Ingen guldringe, ingen våben, men alligevel spændende. Her sidder fire nutidige danskere med fødderne i en fordybning, hvor der for cirka 1000 år siden arbejdede en håndværker, dengang i vikingetiden. Eller måske flere. I mellemtiden har denne skråning nord og øst for Alken kun været benyttet af bønder, må vi formode. Det er ikke en landsby, som arkæologerne Anja Vegebjerg og Louise Søndergaard fra Museum Skanderborg har udgravet i to uger. Der er påvist et mindre beboelseshus og to såkaldte grubehuse. Hvad foregik der, dengang for 1000 år siden?
Ved en prøveudgravning i januar 2019 var der interessante antydninger, og da udstykningen til det kommende landsbyfællesskab på bakken nu er tæt på, ville arkæologerne fuldføre arbejdet.
Museumsinspektør Ejvind Hertz tænkte sig i 2019, at der herfra kunne trækkes en linje til Sukkertoppen ved vestenden af Mossø. Der er nemlig tidligere påvist en bebyggelse, måske en befæstning. Fra disse to punkter i landskabet kunne man overskue trafikken ved og på Mossø. Så måske er dette en udkigspost, altså en sikring mod indtrængende fjender. Den nærmeste større bebyggelse fra perioden er fundet ved gården Godthåb oven for Skanderborg Station.
Om der har været flere huse på bakken ved Alken kan kun fremtidige udgravninger vise, men de er ikke på planen. I givet fald bliver det på bakketoppen over den nye udstykning. Dateringen fra denne udgravning kan hentes fra fund af keramik, som siger ’vikingetid’ i den sene ende.
I de kommende dage dækkes udgravningen, og byggeselskabet Thybo har sammen med projektets ildsjæl, Jens Thor, fri bane. De første af nutidens huse opføres efter sommerferien.
Det skal tilføjes, at de berømte krigergrave i Alken Enge er 1000 år ældre end dette fund. Ofringerne i Illerup Ådal skete i perioden 200-450 e. Kr.
På billedet ses med fødderne i det tusind år gamle grubehus fra venstre arkæologerne Anja Vegebjerg og Louise Søndergaard, museumsinspektør Ejvind Hertz og Jens Thor fra projektet Mossø Bakke.
(Foto: Peter Abildgaard)