Besættelsesroman udspiller sig i et kapitel ved Alken

Hvem skulle have troet det? Men det er ikke til at komme uden om: Tage Skou-Hansens debutroman fra 1957 “De nøgne træer”, som ellers udspiller sig under besættelsen i Aarhus, har et kapitel – kapitel ni – der tydeligvis foregår ved Alken – i “varm, tør sommerblæst”. Alken er ikke nævnt ved navn, men når sabotagegruppen, som hovedpersonen, den jurastuderende Holger Mikkelsen er med i, tager på ryste-sammen-weekend med toget til “den lille landstation” med en “skyggefuld asfaltperron” på Skanderborg-Silkeborg-linjen, er man ikke i tvivl.
Heller ikke, da “en lille klat murermesterhuse” også rummer et mejeri med skramlende spande – og en købmand, som venligst udlåner en cykel. Og da sommerhuset, hvor de unge må slæbe deres medbragte øl til, ligger på en nærliggende høj ned mod Mos Sø, som Mossø hedder i romanen, er der ingen vej udenom. Inspirationen må ud fra beskrivelserne komme fra den daværende hytte på Dakbjerg, som med forfatterens kunstneriske frihed var blevet malet i de engelske blå-hvid-røde RAF-farver af engelske faldskærmssoldater, der havde skjult sig dér.
Noget kan unægteligt tyde på, at Tage Skou-Hansen selv har været forbi Alken og Dakbjerg. Romanen, der også rummer et trekantsdrama, blev siden fulgt op af seks andre om Holger Mikkelsen. Den kan klart anbefales – og findes bl.a. på Alken Bibliotek – i et paperback-eksemplar, der ifølge stemplet på indersiden har tilhørt Jan Günther Hansen.

Kilde: Silkeborg Arkiv.
Foto af bl.a. Alken Station 19
58: Odense Luftfoto – formidlet af Danmark set fra luften.

You are currently viewing Besættelsesroman udspiller sig i et kapitel ved Alken