Nye lysninger – og skotsk højlandskvæg og gotlandske heste på vej

Med overskriften “Vær velkommen” skriver Thorbjørn Herrik: I løbet af julemåneden har der været trængsel og alarm på Hedeager Krog. Der er blevet hjembragt pyntegrønt og juletræer til huse og haver i Alken og omegn. Dette har ikke blot givet et tiltrængt tilskud til driften af dette naturområde. Det har også skabt små lysninger, hvor nye blomster kan spire frem til glæde for insektlivet. Planen er at indførte træer som ædelgran skal vige pladsen til hjemmehørende planter, som har langt større værdi for dyrelivet. I stedet for at fjerne granerne en gang for alle lader vi udtyndingen foregå ved juletid, hvor det kan skabe juleglæde år efter år, mens der langsomt bliver mere plads til den hjemlige flora og fauna.

Så tak fordi I hjalp os med at tynde ud blandt granerne og I skal være velkommen igen næste år.

Baggrunden for, at Hedeager Krog er blevet dette lille fine naturområde, som man frit kan bevæge sig rundt i og opleve på alle tider af året går en fire-fem år tilbage. Vi var nogle der oplevede at de små naturoaser rundt om i landskabet lige så stille forsvandt, at naturen havde alt for lidt plads, og at selvom vi boede på landet, var det svært at komme ud og gå tur i naturen. Det førte til, at vi stiftede foreningen med det mundrette navn: Foreningen til fremme af biodiversitet (FFB).

Vores første projekt blev, da de nye ejere af Enggården (Fabulas) gav os fuld råderet over en forsømt juletræsplantage og en tilgroet eng (Hedeager Krog). Vi gik straks i gang med at tynde ud i ikke-hjemmehørende arter, etablere afmærkede stier, lave insektskjul og sætte fuglekasser op. Fonde gav os penge til redskaber og kommunen hjalp med at hegne hele området. Fra TV programmet: Et døgn, to hold, tre dyr vandt vi penge til at anskaffe vores første naturplejere, køerne Bjørli og Vicky med deres kalve Klein og Lille DD. Disse dyr og deres efterkommere, har gennem de sidste fire år sørget for at holde området lysåbent til glæde for blomster og insekter. Egentlig ville vi helst have at naturen passede sig selv og udviklede sig i sit eget tempo, men uden Jonas Pedersens kyndige opsyn og pasning af dyrene, var det ikke gået. Jonas har igennem alle årene været en stor hjælp og støtte og tak for det. Jonas har haft mere end rigeligt at se til og har derfor valgt at trappe lidt ned. Så Bjørli og Vickys efterkommere er nu trukket hjem på gården til Anna og Jonas og laver nu naturpleje på den anden side af jernbanen.

Vores nye dyreholdere er Jesper Fog-Petersen og Heidi Buur fra Gl. Rye. De har stor erfaring med dyrehold og naturpleje, og allerede her søndag ankommer de første fem naturplejere i form af fem skotske højlandskvæg. Senere hen på foråret får de selvskab af tre gotlandske heste. Heidi er medforfatter af bogen Genfortryllet, der handler om naturpleje og hun og Jesper kommer på Mejeriet torsdag d. 13. marts kl 19 og fortæller om biodiversitet, naturpleje, græsning og dyrehold. Bagefter holder FFB generalforsamling. Her kan man høre om planerne om at danne en naturfond, så foreningen ikke bare kan pleje naturen, men også kan eje den og sikre den fremover. Alle er velkommen 13. marts til at blive lidt klogere på biodiversitet, og man er også velkommen til at blive til generalforsamlingen. Så Vær velkommen og godt nytår.

You are currently viewing Nye lysninger – og skotsk højlandskvæg og gotlandske heste på vej