“Gode til at lytte, medmindre der kommer en havørn flyvende”

Tillykke med de 2 gange 60!

Anne Mette Lykke og Thorbjørn Herrik fejrer begge deres 60-års fødselsdag denne sommer. Anne Mette fyldte 60 d. 31 oktober sidste år og Thorbjørn fylder 60 d. 22. september i år. De fejrer det for byen på Anes Høj 28. juli.

I den forbindelse har jeg prøvet at give et lille indblik i mine forældres 60-års-lange liv ved at dykke ned i små øjeblikke i løbet af deres liv, som jeg enten husker eller har fået fortalt, skriver Freja Lykke Herrik til alken.dk.

Thorbjørn er opvokset i Tranbjerg med tre søskende. Noget jeg har fået fortalt om hans barndom var, at han samlede på alle mulige mærkelige ting, især ting fra naturen: sten, knogler, biller. Hvis man kravler ind i krybekælderen i hans barndomshjem, står der stadig et håndlavet skilt med ordene ”Thorbjørns museum” og bag det en lille udstilling med knogler fra alverdens dyr sammen med små sedler, der forklarer, hvilke arter de er fra. Her inviterede han kvarterets andre børn på besøg. Jeg og mine to brødre har også brugt mange timer på at kravle rundt og udforske alle de støvede indsamlede genstande i krybekælderen, da vi var små. Natur har altid været en stor interesse for Thorbjørn, og hvert år tæller han hvor mange fuglearter han ser og bruger hvert år meget tid på at slå sin egen forrige fugle-rekord.

Efter gymnasiet havde Thorbjørn en del år, hvor han rejste rundt i verden, blandt andet sejlede han rundt i Caribien og blaffede gennem Australien. Derefter læste han til skolelærer på seminariet, og han har arbejdet som skolelærer på Bakkeskolen i Hørning i mange år. I dag arbejder han med at formilde natur på Klostermølle ved Gl. Rye.

Anne Mette er opvokset i Skælskør på Sjælland med en søster. Noget, som jeg har fået fortalt fra hendes barndom, er om hendes forskellige kreative projekter, som hun brugte meget tid på. I hendes barndomshjem ligger mange nøjsomt hæklede tæpper og flot glaserede keramikskåle rundt omkring som bevis på dette.

Anne Mette flyttede senere til Jylland for at gå på Ry Højskole og senere for at læse biologi. Efter studiet skrev hun en ph.d. omkring savannetræer i Senegal i Vestafrika. Hun har efterfølgende arbejdet som biolog på Aarhus Universitet og har arbejdet rundt omkring i verden, men især i Afrika, med fokus på savannetræer og klimaforandringer. Hun har ofte taget hele familien med, når hun har været ude i verden og arbejde. I dag arbejder hun også med en del naturbevarelsesprojekter i Danmark. Anne Mette har altid lært fra sig af sin viden om planter og jeg har mange minder om at lære om de forskellige plantearter som lille på gåture i skoven.

Anne Mette og Thorbjørn mødte hinanden i forbindelse med et træplantningsprojekt i Lesotho. Begge deres forældre havde nok en lille drøm om, at de snart ville begynde at studere efter mange års rejsen rundt i verden, men blev glade, da de vendte hjem fra Afrika og havde mødt hinanden. Siden har de sammen rejst meget rundt i alle verdens kontinenter. De har blandt andet boet i et lille rundt lerhus i Senegal, da Anne Mette skrev sin ph.d. og Thorbjørn var med for at passe mig, som var 1 år dengang.

De har boet sammen i Amstrup, Hørning og flyttede så til Alken i år 2000. I løbet af årene har de fået tre børn (Freja, Ask og Tobias), hvilket vi personligt er meget glade for. Vi er alle vokset op i Alken. Anne Mette og Thorbjørn bruger meget tid på os og deres øvrige familie. De er altid gode til at give en hånd med, hvad end det er opgaver, der skal rettes, ting, der skal flyttes eller mad, der skal laves.

I dag bruger de meget tid i på vandreture, kajakture eller kører rundt i den danske natur i deres bil, som de kan sove i. Når jeg og mine brødre besøger dem, finder vi dem ofte i gang med at luge køkkenhaven, passe hønsene eller i gang med at tage en lur i deres shelter i haven. Det er svært at komme derfra uden en fuld pose med grøntsager og bær fra haven. Vi sidder ofte og spiser på deres terrasse, og de er altid gode til at lytte, medmindre der kommer en havørn flyvende over Mossø. Så bliver kikkerterne fundet frem og alt andet sat på pause.

Anne Mette og Thorbjørn har nu boet i Alken i 24 år, og kommer nok ikke til at flytte lige foreløbigt. De har altid været utrolig glade for at bo her og bruger meget tid i byen, blandt andet med Foreningen til Fremme af Biodiversitet, stigrupper, gå-/ og løbeklubber og på at hygge sig ved Købmanden, til Fællesspisninger og lignende. Og så er deres barnebarn Fenja (og hendes forældre Ask og Rebekka) lige flyttet ind på Anes Høj som deres næsten-nabo denne måned. Det er de rigtig glade for, og de bruger rigtig meget tid som farmor og farfar.

Stort tillykke med jeres runde fødselsdag! Kærlig Hilsen Freja.

You are currently viewing “Gode til at lytte, medmindre der kommer en havørn flyvende”