For nytilflyttere og alle andre: Guide til Alkens foreningsliv

Nytilflyttere fra Mossø Bakke har ønsket at få en guide til foreningslivet i Alken, så her kommer den:

Alken har mange foreninger og fællesskaber på kryds og tværs, og to centrale er: Alken Borger- og Aktivitetsforening (ABAF) – samt Alken Mejeri. De to foreninger har hver deres formål, hver deres bestyrelse og hver en årlig generalforsamling – og en i høj grad sammenfaldende medlemsskare og udstrakt samarbejde.
ABAF står for traditioner som juletræ, fastelavn, sankthans og byfest, aktiviteter på Mejeriet som strikkecafé, Fælles-Skabet (tøjbytte), bordtennis, paraboldklub, fællesspisninger, koncerter og foredrag. Dertil kommer andre aktiviteter i byen som shelters, Fællespladsen, fælles dele-elcykel og den hyperlokale netavis alken.dk. Under ABAF sorterer også Trafikgruppen ligesom andre adhoc-grupper, der kan opstå, når behovet melder sig. ABAF er også vores officielle kontakt til myndighederne.
Medlemmer får rabat på entreen ved mange arrangementer – og gratis opslag på alken.dk.
Årligt kontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. (Hvis et medlem af økonomiske årsager ønsker at betale 100 kr i årskontingent, vil det også blive godkendt). Konto i Arbejdernes Landsbank: Reg. nr. 5370 Konto nr. 0255650.
Læs mere bl.a. om historien, kontakt og hvem, der p.t. er i bestyrelsen på info-siden Borgerforening – find den i computervisning i øverste linie på forsiden, og på smartphone i menuen øverst til højre.

Foreningen Alken Mejeri ejer bygningerne og tager sig af økonomi og drift af vores fælles hus. Det gælder vedligeholdelse, varme, rengøring, samt udlejning. Dels den permanente udlejning til købmandsbutik og bageri, træværksted, depotrum og lejlighed ovenpå. Dels udlejning til private fester og andre arrangementer. På jævnlige arbejdsdage og forskønnelsesdage passer vi på og forbedrer bygningerne.
Medlemmer slipper billigere ved udlejning – og får gratis opslag på alken.dk.
Årligt kontingent: 100 kr. pr. voksent medlem. Kontingentet betales årligt senest 28. februar. Konto i Merkur – den almennyttige andelskasse: Reg. nr: 8401 Konto nr.: 11 28 794.
Læs mere bl.a. om historien, kontakt, booking og hvem, der p.t. er i bestyrelsen, på info-siden Mejeri – find den i computervisning i øverste linie på forsiden, og på smartphone i menuen øverst til højre.

Som det fremgår, foregår der løbende en masse – meget synligt og mere usynligt. Og det er en del af svaret på et spørgsmål, der jævnligt dukker op: Hvorfor to foreninger? Ja, bl.a. fordi der er så meget at tage sig af. Mange gøremål, der hver for sig kræver tid og energi, appellerer til forskellige lyster og kompetencer og involverer mange forskellige aktive medlemmer. Et godt gammelt Alken-slagord lyder i øvrigt Al magt til de aktive.

To andre centrale foreninger med egen bestyrelse og årlig generalforsamling – og igen mange af de samme medemmer:
Købmanden i Alken, hvor medlemmerne står bag disken, henter varer i Ry, prismærker, gør rent, bager, køber ind, reklamerer, passer café, vedligeholder og gør hovedrent på jævnlige arbejdsdage. Find bestyrelse, kontakt-info m.m. på info-siden Købmanden – find den i computervisning i øverste linje på forsiden, og på smartphone i menuen øverst til højre. Her er medlemskabet gratis.

Liv i Landsbyerne, der har medlemmer i hele skoledistriktet – Alken, Boes, Bjedstrup, Illerup og Svejstrup. Foreningens formål er styrke fælledskaber, fællesskaber, naboskaber og venskaber på tværs af byerne omkring Bjedstrup Skole og Dover Sogn. Find bestyrelse m.m. på info-siden Liv i Landsbyerne. Foreningen kæmpede for skolens bevarelse, skaffer midler ved at rydde op efter Smukfest og repræsenterer lokalområdet i kommunale landsby-sammenhænge. Medlemskabet er gratis.

Derudover er der Dover Gymnastikforening, der tager sig af idrætten, Foreningen til Fremme af Biodiversitet tager sig af biodiversiteten, Alken-koret af sangen, Alken Saftklub af frugten. Så er der fællesskaber, som bølger op og ned, om Alken Have, Biblioteket, Bæredygtighedsgruppen, gå-grupper, tipsklubber, læsekredse, madklubber og meditationsgrupper rundt omkring. For ikke at nævne mødregrupper, små jolle- og trailerlaug og en række grundejerforeninger.

(Foto fra fastelavnsoptog 2024: Peter Abildgaard)

You are currently viewing For nytilflyttere og alle andre: Guide til Alkens foreningsliv