Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
 
Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * 

 

  
  
29. apr. 2016 * Solen kom til sidst. Trods kulde og truende skyer tog syv-otte aktive fra ABAF et lille ryk på fællespladsen tirsdag, skriver Hanne Lisbeth Nielsen. Solen kom dog frem til sidst. (Foto: Hanne Lisbeth Nielsen)
 
29. apr. 2016 * Kagebagere, opstillere og bydysthold søges. Dover Sportsfest 2016 - aktiviteter, leg og ballade. Sportsfest-udvalget håber på en hånd til at stille op til sportsfesten fredag 20. maj kl. 16 - til slut. DGF gi'r en fuldfed pizza at arbejde på, skriver Eva Nikolajsen. Læs mere på Dover GF.

 
26. apr. 2016 * Med rejer og broccoli. Fællesspisningen med thaimad onsdag 4. maj kl. 18 forudsætter tilmelding hos Købmanden i Alken senest 1. maj, oplyser Bodil Hvelplund. Der er appelsintrifli til dessert. Priser: 45/25 kr. Husk bestik og service - og at tilmeldingen er bindende. Nytilflyttere spiser gratis første gang.
 
  
26. apr.  2016 * Pludselig en helt anden dag. Store bededag var der åbenbart konfirmation på mejeriet, skriver Birgit Pohle.
Pludselig fornemmede jeg at lige ovre på 'Peters Mark' måtte der skulle foregå noget, her blev pludselig rullet nogle kæmpe måtter ud, og der var et leben af unge mennesker. Pludselig kom et festklædt publikum op og samlede sig om 'marken', og der kom gang i de unge mennesker , som lavede en virkelig flot opvisning.
Jeg fik at vide at det var et hold fra Tilst , hvor også konfirmandinden plejer at gå.
Jeg kan stærkt anbefale at bruge dette hold, hvis man vil se en opvisning, der sprudler af energi, livsglæde og godt kammerartskab. Det blev pludselig en hel anden dag. (Foto: Birgit Pohle)

 
25. apr.  2016 * Snor i sankthans? ABAF holder traditionen tro sankthans ved Vædebro i år, men søger en eller to venlige mennesker, der vil være tovholdere på at arrangere aftenen i samarbejde med bestyrelsen, skriver Julie Abildgaard. Har du lyst, så kontakt gerne et af medlemmerne i bestyrelsen eller send en mail på alkenborgerforening@gmail.com.
 
 
25. apr. 2016 * Børnebar igen fredag 29. april på Mejeriet mellem kl. 15 og 20. En fredagsbar for børn og deres forældre. Vi skal lege, snakke, spise lasagne og drikke øl, sodavand og mælk i lange baner, se disneysjov og spise popcorn! Tilmelding til mad til julieabildgaard@groed.com. Medbring småpenge!
Der er allerede tilmeldte fra Boes, Bjedstrup og Alken, så kom bare!
 
25. apr. 2016 * Nu er Bo vandværksformand. Efter vandværkets konstituerende bestyrelsesmøde bytter Jens Ladefoged og Bo Kokholm plads, så Bo er formand og Jens medlem, skriver Lars Christensen. Bendt Nielsen er ud over 1. suppleant også sekretær.
 
  
24. apr. 2016 * Vision om ny international landsby mellem Alken og Bjedstrup. Troels Dilling-Hansen, Bjedstrup, deler nu en vision med alken.dk: 'Friland Alken - en international landsby'. Visionen er en landsby på et areal på ca. 100 hektar, der kunne rumme 50-100 bosætninger - bl.a. små landbrug, lejeboliger og oldekoller. Fællesskab, spiritualitet, flygtningeboliger, økologi er nøgleord. Arealet er ikke til salg, men Troels deler visionen alligevel for at sætte flere tanker og initiativer i gang - og alken.dk tager gerne imod reaktioner og tanker i den boldgade.
 
  
 20. apr. 2016 * Nye beboere på Søbjergvej. Læs, hvem der i november flyttede fra Svejstrup til Søbjergvej - og hvad de går og laver - på Folk i Alken.
(Foto: selvudløser af kamera stablet op på fuglehus og spækbræt)

 
  
22. apr. 2016 * Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. Alken Borgerforening havde i 1982 købt et antal t-shirts med tryk på - nu hed det i lyset af Alken-Alken-Alken-samarbejdet 'Alken, Danmark'. Og på fotoet poserer Mikkel Skau Staehli og Nikolaj Laurits Skau Staehli, hvis bedsteforældre, Ib og Birthe Madsen i 1982 var rodet ind i det belgisk-tysk-danske netværk. Læs mere om legepladsmand, Kampen om strikken - og om kaffegilder på Alken år for år siden 1979.
(Foto: Birthe Madsen)

 
22. apr. 2016 * Mosbjerg Folkefest springer over i år. På grund af arbejdet og kompleksiteten har den nationalkonservative forening Mosbjerg Folkefest besluttet at springe over i år, fremgår det af foreningens site. Folkefesten, der nu i tre år har været gennemført ved Mossø, de senere år med både danske og internationale ultra-højre-profiler med tilhørende politibeskyttelse til lands og til vands, bliver måske til noget et andet sted, hedder det.

 
  
20. apr. 2016 * Johannes og hans knægte. Johannes Thomsen, Alkenvej, har delt en video, 'Når virkeligheden virker' med alken.dk og præsenterer den: 'Har snart været 15 år blandt 'mine drenge' på Produktionsskolen, får en super god fornemmelse i kroppen, når jeg ser disse knægte vokse støt hver dag. Bliver henrykt over den måde, de støtter og bakker hinanden op på uanset etnisk oprindelse. Måske bliver de ikke smede, men forhåbentlig kommer de videre med et andet udgangspunkt. Må være ydmyg over at  have muligheden for at bidrage til deres videre færden. Kik og nyd disse dejlige knægte.' Finn Mathiasen, tidligere Boesvej, har været producer sammen med et hold fra PotemkinDOX i Aarhus.
 
19. apr. 2016 * De smukke unge mennesker. Unge mennesker fra Alken og omegn konfirmeres, nonfirmeres og holder overgangsfester i den kommende tid. Se listen over 14 unge, der konfirmeres i Dover Kirke søndag 1. maj her.  Rune Høyer Hansen, Søbjergvej, skal nonfirmeres lørdag 7. maj, og Jonas Juan Granner, Emborgvej, holder overgangsfest lørdag 14. maj på Alken Mejeri. Kender du til flere, så giv lyd til alken.dk.
 
  
18. apr.  2016 * 30.000 til fællespladsen. Den kommunale landdistriktspulje har doneret 30.000 kr. til fællespladsen, og nu ansøger partnerskabet omkring projektet kommunen om at påbegynde noget af etableringen, selv om hele finansieringen ikke er i hus, skriver Pernille Benzon. ABAF inviterer til arbejdseftermiddag tirsdag 26. april kl. 16.30-19. Bendt Nielsens skitse er justeret - bl.a. med jordvolden midt i. Den eksisterende toiletvogn skal væk.
 
 

18. apr.  2016 * Kom til Alken, Mosel. Borgmesteren i Alken, Mosel, har skrevet til ABAF, hvor der ikke har været interesse for at tage venskabsby-aktiviteten op igen: 'Dear Mrs. Trenckner, thank you for your answer.  It is sad that no one from your village takes part in our meeting, but I can understand that it is a long trip for you to come over here.  We want to give you an impression of our village, so I send you a link to a youtube-clip we made. Best regards  Hans-Walter Escher, Ortsbürgermeister.


 
18. apr. 2016 * Penge til ude-møbler, planter og plancher. Kommunens landdistriktspulje har bevilget 20.000 kr. til møbler udenfor mejeri og butik, plantekasser og formidlingsplancher om Købmanden i Alken og Liv i Landsbyen, skriver Pernille Benzon. Vi begynder med at købe møblerne og søger så medfinansiering til resten, så vi løbende kan lave det hele. Pernille efterlyser også, om der er nogen, der kan brænde købmandens navn ind i møblerne - for at modvirke tyveri.

 
  
18. apr. 2016 * Ny stor bestyrelse. Foreningen Liv i Landsbyen fik valgt flere nye til bestyrelsen søndag. Fra venstre forrest: Rasmus Arentsen (Alken), Mikkel Schwab (Bjedstrup), Eva Nikolajsen (Alken) bag Bodil Hvelplund (suppleant fra Bjedstrup), bagerst i midten Jacob Gewitz (Svejstrup Enge), Gitte Røn Dalsgaard (Svejstrup), Mette Sletskov (suppleant fra Svejstrup), Jørgen Ulrich Raunskov (Alken) og Jens Thor (Hemstok). Ud af bestyrelsen trådte Tove Nyholm, der var med fra begyndelsen i 2012, og Søren Slebo. Med besked fra Boes Borgerforening om, de kan sende en delegeret til bestyrelsesmøderne, når det er muligt, har vi faktisk fået en skøn, bredt sammensat bestyrelse, skriver Eva. (Foto og manipulation: Rasmus Arentsen, der har photoshoppet Jacobs hovede ind).
 
  
18. apr. 2016 * Besøg fra Lørslev. Købmanden i Alken og Liv i Landsbyen havde i torsdags besøg fra landsbyen Lørslev syd for Hjørring. De har netop stiftet en forening: 'Lørslev Café og Kulturhus'  og købt den gamle skolebygning, som man ser på billedet bag dem. De kom for at høre om oprettelse af vores købmand og cafe, skriver Tove Nyholm, der tog imod sammen med Mogens Andersen og havde en flere timers samtale med dem. Et givende besøg.
 
  
13. apr. 2016 * 10 flere beboere end sidste år. Så er de nye optællinger fra Danmarks Statistik klar, og indbyggertallet inden for Alkens byskilte er vokset fra 234 til 244. Så altså en stigning på linje med hele Dover Sogn, der steg fra 1140 til 1155. I 2006 var tallet på 259.

 
10. apr. 2016 * Orienteringsløb, bydyst og musikscene ved sportsfesten. Dover GF byder velkommen til årets sportsfest den 6. juni 2015 på sportspladsen ved Bjedstrup skole. Dagen starter i år med et orienteringsløb rundt i området og åbner musikscene fra kl. 20 - se hele programmet på Dover GF - med bl.a. bydyst, spisning,  tyrekonkurrence, zombieløb, fadøl og sandwiches.

 
10. apr. 2016 * Bjedstrup organiserer sig. 'Sådan. Hurra hurra hurra. Foreningen Bjedstrup Landsbyfællesskab blev i den grad sparket i gang af mere end 40 fremmødte Bjedstrup-borgere i dag, skrev Charlotte Strandgaard 3. april på Bjedstrups facebookside. Der var masser af gode ideer til, hvordan bjedstrupperne kan få mere fællesskab og aktivitet i den lille by - og foreningens første arrangement bliver fællesspisning torsdag 12. maj kl. 18, hvor den nyvalgte bestyrelse står for madlavningen.

 
10. apr. 2016 * Thaimad rykket en uge. Fællesspisningen med thaimad er rykket en uge frem til onsdag 4. maj - for ikke at karambolere med foredraget på Ry Højskole onsdag 27. april, som Mossø for Mangfoldighed er med til at arrangere, oplyser Bodil Hvelplund. Nærmere om thai-maden kommer senere.
 
   
  
8. apr. 2016 * Pernille og plantekasserne. Dragerne på Gudenåskolen i Ry har taget plantekasser i brug fra projektet De mobile skolehaver. Pernille Benzon fra Alken er en af dem, der står bag. Se TV2 Østjyllands indslag. Selve indslaget begynder 00.46.
 
   
8. apr. 2016 * De var med til Mosbjerg Folkefest. Researchkollektivet Redox, som beskæftiger sig med at dokumentere aktiviteter på den yderste højrefløj, har publiceret en historie med fotos, der giver et indblik i, hvilke politiske strømninger, der var repræsenteret på folkefesten i 2015. (Foto: Redox)

 
7. apr. 2016 * Nye pumper er bestilt. Slidte pumper var problemet onsdag morgen, da Alken Vandværk ikke kunne levere nok vand rundt til medlemmerne, fortæller Lars Christensen. Problemet er løst midlertidigt, og der er bestilt nye pumper, som bestyrelsen godt vidste ville 'stå af' på et tidspunkt.
 
6. apr. 2016 Korprojekt med afrikanske sange. Kære alle i Alken. Jeg laver et korprojekt, hvor vi øver nogle afrikanske korarrangementer og synger det til Skt. Hans i Alken, skriver Lene Madsen. Projektet er for Alkenboere og for det tidligere projektkor i Gl. Rye Kirke. Vi mødes de 5 torsdage op til Skt. Hans, kl. 19-21, startende torsdag 19. maj samt én søndag formiddag, søndag 19. juni kl. 10-13. Vi øver i Mejeriet i Alken. Læs mere om tilmelding, pris og forudsætninger på smalltalken.
 
   
6. apr. 2016 * Mejeriets nye flygel er skænket af Peter Værum, tidligere Alken. Det kommer fra Larsen & Petersen Pianofabrik og har 'en blød og egal klang' som korleder Ingrid Robak udtrykker det. Hun ses her før en øvegang i Alken-koret. Det 'gamle' flygel er flyttet ovenpå - i Biblioteket - og blev i sin tid også skænket af Peter. (Foto: Kai Frostholm)
 
6. apr. 2016 kl. 8.07 * Intet vand. 
Desværre har vi i øjeblikket driftsforstyrrelser, så der er intet eller meget lidt vand i hanerne. Vi arbejder på højtryk med at få det ordnet. Hvor længe det varer ved, ved vi ikke endnu, skriver Lars Christensen fra Alken Vandværk. Der er således ingen grund til at ringe, mail eller sms'e til værket om det problem lige nu.

 
 
3. apr. 2016 * Carlos 18. Fredag 1. april fyldte Carlos Vivike, Alkenvej 141, 18 år.

 
   
   
3. apr. 2016 * Øko-tilbud. Jytte Elleby fra Købmanden i Alken gør opmærksom på, at der i denne uge er usædvanligt mange tilbud på økologiske varer hos Osuma. Man kan bestille over nettet og hente i butikken, som modtager 7,5 pct. af den samlede Alken-omsætning til driften. Man er ved at handle ved Osuma direkte med til at konsolidere økonomien i hele lokalområdets butik, café og mødested.
 
 
3. apr. 2016 * Torsdags-yoga uden betaling. Eva Michaelsen gennemfører Mindful Hatha Yoga på Alken Mejeri torsdage fra kl. 7.45 til 9.15, dog ikke under aftenskolen - og derfor gratis. Se opslag.

 
2. apr. 2016 * Liv i Spisestuen. Foreningen Liv i Landsbyen har husstandsomdelt en pjece for at få gang i en såkaldt spise-karrusel, hvor to-tre familier kan mødes et par timer en hverdagsaften til et hverdags-måltid for at møde nye mennesker fra hele området: Boes, Svejstrup, Bjedstrup, Illerup og Alken. Hver tredje gang skal man selv være vært, behøver ikke deltage hver gang - og kan tilmelde sig på spisekarrussel@gmail.com og nævne navn, adresse, telefon, antal personer og gerne alder på børn, så får man en malt før hver spisning. Se pjecen for nærmere info. Kontakter er Kræn Kielsgaard, 21441349, Hanne Ravn, 23259459, Line Klinke, 22988272 og Hanne Lisbeth Nielsen, 25192417. Det gælder i 2016 mandag 9. maj, tirsdag 14. juni og onsdag 7. september.

 
   
 
31. marts. 2016 * Nytilflyttere spiser gratis første gang og må regne med at blive præsenteret ved fællesspisning i ABAF. Her er det Louise Alminde Jepsen og Rene Frederiksen, der har lejet Knud Erik Jørgensens ejendom på Alkenvej 32. (Foto: Knud Abildtrup)

 
 
 
  
   
28. mar. 2016 * Anderledes sportsfest i år. Den årlige sportsfest i Dover GF bliver i år med et tvist, skriver Eva Nikolajsen på foreningens facebookside. Der lægges bl.a. op til landsbydyst: Lørdag 21. maj kl. 12-21.

 
28. mar. 2016 * Spiller bare mod hinanden. Onsdag 6. april kl. 18.30
er der igen fodbold-fit for kvinder, fremgår det af Dover GF's facebookside. Det gælder motion bl.a. for lattermusklerne og ingen kampe, bare spil mod hinanden. Heidi Larsson - tlf. 61778788 - er kontakt.

 
27. mar. 2016 * En powerfuld måde at rense sig selv på foregår hver tirsdag kl. 17.30 Alken Mejeri. Susanne Emmysdatter står for Qigong - og som noget nyt nu også qigong-healing med lyd. Læs mere bl.a. om pris.
 
 
   
27. mar. 2016 * Flere unge mænd i sognet. Fra 2007 til 2016 er der sket en mærkbar forøgelse af antal 20-29-årige i Dover Sogn. Fra 63 til hele 82, og når det gælder fordelingen mellem mænd og kvinder har de unge mænd siden 2011 overtaget - med 46 mænd og 36 kvinder. Dermed følger sognet den landsdækkende tendens i landdistrikter. I alt er vi i år 1155 beboere.

 
27. mar. 2016 * Så begynder yoga-holdet snart. Eva Michaelsen tilbyder Mindful Hatha Yoga på Alken Mejeri fem torsdage fra kl. 7.45 til 9.15. Første gang 31. marts. Minimum ti deltagere. Tilmelding snarest - se nærmere på Ry Aftenskole. 
Som et apropos til rabat-drøftelsen i ABAF - så benytter Eva sig hermed af en anden medlemsfordel: At få omtalt lokalt relevante kurser, tilbud m.v. på alken.dk, hvor ikke-medlemmer bliver opfordret til at betale 50 kr.

 
 
 
19. mar. 2016 * Yoga med Eva på Mejeriet. Eva Michaelsen tilbyder nu Mindful Hatha Yoga på Alken Mejeri fem torsdage fra kl. 7.45 til 9.15. Første gang 31. marts. Se nærmere på Ry Aftenskole.
 
   
28. feb. 2016 * Dato for årets byfest er lørdag 20. august, skriver Gitte Trenckner fra ABAF. (Foto fra morgenbanko under byfest 2015: Søren Slebo - se hele serien af fotos)
 
 
 
7. feb. 2016 * Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune. Som Søs Nielsens foto fra 1981 viser, så rummede byfesten det år et blomsteroptog, og i borgerforeningen rynkede man brynene, da Alken i første omgang blev forbigået af Ry Kommune, da man forhandlede, om der skulle etableres venskabelige forbindelser med de to andre Alken'er i Tyskland og Belgien. Læs om en misforståelse om rådhus i Alken og om hvor man skulle bo for at kunne blive  formand for borgerforeningen i et nyt kapitel Alken år for år siden 1979.
 

 
 
 
387 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 7620 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
tavlemester Pernille Benzon, benzon.pernille@gmail.com

og kalender-bidrag til 
kalendervender Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgaard bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge Nørgård, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com
 

Kontakt alken.dk
 
Børnebar fredag 29. april på Mejeriet mellem kl. 15 og 20. En fredagsbar for børn og deres forældre. Tilmelding til mad til julieabildgaard@groed.com.
De smukke unge mennesker fra Alken og omegn konfirmeres, nonfirmeres og holder overgangsfester. Se listen over 14 unge, der konfirmeres i Dover Kirke søndag 1. maj her. Rune Høyer Hansen, Søbjergvej, skal nonfirmeres lørdag 7. maj, og Jonas Juan Granner, Emborgvej, holder overgangsfest lørdag 14. maj på Alken Mejeri. Kender du til flere, så giv lyd til alken.dk.
 
Fællesspisning med thaimad på Alken Mejeri onsdag 4. maj.
 
 
 
 
 
 
 Se Søren Slebos 55 fotos fra byfesten.  Her: Anne Grethe Frøslev, Tobias og Thorbjørn Herrik sammen med Poul Erik Mønsted på jagt efter en fuld række - nogle mere koncentrerede end andre.
Se også smalltalken 1.sep.

 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har nu krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
          Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                        Julemarked 2012
                                                 Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007