Forside
Mejeri
Borgerforening
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Stigruppen
Mossø
Solnedgang
Isen skruer
Sangsvaner
Vædebro
Legepladserne
Natugle
Gåseprojektet
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Mossø

 
 
25. feb. 2018 * Så er det lige før Mossø fryser til. Hurra, hurra! Kom ned til søen på lørdag 3. marts kl. 14 ved Alkenvej 149 til 167. Isen er klar, og hvis ikke, får I en melding. 150 meter ud er dybden kun ca. 50 cm. Vi laver bål, tag kaffen, kakao og diverse lækkerier med. Hvis isen er god spiller vi ishockey. Kh. Peter Gregersen. 
28. jan. 2018 * Forbavsende få søørreder fra Mossø. En ny undersøgelse af søørredbestanden ved Mossø fra DTU Aqua viser, at bestanden af gydefisk er langt mindre end forventet og er gået meget tilbage, selv om der er en god bestand af ungfisk på gydeområderne. Læs om DTU Aqua-undersøgelsen på Fiskepleje.dk
 
6. nov. 2017 * Fem års vandstand. Som man kan se på grafen over de seneste fem års vandstand ved Illerup Ås udløb i Mossø: Højdepunkterne om vinteren og lavpunkterne om sommeren er fra 2011/12 til oversvømmelserne i 2015/16 steget gradvist, mens vandstanden vinteren 2016/17 brød den rytme og ikke nåede så højt. I disse dage er vandstanden for nedadgående.
Tjek de seneste års vandstand ved at gå på hydrometri-landkortet - klik på den grønne plet, hvor Illerup Å løber ud i Mossø - klik på ikonet til højre for 'Vandstand' - klik på 'vis hele serien' i venstre menu.

30. okt. 2017 * Henri ny formand. Mossø Lodsejerforening har fået ny formand i Henri Vivike, Alkenvej, oplyser Carsten Pedersen fra bestyrelsen. Tom Jensen - tidligere Alken MC - er stoppet i bestyrelsen.
13. aug. 2017 * 33.000 ål - intet mindre bliver sat ud i Mossø i disse dage, oplyser Henri Vivike. Det er Mossø Lodsejerforening, der står bag udsætningen.
 
20. juli 2017 * Den længste robåd i Mossø set i mands minde satte fra land fra Kirsten Højgaards grund tirsdag. 20 midtsvenskere var på vej til Tange Sø i en hjemmebygget kirkebåd - typen blev brugt til at hente kirkegængere til gudstjeneste. (Foto: Sanne Dudoret)
 

2. okt. 2016 * Jeppe dykkede i Mossø og tog unikke undervandsfotos. I løbet af sommeren har jeg med jævne mellemrum været ude i den blå 'grønne' Mossø med kamera, snorkel og våddragt, skriver Jeppe Fonnesbo fra Emborgvej. Det er en natur, der er svær at beskrive, hvis man ikke har været der selv. Jeg bruger 8 kg bly for at komme ned under vandet og opnå en vægtløs tilstand på ca. 4 meters dybde. Dér er det fedt at være, fordi så skal man ikke svømme for at holde sig nede. Billederne her - Mossø på bunden - er fra 21. september. Jeg hoppede i ved den gode badestrand tæt ved Tåning Å. Der er generelt en stor alge-opblomstring i Mossø, hvor sigtbarheden i september har været mellem 0,5 m til 2 m i søen. Til sammenligning kunne jeg i begyndelsen af august se op til 7 m, jeg vil gætte på det skyldes den varme og meget solrige periode vi har været i. Svømmeture til Tåning Å er på 800 m og meget kedelig på grund af sigtbarheden er så dårlig, men ved udløbet fra Tåning Å klarer vandet meget op og får en sigtbarhed på helt op til 8 m - der er også strøm. Og ved udløbet var der store stimer af nysgerrige små aborrer og skaller. Længere op i åløbet var der en del gedder - de er næsten usynlige med camouflage, når de ligger på lur i skygger, rudskallen lyser op med sine røde finner. Se fotoserien på Flickr - Mossø på bunden.


 
19. juli 2016 * Høj juli-vandstand. Mossøs vandstand er her i juli en del højere end på samme tid de seneste år siden 2012. Se på grafen, hvordan normal-forløbet henover et år for tiden bliver brudt med en bevægelse op mod 22.80 nu - og bemærk det ekstraordinært høje niveau på 23.10 omkring nytår. Følg selv online-loggeren, der hele tiden opdaterer søens vandstand målt ved Illerup Ås udløb. Tjek de seneste fire et halvt års vandstand ved at gå på hydrometri-landkortet - klik på den grønne plet, hvor Illerup Å løber ud i Mossø -  klik på ikonet til højre for 'Vandstand' -  klik på 'vis hele serien' i venstre menu.
18. maj 2016 * Tv på tur på den hellige sø. I det tredje afsnit af TV2 Østjyllands Ekspedition 56 besøger historiker Casper Clemmensen Mossø og ser på 2000 år gamle skeletter og sejler ud på den hellige sø. Turen går også til Sukkertoppen, hvor han møder en moderne vølve.
 
17. feb. 2016 Sigtdybden forøget markant i Mossø. Naturstyrelsen undersøgte i 2015 Mossø, og det kan ses, at der er sket en positiv udvikling i søens tilstand de senere år, skriver biolog Inge Christensen til alken.dk. Mossø er blevet mere klarvandet og indholdet af klorofyl, som er et udtryk for algemængden, og næringsstoffer (fosfor og kvælstof) er faldet markant i søen. Sigtdybden udtrykker, hvor langt ned i vandet man kan se. I praksis sænkes en hvid skive ned i vandet og det registreres, hvornår man ikke længere kan se skiven. Fra at have ligget på et sommergennemsnit på omkring 2 meter sigt i perioden fra 1977 til 2005, er sigtdybden i søen nu øget til et sted imellem 5 og 6 meter i 2012 og 2015. Årsagen til den bedre sigtdybde er en reduktion i tilførslen af næringsstoffer til Mossø, særligt fordi der er sket en reduktion i udledningen til søen.  Blandt andet er spildevand fra spredt bebyggelse blevet renset bedre, og fx Alken renseanlæg blev nedlagt i 2010, samtidig med at der generelt sker en bedre rensning af spildevandet på de store renseanlæg i oplandet til søen. Desuden har vandremuslingen, en invasiv art som filtrerer alger fra vandet, indenfor de seneste år spredt sig til Mossø. (Se hvorfor den er uønsket). Vandremuslingerne fjerner ikke næringsstoffer fra søen, men er medvirkende til, at vandet bliver mere klart, da de 'flytter' alger (og næring) fra vandet ned til bunden af søen, hvor der så igen frigives næringsstoffer til vandet, når muslingernes ekskrementer nedbrydes. Der blev desuden lavet en undersøgelse af planterne på bunden af søen i 2012. Den forbedrede tilstand i søen ses også i en positiv udvikling af planter på bunden. I 2012 var ca. 22 pct. af søens bundareal dækket af planter, hvorimod søen ved den forrige planteundersøgelse i 2005 kun var dækket af få planter (godt 1 pct.). Antallet af planterarter var desuden øget fra syv arter af undervandsplanter i 2005 til 35 undervandsarter i 2012. Dette hænger netop sammen med den øgede sigtdybde, og dermed bedre lysforhold i søen.
 
7. jan. 2016 Så kom sangsvanerne. Førhen kom de om efteråret, men de har ladet vente på sig denne vinter: sangsvanerne, der nu kan opleves og høres på Mossø. (Foto fra 2011: Sanne Dudoret) - se i større format 
 
26. dec. 2015 * Flere uger med ny rekord-vandstand. Mossøs vandstand har siden slut-november holdt sig godt over det 'normale' max. på 22.90 og har i et par dage været over 23.00 meter over havets overflade - med et spektakulært strint på 23.10 under stormen Gorm 30. november. Følg selv online-loggeren, der hele tiden opdaterer søens vandstand målt ved Illerup Ås udløb.
 
20. nov. 2015 * 30 centimeter på 14 dage. Mossøs vandstand er i løbet af 14 dage steget  fra 22.60 til 22.90 meter over havets overflade og er dermed nær rekorden de senere år  - på 22.95. Følg selv online-loggeren, der hele tiden opdaterer søens vandstand.

 
11. jan. 2015 * Egon fik vandstanden tæt på 23.00. Mossøs vandstand røg lørdag under stormen Egon op omkring 22.98 meter over havets overflade. Ny rekord  siden april 2012.

 
20. dec. 2014 * Vandstanden tangerede 22.95. Mossøs vandstand har de seneste par dage været oppe at røre ved 22.95 m. over havets overflade. Højeste niveau siden april 2012, hvor alken.dk begyndte at følge loggeren.
 
20. dec. 2014 * Vandstanden stiger. Mossøs vandstand er den seneste uge steget 20 cm. til 22.80 m.  over havets overflade. De seneste år har det højeste niveau været omkring 22.93.
 
20. juli 2014 * Pirater set ved Mossø. Lasse Hornbek Nielsen siges at have været en del af projektet med sammenflikkede kanoer, knogler over kors i flaget og egen kok. (Video: Jan Mikael Granner).

 
18. jan. 2014 * Søen står højt. Mossøs vandstand er p.t. over 22.93 m. over havets overflade - højeste niveau de seneste to år.
 
31. nov. 2013 * Nærved og næsten. Mossøs vandstand er p.t. 22.87 m. over havets overflade efter et år, hvor den i september var nede på 22.36. I slutningen af december 2012 var den dog helt oppe ved 22.90, så spørgsmål 6 i Alken-quiz 2013 bliver et nej.
18. nov. 2013 * Sangsvanerne er ankommet. Mossøs vintergæster med den trompeterende lyd er dukket op. Og det er altså ikke fordi der er is på søen nu - fotoet er fra sidste vinter. (Foto: Sanne Dudoret)
1. jun. 2013 * Den kæntrede kajakroer er død. Den 41-årige mand, der sidste søndag kæntrede ved Tåning Å, er død efter en uge i koma. Se Midtjyllands Avis.

26. maj 2013 * Ny ulykke på søen. En 41-mand måtte søndag flyves på hospitalet efter en ny kæntringsulykke på Mossø. Han var sammen med sin kæreste på vej op i Tåning Å i kajak, da han kæntrede og pludselig lå livløs i vandet. Læs, hvad Midtjyllands Avis skriver her.


14. maj 2013 * Henri snydt af mega-ørred. Efter en intens kamp lykkedes det ikke Henri Vivike at få halet en ca. 6 kilo stor ørred ombord, fortæller han: - Under en fisketur på Mossø bed krabaten på, og jeg prøvede at køre den træt i en halv times tid, før jeg prøvede at få fat i den med et fangstnet. Men det var åbenbart for tidligt, for det lykkedes ørreden at undslippe og dykke så skråt ned under jollen, så linen blev skåret over af motorskruen. Og væk var den, med en god wobler, der må sidde grundigt fast i kæben. For en god ordens skyld: Fiske-spørgsmålet i årets Alken-quiz gælder ikke ørred, men sandart.

18. jan. 2013 * Mossø-knude til Aqua. Et eksemplar af ferskvandsfisken i torskefamilien - en knude - er fanget i net i Mossø og har fundet vej til Aqua, skriver Midtjyllands Avis.
6. jan. 2013 * Mossø står højt. De seneste dage har søens vandstand  ligget omkring 22.90 - en stigning på 30  cm.  siden 15. december. Følg online-loggeren ved Illerup Å -  eller gå tur ved søen og se selv.
14. okt. 2012 * Ny måde at bruge søen på.  I løbet af året sejler, flyder, svømmer, padler og skøjter mange i og på Mossø. Søndag krydsede to mand søen på en for fotografen helt ny måde: Stand up paddle surfing med langt bræt og lang padle - her forbi Peter Gregersens bøje. (Foto: Knud Abildtrup)
  

17. juli 2012 * Ny film fra Hovgaard: Om Mossøs sidste erhvervsfisker. Lokalhistoriker Niels Hovgaard, der i 2008 også lavede en film om Alken, har nu sammen med museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen lavet en film om Mossøs sidste erhvervsfisker, Leif Olesen, der er tredje generations fisker fra sit fiskerleje ved Hem, skriver Midtjyllands Avis. Filmen kan skaffes i Ry Lokalarkiv.

3. juni 2012 * Regnvandsbassin snart på vej. En landzonetilladelse til et regnvandsbassin på marken ned mod det gamle renseanlæg er nu længere gennem systemet. Bassinet bliver 300 kvm stort og skal kunne rumme 220 kbm. tag- og overfladevand fra Alken, der så ledes i Mossø. Ved at forsinke regnvandet mindskes belastningen på nedstrømsliggende vandområder, og forurenende stoffer kan tilbageholdes.

20. apr. 2012 * Nu tjekkes vandstanden. Så er der hydrometri for alle pengene. En ny online vandstandslogger gør det nu muligt at følge vandstanden ved Illerup Ås udmunding i Mossø. Følg løbende med i højvande og lavvande her. Loggeren findes i den orange skalapæl midt i billedet, og jeg lægger et fast link oppe til højre på denne side. (Foto: Knud Abildtrup)

11.feb. 2012 * Sø-klub. Klubbørnene fra Bjedstrup var fredag eftermiddag trukket i pelshuer og skøjter og drønede rundt på den lave del af søen. (Foto: Sanne Dudoret)
13. nov. 2011 * Sangsvanerne er her igen. De kommer hvert efterår, og det er så nu, de kan opleves og ikke mindst høres på Mossø. (Foto: Sanne Dudoret) - se i større format 
12. aug. 2011 * Sjældne fugle på søen. I lørdags var Mikkel og jeg en tur på søen med vores lille jolle og el-motor, skriver Pernile Benzon. Vi observerede nogle 'sjove' fugle tæt på, da vi var ca. ude midt på søen ud for sommerhusene. Da elmotoren er så godt som lydløs, kunne jeg komme tæt på og tage et billede. Jeg fik så vores fugleekspert her fra AQUA til at kigge på det, og han kunne fortælle, at det er odinshøner. De er ret sjældne - læs om dem her - og observeres typisk ikke i vores område - se observationslisten. Observationen er kommet på DOF basen, så det kan godt være, vi kan forvente fugleinteresserede med kikkerter i området de næste par dage.

 

2. aug. 2011 * Hjemmeflettede papvins-ballon-bademadrasser. Sådan to har Alkens svar på Ole Opfinder, Arnth Jørgensen, kreeret til brug under søbad - her ved Vædebro, hvor den nye baderampe er god at holde i.


Oppustede balloner fra papvin udgør opdriften, og så lægger man sig i fletværket og slapper af - her med Inge Zakhariasen. (Foto: Knud Abildtrup)
2. aug. 2011 * Fisker fra Dørup fundet død i Mossø. Tyske turister, der mandag eftermiddag sejlede på Mossø, fandt et lig drivende 50 meter fra land. Det viste sig at være 71-årige fritidsfisker Dan Riis Lorentsen fra Dørup. Læs Midtjyllands Avis.

2. maj 2011 * Ikke størrelsen, men hastigheden. En beboer ved Vædebro undrede sig forleden over en turist på vej i søen med en mega-båd. I den anledning har alken.dk fået genopfrisket, hvordan det er med bådstørrelser i Mossø:

Maibritt Langfeldt Sørensen, der er koordinator i Gudenåkomiteen, oplyser: Der er ingen restriktioner på bådstørrelse i Mossø, men derimod på hastighed. Der må ikke søsættes både, der kan sejle mere end 10 knob, og det er ikke tilladt at sejle med en hastighed på over 7 knob. Det skyldes, at Mossø er designeret som stillesø. 


29. apr. 2011 * Nye regler for både på Mossø. Sejlbåde slipper, men både med motor skal nu registreres for 200 kr. årligt. Læs mere på Gudenåkomiteens side - også om max-fart og hvor kanoer og kajakker kan raste i vores ende af søen. 

19. dec. 2010 * Ishockey igen muligt. Peter Gregersen har ryddet en god stor hockeybane på den inderste, sikre del af søen og forevigede vinterens første ishockeykamp. (Foto: Peter Gregersen) 
23. mar. 2010 * Isen skruer. Liggestolen og parasolen minder om, hvordan Mossø også kan bruges, men er under isens overstrømmende skruninger unægteligt noget trængt. (Foto: Sanne Dudoret) Se stort foto

21. feb. 2010 * Vivikes isfisker. Fire gange isfiskeri før vinterferien er det blevet til, fortæller Carlos og Henri Vivike. Udbyttet har efter et par timer på isen været syv, fire, tre og til sidst en enkelt aborre, fortæller de.

24. sep. 2009 * Frede, båden og dykkerne. TV2 Østjylland fortæller i 'Drama på Søen' om forliset og seneste dykker-aktion. Sidste indslag i 19.30-udsendelsen 23. september.
3. aug. 2009 * Enterokokker - og så ikke alligevel. Embedslægen forbød 29. juli badning ved Dakbjerg efter en  badevandsprøve. Forbuddet er ophævet igen. Læs mere.
5. juli 2009 * Intet badeforbud - men en død hund. En hund er død af at drikke af algeopskyl ved Knudsø, men der er ikke badeforbud i søerne i Skanderborg Kommune. Læs mere.

30. juni 2009 * Godt sted at stå. En af Mossøs fiskehejrer ses for tiden i en af jollerne både morgen og aften. (Foto: Sanne Dudoret)


11. juni 2009 * Frede i Mossø. I forbindelse med dykkeraktionen har Frede Møller Gregersen til Århus Stiftstidende fortalt om, hvordan han og en kammerat langfredag forliste på Mossø. Læs historien.


10. juni 2009 * Ingen båd denne gang. Vi fandt desværre ikke vores båd, fortæller Peter Gregersen om dagens dykker-aktion med to både og en flåde. Lokaliseringen ved Pouls Hul var ikke nøjagtig nok. Men dykkerne vender tilbage om en tre uger og prøver igen.
I mellemtiden skal jeg have den lokaliseret nøjagtigt med ekkolod eller måske er der nogen, der har en metaldetektor, der kan 'se' motoren. Ud over TV 2 var Ugebladet, Midtjyllands Avis og Stiften på pletten. Klub-børn fra Bjedstrup og Skanderborg fulgte med fra stranden.
Fridykker Peter Pedersen  i intenst mediespot under 'Operation U535' (Foto: Peter Gregersen)
7. jun. 2009 * Flammende solnedgang. Henrik Ballowitz, Svejstrup Enge, er en af alken.dk's nye fotograf-vikarer og har fanget solnedgangen over søen med et væld af stærke farver. (Foto: Henrik Ballowitz)
7. juni 2009 * Fridykkere til Alken. To verdensmestre i fridykning kommer onsdag 10. juni kl. 12.30 til Alken. Stig Åvall Severinsen og en med-dykker skal hæve en sunket båd på 20 meter vand ved Pouls Hul. Kom og se med, skriver Peter Gregersen på smalltalken - og læs hvor og hvordan.


25. maj 2009 * 16.4 grader Celcius. Vandet ved Vædebro er nu målt til 16.4 grader, fremgår det af en analyse fra kommunen. (Foto fra september: Sanne Dudoret)

13. feb. 2009 * Peter brød isen. Han måtte ud gennem isen for at røgte sine garn, Peter Gregersen, der udover isen også har taget hul på fiskesæsonen. Isen overraskede med sin tykkelse og omfang - var ret tyk langt ud - og havde flyttet garnet 80 meter indad, men der var da en gedde, der røg ud igen, og en ørred på 4,2 kg. Måske en havørred? For at få sine garn ind var han nødt til at sejle rundt om garnet og ødelægge isen først: - Vildt at det fryser så hurtigt. Kan vi få en isbryder herned i Mossø's østlige ende!!


8. nov 2008 * Sangsvaner på søen. En flok sangsvaner med ungfugle er landet på Mossø. Daglig koncert kan forventes. (Foto: Sanne Dudoret)  

31. juli 2008 * Blågrønalger. Thorkild Poulsen, der passer stemmeværket ved Fuldbro Mølle, melder om blågrønalger i store mængder i Tåning Å og ved åens udløb til Mossø, skriver Midtjyllands Avis.
5. juli 2008 * Bådmotor stjålet. En båd, der lå for svaj ud for Vædebrovej, har fået stjålet sin motor, oplyser Midtjyllands Avis. Det var en Honda.
15. maj 2008 * Ruser stjålet. En fritidsfisker har meldt ni kasteruser - med eventuelt indhold - stjålet fra Mossø ud for Alken, oplyser Midtjyllands Avis. 
11. feb. 2008 * Strandet båd fundet. Eva Nikolajsen har fundet en hvis glasfiberbåd mellem krat og træer ca. 50 meter til venstre for renseanlægget - og fremlyser den hermed. Den er umulig at nå fra land, hvis man kan li' tørre fødder, men fra vandsiden burde man kunne komme næsten derhen, melder hun.
28. dec. 2007 Stjålen jolle dukket op igen. Jollen, der blev stjålet i begyndelsen af november, blev først set i den anden ende af søen og siden fundet fortøjet ved Mossøbrå. Medejer Troels Larsen anser det for brugstyveri.
19. dec. 2007 * Mink på spil. Forleden opdagede Henri Vivike en gråviolet mink ved søbredden. En af hans hunde jagtede - forgæves - den lille løsslupne fætter, der kan være et træls bekendtskab for bl.a. ænder og høns.   

15. dec. 2007 Mossø i dis. En læser har efterlyst andre naturfotos end fra søen. Alle kan komme an, men indtil da er her den bragende smukke Mossø, som den så ud lørdag eftermiddag. (Foto: Sanne Dudoret)
11. nov. 2007 * Jolle stjålet. En 14 fods klinkbygget jolle er i perioden 1.-7. november blevet stjålet fra et hus på Alkenvej ved Mossø, oplyser Midtjyllands Avis. Den er sort og orange, mærket Ryds og har reg.nr. M627. Evt. henvendelse til politiet, 86 56 14 48.  

30. okt. 2007 *  Rokken fra Mossø er der stadig.  I nattens mulm og mørke peger Frede Møller Gregersen på rokkens farlige pig, der sagtens kan slå mennesker ihjel... F.eks. natur freaken Irwin ….eller hvad hed han nu? Hvad gemmer Mossøs uudforskede dyb? (Foto: Peter Gregersen)
29. okt. 2007 *  Mossø-hvidrokke var nabo-joke. Søndag aften ville Gitte Møller Madsen lige nyde søen lidt, før hun gik ind, men fik sig i mørket et bedre chok over en død mega-rokke i strandkanten. Men en rokke i Mossø? Og kort forinden havde en mørk skikkelse passeret hende på vej hjem fra toget! Og var det ikke Hans "Frisør" med et eller andet i hånden? Hans "Frisør" Winther bekræfter: - Jeg var ved at afrime en fryser, ville af med den hvidrokke, jeg fangede i Skagerrak for nogle år siden - og ville fuppe fisker Peter Gregersen til at tro, den kom fra Mossø. Men den, der lægger en rokke for andre, risikerer selv at glide i den... Hans' practical joke blev afsløret tidligere end ventet, men fortæller i tilgift, hvordan den 4,75 kg tunge fangst først stod til at være en verdensrekord, fordi alle troede, det var en tærbe. Men det var altså en hvidrokke - og den kan stadig beses - lige før den gule kano. (Foto: Knud Abildtrup)  

20. juni * En ordentlig kleppert af en sandart - på 5,8 kg - hentet i Mossø af Bruno Nielsen, som dog også giver sin svoger Peder fra Århus en del af æren.  (Foto: Conny Mortensen) 

Til historien om den flotte fangst kan tilføjes: Henri Vivike husker fra 70'erne, at en erhvervsfisker samme dag fangede to sandarter, som hver vejede 14 kg. 


12. juni * Er der nogen, der vil købe Mossø? (Foto: Sanne Dudoret) 
4. juni * Svineri på smedens strand. Kajakroende Jan Mikael Granner var ved at kaste op over, hvad han så på smedens strand søndag. Toiletpapir smidt over det hele - omkring resterne af et bål og i vandet. Han spørger, om der er nogen, der trænger til lidt opdragelse eller14 dages overlevelse i vildmarken uden at efterlade sig spor... Og om blåalgerne nu kommer lidt tidligere i år...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hvor højt står Mossø? Følg online-loggeren:

 
Loggeren viser den seneste måned. 

Tjek de seneste fire et halvt års vandstand ved at gå på hydrometri-landkortet - klik på den grønne plet, hvor Illerup Å løber ud i Mossø -  klik på ikonet til højre for 'Vandstand' -  klik på 'vis hele serien' i venstre menu.


 
Fredag 29. januar 2016 klirrede, hvæsede og bragede Mossø, mens isen var skarp og overvældende - her foreviget i 34 sekunder af Sanne Dudoret.
 
Uge 29 2017 * Med kurs ad søvejen mod Ry - og siden Silkeborg og Tange Sø - stævnede en svensk kirkebåd med 14 ved årerne ud fra Mossøs østende. (Foto: Sanne Dudoret)
 
Fritidsfisker Peter Gregersen pløjer sig vej frem gennem Mossøs is for at røgte sine garn. Og passer på ikke at dratte i den kolde sø. (Foto: Gitte Møller Madsen)

Vandstanden i Mossø ved Illerup Ås udløb 26. juni 2007: 45 cm. over daglig vande.

Høj vandstand i januar 2007: 115 cm over daglig vande.

Smedens Strand. Mellem Emborgvej 80 og 82 går vejen til renseanlægget. Her ligger "Smedens strand", som folk i byen har fået lov til at bruge, mod at der ikke laves bål og camperes - og at hunde holdes i snor. (Foto: Pernille Elkjær Madsen)


Pumpehuset ved Fru Foustads Hus, Vædebrovej 53, tilhører "Landvindingslaget Enge Omkring Illerup Ås Nedre Del". (Foto: Sanne Dudoret)

Vædebrovej 53. Efter pumpehuset på Alkenvej/Vædebrovej ved den gamle kommunegrænse ligger Fru Foustads hus, der i 2007 er blevet opkøbt af Skov- og Naturstyrelsen. Ved huset ligger en lille sandstrand.

Læs mere om udviklingen ved Vædebrovej 53.