Alken 2002: Kan man bare dukke op, hvis der er en fest?

Hvad stiller man op, hvis man ser, der er en fest eller bare en sammenkomst i byen: Kan man bare dukke op? Det spørgsmål stillede den afghanske flygtning Ubaidullah Noori – eller bare Ubaid, der sammen med sin kone Souria og lille Tuba var blevet indlogeret i den tidligere slagterbolig, som kommunen gennem flere år brugte til at huse flygtninge. I byfestbladet 2002 fortalte Ubaid efter ophold i både Talebans fængsler og pakistansk flygtningelejr om, hvordan det at komme til Alken var “ligesom hjemme. Her er søde mennesker, der hilser på hinanden”.
Ubaid kunne samtidig fortælle om at tvivle på, om man mon er velkommen, hvis man kan høre, der er fest eller sammenkomst et sted – eller om det mon er privat, så det ikke er så godt bare at dukke op. Og hvordan kan man vide det?
På sin vis tankevækkende spørgsmål – også i et lokalsamfund med en udbredt festkultur, byfest, kvindefest, hattefest, støttefester og så alle de private fødselsdage og andre fester på mejeriet og rundt omkring.
Netop mejeriet blev det år økonomisk begunstiget af et tilskud fra daværende Ry Kommune – 40.000 kroner til nye toiletter. Troels Larsen fra bestyrelsen i ABAF berettede i byfestbladet om kommunens ønske om at udstykke nye grunde omkring Alken. Der blev holdt formøde for interesserede og offentligt møde med repræsentanter fra teknisk udvalg, hvor meninger og holdninger blev udvekslet – og muligheden for offentlig adgang til Mossø blev drøftet – det var før Vædebro blev etableret som offentligt område.
På legepladsen skiftedes nogle af byens børnefamilier til at klippe græsset, og Søs og Ole Nielsen begræd, at et stort kastanjetræ ved banen måtte lade livet for at give plads til en bredere indkørsel. Det havde stået der i over 100 år.
Det var stadig DSB, der stod for togdriften – på hverdage undtagen lørdage var der to tog i timen morgen og eftermiddag – om eftermiddagen dog kun i retning fra Aarhus mod Silkeborg. Dagens sidste tog kørte fra Århus allerede 22.47. Og Arriva vandt udbuddet om at køre på strækningen fra 2004.
I byfestbladet beskrev Ellen Nørgård Jensen fra dambruget, hvordan hun og hendes mand var flyttet til i 1966 og uden videre kendskab havde kastet sig over dambrugsdrift. Det blev dog senere til et røgeri i stedet for, hvilket lykkedes bedre, så man i en årrække kunne købe røgede ørreder. Det lå på Emborgvej 74, hvor i dag Bo Kokholm og Lene Mølgaard Pedersen bor.

Revyen hed det år “Uden bare mænd” og havde udelukkende kvinder på scenen: Vibeke Overgaard, Eva Michaelsen, Søs Nielsen, Conny Mortensen, Tilde Westesen, Malene Wonsbek. Pianist: Ingrid Robak. Scenerne var: Intro og startsang (alle). Sang: Før vi fik båd (Vibeke). Besøg fra Kommunen (Eva, Vibeke, Malene). Rådslagningen (Conny, Søs, Tilde) Sang: Ta’ med ud å’ fisk’ (Eva). Tre mand i en båd (Malene, Conny, Vibeke). Morgenstemning (Conny og Søs). Sang: Summertime . Boreballet (Tilde;Conny, Eva, Vibeke). Kvinderne bygger (alle). Sang: Så flot (Søs). Trampolin og Marguerite (Tilde og Vibeke; Malene). Traileren (Eva og Søs). Arriva kommer til Alken (Eva; øvrige). Billeder fra byen. Oscaruddeling. (Søs, Vibeke). Mændene kommer tilbage (lydside). Slutsang (alle).

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Alken 2001: Hattefest for togets genkomst – og første kvindefest
Alken 2000: Nybyggere på Anes Høj – og kamp for toget
Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover
Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen
Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning, ’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

Billedet er ikke fra revyen 2002, men 2001, hvor både Søs Nielsen, Vibeke Overgaard og Tilde Westesen også var med. (Foto: Henrik Bjerg)

You are currently viewing Alken 2002: Kan man bare dukke op, hvis der er en fest?