Alken-folk med til at redde Klostermølle fra privat opkøb

Staten er på vej til at ville sælge den gamle papirmølle Klostermølle ved Mossøs vestlige ende – Alkens gamle havne-partner.

For tiden samles lokale naturvenner i bestræbelserne på at bevare bygningerne i almenhedens interesse – blandt andet i bekymring for, at stedet skulle blive solgt til højestbydende, som kunne være en privat, der så ville lukke af for offentlig adgang.

Landskabsarkitekt Bendt Nielsen, Alken, som i en årrække har været involveret i naturprojekter på egnen, er med til at sørge for, at gode kræfter samles – med hensigten af stifte en forening, der kan samle penge sammen til et opkøb – og på kort sigt en dialog med miljøminister Magnus Heunicke (S) om at udsætte salget nogle år. Læs Horsens Folkeblad.

Også Anne Mette Lykke, der er medinitiativtager til Naturfond Mossø, samt Thorbjørn Herrik, formand for Foreningen for fremme af biodiversitet, står bag – sammen med en længere række lokale folk og foreninger – se Horsens Folkeblad.

Dampskibet ’Lulu’ er her på vej over Mossø til Kloster Mølle med en stor pram på slæb. Indholdet kunne være træ svarende til to fulde jernbanevogne, som var ankommet til søen via et sidespor fra Alken Station og lastet fra det lille kajanlæg. Af træet blev der på Kloster Mølle fremstillet papirmasse, som siden returneredes til videre forarbejdning andre steder, fortrinsvis nok på Papirfabrikken i Silkeborg. Den lille dampfærge var erhvervet til formålet i Hamburg allerede i 1874 og sejlede på ruten helt frem til 1917, hvor skibsfarten på grund af brændstofmangel blev forbudt. Fartøjet var nemlig i 1904 blevet forsynet med en petroleumsmotor i stedet for dampmaskinen, som da stod over for en større overhaling. Selve dampkedlen – en solid sag af nittet jern på rundt 700 kg. – blev frem til 1990 anvendt som vandvarmer på den nærliggende Vilholt Mølle, men så siden i 2015 solgt på netauktion for den formidable sum af 325 kr. Færgefarten fortsatte med et nyanskaffet fartøj ’Juliane’ frem til 1932, hvor lastbiler og bedre veje efterhånden var blevet for store konkurrenter til de gamle vandveje.

(Fra Lokalhistorisk kalender fra 2019)

You are currently viewing Alken-folk med til at redde Klostermølle fra privat opkøb