Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
     

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 

 

   
  
17. jan. 2018 * Alken Borger- og Aktivitetsforening har generalforsamling tirsdag 20. februar kl. 19.30 på Alken Mejeri, skriver Gitte Trenckner. Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest tirsdag 13. februar.
Vi glæder os til at se rigtig mange medlemmer, venlig hilsen ABAF

 
17. jan. 2018 * Respektér bommene. Denne nyhed - Trodsede bom og blev dræbt - mindede mig om alle de gange, vi har talt om, at folk sniger sig under bommen. Så sent som i torsdags måtte togføreren dytte af en, der sneg sig under i mørket. Man kan frygte, at det er en tendens, alle de små børn, der nu atter er i byen, vil overtage og finde ’smart’, når de skal bruge toget selv. Lad os håbe at alle vil være gode eksempler - både voksne og alle de unge mennesker, der benytter toget til skole...
Med venlig hilsen Julie Abildgaard

 
  
16. jan. 2018 * Ny slagter på Johannesminde. Vi har ansat en ny slagter, fortæller Tine Thybo fra Johannesminde Gårdbutik: Morten Baastrup Kristensen fra Silkeborg, som bl.a. bidrager med ny inspiration: Nye udskæringer af spidsbryst til simreretter.
 
16. jan. 2018 * En kro i gamle Alken? Line Lyng har fået at vide, at hendes tipoldeforældre skulle have haft en kro Alken: Grethe Pedersen, født 20. oktober 1858, og Thomas Michelsen, født 6. april 1855. Nogen, der kan hjælpe? Læs mere på Historie.
 
16. jan. 2018 * Vandværket i et vadested. Så er der nyt fra Alken Vandværk, hvor bestyrelsen løbende drøfter, hvordan vi kan professionalisere vores drift af vandværket for fortsat at sikre rent drikkevand til medlemmerne. Læs om nødforsyningsledninger og dialog med andre vandværker på Vandværk.
 
   
16. jan. 2018* Tillykke til vores naboer i Ry med, at de har fået et fint, nyt bibliotek. Må vi minde om, at vi i Alken har et lige så fint tilbud, endda uden driftsomkostninger. På loftet over mejeriets festsal står omkring tusinde bøger og dvd'er til din rådighed. Der er frit valg på alle hylder, og der er hverken kontrol eller regler. Du skal blot huske at aflevere, når du engang er færdig med oplevelsen. Alt på hylderne er leveret af os selv til os selv. Indgang via den røde jerndør i baggården. Hilsen fra Biblioteksudvalget. Udvalgets navne ses på bordet ved sofagruppen. Og øverst til højre på Alken Bibliotek.
 
15. jan. 2018 * Mejeriet skal have malet lofterne i salene og i forgangen, inden der kommer nyt gulv til april. Vi tænker os at lave arbejdshold et par dage i uge 6 og uge 7. Hvis du vil være med, så henvend dig til Jan Mortensen 29 45 52 87 eller Hans Hornbek 22 44 70 74, så du kan være med til at bestemme hvilke dage, der skal arbejdes. Hilsen Mejeri-bestyrelsen.

 
   
15. jan. 2018 * Fælles-borsjtj torsdag 25. januar kl. 18. Der bliver både kød og vegetar, skriver Jan Mikael Granner om januars fællesspisning. Middagen står på borsjtj, serveret med mulighed for at øge styrken og friskbagt brød med mulighed for hvidløgssmør. HUSK tilmelding inden lørdag 20. januar – hos Købmanden i Alken.
 
13. jan. 2018 Indsamling af blød plast fortsætter - vi gør det selv! Efter Alkens forsøgsperiode med indsamling af blød plast i samarbejde med Renosyd, har flere af forsøgs-deltagerne efterspurgt et fælles samlested til deres nye sorteringsvaner. Derfor er der fra i dag mulighed for alle i Alken, at smide deres bløde plast i en fælles sæk i et af brænderummene bag Mejeriet. Der er skiltning, en ikke alt for grim gammel skraldespand til sækken og håbet om, at vi kan skiftes til at køre fulde sække til Værdiparken. Blød plast kan kendes på, at man kan strække materialet mellem fingrene. Blød plast er f.eks. fryseposer, bobleplast, husholdningsfilm, brød-, grøntsags- og frugtposer, indkøbsposer og osumaposer. Også store stykker plast, f. eks. pallefolie eller ballewrap er ofte blød plast. Plasten skal være rimeligt ren, men må gerne være våd, og etiketter skal helst fjernes. Man skal huske at sortere grundigt, for genanvendelsen af den bløde plast er god fornuft. Meget af vores plastik bli'r kun brugt i få minutter inden det bli'r til skrald! Er det ikke lidt tosset? 

Mange venlige hilsner fra Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen. 


 
   
13. jan. 2018 * Torsdag-morgen-yoga. Der er igen morgenyoga på Mejeriet, skriver Eva Michaelsen. Det foregår i ABAF-regi torsdage fra kl. 8-9.30 - i alt 12 gange - under renovering  salen oppe i biblioteket. 

 

9. jan. 2018 * Lørdags-fristen er nu klokken 9. Osuma har rykket fristen for bestilling til levering samme dag til kl. 9 om lørdagen, oplyser Kirsten Skau. Så: Bestil før kl. 10 mandag til fredag og før kl. 9 lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16. 7,5 pct. af varekøbet går til købmanden. Osuma-varer via Købmanden i Alken online her.
 
7. jan. 2018 Kvindefesten 2018. Datoen for dette års kvindefest er  lørdag 10. marts 2018, oplyser Inge Nørgaard, der opfordrer til at notere datoen.
 
7. jan. 2018 * Så er 2018 igang, og vi indkalder til diverse møder og rengøringsdag, lyder det fra Estrid Bek og styregruppen i Købmanden i Alken. For købmænd, makkere, indkøbere og andre frivillige i butikken er der købmandsmøde søndag 11. februar kl. 10-12. Mød talstærkt op, vigtigt da det er her, vi tager beslutninger om stort og småt. Generalforsamling i Liv i Landsbyen - søndag 25. februar kl. 10. Igen et vigtigt møde, - emnet er blandt andet forslag af adskillelse af Foreningen Liv i Landsbyen og Købmanden i Alken, samt Liv i Landsbyens bestyrelses tanker om fremtidigt arbejde. Rengøringsdag søndag 28. januar kl 10-12. Vi trænger til rengøring i butikken, bagbutikken m.m. Jo flere jo bedre. Meld dig på denne Doodle og husk at sætte hak i rubrikken. Og så får butikken nu kølekasser fra Osuma og slukker derfor kølerummet og køber et køleskab til bl.a. oste.
 
6.  jan. 2018 * To lokale sangere i Lilholt-kor. Til sommer er det to lokale sangere, der udgør koret i Lars Lilholt Band. Lærke Lilholt fra Kirstinelund og Maria Malmø fra Alken - Lærke er med for tredje sæson og Maria er ny, fremgår det af folk-rock bandets tourplan.
 
4. jan. 2018 * Liv i foreningen. Søndag 25. februar kl. 10-15 er der generalforsamling i foreningen Liv i Landsbyen, oplyser Mikkel Schwab, Bjedstrup. Nærmere oplysninger følger.

 
 
4. jan. 2018 * Rækkehus til salg. Et af de fire rækkehuse yderst på Emborgvej - nemlig Karin Lauridsen Bossows hus på Emborgvej 106A - er sat til salg hos EDC Skanderborg-Hørning til 1.999.000 kr. Det er endnu ikke på nettet.
 
   
3. jan. 2018 * Mere butikssalg, mindre CO2-udslip. I det nye år vil vi forsøge at udvide kendskabet til vores kvalitetskød, skriver Tine Thybo fra Johannesminde Gårdbutik, der har en ambition om forøge salget i butikken og dermed skære ned på den mængde grisekød, de sælger til slagteriet. Denne målsætning skal sikre et mindre CO2 udslip: For jo flere grise, vi kan sælge i vores øko-butik direkte vil vores kunder, jo flere grise vil undgå en lang køretur, undgå at blive detailpakket, og undgå at blive transporteret ud til et supermarked eller eksporteret til udlandet. 

 
   
3. jan. 2018 * Liv i de gamle klude. Søndag 21. januar kl. 10-12 arrangerer Liv i Landsbyen tøjbyttedag på Bjedstrup skole. Alle er velkomne, og man behøver ikke medbringe tøj. Men tøj til bytning kan indleveres på dagen på skolen eller lørdag 20. januar kl. 10-16 i Købmanden i Alken.
 
   
2. jan. 2018 * Nye folk på Anes Høj. Torben, Helga, Magnus og Paola Nielsen og Lund er flyttet til næsten-nabohuset og har fået solgt deres eget. De nye ejere skriver: 'Vi hedder Fruzsina Toth og Morten Møller og er tilflyttere fra Skanderborg. Vi har haft kig på området ved Alken et stykke tid og glæder os til at blive en del af lokalsamfundet her. Fruzsi er læge, og Morten er projektleder, og vi pendler hver vores vej til arbejde. I fritiden kan vi ses på cykel eller i vandresko ude i naturen'. Velkommen til!
 
   
2. jan. 2018 * Håndbajere og peanuts. Hvis nogen vil følge nytårs-traditionen op, så er det næste år ikke nødvendigt at dække borde, for folk står bare op, siger Jan Mikael Granner. 50 mennesker var forbi Alken Mejeri til en håndbajer, peanuts, en nytårssnak og en skål og til at springe over lys kl. 24. Efter sigende udviklede aftenen sig med klaverspil og fri dans.
 
2. jan. 2018 * December-omsætning på 59.262 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i december op i 59.262 kr., og 212 er fortsat med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
1. jan. 2018 * Brug for mere - ikke mindre natur. Danmark har igennem EUs habitatsdirektiv forpligtiget sig til at beskytte natur for en række forskellige naturtyper, men ligger i bund inden for EU, når det gælder andelen af Natura 2000 områder. Danmark har derfor generelt brug for mere natur, ikke beskæring i nuværende Natura områder. Området mellem Alken og Mossø er et af de områder, som med høringsforslaget vil miste Natura 2000 status. Dette område har stort potentiale for at beskytte vigtig natur og bør derfor bevare Natura 2000 status, skriver Anne Mette Lykke i en indsigelse til Miljøstyrelsen - læs det hele på smalltalken.
 
   
1. jan. 2018 * Nærværets betydning. Foreningen Nærvær omkring Døende står tirsdag 6. februar kl. 19-21.30 for en aften på Alken Mejeri med overskriften 'Nærværets betydning i dødsprocessen'. Se plakat i større format.  Birgit Bune medvirker. Se Facebook. 
 
31. dec. 2017 * Miljøgodkendelse til svinefarm trækker ud. Gårdejer Karl Ole Jokumsen, Svejstrup Østergård, har som tidligere omtalt ansøgt om at fordoble antallet af dyreenheder på gården Østermarksvej 11, men den godkendelse er endnu ikke givet. En første miljøgodkendelse fra kommunen blev underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet efter klager fra en række borgere/naboer. Ifølge kommunens miljøchef Hans Brok-Brandi skulle en ny godkendelse have været klar i foråret 2017, men han har senest skrevet til alken.dk: I øjeblikket afventer Skanderborg Kommune oplysninger fra ansøger. Hvis ansøger går videre med ansøgningen – og de kan opfylde de gældende miljøkrav, skal Skanderborg Kommune udarbejde et udkast til miljøgodkendelse, som vil blive sendt i nabohøring i 3 eller 6 uger – alt efter om ansøgeren vælger at søge efter de nye eller de gamle regler. Efter høringsperioden vil Skanderborg Kommune behandle og vurdere på de indkomne høringssvar, rette godkendelsen til – og derefter træffe en afgørelse – med 4 ugers klagefrist. Læs også, hvordan Bente Andersen og Karl Ole i Århus Stiftstidende i april beskrev deres ønske om at gå fra gamle til mere moderne stalde, ærgrede sig over lang sagsbehandlingstid – og forventer en samlet lavere miljøbelastning, når de også regner en nedlagt svineproduktion med. Ifølge et notat fra Miljø- og Planudvalget vil 'udvidelsen formentligt medføre mere trafik,lidt mere støj, lidt mere lugt - men det bliver inden for de rammer, man må acceptere'. 
Læs tidligere historie på Natur 26. februar 2017.
 
   
29. dec. 2017 * Freddie, Charlie, Julie og Rasmus Abildgaard Arentsen er med i DR K-udsendelsen 'Hjem til jul', der blev vist lillejuleaften. Med vanillekranse og and og historiske og nutidige strejf om juleforberedelser og -traditioner - bl.a. som det foregår på Emborgvej i Alken. Det kan oplyses, at optagelserne er et år gamle.
 
28. dec. 2017 * Bevar fuglenes habitatsområde. Jeg vil gerne gøre indsigelse over, at der påtænkes justering af habitatsområdet i det felt, jeg har markeret på tegningen, området ligger i Alken direkte ned mod Mossø. Min indsigelse begrundes i, at jeg dagligt kan iagttage hvor mange fugle, der enten hviler sig på området i forbindelse med træk, eller har området som en del af deres primære habitat, skriver Anne-Mette Granner. Læs hele hendes indlæg på smalltalken. Og mere om den påtænkte reduktion af Natura 2000-området mellem Alken og Mossø på Natur 5. december.
 
2. dec. 2017 * Husk kontingentet. Til nye og gamle medlemmer af Alken Borger– og Aktivitetsforening (ABAF). Året rinder ud og det er tid til at tjekke sit medlemskab af ABAF, skriver Sanne Gry Hansen. Så hvis man ikke har betalt sit medlemskab for 2017 og stadig ønsker medlemskab, vil det være dejligt om I vil betale snarest og inden årets udgang 31. december 2017. Det vil også være en stor hjælp for kassereren, hvis man som medlem sætter sin årlige betaling i marts eller april. Kontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr., voksne over 25 år: 200 kr., pensionister: 100 kr. Konto-nummer: Danske Bank. Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573.
 
   
28. dec. 2017 * Juletræer til sti-bund. Når julen er forbi, og der skal ryddes op efter festlighederne, vil jeg igen i år gerne aftage folks brugte juletræer. Så slipper man for køreturen til genbrugspladsen, og jeg kan lave de smukkeste skovstier i min skovhave. Win-win! Man kan lægge sit gamle træ på pladsen overfor købmanden, bag brændevognen.
Mange venlige hilsner, Eva Nikolajsen.
 
   
22. dec. 2017 * Solhverv. Mørket havde i den grad sænket sig over Mossø. Sådan er det ved vintersolhverv 21. december. Men inde i madpakkehuset ved Vædebro havde Alken Saftklub den aften sørget for varm og krydret æblesaft til dem, der ville nyde den særlige stemning ved dette skifte til lysere tider. (Foto: Peter Abildgaard) 
 
 
20. dec. 2017 * Lene deler overskudsmad ud. Lillejuleaften står Lene Kjeldsen, Vædebro, i spidsen for en flok frivillige om at dele overskudsmad fra Superbrugsen i Ry ud til trængte familier, oplyser Ry Ugeavis. Der er tale om et samarbejde mellem foreningen Stop Spild Lokalt og Coop.
 
   
18. dec. 2017 * Vær med til at skabe Niebelungen. Det bliver Bjedstrups fedeste rollespil nogensinde! Niebelungen er Fafners nye store satsning på liverollespil. Vi mødes i Bjedstrup og spiller live en gang om måneden, nemlig Anden Søndag. Vi har opbygget et fedt spilområde i granskoven syd for skolen, og ideen er at lave en fortsat historie, der kommer til at foregå i en mytologisk middelalder. MEN for at kunne få det til at fungere får vi brug for hjælp, skriver Johan Harding. Læs Fafner.
 
26. nov. 2017 * Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter. I dag er Alken uden tvivl mest kendt på egnen og længere væk for vores frivilligt drevne Købmanden i Alken. For snart 30 år siden - i 1988 - var det en græsrods-rideklub og et kunstcenter, der trak folk udefra til. Se Alken - år for år siden 1979.
 
   
 
 
383 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

  
 
Tøjbytte. Søndag 21. januar kl. 10-12 arrangerer Liv i Landsbyen tøjbyttedag på Bjedstrup skole. 

Fælles-borsjtj torsdag 25. januar kl. 18. Både kød og vegetar til fællesspisning på Alken Mejeri: Borsjtj, friskbagt brød og hvidløgssmør. Sidste tilmelding: lørdag 20. januar – hos Købmanden i Alken.
Rengøringsdag i  Købmanden i Alken søndag 28. januar kl 10-12. Meld dig på denne Doodle og husk at sætte hak i rubrikken.
 
Foreningen Nærvær omkring Døende står tirsdag 6. februar kl. 19-21.30 for en aften på Alken Mejeri med overskriften 'Nærværets betydning i dødsprocessen'. Se Facebook.
For købmænd, makkere, indkøbere og andre frivillige i Købmanden i Alken er der købmandsmøde søndag 11. februar kl. 10-12.
Alken Borger- og Aktivitetsforening har generalforsamling tirsdag 20. februar kl. 19.30 på Alken Mejeri.
Alken Vandværk: Generalforsamling torsdag 22. februar.
Liv i Landsbyen har generalforsamling på Bjedstrup Skole søndag 25. februar kl. 10-15.

Kvindefesten 2018. Datoen for dette års kvindefest er lørdag 10. marts 2018, og man kan læse om og se fotos fra tidligere kvindefester her.
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Lene Bay - lenebach.bay@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her.
 
 
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.

Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007