Forside
Borgerforening
Mejeri
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 


 
Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 
 
 
3. juni 2020 * Legeplads, Fabulas og Julejazz. Det hele rimer og var med på dagsordenen i ABAF's bestyrelse i denne uge. Se referatet, der blandt andet også handler om generalforsamling, sankthans og bankskifte.
 
  
3. juni 2020 * Brød og kager på prøve. Efter en prøvebagning i det kommende bageri ved Købmanden i Alken melder Jan Günther Hansen og Mogens Andersen om stor interesse, mange, der smagte på de første testbrød, og flere, der har lyst til at tage del i bagningen: Vi håber på et bredt sortiment af både brød og kager, der skal sælges hos købmanden. Omfanget bliver bestemt af antallet af frivillige bagere. Når bageriet er endeligt godkendt af Fødevare styrelsen indkaldes til møde, og så kan vi sikkert komme hurtigt igang med det første bagværk. (Foto: Peter Abildgaard)

 
3. juni 2020 * Vi har brug for jeres hjælp. I anledningen af vores politiske sko-happening onsdag 10. juni skal der stemmes dørklokker og uddeles flyere i Bjedstrup Skoles distrikt for at gøre opmærksom på eventet, skriver Line Sangild Thimmer, Alkenvej. Vi mødes lørdag 6. juni kl. 10 for at træffe flest mulige hjemme. Vi har især brug for hjælp til at dække Svejstrup, Illerup, Overmarken, Boes og Bjedstrup og områderne imellem byerne. Hvis du er klar på at give en hånd med, så skriv til Line på 22467303 hvilket område, du ønsker at dele ud. Jo flere, jo bedre! Vi håber meget, I har tid og lyst til at tage en tørn for vores skole. 
Se Bevar Landsbyskolerne - Bak op med dine sko (Facebook)
#BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.

 
  
3. juni 2020 * Tak alle sammen for blomster, musik, sang, søde ord og meget meget mere, skriver Søs Nielsen.
 
  
2. juni 2020 * Endnu et gennemarbejdet forslag fra Bjedstrup-forældre til at undgå lukning. De seneste tre måneder har en gruppe dedikerede forældre i vores landsbyer siddet med lommeregnere, rapporter og lokale plantegninger og regnet på et forslag, der kan løse fremtidens kapacitetsudfordringer i Ry-området uden at lukke vores skole, skriver Ditte Jensen fra Liv i Landsbyerne. I går aftes blev analysen sendt til Undervisnings- og Børneudvalget. Se forslag 21.1. Forslaget, der hedder En økonomisk og bæredygtig skolestruktur med bevarelse af Bjedstrup Skole, løser kapacitetsudfordringen og sparer kommunen for 44,5 mio. kr. på anlægsbudgettet. De seks forældre, der står bag det gennemarbejdede materiale (se hvem det er på side 2 i forslaget), har ikke blot argumenteret, men også analyseret og dokumenteret om struktur, trivsel, ledelse, busforbindelse, huspriser og sammenhængskraft. Godt arbejde!
#BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.
 
2. juni 2020 * Flere runde omtaler. Alken og omegn rummer i disse år mange 50-, 60- og 70-års fødselsdage, men men men: Der må i sagens natur - og ikke mindst efter de seneste års tilflytning mellem år og dag også være 30- og 40-års fødselarer, der kunne fortjene en omtale. Bare sig til.
 
2. juni 2020 * Nyt job som skrædder. Feline Schiøtz fra Emborgvej 110 har skiftet job. Før var hun modelkonstruktør hos Hummel og er nu begyndt som skrædder i Den Gamle By i Aarhus. 
 
1. juni 2020 *  Under forudsætning af ... og forventning om at forsamlingsforbuddet bliver lempet til et passende antal indkaldes der hermed til generalforsamling i Alken Bryghus / Alken Brewery Company fredag 19. juni kl. 19 på Mejeriet. Dagsorden i flg. vedtægterne. Der skal vælges eet bestyrelsesmedlem og een suppleant; samt een revisor og een revisorsuppleant. Under generalforsamlingen vil der være lidt snacks og bagefter ølsmagning og spisning.

Alken Bryghus / Alken Brewery Company - ABC, Alken (i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt) alkenbryghus@gmail.com


 
   
31. maj 2020 * Sko-happening for at bevare landsbyskolerne. Onsdag 10. juni kl. 14-18 er Liv i Landsbyerne med til at arrangere en  happening foran Fælleden, hvor folk kommer og stiller udtrådte sko i stedet for at samles flere hundrede mennesker. Taler og musikalske indslag spilles så i en båndsløjfe, der skal køre på en mennesketom plads. Julie Abildgaard fra Alken, forfatter Louise Dalsgaard og højskoleforstander Tyge Mortensen taler, Lars Lilholt, Shaka Loveless og Stine Bramsen spiller. Læs mere på Sko-happening.

 
   
31. maj 2020 * Så er det Lene, der fylder 60. Tirsdag 2. juni fylder Lene Breumlund, Anes Høj 1, 60 år. Lene var i årrække et kendt ansigt i Alkens forretningsliv - som indehaver af kunsthåndværkbutikken X og Tværs i den tidligere slagterbutik. Læs fødselsdagsomtalen fra hendes seneste runde dag på Folk i Alken 2010 - blandt andet om, hvordan hun mødte sin Peder.
 
   
30. maj 2020 * Hist hvor vejen slår en bugt. Orkideen maj gøgeurt, har sin blomstringstid, som navnet angiver i maj, men sin helt store blomstringstid havde den for lang tid siden, skriver Thorbjørn Herrik. Dengang køerne gik og græssede i Svejstrup Enge, høet stod i stakke og Olga Keis boede i det lille gule stråtækte bindingsværkshus. Maj gøgeurten hører en svunden tid til. Moderne landbrug med dræning, gødskning og sprøjtning passer denne sarte blomst dårligt, og i dag er der kun ganske få eksemplarer tilbage i Svejstrup Enge. Måske dette eksemplar lige ville sende en sidste hilsen til Olga, et sidste farvel fra en tidligere Svejstrup Enge-beboer til en anden - fra en blomst til en anden. I respekt for denne blomst har jeg gennem det seneste års tid forsøgt at holde liv i de sidste bestande af orkideer i engene. Jeg har været ude med riven, mødt velvilje fra lodsejerne og med le og høtyv har jeg forsøgt at efterligne den gamle landbrugsdrift og skabe lys og luft på voksestederne. Maj gøgeurten er ikke nem at gøre tilfreds, den stiller strenge krav, og forlanger desuden, at en bestemt svamp er tilstede i jorden - ellers nægter den at vokse. Jeg havde forestillet mig at engene, efter min indsats ville få et fint lilla skær, men må nok indse, at jeg skal have hjælp af en del kreaturer, hvis det virkelig skal nytte. Hvis man vil have et sidste kik på denne fine blomst inden den afblomstrer, kan man se den i kanten af Knud Eriks Jørgensens grusvej, der hvor Birgit Bune i respekt har holdt sine heste tilbage, eller man kan fortsætte hen til den lille bæk overfor Olgas gamle hus. (Foto: Thorbjørn Herrik)
 
30. maj 2020 * Fafner Rollespil åbner på ny. Søndagene 14. og 28. juni spiller vi liverollespil igen, skriver Johan Harding. Vi mødes på sportspladsen ved Bjedstrup skole kl. fra kl. 11-16. ’Åben Porten!’ og ’Kvasirs Bane’ er to liverollespils events i Fafner rollespil. De er begge skrevet med corona for øje og vi overholder alle sikkerhedskrav, mens vi spiller. Det betyder også at det er en noget anden form for rollespil end dem, vi plejer at lave. Helt konkret betyder det at formen er anderledes, hvor vi plejer at spille sammen i en stor gruppe, gør vi i ’Kvasirs Bane’ og ’Åben Porten!’ det at vi sender spillerne afsted på deres quest en to-trer stykker ad gangen, der så bliver guidede fra opgave til opgave i spilområdet. Det giver et lidt kortere spil, men samtidigt et spil hvor der er fuld gang i den hele tiden. Vi håber, I også vil syntes det er sjovt og vi glæder os til at se jer. Læs mere på vores hjemmeside eller på Facebook. I øvrigt er det altid en god ide at holde øje med Fafners facebook side, for meget aktuelle nyheder.
 
29. maj 2020 * Olga skal bisættes fra Dover kirke fredag 29. maj kl. 13, oplyser Søs Nielsen. Corona-reglerne siger, at der kun må være 50 i kirken, men alle, der vil, må stå udenfor for at sige et sidste farvel. Med behørig afstand selvfølgelig.
 
   
27. maj 2020 * Også Poul fylder 60. Måske ser skægget lidt anderledes ud i dag, men Poul Ravns grin er det samme. Fredag 29. maj fylder musikeren og pædagogen og Maibritts livsledsager rundt. Gå ikke glip af en gemytlig fødselsdagsomtale fra 2010 om 'Hensynsfuld handyman' på Folk i Alken 2010.   
(Fotoet, hvor Pouls nabo Gitte Trenckner også er på, stammer fra 2013 fra forberedelserne til Købmanden i Alken og er taget af Peter Gregersen)

  
 
   
27. maj 2020 * Morten afløser Johan. Dover GF har fået ny formand, nemlig Morten Birch Larsen fra Alken Østergaard, skriver Johan Harding Sørensen, der selv overtog den tjans i 2015. Morten er kendt i DGF-sammenhæng blandt andet som floorball træner. Vi er så småt ved at komme igang efter corrona nedlukning. På onsdag 3. juni begynder fodboldfitness for damer igen og i uge 24 kommer bueskydning til. Vi arbejder på at lave et par nye hold her i løbet af næste måned, så vi kan komme i gang igen og vi regner med at vi kan åbne op for badminton igen i løbet af juni.
 
26. maj 2020 * Tre i købmands-bestyrelsen på valg. Købmanden i Alken afholder generalforsamling onsdag 17. juni kl. 19.30-21.00 i Alken Mejeri - under forudsætning af at det bliver tilladt at samles op til 50 mennesker. Program: I. Valg af dirigent. 2. Valg af referent. 3. Bestyrelsens beretning. 4. Beretning fra eventuelle nedsatte arbejdsgrupper. 5. Regnskab. 6. Budget. 7. Valg af bestyrelsesmedlemmer. 8. Valg af suppleanter. 9. Fastsættelse af kontingent. 10. Indkomne forslag. 11. Eventuelt.
Tre medlemmer af bestyrelsen er på valg: Pernille Benzon, Ingvar Kristiansen og Søs Nielsen. Vi opfordrer alle til at overveje, om de de har lyst til at indgå aktivt i bestyrelsen. Medlemmer, som ønsker at stille forslag uden for dagsordenen, skal indsende deres forslag senest 14 dage inden generalforsamlingen til formand Estrid Bek (25 39 35 47), estridbek@gmail.comModtagne forslag offentliggøres senest syv dage inden generalforsamlingen.


 
   
24. maj 2020 * Olga er død. Søndag morgen klokken 8 døde Olga Keis i sit hjem på Søbjergvej. Olga blev 102 år. Mandag synger familien hende ud fra hjemmet, og klokken 20 er alle i byen velkomne til at følge hende det sidste stykke ud af Alken og at gå med ud i Svejstrup Enge, hvor Olga selv har boet og altid haft en del sin sjæl. Mødested ved kastanjetræet på Slagterens Mark.
Olga var til fest og farver og holdt masser af store fester på Alken Mejeri, som hun var med til at oprette som forsamlingshus. Det blev til syv store fester - blandt andet velbesøgte 99- og 100-års fester i 2017 og 2018. Læs 90-års-omtalen om skippertøsen fra Marstal på Folk i Alken 2008 - og scrol helt i bund.

 
   
24. maj 2020 * I Alken Have, som er et stykke jord i tilknytning til Enggården på Emborgvej 97, er der gang i små og store stykker have. Det er vildt hyggeligt, skriver Ella og Henrik Jørgensen. Der er stadig ledige jordstykker til fri dyrkning, og Henrik har lige harvet. Sammen med andre haveholdere har vi brygget på en ide om, at børnene kunne dyrke deres eget Halloween græskar. Mon der er interesse for det? Det kræver jo en lille indsats fra barn og familie og måske også indkøb af et græskarfrø eller to. Skriv en sms til Ella på mobil 2259 7206 eller kom forbi Haven søndag kl. 16 – så ser vi.
 
24. maj 2020 * Sander fylder rundt. Sander Jensen, Emborgvej 98, fylder 60 mandag 25. maj. Sander bor som en af lokalområdets længstboende i det samme funkishus, hvor også hans bedsteforældre holdt til. Læs 50-års-omtalen 'Tipper og tillidsmand' på Folk i Alken 2010.
 
 
23. maj 2020 * Alex er død. Vores højtelskede far Alex Hansen er tirsdag 19. maj pludselig afgået ved døden. Alex boede på 28. år i Svejstrup, hvor han nød sit stille liv som pensionist. Han er nu genforenet med sit livs kærlighed, vores mor Karina. Bisættelsen vil finde sted lørdag 30. maj kl. 11 i Dover Kirke. I kærlighed Kia, Aja og Tue.
 
23. maj 2020 * Der arbejdes på løsninger i Alken Enge. Sikring af de arkæologiske knoglefund ved at hæve vandstanden i Alken Enge er nu på dagsordenen i to kommunale udvalg, Kulturudvalget og Miljø- og Planudvalget, som har fået til opgave at behandle projektet, Museum Skanderborg står i spidsen for, i sammenhæng også med natur og klimasikring i området. Et orienterende møde om projektet på Alken Mejeri er på tale - når corona vil.
 
23. maj 2020 * Man vil flytte mindesmærket over Anders Nielsen. Andelshøvdingen Anders Nielsen (1859-1928) fra Svejstrup Østergaard fik sin mindesten ved Skanderborgvej nær Dover Kirke, men nu er der planer om at flytte den til Vestermølle. Bag planen står Vestermølle Møllelaug, hvor der i forvejen er et Anders Nielsen-museum. De nuværende ejere af gården Bente Andersen og Karl-Ole Jokumsen beder byrådet overveje endnu en gang. Læs deres indlæg på smalltalken - og se en lille bitte film fra 1938 om Anders Nielsen og mindestenen på Filmcentralen.
 
23. maj 2020 * Peter fylder rundt og har fået solgt husetMandag 25. maj fylder Peter Wittenburg, Alkenvej 77, 60 år. Og at han og Ingrid Heggland nu har fået solgt deres centralt i Alken beliggende hus, vidner et solgt-skilt ved vejen om. Sammen med sin familie flyttede Peter fra Aarhus til Alken i februar 2006 - og han og Ingrid har nu i en periode haft det ene ben i hovedstaden, mens hussalget lod vente på sig. Læs omtalen af hans 50-årsdag på Folk i Alken 2010.
 
   
 21. maj 2020 * Nu hedder det Nye Anes Høj. Jens Thor har nu sendt ny ansøgning afsted til Skanderborg Kommune, hvor projektet på Anes Høj er nytænkt ift. regnvandsbassin osv. Find ansøgningen her i pdf. Et par nøgleord: 
Vi kalder bydelen for Levefællesskabet Nye Anes Høj

  • Fokus på fællesskab, bæredygtighed og integration i det eksisterende Alken
  • 19 enheder med plads til 29 familier/seniorer/enlige
  • Relativt små boliger fra 56 m2 til 136 m2
  • 'Sokkeludstykning' -  boligerne er ejerboliger og jorden i  bebyggelsen ejes og drives i fællesskab
  • Lavere bebyggelsesprocent end det eksisterende Anes Høj både opgjort i BBR og i bebygget areal.
  • Det bliver verdens første bydel/levefællesskab der kan PEFC og DGNB certificeres

 


 
   
21. maj 2020 *  Vi var en lille gruppe samlet tirsdag for lige så stille at få gang i skabelsen af et godt legemiljø på fællespladsen. Indtil videre udvikler vi lidt på området ved petanquebanen indenfor en mindre budgetramme, men på længere sigt vil vi tage fat i større omfang. Hvis nogen har energi på opgaven, så er man mere end velkommen til at skrive til mig. Så skal jeg nok skrive ud, når vi mødes igen, skriver Thomas Glud fra ABAF - tvglud@gmail.com.  (Foto: Thomas Glud)

 
   
17. maj 2020 * Sean i radioen om bier. Der findes flere hundrede slags vilde bier i Danmark, men de fleste af os kender kun til honningbier. Det er synd og skam, synes bi-eksperten og tidligere Alken-borger Sean Birk Bek Craig. I en Naturmøde-episode af Vildt Naturligt på DR1 slår han et slag for bedre betingelser for bierne, som slet ikke er så ivrige efter at stikke os, som vi tror. Først stod der i overskriften, at Sean var i tv, men hen under aften viste det sig, at det var radio.
 
16. maj 2020 * Bageriet i baglokalet ved Købmanden i Alken er under opbygning og har modtaget 6.000 kr. fra Liv i Landsbyerne, der også har doneret den husstandsomdelte folder, oplyser bestyrelsen. Er nogen interesserede i at være med på bagerholdet kan man henvende sig til Mogens Andersen tlf. 20646120 eller Jan Günther Hansen tlf. 2469 9119.
 
16. maj 2020 * Pakkeudlevering i butiken. Bestyrelsen i Købmanden i Alken arbejder nu på at kunne tilbyde pakkeudlevering fra butikken, oplyser Estrid Bek. Nethandlende kunder skal så kunne slippe for at hente pakker på de sædvandlige udleveringssteder i fx Skanderborg, men gøre det i Alken. I den anledning skal der flyttes rundt i lagerrummene, så der også bliver plads til pakker.
 
   
15. maj 2020 * Tre brødre fik en søster. 3. maj fik vi en dejlig pige på 4.710 gram, skriver Ronja Bek Craig, Alkenvej, der nu sammen med Jeppe er mor og far til fire. Det gik rigtig godt, de tog vandet kl. 19.30, og cirka fire timer senere var hun ude. Her ses Frej, Nor med babyb uden navn og Ask Emil. (Foto: Jeppe Langhoff Sørensen)
 
   
15. maj 2020 * Kaja Sol kom til verden 17. april tidlig morgen, ligesom solen kastede sine første stråler på Riget, skriver tidligere Svejstrup Enge-beboer Simon Laursen om sin og Anne Katrine Sand Rasmussens førstefødte. Alle har det godt trods corona, og de stolte bedsteforældre Edel og Søren har dog også fået lov at holde hende, mens Anders og Anne måtte kigge på på behørig afstand. (Foto: Simon Laursen)

 
14. maj 2020 * Cafeen åbner. Cafeen åbner fra mandag 18. maj igen i købmandsbutikken, dog med begrænset antal, udecafeén er åben, med de retningslinjer Sundhedsstyrelsen har lagt, lyder det fra Estrid Bek, der også melder om generalforsamling efter sommerferien og dialog med Osuma  om at forbedre leveringer.
 
   
14. maj 2020 * Navneskifte. I København sprudler den finurlige kunstner og idemager Kenn André Stilling. Han er også redaktør for det poetiske kvartalsskrift Victor B. Andersens Maskinfabrik. Det sender han til Peter Abildgaard, og nu har KAS fulgt op på en ide fra sidste gang og har givet Abildgaard mellemnavnet ALKEN. Postvæsnet har godkendt det, begribeligvis. Se billedet. Under mange samtaler har Kenn André Stilling samlet stor beundring for vores landsby, og en dag kommer han forbi. Men senest har han foreslået, at vi alle overvejer at bruge mellemnavnet i stil med, hvad Kløvedalerne fandt på i tresser-kollektivet i København. For ikke at glemme Martin Andersen NEXØ.
 
8. maj 2020 * Adele ind i hovedbestyrelse. Adele Boe er blevet valgt ind i hovedbestyrelsen for landsforeningen Kræftens Bekæmpelse, oplyser hun via Facebook: Som nyvalgt er jeg allerede begyndt at glæde mig til at føje min viden og erfaringer til Kræftens Bekæmpelses kæmpe vidensbank. Specielt glæder jeg mig til at sætte yderligere fokus på behandlings- og rehabiliteringsforløb af kræftramte socialt udsatte, samt at tilføje endnu en stemme til den igangværende debat om etniske betingede sygdomme og ulighed i sygdomsbehandling.
 
8. maj 2020 * Skole-aktivistmøde mandag. På baggrund af et nyt BDO-scenarie, hvor lukning af Bjedstrup Skole indgår, samt en udligningsaftale, der var hård ved Skanderborg, indkalder Liv i Landsbyerne til aktivistmøde mandag 11. maj kl. 20-22 over Zoom. Nye aktivister er velkomne, se nærmere om tilmelding, grupper og anden forberedelse her. 
#BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.

 
 
8. maj 2020 * Skolestruktur-arbejdet i gang igen. Det politiske arbejde med ny skolestruktur, der kan få store følger for blandt andet Bjedstrup Skole, går nu i gang igen efter en corona-pause, oplyser kommunen. Onsdag 3. juni er der igen udvalgsmøde og frem til onsdag 10. juni muligt at komme med input. Se alle de vigtigste datoer i et politisk forløb hen over efteråret frem mod forventet vedtagelse af ny struktur i februar-marts 2021. #BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.
 
   
4. maj 2020 * Volapyk i nyhedsbrevet. Søndagens nyhedsbrev fra alken.dk så højst mærkværdigt ud i abonnenternes indbakker. Næsten midt-østeuropæisk stavning. Vi er på sagen og vil til at begynde med undgå æ, ø og å i nyhedsbrevets emnefelt.
 
2. maj 2020 * Kommentarer og indspark velkomne. Michael Eberhardt, direktør i Fabulas, der ejer Enggården, skriver, at både inden og på selve det borgermøde om den ønskede udstykning, der endnu ikke er sat dato på, modtager han gerne kommentarer og indspark omkring ændringer til den skitse, som er præsenteret for Skanderborg Kommune. 'Efter borgermødet kan Fabulas tilrette og fremsende en revideret plan til kommunen, såfremt dette er resultatet af borgermødet, hvilket er forventeligt', skriver han blandt andet på smalltalkenSe tegningen i PDF

2. maj 2020 * Osuma-omsætningen i april i Købmanden i Alken løb op i 45.331 kr., og 220 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
1. maj 2020 * Rutsjebane og cyklesti. Bestyrelsen i ABAF har nu mødtes igen, og der er nyt om udskudt generalforsamling, snarligt bankskifte, shelterplads med nabogener - og så har legepladsudvalget møde tirsdag 19. maj kl.19.30 på fællespladsen. ABAF vil nemlig anlægge en rutsjebane og få skudt projekt 'byens og børnenes plads' i gang. Kom endelig og giv et nap med. Thomas Glud og Asmund Bertelsen er tovholdere indtil videre. Også lidt nyt om byfestdatoen, der fastholdes lørdag 22. august, og trafikgruppen, der fortsætter arbejdet for en cykelsti. Læs grundigt referat på ABAF.
 
   
29. apr. 2020* Store bogværker giver overvejelser i den selvbestaltede biblioteksgruppe. Her er to eksempler. Bogforlægger Bo Bramsens fine serie om København før og nu er en guldgrube af billeder og tekster om byen inden for voldene. Men fænger det blandt brugerne af loftets bibliotek? På den anden side har mange af os vel boet i København engang? Og hvad med et andet historisk værk om alle danske bondegårde anno 1906. Igen er det en påstand, at mange af os for blot tre eller fire generationer tilbage kommer fra landet. Måske kan du læse om slægtsgården. Men for biblioteket gælder, at vi må tænke på pladsen. Så nu prøver vi noget nyt, som måske endda er i den oprindelige ånd. Inden værkerne bliver sendt til antikvariat eller Reno Syd, står de på øverste hylde ved trappen til din rådighed. Vil du arve dem, fordi du ikke vidste, at du savnede dem på din egen boghylde, så tag dem med hjem. Biblioteket på loftet modtager fortsat gaver. Men husk de to regler. Det skal være en bog eller to, som du selv kan anbefale andre at læse. Helst ikke flere. Vi modtager kun nyere titler. Læs mere på Bibliotek - der også har sit eget menupunkt i menuen til venstre. (Foto og tekst: Peter Abildgaard)
 
   
27. apr. 2020 * Alken Bryghus: forsigtig, kontrolleret genåbning. I en af bryghusets kældre er temperaturen kølige fem grader. Der stod de to første bryg i fustager: Captain Haddock og Black Russian Roulette. Inspireret af den opblomstrende take-away kultur havde bryghuset en take-away for de medlemmer, der kunne. Man medbragte selv rengjort flaske, holdt behørig afstand og kapslede selv. Der er nye initiativer, bl.a. dyrkning af humle hos medlemmerne, en brygmanual under udarbejdelse, og et nyt bryg sættes over. - Og når tiderne tillader det, skal vi have generalforsamling, skriver Knud Erik Jørgensen fra ABC, Alken Brewery Company.

 
   
26. apr. 2020 * Alken Have. Så fik vi snakket om strukturen på haven, fik målt op og sat pinde i jorden, skriver Ella Jørgensen fra Enggården. Nogle er meget engageret i at få etableret og regnet ud, hvordan vi får de rette blomster i regnbuen. Andre kigger på eget jordstykke, og fælles laver vi et børnestykke. Har du frø, du ikke skal bruge alligevel, eller overskud af planter – så tager vi gerne imod. Vi har aftalt at mødes hver søndag kl.16. Har du lyst til at kigge på, være med eller blot komme forbi – så er du hjertelig velkommen. Der er stadig jordstykker der er ledige. Og – så har vi lige taget gulerødder op af jorden. Vi har for mange – så kom og hent ved 16-tiden søndag – til kaniner, gulerodssaft eller? Helt gratis. (Foto: Lene Bay)
 
25. apr. 2020 * Tre løse kvier. Tre Limousine-kvier er brudt ud af indhegningen fra Johannesminde på Boesvej, oplyser Carl Johan Bruun Hansen. De løb ned mod Mossø og i retning mod Alken. De er blevet meget sky, men var ellers nogle rolige dyr, siger Carl Johan, der kan træffes på 2396 4540.
 
25. apr. 2020 * Trine er fyldt 50. Trine Holm, Emborgvej 102, fyldte 50 fredag 24. april. Trine synger i Aarhus-koret Tuned-in, der flere gange har optrådt i Alken, og spiller guitar og klaver til manges glæde og i mange konstellationer. Har blandt andet optrådt i Dover Kirke, julemarkedet og støttet sangen til sankthans. Bor på førstesalen i et Alkens mest centrale huse sammen med børnene Olivia og Viktor. Dem er hun forælder til sammen med Henrik Bjerg. Nu er det en anden Henrik, der akkompagnerer Trine. En ungdomsflirt som hun var heldig at genmøde. Eller måske det var omvendt? Til dagligt pendler hun til arbejdet som lærer på Social- og Sundhedsskolen i Vejle, hvor Henrik Franck også bor. Trine er også en habil løber, der hver weekend året rundt tager en tur, der inkluderer et bad i Ravnsø sammen med en flok kvinder. (Foto: Søren Slebo)

 
24. apr. 2020 * Bestyrelsen bag friplejehjem er åben over for andre muligheder. Jan Ove Lihn, Svejstrupvej 2, er formand for Alken Friplejehjem og oplyser til alken.dk, at bestyrelsen arbejder på og er åben over for andre placeringer end på Fabulas' grund, men at placeringen i Alken vil være god for både Svejstrup og Bjedstrup, for at holde sammen på lokalsamfundet, og så vil friplejehjemmet betyde 25 nye arbejdspladser. Lihn understreger - ligesom Michael Eberhardt fra Fabulas - at de to parter ikke har andet med hinanden at gøre udover ønsket om at købe en hektar jord, hvilket forudsætter enighed om selve udstykningen.
- Hvordan bygningen i givet fald skal placeres, har vi vores egen arkitekt til at vurdere, men først når vi har en godkendelse, og borgerne i Alken er med på vores idé. At vi valgte at gå i dialog med Michael Eberhardt skyldes, at han havde et areal, vi muligvis kunne købe til en fornuftig pris, og at han virkede interesseret, siger Jan Ove Lihn, der understreger, at skitsen for plejehjemmet kun er et foreløbigt forslag og ikke godkendt.

 
 
   
 Se tegningen i PDF  
23. apr. 2020 * Fabulas vil give plads til friplejehjem. Fabulas, der ejer Enggården, har nu udover planen om et generationsfællesskab med 34 boliger i etape 1 og 18 boliger i etape 2 nu skitseret, hvordan foreningen 'Alken Friplejehjem' eventuelt kan købe en byggegrund som nabo til boligprojektet. Økonomiudvalget besluttede i går at sende forslaget i såkaldt forhøring, og det indebærer et borgermøde med Miljø- og Planudvalget som vært, hvor Fabulas kan præsentere projektet. Forhøringen skal løbe i '14 dage begyndende fra den dag, der kan inviteres til borgerdialog' lyder det. Et friplejehjem skal i dette forslag rumme 24 beboere, og på tegningen er der også markeret en 'friinstitution'. Ifølge denne skitse skal Enggården i modsætning til tidligere skitseforslag rives ned, og friplejehjemmet bygges, hvor der før var skitseret vådområde/regnvandssø. Michael Eberhard siger til alken.dk, at Fabulas ikke har noget med friplejehjemmet at gøre, men har indvilliget i at afhænde en byggegrund til formålet. Friplejehjemmet tænkes ikke som en del af generationsfællesskabet, men de to parter kan få glæde af hinanden som naboer. Eberhard arbejder på at få engen friholdt til regnvandshåndtering og Enggården bevaret, evt. ved at rykke byggeriet lidt længere ud langs Emborgvej. Skitsen,der nu har været behandlet politisk, har været en del af dialogen med planafdelingen i kommunen, og Eberhard vil have en revideret skitse med til borgermødet.  
Læs hele sagsfremstillingen under punkt 94 på økonomiudvalgets møde 22. april

 
   
23. apr. 2020 * Universitetet i Alken. Frede Møller Gregersen er en af Alkens sønner, så når han ikke har siddet på litteratur-studiet i København og skrevet speciale, har han af og til brugt biblioteket på loftet i Mejeriet. Men han har savnet en god studieplads, altså et skrivebord. Det har han gjort noget ved. Forleden opdagede han, at Hans Hornbek og Hanne Lisbeth Nielsen havde møbler til overs under en ombygning. Så Frede spurgte og fik lov at drage af med skrivebordet. På billedet ses han præsentere det nye sted, som naturligvis kan bruges af alle. I al gemytlighed har redaktionen foreslået, at stedet kaldes Universitetet i Alken. Frede venter i disse dage på censorernes votering, og så kan han kalde sig magister. Specialet handler om mexicansk poesi, og Frede Gregersen har den sammenhæng oversat en digtsamling til dansk. Et par eksempler vil inden længe blive lagt på skrivebordet. (Foto: Peter Gregersen).
 
23. apr. 2020 * Ry Vandværk har udsat generalforsamlingen på ubestemt tid.
 
   
 Victoria Juul Frommelt, Ingrid Liim Bomholt og Sif Mikkelsen Lihn regner så det knager, så de kan nå i mål med dagens matematikløb. (Foto og tekst Ida Mølgård Gundersen)  
21. apr. 2020 * Gode udearealer gjorde åbningen af Bjedstrup Skole gnidningsfri. Med lidt hjælp fra lokalsamfundet og nogle gode, fysiske rammer gjorde det forholdsvis problemfrit at genåbne Bjedstrup Skole efter omkring halvanden måned med corona-lukkede døre. Læs om, hvordan det i Bjedstrup ikke er så usædvanligt, at undervisningen foregår i det fri. Så hvis ikke i Bjedstrup - hvor skulle det så kunne lade sig gøre? Læs Ida Mølgård Gundersens reportage på Liv i byen. #BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.
 
   
20. apr. 2020 * Sine Erbs vil sælge. Den 148 kvadratmeter store villa på Søbjergvej 4 er nu sat til salg hos Home. 
 
   
19. apr. 2020 * Fåreflokken flyttes. Folk fra Ovis i Svejstrup flyttede i denne weekend får og lam fra den ene til den anden græsning, og Jan Mikael Granner fangede flokken ved viadukten. (Video: Jan Mikael Granner)
 
 
De allerførste overnattende i shelter på Fællespladsen - i maj 2017 - som nu er begyndt at kunne mærkes økonomisk. (Foto: Bendt Nielsen)
17. apr. 2020 * 2019 blev økonomisk bedre end 2018. Som bekendt blev ABAF's generalforsamling aflyst pga. coronasituationen, og det er selvsagt svært at forudse, hvornår det igen kan lade sig gøre at afholde generalforsamling, skriver Asmund Bertelsen. Derfor vil ABAF's bestyrelse nu gerne dele informationer om foreningens årsregnskab, som vi ellers ville havde fortalt om på generalforsamlingen. I modsætning til 2018 var 2019 økonomisk set et godt år for ABAF. Årsresultat i 2019 var 16.177 kr. Dette flotte resultat skyldes en kombination af flere ting. Blandt andet oplevede ABAF i 2019 en fremgang på 23 medlemmer, byfesten gav et overskud på godt 8.000 kr. og der blev indbetalt knap 9.000 kr. ifm. overnatninger i shelters, hvilket er en fordobling sammenlignet med 2018. Normalt skal foreninger indsende et godkendt årsregnskab til kommunen senest den 15. april. Men fristen er i år annulleret, og i stedet skal regnskabet indsendes, når det på et tidspunkt har være muligt at afholde en generalforsamling. ABAF-bestyrelsen bruger i øvrigt tiden på at overveje, hvilke aktiviteter der kan sættes skub i, nu hvor situationen er, som den er.
 
   
17. apr. 2020 * Drama i Illerup Gadekær. Her til morgen udspillede der sig et større drama i gadekæret i lllerup, alt imens en and så noget forskrækket til, skriver Christian Linnemann. To andrikker forfulgte hinanden rundt i søen. På et tidspunkt udviklede dramaet sig til en decideret vingekamp. Hvilken andrik der til sidst fik overtaget, står indtil videre hen i det uvisse. Da en tredje andrik ankom en halv time senere, blev det åbenbart for meget, og alle tre søgte tilflugt et andet sted. Om historien får en lykkelig udgang med en familieforøgelse til følge må vi se hen over sommeren. (Foto: Christian Linnemann)
 
15. apr. 2020 * Mosbjerg Folkefest aflyser. Mosbjerg Folkefest, der nu kalder sig selv 'Danmarks største patriotiske sammenkomst' bliver ikke til noget i år. Foreningerne bag, Den Danske Forening og Grundlovsforeningen Dansk Kultur, har aflyst på grund af regeringens retningslinier. Programmet ville have budt på talere fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Dansk Samling.

 
15. apr. 2020 * Lyst til praktiske opgaver på mejeriet? Bestyrelsen på Alken Mejeri har droppet at holde arbejdsdag, så længe man ikke må mødes så mange. Men folk, der vil snuppe en praktisk opgave - med afstand - kan henvende sig formand Gary Craig på tlf. 8657 7347 og 2971 1069: Det kunne være: skifte vindueslister, bygge cykelskur, gøre bagtrappe færdig, rydde op og sætte tv op på biblioteket, gøre baggang klar til at male samt at male. I referatet fra 14. april kan man også læse, at økonomien nok holder til lavere lejeindtægt, da der nok bliver run på til efteråret, hvis ellers landet åbnes igen.
 
   
 
På billedet ses det lokale, som onsdag skal tage imod syv nye skolestartere. De får en første skoledag ud over det sædvanlige og vil formentlig huske den i mange år. (Foto: Bjedstrup Skole)

 
14. apr. 2020 * Glade gensyn bliver den store dagsorden, når Bjedstrup Skole og Børnehuset åbner onsdag morgen. I påskedagene og især denne sidste tirsdag har skolens ledelse, pedellen og alle de andre voksne lavet planer, flyttet borde og købt håndsprit – samt en hel masse andet. For at sikre tilpas adskillelse mellem børn og voksne ved åbningen onsdag, er der aftalt disse tider for aflevering i skolegården: Kl. 8.20 møder de yngste. Kl. 8.30 møder 2.-3. klasserne og kl. 8.40 møder 4.-5. klasserne. Der er regler om afstande mellem bordene, om håndvask og ophold i de forskellige lokaler, så den ellers normale sammenblanding og fælles leg kan undgås. Nu skal det foregå i mindre grupper. Alt dette er meldt ud til forældrene på det såkaldte Aula-system. Kun for nogle få har forældre valgt at lade børnene blive hjemme indtil videre, men ellers venter børnehusets leder, Lars Søgaard Andersen, at 65 ud af 69 elever møder i skolen og 30 i børnehaven samt fire i naturbørnehaven. At alle børnehavens børn alligevel bliver sendt udendørs det meste af tiden er en anden del af planen. Lærerne har forberedt undervisning i skolen, så alle fag dækkes så vidt muligt. - Men det er ikke sikkert, at f.eks. engelsk- og matematik- timerne bliver, som de plejer. Men det bliver godt, at vi kan mødes igen, siger Lars. I skolen har man en særlig begivenhed, rulledagen. Den foregår normalt 1. april og er oprykningen fra det ene klassetrin til det næste. I år bliver det denne onsdag. Dermed vil seks børn fra børnehaven blive rykket op i børnehaveklassen og få deres første skoledag, lidt forsinket. Lars tilføjer, at der har været opbakning med telte udefra, så det bliver muligt at finde den plads, som de nye afstandsregler mellem bordene kræver. Teltene skal rejses i løbet af onsdag med hjælp fra de ældste elever og en kasse med nye tommestokke. Så kan børnene lære matematik på den måde. Denne travle tirsdag sammenfatter Lars på denne måde: - Jeg er spændt, men jeg er også glad. Det bliver en skolestart, som vi aldrig har oplevet før. (Tekst: Peter Abildgaard)
 
   
13. apr. 2020 * Anne-Mette nu med egen webshop. Med firmanavnet Granner Keramik har Anne-Mette Granner nu åbnet sin egen webshop med sine fade, kopper, kander, saltkar, skåle, lågkrukker, skulpturer, vaser og diverse. I stor udstrækning arbejder Anne-Mette i stentøj brændt ved høj temperatur.
 
   
12. apr. 2020 * Alken Have - info og møde søndag 19. april kl.16 – se nederst i opslag. Kære alle have-, kunst- og fællesskabsinteresserede. I februar inviterede vi til åbent hus på Enggården. I samme indbydelse inviterede vi til at være med i en fælles have – kaldet Alken Have. Vi har fået lov at leje en ½ hektar af jorden af nuværende forpagter Søren Næsgård - det markerede område med grønt og blomster på ovenstående billede. Corona og sent forår har sat vores initiativ lidt på pause, men nu ser vi igen muligheder. Nogle har allerede meldt sig som interesserede deltagere. Der er plads til flere, så her lidt om hvad vi tænker. Der må kun dyrkes økologisk, og der skal være mange blomster. Der bliver sået en blomsterkant langs Emborgvej på hele marken, og vi forsøger at få en kant om vores del også. Ella drømmer om at så en regnbue af blomster på marken, se illustration nederst. Når man kommer gående fra Alken skråner marken lidt- så måske kan den ses. Lige nu har vi tegnet marken op i en form med tillempet engelsk havestil med stramme former og lige havegange. Det giver en masse ’lodder’ på ca. 250m2. På hvert lod SKAL der også være blomster, men måske blot en stribe. I midten vil vi bygge et rundt samlingssted med bål og træstubbe afgrænset med et lille hegn. Lige i nærheden af samlingsstedet og grænsende op til Regnbuen kunne der være børneHAVER, hvor der leges, spises og arbejdes i børnehøjde. Hvem er med? Allerede nu ved vi, at der er ideer om en skærehave med blomster i Karen Blixen stil, grønsagshave for dem der venter på egen have på Anes Høj, nogle vil gerne dele et stykke og nogle unge mennesker i vores familie ønsker lidt jord. JAMEN DET ER JO EN KUNSTINSTALLATION – en PERFORMANCE. Linjer, former og blomster på kryds og tværs. En udstilling, happening i Coronaåret, hvor vi er mest hjemme og ude? Vi har kun lejet gård og jord til sommeren 2021 – så det er HIT OG RUN, som Henrik siger. Haven er i alt 125 x 45m. = ½ hektar. Søndag 19. april holder vi møde på marken, så vi kan ses og tale i passende afstand. I sender en sms på 2259 7206, hvis I gerne vil høre mere, være med eller har gode ideer. Vi kan mødes kl. 16. Vi bekræfter tidspunkt og søger for, at vi ikke bliver for mange af gangen og at vi holder afstand. Herunder er en mulig skitse. Vh Henrik og Ella Jørgensen.

 
   
 
 
12. apr. 2020 * Kvartalsrengøring - når det passer. Der skulle have været kvartalsrengøring i Købmanden i Alken søndag 19. april.  Da det ikke er muligt at have det på samme måde som ellers i disse afstandstider, har Jytte Elleby lavet en liste over opgaver. For overblikkets skyld er det hos købmanden, at man skal skrive sig på. Hvis du ikke vil gå derned for det, kan du ringe og bede om at blive skrevet på til en opgave på et tidspunkt, der passer dig. Købmanden har tlf nr: 6467 0868.

 
   
11. apr. 2020 * Påskeløb med afstand. 14 familier med tilsammen 22 børn fra Alken, Svejstrup og Bjedstrup var med til påskeløb, fortæller arrangør Winnie Pohle. Alle var gode til at holde afstand, og der var bare god stemning. (Foto: Winnie Pohle)
 
   
11. apr. 2020 * 'De eneste turister i Portugal'. Kære naboer, så er vi omsider vendt hjem fra vores fem ugers roadtrip i Portugal, skriver Marlies og Kristen Warming. Da vi tog afsted, var vores destination, det sydlige Portugal, en af de få regioner, hvor der ikke var Corona endnu. Så snart vi var ankommet under sydens varme sol, lukkede Danmark grænserne og andre europæiske lande fulgte trop de kommende dage og uger. Vi kunne ikke få os til at vende hjem nu hvor vi lige var ankommet, på trods af mange bekymrede henvendelser hjemmefra. Den danske ambassade i Lissabon var enig med vores vurdering: Sålænge vi ikke var afhængige af flyselskab el.lign. og ikke skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt, kunne vi lige så godt blive og leve livet med de forholdsregler som gradvist blev indført. Og det gjorde vi. Det var helt enestående at være ene turist i Portugal.
Læs hele beretningen, hvor blandt andet en ammepause blev et problem, på Liv i byen.

 
19. mar. 2020 * Die Herren udsat til august. Dover menighedsråd udsætter nu koncert med Die Herren fra torsdag 2. april til tirsdag 18. august kl. 19.30, skriver Michael Villadsen. Biletter til 2. april gælder også til 18. august. Se bandets videohilsen om koncerten. Der er fri entre, men det er nødvendigt at sikre sig billet via www.billetsalg.dk. Max 4 billetter per bestilling.
 
   
   
24. feb. 2020 * Ny dato: Die Herren i Dover Kirke. Dover menighedsråd står for koncert med Die Herren tirsdag 18. august kl. 19.30 i Dover Kirke, skriver Michael Villadsen fra menighedsrådet. Die Herren spiller U2-hits blandet op med sjældne perler. Die Herren skærer U2’s fantastiske sange ind til kernen – hvor det virkelig træder frem, hvor store deres kompositioner og tekster er. Die Herren kendes for at spille på de store festivaller, men de spiller også ofte i kirker. Denne aften er der tale om en akustisk koncert. Se bandets videohilsen om koncerten. Der er fri entre, men det er nødvendigt at sikre sig billet via www.billetsalg.dk. Max 4 billetter per bestilling.
Koncerten afholdes med støtte fra menighedsrådene i Dover, Alling og Tulstrup sogne, Skanderborg Festivalklub, Kulturpuljen Skanderborg Kommune, Rival, Svejstrup Østergård og Kvickly, Ry.
 
   
 
 
   
11. jan. 2020 * 1745-1749 Drik og fylderier, liderlighed og brændevin. I disse måneder brygges der øl i det nystiftede Alken Bryghus - eller ABC, Alken Brewery Company. For 275 år siden kunne de også være med heromkring, især når det gjaldt brændevin, da var det bare ulovligt. Læs om de næste fem år i Alkens historie, hvor en brusten Alken-bonde Jens Rasmussen som tinghører skulle være med til at konfiskere udstyr til destillering - se afsnittet fra 1745-1749 under Alkens første kendte beboere.
 
   
 Gary Craig, Søs Nielsen, Anne Grete Viborg, Berit Werner Hansen og Poul Ganer fra den første bestyrelse i 'Alken Station'. Claus Madsen var også med. (Foto: Ole Nielsen)

 
13. nov. 2019 * Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, 'Alken Station' lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg. alken.dk ruller år for år Alkens nyere historie op og er kommet til 1993, hvor borgerforeningens aktiviteter i byen nu blev suppleret af den halvandet år gamle forening 'Alken Station'. Byfestbladet rummede det år et interview med Grethe Damgaard, der i 1924 var født på Enggården, der dengang var et noget afrakket husmandssted, hvor man havde stok med i seng for at klare rotterne... Læs Pigen fra Enggården og læs 1993-kapitlet på Alken år for år siden 1979.
 
   
 
397 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
redaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76 Journalist og fotograf: Peter Abildgaard, 22 89 83 34, alkenvej69@gmail.com 
Send kalender-bidrag til 
Edel Laursen
edel.laursen@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sko-happening for at bevare landsbyskolerne. Onsdag 10. juni kl. 14-18 er Liv i Landsbyerne med til at arrangere en happening foran Fælleden, hvor folk kommer og stiller udtrådte sko. Læs mere på Sko-happening.
Generalforsamling i Købmanden i Alken onsdag 17. juni kl. 19.30-21.00 i Alken Mejeri - under forudsætning af, at det bliver tilladt at samles op til 50 mennesker.
Generalforsamling i Alken Bryghus / Alken Brewery Company fredag 19. juni kl. 19 på Mejeriet.
 
Uge 21 * 2020 * Omstridt er mindestenen for Anders Nielsen fra Svejstrup Østergaard nu blevet. (Foto: Bente Andersen)
 
Uge 21 * 2020 * Rutsjebane for de mindste blev et af resultaterne af en arbejdsaften i legepladsgruppen i ABAF. (Foto: Thomas Glud) 
 (Video: Shaka Loveless)
 
 (Video: Nikolai Lander)
Hvis du endnu ikke har gjort det, så skriv under på at bevare Bjedstrup Skole. Det gør du her.
#BevarBjedstrupSkole - Hjertet i vores lokalmiljø.
Følg med på Liv i Landsbyerne. 

 
 
Fælles sommerfest i 2020. Liv i Landsbyerne går sammen med Dover GF - om en sommerfest  på uvis dato - nærmere info kommer.
(Foto af Mikkel Schwab sammen med Agnes fra Præstegården under sportsfesten 2019: Henrik Bjerg) 

Die Herren. Dover menighedsråd inviterer til koncert med Die Herren tirsdag 18. august kl. 19.30, Se bandets videohilsen om koncerten. Der er fri entre, men det er nødvendigt at sikre sig billet via www.billetsalg.dk. Max 4 billetter per bestilling.
 
Byfest i Alken i 2020. Den årlige byfest i Alken foregår lørdag 22. august.
Arr.: ABAF. 
(Foto af Karin Fosdal til byfest 2019: Eric Ballowitz - se alle Erics byfestfotos på Alkens Flick-univers

Naturfredningsforeningens affaldsindsamling lørdag 19. septemberKontakt: Jytte Elleby, Søbjergvej 19, tlf. 30 29 74 95, elleby19@gmail.com.
 
 
1490-1667: De første kendte beboere i Alken: Fæstebønderne Søren Christensen og Jost Andersen var de to første navngivne - i 1554 - der knyttes til Alken. Men første gang, man i skriftlige kilder støder på stednavnet Alken, er tilbage i senmiddelalderen – i 1490, da Kong Hans stadfæstede, at Alchen og Illerup skulle være et birk – en retskreds - under Øm Kloster.

Læs otte kapitler - periode for periode - det seneste er: 
1745-1749 Drik og fylderier, liderlighed og brændevin.
   
Kortet er et udsnit fra Plan des Schanderborger Reuter Districts. Af Abraham Christian Willars, 1723. 
Gå selv på jagt i hele kortet hos Det Kongelige Bibliotek.

Alken-kalenderen
herunder bestyres af Edel Laursen, edel.laursen@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her - i højre side lidt nede.
 
 
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.

Bolig-side. På alken.dk samler vi alt, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2013 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
 
 
Kvindefest 2019 
Skattejagt under byfest 2019 
Byfest 2019 
Fastelavn 2019 
Billedværkstedet fernisering 2018 
Feldballe-besøg 2018 
Skybrud i  september 2018
Købmanden i Alken's fem års fødselsdag 2018 
Sportsfest 2018 
Lammeholdet 2017 
Byfest 2017 
Mossø på bunden 2016 
Kvindefest 2016 
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Bruno Nielsen på Lesbos 2015 
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007