En uge med flere nye skridt i mølle-forløbet

Uge 8 blev en uge med flere nye skridt i forløbet med VE-planerne, Sol og vind ved Emborgvej. For det første kom der nye visualiseringer på banen, da kommunen “helt ekstraordinært” fik et rådgivningsfirma til at udarbejde visualiseringer fra tre forskellige udsigtspunkter. De er dermed nogle mere officielle af slagsen, efter Mads Winther fra VE-udvalget op til borgermødet i Bjedstrup selv havde lavet nogle foreløbige.
For det andet kom der dagen efter et nyt initiativ fra Liv i Landsbyerne, der går ud på: Mølle-afstemning eller ej? Det skal nu til afstemning. På borgermødet lød det nemlig, at der på et nyt borgermøde skulle gennemføres en afstemning for eller imod VE-projektet, så politikerne, der skal træffe beslutning, ved, hvor lokalbefolkningen står. Men det er bestyrelsen siden kommet så meget i tvivl om, så der nu skal være en afstemning om afstemningen på generalforsamlingen mandag 17. marts kl. 19-21 på biblioteket på Bjedstrup Skole.
Tilmelding skal ske herfra. Medlemmer af foreningen har stemmeret. Personer med adresse i Bjedstrup Skoledistrikt kan blive medlem gratis her.

I denne uge kom der for det tredje et debatindlæg i dinavis.dk fra medlem af økonomi- og erhvervsudvalget Martin Frausing Poulsen (DD), der senest har fået overskriften “Byrådet skal ikke tvangsfjerne borgere, for VE-anlæg“. Frausing, der i november var helt imod at sende tre af de fem aktuelle VE-projekter videre i processen, erklærer sig som decideret modstander af vindkraft på land. Han skriver bl.a., at “Da jeg deltog i borgermødet i Bjedstrup, hørte jeg med egne ører Bente Andersen sige: ”Mølleprojektet må ikke give splittelse i lokalsamfundet”, og at hvis naboerne sagde nej, så ville projektet falde. Nu siger de fra – så hvorfor arbejdes der stadig videre med projektet? Hvis vi skal have et troværdigt byråd, må vi sige fra. Vi kan ikke acceptere, at et tydeligt løfte til borgerne nu bliver tilsidesat.”
Karl Ole Jokumsen, der er projektudvikler sammen med Bente, siger til alken.dk om Martin Frausings indlæg:
– Det virker som om han vil slå politisk plat på en sag, som endnu ikke er færdig med allerførste dialog inden en evt. indsendelse af ansøgning. Intet er afgjort. Der er nedsat en dialoggruppe, hvor første møde netop er afholdt. Yderligere to møder er planlagt. På første møde blev holdt en god tone, og det var et konstruktivt møde også med nye indspil om projektets udformning. Alle udtrykte ønske om at bidrage til den grønne omstilling, med omhyggelig hensyntagen især til de nærmeste naboer.
For det fjerde har Midtjyllands Avis nu søsat et redaktionelt tema om netop VE-projektet i vores lokalområde, hvor den første artikel handler om Rob og Ashley Buitenwerf fra Alkenvej 24, hvis ejendom ikke kan beboes, hvis projektet gennemføres. Artiklen med overskriften Frygter for huset: Må flytte hvis møllerne kommer omhandler bl.a. parrets frustrerende situation. Rob udtaler, at de på et møde med projektudviklerne fra Svejstrup Østergård havde håbet, at der ville blive talt om et eventuelt opkøb af huset, men at de har endnu ikke fået et bud. Avisen opsummerer, at for parret kan det være svært at finde den rette strategi. Skal de håbe på forhandling, eller skal de gå til kamp mod projektet? Jo længere tid, der går, des mindre indflydelse får parret, føler de.
Om den situation siger Karl Ole til alken.dk:

– Vi har haft nogle gode møder med Rob og Ashley, men vi kan naturligvis ikke forhandle færdig med dem, så længe vi ikke ved, om projektet ender med en ansøgning. Det er meget beklageligt, men også forståeligt, at de føler sig utrygge, fuldstændig parallelt til de mennesker, der ikke ved, om de skal flytte ved planer om en toglinje eller motorvej. Forhåbentlig bliver ventetiden i denne sag ikke nær så lang.
For det femte har Midtjyllands Avis lørdag også et interview i temaet – denne gang med Kristian Nørgaard Jessen og Julie Ringbøl, der er flyttet ind på Boesvej 2: Vindmøller truer idyllen i Svejstrup: Kristian og Julie frygter stavnsbinding. De kritiserer bl.a. kommunens proces for at være uigennemsigtig, fordi politikerne ikke har svaret på, hvorfor netop de aktuelle fem VE-projekter blev foreløbigt udpeget. De mener også, at netop i Søhøjlandet bør man prioritere det unikke landskab og sammenhængende natur over store tekniske anlæg.

Læs også 10 debatindlæg på smalltalken siden 8. december – for det meste med direkte kritik af mølleprojektet – på smalltalken * Sol og vind ved Emborgvej.


Fotoet er fra en af de tre nye visualiseringer – møllerne set fra Svejstrup.

You are currently viewing En uge med flere nye skridt i mølle-forløbet