Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
 
Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 *


 

 
2. juli 2015 * Radikalisering ved Mossø. Lørdag 4. juli mødes igen nationalkonservative, højrefløjsbloggere, -kommentatorer og universitetsfolk med en stærkt islamkritisk dagsorden, der fremstår decideret islamfjendtlig, på Mosbjerg ved Alken. En række folk fra 'Mossø for Mangfoldighed' - fra Alken, Boes, Bjedstrup og Ry - står bag et debatindlæg i de lokale dagblade og ugeblade - og også på smalltalken.

 
28. juni 2015 * Fødselsdage til fællesspisning. Ved fællesspisningen i maj havde både Julie Abildgaard og Maiken Wang Larsen fødselsdag, så der var to at synge for. Santu Kumar Kandregula fangede noget af sangen på  video - se den her.
1. juli 2015 * Nyt Fælledskabsmøde på skolen. Der er enighed i skolebestyrelsen på Bjedstrup Skole og i Liv i Landbyen om at afholde et nyt Fælledsskabsmøde for alle i sognet på skolen søndag 27. september. Mere info følger, men folk må gerne sætte kryds i kalenderen, skriver Eva Nikolajsen.
28. juni 2015 * Husk at melde dig til SmukFest-oprydningen. Igen i år har vi været så heldige at få opgaven med oprydning af Holst Camping efter Smukfest, og Liv i Landsbyen har sagt ja tak! Mandag 10. august kl. 14 og tirsdag 11. august. Den vigtigste dag er mandag, og det vi ikke når inden mørket bryder frem, ordner vi tirsdag, hvor vi bliver færdige. Alle pengene (35.000 kr.) går til Liv i Landsbyen :-) Jeg vil gerne vide,  hvem der kan og vil deltage. Send en mail eller SMS til: jacobGewitz@gmail.com, 20598315.

 
 25. juni 2015 * Så er der gang i Fællespladsen. På valgdagen 18. juni troppede mange Alkenborgere ned på pladsen, for at være med til at nedtage slidte legeredskaber, buskrydde, rense fliser, fylde på trailere m.m.  Der skete rigtig meget, og det kan ses, hvor er det fantastisk. Direktøren fra Nordea i Skanderborg - Ingemarie Hønnicke - overrakte en stor check på 10.000 kr. fra Nordea Fonden til projektet. Mange tak for den støtte. Der var grillpølser, kartoffelsalat, brød og vand/øl til de hårdt arbejdende. Vi skulle have sluttet kl. 19, men der var ekstra energi hos nogle, så vi fik renset de sidste fliser og ryddet bag 'baren', så flagstængerne kan stå der. Tak til alle, der deltog i arbejdet, til overrækkelsen af checken fra Nordea og for at være der og høre om projektet.
På ABAF-bestyrelsens vegne Lotta Schmidt, der på  fotoet tager imod den fotogene check sammen med Gitte Trenckner. (Fotos: Pernille Benzon)
 
 
 
24. juni 2015 * Borgerblus med blæsere og båltale. Bygerne var kommet og gået, da ABAF holdt sankthansaften ved Vædebro med medbragt mad, vin, kager og sangbog. Ingrid Robak og Mogens Andersen havde sikret både stort tørt bål og midsommer-ensemble med fløjter, sax, guitarer og bratch. Sanglysten forhindrede musikerne i at stoppe sommersangene alt for tidligt, og folk rykkede tættere på bålet - omdrejningspunktet i båltalen fra Peter Abildgaard - far til Julie Abildgaard fra ABAF's bestyrelse. Lokalhistorikeren sagde bl.a. 'Lad os være tænksomme. Det er forskellen på os og dyrene.' (Fotos: Søren Slebo). Læs hele talen her.
 
 
 24. juni 2015 * Ledige trænertjanser i  Dover GF. Til efterårssæsonen efterlyser DGF nu to trænere af dels  blandet spring 0.-2. klasse og pige-springhold 3.-4. klasse. Man kan få kurser. Se opslag.

22. juni 2015 * Alken-besøg fra Sønderborg. I mandags kom en delegation på seks dejlige mennesker fra landsbyer omkring Sønderborg på besøg i Alken, for at høre om landsbyudviklingen i vores område, skriver Inge Nørgård. De fik rundvisning på Mejeriet, biblioteket og butikken, og en fortælling om historien bag det hele. De skulle videre til Sorring og Beder for yderligere inspiration og dialog. Sønderborg Kommune arbejder målrettet på at styrke udviklingen i kommunens landdistrikter.
 
20. juni 2015 * 890 stemte på Maria. Ved valget til Folketinget fik Enhedslistens lokale kandidat, Maria Temponeras fra Kirstinelund i Bjedstrup, 890 stemmer ialt, deraf de 340 i Skanderborg-kredsen, hvor hun stod øverst på listen.
20. juni 2015 * Fritflyvende undulat. En lille smuk undulat (tror jeg nok) satte sig netop på mit vindue og kiggede ind og pippede.  Rød, grøn, gul. Måske savnes den af nogen. Den er fløjet igen, så jeg ved ikke, om det er til nogen nytte at fremlyse den, skrev Inge Schiøler lørdag til alken.dk for få timer senere at tilføje: Undulat-historien har nu fået sin opklaring. Det er Mogens og Ingrids, som lever et frit liv her i omegnen.
17. juni 2015 * Lene er lærer. Så er tidligere Alken-borger Lene Langkjær Boisen færdiguddannet lærer. Tillykke!
 
15. juni. 2015 * 22 gæslinger. Så kom dagen, hvor der ankom 22 små gæslinger til gåseprojektet på engen, skriver Rasmus Arentsen. Der går nogle dage, før byens folk får glæde af dem, da de skal være i deres hus den første tid, men de kommer snart ud, så de kan nyde græsset og den spirende sommer. (Foto: Rasmus Arentsen)
11. juni. 2015 *  To cykler stjålet fra carport. En af de første dage i ugen blev to cykler stjålet fra carporten, Emborgvej 108 A - de nye huse, skriver Dennis Hardon, der samtidig lover 3.000 kr. i dusør for oplysninger, der får cyklerne frem. En tyk kæde blev klippet over - se nærmere opslag.

   
11. juni. 2015Gratis presse-grej resten af livet.
Saftklub-nyt 2015: Frugtsætningen ser rigtig god ud i år, måske pga den lange blomstringstid i det kolde forår? Derfor forventer vi et stort pres på vores lille, slidte spiralpresse (fik I den?), skriver Eva Nikolajsen. Mange af jer har allerede indbetalt 100 kr. ekstra til en ny presse, og der vil blive prikket til jer, der endnu ikke har betalt.
Eventuelle gavmilde sponsorer til den nye presse søges! Der er i år plads til et par nye medlemmer! Det koster 300 kr pr husstand, derefter er det gratis at bruge grejet resten af livet. Meld jer hos Eva på 26962880 og indbetal på konto 8401 1769845. Saftpresse-grejet står igen i år hos Eva på Alkenvej 67B, det fungerede fint med bookningssystemet :o)
11. juni 2015 * SmukFest for tredje gang. Igen i år har vi været så heldige at få opgaven med oprydning af Holst Camping efter Smukfest, og Liv i Landsbyen har sagt ja tak! Håber vi kan mobilisere rigtig mange til at deltage og at det kan blive lige så hyggeligt som de andre år. Mandag 10. august kl. 14 og tirsdag 11 august. Den absolut vigtigste dag er mandag, og det vi ikke når inden mørket bryder frem, ordner vi tirsdag, hvor vi bliver færdige. Alle pengene (35.000 kr.) går til den næsten tomme kasse i Liv i Landsbyen :-) Sidste år samlede vi tillige små 1.000 kr. ind i metal og pantflasker, og mange fik sig et telt eller luftmadras. Jeg vil gerne vide,  hvem der kan og vil deltage. Send en mail eller SMS til: jacobGewitz@gmail.com, 20598315. Vel mødt alle venner af Købmanden i Alken, det er NU vi har en god chance for at tjene de nødvendige penge til købmandens udvikling. Alle, store, små, gamle og unge er meget velkomne - der er arbejde til alle. Mange hilsner Liv i Landsbyen.
10. juni 2015 * Jeksen Grønthandel har valgt at fortsætte alligevel med levering af grønsager. Fremover bliver det med levering mandage, og der skal bestilles senest søndag kl. 18.

 
28. maj 2015 * Svejstrup behøver jo ikke vinde igen. Byfesten i Alken bliver i år lørdag 29. august, fremgår det af det seneste referat fra bestyrelsen i ABAF. Tovholder er Julie Abildgaard, julieabildgaard@groed.com. Sidste år regnede det under byfesten - men det behøver det jo ikke gøre i år. Og sidste år, hvor fotoet er fra, vandt Svejstrup bydysten. Men det behøver de jo ikke gøre i år. Se flere af Søren Slebos fotos fra seneste byfest.

27. maj 2015 * De smukke unge mennesker. Så er det tid til studenter- og andre slags huer. I de kommende uger er der afsluttende eksamener for i hvert fald:  Simon Olsen, Vibe Hausgaard Yde, Emil Jessen, Runa Ane Møller Mikkelsen, Ask Lykke Herrik, Lasse Ravn, Laura Gewitz, Oliver Keldorf, Sofus Andersen, Gitta Sitanala Andersen og Anne Laursen. Sig til, hvis I kender flere.
 
17. maj 2015 * Legepladsen på vej til nye funktioner - som grønt partnerskab indenfor bygrænsen. I samarbejde med Bjedstrup Skole arbejder ABAF nu på at revitalisere legepladsen i Alken til en 'plads for aktive borgere' med bl.a. shelters, grillhytte, frugthave og ny toiletbygning. Et uderum, der inspirerer til aktiviteter, lege, bål, naturundersøgelser m.v. De første 10.000 kr. er i hus - fra Nordeafonden - og 75.000 kr. fra kommunens SkønPulje, oplyser Lotta Schmidt fra ABAF, der inviterer til arbejds- og informationsdag torsdag18. juni kl. 16-19, hvor gamle legeredskaber skal ned, der kan informeres og ABAF sørger for pølser, kartofler og brød. Meld dig til på alkenborgerforening@gmail.com eller hos købmanden. De nærmeste naboer er med på ideen. Læs skrivelse fra bestyrelsen og selve den udførlige projektbeskrivelse med samlet budget m.m.
 
 
30. apr. 2015 * Urban Sports Park i Bjedstrup. Dover GF planlægger nu et større aktivitetsanlæg med baner til bueskydning, parkour, skaterampe, kamparena, længdespring og beachvolley. Kommunens skønpulje har givet 43.000 kr., DGF har selv 100.000 kr. og så skal der søges fonde. Skaterrampen bliver det første og anlægges sammen med skole og børnehus. Læs hvad LokalAvisen skriver.
30. apr. 2015 * Dialog og mangfoldighed – ikke konfrontation. 30 mennesker var torsdag 23. april samlet på Alken Mejeri under overskriften ’Mossø for Mangfoldighed’. Der var stor talelyst, mange indfaldsvinkler og ideer – og bred tilslutning til at tage initiativer for at imødegå fremmedfrygt, fjendtlighed mod bestemte befolkningsgrupper og religioner og en til tider brutal debat. Mødet var præget af bekymring over polarisering og radikalisering, og et ønske om i stedet at stå for dialog, respekt for andre og en ordentlig tone i debatten. Mødet fravalgte således manifestationer 4. juli, hvor der er ’Mosbjerg Folkefest’, for ikke at lægge op til konfrontation. ’Mossø for Mangfoldighed’ vil blive en ramme for kulturelle, musikalske begivenheder og events, der kan samle i stedet for at adskille, og et forum for debat i lokalområdet. Der er lagt op til bred deltagelse på tværs af kultur, nationalitet, religion og politisk observans. Mangfoldighed i bogstavelig forstand – præget af åbenhed og medmenneskelighed – om aktuelle og væsentlige temaer som flygtninge, integration, multikultur, religiøs og politisk fundamentalisme, debatkultur, sameksistens, konflikt og konfliktløsning – internationalt og lokalt. Uden hellige køer, med plads til tvivl, med respekt for individer og måske nye debat-dogmer med god plads til at lytte, blive klogere og flytte holdninger. Vil du være med, så kontakt Simon Dalsgaard, Svejstrup.
344 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
tavlemester Pernille Benzon, benzon.pernille@gmail.com

og kalender-bidrag til 
kalendervender Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgaard bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge Nørgård, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

Kontakt alken.dk
 
 
Uge 27: Winnie Pohle i aktion med spade under arbejdsdagen på  legepladsen, nå nej fællespladsen, som den fremover skal hedde. Stella Pohle var meget stolt over at kunne hjælpe til. (Foto: Pernille Benzon)

 
Uge 26: Osman Alkhaledi er for tiden i praktik hos Købmanden i Alken. Osman er syrisk flygtning og har været i Danmark i ti måneder nu. Sammen med sin kone og to børn boede han før flugten i Damaskus - og nu i Ry. Tre dage om ugen kan man møde Osman i butikken, hvor han udover sine praktiske opgaver ikke mindst lærer en masse dansk sprog. (Foto: Knud Abildtrup)

 
Uge 25 * Gæk. De første gæslinger - væsentlige (ufrivillige) deltagere i gåseprojektet. (Foto: Rasmus Arentsen)
 
Santosh Kumar Kandregula - eller bare Santu - er ny beboer i Alken, på Emborgvej 143. Santu er it-developer hos Stark i Skanderborg og præsenterede sig under sin første fællesspisning i ABAF. Velkommen til! (Foto: Knud Abildtrup)

 
 
Uge 19 * Skiltene lidt skæve stå.  Dog ikke det nyeste - købmandsskiltet,  der på Alkenvej både ved Skanderborgvej, Lundhøjvej, Svejstrupvej - og her Boesvej - viser vej mod Købmanden i Alken. Ved  Emborgvej endda med  indkøbsvogn. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 
 
Ny Bolig-side. Nu samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har nu krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
          Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                        Julemarked 2012
                                                 Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007