Bevidste årstidskøb og mindre brug af strøm

Købmanden i Alken har fået sig en bæredygtighedsgruppe – bestående af Anne Agger, Birgit Bune, Søs Nielsen og Hanne Gammelgaard. De ser blandt andet på varernes klimaaftryk, vil sortere nogle varer fra og lade nye komme til og gerne give mere plads til frugt og grønt. Se deres udspil, hvad der kommer til at ske på Bæredygtighedsgruppen i Købmanden i Alken. (Foto fra bageribegyndelsen i 2020: Søren Slebo)

FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF PROCES FOR BÆREDYGTIG PROFIL – ALKEN KØBMAND OG BAGERI

På generalforsamlingen d.16.3. 22 kom Birgit Bune og Anne Agger med et oplæg til, hvordan vi i købmand og bageri kan arbejde med bæredygtighed. Der blev etableret en gruppe udover Birgit og Anne med Søs og Hanne G.

Vi tog udgangspunkt i de områder, som Birgit og Anne præsenterede og i de tilbagemeldinger der kom fra generalforsamlingen:

1. Klima, økologi, emballage, varesortiment, energi
2. Prioriteringer for indkøb, salg og forbrug

Vores møder i gruppen handlede i starten om at finde et fælles ståsted i forhold til bæredygtighed og klima, som jo er kompliceret. Vi læste og satte os ind i bl.a. ”Den store klimadatabase”, ”Bæredygtighed i Meyers”, ”Coops klimatiltag”, ”Hvordan spiser du klimavenligt”, ”En tur i supermarkedet: Er det blevet nemmere at handle klimavenligt?” og ”Vælg danske frugter og grønt i sæson”.

Efter læsning, mindre undersøgelser, besøg hos forhandlere, som vi ønskede inspiration fra, og en del samtaler lavede vi en prioriteringsliste:

1. En udvidelse af frugt og grøntudbuddet med bevidste årstidskøb, som ville kræve køligere opbevaringsmuligheder.

2. Reduceret strømforbrug i butikken: 5 grader for køleskabe og minus 18 for frysere. Lyset anvendes efter behov.

Punkt 1 og 2 er relateret. De store kummefrysere opvarmer butikken i sommerperioden, så frugt og grønt får kortere holdbarhed.

3. Mindre klimaaftryk i produktion og bearbejdning af varer: Vi stræber mod mindre klimaaftryk og produktion og bearbejdning er de største klimasyndere, så hvad kan vi undvære på hylderne?

4. Emballage: Vi har været en del omkring emballage, som jo også er en vare med produktion og bearbejdning, og hvor specielt plastic er blevet et stort problem for vandmiljøer. Vi tænker i genfyld.

5. Kommunikation om bæredygtighed og ny retning i butik og bageri: vi vil løbende informere og være i dialog med butikkens brugere og byens borgere for at så mange som muligt får medejerskab til projektet. Dette lille skriv er det første officielle vindue, vi laver. Vi vil gerne have tilbagemeldinger og inspiration, og vi planlægger derfor at opstille en bod i forbindelse med købmandsbutikkens fødselsdag lørdag 24.september. Her vil vi være tilstede for at få gode samtaler og ideer til bæredygtighed fra kunder og besøgende.

Vi er fortsat i gang med at kigge på varernes klimaaftryk, sortere nogle varer fra og lade nye komme til, på mere plads til grøntsager og frugt i butik og lager, lave aftaler med nye grønt-frugt leverandører, nu hvor Jeksen Grønt er flyttet og endelig på strømforbruget i butikken og bageriet.

Søs, Anne, Birgit og Hanne G.