Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Rideklub
Morgenrørelsen
Kvindefest
Alken-armada 2006
Alken-armada 2007
Fredagsbar
Filmfestival
Alken-Revyen
Tango efterår 2007
Fafner
Nor
Kultur 2012
Kultur 2011
Kultur 2010
Kultur 2009
Kultur 2008
Kultur 2007
Fra 0 til 100
Nærværets betydning
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 


Kultur
  
  
 
19. nov. 2020 * Pris og nomineringer til Mads' film. Mads Mengels filmskole-afgangsfilm "Forestillingen om Juliane" blev nomineret i seks kategorier ved Ekko Shortlist Awards 2020 - og fik en pris for bedste mandlige skuespiller: Thomas Gabrielsson. Se alle kategorier og placeringer Ekkofilm. 
 
 
19. nov. 2020 * Strygere. De kalder sig ved denne specielle lejlighed for Alken Kammerensemble. Nu forestår en række øvere, inden de 19. december inviterer til en julekoncert i mejeriet. Her ses til venstre koncertmester Niels Kaas, som er en gammel ven af Alken, og dernæst Lone Adamsen samt seks musikalske kolleger fra det klassiske miljø i Aarhus. Når tiden sig nærmer, vil koncertprogrammet og billetbestilling kunne læses her på alken.dk. (Tekst og foto, Peter Abildgaard)
 
14. nov. 2020 * Endnu en forestilling - den sidste - af Kaj og Margits Salon. For at imødekomme efterspørgselen bliver der en allersidste forestilling på Alken Mejeri lørdag 21. november kl. 19.30. Alle andre forestillinger er udsolgt.
Billetter kan bestilles på Margits mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19.
Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
  
13. nov. 2020 * Tosomhed - personligt og rablende. Med poetisk harmonika og taktfast guitar som uundværligt akkompagnent funderer, duellerer og supplerer Kaj og Margit sig gennem deres Scener fra et ægteskab, undertitlen til deres musikfortæling, Kaj og Margits Salon. Hjemmeskrevne og -komponerede sange i de to scenevantes karakteristiske samklang fik salongæsterne til at mindes Koppel-brødrene, Bruël-søstrene og balladetradition fra hele Europa. Fortællingerne mellem numrene skrues sammen af Margits personlige og søgende budskaber med Kajs nøgterne og rablende svar. Kærligt, afbrydende, glemsomt og belærende går det derudad i Szlavik-Pedersens spraglede og anarkistiske univers, med bud på alt fra meningen med livet og døden til glæden ved fiskefrikadeller. Et både rørt og godt underholdt publikum kunne forlade salonen på Alken Mejeri med genkendende eftertanker og den særlige glæde, fonetiske amokløb giver. (Tekst: Knud Abildtrup. Foto: Peter Abildgaard)
 
1. nov. 2020 * Flere scener fra et ægteskab. Kaj og Margits Salon - en musikfortælling på Alken Mejeri - har fået udsolgt de tre først annoncerede forestillinger og endnu én om søndagen. Men der er stadig ledige pladser ved en ekstra forestilling fredag 20. november kl. 19.30, oplyser Margit Szlavik. Billetter kan forudbestilles på mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19. Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
30. okt. 2020 * Jan Mikael bag dronninge-bog. En brugerstyret bog, "Dronning Margrethe 80 år - en hyldest fra folket", er udkommet på forlaget words2You.dk. Jan Mikael Granner er med-bagmand og ses her bladre i bogen, der blandt andet har bidrag og fotos fra mange kommuner og protektioner.
 
25. okt. 2020 * Kaj og Margits Salon - scener fra et ægteskab. En musikfortælling på Alken Mejeri torsdag 12., fredag 13. og lørdag 14. november kl. 19.30. Det hele varer to timer med indlagt pause. Billetter kan forudbestilles på mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19. Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
25. okt. 2020 * Når jeg bliver gammel. Hej Alken, her er en kort dokumentation af den udstilling, jeg lavede på Moesgaard for nylig. Den giver et lille indblik i, hvad der var på spil i disse gamle menneskers liv. Hilsen fra Tove Nyholm.
 
  
 Filmens instruktør, Mads Mengel, sammen med hovedrollen, Mads Reuther. 
17. okt. 2020 * Nu får Mads løn for at lave film. Mads Mengel, 30 år, opvokset i Alken, kunne allerede sidste år kalde sig filminstruktør med afgang fra Den Danske Filmskole. Men fra dette efterår kan han også kalde sig professionel, som han siger med slet skjult glæde, fordi han nu for første gang har fået løn for at lave film. Til lykke med det, siger vi her fra Alken. Det handler om intet mindre end en tv-serie for Danmarks Radio DR i syv afsnit. Titlen er ’Noget om Emma’, hvis manuskript er bygget på Sigurd Hartkorn Plaetners ungdomsroman, 'Noget om Vitus'. Første afsnit streames på DR.DK fra 23. oktober.
Kort sagt er det fortællingen om pigen, som Vitus forelskede sig i, elskede, mistede og stadig elsker. Det er en fortælling om at acceptere de ting, man ikke kan ændre, samle mod til at ændre de ting, man kan - og have indsigt til at se forskellen. En historie om, hvordan livet og døden nogle gange kan gå hånd i hånd. Da Vitus' kæreste blev gravid, kunne han være med eller ej, men beskeden var klar, nemlig at hun ville beholde barnet. Midt i kaos mødte han en pige til en fest. Hun hed Emma, og hun kom til at ændre hans liv på godt og ondt. Filmen er produceret for DR af selskabet Drive Studios.
Ok, se hvad der så sker, når første afsnit åbnes på DR-hjemmesiden. Mads og hans hold brugte i fredags de sidste timer i redigeringen, så nu puster han ud. Men han vil også sende denne hilsen ’hjem til Alken’ fra bopælen i København: 
- Jeg gik på Bjedstrup Skole, og jeg var meget glad for skolen. Jeg blev ked af at høre, at kommunen havde en plan om at lukke skolen. Det er en forfærdelig tankegang. Men jeg glæder mig også over, at forældrene i skolens distrikt åbenbart kan redde skolen. (Tekst: Peter Abildgaard, fotos fra filmselskabet). 

 
7. okt. 2020 * Når døden kommer tæt på. I anledning af Allehelgen afholder Foreningen Nærvær omkring Døende et arrangement på Alken Mejeri søndag 1. november kl. 15-17 med titlen: ”Når døden kommer tæt på – nutidige ritualer til at forholde sig til døden”.
I den kristne tradition omkring Allehelgen har man bl.a. brugt dagen til at mindes de døde. Og i den mexikanske tradition omkring “De dødes dag” bruger man både allehelgen til at mindes sine døde og huske på sin egne dødelighed.
Vi ser dagen som en anledning til at samle os om de samme temaer, nemlig hvordan vi gennem ritualer både husker på vores egen dødelighed, hvordan vi tager afsked med vores døde og mindes dem.
Vi har derfor inviteret tre oplægsholdere, der har fokus på ritualer: 'Egen dødsforberedelse': Liselotte Hornemann Kragh (præst). 'Afskedsritualer i kristen kultur': Henriette Mortensen (bedekvinde) og 'Nutidig mindekultur': Dorthe Refslund Christensen (forsker).
For at arrangementet kan afvikles i overskud og i fælles ånd, tager vi gerne mod praktisk hjælp til klargøring af lokalet, brygning af kaffe, kagebagning og indkøb af kaffe, te og snacks samt pyntning med blomster eller andet inspirerende, som levende lys, dekorationer eller lignende.
Skulle du have lyst til at komme med til arrangementet uden forudgående deltagelse i forberedelserne, koster det 50 kr. Vi modtager gerne tilbagemeldinger på, hvordan man ønsker at deltage på: mail@naervaeromkringdoende.dk og ser frem til en fordybet eftermiddag med plads til dialog om, hvordan det er at være tæt på døden. Bemærk! Max 50 deltagere pga corona.
 
  
4. okt. 2020 * Alken-humle. Det er en mere end tusindårig kunst at brygge øl, så de fleste ved sikkert, at der behøves godt vand, malt og gær. Den bitre smag opnås fx. ved at tilsætte humle. En af de nye foreninger her på egnen er Alken Bryghus med cirka 26 lokale ølsmagere og bryggere. Trods corona-hindringer har man gennem sommeren tappet og smagt mange slags øl. Det har været en øvelse med hjemkøbte blandinger, også kaldet ’kits’. Også indkøbt humle. Men sommeren har også budt på egen avl af humleplanter, endda af flere typer. I disse uge har de høstet hos Mogens Andersen, Lars Christensen og Eric Ballowitz. Alle tre har taget notater siden maj, og billeder. De har nogle gange cyklet rundt til væksterne under navnet ’Humleridderne’. Lars Christensen valgte en humleart, Svenstrup med citronsmag (billedet). 28. september besluttede han at høste. Humlekoglerne skal tages ’mit gefühl’, og det er tålmodighedsarbejde. Den gule farve kommer fra pollen-støvet og hedder lupulin. 
- Den giver for alvor smagen. Ret imponerende havde jeg 140 gram humle netto inden tørring, forklarer, Lars. Denne tørring sker langsomt i ovn ved 50 grader i 5-7 timer. Udenfor klippede han planten ned og gjorde den klar til vinteren og et håb om en ny høst næste år. Forleden blev den seneste bryg fra ’kit’ hældt på flasker. Vil man brygge og smage, kan indmeldelse ske ved bryghusets formand, Eric Ballowitz, 42474982. (Foto: Lars Christensen)
 
  
 
 
  
1. okt. 2020 * Michael har lavet film om anonyme helte. Michael Schmidt skriver selv: Min seneste film på ½ time, som jeg påskønner, efterlader mig i respekt overfor alle de anonyme helte der befolker vores lille land. Filmen er netop udkommet på www.kk.dk/paarorende
Se sidste faneblad 'Film' under den brune bjælke.

 
  
27. sep. 2020 * Frede udgiver sin første spansk-oversættelse. Tidligere Alken-borger Frede Møller Gregersen har som forlægger og oversætter nu udgivet sin første bog oversat fra spansk - en digtsamling af Cecilia Vicuña - med håndsyet ryg.
 
24. sep. 2020 * Flytning i 1959 blev afgørende. Daværende Dover Kommune valgte i 1959 at flytte den nu så omdiskuterede mindesten for Anders Nielsen fra Svejstrup Østergård fra en højere placering til den nuværende ved landevejen. Og det er en de af bagrunden for, at Slots- og Naturstyrelsen nu ikke vil udpege mindestenen til beskyttet fortidsminde, skriver Ugebladet Skanderborg. Menighedsrådet havde søgt.
 
  
19. sep. 2020 * Corona-koncerten. Det var den første koncert i mange måneder i Alken Mejeri. Og måske den sidste med de nye corona-regler fra dagen efter. Men både orkestret White Album og det begrænsede publikum gav frit løb for det gode humør. I de småsludende og vittige introer regnede de sig frem til, at dette måtte være deres 10 års jubilæumskoncert. Navnet hentyder ikke direkte til et Beatles-album fra 1968. Men mere til datidens måde at spille på, nemlig med musikere, som skiftede mellem mange slags instrumenter, påpeger guitarist, sanger og klaviatur-spilleren Claus Arvad, p.t. bosat på Kirstinelund i Bjedstrup. Med den smukke og intense flerstemmige sang står de også på et andet af periodens kendetegn, flerstemmig sang som i Beatles, Hollies, Eagles og CSNY. De andre tre er Jakob Eilsø, sang, trommer og guitar, Frederik Vedersø, bas, guitar, sang, samt guitar-tryllekunstneren Daniel Scheffmann, sidste år med en fin afgang fra Rytmisk Konservatorium i København. Koncerten i Mejeriet var stor set akustisk. Men de kan også præstere gedigen rock’n’roll. Så hvis din vej en dag i fremtiden krydser deres, så tag med. Arrangørerne i ABAF var tilfredse med aftenen trods corona-reglerne. Der er af gode grunde ikke aftalt nye koncerter i Mejeriet, oplyser formanden, Julie Abildgaard, men mange vil gerne komme i 2021. Næsten sikkert er et foredrag med tv- og naturmennesket Søren Ryge. Hold øje med alken.dk inden længe. (Foto af fra venstre: Jakob Eilsø, Claus Arvad og Frederik Vedersø: Peter Abildgaard).
 
2. aug. 2020 * Orienteringsmøde om valg til menighedsrådet. Menighedsrådet ved Dover Kirke holder orienteringsmøde om menighedsrådsvalg i Dover Kirkehus torsdag 20. august kl. 19, oplyser Michael Villadsen. Menighedsrådets arbejde er til debat, og interesserede kan melde sig til arbejdet. Læs indkaldelsen.
 
  
13. juli 2020 * The White Album på Mejeriet. Vi er så glade for at kunne åbne op for musik i Mejeriet igen! Det bliver selvfølgelig med de rette retningslinjer for at vi må være sammen, og det bliver helt sikkert et brag af en smuk oplevelse, man ikke vil gå glip af! Fredag 18 september kl. 20 spiller The White Album - en trio bestående af Frederik Vedersø, Jakob Eilsø og Claus Arvad - Claus er helt lokal og bor i Bjedstrup på Kirstinelund. Lige før corona udgav The White Album deres nye album Colorama, GAFFA skriver således: Tre år er der gået, siden den danske folk-gruppe The White Album udsendte sit andet album, Songs from the Sun. Men med annonceringen af albummet Colorama rører de nu på sig igen. Førstesinglen Mystery viser endnu engang, hvordan trioen kan skabe maleriske lydbilleder med sin stemningskabende popfolk.’
For at købe/reservere billetter skriv mail til julieaabildgaard@gmail.com, pris: 200 kr, dørene åbnes kl.19.30 og der vil være bar.
 
22. juni 2020 * Så er vores koncert med Die Herren i Dover Kirke flyttet – igen. Nu til tirsdag 11. maj 2021. Billetter sikret til den oprindelige planlagte koncert (2. april 2020) gælder fortsat. I øvrigt er der ’udsolgt’, oplyser Michael Villadsen.
 
  
27. apr. 2020 * Alken Bryghus: forsigtig, kontrolleret genåbning. I en af bryghusets kældre er temperaturen kølige fem grader. Der stod de to første bryg i fustager: Captain Haddock og Black Russian Roulette. Inspireret af den opblomstrende take-away kultur havde bryghuset en take-away for de medlemmer, der kunne. Man medbragte selv rengjort flaske, holdt behørig afstand og kapslede selv. Der er nye initiativer, bl.a. dyrkning af humle hos medlemmerne, en brygmanual under udarbejdelse, og et nyt bryg sættes over. - Og når tiderne tillader det, skal vi have generalforsamling, skriver Knud Erik Jørgensen fra ABC, Alken Brewery Company.
 
  
28. mar. 2020 * Sammen hver for sig - et fotoprojekt - hvem vil være med? Foreløbig har 55 huse tilmeldt sig mit fotoprojekt, der handler om at portrættere så mange som muligt i deres respektive huse i Alken, i den tid vi er blevet bedt om at blive hjemme. Jeg vil rigtig gerne have flere tilmeldinger! Det tager ca. 15- 20 minutter og jeg går blot ind i jeres have / bliver uden for huset, på den tid vi har aftalt. Samlet bliver projektet et tidsbillede på Alken 2020 / under ’coronaen’ og et billede af ikke at kunne være så meget ’fælles’, som vi har mulighed for til daglig. Jeg vil gerne udstille det til sidst og arbejder på at præcisere det, men i alt fald vil alle blive inviteret til udstilling og bobler, når vi må ses igen. Jeg kan kontaktes via sms på #60801499 eller på mail helenehennings@gmail.com. Kærlig hilsen Helene Hennings, Emborgvej 108b.

  
28. mar. 2020 * Troels' hyldest til Nepal. Jeg har udgivet tre af mine engelske sange inklusiv min version af 'Om Mani Padme Nynne', skriver Troels Dilling-Hansen. På den måde hylder jeg Nepal og nepalesiske folk, som har givet mig så meget inspiration og taknemmelighed. Musik og tekster er skrevet på korte eller længere meditative retræter i Danmark og Nepal de seneste 10 år. Pernille Schiøtz, Adam Yogesh Thuesen og Claus Madsen bistår som musikere. Musikken kan downloades på bl.a. Spotify og Apple Music. (Foto: Bastian Birk Thuesen)
 
   
21. mar. 2020 * Storladne Hav med Holger. Tidligere Alken-borger og trubadur Holger Vig har leveret en musikvideo med titlen 'Storladne Hav' og Bebe Risenfors indover. Holger beskriver den som en odysse gennem sindets mørke sider. Tvivl, magtesløshed, selvbedrag. Er der er gud at række ud imod?
  
 
   
24. feb. 2020 * Die Herren i Dover Kirke. Dover menighedsråd står for koncert med Die Herren torsdag 2. april kl. 19.30 i Dover Kirke, skriver Michael Villadsen fra menighedsrådet. Die Herren spiller U2-hits blandet op med sjældne perler. Die Herren skærer U2’s fantastiske sange ind til kernen – hvor det virkelig træder frem, hvor store deres kompositioner og tekster er. Die Herren kendes for at spille på de store festivaller, men de spiller også ofte i kirker. Denne aften er der tale om en akustisk koncert. Se bandets videohilsen om koncerten. Der er fri entre, men det er nødvendigt at sikre sig billet via www.billetsalg.dk. Max 4 billetter per bestilling.
Koncerten afholdes med støtte fra menighedsrådene i Dover, Alling og Tulstrup sogne, Skanderborg Festivalklub, Kulturpuljen Skanderborg Kommune, Rival, Svejstrup Østergård og Kvickly, Ry.
 
   
 
 
   
16. feb. 2020 * ’Når Ravheksen danser på stranden’. Eventyrfortælling ved Susanne Emmysdatter. Kom og bliv ført ind i den fantastiske eventyrlige verden i det helt nye fortællerum i laden på Vædebrovej 4a ved Mossøbrå (en lille fin gå/cykletur fra Alken langs med Mossø) lørdag 29. februar kl. 14. Medbring klingende mønt, stor eller lille guldmønt, en skæv til hatten eller 50 kr., Så giver jeg kage. Velkommen til både store og små. Susanne Emmysdatter. Tlf: 2625 74 08

 
 


 
11. feb. 2020 * Tove indbyder til MoMu-udstilling. Tove Nyholm er ansvarlig for udstillingen 'Når jeg bliver gammel' på Moesgaard Museum. Udstillingen udforsker begrebet alderdom fem forskellige steder i Verden og bringer filosofi, kunst og antropologi i dialog. Åbent til 1. juni.
 
   
19. jan. 2020 * En mørk russerøl var målet på den seneste bryggedag i Alken Bryghus, hvor forskellige bryggehold er ved at lære bryggeudstyret at kende. (Foto: Eric Ballowitz)
 
   
13. jan. 2020 * Blafferforedrag med Simon. ABAF og Mød Verden inviterer til blafferforedraget 'Mød Verden - 15.000 kilometer på menneskelig venlighed'. på Alken Mejeri søndag 2. februar kl. 14. I sommeren 2017 rejste Simon Dalsgaard fra sit hjem i Svejstrup til Kasakhstan og retur igen. Uden brug af offentlige transportmidler, blot ved hjælp af sin tommelfinger, nysgerrighed og tillid til andre mennesker. I sit foredrag fortæller han om sine oplevelser igennem 18 forskellige lande, på 96 dage, og de erfaringer han gjorde sig på sin tur. Glæd jer til at høre historier om, hvordan det er at køre fire timer med et levende får i bagagerummet, sove i et telt park midt i Moskva, mødet med tusindvis af hjælpsomme mennesker og meget mere. Foredraget tager 2 timer og inkluderer en pause med kaffe, the og kage. Pris: Du bestemmer selv, hvad du vil betale for foredraget. Dit beløb går ubeskåret til nye rejseoplevelser.

 
   
13. jan. 2020 * Til Alkens kommende filmnørder. Alken og omegn har gennem årene fostret mange talenter i filmbranchen - som producenter, instruktører og flere andre film-funktioner. Finn Mathiesen fra ABC Film, der tidligere boede på Boesvej, og som mange lokalt husker fra filmen om købmandens åbning, står bag filmskolen dox:world i Aarhus - med speciale i dokumentarfilm og web-produktioner. Så hvis nogen vil gå i film-nørdernes fodspor, så...
 
   
17. dec. 2019 * Og det skete i de dage. Vi skriver søndag 15. december, en diset, mørk og fugtig eftermiddag i det herrens år 2019 lige udenfor den lille landsby Alken, i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt, hos Oldermanden Knud Erik. Alken Bryghus nedkommer med sin førstefødte, som bliver navngivet 'Haddock, Batch 1'. Vi mødtes 12-13 stykker og havde en dejlig eftermiddag med rugbrød, sild, leverpostej og udvalgte øl - og flaskevask, hyggesnak, aftapning og kapselpåsætning. Det blev til 19 liter i fustage og ni flasker ... en smuk, mørklødet øl, der smager fantastisk af en førstefødt at være (forsigtig prøvesmagning, nu skal den stå lidt). Mange hilsner Alken Bryghus / Alken Brewery Company – ABC - Alken (i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt). ABC har fået egen mailadresse: alkenbryghus@gmail.com. (Foto: Jan Günther Hansen)
 
   
3. dec. 2019 * Årets hovednavn kl. 22 er de gode, gammelkendte Prima Junior, som mange vil huske fra tidligere og som plejer at levere et forrygende show, skriver Jens Langkjær. De spillede senest til Julejazzen i 2015, og vi behøver bare at sige 'ham med de røde bukser', så ved mange, hvem vi taler om! Forinden kl. 20 spiller BJ Hotswing, der spiller glad gypsy jazz og swingmusik og som blandt andet tæller de fra Alken og omegn så kendte Ingrid Robak og Niels Kaas. Fjerde juledag 28. december fra kl. 19.30.
 
   
   
29. nov. 2019 * ABC - Alken Brewing Company. Det nystartede bryggelaugs første forsøg på opstart af et bryg. Mellem 10 og 12 medlemmer var dukket op til en hyggelig aften med fællesspisning i køkkenet. Det tog noget tid at lære det nye udstyr at kende, men med ihærdighed, tålmodighed og en masse gode råd lykkedes det blandt andre Lars Christensen at få gang i gryderne. Både på digital vis, da processen skulle programmeres, og rent analogt med bygmalt, humle og gær, der skulle isættes i rette mængder på rette tidspunkt ved den rette temperatur. Kl. 00.30 kunne brygmestrene så endeligt afslutte første etape i byggeprocessen og efterlade en 25 liters beholder med IPA til sin videre skæbne. (Foto: Eric Ballowitz)
 
   
28. nov. 2019 * Daniel Rye til Alken. Onsdag 18. december kl. 19.30-21 besøger Daniel Rye Alken Mejeri med sit foredrag ‘Mens vi venter - en historie om mennesker på flugt fra klimaforandringer’. Mange kender Daniel Rye fra hans 13 måneders lange fangenskab hos IS, som Puk Damsgård beskrev i bogen ’Ser du månen, Daniel’. Temaet for dette foredrag er dog et helt andet. Daniel vil fortælle om sit arbejde med fotojournalistisk med fokus på klimaflygtninge. Det anslås af FNs Flygtningekommission (UNHCR) at der i år 2050 vil være 250 millioner klimarelaterede flygtninge i verden. Daniels indspark til klimadebatten er baseret på egne oplevelser i mødet med en malawisk familie, som han har fulgt igennem tre måneder fordelt over tre år. En rejse, der også fortælles i hans aktuelle fotobog 'Mens vi venter', som baggrunden for foredraget. Daniel fortæller om sit møde med bonden Mr. Mkundiza og hvordan han herigennem fik et helt nyt syn på verden og en af vor tids allerstørste udfordringer. Billetter til 75 kr. købes her. Jeg sørger for kaffe, skriver Ditte Jensen fra forlaget Book Lab.
 
   
26. nov. 2019 * Dobbelt korkoncert. Aarhusianske Tuned In optræder igen i Alken sammen med Alken-koret - søndag 8. december kl. 15 på Mejeriet. De seks sangerinder i Tuned In synger moderne a capella kormusik, og repertoiret spænder fra pop og rock til jazz og R&B. Koret ledes af Tea Thyrre Sørensen. Til koncerten vil repertoiret være en blanding af velklingende julesange med et twist af jazz samt et par nyligt indstuderede popbaskere. Alken-koret under ledelse af Ingrid Robak optræder med numre af Beach Boys, Stevie Wonder og - Ingrid Robak. Fri entré.  
   
 (Foto fra julemarked i Alken 2018: Peter Abildgaard)
 
   
25. nov. 2019 * De, der kom, havde en fest. Faktisk havde bestyrelsen i ABAF overvejet aflysning på grund af få tilmeldte. Men koncerten med Total Hip Replacement blev ifølge flere af hinanden uafhængige kilder igen en Alken-fest af den slags, hvor der var gang i den på dansegulvet og musikerne gav deres yderste. Fotoet taler for sig selv. (Foto: indtil videre ukendt)
 
   
17. nov. 2019 * Bryggerne. Med Knud Erik Jørgensen for bordenden var der i den forløbne uge stiftende generalforsamling i et nyt ølbryggerlaug i Alken. Knud Erik vil holde alken.dk underrettet, efterhånden som foreningen tager form. (Foto: Jacob Gewitz)
 
   
9. nov. 2019 * Alken Bryghus. Indkaldelse til stiftende generalforsamling i Alken Bryghus, torsdag 14. november kl. 19-21 i Mejeriet, Alken, skriver Knud Erik Jørgensen. Mødet indledes med en orientering om forberedelserne, herunder indkøbet af et Brewmaster 40 bryganlæg og behovet for indretning af et brygrum. Alken Håndbryggerlaug vil stå for aktiviteterne, der ud over ølbrygning mv. også omfatter studieture til egnens små og store ølbryggere samt gæstebesøg af erfarne bryggere. Annonceringen af planerne i forbindelse med seneste fællesspisning gav en entusiastisk respons, så der er grund til at forvente en flyvende start. Vel mødt ! PS: Der vil under mødet blive mulighed for at nyde en øl. (Foto af Hans Hornbek og Erik Overgaard ved bryganlægget: Peter Abildgaard)
 
   
   
7. nov. 2019 * Det poetiske mejeri. Fine boller og runde hindbærsnitter fra ABAF, hyggelys i kandelabre og cirka 40 af os fra Alken og omegn tændte for sanserne, da tre digtere og en mikro-forlægger kom forbi Mejeriet i Alken torsdag aften. Rikke Oberlin Flarup hvirvlede sig ind i en teenagers forvirrede sind med tanker om make up, bryster, tøjvalg, festen og den fyr, hun havde et godt øje til. Jonas Okholm bor i Ry efter udvandring fra Nørrebro. Han læste egne værker med lydligt eftertryk. Den tredje serverede stor entertainment med både fagter, stemmeføring og guitar-ledsagelse, Lars Emil Folder. Christel Sunesen havde åbnet aftenen som repræsentant for det, hun har døbt MIKRO FORLAGENE. Det er en nyskabelse i bøgernes verden, ofte en-mands-virksomheder m/k. For fem år siden fik hun den ide sammen med et par kolleger, at de burde lave en LILLE BOGDAG som pendant til de store bogmesser. Den ide voksede og har i år holdt den femte af slagsen med bøger og forfattere fra 50 små forlag - kvalitetsforlag, mener de selv. Hun fortalte om en ihærdig indsats i spillet mellem forfattere, forlag, bibliotekerne og boganmeldere. Det handler om synlighed. Næste LILLE BOGDAG er planlagt til 6.-7. juni 2020. Se hjemmesiden www.lillebogdag.dk. Borgerforeningens næstformand (og bibliotekar i det civile) Thomas Glud havde skaffet kontakten til de tre digtere og mikro-forlagschefen. En lignende lyrik-aften burde gentages, hviskede mange. Indtil da kan vi læse bøger fra de tre digtere, idet man efterlod en gave til Alken Bibliotek. Borgerforeningen ABAF havde søgt støtte i Kulturstyrelsen. På billedet ses under skiltet (fra venstre) Jonas Okholm Jensen, Rikke Oberlin Flarup, Christel Sunesen og Lars Emil Folder. (Foto og tekst: Peter Abildgaard )
 
   
26. okt. 2019 * Rundt om undergrunden. ABAF byder torsdag 7. november. kl. 19 på en lyrikaften - oplæsning og samtale med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, ’Telefontesten(ungdomsroman, 2018), Lars Emil Foder, ’Fabelagtigheder(prosa og digte, 2018) og Jonas Okholm Jensen, ’Jeg håber og tror at Twin Peaks vil samle os igen(prosa og digte, 2018). Der sker meget på de små forlag i disse år, og denne aften vil gerne være med til at bringe nogle af de gode, spændende værker fra 2018 ud til flere læsere. Arrangementet ønsker at vise, at det ikke behøver at være smalt og mærkeligt, fordi bøgerne er udkommet på et lille forlag, og man ikke lige har hørt om forfatteren. Kendetegnende for alle tre er bøgernes imødekommenhed og humoren, der på hver sin vis løber som en rød tråd igennem værkerne. Forfatterne vil læse op, Lars Emil Foder vil også spille et par numre, og der vil være åbent for spørgsmål og samtale mellem forfatterne og publikum, skriver Thomas Glud fra ABAF.  
 På aftenen vil der være mulighed for at købe kage og kaffe samt øl, vin og vand. 

 
   
23. okt. 2019 * Lyst til at lege med stemmen? Korleder Line Klinke Solina står for en workshop søndag 10. november kl. 14-16 på Kirstinelund i Bjedstrup. Pris: 150 kr.
 
   
13. okt. 2019 * Kort pause i en intens irsk aften. Syng-med-sange indledte den irsk-danske Tradish-koncert fredag på Alken Mejeri, og så gled det over i medrivende irsk folkemusik, der fik folk ud at danse fra første nummer. Til de tre musikeres utilslørede tilfredshed iøvrigt. Irsk kaffe, irish stew og en velassorteret bar var andre elementer i en vellykket aften. Knap 70 spiste med. (Foto af Vibeke Overgard, der overvejer at købe en cd af guitaristen og vokalisten John Pilkington: Knud Abildtrup)
 
   
6. okt. 2019 * Irsk aften. Det bliver med irske traditioner, både musik og mad den kommende fredag aften - 11. oktober i kulturcentret Alken Mejeri. Orkestret Tradish er irsk-dansk. Det er en ny musikalsk konstellation, men alle medlemmer har tidligere spillet sammen i det traditionelle irske band Moving Cloud. Tradish har gennem årene bevæget sig rundt i – og ikke mindst på tværs af - mange forskellige genrer og traditioner, skriver de selv i et oplæg til besøget i Alken. Med et repertoire, som spænder over både traditionel og nykomponeret musik, sammensmelter orkestret den gamle folkemusik og dens kvaliteter med et nyt og frisk musikalsk udtryk. Musikanterne er Louise Ring Vangsgaard (violin og vokal), John Pilkington (guitar, vokal og irsk bouzouki), Brian Woetmann (irsk bodran, percussion og kor). Det var Gary Craig, som oplevede orkestret et sted ude i landet og blev begejstret. Han spurgte, om de ville spille i Alken, og der var ikke noget, de hellere ville. Han siger, at det er et medrivende orkester med godt humør. Gary har samlet et køkkenhold, som står for månedens fællesspisning, og det bliver i dagens anledning en traditionel irsk stuvning kl. 18. Koncerten begynder kl. 20. Pris er 130 kr. for musik, 80 kr for spisning eller 200 kr. kombineret. Tilmelding til spisning og kombi sker hos Købmanden i Alken. Musikbillet solo kan købes ved døren.
 
   
2. okt. 2019 * Reggae og funk på Mejeriet. En energisk bevægelse, der inspirerer til dans, sang og refleksion, kan vi se frem til, når Aarhus-bandet Total Hip Replacement optræder i Alken fredag 22. november kl. 20. Bandets kerne består af syv aarhusianske musikere, der effektivt sammenfletter og nyfortolker støvet reggae, maskinel dub og funky soul. Bandets gennemslagskraftige budskaber i kombination med dansable grooves og farverige blæser-hooks, sætter sindet fri og hofterne på prøve. I en tid hvor fællesskaber splittes og mennesker fremmedgøres, skaber bandet sammen med publikum nærvær og plads til forskellighed. Publikum har indtil nu danset med til mere end 250 koncerter i ind- og udland, og bandet bliver ved med at forny sig og inviterer nye genrer og musikere med i kollektivet. Entré: 150 kr., og tilmelding til Julie Abildgaard på julieaabildgaard@gmail.com, hvis man vil sikre sig billet. Koncerten er underskudsdækket - en del af 'Liv i Forsamlingshusene'. Arr.: ABAF. (Foto: Kasper Heden Andersen)

 
16. sep. 2019 * Ingen optræder med Intet. Vi er en ny musikgruppe som gi'r en lille gratis debut-koncert i BrugZen i Bjedstrup, Bjedstrupvej 31a torsdag 26. september kl. 19.30. Vi kalder os Ingen, og vi spiller numre fra vores første cd, som endnu ikke er kommet på gaden, men som hedder Intet. Musikken og sangene er skabt af Troels Dilling-Hansen på hans retreats gennem de seneste 10 år, og nu er der opstået en gruppe omkring det, med Claus Madsen på bas, Adam Yogesh Thuesen på elguitar, Pernille Schiøtz og Troels på akustisk guitar og sang. Vi håber du har lyst til at komme. Det varer nok en times tid. Bagefter vil der være en kop te/kaffe. Kærlig hilsen Ingen.
 
15. sep. 2019 * Lyrik på Mejeriet. I efterårets program byder ABAF torsdag 7. november på en lyrikaften med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, Jonas Okholm og Lars Emil Foder. Oplæsning og cafehjørne. Nærmere info kommer.
 
   
10. sep. 2019 * Rasmus' vinder-kortfilm kan ses - og han efterlyser stemmer. 'Mount Everest' er titlen på den kortfilm, tidligere Alkenborger Rasmus Nyholm Schmidt vandt prisen 'Bedste danske kortfilm' på årets OFF, Odense Film Festival med. Nu kan den ses via filmmagasinet EKKO's hjemmeside. De næste tre uger sammensættes en Top 10 på magsinets shortlist, og Rasmus appellerer til at få stemmer for at komme med: 'Kunne godt bruge Alkens hjælp', skriver han. Se filmen her. 

 
   

4. sep. 2019 * Rasmus Nyholm Schmidt vinder kortfilmpris. 'Mount Everest' er titlen på en kortfilm, som tidligere Alkenborger Rasmus Nyholm Schmidt står bag. På årets OFF, Odense Film Festival, vandt han prisen 'Bedste danske kortfilm'. Tillykke!

 
   
1. sep. 2019 * Irsk folkemusik til Alken. ABAF har fredag 11. oktober planlagt en Irsk Aften med fællesspisning, koncert og dans med det irske band Tradish, der lever traditionel irsk musik.
 
   
30. juni 2019 * Klangbund. En af Alkens til lejligheden sammenstillede og -spillede grupper er Allken All Stars - men det er som regel nogle andre - ogg som regel mere indendørs. Her ses derimod et overvejende udendørs sankthans-ensemble, som i år ved Vædebro bestod af Martin Ellleby på kasse, Lena Gregersen på sax, Ingrid Robak på bas, Marlies Warming syngende, Trine Holm på guitar og sang og Henrik Franck på guitar. Kristen Hofgaard Warming på violin og Poul Ganer på fløjte var også med. (Foto:Peter Abildgaard)
 
   
4. juni 2019 * Min afgangsfilm fra Den Danske Filmskole har snart premiere og vil i den forbindelse blive vist i Århus i Nordisk Films biograf på Skt. Knuds Torv i Aarhus, skriver tidligere Alken-borger Mads Mengel Nielsen, der gerne vil invitere alle, der har lyst, til at se med. Det foregår mandag 24. juni kl. 19, og billetter koster 50 kr. - for alle seks afgangsfilm, hvor Mads’ kommer som den første: ’Forestillingen om Juliane’. Køb billet her. Mads er med-manuskripforfatter og instruktør, bl.a. Nicolas Bro og Thomas Gabrielsson er på rollelisten.
 
   
29. maj 2019 * Autentisk familiefotografi hedder en af kategorierne på Helene Hennings' nyetablerede hjemmeside Helene Hennings Fotografi. Familien Glud/Bliksted på Emborgvej 111 var så heldige at få besøg af Helene, og det kom der blandt andet dette søster-skud ud af: Lily Marie og Jo Anna i haven. Andre kategorier er Tørklæder, Personlige portrætter, Portrætter, Efter forliset og Autisme.

 
 
   
11. maj 2019 * Musikhistorie. Stig Møller og Peter Ingemann. Saxofonen fra Moonjam samt trommerne fra Kim Larsens Bellami og ’På Slaget 12’. Det var rockmusik og poesi på højt niveau. Koncerten i Mejeriet 10. maj fortalte, at salens nyindretning er vellykket, lys og lyd, loftet og resonansen. Denne gang var scenen bygget ved vinduerne med front mod køkkenet. Se billedet. Det gav bredde og dermed nærhed mellem musikere og tilskuere. Her udfoldede de fire sig få meter fra os, ja nærmest midt imellem os cirka 120 begejstrede tilskuere. Fire fænomenale musikere, to af dem endda veteraner med debut engang i midten af 1960'erne. Fint, at de vil tilgodese små spillesteder som Alken Mejeriet. Vi sang med på kendte sange fra Stig Møller, men også ’Oppe i træet sidder sgu jeg’ og ’Herfra hvor vi står’, som er store monumenter i den danske rockmusik. Se flere billeder med Stig Møller, Peter Ingemann, Hans Fagt og Jens Haack på Alken Facebook. (Foto: Peter Abildgaard)
 
2. maj 2019 * Toner til nærvær i dødsprocessen. Foreningen for Nærvær omkring Døende arrangerer en aften på Mejeriet tirsdag 28. maj kl 19-21.30 med Marie Falk, som er musikterapeut på Sct. Maria Hospice i Vejle. Hun er min kollega og meget dygtig til sit arbejde. En gudsbenådet musiker, skriver Birgit Bune. Marie Falk arbejder til daglig som musikterapeut med at skabe nærvær og lindring til døende og deres pårørende på hospice. Hun vil fortælle om, hvordan hun anvender musik og lyd til at støtte den døende og de pårørende i at finde den ro og det nærvær, de har brug for, for at kunne tage afsked med livet og hinanden. Hun vil understøtte fortællingen med levende musikeksempler og lave små musikalske pauser undervejs, så tilhøreren selv får mulighed for at mærke på egen krop, hvordan toner og musik kan støtte en så dyb, eksistentiel proces som dødsprocessen. Pause med kaffe og te. Pris: 100 kr.

 
   
23. april 2019 * Færre søger asyl i Danmark, mens antallet af flygtninge i verden stiger - så hvad med EU's rolle? Ved du, hvad du vil stemme til Europa-parlamentsvalget søndag 26. maj? Netværket Mossø for Mangfoldighed sætter EU's flygtningepolitik på dagsordenen på et vælgermøde med kandidater fra mindst fem partier/lister og prof. dr. jur. Jens Vedsted-Hansen med specialer i bl.a. asyl- og immigrationsret torsdag 9. maj kl. 19.30 på Alken Mejeri.
 
   
30. mar. 2019 * Stig Møller Trio til Alken. Stig Møller Trio spiller forårskoncert i Alken, på Mejeriet fredag 10. maj kl. 20. Der er fredagsbar inden koncerten, oplyser Julie Abildgaard fra ABAF. Book din billet allerede nu på julieaabildgaard@gmail.com(Foto af Peter Ingemann, Stig Møller og Hans Fagt: Susanne Mertz)
 
   
4. feb. 2019 * Helle holder tegnekursus på Mejeriet. Helle Kjærsgard, Emborgvej, inviterer til tegnekursus for begyndere og let øvede: 'Klassisk tegning med et tvist' seks torsdage på Alken Mejeri - første gang 7. marts. Se Opslagstavlen.
 
   
26. jan. 2019 * Jane fra Kirstinelund debuterer som romanforfatter. Fredag 1. februar fra kl. 17 holder Jane Mondrup fra Kirstinelund i Bjedstrup reception for sin debutroman Zeitgeist, hvor genrerne science fiction, fantasy og steampunk blander sig. Romanen udkommer på forlaget Vandkunsten, og receptionen foregår i Vogn 1 på Godsbanen i Aarhus. Alle er velkomne. Se Janes hjemmeside og læs de første tre kapitler gratis.
 
   
11. jan. 2019 * Ny bog fra Tredje september. Næste bog på vores nye forlag Tredje september hedder Quattro stagioni og er tredje bog af Mads Eslund, som selv kommer fra den anden side af Mossø - Brædstrup-Voervadsbro-området, skriver Frede Møller Gregersen. Der kommer til at stå et frieksemplar til lån på biblioteket - en sand ære at stå der! - og fem eksemplarer til håndsalg ved Købmanden i Alken. 'Quattro stagioni er fire slices: tre med grønt – svampe, artiskokker og oliven – og en med skinke. Tre genskrivninger og noget, der kunne ligne erindringer', lyder det i omtalen.
 
   
1. jan. 2019 * Palæstina 2018 - med egne øjne. Ann Bertelsen fra Alkenvej indbyder nu til en rejsefortælling med billeder fra Palæstina i efteråret på Mejeriet søndag 20. januar kl. 10-12. Indtryk fra et Mellemfolkeligt Samvirke-højskoleophold i Betlehem med udflugter til en række konfliktpunkter på Vestbredden, NGO’er, organisationer, flygtningelejre mv. 600.000 israelere er nu ulovligt bosat på den besatte Vestbred, og israelerne styrer med hård hånd og stor uretfærdighed vandforsyning, trafik, byggeri osv. i det palæstinensiske ’selvstyreområde’. Foredragsholder Hans Ege Jørgensen var rystet over det, han så og hørte. Han suppleres af Ann og evt. andre deltagere. Arr.: ABAF, gratis adgang.
 
   
2. dec. 2018 * Festlige gensyn til julejazzen. Endnu engang præsenterer vi de energiske fyre fra Gumbo Ya Ya, der spiller en omgang funky New Orleans blues og jazz, og før dem andre gamle kendinge, nemlig Hot Club Aarhus, som spiller inciterende gypsy-jazz med klare referencer til Django Reinhardt, skriver Jens Langkjær. Vi nikker blandt musikerne genkendende til de gamle Alken-drenge Aksel Kaas og Thorbjørn Kaas.
 
6. nov. 2018 * Klodshans udsat. Det Rullende Eventyr kommer på Alken Mejeri, men vi udsætter det til engang i februar, skriver Thomas Glud. Børneforestillingen var annonceret til på søndag, men det gælder altså ikke mere.
 
   
3. nov. 2018 * Klodshans for de små. Så er det næste søndag 11. november kl. 10, at Det Rullende Eventyr igen gæster Alken Mejeri. Denne gang Klodshans, skriver Thomas Glud. Billetten til 50 kr. kan købes i døren via mobile pay eller i Købmanden i Alken. ’Historien handler om den lidt kiksede dreng Hans, hvis far tror, at visdom er et spørgsmål om at kunne latinbogen udenad. Faderen tror derfor ikke på, at Hans har de store chancer her i livet. Nu sker der det, at Kongens smukke datter ønsker at gifte sig, og det med en mand, der kan gøre hende glad. Både Hans og de to brødre ønsker at erobre Kongedatterens hjerte, men på hver sin måde. Kærlighedens veje er normalt uransagelige, men det er de ikke i denne historie, idet kongedatteren selvfølgelig vælger den rigtige mand…’ Stykket er velegnet fra to til seks år.
 
   
30.okt. 2018 * Mænd blev under en fødselsdag udfordret af billedkunstlærer Birgit Dahlstrup Jensen Billedværkstedet Søkilde: Hvorfor er det altid kun kvinder på malerkurser? Søren Slebo, Michael Villadsen, Hans Alexandersen, Bent Frølich og Peter Olesen tog udfordringen op. Allan Skovgaard var ikke til stede. Se Søren Slebos fotos fra ferniseringen af udstillingen på Alkens Flickr-univers. Udstillingen løber indtil 6. januar. (Foto: Hanne Ravn)
 
   
28.okt. 2018 * Ferniseringen i Kirkehuset søndag trak et fuldt hus, der også fik Aken-korets efterårskoncert med. Udstillingen fra mandeholdet på Billedværkstedet Søkilde løber indtil 6. januar. (Foto: Søren Slebo)
 
   
20. okt. 2018 * Breve fra en landsoldat fra Alken. Jens Jacobsen fra Alken var med i krigen i 1864, hvor han blev såret ved Dybbøl. Hans oldebarn Erik Rønholt har nu udgivet 34 af hans efterladte breve, der giver et indblik i landsoldaternes dagligdag, førstehåndsskildringer af krigshandlingerne og livet i den fattige landbefolkning. Bogen kan købes hos boghandlerne.
 
   
19. okt. 2018 * Forsamlingens jubel, da Young Flowers takkede af torsdag aften på Mejeriet. (Foto: Peter Abildgaard - se nogle flere på Facebook-siden Alken Byfest).
 
19. okt. 2018 * Foredrag om mere robuste og modvindskompetente børn. 'Giv dit barn noget at vokse af' er titlen på et foredrag med lærer, forfatter og coach Thomas Skovbo fra Ry på Bjedstrup Skole og Børnehus onsdag 21. november kl. 20-21.30, skriver Anna Marie Thierry fra skolebestyrelsen. Thomas Skovbo er optaget af et mere robust forældreskab - se mere om foredraget, der indebærer tilmelding.
 
   
2. okt. 2018 * Fernisering og efterårskoncert i ét. Søndag 28. oktober kl. ca. 11.30 holder et mandehold fra Billedværkstedet Søkilde fernisering på en udstilling af udvalgte værker i Kirkehuset ved Dover Kirke. Flere mænd fra Alken og Svejstrup er med - læs mere i Kirkebladet. Alken-koret under ledelse af Ingrid Robak optræder ved ferniseringen med en lille efterårskoncert. Fernisering og koncert begynder, når gudstjenesten kl. 10.30 er færdig. (Foto: Birgit Dahlstrup Jensen)
 
   
17. sep. 2018 * Tredje september er navnet på et nyt forlag for dansk og oversat litteratur, som tidligere Alkenborger Frede Møller Gregersen står bag sammen med to gymnasiekammerater. Den allerførste udgivelse er kortprosabogen 'Ingenting skete', som samtidig er den norske forfatter og billedkunstner Inger Wold Lunds debutbog. Den udkommer 21. september, kan købes for 120 kr. hos Købmanden i Alken og kan lånes på Alken Bibliotek. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 
4. sep.. 2018 * Allerede heftig aktivitet med billetter til Young Flowers, oplyser Julie Abildgaard fra ABAF, der på julieaabildgaard@gmail.com modtager billetbestillinger til koncerten med det gamle danske rockband på Alken Mejeri torsdag 18. oktober kl. 20. 
 
27. aug. 2018 * Blues-pris til Shades of Blue. Danish Music Awards Blues har uddelt sine årlige priser. Og Blues Live-prisen gik til bandet Shades of Blue med bl.a. Alken-musiker Morten Brauner på bas. Priserne blev uddelt af JazzDanmark og ROSA.
  
 
26. maj 2018 * Morten har 30 års jubilæum. Det aarhusianske bluesband Trouble Cats med vores egen Morten Brauner iblandt fejrer nu 30 års jubilæum. Trouble Cats kunne senest opleves i Alken ved en koncert i februar 2016 på Mejeriet. Læs Horsens Folkeblad.
 
   
26. maj 2018 * Børneteater på Mejeriet. Søndag 17. juni kl.10 kommer børneteatret Det Rullende Eventyr, til Alken Mejeri og spiller forestillingen Tommelise, skriver Julie Abildgaard. Teatret er egnet til alle aldersgrupper helt ned til de mindste børn. Forsalget af billetter starter mandag 28. maj hos købmanden. Alle billetter koster 50 kr. – for voksne som børn. Der sættes 150 billetter til salg, og evt. resterende kan købes i døren på dagen.
 
   
 5. maj 2018 * Efter koncerten - med The Doors Tribute. Det kan godt lade sig gøre at holde en koncert på Mejeriet, men der skal gøres et godt benarbejde for at få det til at blive en succes, skriver Søren Slebo. Der blev solgt ca 40 billetter i forsalg, og her virkede mobilepay og et tlf nr, som folk kunne bestille på, som en god løsning. Der kom ca 10-12 fra Alken, medens resten af de ca. 72 tilhørere kom udefra. Aarhus, Odder, Silkeborg. Ry, Gl. Rye, Voerladegaard og Assens var repræsenteret. Der var en god tæt og intens stemning, hvor alle fik en på opleveren og de fleste en rigtig god oplevelse ved genhøret fra fordums tid i nutidig fortolkning. Vi fik denne gang afprøvet det nye gulv. Det fungerer - og ikke mindst: akustikken er blevet endnu bedre. Fantastisk godt rum til musik. Tusind tak til dem der hjalp med at denne aften kunne lade sig gøre. (Foto: Michael Gregers Nielsen)
 
27. apr. 2018 * Fortællekredsen rykker til Ry. Ry Fortællekreds, der plejer at holde sine fortælleaftener på Svejstrup Præstegård, rykker nu til Ry, fortæller Helle Arnfred, Svejstrup. Næste aften bliver på Ry Bibliotek torsdag 3. maj kl. 19-21. Læs mere.
 
   
27. apr. 2018 * En bøddel er også et menneske. 30 tilhørere på Mejeriet fik et gribende indblik i, hvordan den tidligere samvittighedsfange Gonzalo Vargas har påtaget sig den opgave at kæmpe for universelle menneskerettigheder. De gule kort rummer budskaber fra Amnesty International. Netværket Mossø for Mangfoldighed stod bag. (Foto: Jacob Gewitz)
 
25. apr. 2018 * Efterlysning: Hjælpere til afvikling af koncerten med 'The Doors Tribute'. Hvis du alligevel skal til koncert torsdag 3. majpå Mejeriet og du kunne tænke dig at give en hånd med, ved at sidde i indgang, passe en lille bar eller oprydning, så er du meget velkommen til at kontakte Søren Slebo på mail: s@slebo.dk eller på tlf: 28 71 54 75. Sammen er det bare sjovere ;-)
 
   
9. apr. 2018 * 'Mit våben er tilgivelse' er overskriften for et foredrag med den chilenske forfatter, filosof og teolog Gonzalo Vargas onsdag 25. april kl. 19.30-21.30 på Alken Mejeri. Vargas er tidligere samvittighedsfange i kz-lejr i Chile og tilknyttet Amnesty International. Han taler om tortur og om at være flygtning i Danmark. Arr.: Netværket Mossø for Mangfoldighed. Entré: 60 kr. og 40 kr. for medlemmer af ABAF.
 
   
5. apr. 2018 * Doors-fortolkninger på Mejeriet. Der bliver koncert på Mejeriet med ’The Doors Tribute’ torsdag 3. maj, skriver Søren Slebo. Dørene åbnes kl. 19 og bandet går på scenen kl. 20. Billetter kan købes i forsalg hos Købmanden i Alken og koster 150 kr.  - 130 kr. for ABAF-medlemmer. Ifølge pressematerialet består The Doors Tribute af dedikerede musikere, som på autentisk og overbevisende vis bringer The Doors’ musik på banen ‘live’. I front står sangeren Mike Hecchi, som bandets katalysator, der får tingene til at ske og tager publikum med på en meget smuk rejse igennem Doors-universet. Der er ikke tale om kopier, men fortolkninger, der repektfuldt forholder sig til de ikoniske numre fra dengang. De vigtigste orgel- og guitar-temaer skæres ud i Doors-numrene, mens Hecchis dybe vokal messende og legende cruiser igennem hele følelsesregisteret og griber publikum om hjertet. Trommer og bas er ankeret, når vokal, guitar og tangenter stikker af i glæde, vrede og desperation. Det er forløsende rockmusik og også numre, man får lyst til at synge med på, som: Light My Fire, Break on Through (to the other side), People are Strange, m.fl. Som publikum mærker man noget stort, noget ægte, et ekko fra et af 1960’ernes absolut største band. The Doors Tribute har fat i essensen af The Doors - og er derfor garant for en stærk live-oplevelse'. Hør smagsprøver fra The Doors Tribute.


 
   
15. mar. 2018 * Den virkelige flygtningekrise. Mens et folketingsflertal dropper kvoteflygtninge, mens Udlændingeministeriet fejrer asylstramninger med kage, og mens de politiske bestræbelser går på at sende flere flygtninge tilbage: Den kinesiske dokumentarist og aktivist Ai Weiwei har stillet skarpt på den største internationale flygtningekrise siden anden verdenskrig: 65 millioner flygtninge lige nu. Ry Biograf viser i samarbejde med netværket Mossø for Mangfoldighed Human Flow tirsdag 3. april kl. 19-21.20 med samtale-café bagefter.
 
   
12. mar. 2018 * Holger synger til Sophie Løhde. Holger Vig har kreeret en sang til minister Sophie Løhde inspireret af den aktuelle konflikt, hvor million rimer på både ministerpension og offentlig innovation. Hør Labre Løhde på YouTube.
 
   
7. feb. 2018 * Filmpris til Asta. Asta Hennings fra Emborgvej vandt sidste år Skanderborg Gymnasiums filmfestival 'Den Gyldne Svale' og deltog forleden i elevfilmfestivalen i Aarhus, hvor hun vandt i kategorien Bedste C-niveau med filmen 'Indeni'. Festivalen afholdes af Medielærerforeningen i København og Aarhus. Filmene vurderes af en uafhængig jury bestående af personer fra filmmiljøet. Se 'Indeni' - 3.30 minutter optaget på Emborgvej. Tillykke!
 
6. jan. 2018 * To lokale sangere i Lilholt-kor. Til sommer er det to lokale sangere, der udgør koret i Lars Lilholt Band. Lærke Lilholt fra Kirstinelund og Maria Malmø fra Alken - Lærke er med for tredje sæson og Maria er ny, fremgår det af folk-rock bandets tourplan. 
 
   
1. jan. 2018 * Nærværets betydning. Foreningen Nærvær omkring Døende står tirsdag 6. februar kl. 19-21.30 for en aften med overskriften Nærværets betydning i dødsprocessen. Se plakat i større format. Birgit Bune medvirker. Se Facebook.
 
   
5. dec. 2017 * Så gode, at de skal spille igen. Igen i år spiller Gumbo Ya-Ya, som sidste år skabte så god en stemning, at vi synes, vi skal have dem igen, skriver Jens Langkjær om årets julejazz 4. juledag 28. december. Hør et eksempel på bandets 'fede og festlige New Orleans funk og blues' fra Smukfest. Forinden spiller 'Flindt, Kaas & Zacho'(med bl.a. Thorbjørn Robak Kaas. Der kan købes billetter hos Købmanden i Alken fra og med onsdag 6. december.
 
   
 

27. nov. 2017 * Endelig i Alken. Aldrig været her før. Endelig fandt de frem til mejeriet i Alken i lørdags, og de scorede straks sympati ved at rose vores fine landsby og naturen, skriver Peter Abildgaard. Henrik Strube har været på landevejen i 45 år, først med det legendariske venstrefløjs-orkester Røde Mor og siden mange andre. Pete Repete i 30 år med MalurtBig FAT Snake og C. V. Jørgensen. Nu var dette bare de to alene og denne gang i en lyrisk og neddæmpet version. Ikke meget rock her. Men Strube kunne et par fabulerende historier i stil med Arlo Guthries rablende Alice’s Restaurant. De begyndte stilfærdigt, men kørte mere og mere af sporet. Stor jubel. Sangene var intense med det store syng-med-hit, ’Hold om mig’ i finalen. Til de fraværende: Led efter den på YouTube. På billedet skal I se bort fra navnet på Henrik Strubes t-shirt. Den er en foræring fra makkeren. Koncerten var støttet af puljen ’Liv i forsamlingshusene’. 


 
15. nov. 2017 * Søren Peters film er nomineret. Delphi er nomineret i seks kategorier til Ekko Shortlist Awards, skriver Søren Peter Langkjær Boisen, der er stolt af nomineringen og håber på stemmer på den her. Filmen er nomineret for bedste fotografering, bedste klip, bedste manus, bedste lyddesign, bedste mandlige skuespiller og bedste fiktionsfilm. Man kan også finde Delphi og de andre film på samme link - og stemme frem til 4. december.
 
23. okt. 2017 * Fælles tur til salsaaften i Skanderborg foreslår Ingrid Robak, der selv tager med til Jorge Corderos orkester med cubanske og danske musikere fredag 27. oktober kl. 19.30 med danseundervisning før koncerten. Kontakt Ingrid.
 
   
 16. sep. 2017 * Overlevelse og livsvilje i en brutal virkelighed blev et gennemgående tema, da krigsfotograf Jan Grarup forleden samlede en fyldt sal på Mejeriet i forbindelse med udgivelsen af hans værk ’And Then There Was Silence’ udgivet i samarbejde med bogværkstedet BOOK LAB fra Boes. Hovedpersonen sidder i vest ved siden af Helene Hennings. (Foto: Sanne Dudoret)


 
   
12. sep. 2017 * Maria på Salling Rooftop og Walthers. Der er release party for Malmøs nye album ’We Come From the Stars’ fredag 22. september kl. 18-20 på Salling Rooftop, Søndergade 27 i Aarhus, og koncert på Walthers i Skanderborg lørdag 23. september kl. 20, skriver Maria Malmø, Emborgvej. Cd'en kan købes i Købmanden i Alken fra udgivelsesdatoen. Lyt med her.

 
   
   
 

30. aug. 2017 * Udvidet polkacafé med færøske Kvonn. Folkemusikken er både lokal, national og international på en gang. Det bliver der lejlighed til at opleve lørdag 9. september på Bjedstrup Skole, hvor Mossøegnens Musik og Dans med støtte fra AARHUS2017 får besøg et af de nordiske landes bedste spillemandsgrupper, nemlig færøske Kvonn, skriver Knud Erik Elmann Jensen. Lørdag kl. 19.30 er der polkacafé, hvor Kvonn under ledelse af Kristian Blak spiller koncert med egne værker og folkemusik fra flere århundreder. Gruppen består af fem spillemænd på henholdsvis klaver, violin, blokfløjte og bas. De er vant til at give koncerter i alle verdensdele. Nogle af dem rejser søndag videre til en festival i Sydafrika. Efter en kaffepause vil der være lejlighed til at prøve Kvonn som danseorkester.  Sharon Weiss fra orkesteret vil bl.a. lære aftenens deltagere en dans fra Shetlandsøerne. Men allerede kl. 14 er gang i det færøske besøg. Kristian Blak, har de seneste 40 år været en solid ankermand for mange musikalske initiativer på øerne. Han er en meget flittig komponist og musiker og blandt andet tre gange nomineret til Nordisk Råds Musikpris. Ved et lille arrangement vil han fortælle om udviklingen af festivaller, musikundervisning og pladeforlag. Forlaget, som er et andelsselskab ejet af musikerne selv, udgiver i gennemsnit et album om ugen. Og det i land med omtrent samme antal indbyggere som Skanderborg Kommune. Takket være et tilskud fra AARHUS2017 er aftenentréen kun 100 kr. Over middag er der gratis adgang.


 
   
 
 
   
26. aug. 2017 * Søren Peters film vandt i Cannes. Tidligere Alken-borger Søren Peter Langkjær Bojsen har vundet Young Director Award 2017 under Cannes Lions med sin kortfilm 'Delphi'. Som der står: 'The only award dedicated to rising young directors'. 'Delphi' er Søren Peters førsteårsfilm på Super16. Se 'Delphi' - den varer 23 minutter. Tillykke!
 
   
21. aug. 2017 * Trine skaffer æselfunk til mejeriet. Lørdag 14. oktober på Alken Mejeri: Hjemmelavet æselfunk med Aarhus-bandet Satori Boost. Arr.: Trine Holm sammen med ABAF. Hør Satori Boost på YouTube

 
   
9. aug. 2017 * Poul gav en fløjtesolo sammen med Folkeklubben. Til Ry Højskoles 125 års fødselsdag spillede Folkeklubben i haven. I den forbindelse blev Poul Ganer inviteret på scenen og spillede sammen med bandet og gav en solo - på sin fløjte. Det var en fin oplevelse, skriver Marianne Skyum til alken.dk. (Foto: Marianne Skyum)

.
 
   
 
28. juli 2017 * Krigsfotograf Jan Grarup på Mejeriet. Prisvindende krigsfotograf Jan Grarup udkommer i august med sit hidtil største værk ’And Then There Was Silence’ udgivet i samarbejde med bogværkstedet BOOK LAB, skriver Ditte Jensen fra Boes. Forlægger Søren Hørdum fortæller på Alken Mejeri torsdag 14. september kl. 19.30-21 kort om bogens tilblivelse, og Jan Grarup fortæller om sit arbejde som krigsfotograf og om bogen, der dokumenterer den verden af krig, sult og fattigdom, han har været øjenvidne til de seneste 25 år. Jan Grarup har skildret mange af nyere tids markante konflikter og humanitære katastrofer. Grarups arbejde reflekterer hans grundlæggende tro på billede- og fotojournalistikken som redskab til at vidne om, erindre og anspore til forandring og på nødvendigheden af at fortælle historierne om de mennesker, der er overladt til magtesløsheden. Jan Grarup har gennem tiden modtaget stor hæder for sit arbejde deriblandt otte World Press Photo-kåringer. Billetter sælges i forsalg, da der er et begrænset antal pladser. Entré: 75 kr. (+ gebyr på 8,27 kr.). Bogen kan købes til arrangementet. Billetter sælges her.
 
15. juli 2017 * Alken en del af Kulturringen. Kulturringen er en cykelrute – og meget mere. Det er en 450 km lang rute gennem Aarhus, Odder, Samsø, Favrskov, Norddjurs, Skanderborg og Syddjurs Kommuners smukke natur og kulturelle seværdigheder. Og Alken er med - hvilket bl.a. fremgår af et nyt blå skilt ved Slagterens Mark.

 
15. juli 2017 * Asger på jazz-festival. Aarhus Jazz Festival er begyndt, og fredag 21. juli spiller guitarist Asger Jakobsen fra Emborgvej 100 sammen med Sune Pors på Café Gaya.
 
   
 

8. juli 2017 * Malmø: Den mørkeste time er inden daggry. Nu udkommer anden single fra Malmøs kommende album ’We Come From the Stars.’ Som titlen antyder er ’Dawn’ en sang, der handler om dagen, der gryr. Det gælder ikke mindst i overført betydning. Og det er i det hele taget modsætningen mellem lys og mørke, der har været inspiration for sanger og sangskriver Maria Malmø, der bor i 'La Vie' på Emborgvej 100. 'Dawn handler om at finde lyset de mørkeste steder. Og den mørkeste time er lige inden daggry, siger hun. Ifølge sangerinden er det helt, som det skal være, at mørket er så intenst, lige inden lyset bryder igennem. 'Når man er allerlængst nede, lige der, hvor det ser ud som om, alt håb er ude, så skifter tingene. Himlen eksploderer i et magisk farvevæld af grå, lilla og rosa – lige før solen står op. Som mennesker har vi brug for mørket for overhovedet at kunne se lyset.' Singlen ’Dawn’ kan streames eller downloades fra de fleste tjenester, og selve albummet ’We Come From the Stars’ udkommer til september. Lyt med her.

Og følg på facebook.
 
   
8. maj 2017 * Holger releaser ny CD. Efter en lang, hård, frustrerende, sjov og berigende rejse er min nye CD 'Forløberen' klar, skriver Holger Vig på facebook og inviterer til releaseparty på værtshuset Ambolten i Ry onsdag 10. maj. kl. 19.30. Musikerne Michael Wedgwood, Henrik Skriver, Frank Thøgersen samt Tilde Vig kommer også - og der er gratis adgang.

 
   
 26. apr. 2017 * 'Unbeschreiblich Weiblich' er det Nina Hagen-nummer, Stardust Boogie Band leverede på Mejeriet i lørdags. Se Arthur van der Zaags video.
 
 
 
25. apr. 2017 * Åben koncert til Julies 30 års fødselsdag. 27. maj fylder jeg 30 år, om dagen skal jeg spise lagkage med min familie, men om aftenen tænkte jeg der skulle ske lidt, skriver Julie Abildgaard. Der er koncert med Troubaduren og hans Rockband lørdag 27. maj fra kl. 20 - bandet spiller kl. 21, baren er åben og humøret er forhåbentlig højt! Troubaduren og hans Rockband har før spillet under navnet Rakkerpak til Gitte Møller Madsens fødselsdag, hvis der så ringer en klokke hos nogen. Det er en åben koncert, alle er velkomne.
 
   
23. apr. 2017 * Stjernestøv og en smadret loftslampe. Opløftede kommentarer på facebook vidner om en intens rockkoncert lørdag med Stardust Boogie Band på Alken Mejeri - med vild dans og en smadret lampe - spillede trommeslageren på skærmen? - som Lotta Schmidt her udskifter. (Foto: Eric Ballowitz, der især nød et Nina Hagen-nummer)

 
23. apr. 2017 * Guldtræ og Sølvtræ er en af titlerne på fortælleaftenen i Svejstrup Gl. Præstegård fredag 28. april kl. 19, skriver Helle Arnfred, der selv vil fortælle det irske eventyr 'Guldtræ og Sølvtræ', ligesom 11 andre lokale historiefortællere bidrager - alle med kærligheden som tema. Entré 50 kr. Læs mere på Ry Fortællekreds.
 
 
19. apr. 2017 * Asger tilbyder guitarundervisning i Alken. Jeg vil gerne gøre, hvad jeg kan, for at støtte den lokale musikalskefødekæde i området og tilbyder i den forbindelse guitarunderisning i Alken, skriver Asger Jakobsen, 'La Vie' Emborgvej 100: - Jeg er musiklærer med rytmiskguitar og sammenspil som hovedfag fra Det Jyske Musikkonservatorium og har tidligere undervist på bl.a. Odder Musikskole og Den Kreative Skole i Aarhus. Jeg er meget interesseret i at støtte det lokale musikliv og bidrage til hvad jeg kan til den musikalske fødekæde. Derfor tilbyder jeg guitarundervisning til alle der har lyst til at ha' det sjovt med at spille og lære nyt. Det er på Emborgvej 100 eller i Mejeriet. For dem der har lyst at høre nærmere om tider priser mm. er I meget velkommen til at kontakte mig på: jakobsensguitar@gmail.com eller ringe/sms'e til 29664427. Alle er velkommen :) Til dagligt har jeg en lille guitarskole på Lydhavnen ved Jægergårdsgade i Aarhus.

 
   
10. apr. 2017 * Yo Alken... Lørdag 22. april kommer københavnerbandet Stardust Boogie Band den lange vej fra hovedstaden for at spille på Mejeriet. Hør deres budskab til Alken.
 
8. apr. 2017 * Kære Alken folk. Lørdag 22. april er der musikarrangement på Mejeriet. Jeg har brug for nogle søde mennesker til hjælp til oprydning og rengøring søndag 23. april. Giv lyd til mig på 23457418. De bedste musikhilsner Gitte Møller Madsen / Trudi.
 
   
3. mar. 2017 * Muligheden for at høre til - indvandrere og debatten om hvem der er dansk er overskriften for et foredrag med cand.scient.pol. og Ph.d-studerende Kristina Bakkjær Simonsen fra Aarhus onsdag 22. marts kl. 19.30 på Ry Højskole. Arr.: Netværket Mossø for Mangfoldighed i samarbejde med Ry Højskole. Entré 50 kr.
 
   
1. mar. 2017 * Ruth Berlaus favntag med Brecht' er overskriften i Ry Fortællekreds, hvor Dorte Futtrup fortæller fredag 24. marts kl. 19.30 på Svejstrup Gl. Præstegård.  Entré 50 kr.  
 
 
   
21. feb. 2017 * Fællesskab om araberheste. Jeg ønsker at invitere nogle gode mennesker, der har erfaring med heste, til et slags fællesskab, skriver Birgit Bune. Måske er der nogen i området, som kan ride og gerne vil have mulighed for samvær med heste, uden selv at købe eller have det store ansvar. Jeg er ved at ride den sidste unge hest til, og så har jeg fire, der kan rides. Der er allerede en ung pige i byen, Rebecca, som rider, men jeg søger et par stykker mere, som vil bidrage til ridning, pasning og lidt økonomi. Helst nogle lidt voksne eller selvstændige mennesker, der kan klare opgaverne. Jeg vil gerne beholde alle mine heste og holde ridesporten i live i byen, samt være til glæde for alle dem, der kommer med deres børn og børnebørn. Men jeg bruger selvsagt meget tid og økonomi på at holde det hele oppe på et godt niveau. Så invitation til fællesskab omkring mine araberheste, som er vidunderligt selskab. (Foto: Jeanette Lykkegård) Kontakt Birgit Bune.

 
 
14. feb. 2017 * Pandekagen der løb væk hjemmefra. Kære Alken,
jeg holder fortælleforestilling for børn og deres voksne på Mejeriet lørdag 4. marts kl. 15-16, skriver historiefortæller Line Klinke fra Kirstinelund i Bjedstrup. Gratis entré.

 

 
12. feb. 2017 * Social Smitte. Kære Alken, den udstilling jeg har arbejdet på i længere tid er nu åbnet på Moesgaard Museum. Den hedder Social Smitte og jeg kan dertil oplyse, at en af udstillingens hoved-installationer er 'befolket' udelukkende af stemmer fra Alken! Kærlig hilsen Tove Nyholm.

 
30. jan. 2017 * Does your mother know hedder det nummer, Stardust Boogie Band spiller her. Lørdag 22.april spiller Københavnerbandet Stardust Boogie Band på Mejeriet. ABAF står bag.


 
23. jan. 2017 * Interview-personer med den perfekte alder søges. Alexandra Balshøj og Maria Refsgaard er i gang med bogprojektet  'Fra 0-100 – 202 fortællinger om drømme og menneskeliv', og bogen kommer til at indeholde interviews og portrætbilleder af 202 personer. 101 mænd fra 0 år til 100 år og det samme med 101 kvinder. Temaet er drømme og livshistorier i bred forstand og både en undersøgelse af forskellige livsfaser og om der er nogle almenmenneskelige ting, som vi alle drømmer om, tænker på eller frygter. Alexandra og Maria kommer til Alken lørdag 25. februar, hvor de første to tilmeldte herfra skal være med. *** Se Facebook-siden Fra 0-100 *** Og se her, om din alder netop er en af dem, de mangler i projektet. ***  Kontakt Alexandra her.

 
17. dec. 2017 * Stardust Boogie Band til Alken. Lørdag 22.april spiller Københavnerbandet Stardust Boogie Band på Mejeriet, skriver Gitte Møller Madsen. De spiller og fortolker covernumre fra 60'erne, 70'erne og lidt fra 80'erne. Nærmere links og oplysninger kommer senere, men skriv dato i kalender nu. 

 
8. jan. 2017 * Tøbrud mellem siv hedder et af otte nyophængte malerier i cafeen på Alken Mejeri. Annette Pedersen fra Annettes Galleri, Vædebrovej 38, udstiller, indtil akustikudvalget på Mejeriet, skal i gang. Se flere smagsprøver.

 
31. dec. 2016 * Gumbo Ya-ya på scenen. Endnu en gang trak ABAF's traditionsrige julejazz mange 'gamle' børn og unge fra Alken og omegn tilbage til en intens og musikalsk aften. (Foto: Benjamin Hof Skovgaard)

 
21. dec. 2016 * Et lynnedslag med ryggen til. Den metafor giver mening, når man har set Alaya Riefenstahl og Trine Nadias fine portrætfilm 'Mand Kone Klovn' om Kaj Pedersen og Margit Szlavik. Om pudder og papilotter, heliumballoner og harmonika, guitar og gentagelsens magi. Nyd den.

 
5. dec. 2016 * Fed og festlig New Orleans funk og blues. Hovedbandet til årets julejazz 4. juledag 28. december er Gumbo Ya-Ya - som jeg tror bliver et rigtigt frisk bekendtskab, skriver Jens Langkjær fra Alken Borger – og Aktivitetsforening. De kan ses på Facebook og fx YouTube via fra SmukFest. Før dem spiller Hot Club of Aarhus med bl.a. Aksel Kaas. Forsalg af billetter i Købmanden i Alken.

 
19. nov. 2016 * Hygge indendørs i vintermørket finder man på Bjedstrup Skole fredag 25. november kl. 19.30, skriver Helle Arnfred fra Svejstrup på vegne af Ry Fortællekreds: Sluk for fjernsynet og computeren, læg tablet og telefon væk og mød op op på Bjedstrup Skoles bibliotek med ørerne indstillet på gode historier. Fortællekredsens medlemmer mødes en aften om måneden på Bjedstrup Skole til værkstedsaftner, hvor de hjælper hinanden med at finpudse deres historie, men to gange om året åbner de dørene og byder publikum inden for.
- Vi vil gerne udbrede interessen for den mundtlige fortælling, for den kan noget helt andet end både teater og oplæsning. Når det er bedst, opstår der en særlig magi i mellem fortælleren og
publikum, som gør, at historierne aldrig bliver helt ens fra den ene gang til den anden. Det er svært at forklare – det skal opleves, siger Helle Arnfred, som har været formand for fortællekredsen, siden den blev stiftet i 2001. Denne gang bliver der bl.a. lejlighed til at lytte til mundtlige versioner af Selma Lagerlöfs 'Præstens genfærd,' H.C. Andersens 'Nissen og spækhøkeren' og Johan Skjoldborgs fortælling 'Den tapre hingst.' Man kan også høre en historie af Tolstoj, Peter Plys for voksne, en græsk myte, et afrikansk og et nordisk folkeeventyr og historier skabt af fortællerne selv. Entré 50 kr.


14. nov. 2016 * Menneskene bag ’hæren i søen'. Torsdag 17. november kl. 19.30 fortæller museumsinspektør Lene Mollerup på Bjedstrup Aftenhøjskole om udgravningen i Alken Enge, oplyser Morten Brauner. Lige siden de første menneskeknogler blev fundet i Alken Enge i forbindelse med tørvegravning i slutningen af 1800-tallet, har området været omgærdet af mystik, og mange fantasifulde historier er blevet fortalt. Først med nye arkæologiske undersøgelser er fagfolk ved at kaste lys over et helt unikt sted. Nu er de første resultater af dette arbejde så småt ved at blive offentliggjort. Dette foredrag tager udgangspunkt i de fundne menneskeknogler og vil fortælle om menneskene bag ’hæren i søen’. Entré 100 kr. Husk kaffekop.


 
12. nov. 2016 * Birgitte von Bål, Birgitte von Holck eller Birgitte Borch, som hun hed i Alken, fortæller om sin kunst, sine skilte, sine vægaviser med budskaber fra Fristaden. Se Christiania TV, hvor Erik Sløjfebinder får Birgittes historier om bålkurvens magi, bænkebrædder til salg og om de tre ting, den tidligere mangeårige Alken-borgers børn under ingen omstændigheder måtte få. 

 
7. nov. 2016 * Tv-optagelse ved Holger Vig-koncert. Torsdag 10. november kl. 20 er der koncert med Holger Vig og Per Worm på Alken Mejeri, og ved den lejlighed bliver der også tv-optagelse fra Østjysk TV, der også netop har bragt et længere interview med trubaduren og sangskriveren i 'Welcome to my world'.

 
22. okt. 2016 * Glad swing fra 20'rnes USA. Onsdag 26. oktober kl. 20 sørger Lasse Hornbek Nielsen for musik og giver enkle instruktioner i Lindy Hop, en swingdans fra 20'rnes USA - efter fællesspisningen. Måske kommer nogle af Aarhus Lindy Hoppers også med. De dresser lidt up, og det er alle andre også velkomne til. Drinks i baren: Dark and stormy, gin-tonic og bobler.

 18. okt. 2016 * 'Danmark er fyldt op med flygtninge og landsforrædere. Foredrag med Jens Rohde om dansk og europæisk flygtningepolitik, om værdier eller mangel på samme. Onsdag 2. november kl. 19.30 på Ry Højskole. Entré 50 kr. Arr.: Netværket Mossø for Mangfoldighed og Ry Højskole.

 
11. okt. 2016 * Holger Vig og Per Worm giver koncert på Alken Mejeri torsdag 10. november kl. 20, skriver Holger til alken.dk. De to guitarister er på tur rundt i landet på spillesteder og i hjemmekoncerter. Se frem til numre som 'Rend og Hop og Vor Herre Bevar's. Entré 80 kr. Find selv flere numre fra Alken-musikeren, trubaduren og historiefortælleren, der efter en længere gæsteoptræden på Jyderup Højskole snart skulle vende alvorligt tilbage til gerningsstedet. F.eks. på hans facebook-profil her.


11. okt. 2016 * Per Møller Band aflyst. Koncerten med Per Møller Band på Alken Mejeri lørdag 26. november er AFLYST, skriver Søs Nielsen, der nu må kontakte dem, der havde tilmeldt sig.

 

30. sep. 2016 * Da samkvem mellem flygtninge og de lokale var strafbart. Mandag 10. oktober kl. 19.30 er der foredrag på Alken Mejeri om de østpreussiske flygtninge, der efter krigen var indkvarteret i en af de største flygtningelejre herhjemme. Lejren lå fra 1945 til 1948 ved Gl. Rye og husede i de år mere end 10.000 tyske flygtninge, der i de sidste krigsmåneder flygtede fra Tyskland og den fremrykkende sovjetiske hær i Østprøjsen. Der kom i alt 250.000. Forfatteren Annette Jakobsen fra Gl. Rye tager med udgangspunkt i sin bog 'Hvis suk var luftballoner' tilhørerne med på en rejse ind i flygtningelejren. Arrangører er netværket Mossø for Mangfoldighed og Alken Borger- og Aktivitetsforening. Entré 30 kr. (Foto: Museum Skanderborg) 
27. sep. 2016 * Symfonisk koncert med Orkester Midtvest er hvad Maria Ballowitz og Bruno Campo inviterer til i Musikhuset i Aarhus fredag 30. september kl. 19.30. Bruno dirigerer Orkester MidtVest og Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester, og Maria skal være koncertmester på nogle af stykkerne. Repertoiret er b.a. værker af Rossini og Schubert. Se omtale. Gratis adgang.


18. sep. 2016 *Og så har vi fået 475.000 kr. fra Statens Kunstfond til realisering af forestillingen OTTO. Vi har lige fået det at vide. Armene er stadig oppe. JUHUUUUUU!!!!!!, skriver Margit Szlavik fra Teater Morgana. Læs om familieforestilingen tirsdag 27. september kl. 18 på Alken Mejeri. For alle fra 7-120 år. Gratis adgang, men tilmelding på opslag hos Købmanden i Alken eller sms 30 64 73 17. Læs mere på Kultur.

 
13. sep. 2016 * Familieforestilling om grådighed. Det er hvad Teater Morgana vil vise tirsdag 27. september kl. 18 på Alken Mejeri, fortæller Margit Szlavik, der sammen med Kaj Pedersen vil tage tilskuerne med til Alken-premiere: ind i et eventyrligt og musikalsk univers - krydret med  grotesk humor og inspireret af tjekkisk eventyrtradition. Stykket heder 'Otto', varer 55 minutter og er for alle fra 7-120 år. Alex Burn er instruktør, Bastian Popp musiker. Forestillingen er en tak til Alken for at bruge Mejeriet til at øve i, så gratis adgang, men tilmelding på opslag hos Købmanden i Alken eller sms 30 64 73 17. Bagefter er der øl, vand og lidt til ganen.


 
11. sep. 2016 * Naboskab og stjernestunder. Jeg har færdiggjort fire kortfilm på hver 5 minutter for Københavns Kommune, hvis ærinde er at vise, hvordan de agerer med ældre på plejehjem. Jeg ved, det har interesse for nogle Alkenborgere, nogle med interesse i ældreproblematikken andre med interesse i film, så her er links til filmene, skriver Michael Schmidt: 'Liv på plejecentre' fra Alkenfilm.

Naboskab Heibergskolen / Kærbo Password: KÆRBO_Final
Stjernestunder / Verdishave Password: VERDIEHAVE_Final

Debatgruppen / Bomi-parken Password: BOMI-PARKEN_Final
Du bestemmer - dit liv / Hjortespring Password: HJORTESPRING_Final

Klik på et filmlink - og kopiér det pågældende password ind i feltet.

 

 

 
11. aug. 2016 * Litterær Lounge på tur - til Alken. I samarbejde med OFF TRACK 2017 tager 'Litterær Lounge på tur' uden for Aarhus. Arrangementet foregår lørdag 27. august kl. 15-17 på Biblioteket over Alken Mejeri, er gratis og alle er velkomne. De medvirker: Forfatterne Anna Klahn, Daniel Boysen og Louise Juhl Dalsgaard. HØST spiller inderligt og iørefaldende dansksproget 'lyrikpop' med referencer til kunstnere som Søren Huss og Tue West. Læs mere på Facebook-begivenheden.

3. aug. 2016 * Skanderborg Kulturskole vil gerne lave et rytmikhold for 3-5-årige på Bjedstrup Skole, der mangler bare lige et par børn, for at holdet bliver oprettet, oplyser Lærke Lilholt Hansen fra Kirstinelund, der tog initiativet. Det gælder holdet Rytmeaberne, årgang 2011-12. Torsdage kl. 16-17 fra 25. august. Man kan læse mere og tilmelde sig her.


 
30. juli 2016 * Hot og godt. Bjarke Lund og Samuel Barreau spillede gypsy jazz under navnet Hot Fox Duo på Mejeriet. Fint fremmøde og godt vejr. (Foto: Peter Abildgaard)

 
 
22. juli 2016 * Gypsy jazz på Mejeriet. ABAF holder en lille spontan sommerkoncert, skriver Julie Abildgaard. Bjarke Lund, oprindeligt fra Ry, og hans kammerat Samuel Barreau spiller gypsy jazz under navnet Hot Fox Duo på Mejeriet på torsdag 28. juli kl. 20 Se Facebook event for nærmere info. Der vil være forsalg hos Købmanden i Alken og billetsalg i døren. Entré 50 kr. Kom og nyd sommerstemningen og de dygtige guitarister. Musikken er en blanding af 30’ernes swing fra USA og traditionel sigøjner musik fra Østeuropa med et twist af fransk musette.

 

 29. juni 2016 * Først tilmelding fra 15. september til koncerten med Per Møller Band på Alken Mejeri lørdag 26. november, skriver Søs Nielsen, men sæt kryds i kalenderen.

 
6. juni 2016 * Ingen ved, hvornår de stopper. Ingrid og jeg holder sommer-i-haven-fredagsbar med musik 17. juni, skriver Mogens Andersen. Victor og far Niels kommer og spiller en følt blues, og der sælges en lille øl til musikken. Musikken, haven og baren er åben for alle, og det tænkes at starte ved 20-tiden. Det lille band, Victor med far, spiller sådan ved 21-tiden, og ingen ved helt, hvornår de stopper og baren lukker. Musikken er gratis, baren billig, natten er lys og der er ingen tilmelding. Vi går efter godt vejr på dagen, og man kan medbringe sin egen stol, hvis man vil være sikker på at sidde ordentligt. Vi glæder os til at se jer. Ingrid og Mogens

15. maj 2016 * Flygtninge spytter vi på? Sådan hedder en satirisk komedie på Ry Højskole onsdag 18. maj kl. 19.30 om (u)ønskede gæster med Teatergruppen MARS. Flygtninge spytter vi på.  Entre 30/50 kr. Netværket Mossø for Mangfoldighed reklamerer for teaterstykket - og også for grundlovsfest på Himmelbjerget 'Sang over grænser' søndag 5. juni kl. 10-12. Forstander Jørgen Carlsen, Testrup Højskole, taler, og folkemusiktrioen Dreamer’s Circus. spiller. Det er gratis og der kan købes kaffe/rundstykker. Arr.: Hotel Democracy.


15. maj 2016 * Femten fortællere kan man opleve lørdag 21. maj kl. 13-20 på Mølleskolen i Ry, skriver Helle Arnfred, Svejstrup. Ry Fortællekreds markerer sit 15 års jubilæum, og Klezmer Duo leverer musikken. Kaffe, kage og suppe er med i prisen. ntré: 100 kr. (tilmelding ikke nødvendig). Se plakaten.


30. mar. 2016 * Irsk aften i Tåning kan man opleve lørdag 2. april kl. 19.00 i Tåning Forsamlingshus, skriver Jonas Olsen. Green Weed spiller reels, jigs og skønne livlige sange. Christian Gleesborg - sang og guitar, Louise Ring Vangsgaard på violin. Menu: Lammekølle m.m. Bar: Guiness, irsk kaffe, baileys m.m. Tilmelding 31. marts på 24433413. Pris 225 kr.

 

28. mar. 2016 * Debat om den nye højrenationalisme. Onsdag 27. april kl. 19.30 lægger cand. mag. René Karpantschof op til debat om den nye højrenationalisme under overskriften 'Ét land, ét folk, én kultur?' på Ry Højskole, der er arrangør sammen med netværket Mossø for Mangfoldighed. Entré 50 kr. Se opslaget i stort format.


 
 28. feb. 2016 * Shaka i Kulturhuset. Fredag 4. marts optræder rapper og sanger Shaka Loveless - med baggrund i Alken - i Kedelhuset i Silkeborg - læs mere - og fredag 11. marts  i Kulturhuset i Skanderborg. Læs mere.

18. feb. 2016 * Bartendere søges.
Vi glæder os til arrangementet med Trouble Cats lørdag 27. februar. I den anledning har vi brug for hjælp. Har du tid og lyst til en tur bag baren, kan du kontakte Gary Craig (8657 7347) eller Morten Brauner (3022 1501).

 
 
14. feb. 2016 * Rødder er tema for årets kvindefest på Mejeriet lørdag 5. marts, lyder det fra udvalget. Tilmelding til edel.laursen@gmail.com eller i Købmanden i Alken senest fredag 26. februar. Se Sanne Dudorets opslag i større format.

13. feb. 2016 * Hør Trouble Cats på V 58. Lørdag 27. februar er der på Mejeriet koncert med bl.a. Trouble Cats. Morten Brauner har sendt en lille video fra bandets seneste optræden på spillestedet V 58 i Aarhus. I Alken er prisen 120 kr. Forkøb hos Købmanden i Alken eller info@troublecats.dk eller i døren. Dørene åbnes kl. 20. Wildrose kl. 20.30 Trouble Cats kl. 21.30. 

3. feb. 2016 * Kirstin om naturlig sundhed. Tidligere skoleleder på Bjedstrup Skole Kirstin Pinstrup Thomsen på Ry Bibliotek tirsdag 9. februar kl. 19.30. Ry Bibliotek er nået til den anden aften i rækken på fire foredrag om 'Det gode liv i de travle år' med fokus på at få tilværelsen til at hænge sammen med nærvær i hverdagens prioriteringer og valg. Kirstin var fra 1995-2012 skoleleder i Bjedstrupog desuden uddannet zoneterapeut m.m. Hun vil sætte fokus på naturlig sundhed i bredeste forstand - og hvordan det er muligt at skabe mere overensstemmelse mellem krop og sjæl til glæde for både børn og voksne. Fri éntre.

 
24. jan. 2016 * Wildrose og Trouble Cats på Mejeriet.
Lørdag 27. februar byder Mejeriet igen velkommen til fest og ballade med Trouble Cats. Aftenen begynder med en lille koncert af vores lokale vokal countrio Wildrose (Lene Madsen/Jesper Bylling/Morten Brauner). Derefter bydes der til fest og dans, af Trouble Cats med deres musik og dynamiske sammenspil. Pris 120 kr. Forkøb hos Købmanden i Alken eller info@troublecats.dk eller i døren. Dørene åbnes kl. 20. Wildrose kl. 20.30 Trouble Cats kl. 21.30.


 
 

20. jan. 2016 * Bjedstrup er officiel AARHUS2017-musiklandsby. Når Syddansk Musikkonservatoriums folkemusiklinje hvert år i januar tager på turné landet rundt, er der ét sted, som altid er med på listen. Bjedstrup, der sammen med tre andre landsbyer i Region Midtjylland er udpeget som officiel AARHUS2017-musiklandsby. Det skyldes blandt andet det gode samarbejde med konservatoriet. I år stiller de unge folkemusikanter på skolen fredag 29. januar kl. 19.30 til en polkacafé. På hele turnéen spiller de unge studerende koncert, men i Bjedstrup udvides der modsat alle andre steder med stort kaffebord og bal. Der sælges billetter ved døren. De fire musiklandsbyer er udpeget på baggrund af helt forskellige traditioner. I Ørum i Hedensted Kommune er det jazzens store navne, mens Engesvang i Ikast-Brande arbejder bredt med kultur. I Favrskov har forsamlingshuset i Røgen været rammen om koncerter med kendte orkestre. Og i Bjedstrup er det spillemandsmusikken og dermed dansen, som har bragt Skanderborg Kommune med på landsbylisten. Samarbejdet med konservatoriet er helt unikt. Netop vores vidt forskellige tilgange lover godt for vores samarbejde mellem landsbyerne, fortæller Knud Erik Elmann Jensen, som er formand for Mossøegnens Musik og Dans, der holder til i Bjedstrup. De fire spillesteder er i gang med at planlægge fælles initiativer, som skal videreudvikle spillestedstraditionen på landet. De studerende fra konservatoriet skiftes løbende ud, efterhånden som de bliver færdiguddannet. Det sikrer en stadig undersøgelse af mulighederne i dansk folkemusik. Det er altid spændende at høre nye fortolkninger af de gamle traditioner. Men de unge holder fast i, at dansemusik skal kunne bruges til dans. Så efter koncerten og kaffepausen får vi alle muligheden for at prøve det gode dansegulv på skolen.12. jan. 2016 * Ib fortæller sandfærdige historier. 'De vestjyske rakkere - skrøner og sandfærdige fortællinger' er overskriften på et møde i kirkehuset ved Dover Kirke mandag 8. februar kl. 19, fremgår det af kirkebladet. Ib Madsen, Alken, fortæller om rakkerne, et omvandrende folk fra egnen omkring Ringkøbing og Skjern, der siden blev fastboende.

31. dec. 2015 * Aksel på Feinschmecker. Aksel Robak Kaas og vennerne - sidst hørt til julejazz i Alken - spiller i Aarhus på Feinschmecker fredag 8. januar ca. kl. 19.30, skriver Ingrid Robak.

 
20. dec. 2015 * Spillemanden fra Boes. Musikskolerne i Region Midtjylland kører et projekt Rethink Folkmusic, hvor eleverne spiller gammel folkemusik fra deres lokalområde, skriver Knud Erik Elmann Jensen fra Illerup. Tanken er, at eleverne dels skal lære den gamle musik at kende, dels at spille den på en måde, som siger vores tid noget. I den forbindelse har ROSA, Dansk Rock Samråd, lavet en video, hvor jeg fortæller om Erik Jensen fra Boes. Den mest kendte jyske spillemand fra 1700-tallet. Samtidig er det blevet en ’reklamefilm’ for Boes. Se den her.

 
7. dec. 2015 * Alene & Sammen hedder Alkenfilms nyeste produktion. Michael Schmidt står i samarbejde med Ældre Sagen bag filmen, der viser hverdagen på et plejehjem og giver de ældre en stemme. Se den her.

 
29. nov. 2015 * Kaj som sær frisør. 'Frisøren' hedder en ny kortfilm, hvor drengen Mikkel for første gang sendes alene til frisøren.  Frisøren spilles af Kaj Pedersen og er en gammel, sær mand, der ikke virker alt for klog eller for den sags skyld i stand til at klippe en fornuftig frisure. Se Andreas Sommers film på Filmmagasinet Ekkos site.

 
19. nov. 2015 * Dødens baroner på rov puster til hævntørstens lov. Holger Vig, Alken-trubadur, pedel og altmuligmand på Jyderup Højskole, sendte onsdag sangen 'Gud er død' ud i verden og skriver selv: Efter angrebet i Paris, og alle de andre meningsløse massemord rundt om i verden er denne sang blevet til. En sang om frygt og tvivl, hævn og håb. Gud er død.

19. nov. 2015 * Fred i en fjendtlig verden. Ry Fortællekreds byder på løvfaldsfortællinger i Svejstrup Præstegård fredag 27. november kl. 19.30. Både Selma Lagerlöf, Matador og H.C. Andersen er på tapetet. Otte fortællere er med. Se omtale.

 
12. nov. 2015 * Der er et yndigt land - og lige meget, hvem du er. Et historisk musikalsk rids fra Højskolesangbogens nationale repertoire fyldte Alken Mejeri onsdag. Tidligere højskoleforstander Jens Grøn sang for og trakterede violinen for 35 syngende fremmødte, der mellem alle gamle og nye sange blev klogere på kulturindflydelse over grænserne, degneskrigeri og et aktuelt forslag om en rigdomsgrænse. Inge Schøler på cello og Ingrid Robak gav aftenen ekstra dimensioner. Netværket Mossø for Mangfoldighed stod bag sammen med ABAF. (Foto: Hanne Vivike Nielsen)


6. nov. 2015 * Blues-koncert i Fiirgaarde Forsamlingshus er næste i rækken i Liv i Forsamlingshusene, skriver Henrik Goldschmidt. Guitarist Kenn Lending er på scenen sammen med hammond-organist Rasmus  Stenholm. Læs mere om musikken. Koncerten begynder fredag 13. november kl. 20, og det er muligt at spise i forsamlingshuset kl. 18. Læs mere om forsalg.

29.  okt. 2015 * Den italienske hattemager er overskriften for en fortælleaften fredag 6. november kl. 19.30 på Svejstrup Præstegård, skriver Helle Arnfred fra Ry Fortællekreds. FortæLler er Hans Laurens. Se opslag.

 
27.  okt. 2015Sangaften med Jens Grøn. Tidligere forstander på Vestbirk Højskole, Jens Grøn, synger for ved en sangaften onsdag 11. november kl. 19 på Alken Mejeri. Overskriften er 'Nationalsange i nutidigt lys'. Arr.: ABAF og netværket Mossø for Mangfoldighed. Gratis entré. Kaffe og the, øl og vand kan købes.

 
10. okt. 2015 * Udflugt til Sortehøj og Ileruphøj. Skanderborg Kommune og Moesgaard Museum inviterer på en gratis, guidet tur til to gravhøje med en spændende historie søndag 18. oktober kl. 13-16. Udflugten til broncealderhøjene er en del af et projekt, hvor frivillige hjælper lodsejere med plejen af deres gravhøje. Varmt tøj, praktisk fodtøj, vandtæt siddeunderlag og evt. kaffe anbefales. Læs mere.

25. sep. 2015 * Lene og Morten spiller country i Gl. Rye Kirke. Ved høstgudstjenesten søndag 27. september kl. 11 optræder kirkesanger Lene Madsen, bassist Morten Brauner, begge fra Alken, sammen med graver Jesper Christensen på banjo.

18. sep. 2015 * Efterårssang. Katharina Gade og Susanne Emmysdatter indbyder til 'Intuitiv stemme- og sang-workshop' lørdag 17. oktober kl. 15-18 på Alken Mejeri.  Se opslag.


 
13. sep. 2015 * Mini-koncert hos Bo. Lene var korleder og et hold sangere fra Gl. Rye sang afrikanske sange i Bo Høilund Martinsens have i sidste uge. (Foto: Søren Slebo)

10. sep. 2015 * Western-by i Firgårde. Åbent Hus arrangement lørdag 19. sept. kl. 11-16. Kom og oplev en anderledes arbejdsplads og besøg vores western-by med mange sjove aktiviteter. Alle er velkomne. Mvh. Skanderborg Aktivitetscenter / Udeholdet / Kim Rude. Se opslaget.


10. sep. 2015 * To folkemusik-brag på Bjedstrup Skole i anledning af Kulturnatten i Skanderborg fredag 18. september kl. 20-20.30 og igen 21-21.30.  Kulturskolen Skanderborg, Bjedstrup Skole og 2017-projektet RETHINK Folk Music arrangerer koncert med et dusin studerende fra Folkemusiklinjen ved Esbjerg Konservatorium, kaldet Folkekons. Det musikalske materiale vil have berøring med lokal musik fra netop Skanderborg-egnen, der opgraves til lejligheden. Der bliver to små koncerter, så man ikke er 'fanget' som publikum i Bjedstrup en stor del af kulturnatten. Entré: 50 kr. kontant i døren, oplyser Skanderborg Kulturskole.

8. sep. 2015 * Afrikansk mini-koncert.
Vi gentager arrangementet fra i sommer, skriver Bo Høilund Martinsen. Onsdag 9. sep. kl. ca. 19.45 giver Lene og hendes projektkor afrikansk mini-koncert i Bos have, Emborgvej 117.  Så kom igen, eller kom hvis du ikke fik det med sidst og få et skønt input på en helt almindelig onsdag. Tag evt. et tæppe med at sidde på - eller en stol.

 
 2. sep. 2015 * Dissing og Las Trio på Alken Mejeri. Lørdag 31. oktober er der koncert med Dissing og Las Trio kl. 20, skriver Sanne Gry Hansen fra ABAF. De spiller egne sange & Dylan. De har på deres nye udgivelse 'Kig op' skabt et album af nye toner og lune tekster, der giver et både intelligent og nuanceret billede af dagens Danmark. Entré: 150 kr. Tilmelding: tlf: 26999959 eller E-mail: sos_ole@hotmail.com. Samme aften er der op til koncerten fællesspisning på Mejeriet under temaet: Grød. Nærmere info og tilmelding følger. Arrangementet er en del af 'Liv i Forsamlingshusene'. Tjek også de andre skønne musikarrangementer i omegnens forsamlingshuse. Vel mødt. Vi glæder os til at se jer!

 
1. sep. 2015 * Teater fuld af kampgejst.
Den bolivianske teatergruppe Teatro Trono optræder  på Mejeriet mandag 26. oktober. Teatro Trono er en del af kulturprojektet COMPA.
Det er fantastiske børn og unge, med et vildt fedt engagement og lyst til at formidle deres liv i El Alto i Bolivia, skriver Torben Nielsen, der oplevede dem i Berlin i 2013 og har været så heldig at få dem til Jylland i dette efterår. Det bliver et borgerforeningsarrangement. Gruppen, som er på turne i Tyskland og Danmark, skal bo på Testrup Højskole og spille forestillingen 'Arriba El Alto' på Testrup, Gudenåskolen, Skanderborg Gymnasium, og så havde de lige mulighed for at presse en forestilling ind hos os. Entré: 30 kr.

 30. apr. 2015 * Vandede historier. Hele aftenen fredag 8. maj fra kl. 19.30 drypper det med gode historier i Svejstrup Gl. Præstegård, når Ry Fortællekreds inviterer alle, der kan lide en god historie, til en aften med fortællinger om vand, skriver Helle Arnfred. Læs om fortælleaftenen.


18. apr. 2015 * Stuekoncert hos Berit. Så rykker fænomenet ’Stue-koncert’ til Svejstrup Enge – kom og vær med at sætte gang i endnu en god lokal tradition, skriver Berit Werner Hansen. Lørdag 25. april kl. 20 kommer duoen Til Hest i Hundene til Boesvej 1. 'Til Hest I Hundene' er guitardreven historiefortælling. Københavnerduoen - Jan Hilmar og Thorbjørn Thorslund - har mange års erfaring fra bands, solokarrierer og pladeudgivelser. Musikalsk lægger de sig op ad mange stilarter, derfor taler de selv om guitardreven historiefortælling frem for pop og viser. 'Til Hest I Hundene' spiller dansksproget pop om at skrabe bunden med stil. Som de selv skriver: Ynkeligt, men dog elegant. Se deres site. Meld dig til på BWH@VIA.DK og tag gerne en ven med. Det er først til mølle, og vi kan være op til 30 mennesker. Det koster en hund – alle hundene går til direkte musikken.  Der vil være en øl eller et glas vin, og er dit behov større end det – så tager du/I selv noget mere med. Kom gerne i god tid – det er hyggeligt! 
9. apr. 2015 * Strube og Repete til Fiirgårde. Henrik Strube og Pete Repete optræder lørdag 25. april i Fiirgårde Forsamlingshus, oplyser Henrik Goldschmidt. De to er på akustisk tour rundt til de mindre, nære spillesteder. Læs mere om koncerten, der kan opleves for 140 kr. - og så 100 kr. for spisning.

 
22. mar. 2015 * Sammenbrud. Nu er det et halvt år efter, 'The Clay People', det internationale kunstnerhold med Jørgen Hansen i spidsen, kunne afsløre 'Ring of Bones'.  Lerskulpturen fortolkede fundene af krigerknogler i engene og skrider nu planmæssigt sammen.  (Foto: Sanne Dudoret) Se Sanne Dudorets 30 fotos fra den glødende proces - fra september 2014 på Alkens Flickr-konto.

 
 7. mar. 2015 * Flere lydprøver fra Trinidad. Der er god tid til endnu, men indtil da kan man varme sig ved håndspillede calypso- og socarytmer: - Alt er normalt - Det ligger i luften - Biler. Karin Fosdal og Hanne Vivike Nielsen har hevet glad dansemusik fra det 10 mand
store calypsoband, HEL KANEL, til Alken Mejeri lørdag 18. april. Et ABAF-arrangement. Medlemmer af ABAF: 100 kr., andre: 120 kr.

 
 5. mar. 2015 * Vi takker for dansen og den gode stemning. Og tak for hjælpen med afvikling af aftenen, skriver Morten Brauner fra Troubled Cats. (Foto: Niels Horskjær)

1. mar. 2015 * Den modne mands problemer. Ry Fortællekreds har inviteret fortæller og skuespiller Aske Ebbesen til et arrangement 'Skæbnefortællinger', fredag 20. marts kl. 19.30 på Svejstrup Gl. Præstegård. Korte skarpe historier om den moderne teenager og den modne mands problemer. Entre: 100 kr. Se opslag.


 
1. feb. 2015 * Snigpremiere og bøn om hjælp.
Trouble Cats, der optræder på Mejeriet lørdag 28. februar kl. 20, har været i studiet i januar for at indspille en håndfuld helt ny sange. De bliver udgivet her i foråret og efterfulgt af turné rundt i landet i 2015. De nye sange blandet med sange fra de to foregående udgivelser, vil blive præsenteret og dansegulvet erklæres åbent. Her en snigpremiere om fremtiden. Billetter til 120 kr. hos Købmanden i Alken. Resterende i døren. Kom glad. Hvis du har lyst og tid til at give en hånd med til opsætning og oprydning, er du meget velkommen til at skrive til Morten Brauner

1. feb. 2015 * Hel kanel på mejeriet. 10 mands stort calypsoband, HEL KANEL, forrygende glad dansemusik, spiller på Alken Mejeri lørdag 18. april.  Sæt kryds i kalenderen. Mere information senere. Et ABAF-arrangement, skriver Karin Fosdal og Hanne V. Nielsen.


 
 28. jan. 2015 * Fire gamle katte i koncert i Alken. ABAF og Trouble Cats byder op til fest på Alken Mejeri lørdag 28. februar. De fire gamle katte er rendt på hinanden igen i en århusiansk baggård og må erkende, at en kat har mange liv, skriver Morten Brauner, der selv er med - på bas og vokal. Trouble Cats er tilbage i den oprindelige besætning og klar med ny udgivelse i 2015. Kemien er den samme, som da bandet blev dannet for mere end 25 år siden. Spilleglæden, energien og substansen er intakt. Trouble Cats er driftsikker blues ’n’ roots og originale sange.  Hør dem live. Forsalg af billetter hos Købmanden i Alken. Entre 120 kr. Dørene åbner kl. 20, og musikken starter kl 21.

 
 

11. jan. 2015 *  Musik i landligt miljø. Når  Syddansk Musikkonservatoriums folkemusiklinje hvert år i januar tager på turné landet rundt, er der ét sted, som altid er med på listen, Bjedstrup. Mossøegnens Musik og Dans, som holder til på Bjedstrup Skole, får igen besøg lørdag 17. januar kl. 19.30 til en polkacafé. På hele turnéen spiller de 15 unge studerende koncert, men i Bjedstrup udvides der modsat alle andre steder med stort kaffebord og bal. Der sælges billetter til 100 kr. (60 kr. uden kaffebord) ved døren. En meget stor del af numrene på koncerten er oprindelig dansemusik, så selvfølgelig skal vi også prøve at danse til de studerendes musik, fortæller Knud Erik Elmann Jensen, som er formand for Mossøegnens Musik og Dans. - Vi er meget glade for det faste samarbejde med folkemusiklinjen. I dagens Danmark er det sådan, at uddannelsesinstitutionerne placeres i de store byer. Det er derfor rigtig vigtigt, at bevare relationerne mellem de unge og de mere landlige miljøer. Vi skulle jo nødigt glide væk fra hinanden i de år, hvor ungdommen placeres i storbyen. Sådan er det heldigvis ikke inden for folkemusik. 
 
6. jan. 2015 * Fælleslæsning med Line. Line Dalsgård afholder 'fælleslæsning' fire gange i løbet af januar-februar. Det bliver på torsdage mellem 19.30 og 21 med start 22. januar. Send en mail til ald@cas.au.dk, hvis du vil være med. Man kan komme alle gange eller bare en enkelt. Vi kan max. være otte personer. Adressen er Alkenvej 63, og man får kaffe og te til læsningen. Line skriver: 'Guidet fælles læsning' er en måde at læse på, hvor man sidder nogle stykker sammen og lytter til en litterær tekst, der læses højt. Læseguiden stopper af og til læsningen og spørger til deltagernes oplevelse af det læste. Ved at lytte til hinandens oplevelse, udvides ens forståelse - og nydelse - af det læste. Jeg har oplevet det nogle gange og har også taget Læseforeningens uddannelse som læseguide – og jeg er vild med det fælleskab, der opstår omkring læsningen.  Det er på én gang upersonligt (fordi det er teksten man taler om) og fuldt af nærvær. Nu vil jeg gerne øve mig i at guide en læsegruppe, og jeg håber, at nogen af jer vil være prøveklude.


20. dec.  2014 * Kom lad os danse. Michael Schmidt står sammen med Mathias Nyholm Schmidt bag kortfilmen 'Kom lad os danse' om seniorer i fællesskaber, primært dans, på et plejehjem på Amager. Se den her.


 
5. dec.  2014 * Eksplosivt sceneshow. ABAF inviterer 4. juledag 28. december til julejazz. Dørene åbner kl. 19.30, Alken Session fra 20-21.30, og så  fra kl. 22-01 seks-mands-bandet NOLA Love Manifest. Hør dem her.
NOLA Love Manifest er et af de store nye navne på New Orleans scenen i Danmark. De spiller originale sange på dansk om livet, døden og kærligheden tilsat humor, nerve og eksplosivt sceneshow. Pianist og komponist Morten Fischers livsanskuelser om stort og småt blandes med lyden af New Orleans' rå-swingende shuffle, intense boogie-woogie og energifyldte 2nd-line.  De gamle klassikere fra The Big Easy tages også under kærlig hånd, når bandet går på scenen og fylder dansegulvet med en energisk og livsbekræftende fest. Bandet udkommer i starten af 2015 med deres debutalbum. Forsalg af billetter hos Købmanden i Alken. Entré: 100 kr. for medlemmer af ABAF, 120  for ikke-medlemmer.

25. nov.  2014 * Usentimentale julehistorier. Ry Fortællekreds inviterer til fortælleaften med overskriften 'Mørketid- tænketid - 
 
engletid' oppe på loftet på Svejstrup Præstegård
fredag 28. november kl. 19.30. Det gælder bl.a. fortællinger af Selma Lagerlöf, HC. Andersen og Jytte Borberg -  eftertænksomme uden sentimentalitet. Se pressemateriale. Entré 50 kr.


 
2. nov. 2014 * Vejr og vind. Jørgen Hansens 'Ring of Bones' ved Vædebro  er lige så stille begyndt at skvatte sammen.  Og hvis nogle af læserne ikke har styr på det, så var det også meningen fra starten. (Foto: Sanne Dudoret)


 
 29. okt.  2014 * 54 sekunder fra Mzungu Kichaa-koncerten. Jan Mikael Granner snuppede en lille video fra koncerten med Mzungu på Mejeriet. Der, hvor guitaristen hoppede ned fra scenen, dansede med og tabte sin kasket. Se den på YouTube.

 
20. okt.  2014 * Film om Ring of Bones. Skulptør Jørgen Hansen har sendt en godt fem minutter lang film om Ring of Bones - af Ivar Mjell og Caspar Koch og lige færdig. som Jan Mikael Granner fra Frontgate har udviklet.


 
19. okt.  2014 * Inciterende afro fusion. Direkte fra Operaen på Christiania ankom Mzungu Kichaa og hans fire med-musikere til Mejeriet, hvor de gav deres sidste koncert i en Danmarks-turné. En fyldt sal vrikkede, hoppede og dansede til de tanzanianske rytmer - world, afro fusion og reggae. (Foto: Anne-Mette Granner)

 

15. okt.  2014 * Tobias-og-Carl-filmen til salg. Filmen '1, 2, 3 Villages af Juliette Alay. som dels foregår i Alken og omegn og dels i Frankrig og Indien er færdig, kan nu købes i Købmanden i Alken for 80 kr. Overskud fra salget går til den indiske landsby.

13. okt. 2014 * Alken fremhævet i filmmagasin. I et interview i filmmagasinet Ekko nævner filminstruktør Mads Mengel, der er aktuel med kortfilmen 'En Samtale', Alken som en by, der så småt gør sig bemærket i filmverdenen. Læs 'Shortlist-instruktør: Jeg tror ikke på talent.'

 
12. okt. 2014 * Mathias' og Mads' nye film.  Mathias Nyholms og min nyeste film er nu tilgængelig på Ekko Shortlist, som er en liste af kortfilm fra hele landet samlet ind af Filmmagasinet Ekko, skriver Mads Mengel til alken.dk. Her kan man se den og give den det antal stjerner, man nu synes er passende. Den hedder 'En Samtale', og ligger p.t. nummer to på listen. Den begynder med, at Christian har kærestesorg, og som et plaster på såret tager vennen Malthe ham med i sommerhus i Sverige. Thallis Vestergaard har lavet lydeffekter.


 
30. sep. 2014 * Mzungu spiller i Alken. En af Tanzanias største stjerner kommer til Alken Mejeri lørdag 18. oktober kl. 20. Den danske afrikaner, Mzungu Kichaa, her live på Train. Hør hvorfor du bliver nødt til at være med :-)- læs og hør mere på Mzungu Kichaa.


29. sep. 2014 * Dominiques udstilling tre søndage. Michael Schmidt anbefaler uden tøven at se Dominique Cambells billeder i sognehuset ved Dover Kirke. Der er åbent efter gudstjenester søndage 19. oktober, 2. november og 16. november. Tjek nærmere tidspunkter.


 
28. sep. 2014 * Tobias-og-Carl-filmen er klar. Filmen '1, 2, 3 Villages af Juliette Alay. som dels foregår i Alken og omegn og dels i Frankrig og Indien er færdig, fortæller Anne Mette Lykke. Den handler om børn i tre lande. Tobias Herrik og Carl Martinsen har hovedrollerne i Danmark, og der er også forskellige andre medvirkende fra Alken. Juliette vil gerne komme og vise filmen på Alken Mejeri fredag 10. oktober kl. 16.30. Den varer en halv time. Der vil blive serveret kaffe og småkager.

 
21. sep. 2014 * Bevægende rejse. Der var 50 betalende gæster til en bevægende musikalsk rejse på Mejeriet søndag, skriver Søren Slebo om koncerten med 'Strejf'. (Foto: Søren Slebo)

20. sep. 2014 * Historier, humor og John Mogensen. Bjedstrup Aftenhøjskole er klar med programmet for sin 60. sæson, oplyser aftenskoleleder Morten Brauner. To foredragsrækker med et broget tilbud af sangaftener og historiefortællere på besøg i Bjedstrup. Læs mere om indhold, datoer og priser.

 
 


 
13. sep. 2014 * Koncert på Mejeriet: Strejf med brasiliansk spræl. Med udgangspunkt i den brasilianske klaver /guitar virtous, Egberto Gismontis varme og fabulerende univers præsenterer Strejf - fire musikere fra hhv. Brasilien, Frankrig og Danmark - deres egne vidtspændende kompositioner, som også er at finde på deres helt nye CD. Der er masser af brasiliansk spræl i musikken, blandet med nordiske og franske undertoner af mere meditativ / klassisk karakter. Søndag 21. september kl. 15 på Mejeriet. Entré: Kaffe og kage kan købes. Arr.: ABAF. Læs om Strejf og deres musik.

 
 10. sep. 2014 * From The Clay People. Dearest Alken. Thank you for your hospitality and your generosity. It was a couple of very special weeks being part of your community. We enjoyed the dinners, the dancing, the singing, the drinks, the cakes, the lake and the paddling and the rafts. You will stay in our hearts forever. Hope to be back again someday and see you. Much love. The Clay People. Ring of Bones 2014.

 
 8. sep. 2014 * Strik på lygtepælene. Under byfestbankospillene introducerede Jill van der Maase garn og pinde til ved fælles hjælp at bringe strikket kulør til lygtepælene. De første 2,5 meter er allerede færdige. Her Susanne Emmysdatter og Lars Christensen. Og man kan fortsætte i Købmanden i Alken. (Foto: Søren Slebo)

 
6. sep. 2014 * Ring of Bones - dagen efter. Hele lørdagen defilerede folk ned for at se Vædebro-kunstværket i dagslys efter fredag aftens tilløbsstykke. En tilfreds skulpturkunstner Jørgen Hansen var glad for forestillingens forløb - og ikke mindst, at så mange lige ska ned og se bagefter. Se Sanne Dudorets 30 fotos fra den glødende proces - i superopløsning og god billedkvalitet på Alkens Flickr-konto.

 
6. sep. 2014 * I brand - i glød. Fra hele Østjylland myldrede hundreder af godtfolk til Vædebro og fulgte Jørgen Hansen og hans internationale kunstnerhold afslutte den sidste del af brændingen af lerskulpturen: Det blev en stor aften og intens oplevelse - krigerne bag engenes knogler blev ikke udødeliggjort men kunstnerisk tolket - og forgår i løbet af de kommende måneder: 'Ring of Bones' hedder værket nu. Se Sanne Dudorets 30 fotos fra den glødende proces - i superopløsning og god billedkvalitet på Alkens Flickr-konto.

 
 4. sep. 2014 * Optændingen ved Vædebro er begyndt. Kunstnerholdet skiftes til nattevagt torsdag nat for at holde fyr i flammerne omkring brændingsskulpturen. Her er holdet ved at lægge isolerende loft omkring, så  alt bliver klar til fredag. (Foto:  Sanne Dudoret)

 
4. sep. 2014 * Vores knogle/kraniegryde blev så populær, at vi gentager den fredag ved Vædebro, skriver Pernille Benzon. Fra kl. 18 kan man købe gryden for 40 kr. pr. portion for voksne og 25 for børn. Der kan købes vand, vin, øl og kaffe/The og is hos den mobile købmand på Vædebro. Vi får vin fra Søhøjlandets Vinlager - der vil være rød/hvid/bobler og en speciel vin - Claret- som var kongernes foretrukne når de boede på Skanderborg slot - læs mere på www.vin-lager.dk. Så slip for at lave mad fredag - køb mad og drikke på Vædebro og se kunstværket gløde og nyd en fantastisk aften med naboer, venner og bekendte. Søhøjlandets Vinlager støtter købmanden med 5 kr. pr. købt flaske og overskud fra madsalg går ubeskåret til Købmanden i Alken. Skanderborg Museum sælger sort Alken og Mosevand. Hvis nogen har lyst at hjælpe lidt, savner vi et par p-vagter til at stå ved Alkenvej/Emborgvej og anvise parkering i Alken ved legepladsen og stationen, samt en parkeringsvagt ved Vædebrovej/Mossøvej til at anvise parkering langs vejen. Det er i tidsrummet 17.30-18.30. Hvis I har mod på det, så henvend jer til Pernille Benzon på benzon.pernille@gmail.com. Vel mødt på Vædebro på fredag og tak til alle for at støtte op omkring arrangementet. Husk at læse Ugebladet i denne uge...  og næste uge.

 
1. sep. 2014 * Tid til en slapper. Kunstnerholdet ved Vædebro tager en slapper i deres arbejde med at skabe en kæmpemæssig brændingsskulptur af ler. Skulpturen skal fortolke stedet og landskabets unikke historie. Fredag 5. september om aftenen kan man opleve, at skulpturen bliver brændt, og man kan følge den gløde i nattens mørke. (Foto: Jørgen Hansen)

 23. aug. 2014 * Kunst og knogler - se invitationen fra eScape.

 
 


 

20. aug. 2014 * Blæst om brændingsskulptur. Kraftig blæst onsdag gav kunstnerholdet ved Vædebro særlige udfordringer. I første omgang bakser de med at stille et midlertidigt hus op. Jørgen Hansen, der står i spidsen for projektet, nævner, at folk fra bl.a. New Zealand, Japan og Palæstina er med. (Foto: Sanne Dudoret)

16. aug. 2014 * Skulptur-besøg, ledige dyner og fællesspisning. Kære alle Alken- beboere. Fra 20. august til 7. september får vi spændende gæster i Alken og omegn. 10 kunstnere fra både Danmark og udland skal under ledelse af Jørgen Hansen fortolke Alken Enges blodige fortid. På søbredden ved Vædebro - over for de arkæologiske udgravninger - vil Jørgen Hansen, hans hjælpere og en masse børn fra Bjedstrup Skole i løbet af to uger skabe en kæmpemæssig brændingsskulptur af ler. Skulpturen skal fortolke stedet og landskabets unikke historie. Fredag 5. september om aftenen kan man opleve, at skulpturen bliver brændt, og man kan følge den gløde i nattens mørke. Herefter vil resterne stå på stedet, indtil den forgår naturligt - ca. tre måneder. Jørgen og hans hjælpere kommer til at være i byen igennem et stykke tid, de vil handle hos Købmanden i Alken, deltage i byfesten og ellers være synlige i gadebilledet – og I er også alle meget velkomne til at besøge dem på Vædebro og spørge ind til kunstværket. De skal bo på Boesvej på to adresser og kommer til at mangle dyner og sengetøj. Er der nogen, der vil låne ud, er I meget velkomne til at aflevere det hos Pernille Benzon, Emborgvej 92, her i weekenden. Det vil blive returneret og kan afhentes samme sted den 8. september. Selve projektet - som har fået navnet eScape - er finansieret og styret af et partnerskab bestående af Skanderborg Kommune, Skanderborg Museum og VisitSkanderborg. For at byde velkommen til kunstnerne og give dem og byen mulighed for at lære hinanden at kende afholdes fællesspisning i Mejeriet 26. august kl. 18-20.
Fællesspisningen er gratis for alle  - udgifterne til mad afholdes af partnerskabet. Folk, der gerne vil hjælpe med at lave mad, må meget gerne henvende sig til Pernille. Der kan købes øl, vand og vin til sædvanlige priser. Skanderborg Museum deltager med smagsprøver på Alken øl og Mosevand. Kom og vær med til at byde velkommen til endnu et fantastisk projekt i Alken. Læs mere om Jørgen Hansen og hans projekter.

 
 
7. aug. 2014 * Fotokunst på Mejeriet. Efter at der nu er monteret galleriskinner i både den store sal og i cafeen Mejeriet, er det blevet meget nemmere at hænge udstillinger op, skriver Tove Nyholm. Desuden kan skinnerne bruges når der skal pyntes op til fester o.lign.  Vi indvier de nye skinner med en udstilling af fotograf Jan Rüsz. Jan har tilbudt at komme en dag og fortælle om sine værker, det kan evt blive ved en fællesspisning i løbet af efteråret. Dermed er udstillingen med Anna Klindt Sørensens billeder ovre efter en årrække. 
31. juli 2014 * Indiansk dansefest på Eagleroad. Dansk-Indiansk Forening holder powwow - indiansk dansefest - på Eagleroad i Illerup fredag 15. og lørdag 16. august. Læs mere.

 
17. juli 2014 * Farver i haven. Peter Gregersen er ved at lægge sidste hånd på at omskabe to graner til have-træ-skulpturer - inspireret af Joan Miro -  og inviterer til fernisering i haven ved søen  fredag 18. juli kl. 15. (Foto: Sanne Dudoret)

 
 

26. juni 2014 *  For 224 år siden sad der en invalid ung mand i Boes og skrev melodier ned i sin nodebog, skriver Knud Erik Elmannn. Han havde ikke drømt om, at der i år kommer en tilrejsende fra Quebec, der giver koncert med udgangspunkt i nodebogen. Heller ikke, at det bliver samspil med en kvindelig spille'mand' fra Silkeborg, som Drewsen endnu ikke havde drømt om at grundlægge. Så alt er anderledes, men melodierne er stadig fantastiske og oven i købet i gode hænder, når David Boulanger og Maja Kjær Jacobsen fredag 4. juli giver koncert ved Skovhuset, Randersvej 98 i Ry. Det bliver spillemandsmusik på højt niveau. Den unge mand fra Boes hed Erik Jensen, og hans musik er i centrum, når duoen turnerer til festivaler og koncerter rundt Europa og Nordamerika. Så det er oplagt for Mossøegnens Musik og Dans at hente duoen til Erik Jensens hjemegn, så hans nutidige sognebørn kan høre den musik, som har sat Boes på folkemusikkens verdenskort. Koncerten begynder kl. 19, men forinden er det muligt at nyde en grillpølse og lidt salat på adressen. Hvis der bliver dårligt vejr, flytter koncerten indendørs. Takket være sponsorstøtte er entréen kun 40 kr. 
24. juni 2014 * Til dessert og til at marinere kød. En improviseret prøvesmagning af øllen 'Sorte Alken' under sankthansaften ved Vædebro gav følgende vurderinger fra et bordfuld ølkendere: 'Rimelig stærk' - 'kraftig' - 'sød - uden at være stout' - 'nok nærmere stout' - 'god om efteråret og om vinteren'  - 'god eftersmag'' - 'oplagt til desserter' - 'god til at marinere kød i'. Klosterbryggeriet har lanceret 'Sorte Alken' - en dark IPA, fremstillet til åbningen af udstillingen Mosens gåde - krig og kult i Alken Enge. (Foto: Søren Slebo)

 
 22. juni 2014 * Brændingsskulptur i Alken Enge. Skulptør Jørgen Hansen  laver i august / september en brændingsskulptur i forbindelse med udgravningen i Alken Enge. Det kommer til at foregå fra 17. august til 6. september.  Til dette projekt skal vi være en gruppe på omkring 10 med forskellige baggrunde – du behøver ikke have arbejdet med ler før. Læs mere om det hele.

 
25. maj 2014 * Sy-succes. Mange af byens damer brugte lørdag og søndag med stof, sakse, mønstre og symaskiner på Mejeriet og hjalp hinanden med at få syet sommerkjoler. Det forlyder, at seancen meget vel bliver gentaget til efteråret - altså med efterårskjoler. (Foto: Sanne Dudoret)


24. maj 2014 * Lenes glas på udstilling. I et samarbejde mellem Ry Kunstforening og Kultursamvirket i Skanderborg er der sommerudstilling  i Ry Hallen her i weekenden. Lene Breumlund fra Anes Høj er med - med sine glas. Se plakat.


 
28. apr. 2014 * Se Jeppes fotos fra The Waits Machine. 50 mennesker nød koncerten med veloplagte Waitsmachine. Se Jeppe Olsens imponerende fotoserie fra aftenen på Flickr.

 27. apr. 2014Sy din egen sommerkjole. Kom på mejeriet lørdag-søndag 24.-25. maj fra kl.10, så holder vi en sy-weekend, hvor der vil være kompetente folk til at hjælpe med mønster, sy, klippe. Medbring symaskine( har du ikke én, finder vi én til dig) mønster (vi har dog flere, man kan bruge) og dit yndlings-stof. Giv gerne en melding hos købmanden, om du har lyst at deltage. Hilsen Anja Budde og Helle Petersen.

 
24. apr. 2014 Koncert med Rune Funch på Alken Mejeri fredag 2. maj kl. 20. Entré 50 kr (børn gratis). Aftenens koncert byder på en række af Runes egne sange bundet sammen af fortællinger om personlige oplevelser såvel som reflektioner over nogle af livets store spørgsmål. Fortællinger og sange som inspirerer, rører, opløfter, giver stof til eftertanke og måske også provokerer lidt. 

Du kan få en forsmag på via www.runefunchmusic.com. Rune Funch har i et års tid på Boesvej mellem Alken og Boes. Det seneste halve års tid har han arbejdet på at starte op som selvstændig erhvervsdrivende med firmaet Rune Funch Music.

'Med tilbud om foredrag, koncerter og fællessangaftener er det mit ønske at inspirere til, at søge det særlige vi hver især har at dele med vores omverden, og give plads til at det kan blive udtrykt.' Den 1. maj udgiver han EP'en Living Room, med optagelser fra en stuekoncert afholdt i Skanderborg i januar. 
15. apr. 2014 * Natur og abstrakt. Annette Pedersen, Vædebrovej 38, udstiller sine malerier ved to åbent-hus-dage torsdag-fredag 17.-18. april kl. 11-17. Annette har haft sommerhuset i et års tid, glæder sig til igen at male til sommer - bl.a. motiver fra Mossø - og vil nu gerne hilse på interesserede fra Alken. Se smagsprøver her.


 
9. apr. 2014 * Rittersport og skumfiduser. Michael Schmidt og Gitte Møller Madsen har nu lagt sidste hånd på filmen om, hvad hospitalsklovne laver, når ikke de er på hospitalet. Rittersport, skumfiduser og Bjedstrup Skole spiller væsentlige roller. Se Trudis Liv.   

25. mar. 2014 * Waitsagtigt. Jeg mangler nogle hænder til koncerten med Waits Machine lørdag 26. april på Mejeriet, skriver Gitte Møller Madsen. Der skal stilles lidt borde op, gøres Waitsagtigt mm. Kontakt mig på mail@hospitalsklovnen-trudi.dk eller 23457418, hvis du gider hjælpe med opstilling eller oprydning. Mvh. Gitte

24. mar. 2014 * Fortællinger om kunst, kærlighed og galskab. 'Stenblomsten og andre eventyr fra Persien til Vestjylland' fortælles af Lise Marie Nedergaard fredag 4. april kl. 19.30 i Svejstrup Gl. Præstegård, skriver Helle Arnfred, Svejstrup, der er formand for Ry Fortællekreds. Entré 50 kr. Se mere om fortælleaftenen.


 
16. mar. 2014 * Ikoner frem til påske. Anne-Mette Granner udstiller ikoner - på bl.a. træ, skifer og trolltekt - i Kirkehuset til efter påske og havde særligt åbent søndag. De kan ellers  ses, når der er arrangementer - og når graveren er på arbejde. Se hendes webgalleri.. (Foto: Sanne Dudoret)

 

9. mar. 2014 * 50  til MC Hansen.  Vi var 50 mennesker på Mejeriet fredag aften, der fik lov til at nyde MC Hansens musik., skriver Søren Slebo. (Foto: Søren Slebo)

 
3. mar. 2014 * Rune i stuekoncert. Musiker Rune Funch fra Boesvej tilbyder bl.a. stuekoncerter. Hør smagsprøven: Green Green Day.

1. mar. 2014 * Anne-Mettes ikoner. Anne-Mette Granner udstiller ikoner i Kirkehuset til efter påske. De kan ses, når der er arrangementer - og når graveren er på arbejde samt søndag 16. marts kl. 12. Se hendes webgalleri.

27. feb. 2014 * Waits Machine. Lørdag 26. april spiller Waits Machine, der tidligere har leveret Tom Waits-numre i Alken, på Mejeriet, oplyser Gitte Møller Madsen. Så kryds i kalenderen. Læs mere.


23. feb. 2014 * Sangaftner på Boesvej. Mandag 10. marts kl. 19-21  er første ud af fire mandage, hvor Rune Funch, Boesvej 6, inviterer alle med lyst til at synge sammen til en aften med fællessange samt et musikalsk  indslag ved ham selv - eller en gæst. Det foregår på Karsten Munk AkademietSe opslag.

 
17. feb. 2014 * MC Hansen & Hans Band på Mejeriet. Fredag 7. marts kl. 21 vender Mads Christen Hansen tilbage på Mejeriet med sit fede band og sine gode sange. Uffe Steen, guitar – Morten Brauner, bas – Jacob Chano, percussions. Læs mere - lyt til 13 minutters nummer her. Der er brug for hjælp til afvikling af bar, indgang - og det, der nu skal gøres ved musikarrangementer. Jeg er sent ude, men håber I har tid og lyst – så kan jeg koncentrere mig om musikken. Henvendelse Morten Brauner mbrauner@mbrauner.dk – 30221501.

 
30. jan. 2014 * Henriks band vandt. Henrik Sandberg Ballowitz og resten af bandet Company Of Oak vandt andenpladsen ud af 12 bands ved MUK 2014. Begrundelsen var gode sange og unik lyd. Præmien var gavekort til 4sound på 4000 kr. 

24. jan. 2014 * Alken Kultur Tur Klub. I sidste uge opstod en idé i varmen fra masseovnen i caféhjørnet: En Facebook-side, hvor man kan inspirere til, reklamere for kultur-arrangementer - og finde nogen, der vil med til koncert, film, udstilling eller foredrag - f.eks. De første 60 kigger nu med. Se Alken Kultur Tur Klub.


 
21. jan. 2014 * 150 til polkacafé. Vores polkacafé blev en meget velomtalt succes, skriver Knud Erik Elmann fra Mossøegnens Musik og Dans. Midtjyllands Avis skrev en større artikel om aftenen.
Internetavisen Rootszone.dk lavede en fotoserie og en pæn omtale. Men hvad vigtigst er, vi havde alle 150 deltagere en rigtig god aften.

12. jan. 2014 * 10.000 til folkedanserne. Tuborgs Grønne Fond har foræret Mossøegnens Musik og Dans 10.000 til videoudstyr, skriver Knud  Erik Elmann. Det skal bruges til at videreudvikle foreningens arbejde med både musik og dans.

 
12. jan. 2014 * Polkacafé med forstærkning. Mossøegnens Musik og Dans holder polkacafé på Bjedstrup Skole lørdag 18. januar kl. 19.30. Studerende fra den nordiske overbygning til konservatorieuddannelserne, Nordic Masters, har valgt at tage med til Bjedstrup, som plejer at være det største arrangement på en landsdækkende turné, skriver Knud Erik Elmann. Se mere.


31. dec. 2013 * 120 til julejazz. Der var økonomisk break-even ved 80 betalende til julejazz, så arrangementet gav et godt overskud med 120 gæster, fortæller Holger Vig. Musikalsk supplerede de unge fra Alken Session fint PS Swing Band, der bl.a. hev både Aksel og Thorbjørn Robak Kaas med på scenen i de sidste set.

14. dec. 2013 * Solid swing til julejazz. Dørene åbnes kl.  19.30, når der 4. juledag, 28.december er julejazz på Alken Mejeri, skriver Jens Langkjær. Kl. 20-21.30 spiller Alken Session, og 22-01 PS Swing Band, der spiller solid swingende jazz. Forsalg af billetter hos Købmanden i Alken. Entré: 100 kr. for medlemmer af ABAF, 120  for ikke-medlemmer.

4. dec. 2013 * Fed salsa. Til alle, der har lyst til at danse til fede salsarytmer, salsadans eller bare danse som man vil til salsamusik, er hermed inviteret til tirsdag 28. januar kl. 19.15 på Mejeriet. Vi er nogen, der har danset salsa her i efteråret, men alle  med lyst til en halvanden times dans er velkomne. Man behøver ikke danse salsa, men danse som man lyster. Der er fed musik, og Søren (vores underviser) vil lave lidt opvarmning. Det er vores sidste øveaften, og vi har lyst til et fyldt dansegulv.
                                  Salsahilsner Gitte Møller Madsen ved søen
10. nov. 2013 * Shaka hædret. Tidligere Alken-dreng Shaka Loveless blev kåret som Årets Danske Mandlige Kunstner ved Danish Music Awards 2013. (Foto fra støttekoncerten på Bjedstrup Skole: Søren Slebo)

 


5. nov. 2013 * 'Law of the jungle' præmieret. Dokumentarfilmen 'Law of the jungle', som Finn Mathiasen, ACFilm, og Hans la Cour var med til at lave, fik i går prisen 'Best Documentary on a Contemporary Theme - International' ved Grierson 2013 The British Documentary Awards.

26. okt. 2013 * Matador i Silkeborg. Niels Kaas, tidligere Alken, og nu direktør på Jysk Musik & Teaterhus, minder om den semiprofessionelle Musicalen Matador, der spiller frem til 5. november.

12. okt. 2013 * Nu få billetter tilbage. Spisebilletterne ER solgt, men der er stadig få billetter tilbage til selve koncerten med Ivan Pedersen Trio, oplyser Jan Mortensen fra Alken Mejeri.


6. okt. 2013 * Shades of Blue i kirken. Søndag 27. oktober kl. 15 spiller bluesbandet Shades of Blue i Dover Kirke: James Loveless, Morten Brauner, Uffe Steen og Claus Damgaard.


7. sep. 2013 * Trudi til filmen. Michael Schmidt og Gitte Møller Madsen er ved at lægge sidste hånd på en film om Hospitalsklovnen Trudi, og alken.dk kan her vise en fem minutters appetitvækker - glæd jer.


27. aug. 2013 * CD med 1700-talsnumre fra Boes. I slutningen af 1700-tallet boede der i Boes en ung spillemand, Erik Jensen, som betegnes som hospitalslem, hvilket i dag svarer til at være handicappet og på offentlig understøttelse. Hans nodebog er bevaret og betragtes som noget af det mest interessante1700-talsmusik fra Danmark. Nu er der igen fokus på Erik Jensens musik, idet der er kommet en ny CD med midtjyske Maja Kjær Jacobsen og canadiske David Boulanger, skriver Knud Erik Elmann Jensen, Illerup. Den hedder Nord og indeholder 10 numre med traditionel musik fra Danmark og Quebec. Tre af numrene er fra Boes-bogen. Ironisk nok hedder det ene nummer ’Vals som er ganske ny’, hvilket ikke mere kan passe efter godt 200 år. Det er den ældste kendte vals fra Danmark.
De to spillemænd kommer fra hver sin baggrund, men det viser sig, at de medhver sin spillestil får nye vinkler frem på de gamle melodi-former. Mange har sikkert hørt Maja spille og synge på de årlige polkacaféer på Bjedstrup Skole. David har i Danmark optrådt på Tønderfestivalen med sin canadiske gruppe La Bottine Souriante, som er et meget stort navn i den fransktalende del af Canada. De spiller begge violin, men Maja har også sin hardangerfele fremme og synger en sang på sin midtjyske dialekt. Helt rart at høre sin egen dialekt i stedet for diverse nordjyske og københavnske dialekter. Se mere om CD'en Nord.
15. aug. 2013 * Tobias og Carl filmer. Juliette Alays filmprojekt 1-2-3 Villages får for Alkens vedkommende medvirken af Tobias Herrik og Carl Matinsen.  De skal opdage deres landsby under optagelserne her i august. Læs mere om projektet.1. juli 2013Alken-islæt i Tall Ships Race. Som en del af underholdningen på havnen i Aarhus under Tall Ships Race er der flere Alken-navne iblandt. Fredag 5. juli ca. kl. 17 efter Crew Parade spiller bl.a.  Lene Bay på kajen ved  fartøjet Svartlöga. Lørdag 6. juli kl. 17.30-18.30 spiller Spökraket med Bjørn Vind Abildtrup, og kl. 22.30-23.20 Shaka Loveless.


30. jun. 2013 * 1, 2, 3 villages. Juliette Alay har været på kort besøg i Alken og besluttet sig for at lade Alken være den ene af tre landsbyer i sit filmprojekt - se mere på kisskissbankbank.comKontakt Juliette Alay.


17. jun. 2013 * Salsa på plads. Der er nu booket mejeri og datoer til salsa undervisning til efteråret. Det bliver ca. to tirsdage om måneden fra kl. 19 og en time frem - syv tirsdage fra10. september til 3. december. Der er kommet nogle tilmeldinger, men vi kan sagtens være flere, så kontakt mig på 23457418 eller mail@hospitalsklovnen-trudi.dkhvis du vil vide mere eller melde dig til. Kh. Gitte Møller Madsen.

26. maj 2013 * Interesse for salsa? Søren, der underviste i Salsa til min fest ved søen, vil gerne undervise os på Mejeriet hver 14. dag i løbet af  efteråret (6-8 gange). Jeg blev bedt om at finde ud af, om der er basis for det i Alken. Han har nogle elever fra Hørning, som går på hans hold i Aarhus, som kunne være mulige til et hold, men vil gerne vide, hvor stor interessen er i Alken. Hvis du er interesseret, så meld hurtigst muligt tilbage til mig, da der er rift om de gode salsalærere, men han syntes så godt om vores energi og vil gerne undervise her, hvis basis er der. 
                K.h. Gitte Sø- og salsauhyre (Møller Madsen) 23 45 74 18.


 


7. apr. 2013 * Salsa-succes. Little Havana trak omkring 70 danseglade til Mejeriet fra bl.a. Alken, Silkeborg og Aarhus, så bandet kunne nyde et fyldt dansegulv fra første nummer og ville gerne vende tilbage. Søndag kunne bar-crewet med hjælpere – otte mand - gøre rent på en time. Her Tove Nyholm, Bodil Hvelplund og nytilflytter Trine Holm. (Foto: Knud Abildtrup)7. mar. 2013 *  Salsacrew søges. Lørdag 6. april har jeg booket Little Havana til at spille skøn cubansk salsamusik på Mejeriet, men, men, men jeg mangler rigtig meget hjælp: Folk til at stå i baren, til at hjælpe med at stille op og med oprydning dagen efter. Håber meget på, at nogen vil være med til at gøre denne aften mulig. Kontakt: 23457418, de bedste hilsner Gitte Møller Madsen1. mar. 2013 * Støttekoncerten flytter op på Bjedstrup Skole - med mange flere billetter. I stedet for på Mejeriet kommer støttekoncerten søndag 17. marts til at foregå på Bjedstrup Skole, hvor Shaka Loveless selv gik i skole dengang i 90'erne. De 130 billetter blev revet væk så hurtigt, at bestyrelsen for Liv i Landsbyen har vurderet, at der er flere gode grunde til at rykke arrangementet: Med plads på skolen til over 300 mennesker kan mange flere - ikke mindst fra lokalområdet - være med i en stor fælles oplevelse, og som støtte til Købmanden i Alken kommer der flere penge i kassen. Intimkoncerten kan også blive et første skridt i et tættere samarbejde mellem skolen og Liv i Landsbyen, som har meget fokus på, hvordan hele området kan få status af lokalcenter, og nødvendigheden af at stå sammen for at gøre lokalområdet attraktivt. Billetterá 150 kr. kan købes hos Søs Nielsen, Alkenvej 59, 86 57 72 58, 26 99 99 59, sos_ole@hotmail.com hverdage kl. 12-18.
James Loveless præsenterer kl. 19.30 sit nye Spirituals & Blues project sammen med Gary Snider and Olav Poulsen. Kl. 20 går Shaka på scenen sammen med Lass Boman, Carl-Erik Riestra, Birk Nevel og Fresh I. Koncerten rundes af med både Shaka og James sammen med de andre. Alle entréindtægter går til købmandsprojektet i Alken.


15. feb. 2013 * Shaka-koncert revet væk på under et døgn. Søs Nielsen fik travlt, da nyheden om støttekoncerten til fordel for Købmanden i Alken var på alken.dk - som eneste medie - torsdag. Allerede fredag var de 130 billetter revet væk.
14. feb. 2013 * Udsolgt. Shaka giver støttekoncert i Alken. Søndag 17. marts vender Shaka Loveless hjem til rødderne for at støtte Købmanden i Alken med en intimkoncert. Alle entréindtægter går til købmandsprojektet. Og Nørrebro-musikeren, der er Alken-borger i eksil, kommer ikke alene. James Loveless præsenterer kl. 19.30 sit nye Spirituals & Blues project sammen med Gary Snider and Olav Poulsen. Kl. 20 går Shaka, der for alvor brød igennem med 'Tomgang', på scenen - sammen med Lasse Boman, Carl-Erik Riestra, Birk Nevel og Fresh I. 
Koncerten rundes af med både Shaka og James sammen med de andre. Der bliver lukket 130 ind til en enhedspris á 150 kr. Billetterne blev udsolgt fredag -- og kan afhentes på Alkenvej 59 tirsdag-onsdag 26.-27. februar.

3. feb. 2013 * Salsaband på Mejeriet. Lørdag 6. april kommer salsabandet Little Havanna og spiller skøn cubansk salsamusik på Mejeriet, skriver Gitte Møller Madsen. Der er salsaundervisning en time, før bandet går på, ved danser og sanger Diana Meldgaard, Aarhus. Der bliver brug for hjælp til baren og til at gøre rummet klar og rydde op om søndagen. Meld jeres hjælp til Gitte, 23457418.

25. jan. 2013 * Tove til USA og Uganda med projekt om tilgivelse. Tove Nyholm rejser til USA i nat og 14 dage frem, hvor hun på Millersville University i Pennsylvania skal opbygge en labyrint og installere lyd med stemmer fra lokalsamfundet, optaget i november. Overskriften er tilgivelse, så konceptet er det samme som tidlilgere, og dog aldrig det samme: der bygges hver gang en ny labyrint, der forholder sig til det rum, den skal være i. Og indmaden, stemmerne er fra det pågældende lokalsamfund. Til denne galleriudstilling er indrettet en audio lounge, hvor man via høretelefoner kan lytte til beretninger fra Uganda, Danmark og New York.
Til Uganda rejser Tove så efter et kort pitstop i Alken - for også at være der i to uger. Også her handler det om tilgivelse - i et projekt, der har sit eget liv: Et forgiveness project, med optagelser af lokale beretninger om tilgivelse og en lydinstallation i nogle hytter i en flygtningelejr fra krigens tid. Deltagerne har rejst rundt i landsbyer med beretningerne, afspillet dem og optaget nye, lavet sange og radio-debat-programmer. Projektet har efterhånden ført til et større arkiv med beretninger og anden dokumentation om tilgivelse og forsoning.
D
enne gang rejser Tove til Uganda for at genopstille lydinstallationen i en nyopført hytte inde på campus på Gulu Universitet i det nordlige Uganda - projektets samarbejdspartner - for som led i opbygningen af et awareness og forskningscenter om fred og forsoning, at gøre Gulu Universitet til et Peace University.
En tilsvarende opstilling består af en traditionel hytte med en traditionel tromme i midten - men denne er magisk: For trykker du på en af de 10 knapper, kommer der fortællinger ud af græstaget!

På nationalmuseet i Kampala bringes samtidig informationer om konflikten i nord, om forsoningsritualer og traditioner - og om forgiveness projektet. Det er ingen selvfølge, at folk i resten af Uganda har megen viden om de prøvelser, man har været igennem i det nordlige Uganda.

24. jan. 2013 * Forrygende polkacafé. Se 26 fotos fra en forrygende polkacafé i Mossøegnens Musik og Dans - fra Aksel Utofts udløser. Her formand Knud Erik Elmann Jensen sammen med nogle af folkemusikernne. Se flickr. 


 

9. jan. 2013 * Femte polkacafé i træk. De studerende fra folkemusiklinjen på konservatoriet i Odense har fået hjemmebane nummer to i Bjedstrup. For femte gang er der dømt Polkacafe på skolen lørdag d. 19. januar kl. 19.30, hvor Mossøegnens Musik og Dans indbyder til en aften med folkemusikkoncert på et virkeligt højt niveau.

Der kommer 18 unge studerende, som efter en kaffepause fortsætter med at spille til dans. Mage til danseorkester skal man lede længe efter, skriver formand Knud Erik Elmann Jensen. Allerede det første år kom der over hundrede gæster til arrangementet, og siden er besøgstallet steget og steget. Konservatoriet i Odense har udviklet sig til at være centrum for den danske folkemusik, som i disse år er blevet populær både nationalt og internationalt. Rasmus Nielsen og Nikolaj Forskov er de to, som har været med alle fem år:
- Det er da en fornøjelse at komme det samme sted og spille for et stadigt stigende publikum fem år i streg! For langt de flestes vedkommende drejer det sig om alle de gange, de har været på turné. Alle har altid set frem til at komme og spille for Mossøegnens Musik og Dans og ikke mindst at spise af det fantastiske kagebord.
Samme Rasmus Nielsen spiller i øvrigt i gruppen Trias, som ved Danish Music Award 2012 blev kåret som Årets Nye Talent. I den officielle begrundelse hedder, at der er ikke mange orkestre, der i samme grad formår at sammenkæde en dyb forankring i den danske traditionelle musik med et så udsøgt talent for fornyelse. Det samme kan siges om hele flokken, som nu igen gæster Bjedstrup.  

 
 
 
Uge 20 2019 * Flygtningesituationen i Europa til debat. 50 mennesker fra nær og fjern var med til netværket Mossø for Mangfoldigheds vælgermøde op til EP-valget søndag 26. maj. Ikke mindst solidariske løsninger EU-landene imellem var på tapetet. (Foto: Mie Bergmann)
 


 
 
 
 
 
 
Lørdag 14. oktober på Alken Mejeri: Hjemmelavet æselfunk med Satori Boost. Arr.: ABAF.


 
 
 

 
 

 
 
Dissing og Las Trio lørdag 31. oktober kl. 20 på Alken Mejeri. Arr.: ABAF. Entré: 150 kr. Tilmelding: tlf: 26999959 eller E-mail: sos_ole@hotmail.com.
 
 
 
Den bolivianske teatergruppe Teatro Trono optræder  på Mejeriet mandag 26. oktober. Teatro Trono er børn og unge med
et vildt fedt engagement og lyst til at formidle deres liv i El Alto i Bolivia.
Arr.: Torben Nielsen og ABAF.

 
 
 
Trouble Cats spillede på Alken Mejeri lørdag 28. februar 2015.

 

 

 

 

Se plakat i stort format

 
Susanne Emmysdatters nye cd "Ravheksen".