Forside
Mejeri
Borgerforening
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Natur
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Bolig i og omkring Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 
 
Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 *


 

 
 2. mar. 2015 * Konstitueret sig har de nu i ABAF's bestyrelse. Formand er nu Gitte Trenckner, mens Sanne Gry Hansen blev kasserer. Se hele bestyrelsen her.
1. mar. 2015 * Film om Alken i historiegruppen. Torsdag 19. marts kl. 19 er der møde i historiegruppen i Kirkehuset, skriver Mary Carstensen. Filmen fra 2008, 'Velkommen til Alken', hvor bl.a. Via Lütken Petersen, Agner Jørgensen og Grethe Damgaard medvirker, bliver vist, og Mary tager en bog om Alken Smedie med.
1. mar. 2015 * Flergenerations-fællesskab på vej til Alken. Hej alle Alken-borgere. Vi er fire familier, der arbejder på at etablere et lille flergenerations-bofællesskab, hvor vi kan bo sammen. Vi tæller fire, der har rundet de 50, fire på 30 og to babyer. Til dagligt arbejder vi som arkitekt, psykolog, skolelærer, musiker, pædagog, it-projektleder, faglærer og konsulent. Vi er faldet  pladask for Alken, det gode landsby-fællesskab og den skønne natur. Nu leder vi efter stedet, hvor vi kan realisere vores drøm. Vi er åbne for alt, lige fra en grund, vi kan bygge på, til en landejendom, hvor der er plads til os. Hvis du har et tip, en god ide eller gerne vil høre nærmere, må du endelig sige til.
Mange hilsner Jesper, Kirsten, Ann, Steen, Christoffer, Signe, Asmund og Sivi. Kontakt:  
sivi.svenning@gmail.com, tlf. 51229433
1. mar. 2015 * Brændeflytning i morgen mandag for dem, der tilfældigvis har tid en mandag formiddag. Kom kl. 9.30 på legepladsen. Vi skal primært flytte brænde op til Mejeri, så kom gerne med bil og trailer, skriver Jytte Elleby.

1. mar. 2015 * Den modne mands problemer. Ry Fortællekreds har inviteret fortæller og skuespiller Aske Ebbesen til et arrangement 'Skæbnefortællinger', fredag 20. marts kl. 19.30 på Svejstrup Gl. Præstegård. Korte skarpe historier om den moderne teenager og den modne mands problemer. Entre: 100 kr. Se opslag.

1. mar. 2015 * Thomas er den nye graver. Thomas Berthelsen, Emborgvej, er ansat som graver ved Dover Kirke fra 1. marts, oplyser kirkebladet. I en periode har kirken brugt en graver fra Ry.
28. feb. 2015 * Nyt blod i Dover GF. I gymnastikforeningens  nye bestyrelse sidder: Flemming S. Møller som kasserer, Benjamin Hoff Skovgaard, Jeanet Zacho og Jane Mondrup som bestyrelses-medlemmer og Johan Harding som formand, fremgår det af Dover GF's  facebook-side.

 
9. feb. 2015 * Genbrugsfest. Årets Kvindefest lørdag 7. martsAlken Mejeri får et genbrugstema, dog skulle musikken være både ung, ny og garanteret original. Tilmeldingsfrist søndag 1. marts. Se opslag.
26. feb. 2015 * Ramsløg spirer ved skolen. Og det er en sand forårsbebuder, fortæller Poul Ganer, der altid er opmærksom på den slags.
26. feb. 2015 * Skiltene fuldt finansieret. Med et bidrag på 7.500 kr. fra Skønpuljen er henvisnings-skiltene til Købmanden i Alken nu fuldt finansieret, oplyser Pernille Benzon, der netop har bestilt dem. Skiltene opfylder kriterierne 'forskønnelse af lokalområdet'og 'det sociale fællesskab'.  Armene op - og lad så bare kunderne trille ind fra Skanderborgvej og Emborgvej.
 
26. jan. 2015 * Fælled + fællesskab. I forlængelse af  ideen om at arbejde mere med bæredygtighed har bestyrelsen i Liv i Landsbyen anskaffet flere eksemplarer af bogen Fælledskab - af Tor Nørretranders og Søren Hermansen, der er leder af Samsø Energiakademi. Sidstnævnte kommer en dag til Alken og medvirker i en temadag/workshop. Alle  kan låne bogen hos Tove Nyholm, læse den og lade den gå videre. Den er både konkret, sjov, filosofisk og nede på jorden.
25. feb. 2015 * 'Som en almindelig radio'. Projektleder Peter Søgaard fra AURA Energi skriver bl.a. i et svar til Mads Bentzen fra Bjedstrup, der er skeptisk over de nye fjernaflæste elmålere, at der er tale om en radiomåler, hvor signalet er væsentligt lavere end det fra en mobiltelefon eller trådløst netværk. Mads ønsker stadig at få mere at vide og har foreløbig fået annulleret opsætningen af måleren, der efter loven åbenbart skal være sat op inden udgangen af 2019. Se deres korrespondance her. Begge har givet lov.
22. feb. 2015 * Hvilke helbredseffekter har de nye elmålere? Mads Bentzen fra Bjedstrup er skeptisk over for AURA Energi, der fra mandag  begynder at indføre fjernaflæste elmålere. Han savner oplysning om teknologien og henviser til stopsmartmeter.dk for mere information. Han er interesseret i at vide, om andre deler den skepsis, og overvejer et møde på Mejeriet med oplysning og debat. Se smalltalken.
 
 22. feb. 2015 * Store Brændedag lørdag 14. marts. Vi har masser af dejligt brænde til de kommende fyringssæsoner både hos Købmanden og på Mejeriet. Det er skønt!! Men der er stadig meget, der skal kløves og stakkes. Kom og hyg dig med en aktiv udedag, og gør en indsats for din by! Vi mødes kl. 10 og slutter kl. 16. Mindre kan også gøre det. Vi vil gerne høre, hvem der kommer, så kan vi nemlig sørge for noget godt til pauserne (mad og drikke). Du kan enten skrive dig på listen eller give besked til en af os. Varme hilsener Jytte Elleby (30297495) og Hanne Lisbeth Nielsen (86577376 / 25192417).
 
21. feb. 2015 * Lenes perle til leje. Lene Kjeldsens hus ved Mossø er til leje, hun kan kontaktes på  tlf. 26366996.
 
18. feb. 2015 * Dyrevenner på Kirstinelund. Ja, det er et rådyr, der hviler sig ved siden af Rønne og katten Mango. Helmer og Rønne Vestergaard overværede en påkørsel af dyret og tog det bevidstløse dyr med hjem i varmen på Kirstinelund i Bjedstrup, hvor det vågnede, hvilede og fik lidt vand. Ryggen var dog brækket, og den rigtige udgang på de to dyrevenners aktion sørgede Bruno Nielsen med sin jagterfaring for. Det smukke dyr er nu på den anden side, som Helmer beskriver det, og de to fik sig en helt usædvanlig oplevelse. (Foto: Helmer Vestergaard)

16. feb. 2015 * Klapsalver til Erik og Bruno var der ved ABAF's generalforsamling, der samlede 20 medlemmer mandag. Erik Overgaard og Bruno  Nielsen stoppede begge i bestyrelsen efter flere års indsats, og blev erstattet af Julie Abildgaard og Lotta Schmidt. I forvejen er Gitte Trenckner, Sanne Gry Hansen og Bo Høilund Martinsen med i bestyrelsen. Troels Larsen er suppleant - og der er plads til endnu en suppleant, som kan træde til - som det bl.a. skete sidste år, da Jill von der Maase måtte stoppe. Se referat.

15. feb. 2015 * Hanne stopper i mejeri-bestyrelsen. Der er generalforsamling i Alken Mejeri onsdag 11.  marts kl. 19.30. Jan Mortensen, Gary Craig og Hanne Lisbeth Nieelsen er på valg til bestyrelsen, og Hanne, der er formand, stiller ikke op igen. 
 
14. feb. 2015 * Lone Grøns hus sat til salg. Med arkitekttegnet anneks i baghaven og det hele -  se salgsopstillingen og videoen fra Lone Grøns hus, Alkenvej 58 på Danbolig.
 
 9. feb. 2015 * Bæredygtige får på Alkengård. 85 moderfår, hvoraf de 18 har fået lam i januar, har nu til huse i staldene på Alkengård, skriver en af ejerne, Per Nielsen. Ejerne vil rigtig gerne have inputs til at blive mere bæredygtige og fortælle, hvad de gør. De har bl.a. valgt får pga. det minimale restprodukt, og at ulden kan sælges, samtidig med, at de leder efter en aftager til skindene.
 
9. feb. 2015 * Kirstinelund søger nye beboere. Øko-bofællesskabet i Bjedstrup har også fået sig sin egen hjemmeside, hvor man kan studere nærmere om de enkelte huse, byggeprojekter historien og fællesskabet.
6. feb.  2015 * Måske den vigtigste generalforsamling nogensinde for medlemmerne af Alken Vandværk! Alken Vandværk indkalder til generalforsamling torsdag 19. marts kl. 19 på Mejeriet (i Købmandens mødelokale). Vi opfordrer endnu engang medlemmerne til at tænke på, om det ikke kunne være noget at være en del af bestyrelsen. Der skal vælges ét nyt medlem og to nye suppleanter. Hvis ikke det lykkes at finde de tre nye personer i år, skal vi på generalforsamlingen diskutere, hvilke muligheder vi har for at kunne levere vand i Alken. Da fire aktive bestyrelsesmedlemmer ikke er nok til at drive det, kan vi vælge at sælge ellerudbyde driften til enten Skanderborg Forsyning eller Ry Vandværk. Læs mere på Vandværk

6. feb.  2015 * Sogneindsamling. Else-Marie Karlsen; Damhøjen 1, Svejstrup, står for Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling i Dover Sogn søndag 8. marts fra kl. 10. Interesserede indsamlere kan melde sig på 50 22 91 74 og riekarlsen@hotmail.com.
 
 6. feb. 2015 * Mejeriets nye ovn under bugsering - Hans Hornbek, Eric Ballowitz og Rasmus Abildgaard Arentsen. (Foto: Pernille Benzon)
 
4. feb. 2015 * Hjælp fra Thomas til overblik over tog-zoner. Thomas Tjørnehøj så en Alken-borger opdage, at zonekortet på klippekortautomaten kun viser det gamle Århus Amt - selv om Midttrafik omfatter hele Region Midtjylland. På oversigtskortet på automaten kan man ikke se, hvor mange zoner, der er til fx. Herning, men det kan man derimod på dette kort, som viser alle zoner i regionen og - nok så væsentligt - zoneafstanden fra Alken. Læs Thomas' grundige og vittige forklaringer på Trafik.
2. feb. 2015 * Får på bytur. Vi havde lørdag 31. januar nogle får på en bytur til Alken, ikke noget vi forventer sker igen, lyder det fra ejerne. Men vi vil alligevel gerne gøre opmærksom på, at fårene, der går på Alkengård, tilhører Ovis IVS, som ejes af Per Nielsen (22 67 43 22) Søren Nielsen (20 85 57 53) og Johannes Primdahl. Vi har også en en facebook side med flere oplysninger. Telefon-numrene kommer til at stå i højre spalte på Natur.

1. feb. 2015 * Hel kanel på mejeriet. 10 mands stort calypsoband, HEL KANEL, forrygende glad dansemusik, spiller på Alken Mejeri lørdag 18. april. Sæt kryds i kalenderen. Mere information senere. Et ABAF-arrangement, skriver Karin Fosdal og Hanne V. Nielsen. Medlemmer af ABAF: 100 kr., andre: 120 kr

 
30. jan. 2015 * Ny leverandør af øko-grøntsager. David Szöke fra Jeksen Grønthandel begynder nu at levere økologiske grøntsager til Købmanden i Alken om onsdagen ved bestilling senest tirsdag aften. Man betaler over nettet ligesom ved Osuma og kan enten vælge ugekasse eller selv udvælge grøntsager.  Intet mindstebeløb, intet leveringsgebyr, men 10 kr. pr. køb går til købmanden. Læs mere i LokalAvisen.

25. jan. 2015 * Musikalsk rejse gennem retreat. Troels Dilling-Hansen fra BrugZen i Bjedstrup står for to aftener - 1. februar i Ry og 3. marts i Horsens - hvor han vil give et indblik i det at være på retreat - og fremføre nogle af sine egne sange. Fra Buddha til Kristus, fra gamle mestre til nutidens mystikere. Læs mere.
16. jan.  2015 * Bæredygtighed i landsbyen. Efter at købmanden er sat i søen og er godt på vej, har vi  i Liv i Landsbyen tænkt over hvad den næste indsats kunne være, i relation til foreningens formål og visioner. Det der gav os mest energi var ideen om bæredygtighed: Hvilke muligheder er der i forhold til fællesskaber omkring vedvarende energi, dyrkning af grøntsager, kvæg m.m. - det er både aktuelt lokalt og globalt. Vi er også inspireret af dem, som siger, at husene bliver for store, nu hvor de unge er rejst hjemmefra. Hvordan får vi nye børnefamilier ind, hvordan kan vore boliger og landsbyer organiseres, så vi kan møde disse behov, og hvordan kan vi være med til at præge en eventuel udbygning af området. Vi har spurgt Søren Hermansen, leder af Samsø Energiakademi, og med mange års erfaring angående vedvarende energi, om han har tid og lyst til at komme til Alken og medvirke i en temadag/workshop. Og han har sagt ja. Så vi planlægger at afholde et arrangement i februar eller marts, for at lade os inspirere. I vil høre nærmere snarest. Hilsen Bestyrelsen
16. jan.  2015 * Hanne 'Pax' indhentet af tre. Spørgsmål 7 i Alken-quiz 2014 er afklaret: Om der ville blive hulmursisoleret på Mejeriet i 2014. Det blev der ikke, og det gik Hanne ned på, så hun slutter på to fejl og a point med tre, der ikke troede på isoleringen: Lisbeth Nikolajsen, Torben Nielsen og Anne Mette Lykke. De fire skal dermed ud i ekstra quiz. Derom senere. Tre (meget forskellige) fejl havde Eva Nikolajsen, Anne Grete Viborg, Max Pohle samt Ulla Helm-Petersen.

350 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
webredaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76
Send opslag til Opslagstavlen til 
tavlemester Pernille Benzon, benzon.pernille@gmail.com

og kalender-bidrag til 
kalendervender Lene Bay
lenebach.bay@gmail.com
 Inge Nørgaard bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge Nørgård, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

Kontakt alken.dk
Kvindefest lørdag 7. martsAlken Mejeri. Tilmeldingsfrist søndag 1. marts. Se opslag.
Generalforsamling i Alken Mejeri onsdag 11.  marts kl. 19.30.
 
Uge 9: Synlig ild. Bo Høilund Martinsen har lige lagt en ekstra pind i den nye ovn på mejeriet - med selvregulerende luftindtag og masser af kig ind til flammer og gløder.  (Foto: Knud Abildtrup)
 
Uge 8: Måske plageånden fra Aneshøj. Jæger Hans Hansen fra Alken Vestergård fik tre ræve på  kornet på det seneste - heraf de to på muren. Ræven, der angreb i og senere stak hovedet ind i hønsehuset på Aneshøj hos Tobias Herrik i december kunne meget vel være en af dem.  (Foto: Viggo Hansen)
Kvindefest lørdag 7. martsAlken Mejeri  Se opslag.
Store Brændedag lørdag 14. marts. Vi Der skal kløves og stakkes. Vi mødes kl. 10 og slutter kl. 16. Vi vil gerne høre, hvem der kommer, så kan vi nemlig sørge for noget godt til pauserne. Jytte Elleby (30297495) og Hanne Lisbeth Nielsen (86577376 / 25192417).
Alken Vandværks generalforsamling torsdag 19. marts kl. 19 på Mejeriet (i Købmandens mødelokale). Værkets fremtid på spil. Læs mere på Vandværk


 
 ABAF inviterer fredag 20. martsølsmagning på Alken Mejeri ved tidligere Alken-borger Antoni Madsen, der nu er brygmester på Thisted Bryghus. Pris: 120 kr. incl.  en gryderet. Max 50 deltagere. Medlemmer af ABAF og Alken Mejeri har førsteprioritet. Tilmelding til Jan Andresen på alken67c@gmail.com  senest onsdag 18. marts.
Skæbnefortællinger. Ry Fortællekreds har inviteret fortæller og skuespiller Aske Ebbesen fredag 20. marts kl. 19.30 på Svejstrup Gl. Præstegård. Korte skarpe historier om den moderne teenager og den modne mands problemer. Entre: 100 kr. Se opslag.

 
Hel kanel på mejeriet. 10 mands stort calypsoband, HEL KANEL, forrygende glad dansemusik, spiller på Alken Mejeri lørdag 18. april. Et ABAF-arrangement. Lyt til Hel Kanel-musik.
Medlemmer af ABAF: 100 kr., andre: 120 kr.

 
 
 
Ny Bolig-side. Fra nu af samler alken.dk, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har nu krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
 Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
          Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                        Julemarked 2012
                                                 Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007