Og prisen går til…

Arkitekturpris til Alken Mejeri… arkitektur? Hvad er meningen? Den er god nok. For årets arkitekturpris fra museumsforeningens særlige udvalg lægger denne gang lige så meget vægt på bygningernes indvendige værdi som den udvendige arkitektur.

En større delegation fra Alken var mandag med ved prisuddelingen på Museum Skanderborg, Perron 1. Som nogle har læst her på www.alken.dk tidligere, var priskomiteen på besøg og blev fortalt op ad de gamle vægge og ned ad stolper om husets fortræffeligheder og frem for alt det dybe lokale engagement siden 1994. Det bundfældede sig åbenbart.

I museets store sal kunne vi så høre om årets præmisser:

Lokal tilpasning, respekt for omgivelserne og historien. Funktionel kvalitet. Bæredygtig indsats. Fokus på materialevalg og ressourceforbrug. Renovering og tilbygning til eksisterende bygninger. Byrum i historiske bydele. 

Den var nok hjemme, tænkte de otte fra Alken. Men efterhånden som særlige motiveringer med ros til fire bygninger overalt i Skanderborg Kommune og en plakette til et respektfuld fornyet sommerhus på Mossø Brå blev kastet op på lærredet, steg spændingen. Så kom billederne fra Alken og udnævnelsen. Alle blev kaldt op på scenen og glædede sig på landsbyens vegne. Hurra for det. 

Nu er en fin plakette anbragt hos købmanden indtil videre. Lad det være en lille opgave, om du kan få øje på den. Formand Gary Craig vil udtænke en bedre placering. Han overvejer, om vi skal holde en festlig reception i cafeen fredag eftermiddag. Herom senere.

Det rigtige og meget lange navn for priskomiteen er Museumsforeningens Udvalg for Bygnings- og Bykultur.

You are currently viewing Og prisen går til…
Her er prismodtagerne, ingen navne, for sådan set skulle alle fra Alken med på scenen. Men det er mejeriets formand, Gary Craig, til højre. Foto: Niels Damsgaard Hansen.