Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * 

 

  
  
21. aug. 2017 * Trine skaffer æselfunk til mejeriet. Lørdag 14. oktober på Alken Mejeri: Hjemmelavet æselfunk med Aarhus-bandet Satori Boost. Arr.: Trine Holm sammen med ABAF. Hør Satori Boost på YouTube

 
21. aug. 2017 * Blafferdebut forude. Min søn Simon er i øjeblikket på en meget lang blaffetur, der pt har ført ham gennem Tyskland, Polen, Baltikum, Rusland, Kasakhstan, Azerbaijan til Georgien. Vi har længe haft en aftale om, at jeg skulle flyve til Istanbul og møde ham det, så vi kunne far/søn hygge og opleve byen sammen. Men nu har knægten udfordret mig til at tage med ud for at blaffe på de tyrkiske landeveje. Jeg har taget udfordringen op, for det er vel ikke for sent at få blaffer-debut som 51 årig? I starten af september slår jeg følge med ham – som blaffer og couchsurfer for første gang i mit liv. Hvor hans rejser er på 3 måneder, bliver min dog kun på en uges tid, før elevationssengen, køleskabet og badekarret kalder mig hjem til Svejstrup igen. Følg Simons - og også snart Peters tur - på Anatomy of Restlessness.

 
 

20. aug. 2017 * Nu er over 25 husstande med i 'Lopper i Landsbyen' og der er plads til mange flere, især i Illerup, skriver Gitte Dalsgaard. Tilmelding foregår her.


 
  
20. aug. 2017 * Alken United vandt i bydysten over holdet fra Svejstrup Enge og et fra Alken City: Her: Emma Berthelsen, Johanne Einarson, Bernhard Berthelsen, Katrine Mengel Nielsen, Oscar Ravn og Martin Elleby. (Foto: Peter Abildgard)
 
  
19. aug. 2017 * Den endelige skat. Der var popcorn og kyllinger hos Anita Jensen og Frank Bille, og bananer og skildpadder inde ved naboen. Hos Adele Boe kom der en pakke medaljer ned fra terrassen og Ann Bertelsens lækre kager kom ned fra den lille balkon, skriver Søs Nielsen om børnenes skattejagt under byfesten. Hos Hanne Ravn og Søren Slebo hang der et brev fra en kat, som vidste besked om den mystiske skat. Tilsidst sang børnene så højt for Anne Grethe Viborg, at hun hejste den endelige skatkiste ned til de efterhånden trætte børn. I kisten lå der en femmer til hver, som hurtigt blev omsat til is ved Købmanden i Alken. (Foto: Søs Nielsen)

 
19. aug. 2017 * To dødsfald på Anes Høj. Mandag sov Ulla Amsinck, Anes Høj 4, stille ind efter et længere kræftforløb. Blot to døgn efter - onsdag - døde hendes mand, Finn Amsinck, pludselig af en blodprop. Ulla blev 80 år, og Finn 85. Finn, der var uddannet ingeniør, var i 20 år teknisk direktør på Dronningborg Maskinfabrik. Ulla var cand. mag. i engelsk og canadiske studier og arbejdede i mange år på Aarhus Universitet. Ægteparret havde i 2004 sammen oprettet foreningen Ældre til Ældre, hvor de gennem en årrække støttede et lokalområde i Sydindien med plejehjem, et herberg til forældreløse børn og forbedrede sanitære og vej-forhold. I Alken lagde Finn bl.a. kræfter i grundejerforeningen på Anes Høj, hvor parret var vellidte naboer og befandt sig godt i det nære. De efterlader sig en stor familie, tre børn med svigerbørn, ni børnebørn, et oldebarn og en ’oldehund’.
 
 
 
  
16. aug. 2017 * 50 hapsede smukt affald. Med sorte sække, traktorer, hapsere og løvriver ryddede 50 aktive fra Liv i Landsbyen mandag-tirsdag op efter Smukfest. I år på det nye område ved Skovlunden, hvor festivalgæsterne især blev opfordret til ikke at efterlade affald. Men ryddes op skulle der nu alligevel. Her under bespisningen mandag. (Foto: Jacob Gewitz)
 
  
13. aug. 2017 * Tak for jeres hækafklip, siger Eva Nikolajsen, der har brugt mange Alken-boeres afklip til et en meter bredt kvashegn på sin natur-lejeplads. Det skal have flere funktioner: Vingård på ydersiden, spinatranke-klatreplads på indersiden, insekt-, snoge-, firben-, snegle- og pindsvinehotel, kvikgræs-barriere ud mod marken og der skal sørme også et par stikkelbær-kiwi op næste år!
 
13. aug. 2017 * 33.000 ål - intet mindre bliver sat ud i Mossø i disse dage, oplyser Henri Vivike. Det er Mossø Lodsejerforening, der står bag udsætningen.
 
  
13. aug. 2017 * Så kom vi i Aarhus Onsdag, skriver Pernille Benzon og sender link til den digitale udgave af ugeavisen - se forsiden og selve historien på side 2 om et besøg hos Købmanden i Alken.
 
13. aug. 2017 * Mere musiktid til Morten. Efter fem år er Morten Brauner, Søbjergvej, stoppet som leder af Ry Aftenskole - og dermed Bjedstrup Aftenhøjskole. Det giver mere tid til jobbet som musiker og et job hos Gryphon Audio i Ry.
 
  
13. aug. 2017 * Paradisets Have i Alken. Bæredygtig og spiselig. Permakulturhaven er lig med selvforsyning. Det er stikordene i den paradisets have, som Eva Nikolajsen bruger meget tid på. Læs om Peter Abildgaards besøg hos Eva Nikolajsens permakulturhave.
(Eva viser ærteplanten errindlev, som er en gammel sort af gråært. Den kan spises som almindelige friske ærter og er god til tørring. De er specielle, da de ikke koger ud som gule ærter, men forbliver hele. (Tekst og foto: Peter Abildgaard) Læs hele historien på Natur

 
  
9. aug. 2017 * Poul gav en fløjtesolo sammen med Folkeklubben. Til Ry Højskoles 125 års fødselsdag spillede Folkeklubben i haven. I den forbindelse blev Poul Ganer inviteret på scenen og spillede sammen med bandet og gav en solo - på sin fløjte. Det var en fin oplevelse, skriver Marianne Skyum til alken.dk. (Foto: Marianne Skyum)
 
  
9. aug. 2017 * De14 første loppesteder. Lopper i Landsbyerne søndag 17. september har nu fået sine første 14 adresser på kortet: To i Boes, tre i Svejstrup, en ved Vædebro, en i Boes Skov og resten i Alken og ultranær omegn. Købmanden i Alken holder ekstraordinært åbent kl. 10-16. Tjek selv Lopperilandsbyen.dk og se, hvem der er tilmeldt, tilmeld dig selv, find vej og se eksempler på lopper. Hvem bliver de første i Illerup og Bjedstrup?
 
  
7. aug. 2017 * Nyt forlag i Alken. Små virksomheder skyder op i Alken. Nu er der dannet et bogforlag under navnet femtemaj – et forlag i Jylland. Stifteren og foreløbig eneste medarbejder er Peter Abildgaard, Alkenvej 69 (Sandvejen). Den første udgivelse er en stor bog om frihedskampen i Vendsyssel 1940-45. 700 sider med hidtil ukendte beretninger, fotografier og dokumenter samlet af Abildgaards søster i Aarhus, Pernille Pedersen. Arbejdet begyndte i vinteren 2011-12 og har været stædigt og omfattende. Jeg er stolt af min søster, siger Peter Abildgaard. Såfremt der her på egnen er efterkommere af vendelboer eller i enhver forstand historisk interesserede, kan nysgerrigheden stilles i cafehjørnet hos Købmanden i Alken. Her er en bog lagt frem til fri læsning. Bogen kan købes hos forlaget for 400 kr. (Foto: Kurt Viborg)

 
  
7. aug. 2017 * Torkil nu med vinbar. Tidligere Alken-borger Torkil Gudmund Larsen havde 20. juli første dag i den nyåbnede Pasteur Vinbar på Trianglen på københavnske Østerbro. Torkil tilbyder sammen med Christian F. Scharffenberg bl.a. øko- og naturvin, charcuteri og oste fra Jura i Frankrig.

 
  
6. aug. 2017 * Anes Høj-hus nu til salg. Helga Lund og Torben Nielsen har sat deres hus på Anes Høj 5 til salg. Se Boliga-annoncen.
 
 5. aug. 2017 * Hanne Ravn kan nu kalde sig kvalificeret MBSR mindfulness underviser. I efteråret tilbyder hun MBSR kurser i Svejstrup Præstegård og i Kolding. Begge hold starter i september. Se mere på www.hanneravn.dk.
 
  
4. aug. 2017 * Tre planter eller et helt hus. Lopper i Landsbyerne søndag 17. september har nu fået sin egen hjemmeside Lopperilandsbyen.dk, hvor man kan se, hvem der er tilmeldt, tilmelde sig selv, finde vej og se eksempler på lopper. Intentionen er mindst 30 husstande, der åbner havelågen og sælger.
 
  
4. aug. 2017 * Fra Dover GF til EM-holdet. Ligesom en række andre fra landsholdet, der søndag spiller EM-finale, peger Luna Gevitz på, at hun begyndte sin fodboldkarriere i en lille klub. For Lunas vedkommende som bekendt i Dover GF: Vi er alle startet et sted.

 
 2. aug. 2017 * Nu også børneyoga i Dover GF. Hele områdets idrætsforening Dover GF løber nu ud med en seddel om efterårets program. Læs her om børneyoga, musik/bevægelse, forældre-barn-gymnastik, spilop-gymnastik, miniput-fodbold, spring, volley, fodbold og piloxing/fitnessdans.
 
  
31. juli 2017 * Fra København til Boes. I maj flyttede Ditte Jensen, Søren Hørdum samt Hugo på skulderen fra København til Boes, hvor de bor til leje det næste års tid, mens de leder efter hus i området. Vi driver et lille bogværksted, BOOK LAB, der udvikler og udgiver kvalitetsbøger inden for emnerne kultur og samfund. Hvis nogen overvejer at sælge et hus, uanset stand, men gerne med minimum 5000 kvm grund til, så må de endelig sige til, skriver Ditte, som er vokset op og har gået i skole i Bjedstrup. Mail: dije809@gmail.com.

 
  
31. juli 2017 * En grøn-sort drengecykel har længe stået i vejkanten på Alkenvej op ad Svejstrupbakken nær Boesvej, oplyser Peder Porse.
 
30. juli 2017 * Ingrid kom ind på psykologi. Ingrid Hegland, Alkenvej 77, har afsluttet sin HF-eksamen i juni med så fine karakterer, at hun nu er blevet optaget på sit yndlingsstudie: psykologi på Københavns Universitet, der er blandt de uddannelsessteder med de højeste adgangskrav, men evner og en tårnhøj motivation har skaffet Ingrid en sikker plads. Med mit kendskab til Ingrid er jeg ikke i tvivl om, at hun bliver en fantastisk psykolog til glæde for hende og for de mennesker, der kommer i hendes hænder om føje år, skriver Ulla Helm-Petersen.
 
 
 
30. juli 2017 * Høgni er nu far. Tidligere Alken-borger Høgni Mortensen og Eleonora Korobitsynsa er blevet forældre til skønne lille Liva, som blev født den 14. juni, skriver Conny Mortensen.

 
  
28. juli 2017 * Rasmus er blevet far. Tidligere Alken-borger Rasmus Nyholm Schmidt og Malaika Bueno har fået en datter, Lucia. Hun blev født natten til den 26. juli, og alle har det godt, skriver Tove Nyholm.
 
  
28. juli 2017 * Krigsfotograf Jan Grarup på Mejeriet. Prisvindende krigsfotograf Jan Grarup udkommer i august med sit hidtil største værk ’And Then There Was Silence’ udgivet i samarbejde med bogværkstedet BOOK LAB, skriver Ditte Jensen fra Boes. Forlægger Søren Hørdum fortæller på Alken Mejeri torsdag 14. september kl. 19.30-21 kort om bogens tilblivelse, og Jan Grarup fortæller om sit arbejde som krigsfotograf og om bogen, der dokumenterer den verden af krig, sult og fattigdom, han har været øjenvidne til de seneste 25 år. Jan Grarup har skildret mange af nyere tids markante konflikter og humanitære katastrofer. Grarups arbejde reflekterer hans grundlæggende tro på billede- og fotojournalistikken som redskab til at vidne om, erindre og anspore til forandring og på nødvendigheden af at fortælle historierne om de mennesker, der er overladt til magtesløsheden. Jan Grarup har gennem tiden modtaget stor hæder for sit arbejde deriblandt otte World Press Photo-kåringer. Billetter sælges i forsalg, da der er et begrænset antal pladser. Entré: 75 kr. (+ gebyr på 8,27 kr.). Bogen kan købes til arrangementet. Billetter sælges her.
 
  
 

23. juli 2017 * Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger - og to gæs for en nød-legeplads. I gennemgangen af byfestbladene fra 1979 og frem er turen kommet til 1987 med dilettant, revy, tabt retssag om 'Viggos grund', en nød-legeplads og foreløbige tanker om at etablere et borgerhus af en slags. Se Alken - år for år siden 1979.


 
  
23. juli 2017 * Trafikoffer. For den flotte musvåge blev det til SIDSTE STOP ALKEN: Lørdag formiddag sad Bruno Nielsen foran købmanden og så en flygtig skygge, da toget standsede. Noget faldt ned fra taget. Lidt senere afsøgte han perronen og fandt den døde fugl. Dens sammenstød med toget kan vi kun gætte om. Men i respekt var vi flere, som plukkede en smuk halefjer, som vi nu har derhjemme til minde om fuglen. Bruno tænkte meget over, hvordan den kunne få en værdig begravelse. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)
 
22. juli 2017 * Vandværket kom et stykke ad vejen og indkredsede torsdag lækagen til et sted mellem værket og byen, oplyser Bendt Nielsen fra bestyrelsen, der ikke kom helt i mål - bl.a. pga. regn.
 
  
22. juli 2017 * Forberedelserne er i gang til det store Lopper i Landsbyerne loppemarked søndag 17. september. Du kan allerede nu begynde at finde frem fra gemmerne. Husk, at du ikke skal flytte tingene. Kunderne kommer hjem til din garage, carport, havepavillon eller stue, skriver Gitte Røn Dalsgaard fra Liv i Landsbyen.
 
 
 
387 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

  
 
 
Uge 34 2017 * Andriy arbejder som praktikant hos Købmanden i Alken for at lære dansk sprog og kultur. Han kommer fra Ukraine, er 38 år, bor på Østermarksvej med sin kone og to drenge og passer til daglig svin hos Karl Ole Jokumsen i Svejstrup. Her bag disken sammen med Kirsten Skau og Kaj Pedersen. (Foto: Knud Abildtrup)
 
Uge 34 * Jens Langkjær ledede bydystens slow-biking, vandpistol- og ballontransport. Og Britta Boisen er ikke ved at stikke hovedet ind i megafonen, selv om det kan se sådan ud.  (Foto: Peter Abildgaard)
 
Uge 33 * Hanne Lisbeth Nielsen og Bodil Hvelplund tømmer slatter under oprydningen på Smukfest, (Foto: Rasmus Arentsen)

 
Strikkecafé i Købmanden i Alken lørdag 2. september kl. 13.30-15.
Krigsfotograf Jan Grarup på Mejeriet torsdag 14. september kl. 19.30-21 Billetter sælges i forsalg, da der er et begrænset antal pladser. Entré: 75 kr. (+ gebyr på 8,27 kr.). Billetter sælges her.
 
Lopper i Landsbyerne. Liv i Landsbyen arrangerer et stort loppemarked på tværs af landsbyerne søndag 17. september kl. 10-16.
Tjek Lopperilandsbyen.dk.
Købmandsmøde for købmænd, makkere og andre frivillige omkring Købmanden i Alken søndag 24. september kl. 10-12.
 
Lørdag 14. oktober på Alken Mejeri: Hjemmelavet æselfunk med Satori Boost. Arr.: ABAF.
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn. 
 
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Lene Bay - lenebach.bay@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her.
 
 
 
 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007