Alken under krigen

Her viser vi et originalt stykke danmarkshistorie, det tyske såkaldte OPROP, som i tusindvis blev kastet ud over danske byer 9. april 1940, da tyske tropper besatte landet. Claus Madsen (til venstre på foto) fandt opråbet forleden, da han ryddede op i gemmer fra sin far, som dengang i 1940 læste teologi på universitetet i København. Han havde ikke alene opsamlet dette flyveblad, han havde også gemt det.

Budskabet var på en hjælpeløs blanding af dansk og norsk en opfordring til befolkningen og danske soldater om at forholde sig i ro. Underforstået var, at ellers ville der falde tyske bomber. At angribe og besætte en anden nation var naturligvis et alvorligt emne, så teksten har ganske givet været godkendt af Hitler.

Nu vil Claus Madsen besøge et af lokale museer for besættelsestiden for at aflevere dokumentet og historien.

Det får undertegnede til at komme med et opråb med mere fredelige hensigter, lokalhistorie.

Har nogle af læserne erindringer fra 9. april 1940, 4. maj 1945 og tiden derimellem, vel at bemærke anekdoter fra Alken og omegn. Hvordan reagerede man i landsbyen på tyskernes ankomst og ved befrielsen? Var der tyske soldater i Alken? Deltog nogle af byens mænd og kvinder i  modstandsbevægelsen i krigen sidste år? Der er formentlig ikke mange nulevende vidner, men i familierne er der måske fortællinger fra forældre og bedsteforældre.

De nærmeste større tyske forlægninger var flyvepladsen ved Salten Langsø og den store nedgravede luftmeldestation i Dyrehaven i Skanderborg.

Ring eller send en sms med et tip til Peter Abildgaard, tlf. 22898334.

(Foto: Alice Køppen)

You are currently viewing Alken under krigen