Pokalmysteriet


Hvor kom den lige fra? Forleden stod den pludselig i vores garage på Sandvejen (Alkenvej 69). Inskriptionen gav antydninger om Alken og omegns borgerforening og fem konkurrencer i årene 1985-1989.

Nogle af byens stærke hukommelser foreslog en henvendelse til Poul Westesen, som var formand for borgerforeningen dengang.

PW fik forevist pokalen og udbrød: -Ih, hvor har du den fra? Han kunne huske, at den blev indstiftet som præmie for nogle store styrkeprøver i tovtrækning mellem hold fra vores landsbyklynge.

Det passede med inskriptionerne 1985 Svejstrup, 1986 Alken, 1987-1989 Svejstrup.

Tovtrækningerne blev en del af byfesterne. De foregik ofte på Erlings mark, hvor siden Inge Nørgaard og Jens Jacobsen boede, altså ved vejkrydset Alkenvej-Emborgvej. Eller på legepladsen.

En anden tovtrækning havde en ældre historie, nemlig ’Kampen om Strikken’. Den var alene en kamp mellem hold fra Alken og Gammel Rye. Der er spor af begge dele i de gamle byfestblade, som stadig opbevares hos enkelte familier i Alken.

’Strikken’ omtales i bladet for 1985:

“Som traditionen byder, vil de stærkeste og største mænd fra henholdsvis Gammel Rye og Alken igen udfordre hinanden i kamp om strikken. Som alkenboer må vi desværre oplyse, at gammelryerne efterhånden har fået monopol på sejren. Kun et år har de store mænd fra Alken vundet, og det var det år, hvor de var klædt ud som babyer´j (måske 1980).” Slut.

I bladet for festen i 1986 omtales både ’Strikken’ og ’Kampen om pokalen’. Poul Westesen husker, at pokalen blev indstiftet for at skaffe ekstra interesse i nabolandsbyerne og altså ikke kun Gammel Rye.

I 1988 vandt Svejstrup pokalen efter to træk. Senere ved samme byfest vandt Alken for første gang siden 1980 i en meget dramatisk kamp om ’strikken’.

I byfestbladet for 1990 omtales begge konkurrencer. Men hvad så derefter? Som nævnt slutter inskriptionerne på pokalen i 1989. I 2003 og 2009 omtales by-dyst og vandrepokal, måske den samme pokal?

Nu har jeg båret den genfundne pokal til mejeriet, hvor den kan beundres i købmandens cafe.

Men hvem anbragte den i vores garage forleden?

Med venlig hilsen Peter Abildgaard, mobil 22898334.

You are currently viewing Pokalmysteriet