Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 

Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * 

 

  
  
25. juli 2016 * Derfor er Thorbjørn oprydder igen i år. Læs Thorbjørn Herriks muntre refleksioner over, hvorfor han igen har meldt sig som oprydder til SmukFest for Liv i Landsbyen - og hvad det har at gøre med købmands-skepsis, at hans børn nu kan spille fodbold, en gammel grim mand, der kastede med pengesedler, og en drøm om en shelterplads ved søen. Læs smalltalken.
(Foto af Tobias og Thorbjørn Herrik fra byfesten 2015: Søren Slebo)
Vi tjener 35.000 kr. ind til et fælles projekt i lokalområdet. Vi rydder op på Holst Camping mandag 8. og tirsdag 9. august. Man melder sig til over Doodle.  Læs mere på Liv i Landsbyen.

 
  
22. juli 2016 * Gypsy jazz på Mejeriet. ABAF holder en lille spontan sommerkoncert, skriver Julie Abildgaard. Bjarke Lund, oprindeligt fra Ry, og hans kammerat Samuel Barreau spiller gypsy jazz under navnet Hot Fox Duo på Mejeriet på torsdag 28. juli kl. 20. Se Facebook event for nærmere info og lydeksempler. Der vil være forsalg hos Købmanden i Alken og billetsalg i døren. Entré 50 kr. Kom og nyd sommerstemningen og de dygtige guitarister. Musikken er en blanding af 30’ernes swing fra USA og traditionel sigøjner musik fra Østeuropa med et twist af fransk musette.

 
  
19. juli 2016 * De giftfri haver myldrer frem. Nu er der registreret hele 23 giftfri haver i skoledistriktet i initiativet Giftfri Have. I Skanderborg er der til sammenligning lige nu bare registreret 17 og i Gl. Rye 15. Men der er uden tvivl endnu flere. Find kortet over alle haverne her. Meld din eller jeres have til her - på Giftfri Have.

 
  
19. juli 2016 * Høj juli-vandstand. Mossøs vandstand er her i juli en del højere end på samme tid de seneste år siden 2012. Se på grafen, hvordan normal-forløbet henover et år for tiden bliver brudt med en bevægelse op mod 22.80 nu - og bemærk det ekstraordinært høje niveau på 23.10 omkring nytår. Følg selv online-loggeren, der hele tiden opdaterer søens vandstand målt ved Illerup Ås udløb. Tjek de seneste fire et halvt års vandstand ved at gå på hydrometri-landkortet - klik på den grønne plet, hvor Illerup Å løber ud i Mossø -  klik på ikonet til højre for 'Vandstand' -  klik på 'vis hele serien' i venstre menu.

 
 

17. juli  2016 * Alken 1984: Vandsenge på mejeriet - og dengang Sandvejen lå uden for byen. Gennemgangen af Alkens nyere historie siden 1979 er nu nået til 1984. Læs om Akva Waterbeds, der begyndte i Alken, en telefonboks, Svejstrups nye borgerforening - og den allerførste revy. Læs Alken år for år siden 1979.


 
14. juli 2016 * Signe Viborg er blevet mor. Tidligere Alken-borger, Signe Viborg, har fået en pige. Hun fik samme fødselsdag som sin morfar - 8. juli. Fødselsvægten var 3561 gram og længden 52 cm. God appetit, elsker at køre i barnevogn. Tillykke!
 
14. juli 2016 * Klaus Vind Abildtrup er blevet far. Tidligere Alken-borger, Klaus Vind Abildtrup, og Martine Bjønness, der er vokset op i Gl. Rye, har fået en pige. Hun hedder Elga og målte ved fødslen 7. juli 53 cm og 3650 gram. Tillykke!
 
  
12. juli 2016 * Der er jo garanteret mange flere. Men i skrivende stund er der i selve Alken registreret bare fire giftfri haver - og yderligere fem-seks haver i omegnen. Det handler om et initiativ fra Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, hvor formålet er at motivere haveejere til at droppe gift i haven og spare grundvand, natur og mennesker for påvirkning fra sprøjtegift. Skal vi ikke få det antal haver hævet, så det svarer til virkeligheden? Det landsdækkende mål er 100.000 giftfrie haver i 2010, og lige nu er der 7.286. Meld din eller jeres have til her - på Giftfri Have.
 
12. juli 2016 * Voldsepisode ved studenterfest - men intet spark. Lørdag aften var der studenterfest på Alken Mejeri, og som man har kunnet læse i et lokalt medie, endte den med en træls episode, hvor en af de unge gæster efter noget skubberi gav en anden et slag mod hovedet, mens de stod udenfor. Pernille Benzon overværede episoden og tog med den ene unge mand på skadestuen i Horsens. Pernille har sammen med flere deltagere afgivet vidneforklaring til politiet - og har siden præciseret, at der ikke var tale om noget spark, som det åbenbart var fremgået af døgnrapporten og dermed i første omgang også af lokalavisen. Det er siden blevet rettet i døgnrapporten - og lokalavisen.
 
10. juli 2016 * Ingen frivillig besparelse på skoleledelse i Bjedstrup.  
Mogens Christensen er fortsat konstitueret skoleleder. Men der er noget på vej... Læs hvad skolebestyrelsesformand Mads Bentzen skriver om værdien af klog, varm og nærværende ledelse, om lidt neddroslede forventninger til sparekrav, uvisheden om fremtidig selvstændig ledelse - og en opfordring til at prikke eventuelle lederkandidater - på smalltalken.
 
10. juli 2016 * Nu 13 til Smukfest-oprydning. Liv i Landsbyen tager igen i år del i oprydning efter festivalen - og det forlyder, at lokale foreninger og initiativer i år vil kunne få del af fortjenesten på 35.000 kr. - efter ansøgning. Nu har de første 13 meldt sig til en af eller begge dagene mandag-tirsdag 8.-9. august - tilmelding foregår her. Og det smitter, hver gang man kan se nye, der melder sig på. Thorbjørn Herrik, Eva Nikolajsen og Jacob Gewitz går forrest. Læs mere om en usædvanlig udfordring, hvor det ikke bare er godt, men nødvendigt at være mange om det, under 22. marts på Liv i Landsbyen.

 
10. juli 2016 * Andelsboligforeningen Søbjerg skal renovere i år. Vi forventer en større renovering af alle otte huse i AB Søbjerg her i 2016, skriver Jens Krag til alken.dk. Foreningen vil stadig have en
god økonomi, hvor 'lejen' efter renovering vil ligge på gennemsnitlig ca. 2.800 kr. per måned. - Ikk' så ring' endda, skriver Jens. AB Søbjerg, som blev stiftet i 1988, regner med, at renoveringen skal bestå af nye tage, efterisolering og udskiftning af samtlige udvendige døre og vinduer.

 
10. juli 2016 * Nyfødte og gravide er der en del af, hvilket er godt nyt for dagplejen, børnehuset, skolen og os allesammen. Dagplejer Jeanet Zacho fra Overmarksvej beretter efter at have studeret Bjedstrup Skoles skoleintra om den generelle småbørns-situation, at der ved skolestart vil være 15, 19, 11 og 12 børn i de fire yngste klasser, mens de to følgende børnehaveårgange lige nu rummer 11 og 12 børn. - Så det er da deropad, skriver Jeanet, der også glæder sig over, at der hele tiden kommer tilflyttere. Dagplejen sender denne sommer fem børn videre i børnehave - og kan fra 1. august byde en ny kollega velkommen, Anette Liin på Overmarksvej. Så bliver de seks i dagplejegruppen, der lige nu er fyldt op med fire børn til hver.
 
  
5. juli 2016 * Dagplejerne er kommet på Facebook, skriver Jeanet Zacho, Overmarken, her i midten - flankeret af Karen Johannesen, Svejstrup Enge, og Berit Måge, Hemstok, til venstre - med Myrna Berthelsen, Alken, og Susanne Nielsen, Illerup til højre. Gå på opdagelse sammen med dagplejen i blomster, traktorer og fødselsdage på De kommunale Dagplejere i Bjedstrup.
(Foto: Susanne Solgaard)

 
5. juli 2016 * Hvor er de besejrede fra slagene, der førte til omfattende ofringer af våbendele og krigerudstyr i Illerup Ådal? Det spørgsmål  giver museumsinspektør Jeanette Varberg fra Moesgaard Museum sit bud på i en historie fra Videnskab.dk: Østjyske krigere kan have været flittige slavehandlere. Steven Russell har spottet historien, der også berører vores helt lokale krigerofringer i Alken Enge, der som bekendt foregik flere hundrede år før ofringerne i ådalen.
 
4. juli 2016 * Junis Osuma-omsætning i Købmanden i Alken blev 65.141 kr. - fordelt på 143 ordrer fra 40 kunder. I alt er der nu 191 medlemmer af Alken-ordningen i Osuma - to mere end i maj. Se her, hvordan du bestiller. Bestil før kl. 10 mandag til lørdag, så kan varerne hentes i åbningstiden - og lørdag leveres de på et tidspunkt mellem kl. 12 og 16.  7,5 pct. af varekøbet går til købmanden.
 
  
 
3. juli 2016 * ABAF glæder sig til en festlig byfest lørdag 20. august, og vi lægger alle kræfter i for at dagen bliver ligeså dejlig som de forgangne år. Men netop derfor mangler vi lidt hænder til følgende opgaver: 
  • 1 pers. til gave uddeling under banko (haves 1)
  • 1 person som tovholder på bydysten (til at finde tovholdere i de andre landsbyer)
  • 6-8 personer til at stå for salater og tilbehør til aftensmad (Bruno Nielsen handler alt ind og står for dejligt kød)
  • 6-8 personer til at stå for opvask og oprydning efter middagen
  • 2-3 pers. til at skære kød ud lige inden maden (inkl knive og brædder)
Hvis man mener, man lige kan give en hånd med, må man meget gerne give besked til Julie Abildgaard på 20770623. (Foto fra byfest 2015: Søren Slebo) Se programmet for byfesten

 
  
3. juli 2016 * Se hvad I skal gå til efter ferien. Så har vi oprettet den næste sæson på klubmodulet. Skynd jer over og se, hvad I skal gå til efter sommerferien. Udover det, I kan se allerede, kommer der også Yoga, Bueskydning, Kamp og Tons, Spirefodbold og formentligt et par andre småting! Vi ses på banerne! Venlig hilsen Dover GF. (Foto af Vilma og Karina Grøngaard Mose under Sportsfest 2016: Henrik Bjerg)
 
3. juli 2016 * Lene Boisen blev mor. Tidligere Alken-borger, Lene Boisen, har sammen med Jeppe Kjær Nielsen fået en dreng. Lene skriver: Vores dreng blev født søndag 26. juni. Han hedder Karl, vejede 3766 g ved fødslen, er 52 cm lang, har mørkt hår og er ved at opbygge et par 'gode' kinder. Vi er nogle meget stolte og glade forældre.' Tillykke!

 
  
29. juni 2016 * Først tilmelding fra 15. september til koncerten med Per Møller Band på Alken Mejeri lørdag 26. november, skriver Søs Nielsen, men sæt kryds i kalenderen.
 
28. juni 2016 * La Vie. Ann og Christian Namrok, Emborgvej 100, har nu fået solgt huset - La Vie - efter et par år med til-salgskilt. Ann har været Alken-borger i 16 år - og flytter efter sommerferien sammen med Emma til Skanderborg.
 
  
27. juni 2016 * Kar på hovedet har givet panderynker hos arkæologerne under udgravningerne i Boes Skov, der nu er færdige, skriver professor Mette Løvschal på udgravnings-bloggen på Boes Skov i den tidligste jernalder. Læs om overraskelser, der også omfatter en skaktformet grube og knoglerester. Her er det Astrid Roborg fra Alken. 
 
  
27. juni 2016 * Syv søndage med korsang. Kære korister i omegnen. Jeg laver syv søndage med kor på mejeriet kl. 17-19. Første gang er 28. august. Sidste gang 9. oktober. Dér laver vi koncert! Du skal kunne seks af de syv gange - sygdom gælder ikke som 'kan-ikke-dag'. Vi får et koncentreret forløb, hvor vi får et fint program op at klinge. Mulige sange: Good Vibrations (Beach Boys) og Bohemian Rhapsody (Queen). Pris: 250 kr. Du skal være medlem af Borgerforeningen - ABAF. Foreløbig hilsen Ingrid Robak - skriv til ingridrobak@gmail.com. (Foto fra Audonicon i 2012: Søren Slebo)

 
26. juni 2016 * Carsten vender tilbage. Den mangeårige Alken-borger Carsten Jensen, der i 2003 flyttede fra Alken til Aarhus, vender nu tilbage som sommerhusejer. Carsten solgte dengang Emborgvej 107 til Anne-Mette og Jan Mikael Granner - og har nu overtaget Lycks sommerhus på Vædebrovej 20. Carsten har ikke mindst sat sine spor lokalt i ABAF-regi samt Alken-Revyen - se eller gense scene- og aktøroversigt i Alken-Revyen fra 1988-2004.
 
22. juni 2016 * Rengøringsjob på Mejeriet stadig ledigt. Bestyrelsen på Alken Mejeri vil hæve rengøringsstandarden på Mejeriet og søger voksen person til gulvvask og anden rengøring i gennemsnit to timer ca. to gange månedligt og evt. mere. Løn efter aftale. Se opslag.
 
22. maj 2016 * Jo flere vi er - jo sjovere. Liv i Landsbyen kan igen i år tjene 35.000 kr. ind til et fælles projekt for vores allesammens lokalområde. Vi kan derfor tilbyde to skønne eftermiddage i gode menneskers selskab med oprydning på Holst Camping, hhv. mandag 8. og tirsdag 9. august. Man melder sig til over Doodle. Jo flere vi er, jo sjovere, skriver Eva Nikolajsen! Og der er pizza, når vi er færdige tirsdag aften! Mandag aften plejer vi at lave sammenskudsmad - det er også skønt. Læs mere på Liv i Landsbyen.

 
 
 
 
 
13. maj 2016 * Landsbyvandringer i Boes, Alken, Bjedstrup og Svejstrup. Det skal foregå fire søndage henover sommeren, har en gruppe fra borgerforeningerne og Liv i Landsbyen nu taget initiativ til. Se opslaget om formålet, tider og hvem, der står bag.   
 
   
28. feb. 2016 * Dato for årets byfest er lørdag 20. august, skriver Gitte Trenckner fra ABAF. (Foto fra morgenbanko under byfest 2015: Søren Slebo - se hele serien af fotos)
 
 
 
394 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
Anne-Mette Granner, amgranner@gmail.com

og kalender-bidrag til 
Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgaard bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

 

Kontakt alken.dk
Hot Fox Duo - Gypsy Jazz - på Mejeriet torsdag 28. juli kl. 20. Forsalg hos Købmanden i Alken og billetsalg i døren. Entré 50 kr. Læs mere på Kultur.
 
Uge 30 * No-go. Gary Craig og Jan Andresen i gang med at rense motoren ved Mejeriets kloak-brønd, der stoppede i sidste uge. Ret ulækkert. Klude, vatpinde, små plastikposer, gazebind m.m., som er puttet i toiletterne og får motoren til at gå i stå. Det er bare no-go. (Foto: Estrid Bek)
 
 
Uge 27 * Karen Malle fra Boesvej var en af de syv, der søndag tog sig kærligt af kvartalsrengøringen hos Købmanden i Alken(Foto: Jytte Elleby)
 
Uge 27 * Daniel Eyob er eritreansk flygtning - nu bosiddende i Ry - og begyndt i jobpraktik hos Købmanden i Alken onsdage og fredage. (Foto: Pernille Benzon)
.
 
Jo flere vi er - jo sjovere. Liv i Landsbyen tjener 35.000 kr. ind til et fælles projekt i lokalområdet. Vi rydder op på Holst Camping mandag 8. og tirsdag 9. august. Man melder sig til over Doodle.  Læs mere på Liv i Landsbyen. (Foto fra oprydningen i 2015: Jacob Gewitz)

 
Byfest er lørdag 20. august (Foto fra en tidligere byfest: Sanne Dudoret) - Se programmet for byfesten -

 
Landsbyvandring i Bjedstrup. Se opslaget om formålet, tider og hvem, der står bag.   '...der er meget derude, vi ikke ved noget om...' Søndag 11. september kl. 10. Mødested ved busvendepladsen i Bjedstrup.
 
Først tilmelding fra 15. september til koncerten med Per Møller Band på Alken Mejeri lørdag 26. november. Se en mere læsbar annonce på Kultur.

 
 
 
 Se Søren Slebos 55 fotos fra byfesten.  Her: Anne Grethe Frøslev, Tobias og Thorbjørn Herrik sammen med Poul Erik Mønsted på jagt efter en fuld række - nogle mere koncentrerede end andre.
Se også smalltalken 1.sep.

 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har nu krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
          Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                        Julemarked 2012
                                                 Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007