Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover

Det løbende neddyk i samlingen af 31 års byfestblade fører nu til en spøjs og hyperlokal kryds og tværs i 1999-nummeret kreeret af Susanne Behnke – nu Emmysdatter – hvor ordforklaringerne var af denne type: Købmandens mand, Sandvejs-dreng, dovent avisbud, hestepige og “hvad Jan er, men Niels gerne ville være”. Se dem alle i selve kryds og tværsen, der vel stadig kan løses ved hjælp af en printer. Førstepræmien for den rigtige løsning var dengang en slikpose til 100 kroner, og ideen er hermed givet videre.

Susanne var også det år på scenen i Alken-revyen, som bar navnet “En engel kommer til Alken”, hvor de andre var Merete Vind, Jens Langkjær, Søs Nielsen, Lene Bay, Poul Egebjerg Ravn, Ole Nielsen og Carsten Jensen. Pianist: Niels Kaas. Læs om alle revyerne fra 1988 til 2004, men denne gang var sketchlisten: Startsang (Alle), Intro: En engel kommer til Alken (Merete og øvrige), Sang: Bare ingen regning (Jens; Søs og Lene), Dræbersnegle (Susanne og Poul; Ole), Karsten og Helge til Fredagsbar (Susanne og Søs; Ole; Merete), Hund i Alken (Jens og Lene; Ole, Carsten, Søs, Poul), To mand i en båd (Poul og Susanne; Merete), Carstens vise (Flyv op imod himlen..), (Carsten; Kor: Poul og Jens), Anders J og Porse på Aneshøj (Ole, Søs og Merete), Motorsavsmænd og The Leader of the Pack (Carsten, Poul og Jens; Lene, Søs og Susanne; Merete). Afslutning og slutsang (alle).

I 1999 levede Alken-Alken-Alken-venskabet stadig, så en håndfuld tyskere og en busfuld belgiere var på besøg i pinsen i borgerforeningens regi – privat indkvarteret med udflugter til Moesgaard, Klostermølle og Akva. Den selskabelige side af sagen bød på kyssedans, tyrefægtning, smørrebrød, friskfangede fisk fra Mossø og tømmermænd – og et på gensyn i 2001 i Alken Belgien.

September bød på et Mikkelsmarked ved Dover Kirke, hvor en række foreninger med Anna Larsen i spidsen arbejdede sammen om et middelaldertema og Bjedstrup Skole sendte de tre ældste klasser på teaterlejrskole. Her indøvede de stykket Djævleungerne fra Dover, der blev gennemført i øsende regn. Til formålet sakser alken.dk her – med forfatterens tilladelse – et afsnit fra jubilæumsbogen “Bjedstrup Skole 150 år”, der udkom på Alken-forlaget Håndtryk i 2008.

Teaterstykket blev optaget på video og står på mange hylder på egnen som et lyseblåt VHS-bånd. Gad vide om ikke det snildt kan trylles om, så den kan genopleves digitalt på nettet? Den idé hermed givet videre. Det er jo 25 år siden nu, så en slags jubilæum også dér.

På mejeriet var der afrikansk dans, tango, fredagsbar, fællesspisning og gang i både foredrags- og ungdomsklub-udvalg. Lenette Madsen og Anne Grete Viborg stod for et loppemarked til at give kroner i borgerforeningens kasse. Og så blev der allerede om sommeren lagt op til glamourøst Nytårsgalla i anledning af årtusindskiftet.

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen
Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning, ’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

You are currently viewing Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover