Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Adele og skolen i Mali
Alken Gedemarked
Håndtryk
Folk i Alken 2018
Folk i Alken 2017
Folk i Alken 2016
Folk i Alken 2015
Folk i Alken 2014
Folk i Alken 2013
Folk i Alken 2012
Folk i Alken 2011
Folk i Alken 2010
Folk i Alken 2009
Folk i Alken 2008
Folk i Alken 2007
Atma fra Alentejo
2019 Peter Gregersen
2021 Perma Eva
2022.07 Sommerfest i Ledvogterhuset
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 

Håndtryk

26. apr. 2012 * Håndtryk flytter. Efter 2½ års værkstedsaktiviteter i Alken Mejeri flytter Håndtryk nu til Hadruplund ved Odder. Her bor de otte udviklingshæmmede, som hver mandag og tirsdag har haft deres arbejdsplads i værkstedet. På Hadruplund bliver Håndtryk en central del af værkstedstilbuddet. Her er også ungdomsuddannelse, skole og bosteder for børn og voksne. Et velfungerende sted med gode muligheder – også for fremtiden.
Farvel. Ikke uden vemod siger vi nu farvel til visionen om et fuldtidsværksted i Mejeriet i samarbejde med Hertha og Skanderborg kommune, som vi har arbejdet på nu i nogle år. Til gengæld flytter vi nu til et sted, hvor vi med sikkerhed ved, at der er brug for os.
Nye muligheder. En af de ting, der gjorde det let at sige ja tak til tilbuddet fra Hadruplund, var den omstændighed, at der nu er opstået en købmandsgruppe, som på en vis måde bygger videre på planerne – og at vi på den måde ikke efterlader et vakuum. Bestræbelserne har ikke været forgæves.
Tak til alle i Alken for den usædvanligt fine modtagelse i byen, for et vågent øje på os, for de mange besøg i værkstedet og for de mange imødekommende samtaler i mødet med værkstedsfolkene. Alle har følt sig hjemme her i Alken.
Håndtryk bliver nu fuldtidsværksted, blot ikke her – til gengæld får vi et købmandsprojekt i Mejeriet. Alle de bedste ønsker for det overordentligt fine tiltag.                        Hjertelig hilsen Bjarne Toudahl
1. jan. 2012 * Håndtryk flytter fra Alken. Efter snart tre år på Alken Mejeri flytter Bjarne Toudahl den lille arbejdsplads Håndtryk til opholdsstedet Hadruplund nær Odder. Bjarne er stillet et nybygget værksted til trykkeriet i udsigt - og de ansatte, der alle bor på stedet, får kortere vej på arbejde. Der er endnu ikke sat dato på udflytningen.
1. nov. 2011 * Tirsdag god til Håndtryk-besøg. Håndtryk er nu i gang med det tredje år i Alken Mejeri. Den planlagte ombygning er endnu ikke påbegyndt. Vores brandplan blev ikke godkendt, derfor har vi endnu ikke fået den nødvendige byggetilladelse. Vi har netop udsendt seneste nummer af foreningen Håndtryks medlemsblad. Det kan hentes på Mejeriet eller downloades her. Desuden har vi lavet en ny serie postkort med motiver fra den nordiske mytologi. De kan ses i det nye kortkatalog, som også kan rekvireres i værkstedet, hvor vi stadig er mandag og tirsdag. Hvis nogen har lyst og lejlighed til et besøg, er tirsdag formiddag det bedste tidspunkt.                                                    Hjertelig hilsen Bjarne Toudahl


13. feb. 2011 Rickard i Håndtryks bestyrelse. Smed Rickard Rother, Boesvej, er trådt ind i bestyrelsen for Håndtryk, fremgår det af Foreningen Håndtryks medlemsblad nr. 6, som nu kan fås hos Bjarne Toudahl – eller downloades her.  

7. feb. 2011 Håndtryk tættere på at bygge. Landzonetilladelsen er nu hjemme med virkning fra 21. januar, og byggetilladelsen er forhåbentlig lige om hjørnet. Det og meget mere kan man læse om i Foreningen Håndtryks medlemsblad nr. 6, som nu kan fås ved henvendelse til undertegnede – eller downloades her. Med venlig hilsen Bjarne Toudahl.
27. nov. 2010 * Ny kollektion. Grafikgruppen deltog sidste vinter i et kursusforløb, hvor opgaven gik ud på, med udgangspunkt i et selvvalgt billede at foretage en farveudskillelse, og dermed lave flerfarve-grafik.

Værkerne er senere tryk med cmy-farver i en kvalitet som giver de færdige tryk en særlig lysende karakter. De indgår nu som en del af sortimentet. Kortene er håndtrykt originalgrafik, linoleums- og træsnit, og er egnede både som postkort, som gavekort og i en billedramme på væggen. Der er også julekort. De kan købes i værkstedet mandag og tirsdag 10.30–16.30, og hos Birgit i Alken Minimarked. Trykkene er meget forskellige i farver og nuancer, men har du ikke mulighed for at handle direkte i værkstedet – eller på Hadruplunds julemarked 27. november kl. 13–17 eller i Alken Mejeri 4.–5. december kl. 10–17, er du meget velkommen til at rekvirere katalog og bestillingsseddel – og få kortene leveret med posten. Det er også muligt at rekvirere flere kataloger og bestillingssedler.                                                                                   Med venlig hilsen Bjarne Toudahl
7. nov. 2010 * Grafik på lørdag. Bjarne Toudahls grafikkursus under tagstøttearrangementet lørdag 13. november rummer både træ- og linoleumssnit. Men der er begrænset plads, så tilmelding er nødvendig, skriver Bjarne. Se opslag.


6. maj 2010 * Hjem igen i god behold. Tirsdag eftermiddag kom én af medarbejderne i Håndtryk lidt på afveje, skriver Bjarne Toudahl. I stedet for at gå ud til bilen havnede han i toget mod Silkeborg. Trods grundig eftersøgning med deltagelse af efterhånden en del naboer og andre Alken-borgere, fandt vi ham ikke. Mysteriet blev opklaret ved et opkald til Arriva, som kunne oplyse os om, at den unge mand var på vej til Silkeborg med toget.

Her ville han blive mødt af en patruljevogn. Denne fik vi også kontakt med, og vi mødtes i Svejbæk og fik vores unge mand hjem igen.
Tak til alle, der deltog i ’eftersøgningen’. Det var fint at mærke, hvordan der hurtigt var en større gruppe i færd med at hjælpe. Det viser blandt andet, at Alken er en god by at være i  – også for udviklingshæmmede. Tusind tak.
2. dec. 2009 * Håndtrykte julekort. Resultatet af de seneste tre måneders anstrengelser i værkstedet foreligger nu i form af en kollektion af vore håndtrykte julekort samt kort med andre motiver.

Kortene er flerfarve-linoleumstryk, ikke to kort er ens. Derfor er det bedst at købe dem der, hvor man kan vælge mellem forskellige farver og nuancer, i værkstedet, hos købmanden i Alken eller ved julemarkedet i Alken Mejeri 5.-6. december, skriver Bjarne Toudahl. Derudover er det muligt at bruge dette katalog og bestillingssedlen – og så få kortene leveret direkte i postkassen. Sidste nyt: Forhandlingerne mellem Herthas Værksteder, Skanderborg kommune og Håndtryk udvikler sig godt og konstruktivt. Der er aftalt møde igen inden jul og umiddelbart efter nytår. Når det hele så lander, er grundlaget også godt og solidt.24. sep. 2009 * Endnu et skridt. Håndtryk Trykkeriværksted er kommet endnu et skridt nærmere målet, som er at etablere sig med et værksted for udviklingshæmmede på Alken Mejeri.
• Byens borgere har for længe siden sagt ja.
• Hadruplund har sagt ja, og bruger værkstedet to dage om ugen.
• Kommunen siger ja og ser projektet som et godt supplement til kommunens øvrige tilbud.
• Herthas Værksteder siger ja til at hjælpe værkstedet på benene og stiller sin administrative kompetence og good-will til rådighed.
• Og endelig er der en del fonde, som har sagt ja. Ikke helt nok endnu, men nok til at vi nu kan gå i gang med den nødvendige ombygning. Vi kan så bedre vise, hvad det er vi laver, for en bredere kreds af interesserede.

16. juni 2009 * Åbent værksted. Endnu en gang - lørdag 4. juli kl. 9-12 - holder Bjarne Toudahl åbent i Håndtryks værksted med mulighed for at lave grafik. Sidste nyt om Håndtryk kan læses i foreningens seneste blad, der kan fås i Alken Minimarked eller i værkstedet. Se plakat i stort format..      2.22. mar. 2009 * 100.000 til Håndtryk. Onsdag 25. marts er der møde med deltagelse fra Herthas værksteder og Skanderborg kommune om det fremtidige administrative samarbejde, oplyser Bjarne Toudahl, der samtidig kan melde om godt 100.000 kr. i indsamlede fondsmidler til ombygningen af lokalerne til trykkeri.


14. feb. 2009 * Astrid har trykt et hjerte. Seksårige Astrid Breumlund Nielsen, Anes Høj, debuterede som linoleumssnitter og håndtrykker i fredags, da hun var med på Håndtryks åbne værksted. Bjarne Toudahl stiller flere dage af samme slags i udsigt. (Tryk: Astrid Breumlund Nielsen. Foto: Bjarne Toudahl)

5. feb. 2009 * Lyst til at lege. Fredag 13. februar er der mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med de grafiske teknikker linoleumstryk og træsnit. Mange har prøvet det i sin tid i skolen, for andre vil det være helt nyt. Der er mange muligheder i denne kunstart, som ikke kræver andre forudsætninger end lyst til at lege. Man behøver absolut ikke at ’kunne tegne eller male’ for at kunne have glæde af arbejdet med grafik. Det er meget enkelt og kræver ikke meget udstyr. Få inspiration til hvordan du kan arbejde derhjemme, for alvor eller kun for sjov – eller eventuelt pædagogisk og terapeutisk på din arbejdsplads. Vi arbejder dels i sort/hvid og dels med flerfarvetryk. Vi begynder kl. 14 med indføring og instruktion i arbejdet og leger videre hele eftermiddagen. Der bliver lidt udgifter til materialer, derudover er det gratis. I er hjerteligt velkomne til at deltage. Med venlig hilsen Bjarne Toudahl. Opslag i stort format.


30. nov. 2008 * Håndtrykte julekort fra Alken. I de seneste tre måneder er der blevet fremstillet julekort i stor stil i Alken Mejeri. De vil være mulige at købe 6.-7. december på Julemarkedet i Alken Mejeri og desuden hver mandag 10–15, når vi er i trykkeriet, eller efter aftale. Original fler-farvegrafik. Motiverne er linoleumstryk og træsnit, dels nye, lavet af de unge selv og dels nyoptryk af motiver lavet af tidligere medarbejdere. Vi håndtrykker hvert enkelt motiv i flere farver på japan-papir, monterer derefter på dobbeltkort og pakker i en beskyttende pose med en kuvert. Samme motiv forekommer i forskellige farvesammensætninger, ikke to kort er éns. Så i år er det muligt at sende et smukt stykke originalgrafik som julehilsen. Også kort med mange andre motiver. Yderligere oplysninger: Bjarne Toudahl, tlf. 8657 7445. På billedet ses Tore, Kasper og Martin under en af de meget vigtige pauser i arbejdet. (Foto: Bjarne Toudahl)


12. aug. 2008 * Første arbejdsdag i Alken. Mandag var det for fem unge mennesker fra opholdsstedet Hadruplund ved Odder første arbejdsdag i Håndtryk trykkeriværksted i Alken Mejeri. De er fremover på arbejde her hver mandag – de tre af dem også om tirsdagen. Takket være hjælp fra søde mennesker med bl.a. flytning af billardbord og maling var det lykkedes at gøre lokalet klar til at modtage de unge mennesker.
Og vi havde en rigtig fin dag. De unge var glade for at komme i gang og yderst tilfredse med lokaliteterne. Især én er meget glad for tog, så vi vedtog straks, at det er ok at holde pause hver gang toget kommer. 

Der var også udbredt tilfredshed med, at vi kan benytte os af det fine køkken – og med vores gode købmand og hendes imponerende sortiment. En fin første dag i Alken. Hyggeligt var det også, at Finn kiggede ind for at hilse på.
Vi arbejder videre med at skaffe de 360.000 kr., der skal bruges til den fornødne ombygning af garagen, og det går den rigtige vej. Det nye værksted kan formentlig være klar til brug  til nytår eller snart derefter.
                                                                                                         Med venlig hilsen Bjarne Toudahl.
 8. juli 2008 * Håndtryk så småt i gang i august. Fra midt i august begynder fem unge udviklingshæmmede i trykkeriværkstedet to dage om ugen, mandag og tirsdag. Til at begynde med i billardrummet. Samtidig arbejder vi videre med at samle de godt 360.000 kr. ind, som den fornødne ombygning af garagen vil koste. Vi håber, finansieringen kan være på plads i slutningen af november. I givet fald kan ombygningen være færdig ved årsskiftet. Vi glæder os over endelig at være i gang igen - så småt. På foreningen Håndtryks vegne - Bjarne Toudahl.
3. apr. 2008 * Til juni sker der noget. Bjarne Toudahl, der skal leje en del af mejeriet til Håndtryk, fortæller, at på baggrund af positive tilkendegivelser fra diverse fonde er han ved at indhente tømrer-tilbud. Ambitionen er at gå i gang med at renovere i juni.

 

25. nov. 2007. Håndtryk på julemarked.
Håndtryk er også repræsenteret med en bod, fortæller Bjarne Toudahl. Med 
julekort, linoleums- og træsnit lavet af værkstedets medarbejdere, kursister og praktikanter. Original-grafik på japan-papir og monteret på genbrugspapir, til-og-fra-kort, kalendere og bøger. Men først og fremmest kan børn og voksne selv prøve at trykke.


15. sep. * En fremstrakt hånd. Det er ikke alene det, at medlemmerne i 'Alken Mejeri' siger ja til at indgå en aftale med Foreningen Håndtryk, der berører mig dybt. Heller ikke kun de mange positive tilkendegivelser. Men det er især det forhold 
 * at byen på denne måde giver en fremstrakt hånd til de mennesker, der (forhåbentlig snart) vil have deres gang i værkstedet

* at byens borgere så massivt støtter initiativet, at man vil dele sit hus med nogle udviklingshæmmede, som man endnu ikke kender, og
* at det sker på baggrund af en lang, engageret og åben debat, hvor mange betænkeligheder, indvendinger, kritiske spørgsmål, usikkerhed og tvivl også kom på bordet.
At der så alligevel er så massiv opbakning, det gør indtryk. Det opleves som en tillidserklæring dels til bestyrelsen og dels til værkstedet. Jeg for min del vil gøre hvad jeg kan for at leve op til denne tillid og møde den fremstrakte hånd med - et håndtryk. Og jeg glæder mig til et fortsat frugtbart samarbejde.                                                                                  
Med venlig hilsen Bjarne Toudahl12. sep. * Solid opbakning til mejeriets bestyrelse. Udlejning til Håndtryk på en tiårsaftale er rykket et vigtigt skridt nærmere. Omkring 30 ud af 33 rakte armen i vejret, da der på den ekstraordinære generalforsamling i aftes skulle stemmes om at give bestyrelsen grønt lys til at forhandle en aftale på plads.  Bjarne Toudahl lettet og rørt. Efter et tidligere møde med naboerne var Bjarne Toudahl spændt på stemningen på generalforsamlingen. Bagefter var han både lettet og rørt over fremmødet på 33 - og den markante opbakning. Han fortalte bl.a., at der i første omgang bliver tale om fem-seks unge udviklingshæmmede - senere måske otte-ti, halvanden til to ansatte og en arbejdsdag fra 9-16. 


29. aug * Trykkeriværksted i Alken Mejeri? For godt 20 år siden begyndte jeg, på et lille hjem for udviklingshæmmede, at indsamle gamle hånddrevne trykkerimaskiner, blytyper og andet til faget hørende med henblik på at lave et værksted, for de unge mennesker, som var på vej til at blive voksne. 

 

For godt otte år siden flyttede dette hjem til egnen omkring Odder, hvor vi genetablerede og udviklede værkstedet. Det har i de seneste år fungeret som arbejdsplads, praktiksted og terapeutisk værksted med en vis succes.

 

Det blev efterhånden klart, at for at værkstedet kunne opfylde sit mål som en rigtig arbejdsplads for (især) udviklingshæmmede, var tiden inde til det næste store skridt: at flytte ud fra institutionen og blive en del af lokalsamfundet. Og dette lokalsamfund kunne være Alken. Præcist hvordan idéen opstod, husker jeg ikke, men da den først var født, synes det så oplagt at placere værkstedet i Alken Mejeri. Hvis alkenborgerne vil det.For de, der arbejder i værkstedet, vil det betyde: Vi går på arbejde ligesom andre mennesker. Måske tager vi toget. Vi kan trygt færdes i byen og gå til købmanden. Alle kender os og ved, hvor vi skal hen – og vi kender dem, vi møder på vejen. For byen vil det betyde: Daglig aktivitet i Mejeriet, et lokalt kopicenter, samarbejde om bl.a. pedelopgaver, grafik-, tegne- og maleworkshops, fælles kulturelle arrangementer a la Walpot Brothers mm.

Med det forslag, bestyrelsen nu lægger frem på den kommende generalforsamling, vil dette samarbejde være muligt uden at stå i vejen for andre aktiviteter i huset. Derfor ser jeg spændt frem til hvordan forslaget bliver modtaget tirsdag den 11. september.
 

I er naturligvis velkomne til at henvende jer med eventuelle spørgsmål og kommentarer.

 

Med venlig hilsen Bjarne Toudahl


29. aug * Dakbjærg-bogen. Da jeg for en halv snes år siden flyttede til Alken var en af de første ting, jeg blev gjort opmærksom på, Dakbjærg – og at der vist nok var noget med det sted.
Evald Tang Kristensens Danske Sagn  blev hentet frem fra reolen og ganske rigtigt: Der var otte små beretninger om stedet.
Bevæbnet med et til lejligheden indkøbt éngangs-kamera gik jeg på opdagelse og ved anvendelse af de deraf fremkomne billeder og en kopimaskine, lavede jeg et lille hæfte om Dakbjærg.
Det var dog ikke helt tilfredsstillende, så jeg begyndte i trykkeriværkstedet at sætte teksten op med blytyper med henblik på engang at lave en rigtig bog. Vi kom så langt, at vi fik trykt de fire af beretningerne (med sølvfarve på sort papir for at angive stemningen).


Da jeg så med kort varsel påtog mig at gennemføre en grafik-periode med en 9. klasse i Århus, faldt det mig ind at spørge de unge mennesker, om de ville illustrere fortællingerne med linoleumstryk med henblik på færdiggørelse og udgivelse af en bog. Det ville og gjorde de. Resultatet kan ses og købes for 70 kr. hos vores købmand, Birgit.

 

Med venlig hilsen Bjarne Toudahl, Håndtryk trykkeriværksted.16. juni. * Ved informationsmødet torsdag den 10. maj om eftermiddagen var der lejlighed til at se og høre om, hvad Håndtryk er for noget - og hvilke tanker, der ligger bag ønsket om at lave beskyttet værksted i Alken Mejeri. Bjarne Toudahl skriver til alken.dk:
 
På billederne ses gæster studere billeder og maskiner og/eller få serveret kaffe af vore kolleger og venner fra Café Pakhuset i Odder.
Jeg håber, at alle, der gerne ville det, havde lejlighed til at møde op. Skulle nogen have brug for mere information, er man meget velkommen til at henvende sig.
 
Den i invitationen nævnte bog Holes, Huts and Hidings er det også stadig muligt at se. Den anden bog, Dakbjærg, kan købes hos Birgit i købmandsbutikken.
 
Venlig hilsen Bjarne Toudahl,  Håndtryk, 86 57 74 45. 


29. apr.
* Informationsmøde 10. maj om Håndtryk. Værkstedet har i de sidste 6 år holdt til på et bofællesskab for udviklingshæmmede og ønsker nu at træde ud i verden og blive en del af lokalsamfundet. Hvis byens borgere ønsker det, kunne det blive i Alken.