2006 blev et år i Alken, hvor rideklubben skruede lidt ned for ambitionerne, mens der samtidig var gang i nye initiativer på Mejeriet. Det kan man læse sig til, hvis man finder byfestbladet fra 2006 frem fra gemmerne. Et blad, der skulle blive det sidste med navnet Alken Byfest, og som på forsiden havde Paola Lund foran borgerforeningens lykkehjul.
Pernille Kjærgaard, der var med til at stifte Alken og Omegns Rideklub i 1987, flyttede fra byen i 1991, men var i 2006 stadig formand. Hun kaldte det en krise i klubben, der var gået fra 100 til omkring 35 medlemmer og var nødt til at sænke ambitionerne. Nu var der to ugentlige hold, men blot to enkeltdags-stævner mod tidligere fire årlige stævner om året.
På Alken Mejeri var der til gengæld nye ideer. Poul Ganer var flyttet fra overetagen, og det gav plads til nye tanker som overnatningsmuligheder af vandrerhjemsstandard, kunstskole for børn eller et alternativ til cafeen ved mindre arrangementer. Det blev som bekendt til en nyindrettet lejlighed, som Holger Vig senere blev første beboer af. Det år kom nu afdøde Bjarne Toudahl med ideen om at oprette et trykkeværksted for fem udviklingshæmmede i det daværende depotrum – dels med gamle hånddrevne trykkerimaskiner, dels moderne digitale teknikker. Det skulle siden blive til virkelighed under navnet Håndtryk. Ellers stod den på at gøre de nye toiletter færdige, fixe nye køkkenvinduer og anden løbende vedligehold for bestyrelsen, som det år bestod af formand Peter Gregersen, Bo Elkær, Mogens Andersen, Ole Keldorf og Hanne Nielsen med Finn Beck-Nielsen og nu afdøde Ingrid Robak som suppleanter. Af den forsamling er Bo, Ole og Finn siden flyttet.
I ABAF bestod bestyrelsen af formand Gary Craig, Sidsel Olsen, Jan Mortensen, Hans Hornbek, Lene Bay og de nu afdøde Jens Jacobsen og Bruno Nielsen. Af den gruppe er Sidsel og Jan siden flyttet fra byen. Her valgte man det år at rykke byfesten tilbage til Sportspladsen, også kaldet Legepladsen og senere endnu Fællespladsen – for mejeriet var blevet for lille. Jens Langkjær benyttede lejligheden til at beskrive byfestens historie gennem 25 år – fra Ove Mossøs værkstedshal til hoptimistfabrikkens kantine, sportspladsen, mejeriet – og nu sportspladsen igen. Se fotos fra byfesten, før det begyndte at regne og fotos fra aftenfesten med styrtregn i festteltet.
Byfestbladet kunne det år også bringe Søs Nielsens portræt af Ane – hele byens Bedste. Ane Sørensen, der gav navn til udstykningen og vejen Anes Høj, ville det år være fyldt 100 år. Om masser af hvide storke i engen, om tørvegravning i Svejstrup Enge, og siden gigantiske kaffegilder for en flok af byens damer.
En anden del af lokalområdets historie blev det år vakt til live, idet den gamle skolesti fra Alken til Bjedstrup snart skulle åbnes som et led i “Spor i Landskabet”. Strækningen fra Alkengård til Bjedstrup var endnu ikke på plads, men strækningen i Langdalen langs bækken og med storslået udsigt var nu afmærket og tilgængelig, kunne Anne Grete Viborg fra Stigruppen berette.
Alken – år for år siden 1979
I 31 år blev der i Alken udgivet et byfestblad med lokale historier og annoncer – fra 1979 til og med 2009. Ole Nielsen og nu afdøde Verner Damholdt har begge passet godt på de årlige blade – og sørget for at gemme dem – så nu ligger der en ubrudt samling i en kasse på alken.dk’s redaktion på Alkenvej 161. På alken.dk tager vi dem et for et og dykker ned i Alken og omegns nyere historie.
Alken 2005: Varieté, morgen-yoga, stigruppe og Alken-armada
Alken 2004: Røde streger, freddysbar og den sidste revy
Alken 2003: Allerførste gang alken.dk kom på nettet
Alken 2002: Kan man bare dukke op, hvis der er en fest?
Alken 2001: Hattefest for togets genkomst – og første kvindefest
Alken 2000: Nybyggere på Anes Høj – og kamp for toget
Alken 1999: Alken på kryds og tværs – og Djævleungerne fra Dover
Alken 1998: Dilettanten tilbage – og mandestrip i revyen
Alken 1997: Civil ulydighed på Emborgvej – og så de dumme bomme
Alken 1996: Da den gamle og den mere flippede forening fusionerede
Find de første kapitler fra 1979 til og med 1995.
Alken 1995: Mossø rundt på cykel og Alken-korets første år.
Alken 1994: På vej mod at købe mejeriet. ”Købegruppen” etableret.
Alken 1993: Dilettant for første gang i Alken, ‘Alken Station’ lige så stille i gang og belgisk-tysk besøg.
Alken 1992: ’Alken Station’ blev født, Hertha drog videre og kampen om skolen lykkedes.
Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg.
Alken 1990: Olgas sang til Alken, Annas håb for Alken og rideklubben, der kom i tv.
Alken 1989: Egne ryttere, eget festtelt, nye boliger og nyt vand.
Alken 1988: Da Alken var kendt for rideklub og kunstcenter.
Alken 1987: Afbetaling på sagsomkostninger – og to gæs for en nød-legeplads.
Alken 1986: Da Bjedstrup Brugs lukkede, og der var planer om campingplads ved Alken.
Alken 1985: Lynchstemning, ’besættere’ og tvist om forkøbsret.
Alken 1984: Vandsenge på mejeriet – og dengang Sandvejen lå uden for byen.
Alken 1983: Ingen jernbanebomme – og Birgit begyndte som købmand.
Alken 1982: Da Alken-borgere fik t-shirts første gang.
Alken 1981: Blomsteroptog og en venskabs-kurre på tråden med Ry Kommune.
Alken 1980: Stationen revet ned – flere togstop og et læskur.
Alken 1979: Slagter i Alken og brugs i Bjedstrup.