Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

1996 blev året, hvor den gamle Alken Borgerforening og den nye forening Alken Station blev slået sammen og fortsatte under det nuværende navn Alken Borger- og Aktivitetsforening. Den første bestyrelse blev præsenteret i Byfestbladet 1996 med foto, fra venstre: Eric Ballowitz, Gary Craig, Annette Uhrenholt, Anne Grete Viborg, Søs Nielsen, Carsten Jensen og Poul Ganer.

I foråret måtte der adskillige generalforsamlinger til før de to foreninger kunne fusionere: Den dengang næsten 50 år gamle borgerforening med de traditionelle årstids-aktiviteter, juletræ, byfest, katten af tønden, foredrag, revy og dilettant, og så foreningen Alken Station med bare tre år på bagen, som blandt andet stod for fællesspisninger, cirkeldans og klub for børn på mejeriet – og af flere ældre i byen og borgerforeningsfolkene blev opfattet som mere flippet.

Der var i borgerforeningen i første omgang ikke enighed om økonomisk støtte til alt det nye, der foregik omkring Mejeriet, og det havde passet flere tilflyttere godt ikke hele tiden at skulle have alle initiativer sanktioneret i en bestyrelse, der ikke altid var med på noget nyt. Et forslag i borgerforeningen om at skænke 17.000 kr. til indsamlingen til at købe mejeriet et par år før havde samlet 75 procent opbakning, selv da alle modstandere var trommet sammen. Tilhængerne af bevillingen skyndte sig nemlig også ud i byen for at samle medlemmer sammen, der kunne stemme for.

I et dobbelt-interview med Carsten Jensen og Mogens Andersen, der var formand for Alken Mejeri, konstaterede Carsten, at der til sidst ikke var nogen, der stemte imod sammenlægningen, og meget få i byen sagde nej til at gå med i den nye sammenlagte forening. Han pegede også på en tendens til at sige “dem” og “os” på bestyrelsesmøderne – så nu var det på tide at indse, at Alken var for lille til to foreninger.

På Mejeriet blev køkkenet praktisk placeret midt i det hele indrammet af glasvægge og lige ovenpå installationer som fyr og afløb. Også dengang stod Anne Grete Viborg for fællesspisningerne, også før køkkenet var fuldt udbygget, så de private køkkener måtte i brug. Ved den lejlighed blev forslaget om natcafé i vinterhalvåret, når børnene var puttet, også luftet. Det skulle blive til en årelang tradition med fredagsbar.

Det år blev byens eget festtelt sat til salg – for minimum 20.000 kr. Det skulle tjene sig ind ved udlejning til andre landsbyer og foreninger – men krævede meget arbejde at sætte op og tage ned igen. De først pip om en udstykning bag Sandvejen lød også det år – det der senere skulle blive til Anes Høj.

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning,’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

You are currently viewing Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede