Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Alken Bibliotek
 
10. juni 2019 * Sokratisk dialog. Jan Mikael Granner inviterer til sokratisk dialog torsdag 13. juni kl. 16-17 på Biblioteket i Alken. Send sms til 31119111 for deltagelse.
 
15. maj. 2019 * Ikke flere kogebøger og gamle fagbøger, takBiblioteket siger tak for boggaver i den seneste måned, bl.a. fine børnebøger fra Thomas Glud, et overskud fra hans store bibliotek i Vejle. Biblioteksgruppen understreger vores eneste regel, nemlig at du som boggave bør give en bog eller to, som du har læst, og som du kan anbefale til andre. Med andre ord har du selv afgørelsen. I løbet af vinteren har vi modtaget nogle store donationer, som gav indtryk af oprydning derhjemme. Det har biblioteket ganske enkelt ikke plads til. Derfor lidt mod vores vilje prøver vi disse nye regler: Vi modtager kun skønlitteratur og krimi udgivet efter år 2000. Kun faglitteratur efter 2010. Ikke kogebøger. Undtagelsen er dog bøger fra den klassiske danske litteratur. Adgang til Alken Bibliotek sker gennem Mejeriets baggård og den røde jerndør. (Foto: Peter Abildgaard.)
 
2. apr. 2019 * Det er for børn. Under søndagens store rengøring i Mejeriet var der også oprydning og sortering på biblioteksloftet. Først og fremmest skulle en større gave af børnebøger fra Ry Bibliotek endevendes. Den er modtaget med tak, og i løbet af kort tid vil det nyskabte børnebibliotek kunne besøges. Det vil fungere på samme vilkår som de voksnes, nemlig uden regler og med høflig selvbetjening. Her ses Ulla Helm-Petersen fra biblioteksgruppen med børnenes bøger. (Foto: Peter Abildgaard.)
 
2. mar. 2019 * En kongelig underskrift. Alken Bibliotek har modtaget et 250 år gammelt skøde på en af de dengang fire ryttergårde i Alken underskrevet af Christian 7. Skødet er udstedt i 1769 til fæstebonde Niels Ernstsen Denche i Alken, er meget udførligt og fylder flere sider. Det slutter med kongens underskrift: 'Christianus'. Et meget fint dokument. Læs hele historien på Historie.
 
 17. feb. 2019 * Udklip. Historierne om Alken og Omegn er glimrende beskrevet som flimrende skærmbilleder her på alken.dk. Men avis-udklip er ikke at foragte. I forvejen findes en fin scrapbog om Købmanden i Alken. Nu er der fremlagt en ny bog med udklip. De fleste kommer fra en samling, som Marianne Damholdt Bergin fandt i sine nu afdøde forældres gemmer og skænkede til biblioteks-gruppen. Herfra spørger vi, om der er andre i byen og omegnen med lignende samlinger. Må de komme med i mappen, eller må vi kopiere dem? Kom evt. til vores næste møde i biblioteksgruppen på loftet over mejeriets store sal søndag 24. februar kl. 9-11 eller ring til Peter Abildgaard 22898334. På billedet ser Marianne på den nye mappe sammen med Bruno Nielsen, som også optræder på et af de gamle udklip. (Foto: Peter Abildgaard)
 
24. jan. 2019 * Bøgerne i Alkens bibliotek: Helle fra Ry. I biblioteket på loftet i Alken Mejeri findes cirka 1000 bogtitler. Krimi fylder mest. Men ellers er mange genrer med på hylderne. Under biografierne findes denne om skuespilleren Helle Virkner fra Ry. Nemlig. Født i 1925 levede hun sin barndoms første fem år hos forældrene i Lille Glentholm, en villa i datidens klassiske stil bygget på bakken oven for kirken. Huset eksisterer stadig, nu som præstegård. Lille Helles forældre blev skilt, og hun flyttede med moderen til Østerbro i 1931. Siden blev hun skuespiller, teaterdirektør, politiker og gift med en statsminister. Læs mere i denne biografi.
Adgang til biblioteks-loftet sker gennem den røde jerndør i gården bag mejeriet og den stejle trappe. Der er altid høflig selvbetjening og ingen regler for udlån.


 
20. jan. 2019 Efterlyses: Bibliotekshjælper. Går du med en bibliotekar i maven eller ønsket om at finde din egen plads i Alkens – heldigvis - mange foreninger og arbejdsgrupper, så tænk over dette: Alkens egenartede bibliotek på loftet i Mejeriet mangler hænder og ideer. Efter fraflytning af to gode entusiaster sender vi dette signal. Er der blandt de mange tilflyttere en eller to, som passer til denne efterlysning, så ring til Peter Abildgaard 22898334 eller kom til gruppens næste møde i biblioteket søndag 27. januar kl. 10. Der er adgang gennem den røde jerndør i Mejeriets baggård. (Inge Nørgård og Kirsten Skau i boglig aktion, foto: Peter Abildgaard)
 
17. sep. 2018 * Tredje september er navnet på et nyt forlag for dansk og oversat litteratur, som tidligere Alkenborger Frede Møller Gregersen står bag sammen med to gymnasiekammerater. Den allerførste udgivelse er kortprosabogen 'Ingenting skete', som samtidig er den norske forfatter og billedkunstner Inger Wold Lunds debutbog. Den udkommer 21. september, kan købes for 120 kr. hos Købmanden i Alken og kan lånes på Alken Bibliotek. (Foto: Knud Abildtrup)
 
28. juni 2018 * Gammelt søkort. Alken Bibliotek har fået en gave, et sjældent kort over Mossø med opmålinger fra 1929. Giveren er Poul-Erik Mønsted. Han solgte for nylig sit sommerhus på Olesbjerg ikke langt fra søen, og han bestemte til sidst, at det interessante søkort skulle blive i Alken. Selv købte han det for mange år siden fra en familie på egnen. Kortet forklarer mange detaljer, først og fremmest om søen, vanddybder og navne på banker og stenrev. Når du måske falder i staver over den nye ophængning på biblioteket, vil du også se, at Alken by er aftegnet med den gamle station, mejeri og nogle ganske få huse. Faktisk ser det ud til, at Boes er lidt større. Den nuværende vej langs østbredden ses kun i brudstykker, formentlig som hjulspor til nogle husmandssteder, fiskerhytter og tørvegrave. Der er ingen sommerhuse. Mossøbrå omtales som Mossøbrue. (Foto: Peter Abildgaard)
 
20. apr. 2018 * Lille bibliotek. Som et led i synliggørelsen af Alken Bibliotek er der nu indrettet en lille filial i sofahjørnet hos købmanden. Udvalget begrænser sig til ca. 20 emner, men reglerne (eller mangel på samme) er som med de ca. 1000 titler i det store bibliotek på mejeriets øverste etage. Du låner en bog eller en film og husker at aflevere den en passende dag. Ingen fører kontrol. Billedet: Filialen åbnes af medlem af købmandsbutikkens indretningsudvalg Søren Slebo. Næste projekt fra biblioteksgruppen er, når et større bogskab indrettes på pladsen foran købmanden. (Foto: Peter Abildgaard)

 
14. apr. 2018 Filmhistorie på biblioteket. Da vi i biblioteksudvalget forleden sorterede i nye boggaver, fik vi en overraskelse, skriver Peter Abildgaard. På indersiden af Elsebeth Egholms krimi 'Selvrisiko' læste vi personlige hilsner fra to af skuespillerne i Dicte-filmen, nemlig Iben Hjejle og Lars Brygmann med tilføjelsen 'Tusind tak for lån af jeres skønne hus'. Historien er, at tv-producenten og skuespillerne under indspilningerne lånte et hus i Aarhus, hvor Lotta Schmidt fra Alkenvej dengang boede. Besøg Alken Bibliotek på loftet i Mejeriet, adgang gennem den røde dør i baggården. Det er biblioteket uden regler. Du kan låne, hvad du vil uden kontrol og inden for rimelig tid. Kom bare, do. Hilsen fra biblioteket.
 
16. jan. 2018 * Tillykke til vores naboer i Ry med, at de har fået et fint, nyt bibliotek. Må vi minde om, at vi i Alken har et lige så fint tilbud, endda uden driftsomkostninger. På loftet over mejeriets festsal står omkring tusinde bøger og dvd'er til din rådighed. Der er frit valg på alle hylder, og der er hverken kontrol eller regler. Du skal blot huske at aflevere, når du engang er færdig med oplevelsen. Alt på hylderne er leveret af os selv til os selv. Indgang via den røde jerndør i baggården. Hilsen fra Biblioteksudvalget. Udvalgets navne ses på bordet ved sofagruppen - og her øverst til højre.

27. nov. 2017 * Hent din vinterbog på biblioteket. Der er mange hundrede fornøjelige bøger på hylderne i Alkens bibliotek. Forleden samledes biblioteksudvalget for at fjerne de ældste titler og lade dem afløse af de bedste fra de mange boggaver, som Alken-borgerne har skænket. Tak for dem. Det er næsten alt for meget. Mens vi sorterer, vil der være bog-stop for gaver. Når der er ryddet op, melder vi os igen her på alken.dk. Men ellers er biblioteket åbent som sædvanligt i de lyse timer. Kom bare. Reglerne er, at der ikke er regler. Ikke ret mange. Men når du kommer igen med en bog efter læsning, beder vi om, at du sætter den på afleveringshylderne for enden af salen eller på det store bord. Så lader vi den flyve ind på den rette plads i emne-grupperne. Adgang til mejeriets loft sker gennem den røde jerndør i baggården, og det hører med, at Gary Craig netop har installeret varmepumpeanlæg. Biblioteksgruppen består af Anne-Mette Granner, Inge Nørgård, Kirsten Skau, Lise Kirketerp, Peter Abildgaard, Tara Djernis, Thomas Holm. Foto: Inge Nørgaard sorterer på hylderne. Hvilke titler skal overleve: Skal-Skal ikke. (Foto: Peter Abildgaard)


11. sep. 2017 * Det fine bibliotek på Mejeriets loft. Efteråret kommer og dermed også tid og lyst til at læse bøger. Alle bibliotekets trofaste brugere og især nye familier i Alken skal hermed mindes om den fine samling af bøger og dvd-film, som er til jeres rådighed på loftet på Mejeriet (indgang via den røde jerndør i Mejeriets indre gård og trappen indenfor til loftet). Det foregår ved selvbetjening uden lånerkort og bøder. Der er ganske få regler for udlån. Tag den bog, der falder i din smag, og når du har læst den, sætter du den tilbage, hvor du fandt den. På hylderne vil du opdage mange genrer lige fra kendte romaner til nørdede titler om havebrug og præsident Franklin Roosevelt. Biblioteket modtager gerne flere bøger – i god stand. Men ønsket er, at du kun afleverer en eller flere bøger, som du har fundet fornøjelse ved at læse, og som du tror, at andre vil få glæde af. Biblioteksgruppen har netop holdt møde og aftalt en nænsom plan for nyopstilling og oprydning. Bøger, som er taget fra til at kassere, vil få et ophold i en særlig kasse ved trappen og efter nogen tid sendt til genbrugsbutik. Men tjek endelig, om noget har din interesse. Velkommen i Alkens eget bibliotek. På bordet vil du finde en gæstebog. Vi vil som sagt ikke føre kontrol, men vi vil gerne have et indtryk af besøgstallet. Så skriv en dato og dit fornavn, evt. bare ordet ’anonym’. På den anden side må du hjertens gerne skrive kommentarer om bøgerne og omgivelserne. Netop i dag mandag 11. september er der installeret et varmeanlæg i det fine bibliotekslokale. Biblioteksgruppen består af Anne-Mette Granner, Inge Nørgård, Kirsten Skau, Lise Kirketerp, Peter Abildgaard, Tara Djernis og Thomas Holm. (Peter Abildgaard og Thomas Holm (til højre) sorterer bøger. Foto: Bjørn Nitschke)
5. sep. 2017 * Vil du være med til at vedligeholde biblioteket i Alken, så kom en time eller to på søndag 10. september kl. 10.30. Vi kunne godt være et par stykker mere, skriver Anne-Mette Granner.

11. aug. 2016 * Litterær Lounge på tur - til Alken. I samarbejde med OFF TRACK 2017 tager 'Litterær Lounge på tur' uden for Aarhus. Arrangementet foregår lørdag 27. august kl. 15-17 på Biblioteket over Alken Mejeri, er gratis og alle er velkomne. De medvirker: Forfatterne Anna Klahn, Daniel Boysen og Louise Juhl Dalsgaard. HØST spiller inderligt og iørefaldende dansksproget 'lyrikpop' med referencer til kunstnere som Søren Huss og Tue West. Læs mere på Facebook-begivenheden.


19. aug. 2015 * Filmkyndig søges til Biblioteket på Alken Mejeri. Vi har fået en masse spændende videoer, som trænger til at blive sorteret. Er du filmelsker og har lyst til at give en hånd med dette, kan du kontakte:
Hanne Nielsen, 2574 4905, Inge Nørgård, 2280 9542, Atma Skytte, 5049 6047.

12. okt. 2014 * Bog-orden. Bøgerne på biblioteket er nu ordnet alfabetisk inden for kategorierne spænding og romaner, skriver Inge Nørgård. Så find det rigtige sted, når du sætter en bog tilbage efter endt læsning.
17. sep. 2014 * Biblioteket kalder. Hvem vil være med til at ordne bøgerne, så de kommer til at stå i alfabetisk orden? Henvend dig til Inge (Nørgård), hvis du gerne vil give et nap. Så finder vi en dag, hvor vi kan løfte i samlet flok. Send mail til: ingealken104@gmail.com eller sms til 2280 9542
16. apr. 2014 * Biblioteket savner hjælp. Hanne 'Pax' Nielsen minder folk om at benytte sig af biblioteket på Alken Mejeri, og beder samtidig folk, der vil donere bøger, om at være kritiske: Altså ikke stille kassevis af gamle bøger derop, men gerne udvalgte bøger, man gerne vil anbefale. Hanne efterlyser samtidig nye kræfter til biblioteks-gruppen - der skal sorteres, kategoriseres og køres væk. Hun kan kontaktes pr. mail larsoghanne@mail.tele.dk.

7. okt. 2013 * Husk biblioteket i den mørke tid. Hanne Nielsen fra biblioteks-gruppen opfordrer til at bruge Biblioteket over Mejeriet, f.eks. når man er nede og handle. Der er flere nye bøger på hylderne - og en voksende samling af film på dvd, der ligesom bøger er rare at ha' i den mørke tid.

2. dec. 2012 * Alken-biblioteket byder også på filmoplevelser. De fleste hylder på Biblioteket oven på Mejeriet rummer romaner, biografier og faglitteratur. Men man kan også redde sig en god DVD-film til en stille decemberaften. Hvorfor ikke rydde op på DVD-hylderne hjemme, lægge nogle af dem op i ind-kassen - og selv lade sig inspirere til at se en god film? (Foto: Knud Abildtrup)
24. nov. 2012 * Hele tiden nye bøger. Jakob Ejersbo, Susan Moody, Stephen King, John Irving. Blot et udpluk af de forfattere, der forleden var repræsenteret i 'indbakken'' på biblioteket i Alken. Der kommer løbende nyt på hylderne. Tjek selv.

12. sep. 2012 * De første 500 titler. Århus Stiftstidende har også skrevet om vores nye bibliotek, og om en lille by, hvor der ikke er så langt fra tanke til handling. Se selv (det var før åbningen).

4. sep. 2012 * Så er udlånet i gang. Der er nu åbent for udlån og afleveringer i Alken Bibliotek, skriver Atma Skytte. De aktuelle genrer er Astrologi, Biografi, Digte, Fag, Filosofi, Historie, Hobby, Krop, Kunst, Mad, Myter, Planter og dyr, Psykologi, Religion, Romaner, Spænding, Teater og musik, Udland, Udenlandske bøger.
28. aug. 2012 * Alkens fælles bogsamling åbnet. Omkring 30 bogorme og læseheste mødte op ved Alken Biblioteks åbningsreception og tog hylderne med litteratur i nærmere øjesyn. Samt kurven oven for trappen, hvor man kan lægge bøger, man gerne vil donere til samlingen. Lånte bøger stiller man selv tilbage igen - og følger systemet med genre-mærkater på bogens ryg. Kig selv efter - måske bliver du overrasket over, hvad du vil finde. Atma Skytte og Holger Vig klippede åbningsbåndet. (Foto: Sanne Dudoret)

- Jeg har læst en masse af Cecil Bødker, men aldrig den her, sagde Inge Nørgaard med et fast greb om Cecil Bødkers 'Tavs' under det nye biblioteks åbningsreception. - Og nu har jeg masser af tid til at læse. (Foto: Knud Abildtrup)
12. aug. 2012 * Uden lånerkort og bøder. Alken Bibliotek er nu en realitet og åbner dørene tirsdag 28. august kl. 17, hvor du er meget velkommen til at tage det alsidige udvalg i øjesyn og få en lille genstand. Herefter er dørene åbne til udlån uden lånerkort og bøder. Du finder de bøger, der falder i din smag og sætter dem selv tilbage der, hvor du tog dem – det lille klistermærke på bogryggen viser dig vej. Biblioteket modtager gerne bøger, men aflever KUN bøger i god stand, som du selv har lyst til at læse, og andre også kan få glæde af. Vi forbeholder os ret til at sortere og kassere, så udvalget bliver så alsidigt og spændende som muligt. En stor tak til Mejeriet og Borgerforeningen, som har doneret penge til reolerne. Anne Grethe Frøslev, Hanne Nielsen, Carsten Sandberg og Atma Skytte. (Foto: Holger Vig)

Kontaktpersoner:

Inge Nørgård, Kirsten Skau, Lise Kirketerp, Alice Køppen, Ulla Helm-Petersen, Atma Skytte og Peter Abildgaard (22 89 83 34). 
På indersiden af Elsebeth Egholms krimi 'Selvrisiko' står personlige hilsner fra to af skuespillerne i Dicte-filmen, nemlig Iben Hjejle og Lars Brygmann med tilføjelsen 'Tusind tak for lån af jeres skønne hus'. Historien er, at tv-producenten og skuespillerne under indspilningerne lånte et hus i Aarhus, hvor Lotta Schmidt fra Alkenvej dengang boede.

 

Astrologi

Biografi

Digte

Fag

Filosofi

Historie

Hobby

Krop

Kunst

Mad

Myter

Planter og dyr

Psykologi

Religion

Romaner

Spænding

Teater og musik

Udland

Udenlandske bøger