Anne-Mette Lykkes mølle-forslag med svar fra Bente Andersen og Karen Rasmussen


(Artiklen er opdateret d. 6/1 2025 med indlæg fra Karen Rasmussen.)

Anne-Mette Lykke, der er kommet med i VE-udvalget, har nu et konkret forslag til en alternativ placering af de omdiskuterede vindmøller – op på Overmarken, hvor lodsejerne fra Svejstrup Østergaard også ejer arealer. Og hun har bedt lodsejerne om en seriøs vurdering. Hun skriver:

“Jeg er medlem af VE Gruppen, og i den forbindelse har jeg snakket med mange naboer om VE projektet ved Boes-Alken. Dette indlæg er dog fra mig som privatperson.

Vi har brug for VE anlæg i stor stil og hurtigt, men det er vigtigt, at anlæggene placeres bedst muligt i forhold til natur og naboer. Den foreslåede placering ved Boes-Alken er klos op ad naturområder og vil måske påvirke flere landsbyer, og dermed flere hundrede husstande, med støjgener. Måske kan der findes en bedre placering?

Når jeg ser på Skanderborg Kommunes rødskraverede kort, kan jeg finde bedre placeringer, endda indenfor samme lodsejers jord. Steder hvor naturen påvirkes mindre og landsbyerne er længere væk. Jeg har lavet et forslag til en alternativ placering, men der er sikkert andre muligheder, hvis der bruges lidt tid på at undersøge det.

Jeg har henvendt mig til lodsejer og kommunen for at bede om en seriøs vurdering af mit forslag og andre alternative placeringer.”

På kortet ses dels det nuværende forslag ved Boes Skov – og Anne Mettes forslag til alternativ placering på Overmarken syd for Hemstok.

Bente Andersen fra Svejstrup Østergaard skriver som svar til Anne Mettes forslag:

“Kære Anne-Mette. Tak for dine overvejelser og forslag. Det areal, du har tegnet omgivet af en rød cirkel, er ejet af fire andre udover os. Altså i alt fem lodsejere. Herudover vil der være tre huse – måske fire huse, som skal opkøbes fra de nuværende ejere, idet ingen må bo der længere, hvis den røde cirkel svarer til den på Højlund.

Herudover er der paragraf 3-områder (naturbeskyttelse) inde i den røde cirkel. I forhold til, om der ville kunne stå vindmøller her kræver det også en vurdering og beregning tilsvarende den, der er udarbejdet for projektet på Højlund. Det kan vi ikke vurdere, om der kan.”

Svar fra Anne Mette på svar fra Bente (2. januar):

Jeg vil gerne svare på de problematikker, som Bente rejser:

Bente 1: Det areal, du har tegnet omgivet af en rød cirkel, er ejet af fire andre udover os

Den røde cirkel på nuværende areal dækker fem ejere udover Bente og Karl Ole (dette kan ses på appen Find Ejeren).

Bente 2: Herudover vil der være tre huse – måske fire huse, som skal opkøbes fra de nuværende ejere

Den foreslåede placering er et udkast, som kan blive endnu bedre hvis det undersøges nærmere.


Bente 3: Herudover er der paragraf 3-områder (naturbeskyttelse) inde i den røde cirkel

Den røde cirkel på nuværende areal dækker også §3 områder (se kort med § 3-beskyttet natur).

Bente 4: I forhold til, om der ville kunne stå vindmøller her kræver det også en vurdering og beregning

Når man laver et så stort projekt, som får betydning for natur og mange mennesker, bør projektejer og kommune bruge tid på at finde den mest velegnede placering.

Endelig er den alternative placering ikke klos op ad naturområder, og adgangsforholdene er bedre, da lastbiler og møllevinger ikke skal igennem landsbyer.

Det skal lige nævnes, at i sit første gensvar havde Anne Mette et andet svar til “Bente 2”, som 3. januar blev ændret til den nuværende ordlyd.

Kommentar fra Karen Rasmussen, Hjelmslevvej 6, Forlev (4. januar):

Vedr. Anne Mettes Lykkes forslag om at placere tre vindmøller og solceller på Overmarken, i stedet for ved Boes, vil jeg lige gøre opmærksom på at der i forvejen er 3 vindmøller i området. De har stået der i næsten 25 år og der er for nylig givet tilladelse til at de kan blive stående til 2030. Der blev på et tidspunkt søgt tilladelse til at forhøje dem til 150 meter, hvilket blev afslået, efter meget stor modstand fra borgerne i området, vi er efterhånden mange der har stor erfaring i at “kæmpe imod vindmøller” tæt på beboelse.

Området er ikke optimalt til vindmøller, møllerne har en virkningsgrad på ca 20 %, hvor nogle fuldstændig identiske vindmøller der blev placeret ved Samsø, producerede det dobbelte.

Der er beskyttet natur og beskyttede arter i området, bla. røde glenter. Desuden er der særlige drikkevandsinteresser, med højtliggende grundvands reservoir’ og der er også kort afstand til naboer.

Da vindmøllerne blev sat op i sin tid, blev den nordlige mølle efter klage fra nærmeste nabo, målt til at støje for meget men man valgte at lade stå til, for der var to andre vindmøller i området, som kunne være skyld i overskridelsen af støjgrænsen- så vi har levet med for meget støj i alle årene, for den fortsatte efter at de to gamle møller var blevet fjernet.
Det er klart at vi ikke kan acceptere at der nu kommer yderligere støj fra tre nye 150 meter møller, i så fald vil vi kræve at støjen bliver målt igen og er støjgenegrænsen overskredet, så bør det tages i betragtning i det nye projekt og den bør blive opkøbt og fjernet, af de nye projektmagere.

Mvh
Karen Rasmussen

You are currently viewing Anne-Mette Lykkes mølle-forslag med svar fra Bente Andersen og Karen Rasmussen