Med et rødt kryds over et nærbillede af en vindmølle og teksten “Nej Tak til kæmpe vindmøller ved Alken, Boes og Svejstrup” kommer den lokale møllemodstand nu på plakater. Med de nærmeste naboer i spidsen har modstander-gruppen, der på Facebook hedder NEJ til kæmpevindmøller nær Alken, Svejstrup og Boes både fået trykt flyers til omdeling og plakater på skilte beregnet til opstilling foran huse. Ella Jørgensen fra Kildegården har fået kampagnematerialet trykt. Jonas Petersen fra Birkegården har indtil nu været officiel talsmand for gruppen, men stopper nu i den funktion og skifter kasket. Han er nemlig samtidig gået ind i VE-udvalget for som nabo at komme tættere på processen.

Nej-gruppen, der fornylig tog navneforandring fra “Vores familier siger NEJ til kæmpemøller nær Alken, Svejstrup og Boes”, har samtidig sat gang i en underskriftindsamling mod projektet – som i skrivende stund har fået 101 underskrifter. Samtidig har adskillige på Facebook markeret deres bolig på et kort over lokalområdet med et rødt kryds for at vise omfanget og den geografiske udstrækning af modstanden. Der er mange røde krydser i Alken.
På en nyetableret hjemmeside har Nej-gruppen grundigt uddybet en række indvendinger og argumenter under kapitlerne Naturen, Gener, Fakta om VE-parken, Landskab & Natur, Støj & Miljø, Projektet & Kommuneplanen og Nabomodstand.
De nærmeste naboer har tirsdag 14. januar været til møde på Svejstrup Østergård inviteret af Karl Ole Jokumsen og Bente Andersen, der står bag projektideen, og deres rådgiver Fjordland. Det lokale VE-udvalg var også med.
Bente fortæller til alken.dk, at naboernes modstand mod deres projekt gjorde stort indtryk, men da det er svært for dem at skulle forholde sig til indvendingerne, måtte de henvise nabo-modstanden til politikerne. Midt i den åbenlyse modstand har de også fået tilkendegivelser fra folk, der synes, projektet er en god idé.
Endnu har Bente og Karl Ole ikke indsendt nogen egentlig ansøgning om projektet, der som forslag både rummer de tre 150 meter høje møller samt solceller. Den nuværende fase er således en slags for-offentlighedsfase eller såkaldt tidlig inddragelse.
Det lokale VE-udvalg har defineret sit eget mandat som at skulle sikre lokalsamfundet den bedst mulige aftale, hvis projektet bliver til noget. Og Mikkel Schwab, der er med i udvalget, understreger, at en god aftale for lokalsamfundet også skal være en god aftale for de nærmeste naboer. Han forklarer, at VE-gruppen skal mødes med “udvikler” (som i projekt-sammenhæng må forstås som Bente, Karl Ole og Fjordland) tre-fire gange frem mod sommerferien, hvor de skal drøfte indholdet af aftalen, der så skal indgå i “udviklers” eventuelle ansøgning. Næste skridt for VE-gruppen er at mødes med VE-grupperne fra de andre områder i kommunen tirsdag 21. januar. Her forventer Mikkel at få en tidsplan for møderne og nogle konkrete input til, hvad kommunen mener, at en lokal aftale kan/bør indeholde.
Samtidig vil VE-udvalget snarest offentliggøre nogle svar omkring mølleprojektet – på spørgsmål til bl.a. kommunen og Fjordland. Måske er spørgsmålene nogle af de samme som de tre, der indtil nu er blevet besvaret på kommunens fakta-side om “Sol og Vind ved Emborgvej, som er projektets navn. Her er der svar om støj-sammenligning, biodiversitet og den politiske udvælgelse. Og på samme side kan man stille flere spørgsmål, der løbende bliver besvaret. Det forlyder også, at der her inden længe vil blive vist visualiseringer af de tre møller i landskabet. Således altså mere tjekkede visualiseringer end de foreløbige – fra VE-udvalgets præsentation, som kan findes på samme side – hvor størrelsesforhold og afstande ikke er præcise.
Politikerne i kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg har de fem udpegede VE-projekter på dagsordenen på sit næste møde onsdag 22. januar. Her skal de “samle op på de fem borgermøder, der er afholdt som opstart på den besluttede borgerinddragelsesproces med henblik på at etablere fem vedvarende energianlæg i Skanderborg Kommune”, som det hedder.
På alken.dk er der på smalltalken nu syv – kritiske – indlæg om VE-projektet – og en særskilt debat om at flytte møllerne til Overmarken.
(Foto: Ella Jørgensen)