Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
 
 Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 *

 
 
 
 
31. juli 2014 * Indiansk dansefest på Eagleroad. Dansk-Indiansk Forening holder powwow - indiansk dansefest - på Eagleroad i Illerup fredag 15. og lørdag 16. august. Læs mere.
31. juli 2014 * Kunst og knogler - med Bjedstrup-elever. Alken Enges blodige fortid fortolkes gennem moderne kunst. eScape er formidling af stedets historie gennem moderne kunst. På søbredden over for de arkæologiske udgravninger vil kunster Jørgen Hansen sammen med sine internationale hjælpere og børn fra Bjedstrup Skole i løbet af to uger skabe en kæmpemæssig brændingsskulptur af ler. Skulpturen fortolker stedet og landskabets unikke historie. Fredag 5. september om aftenen kan man opleve, at skulpturen bliver brændt, og man kan følge den gløde i nattens mørke. Herefter vil resterne stå på stedet i en tid som vidnesbyrd om noget, der engang var. Læs mere om eScape.
31. juli 2014 *  Kun 10-12 tilmeldt oprydningen. Jacob Gewitz har indtil videre positivt hørt fra 10-12 personer til at være med til oprydningen efter Smukfest og efterlyser flere tilmeldinger: Helst tre gange så mange. Vi starter oprydningen mandag 11. august kl.12 og klør på alt det, vi kan, indtil det bliver mørkt. Tirsdag aften håber vi at være færdige. Jo flere vi er, jo bedre, så vær gerne med til at få mange til at deltage. Man må rigtig gerne medbringe trailer - både til at køre frem og tilbage til containeren, men også til at køre de brugbare ting til Alken. Send venligst en sms (20598315) eller mail til mig om din deltagelse - om hvornår og hvor meget i kan deltage, gerne så meget som muligt selvfølgelig. :-). Læs mere på Liv i Landsbyen, der i år  giver pengene til Mejeriet.

 
31. juli 2014 * Fire bækkener på en stang. Arkæologerne ved Alken Enge Udgravningen har nu gjort nye opsigtsvækkende fund: - Vi har fundet fire bækkener fra fire forskellige mænd sat på en træstok. Derudover har vi fundet bundter af knogler, og knogler med skære- og skrabemærker og knuste kranier. Vores undersøgelser viser, at der forgik en voldsom afslutning, efter at de falde krigerne havde ligget på slagmarken i et halvt år, fortæller projektleder Mads Kähler Holst fra Aarhus Universitet. Læs hele pressemeddelelsen fra museet (28.7.)
 
 28. juli 2014 * Frederik Ravn og hans fem-mands-band spiller til byfesten lørdag d. 30. august. Det fremgår af det nyeste opslag fra Jens Langkjær og byfestgruppen - læs om program, boder, hjælpende hænder og ideer på 'Byfesten nærmer sig'.
 

28. juli 2014 * Saftklub-nyt  år 2014. Nu begynder sæsonen snart i klubben. Saftpresse og frugtkværn er tjekket og rengjort og står nu hos Eva Nikolajsen, Alkenvej 67B, i carporten. Vil man booke grejet, noteres det på bookinglisten på væggen i carporten. Man kan i år kun booke ved at skrive sig på listen med navn, tlf.-nummer og det tidsrum, man vil ha' grejet. Klubmedlemmer kan selvfølgelig selv lave indbyrdes aftaler om overdragelse af grejet, men al brug af saftgrejet skal stå på bookinglisten alligevel! Kun under særlige omstændigheder kan man ringe til Eva ang. bookning. Det skal understreges, at saftklub-medlemskab er personligt eller husstands-tilknyttet. Derfor må saftgrejerne ikke lånes videre til ikke-medlemmer eller institutioner. Der har været udgifter til vedligehold af grejet, derfor indføres en betaling på 200 kr. pr. døgn, når institutioner vil benytte presse og kværn. Desuden ønsker vi på sigt en bedre saftpresse, så vi får mere og bedre saft. Alle medlemmer opfordres til at indbetale 100 kr på konto 8401 1769845.
Mange æblekindede hilsner fra  Eva og Bruno.


 
28. juli 2014 * Et armbånd i sølv med en grøn sten er fundet ved søen, ved det gamle rensningsanlæg.
Ring 8657 7232 - Claus Madsen.

 
27. juli 2014 * Seljerønnetræerne ved skolestien fældet. Efter at Stigruppen senest skrev, at der alligevel var en chance for at bevare den gamle skolesti, fordi stien er en privat fællesvej, har lodsejeren i den forløbne uge valgt at fælde stort set hele rækken. Se haiku-digt fra Eva Nikolajsen på smalltalken og  Læs om hele forløbet på Stigruppen. 
27. juli 2014 * På vej mod nyt købmands-skilt. Henning Olsen fra Ollerup har svejset en galge sammen til et butiksskilt, der skal hænge ved døren i Købmanden i Alken. Anne-Mette Granner fra PR-gruppen får det her overrakt  og vil senere kreere selve skiltet.(Foto: Jan Mikael Granner)
 
22. juli 2014 * Skilte-lotteri. Med gevinster fra Osuma, Ren Kaffe og Hancock holder Købmanden i Alken nu amerikansk lotteri til fordel for officielle henvisningsskilte til købmanden ved Skanderborgvej og Emborgvej. Med 500 lodder a 20 kr. solgt er der penge til tre skilte. Gevinsterne udtrækkes, når alle lodder er solgt. Salget er begyndt i denne uge. Gem nu lodderne godt.


 
20. juli 2014 * Pirater set ved Mossø. Lasse Hornbek Nielsen siges at have været en del af projektet med sammenflikkede kanoer, knogler over kors i flaget og egen kok. (Video: Jan Mikael Granner).
20. juli 2014 * Grøntsags-ferie. Kære ugekasse-afhentere, skriver Tobias Rank fra Gårdbutikken: Vi holder ferie i næste uge. Derfor vil der ikke være ugekasser til afhentning i butikken og Købmanden i Alken.

20. juli 2014 * Teorierne ændrer sig. Arkæologerne ved Alken Enge Udgravningen gør sig nye erfaringer og ræsonnementer om virkeligheden bag knoglefundene i engene. Fra sidste uges rundvisning - der kan anbefales - fremgik det bl.a., at nu - i modsætning til tidligere - findes små knogler fra hænder og fødder. Fraværet af netop de små knogler understøttede tanken om, at ligene af de slagne krigere har ligget så længe i fri luft, at rovdyr har ædt de nemmest tilgængelige kropsdele. Men nu dukker altså også de mindste menneskeknogler også op. Rester fra en trækonstruktion gav tidligere forestillinger om en platform, hvorfra ofringen kunne være foregået. Men nærmere dateringer tyder nu på perioden 400 e.  Kr. - altså 400 år senere end selve ofringen - og dermed hænger den teori ikke sammen. Derimod stykker arkæologerne for tiden mange enkeltstående fund af stolper og brædder sammen - til det, der ser ud til at være så lang en træbro over vadestedet ved Vædebro - at den kan have været Nordeuropas længste i netop tiden omkring 400 år e.Kr. I år graves der endnu i tre uger. Klik her for at tilmelde dig de sidste rundvisninger torsdag 31. juli.
 
19. juli 2014 * Alken-fan fra Skælskør i gave-humør. Grethe Hjort Andersen fra Skælskør, der igennem flere år ivrigt har fulgt livet i Alken ved besøg og via alken.dk, var på besøg hos Birgit Pohle forleden og kombinerede det med et visit hos Købmanden i Alken, som hun betænkte med en kasse fyldt med gode sager. Her sammen med Birgit Pohle, Jytte Elleby og Gitte Trenckner. Se hilsen fra Grethe:
 
 
17. juli 2014 * Farver i haven. Peter Gregersen er ved at lægge sidste hånd på at omskabe to graner til have-træ-skulpturer - inspireret af Joan Miro -  og inviterer til fernisering i haven ved søen  fredag 18. juli kl. 15. (Foto: Sanne Dudoret)
16. juli 2014 * Dronningen igen. Dronning Margrethe II har igen - mandag - været ved Alken Enge for at følge udgravningerne, skriver Midtjyllands Avis.  Projektleder Mads Holst oplyser til avisen, at de denne gang regner med at have fat i et sted, hvor vores forfædre har smidt faldne krigere ud i mosen.
 
14. juli 2014 * Fire rundvisninger på  to dage i Alken Enge-udgravningen torsdag 17. juli og torsdag 31. juliDeltagelse på rundvisningen kræver tilmelding - klik herinde for at tilmelde dig. Rundvisningen er gratis. Der er plads til 150-200 personer fordelt på op til fire hold pr. rundvisning. Rundvisningen varer ca. 1 time. Tilmelding er nødvendig for at det rette antal rundvisere er til rådighed. Det er ikke muligt at rundvise mere end 200 personer. Der vil blive lukket for tilmelding når der er maks. 200 tilmeldte pr. rundvisning. Husk at melde afbud hvis du/i ikke kan komme alligevel på alkenenge@skanderborgmuseum.dk.
 
13. juli 2014 * Monstermutantplante dukket op i staudebed. Eva Nikolajsen fra Sandvejen skriver om en monstermutantplante, som er dukket op af sig selv i staudebedet: - Jeg fandt ud af, at den hedder Æselfoder (Onopordum acanthium) og er en god nektarplante, som tiltrækker mange insekter og sommerfugle. Og den vil jeg gerne vise frem. Både på alken.dk, men også gerne i levende live, hvis der er nogen, som vil se den - og gerne resten af havens mærkelige planter - tættere på. Der vil nok også være mulighed for at få et frø fra planten, hvis man er fascineret! Lisbeth agerer målestok. (Foto: Eva Nikolajsen)

 
6. juli 2014 * Galleri, is og olielamper i Mossøhus. De nye beboere i Mossøhus, Vædebrovej 6, byder på lidt af hvert: Billedkunstner Helle Guldsten Hansen har både værksted og galleri og beskriver sig selv som ekspressionist, der maler både abstrakt og figurativt. Flemming Paradisgaard sælger den ikke-giftige olielampe Cleanlight -  og sammen sælger de Premier-is fra kl. 16-22 (11-22). Velkommen til! (Foto: Sanne Dudoret)

 6. juli 2014 * Kick-back for juni blev henholdsvis 5.221 kr. ud fra en omsætning på 69.613 kr. oplyser Osuma.  Følg købmandens økonomi.
6. juli 2014 * Politi på arbejde ved Mosbjerggård. Før og under Mosbjerg Folkefest lørdag var politiet til stede, og vagthavende ved Sydøstjyllands Politi oplyser til alken.dk, at de skulle sørge for, det hele gik retmæssigt til. Da der er tale om en af fløjene i det politiske liv, var opgaven  at modvirke, at der skulle komme kontroverser med den anden fløj, hvilket der dog ikke er meldinger om. Forlydender i lokalområdet om, at der bl.a. var tale om en bomberydning, vil vagthavende hverken bekræfte eller afvise. Konferencier ved mødet var Lars Hedegaard, der i februar 2013 blev udsat for et attentat. Se også TV2 Østjylland. Flemming Andersen fra Mosbjerggård oplyser til alken.dk, at arrangementet gik godt, og at mødet efter hans opfattelse ikke har en 'stærkt anti-islamisk' dagsorden, som alken.dk har skrevet, men derimod 'islam-kritisk'. Han bebuder et indlæg på smalltalken om den sag og ønsker ikke lige nu at svare på flere spørgsmål om forløbet.
5. juli 2014 * Tegn en fisk i kalenderen. Fiskebilen Frisk Fisk kommer nu forbi os følgende onsdage: 13. august - 27. august - 10. september - 22. oktober - 5. november - 19. november - 3. december og 17. december og vil være der kl. 16.30-17.00. Tegn en fisk i kalenderen, foreslår Inge Nørgård.
5.  juli 2014 * Sagen om skolestien har taget en ny drejning. Stigruppen skriver: Behandlingen af sagen om nedlæggelse af 2/3 af skolestien har haft et noget kaotisk forløb i kommunen. Sagen har været henlagt flere gange, og der har været mange (6) kontaktpersoner i kommunen. Der er nu kommet nye informationer frem, som sagsbehandlerne i kommunen ikke var opmærksomme på fra starten: Skolestien er en privat fællesvej, og en eventuel nedlæggelse skal behandles efter vejlovgivningen. Sagen vil blive taget i behandling af kommunen, og der er således alligevel en chance for at stien skal bevares. Lokale folks holdning er af betydning for, hvad kommunen beslutter, idet de vejberettigede skal høres. Vi har videregivet de henvendelser, vi har fået fra lokale folk. Lodsejeren mener dog, at det er en fejl fra kommunens side, idet de vejberettigede efter hans mening er enige. Der er dog uenighed og uklarhed om, hvem de vejberettigede er, men det må kommunen afgøre. 
Hilsen Anne Mette Lykke, Anne Grete Viborg, Anne Grete Frøslev, Jakob Gewitz
4. juli 2014 *  Drikkevarer finder vi nok på pladsen. Smukfesten og vores oprydningstjans på Holts camping 11. og 12. august nærmer sig. Vi tjener derved rigtig mange penge til gavn og glæde for fællesskabet i Alken, i år 35.000 kr.skriver Jacob Gewitz.
Jeg vil opfordre folk til at tilmelde sig hos mig, således vi kan få et overblik over, hvor mange vi bliver, og hvornår og hvem, der vil yde en indsats.
Oprydningen starter mandag kl. 12 og fortsætter, indtil mørket falder på. Vi tager alle lidt mad med og vi arrangerer en lille 'fællesspisning' i teltet på et tidspunkt. Drikkevarer finder vi nok på pladsen.
Tirsdag er der mulighed for et oprydningshold med start om formiddagen, men de fleste vil nok møde op om eftermiddagen. Tirsdag aften skulle vi gerne være færdige. Arealet i år er mindre end sidste år og formodentlig mindre beskidt, fordi det kun er for festivaldeltagere.
Jo flere vi er, jo sjovere og hyggeligere er det, og jo mere føler vi, at det rykker godt fremad. Vi har brug for så mange deltagere som muligt, også gerne børn og unge. Der er opgaver til alle. Endvidere er der brug for nogle biler med trailer eller traktor med vogn o.lign. I år er campingarealet indhegnet, og alt hvad der kan bruges / genanvendes tilfalder os.
Vi vil organisere en indsamling af brugbare ting og sager til salg eller uddeling til kommende festival deltagere blandt byens børn og unge :-)
Endvidere vil vi forsøge at fordele affaldet, så det bedst muligt kan genanvendes. Sidste år kørte Bruno og Eva på losseren med flere læs metal !!!!
Send en SMS eller mail om deltagelse på
20 59 83 15 - JacobGewitz@gmail.com

 
1. juli 2014 * National højrefløj mødes igen ved Mosbjerg. På lørdag mødes omkring 150 nationalkonservative fra den yderste højrefløj med en stærk anti-islamisk dagsorden på Mosbjerggård. Med formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, som konferencier skal debattører og politikere som Mogens Camre (DF), Kasper Støvring, Ole Hasselbalch og Morten Uhrskov Jensen tale. Flemming Andersen fra Mosbjerggård er formand for Foreningen Mosbjerg Folkefest og oplyser til alken.dk, at der er tale om et lukket møde, og at arrangørerne vil afvise racister og nazister, der måtte dukke op. Et tilsvarende møde foregik ved Mosbjerggård sidste år - som markering af 10 års jubilæet for den højreorienterede blog Uriasposten. Billederne fra reportagen efter mødet sidste år viser udover dannebrog og grillstegt gris flere deltagere, hvis ansigter er slørede, så de ikke kan genkendes. 
 


9. juni 2014 * Mosens gåde på udstilling. En særudstilling på Skanderborg Museum med fortællingen om de slagne krigere i Alken Enge åbner onsdag 25. juni. Hele historien om hærens skæbne bliver oprullet, både med helt faktuelle oplysninger og med en let grum baggrundshistorie. Titlen på udstillingen er 'Mosens gåde - krig og kult i Alken Enge'. Adgang for publikum fra kl. 16.30 til 18.30 på åbningsdagen. Se mere.


 
 
 
1. juni 2014 * Byfesten tager form. Byfesten lørdag d. 30. august bliver en rigtig gadefest!, skriver Jens Langkjær. Alkenvej spærres af fra banen til Emborgvej fra kl. 12 til kl. 24, så hele dette område vil danne rammen om en masse festaktiviteter. Læs mere på Borgerforeningen, hvor langt byfestgruppen er nu - og om et nyt møde mandag 16. juni kl. 19.30 på Mejeriet. Alle er velkomne.
På fotoet er der flytte-vand-konkurrence under byfesten i 2005, som netop også foregik på en afspærret Alkenvej, som den skal i år. Det gjorde den sådan set i flere år - læs Jens Langkjærs gennemgang fra 2006 af Alken Byfests historie. (Foto: Pernille Benzon)

 
 
14. maj 2014 * Et brag af en byfest skal vi ha' i år. Og det er lørdag 30. august. Banko, spil, leg, madkurv, kaffe, kolonihavegadefest, kage, pølser, fadøl, kulørte lamper, konkurrencer, mad, musik, vin, hygge, loppemarked, rødternede duge, lammekølle, asfaltbal….? Kom til idé-, planlægnings-, tovholdermøde om byfesten tirsdag 27. maj kl. 19.30 på Mejeriet. Vil du være med til at lave en dejlig byfest, bidrage med stort eller småt eller bare komme med et par friske ideer, så mød op og få en kop kaffe eller en øl!
På vegne af Alken Borger- og Aktivitetsforening, Jens Langkjær. (der også ses i trillebøren t.v. under byfesten 2012)

 
398 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Siden har typisk omkring 2000 besøg om ugen
Ideer, fotos, forslag og færdige bidrag modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
tavlemester Pernille Benzon, benzon.pernille@gmail.com

og kalender-bidrag til 
kalendervender Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com

Kontakt alken.dk
 
Skilte-lotteri. Med gevinster fra Osuma, Ren Kaffe og Hancock holder Købmanden i Alken nu amerikansk lotteri til fordel for officielle henvisningsskilte til købmanden ved Skanderborgvej og Emborgvej. Med 500 lodder a 20 kr. solgt er der penge til tre skilte. Gevinsterne udtrækkes, når alle lodder er solgt. 31. juli var der solgt for
 
2.250 kr.

Der er sporarbejde indtil 17. august, så Arrivas tog til/fra Skjern og Herning kører kun til Skanderborg. Det betyder bl.a. nye minuttal - 15 mod Skanderborg og 50 mod Ry - og skift i Skanderborg. Se midlertidig køreplan.
 
Uge 29 * Hvad laver vinbjergsneglen? Inge Nørgård har fotograferet en vinbjergsnegl på en stolpe - men hvad har den mon gang i? Se svaret allernederst i denne højre spalte, men prøv også at gætte selv. (Foto: Inge Nørgård)
 
Uge 26 * Hvilken slags grøntsag står Gitte med her? Fornylig stod  butikspasser Gitte Trenckner bag disken med en lang rød sag fra sin urtehave. Og det blev ved fotografens mellemkomst til  en gættekonkurrence på alken.dk. Og Gitte er selv ikke i tvivl om, hvad vi har med at gøre.  Vil du vide det, så  kig allernederst i denne højre spalte. (Foto: Sanne Dudoret)
 
 
 Uge 25 * Med et navn, der minder om den sorte mosejord og en etikette, der måske signalerer kriger-skjold, har Klosterbryggeriet lanceret 'Sorte Alken' - en dark IPA, fremstillet til åbningen af udstillingen Mosens gåde - krig og kult i Alken Enge. (Foto: Søren Slebo)

 
Byfestmøde. Læs mere på Byfest 2014 hvor langt byfestgruppen er nu.

På fotoet ses Lars Sandberg forberede et gummistøvlekast. Det var under byfesten i 2005, som netop også foregik på en afspærret Alkenvej, som den skal i år. Det gjorde den sådan set i flere år - læs Jens Langkjærs gennemgang fra 2006 af Alken Byfests historie. (Foto: Pernille Benzon)

 

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har nu krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
 Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
          Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                        Julemarked 2012
                                                 Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007

 
Hvad vinbjergsneglen (på Ugens Foto  uge 29) lavede: Inge Nørgård oplyser:
- Sneglen var kravlet op på en af stolperne ved vores hus for at besørge. Den efterlod alt det grønne og gled igen ned og væk!

Hvad var Gittes lange røde sag (på Ugens Foto uge 26): Det var såmænd en radise.
 google kalender