Simon er nu projektkoordinator i Georgien

 Tidligere Svejstrup-borger og Bjedstrup-elev Simon Røn Dalsgaard har fået job i Tblisi, oplyser Dansk Kulturinstitut under overskriften “Ung ildsjæl bliver Dansk Kulturinstituts projektkoordinator i Georgien”

I får hele pressemeddelelsen rub og stub:

Fra 1. februar udvider Dansk Kulturinstitut sin indsats i Georgien med et nyt kontor i hovedstaden, Tbilisi. Simon Røn Dalsgaard bliver Dansk Kulturinstituts nye projektkoordinator – og træder ind i rollen med både praktisk erfaring og en historisk forståelse for arbejdet med kultur og identitet i EU’s østlige nabolande.

I disse år kan kulturens vigtighed og forandringspotentiale i Østeuropa ikke overdrives. Dansk Kulturinstitut er repræsenteret i EU’s naboskabsregion gennem programmer som Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og Den Ny Demokratifond. Og nu tiltræder Simon Røn Dalsgaard som projektkoordinator i Dansk Kulturinstituts nyetablerede kontor i Tbilisi. 

-Mange af de store spørgsmål i det georgiske samfund handler om identitet, polarisering og historiske traumer. Georgien har som samfund haft svært ved at finde ud af, hvordan de skal forholde sig til tiden under Sovjetunionen, aftrykkene årene har sat, og hvilken retning landet nu skal bevæge sig imod, fortæller nyansatte Simon Røn Dalsgaard:

-Kulturen er derfor central, både som formidler af de mange fortællinger fra fortiden, men også i skabelsen af nye fortællinger, hvori Georgien som land kan blomstre. Det er bl.a. gennem kulturen, at vi skaber og former fortællinger om, hvem vi er – og hvilke værdier vi som samfund sætter højest. Og det arbejde er ekstremt vigtigt i en region, hvor man mere end 30 år efter Sovjetunionens sammenbrud stadig taler om landene som værende “postsovjetiske”.

Blaffetur førte til studieretning

27-årige Dalsgaard har en bachelorgrad i Østeuropastudier ved Københavns Universitet – og skal nu arbejde i den region, som er hans hjerte nærmest. Han var første gang i Kaukasusregionen i 2017. Under sit sabbatår blaffede han tur-retur fra Danmark til Kasakhstan. På rejsen faldt han pladask for Georgiens natur og folk.  

Så meget, at han blev hængende halvanden måned i Georgien for at arbejde på et hostel i hovedstaden. Rejsen fik ham derefter til at søge ind på Østeuropastudier, hvor han nu har brugt de seneste år på at studere regionens kulturer, samfund og historie.

Interessen for regionen har også været drivende i hans arbejde som rejseleder i Kaukasus for rejseselskabet Viktors Farmor. I sommeren 2022 blev Simon blandt en af de første, som har vandret på tværs af Armenien, da han over en måned krydsede den nyåbnede Transcaucasian Trail på egen hånd. Med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har han desuden stået i spidsen for et frivilligprojekt i Georgien, som fokuserer på unges arbejdsrettigheder.

Det giver god mening, at Dansk Kulturinstitut nu styrker sin indsats i netop Tbilisi, fortæller Dalsgaard:

-Tbilisi er nærmest blevet et mikrokosmos af hele regionens mange udviklinger efter invasionen af Ukraine og konflikten mellem Georgiens nabostater Aserbajdsjan og Armenien. Der er siden sidste år kommet store grupper af ukrainske flygtninge og belarusiske aktivister til landet, men særligt også hundredtusindvis af russiske statsborgere. Disse har sendt leveomkostningerne i hovedstaden på himmelflugt og skabt store politiske spændinger i Georgien, der selv blev invaderet af Rusland i 2008. Rusland okkuperer stadig 20 pct. af Georgiens territorie. I den debat spiller kulturen en særlig rolle. På hver eneste gade i Tbilisi finder man politisk streetart, en fysisk manifestation af polariseringen. Ukrainske farver og EU-flag ses overalt på spraymalede støtteerklæringer til ukrainernes kamp og fordømmelser af Putin.

-Danmark har en utroligt stærk tradition som foreningsland, og det giver os en unik mulighed og et unikt ansvar for at hjælpe andre. Danmark kan og skal ikke gennemtvinge lovændringer eller afsætte autokratiske ledere i regionen, men vi kan arbejde for, at befolkningerne har stærke og levende fællesskaber, hvori de kan organisere sig, få en stemme, og kæmpe for deres rettigheder. Dét er de vigtigste forudsætninger for, at befolkningerne i naboskabsregionens kan skabe varige og inkluderende demokratier og bygge en fremtid på egne præmisser.

-Simon afspejler alt det, vi gerne vil være i Georgien. Simon er drevet af en stor nysgerrighed, han er i bogstaveligste forstand ikke bange for at vandre på utrådte stier og knytter tætte forbindelser med de folk, han møder på sin vej. Samtidig skal man ikke undervurdere Simons store viden om regionen – med den voldsomme fortid og nutid. Simon kender allerede vores indsatser i regionen indgående og vil derfor straks kunne tage de næste skridt med vores lokale partnere ifht. udviklingen af civilsamfundet, demokratiet og skabe kulturudveksling og samarbejder mellem Danmark og Georgien, siger Camilla Mordhorst, adm. direktør for Dansk Kulturinstitut

You are currently viewing Simon er nu projektkoordinator i Georgien