Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 

 

 
 
 
 
 

22. okt. 2017 * Nyt om ny bosætning. Så er vi endelig klar med nyt om næste fase i projektet Ny bosætning i Alken, og inviterer derfor potentielle nybyggere såvel som eksisterende Alken-beboere til infomøde på Mejeriet i Alken søndag 12. november kl. 10-12. På mødet vil vi fremlægge det materiale, som netop er indsendt til lokalplansbehandling, herunder konkret situationsplanskitse, info om budgetter, praktik og tidsplan. Der vil være kaffe & kage.
Mange hilsner Jens Thor & Co.


 
  
22. okt. 2017 * Se gulddråberne flyde gennem osteklædet ned i baljen - for derefter at komme på flasker og kartoner og drikkes. Et af efterårets højdepunkter, skriver Helle Petersen om at være med i Alken Saftklub, hvor man kan bruge frugtkværn og saftpresse, der i denne tid cirkulerer mellem medlemmernes haver i lokalområdet. Klubben efterspørger nye medlemmer for at få investeringen helt dækket ind. Det koster 300 kr. pr husstand, derefter er det gratis at bruge grejet resten af livet. Meld jer hos Eva Nikolajsen på 26962880 og indbetal på konto 8401 1769845.
 
  
21. okt. 2017 * Eg i farveskift. (Foto: Sanne Dudoret)
 
  
21. okt. 2017 * Havørn ved Mossø. Så bruger man en halv dag på at kikke efter havørne ved Egå Engsø uden at se nogen.... vender hjem til Alken og falder halvtræt om på sofaen - og hvad kommer så flyvende forbi i forhaven, fortæller Steven Russell, der bor lige ved søen og fik den på kornet. Havørnen var optaget af at jage blishøns, så jeg havde lidt tid, skriver han. (Foto: Steven Russell)

 
20. okt. 2017 * Så er der ledige pladser i flaggruppen. Hanne Ravn, Kurt Viborg og Estrid Bek ønsker nu at forlade flaggruppen, der sørger for at rejse stænger og hejse flag i byen ved særlige lejligheder. Det betyder, at der kun er Johannes Thomsen tilbage, så vi har brug for tre-fire nye personer, hvis der fortsat skal flages ved fødselsdage, konfirmationer o. lign., skriver Gitte Trenckner. Henvendelse til bestyrelsen i ABAF eller Johannes.
 
17. okt. 2017 * Pendler-anliggender. Pendlerrepræsentant på Skjern-Aarhus-ruten Finn 'Badutski' Bech-Nielsen, Emborgvej, skal til pendler-repræsentantmøde i Arriva onsdag 25. oktober. (Tidligere udmeldt dato var en misforståelse). Har du noget, han bør tage op, så skriv til: fbn@allingconsult.dk.
 
16. okt. 2017 * Tidligere Alken-borger stiller op til valget. Katja Hillers fra Ry, der er vokset op i Alken og gik på Bjedstrup Skole fra 1978-1984, stiller op til kommunalvalget for De Radikale. I dag arbejder hun som økonomi- og udviklingsansvarlig i den socialøkonomiske virksomhed Living by Heart og er bl.a. formand for Natteravnene i Ry.
 
15. okt. 2017 * Ved du, hvem du skal stemme på? En mulighed for at komme tættere på, hvor krydset skal sættes ved kommunalvalget, tilbyder borgerforeningerne sammen med Liv i Landsbyen ved vælgermødet søndag 29. oktober k. 10-12. Mikkel Schwab oplyser, at ni kandidater er klar: Peder Porse (V), Daniel Holm (DF), Claus Leick (SF), Thomas Cordtz (K), Maria Temponeras (EL), Linda Andrea (LA), Kai Høstrup (S), Adele Boe (R) og Jesper Frederiksen (ALT). De tre er fra lokalområdet: Peder, Maria og Adele.
 
  
15. okt. 2017 * Arbejdsdag på Mejeriet lørdag 28. oktober kl. 10, morgenkaffe kl. 9.30. Arbejdsopgaver: Teknikrum males - opsætning af akustiske plader i entreen - udeområdet ordnes - køkkenrengøring - muring af sålbænke - skæv skorsten - mm. Vi ses. Mejeribestyrelsen. (Foto fra arbejdsdag i juni 2014: Søren Slebo)
 
15. okt. 2017 * Igen en intens danseaften på Alken Mejeri. Lørdag aften var det aarhusianske Satori Boost og deres hjemmelavede æselfunk, der sikrede et fyldt dansegulv aftenen igennem. Se Sanne Dudorets boost på smalltalken.
 
  
13. okt. 2017 * Nysgerrig med mange børnevenner. Søndag 22. oktober fylder Vibeke (Vibse) Overgaard 60 år. Læs om eurytmi, ordentligt socialt arbejde og kærlighed til Norge - og Erik - på Folk i Alken. (Foto fra byfesten i 2007: Sanne Dudoret)

 
  
13. okt. 2017 * Indisk ret. Torsdag 26. oktober kl.18 i Mejeriet er der fællesspisning. Menu: Indisk ret med salat og ris. Dessert: Lun ananas med mandler og flødeskum/is. The/Kaffe. Pris: voksne 45 kr, børn 20 kr. Drikkevarer kan købes. Tilmelding hos købmanden, frist lørdag 21. oktober kl. 16. Husk service til eget brug til hovedret og dessert og kaffe m.v. Vi mangler et par ekstra hænder - hvis du har tid, kontakt Estrid på 2539357. Nytilflyttere spiser gratis første gang.
 
9. okt. 2017 'Godt gået, Alken'. De sociale arkitekter fra 'Hele Landet' har nævnt vores købmand i dette indlæg -'Drop rejsen til Barcelona og tag en tur til Klitmøller' i Politiken, skriver Gitte Røn Dalsgaard. 
 
  
 4. okt. 2017 * Boes Bed & Breakfast - KAFFE OG BUTIK. Vi er at finde på Airbnb, man kan kontakte os på karinagrongaard@yahoo.dk
eller sms 21284888, skriver Karina Mose, der sammen med Anne Mette sælger is fra Hansen Is og kaffe fra Kontra Kaffe. Begge har været på barista-kursus, sælger juice, saft og sodavand fra Naturfrisk, øl fra Straarup Haandbryg, lidt nøje udvalgte varer såsom cremer, håndsæber og olier fra Ecooking, loppefund og kreative sysler. Butikken på Emborgvej 44 har p.t. åben lørdag og søndag 14-17, og det er en god ide at følge med på instagram @boesbb og facebook Boes Bed & Breakfast, da der kan komme ændrede åbningstider.
 
4. okt. 2017 * Ann og Ebbe i Radiofortællinger. I den seneste udgave  af Radiofortællinger på P1 fortæller Ebbe Bertelsen og hans mor, Ann Bertelsen fra Doktorboligen, om dengang for fem år siden, Ebbe som 19-årig var fredsvagt i Hebron på den besatte vestbred - og pludselig blev midtpunkt i en diplomatisk krise mellem Israel og Danmark. Hør Fred, cykler og en geværkolbe.

 
3. okt. 2017 * Brand hos Poul og Marie. Mandag morgen kl. 7.10 bimlede røgalarmen og vækkede Poul og Marie Westesen, Alkenvej 52. Der var røg og flammer i bryggers og baggang, fortæller Poul. Brandfolkene kom 5-10 minutter efter, fik slukket ilden og vurderede, den var opstået ved et ældre komfur. Måske havde katten, der kom ind kl. 6, ramt en kontakt og fået tændt komfuret, så nogle sivkurve kunne fænge. Det gode råd? Røgalarmer. Westesens havde også brandvæsenet på besøg nytårsaften 2000, da en vildfaren raket satte ild i baghuset, og hvor naboer nåede at slukke ilden, før brandfolkene fandt adressen. Poul og Marie selv havde fejret nytår udenbys.

 
 
 3. okt. 2017 * Yoga på Alken Mejeri tirsdage kl. 17.30-19 starter i dag og forsætter til midt i december. Dog ikke i efterårsferien. Velkommen, skriver Tara Djernis. For medlemmer af ABAF.

 
2. okt. 2017 * August-omsætning på 6.462 kroner. I Købmanden i Alken løb Osuma-omsætningen i august op i 66.462 kr., og nu er 211 med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift. Se her, hvordan du bestiller.
 
  
 

2. okt. 2017 * Mød byrådskandidater på Mejeriet. Søndag 29. oktober kl. 10-12 inviterer Liv i Landsbyen i samarbejde med borgerforeningerne i Svejstrup, Bjedstrup, Boes og Alken til vælgermøde op til kommunalvalget. Kandidater fra alle ti partier inviteres til at lufte og debattere visioner og holdninger og samtidig opleve, hvad der for tiden rører sig blandt folk i vores lokalområde. Mødet bliver delt op i to temaer, først udbygning, trafik, miljø og bæredygtighed, derefter skole og dagtilbud, fritid og kultur. Sæt kryds i kalenderen.

 

1. okt. 2017 * Nyt gulv på mejeriet. Gulvet i den store sal på Alken Mejeri skal skiftes ud til foråret, oplyste Hans Hornbek fra bestyrelsen ved den seneste fællesspisning. Det ligger fast, at det skal foregå i marts, og hvilket nyt gulv, der bliver tale om, er for tiden til overvejelse i bestyrelsen.
 
  
 1. okt. 2017 * Da der lå en høker i Svejstrup. Svejstrup havde i ældre tid en del små virksomheder. Høkerhuset var en af dem, skriver Lokalhistorisk Kalender 2017, der er udgivet af Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv. På billedet står Høker-Ane i døren til butikken på Klokkehøj 18, som hun drev videre, da hendes mand Jens Pedersen var død i 1923. Huset blev omkring 2012 erstattet af et nyt parcelhus. Kalenderen kan bl.a. købes i Købmanden i Alken.
 
1. okt. 2017 * Fem runde fødselsdage i august-september. Et forsinket tillykke kan man vel altid bruge, og i løbet af de seneste to måneder har der i alken.dk's læserskare været de første fem runde fødselsdage: Poul-Erik Mønsted er fyldt 80 år, Atma Skytte er blevet 70, mens Finn 'Badutski' Bech-Nielsen, Helmer Vestergaard og Karin Fosdal er blevet 60 år. Tillykke! Alle fire fik fyldige fødselsdagsomtaler for ti år siden - og de kan genopleves på Folk i Alken 2007.

 
  
 23. sep. 2017 * Fire årsdag med lopper og sol i Købmanden i Alken. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 
 
23. sep. 2017 * Det nye hus kom med blokvogn. I mandags kom tilbygningen hos Maiken Wang Larsen og Thomas Tjørnehøj, Emborgvej 109, omsider på plads. Bygningen er fremstillet efter mål - og altså ikke som elementbyggeri - i en fabrikshal i Langå, og transporteret til Alken pr. jernbane og blokvogn. Produktionsformen medfører foruden en lavere pris også den fordel, at hele byggeriet er sket i tørvejr og stuetemperatur. På grund af adskillige uforudsete og uforudsigelige vanskeligheder har projektet strakt sig over flere år, og prisfordelen er i sidste ende skrumpet gevaldigt. Og så kan tilbygningen, der indeholder badeværelse, gang og værelse, endda ikke tages i brug endnu. Ikke før om et par uger, når den er blevet forbundet med den oprindelige bygning via et trappehus, skriver Thomas.
STOR tak til mange gode naboer og genboer, som overværede den temmelig spektakulære forestilling med mobilkran og andet tungt grej, og som kvitterede med udlån af diverse værktøj samt biler til 'skolebus-erstatningskørsel' (fordi bussen p.g.a. blokvognen ikke kunne komme til Boes) og værktøjstransport (fordi murerens bil brød sammen - én ulykke kommer i sandhed sjældent alene)...
 
  
 

 
  
 

23. juli 2017 * Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger - og to gæs for en nød-legeplads. I gennemgangen af byfestbladene fra 1979 og frem er turen kommet til 1987 med dilettant, revy, tabt retssag om 'Viggos grund', en nød-legeplads og foreløbige tanker om at etablere et borgerhus af en slags. Se Alken - år for år siden 1979.


 
 
 
384 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

  
Arbejdsdag på Mejeriet lørdag 28. oktober kl. 10, morgenkaffe kl. 9.30.
Alken-koret begynder sæsonen søndag 29. oktober kl. 17-19 i caféen på Alken Mejeri. Tjek Alken-koret.
 
Vælgermøde på Mejeriet søndag 29. oktober kl. 10-12. Arr.: Liv i Landsbyen i samarbejde med borgerforeningerne i Svejstrup, Bjedstrup, Boes og Alken.
 
 
Hallohviiin nærmer sig. Sære væsner dukker op i skumringen, også i Alken som her antruffet på Sandvejen. I Danmark har vi siden middelalderen haft traditionen i form af allehelgensaften 31. oktober til ihukommelse af de afdøde. Nu har amerikanernes version trængt sig på som Halloween og uhygge. Vi skal også huske, at det var på den dato i 1517, Luther slog sin plakat op på kirkedøren i Wittenberg. Reformationen for 500 år siden betød dog ikke, nævner mange kloge kilder, at heksene forsvandt ud af folkefortællingerne. Det kan du tænke lidt over, hvis du møder konen her et sted i Alken. (Foto: Peter Abildgaard)

 
Torsdag 26. oktober kl.18 i Mejeriet er der fællesspisning. Menu: Indisk ret med salat og ris. Dessert: Lun ananas med mandler og flødeskum/is. The/Kaffe. Tilmelding hos købmanden, frist lørdag 21. oktober kl. 16.
 
Infomøde om Ny bosætning i Alken på Mejeriet i Alken søndag 12. november kl. 10-12.
 

Lørdag 25. november på Alken Mejeri: Henrik Strube og Pete Repete. Sange, fortællinger og anekdoter. Liv i Forsamlingshusene 2017.
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn. 
 
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Lene Bay - lenebach.bay@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her.
 
 
 
 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007