Efter at Grundejerforeningen Alken Enge sendte et åbent brev til politikerne i Klima-, Plan- og Miljøudvalget om at Ry Mølles ret til at styre vandstanden i Mossø bør stoppe, var der i flere medier nogle svar fra udvalgsformand Claus Leick (SF), som nu har fået gensvar.
Se læserbrev fra Peter Gregersen – bragt i Midtjyllands Avis 25. september:
Mossø er en af Danmarks største søer og afvander et område på størrelse med Fyn. Afløbet sidder på Ry Mølle og er meget lille. Det er det fordi, jo mindre afløbet er, jo højere er vandstanden og dermed en større produktion af el. Afløbet størrelse er fastsat i 1862. Længe før vi nu må forholde os til klimaforandringer og øgede nedbørsmængder.
Vi har haft oversvømmelser ved Mossø i 2015 og 2020. En del helårs- og sommerhuse blev hårdt beskadiget. Installationerne i vejen var truet og der var fare for udsivning af kloakvand.
Vi har siden lavet en grundejerforening for de ca. 35 huse ved Mossøs østende. Vi har selv bygget en kilometerlang dæmning sammen med det lokale pumpelaug og privat prøvet at sikre os. Sidste weekend lavede vi 500 sandsække for at være på forkant.
Nogen siger, vi selv er ude om problemerne, når vi har bosat os nær Mossø. En del af vores huse er bygget i 1959. Problemerne er først kommet med klimaforandringerne.
Det vand, der er en udfordring, kommer fra Skanderborg gennem Tåning Å, fra Stilling gennem Illerup Ådal, fra Horsens-egnen gennem Gudenåen osv. Hvis alle kunne tage sig af sit eget vand, havde vi ikke et problem, hvor vi bor. Vandet er altså et fælles problem som vi må løse sammen.
Vi har haft rigtig god støtte og samarbejde med Skanderborgs politikere og medarbejdere og siddet med i tekniske udvalg. Tusind tak for det.
Vores grundejerforening skrev i sidste uge et åbent brev til klima-, plan- og miljøudvalget og flere medier. Udvalgsformand Claus Leick svarede blandt andet at der ingen hurtige løsninger er på udfordringen med oversvømmelser.
Men det har han heldigvis ikke ret i. For i 2020 da Alken Enge var fuldstændig oversvømmet, kunne Beredskabet ikke pumpe vand væk fra husene fordi der var for meget vand i Mossø. Derfor fjernede man alle skotter ved Ry Mølle så afløbet blev så stort som muligt. I løbet af forholdsvis få dage faldt vandstanden i Mossø og beredskabet kunne pumpe. Det er en løsning der virker ret hurtigt.
Vi synes, det er på tide, at Skanderborg Kommune overtager Ry Mølle stemmeværk og fjerner opstemningen. Tiden er løbet fra, hvordan verden så ud i 1862.
Opstemningen efter Silkeborg, altså Tangeværket bestemmer vandstanden ved Silkeborg. Dermed er det kun hensynet til at producere en smule el ved Ry Mølle, der bestemmer om de 35 huse ved Mossø skal kæmpe mod oversvømmelser og ødelæggelser.
Desværre er det blevet ved en masse fin forstående snak – i efterhånden en del år. Der er ikke nogen, der har vist mod til handling omkring Ry Mølle endnu.
Det er meget vigtigt for os, at der er tørvejr lige nu. Vandstanden hen over sommeren har været ekstrem høj pga. nedbør og fordi Ry Mølle ofte har overskredet regulativet fra 1862 og gjort afløbet mindre. Sammenholdt med at al jord har været fuldstændig vandmættet.
Hvis afløbet bliver fuldt åbnet i ca. 14 dage ved Ry Mølle vil vi måske have en sikker vandstand i Mossø. En permanent nedlæggelse løser problemet fremover. Det vil være rettidig omhu.
Og fra Knud Abildtrup 11. september bragt i Midtjyllands Avis:
Formanden for klima-, plan- og miljøudvalget Claus Leick (SF) siger til Midtjyllands Avis, at der ingen hurtige løsninger er på udfordringen med oversvømmelser. Nej, men jo større grund er der til at tage fat, hvor det er muligt. Og det gælder, som vi i Grundejerforeningen Alken Enge har appelleret til, blandt andet ved at reducere den ekstremt høje sommervandstand i Mossø ved snarest at få lukket meget mere vand videre ved Ry Mølle.
Sommervandstanden i søen er i år ikke bare den højeste i mands minde, men måned for måned – undtagen marts – dokumenterbart den ekstraordinært højeste siden 2013. Og det er siden juni vel og mærke 20 cm højere end det, der udløser en kommunal sms-advarsel om forhøjet vandstand om vinteren. Så »forhøjet vandstand« har vi for længst overskredet.
Med regulativet fra 1862 i hånden kan Ry Mølle om en uge skrue ekstra fem cm op, og 1. november yderligere ti cm. Det giver overhovedet ingen mening. Mossøs afstrømningsområde har åbenbart været særligt ramt af rekordnedbøren. Al fornuft tilsiger, at ved ekstreme hændelser må man også træffe svære beslutninger – som ikke blindt at lade en kunstig opstemning stemme endnu mere op. Og det uden blik for, hvordan Mossøs mega-reservoir så ikke får mulighed for at komme bare lidt nedad, før vinterregn og -storme sætter ind.
Leick siger til avisen, at »40 cm sænkning ved Ry Mølle ikke betyder 40 cm ved Alken«. Det er vel oplagt for alle og ikke argument for noget som helst. Analysefirmaet WSP har forudsagt 30 cm lavere Mossø ved en nedlagt opstemning i Ry. Samarbejde med Silkeborg kommune om koordinerede flodemål er åbenbart ikke lykkedes, men manglende enighed må ikke blokere for nødvendige beslutninger lokalt.
Leick forudser også, at fjernet opstemning ved Ry Mølle vil give »problemer ved Silkeborg«. Men hvor er de beregninger, der sandsynliggør, hvad det vil sige? Det aktuelle ekstraordinært høje niveau i vores ende bør da udlignes nedstrøms jo før jo bedre. Og at Mossø i realiteten bliver en buffer for at undgå problemer nedstrøms er ikke i orden. Buffereffekt må opnås på arealer langs åen efter aftale med lodsejerne, ikke hvor folks boliger risikerer oversvømmelse.
Det er bydende nødvendigt med en omstilling til virkeligheden, så en over 150 år gammel rettighed ikke skal have forrang for nødvendig indgriben, når naturen viser sig ustabil som nu. Og Ry Mølle er åbenbart med på forhandling. Hvis ikke vandstande som nu betyder force majeure, hvornår så?
Leick erklærede sig i 2020 som tilhænger af, at et opgør med de private stemmeværker var nødvendigt. Nu må der handling bag de ord. Og sagen om fjernet opstemning i Ry kan ikke vente, til projektet ved Fuldbro Mølle er færdigt.
Læs også på alken.dk:
Åbent brev: Ry Mølles ret til at styre vandstanden bør stoppe
Peter i tv om Mossøs høje vandstand – Ry Mølle er klar til dialog med kommunen