Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen

I flere år var den traditionsrige dilettant i Alken foregået i Firgårde Forsamlingshus, hvor borgerforeningen arrangerede buskørsel til og fra forestillingerne og bestilt smørrebrød til publikum. Men i byfestbladet 1998 kunne den nye formand Gary Craig udover at byde velkommen til flere tilflyttere glæde sig over, at dilettanten med Carsten Jensen som drivende kraft kom tilbage på Alkens egne skrå brædder.

Hans Hornbek og Lenette Madsen var nu kommet i ABAF’s bestyrelse, og i bladet fandt læserne af de 600 husstandsomdelte eksemplarer et interview med tidligere købmandskone – fra 1939-1969 – i Alken, Martha Jacobsen, der netop var fyldt 90. Læs eller genlæs hendes beretning Købmandskone i Alken i 30 år om kontrabøger med månedlig afregning, grovvarer på lageret, og hvordan de håndterede varerationering under besættelsen.

Gary kunne i bladet også byde velkommen til flere tilflyttere, og en del af baggrunden var, at gamle beboere flyttede. Således også byens “ældste barnefødte” – nu afdøde Agner Jørgensen, som netop i 1998 flyttede til ældrebolig i Ry fra sit hus på Emborgvej, hvor i dag Dominique Campbell og Bent Frølich bor. Læs eller genlæs interview fra 1992 – Agner – ældste barnefødte i Alken. Agner voksede i 20’rne og 30’rne op i en familie, der i bogstavelig forstand var med til at bygge Alken op, havde boet syv-otte steder i byen og drevet kontrolsted for arbejdsmændenes fagforening hjemmefra – med kontant udbetaling af understøttelse hver fredag til de ledige medlemmer.

I 1998 tog Anna Larsen fra Alken og Jette Hedelund fra Svejstrup initiativ til et Mikkelsmarked ved Dover Kirke, som skulle foregå i september 1999 som et fælles sogneprojekt med middelaldertema på tværs af områdets foreninger.

Revyen hed det år “Rotter og tango” – og på scenen så man Poul Ravn, Carsten Jensen, Jens Langkjær, Merete Vind, Søs Nielsen, Ole Nielsen, Marie Westesen, Margrete, Lene Bay og Poul Erik Mønsted. Pianist var Niels Kaas. Læs om alle revyerne fra 1988 til 2004, men denne gang var sketchlisten: Intro: Poul Erik Mønsted, Anton og Gertrud (Carsten og Poul), Tango på mejeriet (Søs og Jens), Tangolærerinden og Anton (Merete og Carsten), Købmandskurven med sang: Kig i Kassen (Poul og Jens), Rottedamen (Jens og Carsten), Hængerøvs-rap (Søs, Marie, Merete), Drømmene (Carsten, Poul, Søs, Marie, Merete, Ole), Det er bare mænd I (Carsten Jens, Poul, Marie, Merete, Niels), Krudt-Birgittes sang (Lene), Snitkjær fra Samsø (Margrete, Søs, Jens, Ole, Poul, Carsten), Showet: Sidste tango i Alken, Det er bare mænd II (Carsten, Jens, Poul). Slutsang (alle).

De tre bare mænd strippede synkront og smægtende til “You can leave your hat on” og fik publikum både ved generalprøve og premiere helt op at køre. Det er redaktionen bekendt, at der stadig findes videooptagelser fra bl.a. den forestilling. Ved en “filmfestival” i 2007 kom de gamle videoklip til ære og værdighed og samlede 50-60 mennesker til en revival-dag.

Byfesten sluttede af med dans til musik fra Crying Time – med blandt andre Ingrid Robak på bas/klaver og Niels Kaas på violin/keyboard.

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning,’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

You are currently viewing Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen