Sol- og vindanlæg ved Boes Skov er et ud af 16 forslag

Siden juni har udviklere kunnet indsende forhåndstilkendegivelser med ønsker om at etablere vedvarende energi-anlæg (VE-anlæg) i et samarbejde med kommunen og borgerne og virksomheder i de berørte lokalsamfund, oplyser Skanderborg Kommune.

Ved fristens udløb 17. september har kommunen modtaget 16 tilkendegivelser, hvoraf seks er solcelleanlæg, seks med vindmøller og fire hybride anlæg med både solceller og vindmøller. To af de rene solcelleprojekter ligger i tilknytning til eksisterende vindmølleområder. Et af de hybride anlæg er det fra Bente Andersen og Karl Ole Jokumsen fra Svejstrup Østergaard, som har overtaget gården Højlund. Projektet går ud på 20 hektar sol og tre vindmøller á 150 meter på marken Tømmerho nord for Emborgvej op mod Boes Skov. Hele anlægget med en forventet årsproduktion på 56.000 MWh.

Se: Kommunens ambition om alternativ energi kan indfries af 43 møller

– Vi er meget glade for den store interesse. Nu gennemgår vi alle henvendelserne. Der vil formentlig være projekter, som ikke kan realiseres – eksempelvis på grund af fredet natur – og som derfor må sorteres fra. Efter den første grovsortering prioriterer vi resten af projekterne, siger borgmester Frands Fischer (S).

Økonomi- og Erhvervsudvalget får projekterne til prioritering på et udvalgsmøde, forventeligt i november 2024. 

Byrådet har besluttet at sende forslag til kommuneplantillæg 21-14 og en tilhørende miljørapport i høring. Forslaget, som samlet kaldes et tematillæg, omhandler større solcelleanlæg og vindmøller og indeholder retningslinjer for, hvordan solcelleanlæg kan etableres under hensyntagen til naboer, natur og landskabsværdier.

Skanderborg Kommune har i forvejen udpeget såkaldte dialogområder dvs. områder, hvor VE-anlæg kan placeres. En udpegning betyder ikke, at der med sikkerhed etableres solceller eller vindmøller i et givent område. Det betyder, at der lægges op til dialog mellem kommunen, borgerne og de udviklere, der gerne vil opføre VE-anlæg i området. 

– Jeg vil gerne understrege, at et udpeget dialogområde ikke er ensbetydende med, at der med sikkerhed kommer VE-anlæg. Udpegningen betyder, at vi går i dialog om muligheden for at placere vindmøller eller solceller i området. Og ikke mindst, hvilken gevinst lokalområdet kan få ud af et VE-anlæg, siger Frands Fischer. 

Ved at åbne den politiske proces mere op, får borgere og andre interessenter mere tid til netop dialog. Når den ekstraordinære ansøgningsproces (se grafik) er færdig, begynder den mere traditionelle politiske behandling af sagerne, hvor der også er høringsperiode, som normalt i kommunens sager. 

– Det er faktisk ret unikt, at vi involverer lokalsamfundene så tidligt i processen.  Det bliver spændende at være en del af dialogerne, og jeg ser frem til, at lokalsamfundene også kan få en del i det overskud, som VE-anlæggene genererer. Jeg tror på, at de enkelte lokalsamfund kan få meget værdi ud af at være med, siger Frands Fischer.  

Det er nødvendigt, at Skanderborg Kommune får flere vedvarende energi-anlæg, hvis byrådets mål om at producere grøn el svarende til 100 pct. af forbruget i 2030 skal nås.  

Der skal findes plads til at producere 557 GWh vedvarende energi om året inden for kommunegrænsen, svarende til det gennemsnitlige elforbrug i ca. 124.000 husstande. De 16 forslag vil samlet udgøre 877 GWh årligt.

Det vil eksempelvis kræve 43 vindmøller på 150 meters højde, eller cirka 500 hektar solceller svarende til størrelsen på Hørning by. 

You are currently viewing Sol- og vindanlæg ved Boes Skov er et ud af 16 forslag