Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Folk i Svejstrup
Natur og miljø
Vandværk
Svejstrup.dk
Fotalbummet
Svejstrup Borgerforening
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 


Svejstrup lokalsider   
 
27. aug. 2019 * Lars Christensen solgte ud af sine LP-plader under søndagens loppemarked på Svejstrup Gl. Præstegård. Ida Gundersen fortæller, at der var 35 stande, mange fra Svejstrup, Alken og Boes, men også fra Skanderborg, Galten, Ry, Gl. Rye og Laven. (Foto: Ida Gundersen)


 
18. juli 2019 * Viktor bliver redaktionschef på Radio4. alken.dk's nyslåede kampreferent fra Dover GF's fodbold-oldboys, Viktor Reddersen fra Svejstrup Præstegård, har fået nyt job som redaktionschef på den nye Radio4. Viktor har tidligere været journalist og redaktør på Radio24syv og undervist på DMJX.


 
8. juli 2019 * Præstens Køkkenhave. Tomater, salvie, sukkerærter, forårsløg og squash. Der er det hele i vejboden ved præstegården i Svejstrup, hvor tidligere Alken-borger Jon Enni nu udfolder sig med avl og salg af grøntsager og urter i et eksperimenterende mikrogartneri. Her poserer han blandt velvoksne hestebønner. Læs mere her, og så kan Facebook-brugere følge Jons tilbud på Præstens Køkkenhave. (Foto: Elisabeth Lundin)


 
3. juli 2019 * Mie og Hans sælger byggegrund i Svejstrup. På Lundhøjsvinget 1 ligger en 1007 kvadratmeter stor byggemodnet grund, som Hans Mortensen og Mie Hansen nu sætter til salg. Læs mere om grunden, området og kontaktmuligheder her.


 


29. juni 2019 * Præstegårdslopper. Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til loppemarked, hvor man også  købe kaffe og lidt ganegodt, søndag 25. august kl. 10-16. Vil du have en stand, skriv til Ida Gundersen på Facebook eller på tlf. 2242 8519. Der er begrænset med pladser. Man skal selv medbringe klapbord eller hvad man måtte have brug for, og man skal rydde op efter sig selv. 
1. juni 2019 * Muligheder og begrænsninger i Svejstrup. 22. maj var der møde om byggeplaner i hele området - mellem Jens Thor fra Liv i Landsbyerne, der havde sendt en visionsplan (side 9) ind, og Julie Abildgaard fra ABAF med planlæggerne Inger Juul og Pernille Falborg Helmer fra Staben Kultur, Borger og Plan. Område A mellem præstegården og Svejstrup Østergaard har planlæggerne ikke taget endeligt stilling til, men lugtgenekrav kan gøre det svært. Område B regnes som landskabeligt uheldigt - især hvis ikke Område A bebygges. Derimod er der velvilje over for såkaldt fortætning / ny udstykning syd for Lundhøjvej grænsende op til det eksisterende byggeri. Politikerne i økonomiudvalget har sagen på dagsordenen onsdag 19. juni. 

 


 
6. maj 2019 * Sommerrestaurant på Præstegården bliver der i uge 30, orienterer Viktor Reddersen, der skal assistere Mads Billenstein Schriver fra Restaurant Hærværk i Aarhus. Grøntsagerne er dyrket på gården, der bliver plads til 50 spisende hver frokost og aften og ind imellem levende musik. (Foto: Jonas Ebert)


28. mar. 2019 * Anders Jokumsen og Bente Andersen har købt Kollen. - Ligesom Alken har Mejeriet, så føler vi, at Svejstrup har Kollen, skriver Anders og Bente fra Svejstrup Østergård på facebook-siden Svejstrup landsbyfællesskab. Vi har ikke købt Kollen for at tjene penge, vi har købt den, fordi den er en del af Svejstrup. For alle i Svejstrup. Det er vigtigt for os at sætte vores præg på byen. Kollen forbliver åben for alle. Læs beskeden i sin helhed på Svejstrup landsbyfællesskab.


25. feb. 2019 * Sommerfestival og -restaurant på præstegården. I uge 30 - 22.-28. juli - arrangerer bofællesskabet på Svejstrup Præstegård sommerfestival og -restaurant, fremgår det af kirkebladet - og blev det yderligere bekræftet under søndagens brunch på Alken Mejeri.


 


 21. feb. 2019 * Da en snedig hævert skaffede drikkevand til Svejstrup. Under overskriften 'En interessant detalje om Svejstrups tidligere geniale vandforsyning' skriver 90-årige Kjeld Jensen, der er vokset op på Kirstinelund i Bjedstrup og i dag bor i Herlev, til alken.dk:
Jeg skriver kun om, hvad jeg fik fortalt af mine forældre i 1930'
erne, når vi kørte der forbi i jumbe på vej til familien i Boes. Ved Alkenvej fra Svejstrup ned mod Svejstrup Enge lige neden for Boesvej var der et meget fugtigt område med kildevæld. Derfra fik Svejstrup sin vandforsyning. Der løb temmelig meget vand ud af kilden. Så meget, at det gav energi nok til, at vandet ved en snedig anordning automatisk kunne pumpe lidt af vandet hele vejen op til vandtårnet øverst i Svejstrup by. Mine forældre kaldte det ’hæverten’, og vi kunne høre dens pulsslag, når vi kom forbi. Ca. hvert femte sekund hørte vi et klik. Kilden lå på et skrånende terræn ved siden af vejbakken. Et vandrør af en passende dimension gik nogle meter (måske 10 til 50 meter) længere ned ad skråningen. Vi kan kalde det et faldrør. Det havde et tætsluttende indløb fra kilden, så det hele tiden kunne holdes fyldt med vand. I den nederste ende af faldrøret sad en ventil, der kunne omkoble det nedstrømmende vand i faldrøret til et stigerør, der førte vandet den modsatte vej videre op til byens vandtårn. I ventilens ene stilling kunne vandet i faldrøret frit løbe ud i terrænet. Når vandet havde fået fart nok på fik det ventilen til at skifte om, så det hurtigt nedstrømmende vand nu blev ledt til stigerøret mod vandtårnet. Men det nedstrømmende vand havde ikke energi nok til at overvinde ret meget af det store modtryk i stigerøret mod vandtårnet. Den store højdeforskel begrænsede vandmængden per gang. Når der ikke blev presset mere vand op i stigerøret, lukkede ventilen igen mod vandtårnet, og vandet i faldrøret fra kilden løb frit ud. Det kom igen op i fart, der fik ventilen til at sende lidt mere vand til vandtårnet. Med den store højdeforskel mellem faldrørets to ender og stigerørets to ender kan man ikke forvente, der kom ret meget vand til vandtårnet for hvert stød, måske en liter. Men det kan også blive til noget i løbet af et døgn. Med 1 liter hvert femte sekund bliver det til 720 liter i timen og godt 17 kubikmeter eller 17000 liter hver døgn. Det må næsten være nok til datidens lille Svejstrup med 100 liter per person per dag.
18. sep. 2018 * Fermenterings-event på Præstegården. Så er der lagt i den kolde kakkelovn til en sund, sprød og sur vinter, skriver Mads Billenstein Schriver fra Svejstrup Præstegård i anledning af masser assorteret smukt struttende kål, der er ved at være plukkemodent: Årets første fermenterings event/kursus/DYO søndag 7. oktober kl. 10-14: kaffe, rundtur i markerne, fortælling om dyrkningen, pluk-selv kål, urter & kryddersager til krauten. Spisning af lidt let og lækkert. Man laver sin egen fermentering på langbord i laden, der tegnes og fortælles løbende om processen og teknikken. Deltagerne får et godt glas syrnende kål under armen og en syden af viden over skuldrene. Pris 200 kr. Tilmelding til madsbillenstein@live.dk

19. aug. 2018 * Sensommerfest i Svejstrup. Svejstrup Borgerforening holder sin sensommerfest på præstegården lørdag 1. september oplyser Heidi Larsson. Vandrekagerullen skal sendes videre til vinderen af kagekonkurrencen.


19. aug. 2018 Endnu en fredagsbar til fordel for købet af Kollen. Pengeindsamlingen til at købe de 7 ha. granplantage lige syd for Svejstrup til fælles formål er kørende - efter de første økonomiske tilsagn på 101.000 kr. og 50.000 kr. fra en fredagsbar på præstegården. Nu reklamerer Henning og Jette Liborius, Alkenvej 33, med fredagsbar fredag 31. august fra kl. 16.
Læs mere om projektet på Liv i Landsbyerne - og scrol ned til 23. juni.

 
 4. juli 2018 * Ved landsbyens gadekær. Leon Østergaard sætter nu sit hus på Svejstrupvej 46 til salg. Huset er lyst, hyggeligt og ligger idyllisk ned til gadekæret. Naboerne er alle rigtig skønne, skriver han til alken.dk: Huset er på 119m2, og pladsen i huset er ikke udnyttet så godt, og huset passer derfor bedst til den lille familie. Der er en lækker, isoleret garage, med plads til to biler. Jeg har været rigtig glad for at bo her, men som ene forældre har jeg brug for at komme tættere på de to hold bedsteforældre og det er grunden til jeg vil sælge. Billeder, facts og kontaktoplysninger kan ses på http://hus.qaz.dk

4. juli 2018 * Lopper på Præstegården. Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til loppemarked søndag 26. august kl. 10-16. Kom og rod i de mange boder, find de sager, du så længe har manglet, opgrader din garderobe eller køb en gave til din ven. I shoppepausen kan man købe kaffe og lidt ganegodt. Vil du have en stand? Så skriv til Ida Gundersen på Facebook eller på tlf. 2242 8519. Der er begrænset med pladser, så skynd dig. Man skal selv medbringe klapbord eller hvad man måtte have brug for, og man skal rydde op efter sig selv.

  Kh. Alle os fra præstegården

 
29. mar. 2018 * Svejstrup har talent. I disse uger kører programmet Danmark har Talent over skærmen for fjerde gang - på TV2 hver lørdag kl. 20. Blandt talenterne kan man opleve Eva og Jonas Ebert fra Svejstrup. 400 håbefulde acts var mødt op til audition, 35 acts gik videre, heriblandt koret SONO fra Aarhus. Blandt de 24 glade ansigter kan man spotte de to Svejstrupborgere, der mødte hinanden i koret for 10 år siden, sidenhen blev kærester, forældre og ægtefolk. I sommers flyttede de ind på Lundhøjvej 4 med sønnen Birk - og nu endnu en søn på vej. Lørdag 7. april konkurrerer SONO mod seks andre talenter om en af de 10 pladser i finalen 14. april. For at komme videre, kræver det stemmer fra seerne. Man kan enten stemme gratis, ved at downloade app’en ’Danmark har talent’ eller pr. SMS. Link til SONOs optræden til audition

 
6. jan. 2018 * Rival-direktør stopper. Maskinfabrikken Rival i Svejstrup har efter gensidig forståelse sagt farvel til direktør gennem tre år, Carsten Tønnes, der her ses sammen med ejer Henrik Holvad. Bestyrelsen er i gang med at finde en ny direktør, oplyser Rival. Læs mere på Rivals hjemmeside.


4. dec. 2017 * Svejstrup-vand kan drikkes igen. Kogepåbuddet fra Svejstrup Vandværk er nu ophævet, forlyder det fra vandværksmedlemmer i Svejstrup. Forureningen fra 13. november er tilsyneladende stoppet, og nærmere detaljer følger.


13. nov. 2017 * Vandet i Svejstrup er forurenet og skal koges, før man drikker. Svejstrup Vandværk har en akut forurening, der i weekenden gav grønt vand i hanerne.  Vandværket mistænker, at der er tale om bakterier og anbefaler nu - på embedslægens påbud - at koge vandet, før man bruger det til at drikke, skylle grøntsager o.l. Bestyrelsen undersøger, hvad der er årsagen til forureningen, lyder det i en meddelelse til medlemmerne.


 
1. okt. 2017 * Da der lå en høker i Svejstrup. Svejstrup havde i ældre tid en del små virksomheder. Høkerhuset var en af dem, skriver Lokalhistorisk Kalender 2017, der er udgivet af Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv. På billedet står Høker-Ane i døren til butikken på Klokkehøj 18, som hun drev videre, da hendes mand Jens Pedersen var død i 1923. Huset blev omkring 2012 erstattet af et nyt parcelhus. Kalenderen kan bl.a. købes i Købmanden i Alken.

30. aug. 2017 * Sueghestorp, måske opkaldt efter en mand der hed Sveger, fylder 750. I Svejstrup er der bidt mærke i den første omtale af landsbyen i Øm Klosters Krønike af ladegården, nu Præstegården, i 1267. Man regner med, at ladegården efter klosterets nedlæggelse er blevet delt, så landsbyen er vokset med flere huse, halv-og halvgårde sidst i 1500-tallet. Vi ved dog, at der har været bebyggelser helt fra jernalderen syd for Damgården og andre steder, men at denne kultur sandsynligvis uddøde, oplyser formand for Svejstrup Borgerforening Heidi Larsson. Lørdag 2. september markerer borgerforeningen de mange år med aftenfest i præstegårdens lade, kagekonkurrence med vandrekagerulle samt kåring af Svejstrups jubilæumsdrink. Tjek Svejstrup landsbyfællesskab på Facebook.

 2. juli 2017 * Svejstrup holder sommerfest lørdag 2. september, oplyser Heidi Larsson. Tirsdag 4. juli er der møde om festen. Vil du være med - har du ideer eller vil byde ind med noget og ikke kan komme tirsdag, så giv gerne en besked på 61778788. Vi mødes 19.30 - mødested kommer senere.
 
4. apr. 2017 * Forskønnelseshold i aktion i Svejstrup. Gadekæret - eller branddammen - i Svejstrup er under forvandling, og senest tog en flok naboer fat med spader, skovler og sten. Heidi Larsson har lagt fotos på Facebook-gruppen Svejstrup Landsbyfællesskab, hvor der er glæde over støtte fra Liv i Landsbyen på 7.000 kr. til projektet. De penge stammer fra to dages effektiv Smukfest-oprydning, og der er lagt op til en gentagelse i år.

6. mar. 2011Svejstrupperne med til fastelavn. For at få ordentlig slag i frikadellen gik de to nabo-borgerforeninger sammen om tøndeslagning i år. Se stort foto og kattekonger og dronninger på Liv i byen(Foto: Sanne Dudoret)
16. feb. 2011* Svejstrup uden netforbindelse. Fra tirsdag kl. 12.58 fik op til 50 kunder i Svejstrup afbrudt data- og telefoniforbindelse, oplyser TDC. Problemerne skulle være løst onsdag kl. 16. 
3. nov. 2010 * Kjeld bliver 60. Stort tillykke til Kjeld Langballe, der bliver 60 år torsdag 4. november, lyder det kærligt fra Gerda Langballe. Kjeld har rod i Svejstrup Enge og vil nyde sin tredje alder dér, ved at sidde og kigge ud over engene og filosofere og bare nyde livet.
Det glæder han sig til - og han fortjener det om nogen efter over 40 år på arbejdsmarkedet. Vi nyder alle godt af Kjelds sociale væsen og glæder os til at se, hvad der kommer til at ske. 

18. juli 2010 Hjerte og omtanke for både børn og miljø. August sidste år startede Bodil Lysebjerg Lund, Østermarksvej 5, sin private dagpleje op med tre børn. Hvad der startede det hele var bl.a. lysten til at give familier i lokalområdet mulighed for selv at vælge pasning til deres barn. Nu er der plads til nye børn. Læs mere.


 

16. april. 2010 Affald i sækkevis  blev indsamlet, da Svejstrup Borger-forening gik på vejene omkring Svejstrup og tømte grøftekanterne for dåser, flasker, knallertskærme, slikpapir, cigaretpakker og meget andet svineri, der slet ikke høre hjemme i naturen. Tommys trailer var tæt på overlæs, da skidtet belv kørt bort.


11. april. 2010 * Årets konfirmander i Dover kirke konfirmeres søndag den 2. maj kl. 10. På Dover kirkes hjemmeside finder du en komplet liste over konfirmanderne. Læs mere
11. april. 2010 * AFLYST PÅ GRUND AF FOR FÅ TILMELDTE: Lopper i Landsbyen. For 4. år i streg afholder Svejstrup Borgerforening loppemarked og garagesalg søndag den 16. maj kl. 10-14.
Du rydder selv op og du laver din egen bod hjemme i din egen garage, på din terrasse eller i din indkørsel. Læs mere 

11. april. 2010 * Husk affaldsindsamlingen søndag den 18. april deltager Svejstrup Borgerforening i Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling. Vi mødes kl. 10 ved HyggeDammen Læs mere 
3. mar. 2010 * Kvindefest med Svejstrup-islætLørdag den 27. februar blev den traditionelle kvindefest afviklet i Mejeriet. Festudvalget var i år med stærke kvindekræfter fra Svejstrup; Ellen Abildgaard, Lundhøjvej, Vibeke Freising Nielsen, Klokkehøj og Gitte Dalsgaard, Hannesvej. Læs mere 


 28. feb. 2010 Nyt tidspunkt for vandreture. Gitte Dalsgaard oplyser at tidspunkterne for fælles traveture er ændret til tirsdage og torsdage kl.9 med afgang fra glasskabet overfor Klokkehøj.

Lokale historier, indlæg og opslag
modtages gerne:
peter@eventsupport.dk

Kalenderen:


  


 


28. feb. 2010 Generalforsamling i Borgerforeningen. Kom og vær med til at drøfte årets aktiviteter - og masse af andre forhold af betydning for vores lokale samfund. Læs mere
21. feb. 2010 Nye børn i Svejstrup. Det er altid dejligt, når der kommer nye børn til byen. Nu får Janne og HP ved Hyggedammen to nye af slagsen, idet de er blevet plejefamilie for tvillinger. Se "Folk i Svejstrup" 21. feb. 2010 Fastelavn er mit navn. Ca. 30 børn og voksne mødte vel op, da Svejstrup Borgerforening inviterede til fastelavnsfest i Marianne og Peters lade på Alkenvej 2. Se de mange fotos og find ud af hvem der blev kattekonger og -dronninger på Folk i Svejstrup

16. feb. 2010 Briketter og salt. DER SKAL HANDLES:  Vinteren bliver ved, og Alken Minimarked sælger gode træbriketter for 29,95 kr. pr. pakke og 100 for fem.  En spand vejsalt på 10 kg for 39,95 kr.

11. feb. 2010 Svejstrup får nu sine egne sider på alken.dk.  Med Peter 'Tigermand' Dalsgaard som lokalskribent bliver Svejstrup nu for alvor repræsenteret på alken.dk - med egne sider. Læs mere

11. feb. 2010
* Fastelavnsfest. Søndag den 21. februar bør du finde udklædningen frem og komme med, når Svejstrup Borgerforening inviterer til fastelavnsfest i Peter og Mariannes lade på Alkenvej 2. Se invitation


11. feb. 2010 *Affaldsindsamling. Nu er det snart tid til at gribe affaldssækken igen, når Dansk Naturfredningsforening afholder den femte landsdækkende affaldsindsamling søndag den 18. april 2010. Svejstrup Borgerforening er med. Læs mere 
11. feb. 2010 *Gå ud og gå en tur. Gitte fra Hannesvej 3 opfordrer vandrefæller til at træde til.... Har du tid i dagtimerne og trænger du til at få dig rørt? Så gå med os. Vi mødes hver tirsdag og torsdag kl. 11 ved glasskabet og går en times tid. Kom og vær med.