Du er nu nummer 16 i køen

Når man i det tidlige morgenmørke kører fra Alken mod Skanderborg, møder man en hel karavane af små størrelser, der tappert tramper i pedalerne for at nå op til deres børnehus og skole. De ældste cykler selv, de mindre har en forældre lige i hælene, mens de mindste bliver transporteret derop i ladcykel. Man bliver helt glad over, at se alle disse friske børn, der fortsat skaber liv og aktivitet på Bjedstrup skole, men man bliver også en smule bekymret. Selvom børnene er udstyret med både lys, hjelm, vest og reflekser, så er vejen smal, sigtbarheden er dårlig, der er både bakker og sving og der bliver kørt alt for stærkt. Man kan ikke lade være med at tænke, bare det her bliver ved med at gå godt.
For tyve år siden var det mine egne børn, der selv cyklede i skole. Dengang var glæden også stor over, at børnene både fik frisk luft og motion og at man ikke mindst selv slap for at køre dem derop, men også dengang var Emborgvej en meget farlig skolevej. Det lykkedes os at få Ry kommune til at projektere og sætte penge af til den 700 meter lange cykelsti, men lige inden cykelstien skulle etableres, kom kommunalreformen. Ry kommune ønskede i al hast at tømme kommunekassen og brugte i stedet alle pengene på en rundkørsel. Det er til gengæld en meget flot rundkørsel med stenbelægning, springvand og lys i mange farver. Når man nærmer sig Ry om aftenen, bliver man helt i tvivl, om det er Crazy Daisy der holder happy hour, eller om det er diskotek Skubberen, der nu er genåbnet, indtil man bliver klar over at lysshowet og springvands fontainen jo bare kommer fra rundkørslen. Den rundkørsel har sikkert været dyr. Hvis man havde nøjedes med en diskret festlig skovtrold lige som den i Vrold, havde der sikkert også været råd til rigtig meget cykelsti.
Siden vi for tyve år siden blev lovet en cykelsti, har man kunne følge med i hvor cykelstien er rangeret i prioriteringslisten. Hver gang man tror, at nu er det Alkens tur, ryger man om bag i køen. Det er lige som, når man forsøger at ringe til sit teleselskab og lige inden det bliver ens tur, bliver forbindelsen afbrudt og man må starte forfra. Med meldingerne fra Skanderborg Kommune er det, som om den prioriteringsliste bare bliver længere og længere og at de unge cyklister bliver holdt hen og holdt for nar.
Mine egne tre børn kom heldigvis alle godt til og fra Bjedstrup skole og er for længst cyklet videre. Mit ønske er bare, at alle de nuværende børn også kommer godt til og fra Bjedstrup skole. Så lad os nu få etableret den cykelsti, vi kan ikke være andet bekendt. 

Af Thorbjørn Herrik, Anes Høj.

(Foto: Marlies Warming)

You are currently viewing Du er nu nummer 16 i køen