Da der var minkfarm ved Alken

At der tilbage i 1960’erne eksisterede en minkfarm et sted i Svejstrup Enge var en historie, der har været alken.dk’s redaktion bekendt, siden nu afdøde Jan “Murer” en gang fortalte, at han selv havde arbejdet der som dreng. Men historien om hvor, hvem og hvordan fik Jan ikke uddybet, før han døde i 2013. Fornylig dukkede så en artikel fra Aarhuus Stiftstidende i 1964 op og kunne berette om manden bag: Robert Lincoln, der havde 1.000-1.200 avlsmink på Bækkelund Pelsfarm og også drev Alken Maskinstation.
Altså et lokalhistorisk kuriosum i en tid, hvor minkavl blev lukket ned under coronaepidemien, og hvor minkavl og anden pelsproduktion i andre europæiske lande længe har været forbudt. I artiklen med overskriften “Et spring lykkes kun hvis man vover” er det en anden indgangsvinkel – og her fremgår det, at arbejdsmanden fra brunkulslejerne købte en lille minkfarm med bare 32 mink og flyttede dem til sin ejendom i Svejstrup Enge.
Af den artikel fremgår ikke den nærmere beliggenhed. Men en af dem, der har boet længe i Svejstrup Enge, Peder Porse, peger på Alkenvej 28, hvor nu Eric Ballowitz og Vibeke Sandberg bor, for Peder kan huske skiltet på den tidligere ejendom, der netop bar navnet “Bækkelund” – og jo ligger lige ved Langdalsbækken. Også Hans Hansen fra Alken Vestergård bekræfter Peders udpegning. Og ganske rigtigt: Vibeke fortæller, hvordan de endnu kan finde rester af metal fra burene på grunden, og Eric har stadig Bækkelund-skiltet hængende. De to overtog fra nu afdøde Bent “Steensgaard”, som mange husker som ivrig papkasse-samler på cykel. De rev huset, der havde kendt bedre dage, ned og byggede deres træhus i 2004.
Men tilbage til minkfarmen, for Jan “Murer”s mor, tidligere Alken-borger Via Lütken” Pedersen, husker tydeligt, at Jan som stor skoledreng arbejdede ved minkfarmen og også kørte med ud med minkfoder til andre farme – bl.a. til Fyn. Via, der nu er 95 år, husker, at Roberts kone Inger kom fra Ry og også hjalp til på minkfarmen, som hun kalder “lille” – og at Jan var glad for at arbejde for dem. Hun husker, at Lincolns siden flyttede til Billund, og at Jan blev ved med at besøge dem, efter de var flyttet. Hun fortæller i samme omgang, at hun selv voksede op på ejendommen tæt ved – Kildegården – som hendes forældre flyttede til, da hun var fem.
Tidligere tømrermester i Alken Ove “Mossø” Jensen, der nu er 88, husker også Lincolns minkfarm, som han i flere omgange lavede noget for – bl.a. nogle maskiner, som Lincoln-parret skulle bruge under pelsning. Inger arbejdede ved siden af sit arbejde hjemme også på Ry Konfektionsfabrik. Ove, der kalder minkfarmen “stor”, husker, at burene stod på grunden i retning mod Alken – og at farmen nok eksisterede i 10-15 år.

Flyfotoet, hvor man tydeligt ser de lange buranlæg syd for ejendommen, er fra 1965-1966. Kildegård nederst til højre i billedet.
Vil du selv studere de gamle flyfotos – så gå i venstremenuen her: https://kort.skanderborg.dk/spatialmap > Andre baggrundskort > Fly- og ortofoto > Flyfoto 1965-66 (og mange andre år).

You are currently viewing Da der var minkfarm ved Alken