Mølleprojektet må ikke give splittelse i lokalsamfundet

Det værste, der kan ske, er at et vedvarende energianlæg giver splittelse i lokalsamfundet. Det var en af de tilbagevendende pointer fra en af oplægsholderne, Tyge Mortensen, på det velbesøgte borgermøde på Bjedstrup Skole torsdag aften om VE-projektet ved Boes Skov. Og Bente Andersen, der sammen med Karl Ole Jokumsen fra Svejstrup Østergaard står bag projektet, der både rummer vindmøller og solceller, understregede endnu en gang, at projektet ikke er et must for dem, at det ikke handler om “jagt efter penge”, og at de meget vel trækker hele projektet tilbage, selv om der skulle vise sig opbakning i lokalområdet.
Ejendommen Alkenvej 24 vil blive allernærmeste nabo til de 150 meter høje møller og kan ikke beboes, hvis projektet gennemføres. Og en af de nye ejere, hollandske Rob Buitenwerf, gav sidst på mødet tydeligt udtryk for, at han savnede langt mere kontakt til projektmagerne og information om VE-anlægget efter blot et enkelt møde for et år siden. Det fik Bente Andersen til at beklage og forsikre, at hvis beboerne på Alkenvej 24 er imod, så vil de stoppe det hele med det samme.
Kommunaldirektør Lars Clement var ordstyrer og lagde op til, at det nabo-spørgsmål måtte afklares direkte mellem parterne, og Mikkel Schwab fra Bjedstrup, der holdt oplæg på vegne af det lokale VE-udvalg, pointerede, at de som udvalg intet har haft med lige den sag at gøre. Et spørgsmål fra salen, hvorvidt projektet kan reduceres fra tre til to møller netop af hensyn til Alkenvej 24, blev ikke besvaret endeligt. Men Henrik Damgren fra Fjordland, der er rådgiver på projektet, var i tvivl om det var økonomisk rentabelt med bare to møller. Han luftede muligheden af to højere møller, og nævnte, at VE-bekendtgørelsen forudsætter høje møller i “parker”, hvilket de fleste kommuner definerer som minimum tre, mens andre har accepteret bare to.

Der er både lovpligtig økonomisk kompensation til de nærmeste berørte naboer, mulighed for lokalt medejerskab og uddelinger til lokale projekter fra en grøn pulje på samlet 6-7 mio. kr. at se frem til, hvis det hele gennemføres. Der kom eksempler frem fra andre dele i landet som cykelstier, natur- og klimaprojekter, forsamlingshuse, friskoler og idrætsfaciliteter, som sol og vind kan dryppe puljemidler af på lokalt.

Mikkel Schwab fik fra begyndelsen understreget, at det eksisterende VE-udvalg definerede deres eget mandat som at skulle sikre lokalsamfundet den bedst mulige aftale, hvis projektet bliver til noget. Og vel og mærke ikke at bakke op om projektet som sådan. Nogle i udvalget er mest for, andre mest imod. Men de er enige om, at naboer skal behandles ordentligt, og at vi som lokalsamfund under alle omstændigheder skal ha’ noget ud af generne. VE-udvalgets plan er at lave en afstemning for eller imod på det næste borgermøde – dato endnu ukendt – når der er forhandlet en model på plads om, hvordan det store energianlæg økonomisk kan smitte af lokalt. Så kan politikerne, der skal sige endeligt ja eller nej, forholde sig til det.

Alt det bliver således nærmere undersøgt i VE-udvalget, hvor der udover de lokale repræsentanter og udviklerne sidder folk fra kommunen og en af tre såkaldte sparringspartnere fra VLF-rejseholdet, der arbejder landsdækkkende med “Vedvarende Lokalt Fællesskab”, Søren Hermansen, Kim Tobiasen og Tyge Mortensen, hvoraf den sidstnævnte var med i Bjedstrup.

VE-udvalget, som har sit udspring i Liv i Landsbyerne, tæller af lokale medlemmer Mikkel Schwab og Lars Mose fra Bjedstrup, Flemming Skotte Møller og Laurits Anesen fra Alken, Ditte Jensen fra Svejstrup og Mads Winther fra Svejstrup Enge. Og døren er ikke lukket for flere medlemmer, som Mikkel sagde.

Det kom under mødet også frem, at kabler til/fra anlægget skal i jorden – ikke i luften, at anlægsarbejdet vil vare tre måneder, at det indebærer hele 1.000 lastbilkørsler, men ikke hvordan de lange transportvogne skal komme forbi de skarpe sving ved viadukten eller de smalle veje i Boes.

Borgmester Frands Fischer (S), der var tilstede sammen med en god håndfuld andre byrådspolitikere, indledte og afsluttede – bl.a. ved at sige, at han havde store forventninger til denne form for tidlig-tidlig involvering af lokalsamfundet før det afgøres, om der skal en egentlig planproces i gang.

På mødet var der en mængde slides med informationer fra fire oplægsholdere – og de er netop blevet tilgængelige på en side udelukkende om projektet Sol og vind ved Emborgvej, som det hedder nu. Her kan man finde slides fra kommunaldirektør Lars Clement, den lokale arbejdsgruppe, VE-udvalget, ved Mikkel Schwab, rådgiver Tyge Mortensen og udvikler Henrik Damgren, Fjordland.

Kortet over støjzoner ved VE-anlægget er hentet fra Fjordlands materiale.



You are currently viewing Mølleprojektet må ikke give splittelse i lokalsamfundet