To foreninger får foretræde for politisk udvalg: Ønsker nødplan for Mossøs høje vandstand

Efter en appel om nødplan i forhold til Mossøs ekstremt høje vandstand har to berørte foreninger i samarbejde i første omgang fået foretræde for Klima-, Miljø- og Planudvalget. Se appellen nedenfor. Se også Uge-Bladet Skanderborgs interview med Peter Gregersen, Alkenvej 167: Efter gentagne oversvømmelser har Peter og naboerne fået nok: »Det er ikke fair at lade os stå alene med ansvaret« – og senest også et gensvar fra udvalgsformand Claus Leick (SF): Oversvømmelser er folks eget ansvar, men: »Vi kan sagtens forstå dem«

Appellen fra de to foreninger:

  • 2023-24 har slået en række nedbørsrekorder
  • Mossø har i månedsvis haft i særklasse høj vandstand – aldrig før har der været så høj en sommervandstand
  • Vi, der bor og ejer jord ved søen, er alvorligt bekymrede for oversvømmelser og ødelæggelser.

Mossø Lodsejerforening og Grundejerforeningen Alken Enge går nu sammen om en appel: Hvad er kommunens nødplan for at forebygge oversvømmelser?

  • GEUS advarer om rekordhøjt grundvand for årstiden, ikke mindst i det østjyske, der forhøjer risikoen for oversvømmelser i lavtliggende områder. Jorden er ekstremt våd.
  • Kystdirektoratet har nu udpeget Himmelbjergsøerne som et område, hvor Silkeborg og Skanderborg Kommune skal udarbejde risikostyringsplaner. 

Før de planer er klar, forventer vi her og nu øget fokus og dialog om forebyggelse fra kommunen. Vi kan ikke vente, til skaderne er sket.

  • Åløbssyn og vedligeholdelse af åløb (Gudenå og Illerup Å) er ikke gennemført i 2024 som bestemt i regulativerne. Dette bør gennemføres nu.
  • Vi hilser velkomment, at der i budgetforliget er sat penge af til nye opdaterede vandløbsregulativer, så vedligeholdelsen af den snævre strækning fra Mossø til Gudensø kan præciseres og skærpes.
  • Flodemålene fra 1862 ved Ry Mølle må erstattes af en tidssvarende aftale. Lad fx. opstemningen ved Ry styre af den aktuelle vandstand i Mossø. Forhandling med møllen må i gang.
  • Forundersøgelsen til det faunapassageprojekt ved Ry Mølle, som kommunen er forpligtet til at gennemføre, må i gang umiddelbart. At projektet ved Fuldbro endnu ikke er afsluttet, må ikke udsætte projektet ved Ry. 

I lyset af situationens alvor

  • Ønsker vi snarest et foretræde for Klima-, Plan- og Miljøudvalget for at drøfte langsigtede og kortsigtede løsninger. Og for at give politikerne mulighed for at svare på Grundejerforeningen Alken Enges åbne brev fra 4. september – samt denne appel om nødplan.  
  • Samtidig vil vi meget gerne stille op til et samarbejdsforum mellem embedsmænd, vores foreninger og politikere. Et tilsvarende forum banede efter oversvømmelsen i 2020 vej for samarbejdet om byggeriet af diget langs Illerup Å, som bl.a. har skånet husene ved Alkenvej/Vædebrovej for oversvømmelser ved monsternedbøren i februar i år.


Nu gælder det Mossøs ekstremt høje vandstand, og bl.a. hvordan kommunen vil håndtere varsling og beredskab, beskyttelse af infrastrukturen og hjælp til beboerne.

At det vil koste ekstra skattekroner fra Skanderborg Kommune til både beredskabsindsats og vedligehold af vejnet, såfremt der ikke straks igangsættes forebyggende tiltag, er oplagt.


Med venlig hilsen

Grundejerforeningen Alken Enge
Mikkel Juul-Nyholm, Peter Gregersen, Brian Kristensen og Knud Abildtrup

Mossø Lodsejerforening
Henri Vivike, Bo Kokholm Pedersen, Carsten Breth Pedersen, Leif Olesen, Richard Borgbjerg.

You are currently viewing To foreninger får foretræde for politisk udvalg: Ønsker nødplan for Mossøs høje vandstand