Alken 2000: Nybyggere på Anes Høj – og kamp for toget

Årtusindskiftet betød en væsentlig udvidelse af Alken – med 14 større nye huse med søudsigt på den svungne Anes Høj, der fik navn efter den gæstfri og haveglade Ane Sørensen (1906-1991). Læs eller genlæs Søs Nielsens portræt af hende – Ane – hele byens Bedste. Byfestbladets udsendte besøgte nybyggerne i de tre første huse – Malene Wonsbek og Henrik Bjerg og deres børn var de allerførste og tilflyttet fra Boes Skov byggede de to spejlvendte bjælkehuse. De præsenterede masseovne og tagrender af træ – og fortalte, at de var blevet godt modtaget i byen vel vidende, at der havde været polemik om byggeriet. Lidt derfra var Thorbjørn Herrik og Anne Mette Lykke og deres børn de sidste, der købte – og blandt de første, der byggede. De kom fra Hørning, valgte Alken på grund af skolen og naturen og havde solgt den ene af to biler på grund af trinbrættet.

Så skete der bare det, at DSB annoncerede, at toget, som dengang kørte i halvtimedrift, ikke ville standse i Alken i en periode af uvis varighed på grund af grundlæggende sporarbejde. Det førte til udbredt frygt for et permanent nedlagt trinbræt. Med Troels Larsen, Ingo Pohle, Erik Overgaard og Karin Fosdal i spidsen blev der organiseret, undersøgt, lobbyet og mobiliseret for at bevare toget. “Vi elsker vores tog” og “Hjælp os, Sonja” stod der på skiltene, og med blomster til lokoførerne og bannere, balloner og musik på perronen gik folk i charmeoffensiv for at vise, hvor meget trinbrættet betyder.

Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) kom til Alken og lovede, at DSB skulle leve op til at togbetjene og Banestyrelsen skulle gøre perioden uden tog kortest mulig. Se eller gense TV2 Østjyllands indslag om et festligt ministerbesøg – og se Erik svare på tv-journalistens spørgsmål, om “sådan en by med sammenhold og mange kreative kræfter ikke godt kan klare et års tid uden tog”. Læs også Dansk Lokomotiv Tidendes gennemgang af forløbet – bevar-toget-demonstrationen kom på forsiden.

Årets revy hed Kabaret, og på scenen var Carsten Jensen, Kristina Pedersen, Jens Langkjær, Malene Wonsbek, Susanne Behnke, Poul
Westesen, Marie Westesen, Conny Mortensen, Poul Egebjerg. Orkester: Niels Kaas, Ingrid Robak og Henrik ”Lasse” Larsen. Læs om alle revyerne fra 1988 til 2004, men denne gang var sketchlisten: Intro: Wilkommen, bien venue… (Jens), Startsang: Kabaret i Alken (Alle), Alken Hills (Malene, Carsten, Kristina, Conny), Sang: Snakker med mig selv (Susanne, Kristina, Conny, Poul E og Jens), Sang: Billardbordet (Søs; Carsten), Bugtaleren (Poul E og Jens), Nåle i ørerne (Conny, Kristina, Poul W, Malene, Marie), Sang: Ømme fødder (Susanne), Festinvitationen (Conny og Poul W), Pia Kjærsgaard i Alken (Carsten; Malene og Poul), Seksualdrift og jernbanedrift (Jens; Kristina, Poul E, Poul W, Marie), Sang: Alken er Cabaret (Søs; Poul E og Jens), Slutsang: Smuk som et stjerneskud (Carsten og Niels; alle)

Mens kampen for toget blev den helt store begivenhed i Alken i 2000, blev der også plads til et møde på mejeriet om ja eller nej til fælles mønt i EU. Og så skal det nævnes, at ABAF stod for en større renovering af legepladsen, blandt andet blev legehuse malet/flyttet og fodboldmål renoveret. Foreningen anskaffede sig også en buskrydder, som kunne lånes af alle – mod at bruge 20 minutter med den på legepladsen.

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover
Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen
Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning, ’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

You are currently viewing Alken 2000: Nybyggere på Anes Høj – og kamp for toget