Elbil eller tog. Nyt eller brugt.

Tirsdag var Skanderborg Kommunes klimakaravane på Alken Mejeri, og ifølge klimamedarbejder Maria Molde var fremmødet på et halvt hundrede stykker det næstbedste af de foreløbigt ni steder i kommunen, inspirations-arrangementet var gennemført. I Voerladegård kom der flere.

Aftenen bød på et klima-beregningsredskab, hvor man kan beregne sit klimaaftryk ned i den mindste detalje. Ideen var at tage et blandt flere tamaer som transport, aftensmad eller ferie, beslutte sig for et vanebrud og beregne, hvor meget mindre CO2, man kan spare klimaet for. Beregneren kunne rumme data ned til forskellen på hakkekød og skært kød – og om man har en kollega med i bilen eller ej, så rundt om ved bordene gik snakken om elbil eller tog var mest klimavenligt, og om det kan passe, at en boremaskine i gennemsnit kun bruges i 14 minutter.

Som en del af sit oplæg præsenterede Maria Molde en undersøgelse om grønne fællesskaber, der viste, at:

  • Højt forbrug giver høj udledning og høj livstilfredshed.
  • Grønne fællesskaber giver højere livstilfredshed end højt forbrug.

Af gensidig inspiration og spirende fælles projekter fra aftenen kan nævnes: Brug og udbred kendskabet til Flextrafik og DSB’s sommertilbud. Lokal database med materiale-overskud og værktøj. Strikkecafe udvidet til repaircafe. Mere kødfri fællesspisning. Flere private grønne madklubber. Fjernvarme eller thermonet til Alken.
Og så det, der allerede er så småt i gang med biodiversiteten, regenerativt jordbrug og almennyttig fond til opkøb af landbrugsjord lokalt.

Anne Agger og Ann Berthelsen havde stået for aftenen, der også bød på klimavenlig mad: Svampe-rødbede-stuvning med rodfrugtemos og blomkål-æblesalat.

You are currently viewing Elbil eller tog. Nyt eller brugt.