Nyt skridt i klima-lavbundsprojektet

Naturstyrelsens klima-lavbundsprojekt i Illerup Ådal og Alken Enge er kommet et skridt videre, idet Cowis forundersøgelse nu er blevet færdig. Se den her. Her citeres fra det indledende afsnit:

Der er tale om en teknisk forundersøgelse, der belyser mulighederne for etablering af et klima-lavbundsprojekt indenfor et område af ca. 307 ha i Illerup Ådal og Alken Enge. Projektet har et primært formål om at sikre, at tørvejorden fugtiggøres, så der sker reduktion i frigivelsen af drivhusgasser. Samtidig er der stor fokus på at bevare de arkæologiske fund i jorden, ligesom også muligheder for vandtilbageholdelse og for etablering af mere sammenhængende naturområder belyses. Der er foreslået tiltag, som kan udføres i fire delområder, som der kan arbejdes videre med. Det mest vestlige område (Alken Enge) har særlig fokus på bevarelse af arkæologiske levn i jorden, samtidig med, at der skal ske sikring mod oversvømmelse fra øst af de sommerhuse, der ligger mellem Alken Enge og Mossø. Projektforslagene omfatter genslyngning af vandløb, sløjfning af dræn og grøfter, etablering af overrislingszoner, terrænregulering, opbygning af dige og ekstensivering af landbrugsarealer. Ved gennemførelse af projektet vil der skabes et sammenhængende naturområde gennem Illerup Ådal, som vil styrke mulighederne for udvikling af god natur. Vandløbene i projektområdet vil blive forbedret, og skabe flere levesteder for vandløbsfaunaen samt øge gydemulighederne for søørrederne i Mossø. En større del af projektområdet består af landbrugsarealer, der i projektet vil blive ekstensiveret og hvor den naturlige hydrologi genetableres. Projektet vil ikke medføre en negativ påvirkning af beskyttede arter eller Natura 2000-områder.
Ekstensivering af landbrugsdriften og genskabelse af den naturlige hydrologi i projektet er estimeret til at reducere udledningen af drivhusgasser med 5.177 tons CO₂-ækvivalenter pr. år, svarende til 17,82 tons CO₂-ækvivalenter pr. ha pr. år. Hvis projektet gennemføres i sin helhed, er det vurderet at omkostningen på anlægsarbejdet vil være på ca. 14 mio. kr.
Nærmere forhandlinger med lodsejere om den praktiske udformning bliver afgørende for, om og hvordan projektet kan gennemføres ved Alken Enge.

You are currently viewing Nyt skridt i klima-lavbundsprojektet