skrive dig på listen eller give besked til en af os. Varme hilsener Jytte Elleby (30297495) og Hanne Lisbeth Nielsen (86577376 / 25192417).
7. feb. 2015 * Skanderborg Kommune har fokus på tidlig opsporing af KOL.
I den anledning besøger kampagnen Købmanden i Alken fredag 20. februar kl. 16-18. Alle er velkomne til at komme forbi til en snak omkring lunger og evt. symptomer herfra. Vi tilbyder også måling af lungefunktion. Man kan i forlængelse heraf også høre mere om kommunens mange tilbud om hjælp til rygestop, skriver KOL-projektsygeplejerske Mette Kloppenborg--Skrumsager.
 
30. jan. 2015 * Ny leverandør af øko-grøntsager. David Szöke fra Jeksen Grønthandel begynder nu at levere økologiske grøntsager til Købmanden i Alken om onsdagen ved bestilling senest tirsdag aften. Man betaler over nettet ligesom ved Osuma og kan enten vælge ugekasse eller selv udvælge grøntsager.  Intet mindstebeløb, intet leveringsgebyr, men 10 kr. pr. køb går til købmanden. Læs mere i LokalAvisen.

17. jan. 2015 * Vådt og tørt brænde. Lørdag fik vi båret en del brænde ind til købmand og mejeri, sms'er Bruno Nielsen. Alle Ingvars paller blev skåret op - de er dog våde af regnen - og ligger til tørre i det mobile brændeskur. Endvidere fik vi kørt det kløvede brænde - vådt - fra Jens og Brittas træ til mejeriets skur. Der mangler nu at blive kørt tørt brænde fra legepladsen til mejeriet. Der er god plads i skuret, så jeg håber, nogle vil tage det initiativ.
 
15. jan.  2015 * Kultur- og sprogtræning hos købmanden. Mohamed Jamil Hussein er for tiden praktikant hos Købmanden i Alken. Mohamed, der er syrisk kurder, har travlt med at træne dansk sprog og få kendskab til dansk social kultur.  Han er med i købmandsarbejdet både før og i åbningstiden - fortrinsvis sammen med Søs Nielsen, Anne Grete Viborg og Mogens Andersen. (Foto: Knud Abildtrup)
14. jan.  2015 * Kræver ingen stor uddannelse.  Så er det tid til at få kørt brænde til brændeskure lørdag 17. januar, skriver Bruno Nielsen på skilt ved købmanden. Vi mødes hos købmanden til morgenkaffe kl. 10. Husk, at alle kan deltage - det kræver ingen stor uddannelse -  bare en time.
 
4. jan. 2015 * Så er Alkens Mobile Brændeskur en realitet. Nu er det meget nemmere at hente tørt brænde på legepladsen, så det kan køres til Mejeriet og Købmanden efter behov, skriver Bruno Nielsen. Vi har gratis brænde til mange år, og alle opfordres til at bære til ovnene, så vi kan få det brugt.
 
 
 
31. dec. 2014 * Nu også Osuma-fællesindkøb i Sinding. En flok beboere i Sinding nord  for Silkeborg er blevet inspireret af Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken, oplyser overhøker John Gammelgaard, der var på besøg i februar. Sinding Samkøb's setup står i små 3.000 kr., der er et
minimum-køb hos Osuma på 200 kr., ingen payback, men et gebyr på 10 kr., der går til den fælles kasse. Sinding Samkøb begyndte i august og har en ugentlig omsætning omkring 9.000 kr., 12 frivillige og 16 kunder.
15. dec. 2014 * 62 Osuma-kasser på én dag. Det er vist rekord: Osuma-varer, der krævede hele 62 kasser stablet op i lagerrummet hos Købmanden i Alken, siger Bodil Hvelplund, der mandag var glad for at have hjælp fra Mohamed Jamil, der er begyndt i praktik i butikken. 
 
13. dec. 2014 * Jonas laver købmands-t-shirts. Jeg har noget, som jeg ønsker mig og er ved at spare op til, skriver Jonas Granner, der gerne vil tjene penge samtidig med at gavne andre og fik ideen: T-shirts til Købmanden i Alken. Sammen med min far har jeg fundet et godt sted at få dem produceret. Vi har siddet med et designprogram og fået ideer. Jeg håber, du kan lide den. Bestil inden mandag 15. december og få din t-shirt med inden jul. Pris 150 kr.

9. dec. 2014 * Rengøring hos Købmanden. Er der nogen, som kan overtage min rengøringstjans hos Købmanden i Alken? Vi er tre, der gør rent , så det drejer sig om ca. to timer hver tredje uge. Det vil være rigtig fint, hvis der er to persone,r som melder sig, så der er ialt fire. Så vil det også være nemmere at nå den mere ekstra rengøring. Jeg vil højst sandsynligt godt være med igen på et senere tidspunkt, men har lige nu brug for en pause.
Mange hilsener fra Ulla Jacobsen
1. dec. 2014 * Månedsomsætningen i oktober var  81.112 kr. og dermed var der et kick-back på 6.083 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
22. nov. 2014 * Omsætning højere end budgetteret. Omsætningen i Købmanden i Alken udover Osuma ligger for tiden rigtig godt i forhold til de budgetterede 1200 kr. ugentligt i 2014, oplyser Ingvar Kristiansen fra styregruppen. Og Osuma-omsætningen ligger efter en noget lavere juli igen omkring 20.000 kr. månedligt.
19. nov. 2014 * Sokker i alle størrelser og farver. Så er det snart december, og alle i butikken i Købmanden i Alken glæder sig til at se den store gren pyntet med sokker i alle størrelser og farver, skriver Søs Nielsen. Hvis du vil være med, skal du som sidste år lægge 25 kr. i din sok og aflevere den inden fredag 28. november. Hver mandag og fredag kan du komme og se, hvad Nissen har fundet på at lægge i din sok.
12. nov. 2014 * Vi har så meget dejligt brænde, der lige skal under tag eller presenning - kom lørdag 15. november kl. 9-12 til legepladsen. Giv en time eller to med en økse eller kløver eller som stabler, skriver Jytte Elleby.
 
3. nov.  2014 * Købmanden med i regional 'værktøjskasse'. Købmanden i Alken er et blandt mange eksempler på landsby-købmænd i publikationen 'Købmand og Lokalsamfund', der skal inspirere andre landsbyer til selv at gå i gang. Læs den her.
 
3. nov.  2014 * TV2 Østjylland om Hampen-træf. Se tv-indslag fra 'Landsbytræf - helt ude i Hampen', hvor bl.a. Søs Nielsen fra Købmanden i Alken samt Knud Erik Elmann Jensen fra Illerup og Landsbysamvirket kan ses og høres.
31. okt.  2014 * Alken repræsenteret ved Hampen-træf. 'Landsbytræf - helt ude i Hampen' hedder et arrangement lørdag 1. november, hvor bl.a. tre landsby-købmand fra Skanderborg Kommune er med. Ulla Helm-Petersen, Gitte Trenckner og Søs Nielsen repræsenterer Købmanden i Alken. Læs programmet.
27. okt. 2014 * Mortensænder fra Gothenborg kan nu bestilles via Købmanden i Alken, oplyser Vibeke Sandberg. 3,0-3,4 kg. for 140 kr. pr. kg. Sidste frist mandag 3. november.
 
19. okt. 2014 * Ren Kaffe hos købmanden. Købmanden i  Alken forhandler økologisk og bæredygtig kaffe fra Aarhus-firmaet 'Ren Kaffe'.  Firmaet er  er startet af Jonas Würtz Yde, som er ejer og indtil videre eneste ansatte. Jonas har været i Sydamerika to gange for at se, hvad det betyder for bønderne at dyrke kaffe. Her så han, hvordan de økologiske dyrkningsmetoder og produktionsfælleskaberne gjorde en forskel, både for kvaliteten af kaffen og for dem, der dyrkede den. Kontakten til Alken gik gennem Lasse Hornbek Nielsen.
 
19. okt. 2014 * Byens Lumberjacks går i aktion.  Det er tid til at få fyldt brændeskuret på legepladsen. Alt brændet hos Flemming i Boes Skov skal hentes, der skal saves og kløves på legepladsen og ved Mejeriet. Dels til Købmanden i Alken dels til Alken Mejeri til vores allesammens varme og glæde. Derfor flere arbejdsdage. Søndag 26. oktober kl. 9, lørdag 1. november kl. 9- senest 14 og lørdag 8. november kl. 13. Vi mødes på legepladsen. Medbring: save økser, kløvemaskiner, lange elledninger trillebører etc. Søren Laursen kommer med traktor plus vogn, som kører i skoven. Flere vogne er velkomne. Og det er kager mm også. Både for nye som gamle medlemmer af sjakket. Hilsen Jytte Elleby.
 
15. okt. 2014 * Smiley til købmanden. Fødevarekontrollen var forbi Købmanden i Alken - og det endte med en smiley og en del gode råd og anvisninger. Find kontrolrapporten her.

 
13. okt. 2014 * Næsthøjeste månedsomsætning i år. Kick-back for september blev 7.176 kr. ud fra en omsætning på 95.684 kr. oplyser Osuma.  Det er næsthøjeste månedsomsætning i 2014. Den højeste var i januar.  Følg købmandens økonomi.
 
29. sep. 2014 * Animations-gave til Alken. Grafisk designer og illustrator Signe Bisgård Nielsen fra Snigne Design har skænket Alken en lille film om Købmanden i Alken - sponseret  af Arkitekt Bendt Nielsen. Signe er også Bendts datter. Se filmen her.

28. sep. 2014 * Købmandsmøde onsdag 8. oktober kl. 19.15-20.45 for alle frivillige omkring butikken skal dreje sig om vejrmelding, økonomi, skilte, PR, indkøb, brænde, ny medarbejder, avis-andele, varelager, ideer til nye varer, lyder det fra styregruppen i Købmanden i Alken. 
24. sep. 2014 * Skiltelotteriet nåede målet. Pernille Benzon oplyser, at der blev solgt 460 lodder á 20 kr. - i alt 9.200 kr. Så er der gået lidt penge ind fra salg af øl - Sorte Alken fra fællesspisning - alt i alt  9.501 kr. Med et tilskud fra Købmanden i Alken nåede vi de 10.000 kr. Så vi er i hus :-)
 
21. sep. 2014 * Kære alle. Tak for jeres deltagelse i skiltelotteriet i fredags. Den store opbakning betyder, at vi nu kan gå videre med at få gjort Købmanden i  Alkens placering bedre kendt og forhåbentlig få endnu flere kunder i butikken. Efter lotteriet fik vi et par tilbagemeldinger omkring lodtrækningen, og vi er derved blevet opmærksomme på, at vi nok ikke har fået synliggjort godt nok, at man skulle være til stede for at have mulighed for at vinde. Det beklager vi, og vi håber, at I bærer over med os, og alligevel synes, det har været værd at bakke op omkring skiltene. Mange hilsener Skiltegruppen
 
20. sep. 2014 * Anja vandt hovedgevinsten. Masser af kunder og frivillige omkring Købmanden i Alken markerede etårs-fødselsdagen fredag med  kage-orgie, mojitos og cremant - åbnet med Lotta Schmidts sabel. Anja Budde, Søbjergvej, vandt hovedpræmien i skilte-lotteriet:  Indkøb hos Osuma for 1000 kr. Alkens alleryngste mødtes imens på rampe-stolperne i solen. (Foto: Søren Slebo)
 
 

 
14. sep. 2014 * Købmandens første fødselsdag på  fredag. Købmanden i Alken blev indviet 19. september 2013, så fredag 19. september er en ganske særlig dag. Der ymtes i disse dage om kager, lime, mynte, is, flag, hygge og det hele på  købmandens interne Facebook-side, så følg med og tag gerne kager og flag med. Der er åbent fra kl. 16-19. Og tag lodderne til det amerikanske skilte-lotteri med - gevinsterne bliver udtrukket kl. 17. (Foto  fra åbningen: Thomas Tjørnehøj)

7. sep. 2014 * Kick-back for august blev 6.590 kr. ud fra en omsætning på 87.877 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
 
6. sep. 2014 * Købmanden på græs. Købmanden i Alken rykkede sortiment, kaffemaskiner og pengekasse ned til Vædebro under arrangementet 'Kunst og Knogler i Alken Enge'.  Jytte Elleby skriver: 'Som købmand i dag har jeg fornøjelsen at tælle op efter salget i går aftes. Købmanden solgte for 4542 kr. og madholdet solgte for 2742 kr. + 10 euro. Derudover kommer det, som kunstnere, museumsfolk m. fl. spiste og drak for. Alt sammen til købmanden. Her Gitte Trenckner og Søs Nielsen i satellitbutikken. (Foto: Søren Slebo)
26. aug. 2014 * Lørdag ingen udbringning. Købmanden i Alken får ikke varer bragt ud  fra Osuma lørdag 30. august på  grund af en firmafest.
25. aug. 2014 * Højt ugesalg. Købmanden i Alken havde et super ugesalg ved Osuma sidste uge med 29.198 kr.  Faktisk det næsthøjeste siden åbningen i september 2013. 
23. aug. 2014 * Te og kød. Købmanden i Alken har igen masser af Cool Mint, Istanbul Nights, Earl Grey, sove-te, Hole in One og anden god te fra Carstensens Tehandel i Aabenraa, skriver Sanne Dudoret. Og ifølge Vibeke Sandberg er der nu fyldt op med Gothenborg kød - hele og halve kyllinger og forskellige mindre udskæringer, der skal tilberedes i lang tid ved lav varme, så bliver det bedst.
18. aug. 2014 * Osuma-varer nu også om lørdagen. Osuma leverer nu også varer til Købmanden i Alken  om lørdagen. Lørdagsvarer skal bestilles før  kl.  10  og hentes mellem kl. 14 og 16.
17. aug. 2014 * Ny vagtplan. Folk, der har lyst til at være med til at passe Købmanden i Alkenkan nu melde sig - og nuvænde makkere og butikspassere skal aflevere ønsker til vagtskemaet til Bodil Hvelplund og Anne Grete Viborg inden onsdag 20. august.
 16. aug. 2014 * Hyppigere fisk. Fiskebilen Frisk Fisk har nu oplyst, at han fremover kommer HVER onsdag kl. 16.30-17, skriver Karin Fosdal. Tegn en fisk i kalenderen, opslag med udvalg og priser hænger i Købmanden i Alken.

4. aug. 2014 * Kick-back for juli blev 4.504 kr. ud fra en omsætning på 60.059 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
 
4. aug. 2014 * Sommer i butikken. En kunde i Købmanden i Alken tog et butiksfoto med Nina Gewitz og Lena Gregersen bag disken - og må  gerne henvende sig, så vi kan få fotografnavn på.
 
 27. juli 2014 * På vej mod nyt købmands-skilt. Henning Olsen fra Ollerup har svejset en galge sammen til et butiksskilt, der skal hænge ved døren i Købmanden i Alken. Anne-Mette Granner fra PR-gruppen får det her overrakt  og vil senere kreere selve skiltet. (Foto: Jan Mikael Granner)
 
 22. juli 2014 * Skilte-lotteri. Med gevinster fra Osuma, Ren Kaffe og Hancock holder Købmanden i Alken nu amerikansk lotteri til fordel for officielle henvisningsskilte til købmanden ved Skanderborgvej og Emborgvej. Med 500 lodder a 20 kr. solgt er der penge til tre skilte. Gevinsterne udtrækkes, når alle lodder er solgt. Salget er begyndt i denne uge. Gem nu lodderne godt.
 
20. juli 2014 * Grøntsags-ferie. Kære ugekasse-afhentere, skriver Tobias Rank fra Gårdbutikken: Vi holder ferie i næste uge. Derfor vil der ikke være ugekasser til afhentning i butikken og Købmanden i Alken.
 
19. juli 2014 * Alken-fan fra Skælskør i gave-humør. Grethe Hjort Andersen fra Skælskør, der igennem flere år ivrigt har fulgt livet i Alken ved besøg og via alken.dk, var på besøg hos Birgit Pohle forleden og kombinerede det med et visit hos Købmanden i Alken, som hun betænkte med en kasse fyldt med gode sager. Her sammen med Birgit Pohle, Jytte Elleby og Gitte Trenckner. Se hilsen fra Grethe:
 

6. juli 2014 * Kick-back for juni blev 5.221 kr. ud fra en omsætning på 69.613 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
5. juli 2014 * Tegn en fisk i kalenderen. Fiskebilen Frisk Fisk kommer nu forbi os følgende onsdage: 13. august - 27. august - 10. september - 22. oktober - 5. november - 19. november - 3. december og 17. december og vil være der kl. 16.30-17.00. Tegn en fisk i kalenderen, foreslår Inge Nørgård.

26. juni 2014 * Tre timer ekstra om lørdagen. Så er der lagt op til fulde borde-bænke-sæt i sol og blæst. Fra 1. juli er lørdagsåbningstiden hos Købmanden i Alken udvidet med tre timer, så den bliver kl. 10 til 16, oplyser Anne Grete Viborg. Første 'lang lørdag' bliver dermed 5. juli - og der er indtil videre butikspassere tilmeldt til omkring 1. september.

22. juni 2014 * Kick-back for april og maj blev henholdsvis 5.093 og 6.294 kr. ud fra en omsætning på 67.906 og 83.929 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
21. juni 2014 * Mere grønt og brød-pause. På det seneste er Steen Nordahl Nielsen fra Boes også begyndt at levere grøntsager til Købmanden i Alken. Hold øje med kasserne. Brødet fra Hertha holder til gengæld feriepause nu - frem til august.

26. maj 2014 * Højeste ugesalg siden starten. Siden åbningen i september 2013 har der ikke været så høj en uge-omsætningi Købmanden i Alken som i uge 21 - hele 30.021 kr. Godt hjulpet på  vej af, at Bjedstrup Skole valgte at proviantere til den årlige skolebytte-tur lokalt.  Følg købmandens økonomi.
 
20. maj 2014 * Ingen pinlige pauser. Hvem vil vaske? Her! Hvem henter pappet? Her! Hvem maler skilt? Her! Omkring 25 frivillige fra Købmanden i Alken holdt medarbejdermøde med masser af gøremål, ideer og snak - og ingen pinlige pauser. Flere opgaver blev fordelt, erfaringer udvekslet, og så blev 'juntaen' nedlagt og de samme fire fortsætter - nu i en valgt styregruppe. (Foto: Pernille Benzon)
 
20. maj 2014 * Vandrefugle fra Virring. En flok energiske vandrere fra Virring Gymnastikforening gjorde mandag aften rast ved Købmanden i Alken og benyttede sig af borde/bænke, før de skulle videre. (Foto: Pernille Benzon)
20. maj 2014 * Endnu et dagblad i butikken. I cafeen hos Købmanden i Alken kan man for tiden dagligt læse dagbladet Politiken, og som noget nyt nu også dagbladet Arbejderen, har Gary Craig sørget for.

20. maj 2014 * Is-te og gode sodavand. Her i sommertiden byder  Købmanden i Alken nu også på gode sodavand fra Voelkel og nye teer fra Carstensens Tehandel, bl.a. en række nye sorte teer, til 40 kr. posen, og en is-te med blodappelsin og mynte, oplyser Sanne Dudoret. Prøv et krus i cafeen til 10 kr.
18. maj 2014 * Sommertid. Købmanden i Alken går nu over til  at holde åbent lørdag kl. 10-13, oplyser Estrid Bek.
16. maj 2014 * Brug for flere. Købmanden i Alken kan godt bruge flere frivillige - både butikspassere og makkere. Henvendelse til Søs Nielsen.

16. maj 2014 * Godt is-tilbud. Købmanden i Alken har lukket Store Bededag, men åbent igen fra lørdag. Bemærk en liter Carte d'Or-is til bare 25 kr. i de varme dage, siger Søs Nielsen. De plejer at stå til 42 kr. eller mere.
12. maj 2014 * Købmandsmøde med valg af styregruppe. Styregruppen indkalder til medarbejdermøde i Købmanden i Alken mandag 19. maj kl. 19.30  i butikken. Bl.a. om forbedringer, planer, arbejdsgrupper og valg til styregruppe. Se indkaldelsen. 
 
12. maj 2014 * Til alle strikkeglade qvinder. Så er der vist tid til lidt forårsstrik igen, i cafen hos Købmanden i Alken. Vi mødes som sædvanlig kl. 16 og slutter senest kl.19. Torsdag 15. maj, onsdag 28. maj, tirsdag 3. juni. Man er velkommen til at tage gode ider og inspiration med. Jeg har som altid bøger og hæfter med med strikkemønstre. Glæder mig til vi ses. Hilsen Mette Yde.
 
2. maj 2014 * Husk personlig kode - rigtig bestilling af Osumavarer. Efter at have bestilt varer nu hver eneste uge gennem Osuma har jeg fundet ud af, at jeg har gjort det forkert og derfor ikke fået del i de rabatter, som jeg troede. Jeg nærlæste en kvittering, og der var ikke de rabatter, som jeg havde bestilt varer efter. Jeg ringede til en flink medarbejder hos Osuma, og han fortalte mig, at det var meget vigtigt, at man startede med at logge ind med sin personlige kode, inden man begyndte at bestille, da man ellers handlede efter tilbud i en anden butik. Det er ikke nok at gå efter postnummeret. Det kunne jo være at der var andre, der også snyder sig selv, så hermed er den givet videre. Kh Anne Grete Viborg

9. apr. 2014 * Kick-back for marts blev 5.209 kr. ud fra en omsætning på 86.824 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
5. apr. 2014 Regnskaber og budgetter. Se revisor Michael Viskums regnskaber for 2013 og budgetter for 2014 for både Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken her.

2. apr. 2014 * Dropper lørdagsbrød. Ordningen med at hente bagerbrød i Ry på bestilling til Købmanden i Alkenom lørdagen stopper, oplyser Søs Nielsen. For få brugte den.

30. mar. 2014 * Mere fjerkræ fra Gothenborg. Nu kan der igen købes Gothenburgs halve kyllinger, kalkunlår og -vinger hos Købmanden i Alken, skriver Vibeke Sandberg: Velsmagende kød fra dyr, der har fået øko-foder og haft et godt liv.

30. mar. 2014 * Ny vagtplan. Folk, der har lyst til at være med til at passe Købmanden i Alken, kan nu melde sig - og nuværende makkere og butikspassere skal aflevere ønsker til vagtskemaet til Bodil Hvelplund og Anne Grete Viborg inden tirsdag 1. april.
27. mar. 2014 * Solhjulets varer til supergode priser. Grødblandinger, falafel, nødderuller. Voelkel-saft, tahin og speltmel. Hanne 'Pax' Nielsen, tovholder på Solhjulets varer hos Købmanden i Alken, har valgt priser, der er absolut konkurrencedygtige, og tager gerne imod forslag til flere varer.
 
25. mar. 2014 * Vi elsker også Familie Journalen. Læs, hvad Familie Journalen fik ud af et besøg i Købmanden i Alken i scrapbogen i butikken og her.
 
16. mar. 2014 * Ny grøntsagsleverandør hos købmanden. Fra 1. april begynder Gårdbutikken Skanderborg at levere økologiske ugekasser til Alken, oplyser ejer Tobias Rank, der sammen med Købmanden i Alken inviterer til informationsmøde lørdag 22. marts kl. 10.30 med kaffe/te, frugt fra Gårdbutikken, eksempler på ugekasser, mulighed for tilmelding, information og plads til spørgsmål. Gårdbutikken kan tilbyde to slags kasser: Den Grundlæggende og Den Inspirerende. 2 personer: 160 kr. 4 personer: 260 kr. Priser er inklusiv levering. Tilmelding sker kun igennem Gårdbutikken Skanderborg. Kasserne leveres til butikken, der scorer 10 kr. pr. kasse.
13. mar. 2014 * Kick-back for februar blev 4.616 kr. ud fra en omsætning på 76.943 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
3. mar. 2014 * Politiken. Også Politiken har nu været på besøg i Købmanden i Alken og det førte til en større og mere generel artikel om landsbyers overlevelsesmuligheder. Se den i scrapbogen -  i stativet ved computeren. Og her: Landsby reddet af hvidkål og toiletpapir.

22. feb. 2014 * Brænde-dag. Vi fejrer forårets første dag med fælles brændedag for både Købmanden i Alken og Mejeriet lørdag 1. marts kl. 10 ved købmanden, skriver Bruno Nielsen og Eva Nikolajsen, der serverer suppe kl. 13. Der er masser af forskelligt på programmet, så alle kan deltage. PS: Hvem kan bage boller? 

22. feb. 2014 * Ingvar i Landsbysamvirket. Ved Landsbysamvirkets generalforsamling i Voerladegård torsdag handlede et af to indslag om Købmanden i Alken. Ingvar Kristiansen fortalte og mødte både  lydhørhed og ros til projektet fra 20 fremmødte fra andre landsbyer i kommunen.

 
15. feb. 2014 * Økologernes blad i Alken. Bladet Økologi & Erhverv har også besøgt Købmanden i Alken, skriver Peter Gregersen. Se bl.a. fedt forsidefoto og to siders historier på side 16-17 her.
5. feb. 2014 * OPDATERET: Kick-back for januar blev 7.687 kr. ud fra en omsætning på 102.54 kr., oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi. (Kick-back-beløbet rettet: Før var det uden moms)
2. feb. 2014 * Meget godt gået. En stor flok butiks-aktive holdt møde søndag og fik bl.a. gennemgået regnskabet, der med revisor Michael Viskums ord var 'meget godt gået'. Ellers blev der bl.a. drøftet brænde, åbningstider og grøntsagskvalitet. Se Pernille Benzons referat.
2. feb. 2014 * Masseovnsgruppe. En ny masseovnsgruppe vil stå for ekstra optænding i butikken på særligt kolde dage, oplyser Pernille Benzon.   Købmænd skal fortsat tænde op, når de kommer. Bruno Nielsen og Mogens Andersen er ansvarlige for gruppen.
29. jan. 2014 * Ugens Osuma-handel. I uge 4 gjorde 49 kunder 66 enkelt-online-køb for 21.168 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 432 kr. - og 147 er nu med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
29. jan. 2014 * For alle med interesse. Alle der har interesse i købmandsbutikken - købmænd, makkere, rengøring, leverandører, brændefolk m.m. er velkomne til at komme og deltage i snakken om åbningstider, sortiment, regnskab m.m., skriver Pernille Benzon. Købmandsmødet foregår i købmandsbutikken søndag 2. februar kl. 10-12. Se dagsorden.

 
26. jan. 2014 * Appelsinræve i købmandsvinduet. Fredag blev en vindueskarm i Købmanden i Alken udsmykket med nyudklippede appelsinræve. Idé og udførsel: Søs Nielsen. (Foto: Sanne Dudoret)
20. jan. 2014 * Hej strikkepiger. Ja, så er det vist på tide, vi kommer i gang med strikkeriet her i det nye år. Følgende dage mødes vi hos Købmanden i Alken til knitrende strikkepinde, snak og hyggeligt samvær fra kl. 16-18.45: Tirsdag 21. januar, mandag 3. februar (der kan jeg ikke deltage, men der kan strikkes alligevel), tirsdag 25. februar, onsdag 5. marts. Har nogen lyst til at bage en kage, vil det være super. Vi køber drikkevarer i butikken.
                                                                                                     Hilsen Mette Yde.

20. jan. 2014 * Niveauet holder. I uge 3 gjorde 53 kunder 81 enkelt-online-køb for 25.515 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 481 kr. - og 144 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
13. jan. 2014 * Op på niveau igen. I uge 2 gjorde 48 kunder 79 enkelt-online-køb for 23.485 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 489 kr. - og 144 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi.
 
12. jan.  2014 * Kom brændefolk - nye som gamle (man behøves ikke at have været med før) lørdag-søndag 18.-19. januar - begge dage kl 10. Vi mødes ved Købmanden og har brug for at være mange, for der er mange forskellige opgaver: Super tørt brænde - doneret af Ulla Helm-Petersen - der skal hentes i Egå. Dvs. biler med trailere eller kassevogne ønskes. Brænde hos Britta Boisen og Jens Langkjær skal ud af haven. Brænde hos Helle Stage og Steven Russell skal skæres op og ryddes op og måske fældes efter storm. Bøgetræet fra Sølund og træet fra Højvangen kan kløves. Vi har kort sagt brug for save, økser, kiler, kløvemaskiner, trailere, biler, hænder, etc. Kage og frokost til folket modtages med stor tak.
                                                                 Meld gerne til Jytte Elleby, tlf. 30297495.

 
11. jan. 2014 * Dobbelt så økologisk. Direktør Jesper Elkjær har studeret tal i Osumas system og fundet frem til, at 38 pct. af alle varer solgt via Købmanden i Alken indeholder økologi. Gennemsnittet på Osuma.dk  for alle  varer er 14 pct.
11. jan. 2014 * Fisk, chili-lakrids, brød og Vrads-besøg. Friske fisk-sælgeren kommer i det nye år torsdage i ulige uger kl. 17.25-17.55. Som noget nyt sælger han basispakker, med god besparelse. Se opslag om varerne i butikken. Hertha leverer fra nu af selv Hertha-brød og -mælk. Det  betyder, at vi får levering  torsdag. Ny specialitet på hylderne. Nemlig lemon-chili lakrids fra Det lille Gartneri i Øm, som er lavet af den gode chili fra Øm i samarbejde med Johan Bülow. Lørdag 1. februar får vi ekstra liv i købmandsbutikken, da vi får besøg af købmændene fra Vrads Købmandsbutik, som jo også er frivilligt drevet. De kommer for at udveksle købmandserfaringer. Vi var i sin tid i Vrads for at blive inspireret, skriver Estrid Bek.
 
9. jan. 2014 * Chili Tobias prøvesmager. Tobias Herrik fra Anes Høj har prøvesmagt chilier fra Købmanden i Alken. Se på Freja Lykke Herriks video, hvordan det gik. En tydeligvis hot omgang - chilierne, der kommer fra Det Lille Gartneri i Emborg, fås i forskellige styrker.
 
8. jan. 2014 * December-omsætningen i Købmanden i Alken  blev på 93.133 kr. - og det giver et kick-back til butikken på 6.985 kr., oplyser Osuma-direktør Jesper Elkjær, der bemærker, der er lidt færre leveringsdage i december end i november, hvor omsætningen lå på 107.882 kr.
7. jan. 2014 * Fiskebil fredag. Fiskemanden kommer til Købmanden i Alken fredag 10. januar kl. 16.45-17.45.
 
7. jan. 2014 * Mere købmands-omtale. Århus Stiftstidende har været på besøg i Købmanden i Alken og bl.a. snakket med junta-folk. Læs historien her - scrol helt ned til side 14-15. Fra Stjær har der også været besøg - med en tanke om samme landsby-betingelser. Læs Stjær Avis -  side 11: Hvor der er vilje er der vej.

6. jan. 2014 * Kort nytårsuge. I uge 1 gjorde 24 kunder 29 enkelt-online-køb for 6.266 kr. Ugentligt indkøb pr. kunde på 261 kr. - og 140 er med i Alken-ordningen. Følg købmandens økonomi. 
 
 
 
Bestil Osuma-varer via Købmanden i Alken online her.
Bestil
før kl. 10 mandag til fredag og før kl. 9 lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.
7,5 pct. af varekøbet går til købmanden.

 
 
Genboerne Helle Petersen og Ulla Helm-Petersen i krig med ledninger og pensler under weekendens renovering af Købmanden i Alken. Nedenunder: Lone Adamsen. (fotos: Jytte Elleby)
 
 
Søndag 2. februar kl. 10 er der købmandsmøde i Købmanden i Alken.

 
 
Uge 22 2019 * En flok sofacyklister fra ældrecentre i Hørning og Skanderborg havde start i Alken, da de onsdag skulle på tur og begyndte med bananer, kaffe og kiks. Anne Grete Viborg, Gitte Trenckner, Søs og Ole Nielsen samt Hanne Ravn tog imod ved Købmanden i Alken. (Foto:Søs Nielsen)
 
 Uge 20 * Dennis fra KaffeClausen var fredag på besøg hos købmanden og fortalte passioneret om kaffen og dens vidunderlige univers af smage og dufte. Vi har nu KaffeClausens friskristede kaffe på hylden. (Foto: Estrid Bek).


 
Uge 11 2019 * Kyhn kom forbi hos købmanden. Lørdag fik Købmanden i Alkenbesøg af landskabsmaleren Vilhelm Kyhn. Han gjorde et lille holdt i Alken inden han skulle med toget videre til Ry for at være med til ferniseringen på en udstilling på Ry Bibliotek i anledning af hans 200 års fødselsdag. Udstillingen er åben i de næste 14 dage. (Foto: Søren Slebo)
 
Uge 7 2019  * Der kommer brød i ovnen hos købmandsgruppen. Friskbagt, forstås. I disse dage diskuteres indretningen af et nyt bageri i lokalet bag købmandsbutikken. Men allerede nu er man i besiddelse af en stor æltemaskine og en ovn. Her ses Mogens Andersen fra gruppen, mens han prøver placering af æltemaskinen. Endnu er det hele så nyt, at der ikke er en dato for de første bagninger, men når det sker, vil man satse på to faste dage om ugen. Gruppen understreger, at samarbejdet med levefællesskabet Hertha og brød fra Jeksen Grønt vil fortsætte. (Foto: Peter Abildgaard)
 
Uge 7 2019 * Købmandspizzaer. Gitte Møller Madsen og Claus Larsen fik lørdag et anfald af kåde forårsglæde og begyndte at eksperimentere med købmandens maseovn. (Foto: Peter Abildgaard)
 
Uge 42 2018 * I det smukkeste efterårsvejr var der god opbakning til brændedagen. Flækøkser, save, brændekløver og muskelkraft fra mænd og kvinder forvandlede træet fra Knud Erik Jørgensens skov til 10 rummeter kløvet og stablet træ. Så nu holder vi varmen i købmandsbutikken i fyringssæsonen. (Foto: Jan Günther Hansen)
 
 
Uge 38 2018 * Margit og Karen til fødselsdagslagkage. Har du endnu ikke gjort det, så gør dig selv den tjeneste at tjekke Henrik Bjergs fotoserie fra femårs-fødselsdagen på Alkens Flickr-univers. (Foto af Margit Szlavik og Karen Jensen: Henrik Bjerg)

Alkenvej 46 A, tlf. 64 67 08 68
CVR: 34 67 79 8


Åbningstider:
Mandag-fredag kl. 16-19 
Lørdag kl. 10-16

Købmanden i Alkens bestyrelse:
Pernille Benzon (21 62 85 22)
Søs Nielsen (26 99 99 59)
Ingvar Kristiansen (29 87 39 02)
Estrid Bek (25 39 35 47)
Gitte Trenckner (64 67 08 06)
Søren Slebo (28 71 54 75)

 
Find Fødevarestyrelsens smiley-rapport fra 28. august 2018.
 

 


Jeksen Grønthandel leverer økologiske grøntsager om mandagen ved bestilling senest søndag kl. 18. Man betaler over nettet. Intet mindstebeløb, intet leveringsgebyr, 10 kr. pr. køb går til købmanden.
Fiskebilen Frisk Fisk kommer hver tirsdag kl. 16.00-16.30. Opslag med udvalg og priser hænger i butikken.
Hver fredag kan du købe brød fra bageriet i Levefællesskabet Hertha - forudsat du har bestilt inden lukketid lørdag kl. 16. Glutenfri brød, lyst brød, honningsalt brød. Læs mere om brød-udvalg og -priser.
 
 Uge 21 * Bytte bytte købmand. Der var lang kø i Alkens købmandsbutik tirsdag eftermiddag. På kort tid blev ca. 120 skolebørn fra Samsø ekspederet, og boksen med ispinde blev næsten tømt. I disse sommervarme dage bytter eleverne fra Bjedstrup Skole med kammeraterne fra Samsø Friskole Nordby og Onsbjerg Lilleskole. Så må vi håbe, at købmanden og isbaren i Nordby er lige så velforsynet. (Foto: Peter Abildgaard)
 
Birgittes ønskenisser støtter Købmanden. Som en gave til Købmanden i Alken står tidligere Alken-borger Birgitte von Holck bag kreationen og salget af Ønskenisser.
1 stk. 10 kr. og 3 stk. 25 kr. Pengene går til driften af butikken.
Venlige sentenser og varme i en kold tid. Se dem på disken. (Foto: Ingvar Kristiansen)

   
 
 
Uge 34 2017 * Andriy Nychyporuk arbejder som praktikant hos Købmanden i Alken for at lære dansk sprog og kultur. Han kommer fra Ukraine, er 38 år, bor på Østermarksvej med sin kone og to drenge og passer til daglig svin hos Karl Ole Jokumsen i Svejstrup. Her bag disken sammen med Kirsten Skau og Kaj Pedersen. (Foto: Knud Abildtrup)
 
Uge 27 2017 * Vand til vejfarende og nemmere at vande blomsterbede og plantekasser. Det er to fluer med én vandhane med tilhørende -slange ved lagerdøren til Købmanden i Alken. Peter 'Badekar' Nielsen, Jan Andreasen og her Gary Craig har haft værktøj med i spillet. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 Uge 27 2017 * Birgitte Abildgaard vaskede vinduer, mens et dusin andre afrimede frysere, støvsugede lofter og vægge, vaskede hylder og skabe og meget mere i Købmanden i Alken. Levnedsmiddelkontrol - bare kom an! (Foto: Bruno Nielsen)
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.
 
 Købmanden I Alken
Tjek butikkens varer. Jan Mikael Granner, har i februar 2017 fotograferet, hvad der kan fås på hylder, i skabe og frysere: Tag på en vare-rundtur på Flickr.
 
 
 Uge 47 * Uld fra egnens lokale fåreflok kan nu købes hos  Købmanden i Alken. Per Nielsen fra Ovis viser sit garn frem. (Foto: Eva Nikolajsen)
 
Uge 44. The sun is always shining in Alken. Sådan står der på den belgisk-importerede Alken-Alken-Alken-paraply. Bruno Nielsen havde under lørdagsregnen bagt en chokoladekage til strikkecafeen og gav et stykke kage til alle, der først plantede et liljeløg i købmandens bede - og gik selv forrest. (Foto: Knud Abildtrup)Følg med i købmandens Osuma-økonomi måned for måned
 
Uge 38 2015 * Spillemændene fra Dover trådte op øverst på trappen under toårs-fødselsdagen hos Købmanden i Alken og filede, fløjtede og knipsede for alle pengene. (Foto: Søren Slebo eller Ingvar Kristiansen)
 
Uge 26 2015: Osman Alkhaledi er for tiden i praktik hos Købmanden i Alken. Osman er syrisk flygtning og har været i Danmark i ti måneder nu. Sammen med sin kone og to børn boede han før flugten i Damaskus -  og nu i Ry. Tre dage om ugen kan man møde Osman i butikken, hvor han udover sine praktiske opgaver ikke mindst lærer en masse dansk sprog. (Foto: Knud Abildtrup)

 
 
Uge 12 2015David Szöke fra Jeksen Grønthandel har netop leveret økologiske grøntsager til Købmanden i Alken. Han leverer mandag ved bestilling senest søndag aften, og snakken i butikken går på, at det er gode friske varer af høj kvalitet. (Foto: Knud Abildtrup)
 
Uge 8 2015 : Raslere i cafeen. Mandag var der fastelavns-rasling i byen - og ved købmanden. (Foto: Søs Nielsen)
 
Uge 6 2015 : Fire på stribe. Der er fire på stribe hos købmanden i uge 6 - kom og se, om du kan lægge de fire i den rigtige rækkefølge. Hvis man kender sin by - og de kendte - kan man være heldig at vinde en chokolade-guldbarre. (Foto: Søs Nielsen)
 
Uge 38 2014  * Jytte Elleby havde taget initiativ til at fejre den første fødselsdag for Købmanden i Alken og holdt også tale for fødselsdagsbarnet.  (Foto: Søren Slebo)
 
Uge 34 2014 * Madam Blå. Med Verner Damholdt som vidne: Anne-Mette Granners mandshøje kaffekande er PR-gruppens seneste initiativ - ligesom ÅBEN-skiltet nu også svajer lystigt.  (Foto: Knud Abildtrup)
Brug for flere. Købmanden i Alken kan godt bruge flere frivillige - både butikspassere og makkere. Henvendelse til Søs Nielsen.
Følg med i købmandens osuma-økonomi uge for uge.

 
Uge 23 2014 * Første praktikant. Så har Købmanden i Alken haft sin første erhvervspraktikant: Emma Kristensen, der stod bag i disken - her sammen med Inge Nørgård. (Foto: Line Kristensen)

 
Uge 13 2014 * Solhjulets varer ind på  hylderne. Hanne 'Pax' Nielsen er kontakt til Solhjulet, der er ny leverandør til Købmanden i Alken - og tager meget gerne imod forslag til flere Solhjulet-varer. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 Uge 13 2014 * Købmands-krokus. Blomsterbedet ved Købmanden lyser op, efter Louis Werner Hansen og Eva Nikolajsen har plantet krokus og primula. Her har Peter 'Tigermand' Dalsgaard hentet sine varer - for anden gang den dag. (Foto: Knud Abildtrup)
 Kode til netværk: 20061067 / Mejeriet

 Købmanden i Alkens Facebook-side

Bestil købmandsvarer online her.
I Osumas Alken-ordning slipper man for gebyret på 49 kr. og minimumskøbet på 400 kr.
  
Tre år - fire film - to købmænd. For tre år siden kom filmen 'Birgit' om lukningen af Alken Minimarked. Så 'Ny købmand i Alken' om To Festlige Dage under indsamlingen, 'Speakers Corner' bl.a. om byggeprocessen og nu 'Indvielse af Købmanden i Alken' Se playliste med alle fire film. 
 
September 2013 * Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.
Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Uge 37 2013: Hvidt på rødt: Nu står det der: KØBMAND. Bogstaverne er designet og opsat af indretningsgruppen, skåret ud af INOX og sprøjtelakeret af Pedersens Autolakering i Ry. (Foto: Finn Mathiasen)
Uge 37 2013: Kasseapparat og netadgang. Gary Craig i færd med at installere netadgang til købmands-computeren - her ved siden af kasseapparatet, der sidst blev brugt i en kolonialforretning i Skåne. (Foto: Knud Abildtrup)
Uge 30 2013 * Lyse lokaler  i Købmanden i Alken -  Jørgen-Ulrich Raunskov gør klar til gulvpoleringen. Holger Vig er p.t. tovholder på byggeriet, og der er mange småopgaver, der kan ordnes, når man har et par timer til overs. (Foto: Peter Gregersen)
April 2013 * Sjældent set skævt loft blev lige. Alle spær kom op under arbejdsdagen sidste søndag i april, trods et sjældent set skævt loft. Loftet hang ca. 30 cm på midten og var samtidig skævt på den lange led. Vi havde heldigvis et mange års erfarent tømrerblik til at rette op, så vi får et lige loft i den nye købmandsbutik. (Foto: Peter Gregersen)
 
 TV2 Østjylland-indslag. Under lydprøverne til Shaka og James Loveless' støttekoncert kom regional-TV forbi og leverede med et smut forbi den kommende købmandsbutik et indslag til aften-nyhederne under overskriften 'Særlig gæst underholder' - se det her.
Egen facebook-side. Købmanden i Alken er på facebook.

Uge 13 * Flere penge. Det indsamlede beløb vokser stadig! - Det er nu på 99.911 kr., skriver Jens Jacobsen. Så det totale beløb er på 271.503 kr.
Tak til alle for den flotte opbakning!
Købmandsbutikken toner frem
.
Bidrag indsættes på Merkur Andelskasse 8401- 1167826


Så meget har vi samlet sammen:
Mar. 2013: Enkeltbidrag:                   99.911 kr.
Okt. 2011:
Landsbysamvirket             40.000 kr.
Sep. 2012:
Lauritzen Fonden               20.000 kr.
Sep. 2012: To festlige dage                    
26.448 kr.
Sep. 2012: Kaffe/kage                           600 kr.
Okt. 2012: Koncert                                       3.710 kr.
Nov. 2012: Lokalenergi:                             10.000 kr.
Nov. 2012: Tuborgs Grønne Fond:         15.000 kr.
Dec. 2012: Julemarked:                               5.834 kr.
Mar. 2013: Bodil Pedersen Fond                50.000 kr.
Mar. 2013:  Shaka-koncert                         52.500 kr.
Mar. 2013:  Bar ved Shaka-koncert             2.500 kr.

I alt mar. 2013:                          326.503 kr. 

Endnu en købmandsfilm. En ny tradition - Speaker's Corner - er begyndt med Michael Schmidts film. Om at bo i Alken efter købmanden lukkede - og hvor vi forbereder 'Købmanden i Alken'. Se 'Købmanden i Alken' og spred den.

Læs arbejdspapir om
DELPROJEKT: Alken Købmandshandel.
Arbejdsgrupper:

Koordineringsgruppe:

Pernille Benzon (21 62 85 22), Søs Nielsen (26 99 99 59), Ingvar Kristiansen (29 87 39 02), Estrid Bek (25 39 35 47)
                               
Indretning/skønhed: Tove Nyholm, Ninna Gevitz, Søren Slebo, Sanne Dudoret og Anita Jensen. Kontakt-email: tove.e.nyholm@gmail.com

Udegruppe: Hans Hornbek, Bo Høilund Martinsen, Poul Ravn, Bruno Nielsen, Gitte Trenckner.

PR:
Jan Mikael Granner, Finn Mathiasen, Knud Abildtrup, Bolette Olsen, Jens Jacobsen, Michael Schmidt.
Kontakt-email: knudabildtrup1@gmail.com
                                                              

Energigruppe: Peter Gregersen, Gary Craig, Mischa Belinson, Jytte Elleby.

Spillemænd på torvedag i juli 2011.
Se Peter Gregersens videoklip.

Arkitekt Hans Lyngsgaards perspektivtegning situationsplan og stueplan, marts 2012.

Udkast til
vedtægt for Foreningen Landsbyliv i Alken og Omegn, som er den forening, der skal drive købmandsbutikken. marts 2012.
Projektbeskrivelse for en købmandshandel - på længere sigt 'kulturkøbmand' - baseret på frivillig arbejdskraft og samarbejde med Skanderborg Aktivitetscenter, september 2011.
Ansøgning til civilsamfundsstrategien om socialøkonomisk projekt, januar 2011.
Pressemeddelelse fra Købmandsgruppen, november 2010
Birgit Pohles
løbeseddel , 11. oktober 2010
Efter foto-sessionen i november 2010 var der stadig en times tid åbent. (Foto: Søren Slebo)
Meget større foto fra den novemberlørdag i 2010, hvor 105 kunder stillede op til foto