Alken 2004: Røde streger, freddysbar og den sidste revy

I 2004 gav tre røde streger på et landkort en vis opstandelse i Alken og omegn. Tidligere Alken-borger Knud Erik Jørgensen, som dengang boede på Alkenvej 32, hvor nu Jonas Pedersen og Anna Krämer og familie bor, husker tydeligt, hvad der skete – og fortæller fra sin nuværende residens i Izmir, Tyrkiet:

– De røde streger. Baggrunden var at nogle bilister i Ry var trætte af at vente på, at bommene var nede, hvorfor de klagede til kommunen. Den tekniske chef blev så sat til at tegne tre vejføringer, som ville gå uden om Ry. En dag kom Ole Keldorf med en bemærkning om, at avisen havde en historie om, at en ny vejføring ville gå igennem haven på Alkenvej 32. Ikke så godt. Det blev begyndelsen på en lille, men aktiv gruppe af borgere, der boede langs med de røde streger. Det lykkedes gruppen at lave så meget støj, at flertallet i byrådet forsvandt og dermed projektet.

Apropos transport, så var 2004 året, hvor Arriva vandt det statslige udbud om togdrift mellem Aarhus og Skjern – og køreplanen lignede til forveksling DSB’s.

Det år var en anden lille, men aktiv flok på ti beboere til venskabstræf i Alken, Tyskland – hvor belgiske, tyske og danske Alken-borgere beså vinmarker ved Mosel, gæstede Koblenz og et vulkanmuseum. Birgit Pohle beskrev hele turen i byfestbladet. I 2006 skulle det blive Alken Danmarks tur til at være værter.

En anden historie det år var Inge Nørgård og Jens Jacobsens beskrivelse af at være nytilflyttere til en by fyldt med aktive livsnydere, hvor der er “mindre af den kendte danske forlegenhed og mere af ligefrem interesse, åbenhed og venlighed”. Og så fritidsfisker Peter Gregersens beskrivelse af at sidde fast i Mossø en lidt blæsende majdag med en kæntret flipperjolle, hvor masten havde boret sig fast i søbunden. Han måtte sætte sig overskrævs på den kæntrede jolle og råbe om hjælp en halv kold time, indtil assistancen kom fra Mossøbrå, og han kom hjem i varmen med følelsesløse fødder.

I maj blev det nuværende kongepar gift, og det gav anledning til et tema på en af de års mange fredagsbarer, som Jens Langkjær indkaldte til med en ny plakat hver gang – denne gang, hvor Alkens bartradition mødte Marys sproglige misforståelse – se hele striben her.

Årets revy, der skulle blive den sidste i rækken, hed “Alkens Trøst”, og medvirkende var: Adam Thuesen, Maibritt Ravn, Poul Egebjerg, Vibeke Overgaard, Jens Langkjær, Holger Vig, Poul Westesen, Conny Mortensen, Malene Wonsbek, Niels Kaas. Pianist: Niels Kaas. Scenerne var: Intro og startsang. Adam, Poul E, Niels; øvrige). Ansættelsessamtale (Maibritt, Adam) Sang: Åh, jeg savner Alken By (Maibritt). Rundvisningen (Adam, Poul W, Holger). Biologiprofessoren: Alken er truet (Jens). Hvem skal vi nævne? (Malene, Conny, Adam, Poul W, Poul E). Alken er død (Adam; øvrige). Krøniken (Holger og Conny, Poul E og Malene, Jens, Poul W, Adam, Maibritt). Fredagsbar med sang (Holger; Poul W, Poul E, Malene, Vibeke, Maibritt). Kondiløberkonerne (Malene og Vibeke; Poul E). Alkenborgere i behandling (Poul W, Holger, Vibeke, Conny). Det store show. Sang: Alken har de bedste mænd (Maibritt og Vibeke). Sang: Smil – du er på (Jens og Poul E). Kor: Conny og Malene. Afsløringen (alle). Slutsang (alle).

Alken – år for år siden 1979

I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.

Alken 2003: Allerførste gang alken.dk kom på nettet
Alken 2002: Kan man bare dukke op, hvis der er en fest?
Alken 2001: Hattefest for togets genkomst – og første kvindefest
Alken 2000: Nybyggere på Anes Høj – og kamp for toget
Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover
Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen
Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede

Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.

Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret. 
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning, ’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang. 
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.

You are currently viewing Alken 2004: Røde streger, freddysbar og den sidste revy