Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Adele og skolen i Mali
Alken Gedemarked
Håndtryk
Folk i Alken 2014
Folk i Alken 2013
Folk i Alken 2012
Folk i Alken 2011
Folk i Alken 2010
Folk i Alken 2009
Folk i Alken 2008
Folk i Alken 2007
Atma fra Alentejo
2019 Peter Gregersen
2021 Perma Eva
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
test nyheder
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 
 
Folk i Alken 2013

 
29. dec. 2013 * Ola amigos dinemarqueses. Atma Skytte sender en tænksom foto-nytårs-hilsen til folk i Alken fra sin terrasse i Alentejo.
26. nov. 2013 * Adele stiler nu mod Folketinget. Med de erfaringer jeg har gjort mig ved kommunevalget,  vil jeg bestemt gå efter Folketinget. Jeg var faktisk ikke helt klar over, at min opstilling betød så meget for så mange, men den feedback, jeg har fået har været både overvældende og overraskende. Det er på baggrund af dette, at jeg føler, at jeg burde fortsætte, siger Adele Davis Boe til alken.dk.

22. nov. 2013 * Ingen lokale i byrådet denne gang. Maria Temponeras (EL) fra Bjedstrup fik 378 personlige stemmer, Peder Porse (V) fra Svejstrup Enge fik 335, Adele Davis Boe (R) fra Alken fik 138 og Line Kristensen (DF) fra Alken fik 49. Se hele resultatet fra Skanderborg her.

17. nov. 2013 * Forretningskvinde og familiemenneske fylder 60. Birgit Pohle fylder 60 år onsdag 20. november. Birgit er født på Århus Fødselsanstalt som nummer tre i en søskendeflok på fire. Mor Vera var hjemmegående, og far Fredlev arbejdede ved banen. Desværre døde Fredlev i 1964, og der fulgte nogle hårde år. I 1968 flyttede Vera med sine fire børn til Alken, hvor de flyttede ind hos Agner Jørgensen på Emborgvej, hvor Dominique og Bent bor i dag. Han havde fire børn, så nu var der lige pludselig en kæmpebørneflok at holde styr på.
Omkring 1970 mødte Birgit Ingo, og de to blev kærester og flyttede sammen i en lejlighed i Solbjerg. I marts 1972 blev de gift, og i maj 1972 får de først datteren Winnie og i juli 1975 sønnen Max.
Ingo og Birgit havde flyttet meget omkring - Solbjerg, Dover, Boes, Nordjylland, Gl. Rye - inden de i 1983 valgte at slå sig ned i Alken. Her havde de købt købmandsbutikken, for nu ville Birgit være købmand. Det var et job, som hun brændte for. Hun elskede kontakten til de kunder, der kom i løbet af dagen, og man kunne altid få en snak om stort og småt i butikken, og alle kunne regne med, at det der blev talt om, ikke blev bragt videre. I maj 2011 valgte Birgit at lukke forretningen for at hellige sig sin familie. Birgit er et meget varmt, omsorgsfuldt og hjælpsomt menneske, hun bryder sig ikke om, når nogen har det dårligt.
I dag er Birgit på Baunegården som frivillig en dag om ugen, og ellers bliver hendes tid brugt på samvær med Ingo, hendes børn og to børnebørn.


14. nov. 2013 * Jan 'Murer'  er død. Jan Lütken Vang Petersen, Emborgvej 133, Alken, tabte kampen mod kræften onsdag 13. november. Jan, der var født og opvokset i Alken, blev 59 år. Siden begyndelsen af 90'erne var Jan 'Murer' et aktivt og samvittighedsfuldt medlem af bestyrelsen i Alken Vandværk, hvor han troligt havde tilsynet med vandværket, monterede vandure hos folk og var en af dem, der rykkede ud døgnet rundt for at finde lækager på rørledninger. Alt for tidligt har mange i Alken i Jan mistet en lun ven og nabo. Han efterlader sig Lis og Alice - og i Ry sin mor Via. Bisættelsen finder sted mandag 18. november kl. 13 i Ry Kirke.
11. nov. 2013 * Tilbygger, tømrer og træelsker. Torsdag d. 14. november bliver vores far, Mogens Mørk Andersen, 60 år. Han er sådan en Far, der griner sit højeste grin til de gamle Anders And film i Disney Sjov, sådan en der begejstres over ting, der er lavet i træ, sådan en der elsker at spille kort og har haft en whistklub siden længe før vi kendte ham.
Hvad angår Fars barndom, og til dels også voksenliv, er det meste af den viden vi som børn er i besiddelse af skabt igennem godnathistorier af formen ’dengang jeg var barn’. Selvom mangt og meget er blevet fortalt igennem 15 år med børn, der ville høre om Fars oplevelser i Aarhus og Nørre Vissing, er flere væsentlige ting først kommet til senere. Derfor har vi måtte ty til Bedstemor Irma for at få kronologien på plads. I det herrens år 1953, d. 14. november fødtes Far blandt blomkål og selleri i den lille by Stenvad på Djursland. Far var på ingen måde planlagt, og det har senere vist sig at farmor Irma og farfar Preben først blev gift efter undfangelsen. Og dette endda gennem bagdøren i kirken; Far startede livet som lidt af en skandale. Derfor boede Far den første tid af sit liv hos Morfar Valdemar og Mormor Marie på Stenvad gartneri.
Far trådte sine barnesko i Aarhus, og senere i Nørre Vissing, hvor Preben åbnede et bageri. Hvornår familien helt præcist flyttede er for os som sådan uvist, men at dømme ud fra mængden af historier fra Nørre Vissing kontra mængden af historier fra Aarhus, har det nok været omkring 5-årsalderen. Det faktum, at far også startede på Veng Fællesskole i 1959, styrker antagelsen. De glimt af hans barndom i Nørre Vissing, vi har fået, tæller blandt andet hvordan de har spist kager fra bageriet, hvordan de har kastet med spyd efter dåser. Alle de historier vi har hørt om de fire søskende Lone, Lars Peder og Far som den ældste. Det har dannet vores indtryk af en barndom både med stuearrest og kridttavler i skolen, men også med landsbyidyl og mange barndomskammeratskaber. Hvad vi har hørt er, at Far startede med at gå i lære som tømrer umiddelbart efter folkeskolen. Han flyttede fra Nørre Vissing omkring 20-årsalderen, og herfra bliver der længere og længere imellem historierne.
På et tidspunkt i hans unge 20’ere flytter Far ind i en form for kollektiv på Østergade i Skanderborg, sammen med Bente. Både kollektiv og kæreste blev senere skiftet ud; Østergade blev til Villavej, og Bente blev til Hanne. En af de ting, vi ofte har hørt om er Fars og Mor Hannes tur til New Zealand, Nepal og Indien. De var afsted i mindst syv måneder og på lysbillederne vi har set ligner Far en ægte hippie med krøller, skæg og hønsestrik. Turen var vist mest mors idé, da Far befinder sig godt med at være hjemme, men da Hanne ville afsted, med eller uden Mogens, tog han med. Og det har han ofte sagt hvor glad han var for. Herfra bliver historien om Far mere overskuelig. De to flytter ind i en bette lejlighed på Varmdalsminde i Skanderborg, hvor de får deres første barn, Cecilie, i 1987, og stort set derefter flytter til Alken. Huset i Alken trænger til en kærlig hånd, og den kan Far give, igennem sin tømrerviden. Dette skal ikke blive første gang, der skal bygges om, faktisk er det en stærk tendens i Mogens’ liv, at der enten skal bygges om eller bygges til, når han køber sig et hus. Gerne begge dele.
Vi er nu nået til et tidspunkt i Mogens’ liv, hvor de ældste Alkenborgere selv kan gengive hans livsforløb, men for tilflytternes skyld går vi lige igennem flytteri, føderi og foreningsliv i de seneste 25 år: I 1993 fødes Frederik. Med forældreorlov for daværende yngstemand, Frederik, var Far med til at indsamle penge til Mejeriet. Derefter var han formand for Mejeriet i omkring 10 år, og han var endda portrætteret i en af de årlige revyer som helten, der reddede Mejerine. Oscar kommer til i 1996, og så kommer der fart over feltet i den lille familie. Far løber jævnligt og hurtigt rundt om Boesvej, det er som meditation for ham, har han engang sagt. Han får på et tidspunkt for dårlige knæ til at fortsætte som tømrer, og derfor gik han på HF. Senere fik han arbejde på noget, han kaldte Kvindeprojektet, og nærmede sig i det hele taget et arbejde, der lignede Hannes. Efter nogle år bliver huset på Emborgvej 121 for småt, og i 1999 skiftes Emborgvej ud med Alkenvej, da han sammen med Hanne køber Doktorboligen.
Omkring 2004 klinger lykken af, og Far flytter fra huset. Der følger herefter nogle år med flytninger rundt i afkroge af det Alkenske sommerhusmiljø, da Far nægter at flytte fra Alken. Han får et hus på Søbjergvej, hvor han søreme bygger til, installerer brændeovn og forsøger at bygge om, men bliver bremset af andelsboligforeningen. I 2008 køber Far Vias hus på Emborgvej sammen med den nye kæreste; Ingrid. Her bliver det til den mest massive om- og tilbygning af hus, som Far endnu har gjort. I de seneste år er Far faldet til ro med bygningsarbejdet. Ondt i knæ betyder at han har skiftet løb ud med racercykel rundt om Mossø. Han arbejder på Mariendal med at hjælpe mennesker, der har fået stress. Han nyder vist ganske meget at have et arbejde, der handler om at lave mad over bål og sejle i havkajak og lave lidt mindfulness. Og netop som du sidder og læser dette, nyder han nok en øl i sit færdigbyggede hus, og funderer over, om hans børn nu også har historier at fortælle om dengang, de var børn.

 

 

 30. okt. 2013 * Adeles valgvideo. Finn Mathiasen, ABC Film, har kreeret en valgvideo til Adele Davis Boe - assisteret af journalist Jens Kisker.
28. okt. 2013 * To gange stolpe. Pokalfinalen i Østbirk blev desværre ikke nogen seværdig fodboldkamp, men trods regn og blæst var der mødt mange tilskuere op fra begge hold, skriver Jacob Gewitz. Kampen endte 2-2, men Ry burde helt klart have afgjort opgøret i den ordinære spilletid, hvor holdet havde flere storetilbud. I straffesparkkonkurrencen blev det desværre to gange stolpe for Ry-pigerne.
27. okt. 2013 * Første rejsebrev fra Joacim og Birgitte. Efter at have forladt Vibelunden sender Joachim Speck og Birgitte Mulvad rejsebreve fra deres tur - i første omgang til tyrkiske og græske lokaliteter og båden Freya. Her det første.
27. okt. 2013 * Søndagsudflugten er reddet. I dag søndag 27. oktober kl. 14 spiller Ry SK serie 1 kvinder jysk pokalfinale mod BMI ved Østbirk hallen i Østbirk. Anne Laursen, Freja Herrik, Dea Nørgaard og Laura Gewitz er på det hold. Det bliver helt sikkert en spændende og seværdig kamp. Der er gratis adgang og friparkering :-)                                                      Vh Jacob Gewitz
25. okt. 2013 * Lene har solgt Salon Solskin. Efter at have drevet Salon Solskin i Ry siden sommeren 2011 har Lene Kjeldsen, Vædebro, nu solgt cafeen med virkning fra 1. november, oplyser Midtjyllands Avis. Et par fra Ry har overtaget.
25. okt. 2013 * Tværpolitisk valgmøde. Adele Davis Boe inviterer til debatmøde på  Alken Mejeri med overskriften 'Hvad kan landsbyen og hvorfor er den vigtig?' tirsdag 29. oktober kl. 19. Byrådskandidaterne Maria Temponeras (EL),  Henrik Müller (S) og Adele (R) er med.  Læs invitationen.

23. okt. 2013 * Kaj med i Tarok. Kaj Pedersen har en (meget lille) rolle som 'en nydelig herre på travbanen' i filmen Tarok, der for tiden kan ses i biograferne. Citat fra filmen: 'Hvis du har en drøm om noget som helst... så gør det for Fanden!'
12. okt. 2013 * Porse prøver igen. Peder Porse fra Svejstrup Enge, der sad i Ry byråd fra 1990-2007 og i Skanderborg Byråd fra 2006-10, stiller også op til kommunalvalget 19. november. I forvejen stiller Line Kristensen, Søbjergvej, op for Dansk Folkeparti, Adele Boe, Alkenvej, op for Radikale, og Maria Temponeras, Bjedstrup, op for Enhedslisten.

28. sep. 2013 * Radiofortællingen om Finns ægge-ceremoni. DR1's Radiofortællinger fulgte Finn Badutski Bech-Nielsens ceremoni efter indflytningen i det æggefarvede hus og pizza-gevinsten: Det kæmpe italienske påskeæg, som blev til en større symbolsk event. Hør 27 minutters beretning. (Foto: Anette Bech-Nielsen)

25. sep. 2013 * Alkengård sat til salg. Lars og Hanne Carstensen har sat Alkengård til salg. Lars skriver til alken.dk: Det er svært at følge med de øgede krav,der stilles til landbruget, og de vanskelige finansieringsforhold gør, at vi ikke kan vedligeholde / udvikle virksomheden i den retning, som vi ønsker. Vi har været selvstændige i 32 år, og vi er klar til at prøvenoget nyt den sidste tredjedel af vores arbejdsliv. Ps. Job søges :0).


21. sep. 2013 * Line stiller op til valget. Endnu én fra lokalområdet stiller op til kommunalvalget 19. november: Line Kristensen, Søbjergvej, for Dansk Folkeparti. I forvejen stiller Adele Boe, Alkenvej, op for Radikale, og Maria Temponeras, Bjedstrup, op for Enhedslisten.
19. sep. 2013 * Frank fylder 50. En Alken-borger med laaaaang anciennitet i byen, Frank Andersen, Emborgvej 80, fylder 50 torsdag 19. september. Frank er vokset op i smedefamilien i Alkens yderste ejendom med både strand og søret - og gav i sin ungdom navn til Mossø: Nemlig Franks Sø - så man vidste, hvad man snakkede om til forskel fra stranden ved fru Foustad. I dag arbejder han i oliebranchen og er meget i Norge.
7. sep. 2013 * Trudi til filmen. Michael Schmidt og Gitte Møller Madsen er ved at lægge sidste hånd på en film om Hospitalsklovnen Trudi, og alken.dk kan her vise en fem minutters appetitvækker - glæd jer.

26. aug. 2013 * Forkvinden fejrer fødselsdag. Tirsdag 27.  august fylder Hanne Lisbeth Nielsen, Emborgvej 115, 60 år. Opvokset blandt klitter og marehalm i Hirtshals, hvor familien stadig har sommerhus, er nordjyden havnet i Alken, hvor hun i en årrække har været det sikre midtpunkt i bestyrelsen for Alken Mejeri - som formand og booker. Til daglig underviser hun vordende sosu'ere. Sammen med Hans, Lasse og Kasper arriverede hun først til Boesvej, men overtog siden hus og grund på Emborgvej, hvor hun i dag leger med blomster, urter og hyggehjørne. (Foto:  Sanne Dudoret) 


 

 

30. juli 2013 * Også Finnemann/Karsholt vil sælge. Steensigs har lejet ud for at flytte.  Speck/Mulvad vil sælge, og nu kom der endnu en mail, der begynder ’Efter mange gode år…’. Det er Elsebeth Karsholt og Jørgen Finnemann, der skriver ’Udsigtsvilla på Emborgvej  i Alken til salg’: Efter mange gode år i Alken har vi besluttet at sætte vores dejlige hus, Emborgvej 90, til salg. Det er tid til forandring. Pris 2.695.000. Vi holder åbent hus søndag 4. aug. kl. 14–15. Og viser det gerne frem til interesserede, bare kontakt os. Se annoncen.


30. jun. 2013 * Adele nu som Oprah. Adele Boe er nu begyndt som studievært i Indvandrer TV i Aarhus. Hendes første gæst i studiet er Ngoc Khanh, der stammer fra Vietnam, i et interview om 'Overlevelse og betydningen af den personlige indsats for integration'. Showet kan ses på vimeo.

21. jun. 2013 * Anna Grethe og Hans Steensig flytter nu til Helsingør og skriver til alken.dk: Efter 10 dejlige år i Alken flytter vi til Helsingør. Der er en del børn og børnebørn derovre - de lokker. Vi har lejet Søbjergvej 12 ud fra 1. august og to år frem til Anja Budde og hendes datter Ronja. Så hvis Helsingør ikke lever op til vore forventninger, kan vi jo altid vende tilbage. Ingen tvivl om, at vi kommer til at savne Alken og de dejlige mennesker, vi har lært at kende. Der er masser af gode og glade minder, vi tager med os. Tak for det. I samme anledning kan afhentes et klaver og en stor kommode.
                                     Anna Grethe og Hans Steensig. Tlf. 61861880/61861878.


18. jun. 2013 * Unge med huer. Anders Nyboe  Laursen, Caroline Due Vesterlund, Frederik V. Ravn Andersen, Mads Emil Christensen og Maja Andersen bliver studenter i disse dage. Sig til, hvis du kender flere unge fra Alken og omegn, der får huer af alle kulører.


17. jun. 2013 * Vegetarisk violinist. 27. maj passerede Maiken Wang Larsen, Emborgvej 109, de første 40 år. Men trods den runde alder trækker hun alligevel aldersgennemsnittet i den vestlige ende af Alken nedad. Maiken er født af storkøbenhavnske forældre og opvokset i Gelsted på Vestfyn, så efter at have boet forskellige steder i Danmark – samt som voksen i Tyskland, Holland og Østrig – begrænser det fynske sig til et ord eller en vending i ny og næ. Maiken blev violinist fra konservatoriet i Århus i 1999 og underviser i violin på Nordfyns Musikskole. Desuden spiller hun violin og bratsch i Vestvind, der har specialiseret sig i irsk folkemusik og det der ligner – og som i øvrigt gav koncert på Mejeriet i efteråret 2011. Som musiklærer i Udkantsdanmark bliver man ikke ligefrem forgyldt, så Maiken kombinerede interessen med det praktiske og blev uddannet zoneterapeut i 2010 – samme år som hun mødte Thomas. I 2011 flyttede hun til Alken, og i 2012 blev Ida Kirstine født. Men det er jo en anden historie... Maikens interesser favner bredere end musik og alternative behandlingsformer. Hun har altid gang i flere strikke-, sy- og/eller hækleprojekter, og foruden haven og potteplanterne er der for tiden hele to akvarier at se til. Hun har været på hårde vandreture i de rumænske bjerge og på Madeira, og i det hjemlige køkken kan hun nærmest improvisere alting ud af ingenting. Maden er ofte grøn, økologisk, uden kød – og velsmagende! Der er langt fra Alken til Nordfyn – men på den anden side er det hverken svært at falde til i Alken eller at blive begejstret for landskabet. Og så er indbyggerne jo osse ganske flinke... så om det ender med at Maiken tager familien med til Fyn, eller om rødderne får rigtig godt fat i Alken-jorden, må tiden vise.


10. jun. 2013 * De syv beboere i slagterbygningen. I to lejemål er der nu masser af liv og børn både foroven og forneden i den nyistandsatte, forhenværende slagterbygning lige midt i Alken. Her er det lykkedes at få samlet alle -  en søndag aften i den sidste solstråle... Fra venstre: Thilde (1.sal), Aya (1.sal), Olivia (Stuen), Liv (1.sal), Trine (Stuen), Victor (Stuen) og Frej (1.sal). Velkommen til. (Foto: Selvudløser)
3. jun.  2013 * Line og Søren har sølvbryllup. Tirsdag 4. juni  kan Anne Line Dalsgaard og Søren Christensen, Alkenvej 63, fejre 25-års bryllupsdag. I 2006 kom parret sammen med børnene Ida Marie og Mads Emil fra Valby til Alken, hvor de residerer i Doktorboligen. Line er antropolog og Søren behandler og underviser i ManuVision. (Nedenfor: Ris og bakkenbarter i 1988)
27. maj 2013 * Hanne fylder 60 tirsdag 28. maj. Hanne Vivike Nielsen, Alkenvej 141, er mangeårig Alken-borger, der har slået og slår sine folder på Sandvejen og nu ved søen med have ned til Illerup Å. Om sommeren dog mindst lige så meget på den anden side af bugten, i  hytten 'Lagunen', som hendes svigerfar, Holger Vivike, fik bygget i sin tid. Sammen med Henri og Carlos er hun ivrig rejsende på mange kontinenter, og hjemme ved Mossø dyrker hun have og hunde, pileflet, løbeture, børn, børnebørn og en stor vennekreds. Som uddannet pædagog fra Peter Sabroe Seminariet i Aarhus har Hanne ikke mindst arbejdet i kommunale familieafdelinger. I 2010 tog hun springet og blev selvstændig.  Hun etablerede sig med to kolleger i Midtjysk Center for Sandplay og Psykoterapi i Ry, hvor hun tilbyder supervision og terapi for nuværende og forhenværende børn.
19. maj 2013 * Antik-Cup-pokalen til Alken igen. Årets oldboys-fodboldturnering i Gl. Rye, den legendariske Antik-Cup indstiftet af Carl Hull, kastede en pokal af sig til Alken i rækken 45+. Her Poul Ravn og Jacob Gewitz med pokalen, der kom i hus trods protester fra et modstanderhold, der ikke havde styr på at aflevere sit holdkort i tide. Også i 2005 var der indgraveret ’Alken’. (Foto: Sanne Dudoret)

15. maj 2013 * Marie fylder 60 søndag 19. maj. Anne Marie Westesen, Alkenvej 52, er født i pottemagernes by Sorring. Hovedgaden 34 var hendes barndoms verden, hvor hendes forældre havde en benzintank og værksted. Efter realeksamen på Kornmod Realskole i Silkeborg var hun ung pige i huset i Sejs i et år. Kom i vuggestuen i Silkeborg og blev barneplejerske. Året ’72 var et skæbneår for den unge pige, præcis den 28. december fik hun en forsinket julegave. Det var denne dag, hun mødte sin udkårne, hans navn var Poul Christian. De flyttede til Esbjerg, hvor hun kom på seminariet og boede i byen, hvor fiskelugten var det samme som penge. Hun var meget aktiv i børneteateret og  med i Esbjerg revyen flere år. Efterendt uddannelse vendte hun igen tilbage til det østjyske, blev pædagog på Voerladegård Børnehjem. Har siden arbejdet som dagplejepædagog i det gamle Skanderborg Kommune (15 år). Har de sidste 18 år arbejdet på Bjedstrup Børnehus og Skole som pædagog. Alken blev det næste trin på stien, i 1977 flyttede hun til Alkenvej 52, hvor hun stadig bor sammen med prinsen på den hvide hest. Hun har to børn, Thilde som har sit mobile fodplejefirma og bor i Vrold og ofte banker på for at høre om livets gang i gamle Alken. Sidse, som er flyttet til den Jyske Ås og arbejder på Aalborg Universitet, hvor kontakten går via telefonen flere gange om ugen. December 2012 fik hun konstateret brystkræft, er blevet erklæret rask og nu på fuld tid igen. Anne Marie har været tapper og hele tiden gennem sygdomsforløbet været positiv og har troet på livet,  og at det var en af de knaster, der er på livets vej. Hendes store fritidsinteresse er hendes børn og svigerbørn, at læsebøger og rejse. Kunst er også hendes store interesse, er medlem af en kunstcirkel ved navn Klinten. Har sunget i kor i Skanderborg, spillet mange revyer og dilettantforestillinger i Alken.                                                                                       Prinsen på den hvide hest.


 

5. maj 2013 * Alken og Ry er united i København og har vundet tre kampe i træk. I hovedstaden har gamle Alken- og Ry-drenge dannet et syvmands  fodboldhold 'AlkenRy United' med spillested i Valby Idrætspark og Kløvermarken. Følg deres resultater her - de sidste tre kampe er vundne. Fra Alken spiller Jesper Fosdal, Kasper Hornbek Nielsen, Mathias Nyholm, Bastian Birk Thuesen og Thallis Vestergaard (med armbånd på venstre arm). (Foto: Nick Berg)
1. maj 2013 * Dorrit på efterløn. Dover Kirke annoncerer reception i Kirkehuset søndag 5. maj kl. 14 i anledning af graver Dorrit Arbjørn, Illerup, der går på efterløn.
29. apr. 2013Bjarne Toudahl bisættes fredag. Alken har mistet en afholdt borger, og mange folk en god og hjælpsom ven og nabo. Bjarne Toudahl, 64 år, fik forrige lørdag et hjertestop ved en familiefest i København, lå i koma en uge på Rigshospitalet og vågnede ikke op igen.
Bjarne var uddannet typograf og med sin interesse for den åndelige dimension stiftede han bekendtskab med meditation, biodynamik og antroposofi.
I Alken boede Bjarne siden 1996 - og siden 1999 gift med Inge Schøler. Med en læreruddannelse inden for Steiner-pædagogikken som baggrund har han ikke mindst arbejdet med udviklingshæmmede. Og det kombinerede han med sin interesse for gamle trykkerimaskiner, så Håndtryk blev hans særlige tilbud om en arbejdsplads til unge udviklingshæmmede. Fra 2008-12 realiseret for otte unge på Alken Mejeri. Her kunne han bruge sin store ro og tålmodighed samt indfølingsevne for de unge. Sidste år flyttede han værkstedet til nye lokaler på Hadruplund. 
Utallige er de opslag, blade og plakater, Bjarne har støttet aktiviteterne i Alken med, til støttearrangementer, koncerter og byfest. Grundigt og til tiden.
Bjarne efterlader sig udover Inge børnene Johanne, Andreas og Simon.

Bisættelsen foregår fredag 3. maj kl. 16 i Kristensamfundet, Sankt Knudsvej 13, 1903 Frederiksberg. Hans urne skal siden nedsænkes på kirkegården ved Dover Kirke. 29. apr. 2013
* Nu hedder hun Freja. Winnie Pohles yngste, Stellas lillesøster, er blevet døbt og har fået navnet Freja. Her onkel og gudfar Max med de to yngste skud på  den lokale Pohle-stamme. (Foto: Winnie Pohle)
28. apr. 2013 * Bjarne er død. Bjarne Toudahl, Emborgvej 131 B, er død efter kort tids sygdom på Rigshospitalet i København. Bisættelsen finder sted i København.
16. apr. 2013 * Tone holder bryllup på Mejeriet. Tone
Mendoza, der boede i Boes fra 1997-2001 og nu på Frederiksbjerg, vender tilbage til sit gamle område for at holde brylllup. Hun skal giftes med Jimmy Danielsen fra Hørning på lørdag og holder bryllupsfest på Alken Mejeri. 
 


 

14. apr. 2013 * 93-årsdag ved søen. Gitte Møller Madsen fejrer sammenlagt fødselsdag ved at invitere til fest. Tjek Opslagstavlen og se et medrivende barndomsfoto.


13. apr. 2013 * Maria vil i byrådet. Maria Temponeras fra Kirstinelund i Bjedstrup stiller op til byrådsvalget i november for Enhedslisten oplyser Midtjyllands Avis. Hun er bl.a. medinitiativtager til bæredygtighedsprojektet Omstillingsby Ry.

6. apr. 2013 * Maja har startet praksis i Ry. Maja Nørgård Jacobsen - datter af Inge Nørgård og Jens Jacobsen - er begyndt i sin nye psykologpraksis i Psykologhuset i Ry. Se hendes hjemmeside.

26. mar. 2013 * Klaus er vel hjemme igen. Klaus Vind Abildtrup ankom søndag nat til Kastrup efter sin deportation fra Israel.  Han har det efter omstændighederne godt. Se omtale i TV2 Nyheder:  Dejligt at være ude af fængslet.


23. mar. 2013 * Klaus i israelsk fængsel. Den tidligere Alken-dreng, 21-årige Klaus Vind Abildtrup, er på vej til at blivedeporteret fra Ben Gurion Lufthavnen i Tel Aviv efter tre døgn i israelske militærfængsler. Onsdag 20. marts deltog han som international fredsvagt i en ikke-voldelig palæstinensisk-israelsk demonstration i anledning af Præsident Obamas besøg på Vestbredden. Det foregik i Hebron ved Shuhada Street, som israelsk lov forbyder palæstinensiske beboere i området at bruge. Demonstranterne bar Luther King- og Obama-masker, bar skilte med 'I have a dream' og blev stoppet af bevæbnet militær. Nogle bosættere blev aggressive, og en tysk kvindelig fredsvagt lagde sig imellem demonstranter og bosættere (2.52på YouTube-klip), og Klaus Vind Abildtrup, der havde fulgt demonstrationen som fredsvagt og fotograf, protesterede, da hun blev tilbageholdt (3.36). Derefter(4.19) blev han selv og en tjekkisk fredsvagt anholdt og har nu tilbragt tredøgn i militærfængsel. Alle tre valgte at acceptere deportation for at undgålængere tid i fængsel. Han skulle i dag være sat på et fly til Wien, men de østrigske lufthavnsmyndigheder har ifølge den danske ambassade i Tel Aviv overraskende ikke villet tage ansvar for hans transit. Nu arbejdes på en hjemsendelse med SAS søndag.

Se videoklip på fra demonstrationen Demonstration against Obama's visit, Hebron, West Bank


 

10. mar. 2013 * Bryllup i byen. Frank Bille og Anita Jensen, Alkenvej, blev gift i fredags
til stor glæde for Runa og mig og den øvrige familie, oplyser Karen Jensen. (Foto: Runa Mikkelsen)


9. mar. 2013
* Holger portrætteret. Under overskriften 'Holgers evige jagt på Holger' er Holger Vig blevet portrætteret i de studerendes magasin på SDU, Rust. Læs her.    
8. mar. 2013 * Adele stiller op til byrådet. Adele Davis Boe stiller op til kommunalvalget i november for de Radikale. Adele fortæller til Lokalavisen, hvordan hun besluttede sig i forbindelse med arbejdet med flygtninge i Alken. 

1. mar. 2013 * Ida Kirstine er blevet døbt. Søndag 24. februar blev Ida Kirstine - Maiken Wang Larsen og Thomas Tjørnehøjs datter - døbt i Tulstrup Kirke.
26. feb. 2013 * Niels vil være politiker. Midtjyllands Avis beretter, at tidligere Allken-borger, musikhus-direktør Niels Kaas stiller op for Socialdemokraterne til byrådsvalget i Silkeborg. Gad vide, hvem der stiller op fra Alken og Omegn til byrådet i Skanderborg?


25. feb. 2013
* Pernille i nyt job i Brabrand. Pernille Benzon, Emborgvej, kan nu kalde sig Leder af Kommunikation og marketing i Brabrand Boligforening.
20. feb. 2013 * Alkens ældste fylder 95. Oldemor nu til fem, Olga Keis, Søbjergvej, fylder lørdag 23.  februar 95 år. Læs alken.dk's fødselsdagsomtale fra 90-årsdagen i 2008 - scrol helt ned i bunden. I 2010 døde Jørgen Fjord i hjemmet på Søbjergvej. Det må så tilføjes, at i dag nyder Olga 'sine' mange fugle, mens hun går og træner i haven. Torsdag er en særlig dag, for da kommer Holger, Inge, Arnth og Karen og spiller kort.


8. feb. 2013 * En totalt fed type. Shaka Loveless medvirker i Politikens serie om en undervisningspris -'Danmarks bedste lærer' - og har peget på sin gamle klasselærer fra Bjedstrup Skole: Pip Steen: 'Det var der, jeg begyndte at spille.' Se Politiken.
6. feb. 2013 Curt og Deep Future. Hør tidligere Alkenbo Curt Stager's treminutters film, hvor han taler om klimaændring og 'Age of Humans' ud fra sin bog 'Deep Future', han udgav sidste år, skriver Anne Mette Lykke.


5. feb. 2013 * Ballonkædernes betvinger - Alkens ceremonimester fylder 60. Skuespiller, bedstemor, festivøse og harmonikaspiller Margit Szlavik fylder torsdag 7. februar 60 år. Hun har været her så længe, at alle, der er født i og flyttet til Alken den sidste snes år - godt og vel - ikke har kunnet undgå Margits smittende grin, knus, pift, salut og trut på gade og vej, på scenen, i haven og til fest. Hvem klapper højest, stiller op med trækharmonikaen ved enhver tænkelig lejlighed og giver den ganske enkelt gas - eller måske rettere helium? Det gør Margit.

Og hun helmer nødigt, når ballonerne skal op ved mærkedage og runde fødselsdage. Ønskerne og fremtidstankerne skal der være plads til, om det så blæser en halv pelikan. Eller som dengang, hun møjsommeligt havde travet med trillebør, heliumpumpe og det hele til et udsigtspunkt ved Salten Langsø, og et par ornitologer mindeligt bad hende lade være af hensyn til ynglende rovfugle.
Forhindringerne til trods vil hun lokalt altid være husket som damen fra Alken med lag-på--lag-tøj, gummistøvler og 40-50 og snart 60 balloner i baglommen. Hvis hun da ellers har tid, for den farvestrålende acteuse, der altid står klar til at forsvare Alkens mange farver, har gang i mindst fire forestillinger ad gangen, som hendes livsledsager og teaterpartner Kaj Pedersen udtrykker det. De to var begge tilknyttet teaterværkstedet Blå Hest i Aarhus, og i 1996 så Teater Morgana dagens lys. Det gælder fortsat børne- og voksenteater - nu fra den blå vogn - men i lige så høj grad optræden med Møllen, Svalegangen og internationale teaterprojekter - snart på vej til England og Oslo. I Alkens kulturliv er hun i et naturligt og sprudlende centrum, hvor der ikke er langt fra idé til handling, om det gælder en fødselsdags-kanon, en nytårs-ceremoni med lys-symbolik eller en spontan sejrsmarch med borgerforeningens fane op og ned ad Alkenvej og Emborgvej, da det var slut med ti års borgerligt styre. I dag er det ikke mindst børnebørnene, der nyder godt af have en herligt gakkelak bedstemor med sans for intensitet, nærvær og sødme.


30. jan. 2013 * Igangsætter fylder 70. Jørgen Finnemann, Emborgvej 90, fylder tirsdag 5. februar 70 år. Jørgens spændvidde er stor, og nu runder han et skarpt hjørne. Hans jobliv har budt på store spring. Fra forsker i teoretisk fysik på Århus Universitet til gymnasielærer i matematik og fysik, for at slutte arbejdslivet som administrativ leder af en behandlingsinstitution. Han er gammel Århusdreng, og det var som at vende hjem, da han, efter ni års udlændighed i København, i 1987 flyttede til Boes.

'Hjemkomstens' arbejdsløshed blev en kreativ, igangsættende periode. Flere projekter så dagens lys. Jørgens igangsætter-gen har aldrig fejlet noget. Jørgen startede Ry Omsorgsgruppe, et hjælpearbejde for alvorligt syge, døende og pårørende. Det videreudviklede sig til Caritas, et landsdækkende netværk af frivillige. Han var med til at starte den første hospiceforening i Danmark. Det var dengang hospice skræmmende blev kaldt 'dødshospitaler'. Nu findes de heldigvis overalt. Foreningen 'Holistisk Sundhed' blev også startet, som en 'brobygger' imellem lægeverdenen og den alternative/komplementære del af sundhedsverdenen. Og det blev fulgt op af fire år i Hearts & Hands. I 1999 flyttede den lille familie, Jørgen, Elsebeth og Adam de 3 km fra Boes til Alken. Jørgens store datter Trine boede/bor i København. Nu kan det arbejdsfrie liv nydes med længere ture til sommerhuset i Nordjylland og gode lange udlandsrejser. Og der er så småt gang i skriveriet, på bogen, der længe har været på vej. Emnet er : Nye vinkler på sygdom og sundhed. Men meget skal passes - bl.a. korsang. Jørgens sangglæde udfolder sig i Alken-koret og Audonicon Gospelkor, hvor han synger en sikker bas. Og det ugentlige fjernhealingsarbejde i Århus er en vigtig del af Jørgens liv. Fødselsdagen fejres langt fra hjemmet – på Bali.29. jan. 2013 * Nye folk på  Boesvej. Før kakaoen tirsdag på Mejeriet præsenterede Kent og Gitte F. Rasmussen sig som beboerne på Boesvej 10.
Det er ejendommen, hvor tidligere Gert Mortensen boede. Gitte driver GIFORA Regnskab og Bogføring, hvis det var noget. Velkommen til. (Foto: Sanne Dudoret).
29. jan. 2013 * Ny beboer på  Søbjergvej. Under simremaden tirsdag på Mejeriet præsenterede Jørgen-Ulrich Raunskov sig som den nye beboer på Søbjergvej 11 - i huset, hvor senest Edith Madsen boede. Velkommen til. (Foto:  Sanne Dudoret).


28. jan. 2013 * Anne Mette i Westend fylder rundt. Jonas' mor, Jan Mikaels kone, pilates-træner i Dover GF, Anne Mette Granner, Emborgvej 107, fylder tirsdag 29. januar 50 år.
Født i København og opvokset i Horsens - Anne Mette var den, der fandt frem til Alken, så familien Granner i 2003 kunne arrivere til det yderste hus på Emborgvej. Her kender naboerne hende som kunstnerisk madelsker med kærlighed til høns, katte og heste. Og som læreren på  Ejer Bavnehøjskolen, der på hjemmefronten er til gør-det-selv, børnebøger, illustrationer og ikoner, tasker, tøj og havearbejde, kunst og store biler.


26. jan. 2013 * Agner er død. Tidligere alkenborger Agner Jørgensen er fredag 25. januar stille sovet ind i sit hjem i Ry. Agner var barnefødt i Alken og boede her i byen indtil 1998, hvor han på grund af svigtende helbred flyttede til Ry. Han blev 92 år.
Agner har igennem tiderne været meget med i alt, hvad der rørte sig i Alken, været i borgerforeningen og været med til mange af de fester, som før i tiden foregik i den gamle smedie. Agner blev helt til sin død ved med at være meget glad for Alken og fulgte med stor interesse med i, hvad der rørte sig i 'hans' by. Agner begraves fra Ry kirke onsdag den 30. januar kl 13. Læs interview fra 1992 - Agner - ældste barnefødte i Alken.

24. jan. 2013 * Thorbjørn og Tavs Viden. Bandet Tavs Viden med Thorbjørn Kaas på bas deltager i årets MUK - der tæller 16 lokale bands -  lørdag 26. januar kl.14-24 i Morten Børup Skolens aula. Bandet spiller dynamic art rock og er bl.a. inspireret af navne som Mew, Sigur Rós og E.F., skriver Midtjyllands Avis. Læs mere.

22. jan. 2013 * Endnu en Pohle-pige. Winnie er nedkommet med en dejlig pige, vægt 3540 gram, længde 50 cm, søndag 20. januar kl. 0,27, skriver Birgit Pohle til alken.dk. Mor og barn har det godt. Hilsen en meget stolt bedstemor.


21. jan. 2013 * Katrine efterlyser Alken-støtte. I anledning af Danmarks indsamlingen har min efterskole lavet en filmserie, nærmest et helt event, hvor vi 'ponger' for Afrika. Film og opdateringer osv. kan ses her FACEBOOK.COM/PONGSTERZ, skriver Katrine Mengel Nielsen, der beder folk stemme på film. Man skal sms'e STEM 73 til 1212 og så donerer man en 20'er  til Danmarks Indsamlingen.

13. jan. 2013 * Estrid starter egen praksis. Estrid Bek, Alkenvej 75, tilbyder nu samtaleterapi for individuelle, par og familier. Estrid er tredjeårs studerende på Systemisk Institut for Familieterapi og tillige socialpædagog med mange års erfaring med børn, unge og voksne. Se opslag.


3. jan. 2013 * Sumon fylder to år fredag 11. januar. Det er så dejligt at møde alle fra Alken. Derfor vil vi gerne gøre det til en tradition at holde Sumons fødselsdag på Mejeriet. I år byder vi på grønsagssuppe og lidt nepalesisk kl. 17. Meld jer til hos Søs 86577258 – 26999959, så vi ved, hvor meget mad vi skal lave.  Kærlig hilsen Radika, Chabilal og Shrijeean & Sumon. (Foto: Sanne Dudoret)