-25. april kommer den første landsvale og sætter sig lige dér, fortæller Hans Hansen fra Alken Vestergaard og peger op på et kabel mellem stuehuset og stalden. Det slår aldrig fejl, og det kan dokumenteres, for fuglekenderen Hans noterer hvert år nøje i sine dagbøger, hvornår svalen kommer – og i øvrigt ligesådan med nattergalen og gøgen.
Inde i stalden er der et veritabelt svaleland, som Hans kalder den. Store klatter på gulvet vidner om, hvor trækfuglenes lerklinede reder hænger spredt langs loftsbjælkerne. Voksne fugle flakser rundt, og unger titter frem fra rederne. I nogle af dem er det første kuld unger ved at være flyvefærdige, i andre er andet kuld på vej.
Ude i portrummet er det ikke landsvaler, men bysvaler, der holder til. De har kortere halefjer end landsvalerne – og en mere flaksende flugt. En landsvaleunge har placeret sig på 25. april-kablet – den har endnu ikke fået den voksne fugls lange hale.
I modsætning til landsvaler har bysvalerne kun et lille hul ind til reden. Og den og andre forskelle mellem svalearterne, hvor landsvalen er den mest udbredte herhjemme, kommer garanteret op at vende når Skanderborg-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening kommer på svalebesøg på Alken Vestergaard mandag – inviteret at Hans’ nabo, naturmennesket Poul Ganer.
To tirsdage arrangerer Poul tur til Alken Vestergaard og de næsten 400 landsvaler: Tirsdag 13. august og tirsdag 20. august kl. 17 ved gården – eller for folk, som vil gå, kl. 16.40 fra Købmanden i Alken. Poul, der undervejs vil fortælle om spiselige urter og blomster m.m., håber at se mange – for det er virkelig flot med svalernes tur i luften.
Begge svalearter er her fra april til oktober, før de samles i store flokke inden efterårstrækket. De overvintrer i det centrale og sydlige Afrika – og så dukker nogle af dem op igen 25. april på Alken Vestergaard.